tirit hangi yöreye ait / Tirit Nedir, Neden Yapılır ? Tirit Hangi Yöreye Ait ? - Kadınların Yeri

Tirit Hangi Yöreye Ait

tirit hangi yöreye ait

Tirit Nereye Ait Bir Tariftir?

Bol et sulu ve tereyağlı pidelerin üzerinde yumuşacık etlerden oluşan tirit, tarihi Girit yarımadasına kadar dayanan bir lezzettir. Tirit, uğruna yüz binlerce şehit verilen Girit adası fethedildikten sonra Osmanlı mutfağına girer. Hem de bir daha telaffuz edilmesi yasaklanan Girit adıyla giriş yapar. Saray aşçısı, bu lezzetli yemeği Fazıl Ahmet Paşa’ya “Tepside tirit alındı Girit” adıyla sunar. 

Son derece anlamlı ve uzun bir tarihe sahip olan bu yemek, aslında tüm Türkiye’ye aittir. En sık Samsun ve Sinop’ta yapılan tirit, kaz etiyle hazırlanır. Şanlıurfa tiridi ise kuzu etiyle meşhurdur. Konya’ya özgü tirit ise hem tavuk hem de kuzu etiyle hazırlanır. Oldukça basit malzemelere sahip olan bu yemeği ev mutfaklarında da hakkıyla yapmak mümkündür. Hatta ustalara taş çıkaracak tarifler hazırlayabilirsin. 

Tadı Damağınızda Kalacak Tirit Tarifi: Tirit Nasıl Yapılır?

Konya, tiritle özdeşleşen yörelerden biridir. Üstelik bu yörede tiridin onlarca çeşidi yapılır. Köfteli, etli, yufkalı birçok çeşidi bulunan Konya tirit tarifi için hangi malzemeleri kullanacağına sen karar verebilirsin. Ardından senin için hazırladığımız tirit kebabı tarifi ile kısa sürede sevdiklerinin yüzünü güldürecek özel bir menü çıkarabilirsin. 

  • Tirit için ilk adımda seçilen tavuk/kaz/kuzu/dana eti kuşbaşı doğranarak suyunu çekene kadar kavrulur. 
  • Suyunu tamamen çektiğinde baharatlar ve sıcak su ilave edilerek düdüklüde pişmeye bırakılır. 
  • Geleneksel tariflerde de sıkça tercih edilen bayat ekmekler parçalanarak fırında birkaç dakika kızartılır. 
  • Ekmekler servis tabağına alınırken bir tarafta da haşlanan etlere kızdırılmış karabiber ve tuzlu tereyağı eklenir.
  • Tüm etler suyuyla birlikte kıtır ekmeklerin üzerine dökülür. 
  • Etlerin üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir. 
  • Son adımda tabak, soğan piyazı ve maydanozlarla süslenir.

trit-tarifi

Tirit Tarifinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Tirit, uzak geçmişten bu yana kış aylarında bedeni sıcak tutmak için tercih edilen bir yemektir. Etli tirit tarifi için gerekli olan malzemeleri senin için küçük bir tablo hâline getirdik. 

MALZEMELERMİKTAR
Kuzu Eti  g
Yoğurt g
Kuru Soğan2 adet
Maydanoz1 demet
Kurutulmuş Ekmek/Pide/Yufka1 adet
Tereyağı2 yemek kaşığı
Defne Yaprağı2 adet
Sarımsak diş
Tuz 1 tatlı kaşığından biraz az
Karabiber1 çay kaşığı

Tirit Tarifine Tat Katacak Tirit Çeşitleri Nelerdir?

Osmanlı mutfağının lezzetli miraslarından biri olan tirit, Türkiye’nin her yerinde farklı tariflerle yapılır. Özellikle İç Anadolu mutfağıyla özdeşleşse de hem Karadeniz hem de Güneydoğu Anadolu şehirlerinde bu yemeğin en güzel tarifleri bulunur. 

Etli Tirit Tarifi

Etli tirit, bu geleneksel yemeğin atası diyebiliriz. Orijinal tarif arayanların da sıkça karşılaştığı bir tirit çeşididir. Ancak eti bütün olarak değil kıyma hâlinde kullanmak da mümkündür. Üstelik kıymalı tirit tarifi de işleri oldukça kolaylaştırır. Haşlama sürecinin önüne geçen bu tarifte sadece kıymaları bir tavada kavurduktan sonra et suyuyla ıslatılmış ekmeklerin üzerine dökmek yeterlidir. Aynı yöntem köfteli tirit tarifi için de geçerlidir. İnegöl köfteler tamamen kızartıldıktan sonra et suyuyla ıslanıp yoğurtla süslenen ekmeklerin üzerine dizilir. 

Tavuklu Tirit Tarifi

Kırmızı etten hoşlanmıyorsan bu tarifin hakkını tavukla da verebilirsin. Hatta tavuklu tirit tarifi, Konya ve Kastamonu için özel yemeklerden sadece biridir. Bu lezzetli yemeğin tabanında ise kurutulmuş ekmekler yerine sıklıkla fırında kıtırlaştırılmış yufkalar kullanılır. 

Bulgurlu Tirit Tarifi

Diyarbakır tirit tarifi denince akla gelen ilk malzeme bulgur olmalıdır. Çünkü bulgurlu tirit tarifi, Diyarbakır’ın coğrafi işaretli lezzetlerinden biridir. Klasik meyhane pilavı gibi pişirilen bulgura çektiği oranda sürekli su ekleyerek karıştırılır. Son aşamada maydanoz ve baharatlarla buluşan tirit, doğrudan servis edilir. Elazığ tirit tarifi de hem pirinçle hem de bulgurla yapılabilmesi ile en masrafsız ve kolay lezzetlerdendir. Aynı şekilde hazırlanan tirit maydanoz ve yeşil soğanla süslenerek servis edilir.

Yufkalı Tirit Tarifi

Tirit, yalnızca ekmekle değil yufkayla da sunulan bir lezzettir. Üstelik yufkalı tirit tarifi, birçok yörenin geleneksel yemekleri arasında da yer alır. Bu tarif için yufka ekmekleri büyük parçalara ayırarak fırında biraz kızartmak gerekir. Tavuk veya et suyuyla ıslatılan yufkalar, et ve yoğurtla süslenerek afiyetle yenir. 

Etsiz Tirit Tarifi

Bu tarihî lezzet, Osmanlı mutfağının olmazsa olmazı kuzu etiyle kültürümüze girmiştir. Ancak birçok yörede tiridin etsiz tariflerini de görmek mümkündür. Etsiz tirit tarifi, yukarıda da bahsettiğimiz gibi özellikle bulgur ve pirinçle hazırlanır. Temel mantık, bulgurun aldığı kadar su ilave ederek ocak üzerinde pişirmektir. Son aşamada ise pirinç veya bulgurun mutlaka etli tirit gibi bol sulu olması önemlidir.

Sinop Usulü Tirit Tarifi

Tirit, Sinop’un yöresel düğün yemeklerindendir. Hazırlanışı ise oldukça basittir. Bu tarifi hazırlarken tavuk veya kaz eti kullanabilirsin. Tıpkı klasik tarifte olduğu gibi etleri bir tarafta haşlarken yufkaları da fırında kızartmak gerekir. Servis tabağında buluşturarak kalabalık misafir davetlerinde veya düğünlerde tüketilebilir. Tirit tarifi Kastamonu için de özel düğün ve kutlama yemekleri arasında yer alır. Ancak bu tarifi diğerlerinden ayıran bir nokta var: Kastamonu simidi! Simitler, gelişigüzel koparılarak servis tabağına dizilir. Bir tarafta kaynatılan kemik suyuyla ıslatılır. Süslemek için ise yoğurt ve kavrulmuş kıyma tercih edilir. 

trit-tarifi

Tirit Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Tirit, son derece kolay bir tarif olsa da birkaç püf nokta ile akıllarda yer edinecek bir lezzete kavuşabilir. Özellikle sevdiklerinin aklını başından alacak bir akşam menüsü hazırlamak istiyorsan senin için araştırdığımız püf noktalara mutlaka göz atmalısın. 

  • Ekmekleri fırından alma ve etin haşlanma süresinin birbiriyle uyumlu olmasına özen göstermelisin. Tamamen kıtırlaşan ekmeklerin sıcak et suyuyla buluşması bu yemeğin püf noktasıdır. Ancak ekmeklerin fazla suyla hamur olmaması gerektiğini de unutmamalısın. 
  • Tirit hazırlarken kullanacağın etin cinsine uygun bir pişirme tekniği seçmelisin. Örneğin kuzu eti, düdüklüde son derece kısa sürede lime lime olacak şekilde haşlanabilir. Ancak dana etini en az yarım saat daha pişirmen gerekebilir. 

Tirit Tarifinden Sonra Yenilecek Tatlı Tarifleri 

Tiritten sonra yenilecek tatlılar, damak zevkine ve menünün ağırlığına göre belirlenebilir. Bu tarifi önemli misafirlerin için hazırladıysan yemeği yine özel bir tatlıyla sonlandırmak isteyebilirsin. Şerbetli tatlılar biraz ağır kaçsa da bu tarihî yemeği en güzel tamamlayacak seçenekler arasındadırlar. Örneğin Konya tiridinden sonra dilber dudağı, Urfa tiridinin ardından da çıtır çıtır peynirli kadayıf sunabilirsin. Samsun’a özgü olan kaz tiridinin ardından da menüye yine yöreye ait bol şerbetli kıvratma tatlısı yakışır. 

Tirit zaten ağır bir yemek daha hafif bir tatlıyla tamamlamak isterim, diyorsan bizde öneriler bitmez. Fırın sütlaç, höşmerim, keşkül gibi geleneksel sütlü tarifler, ağır menülerin ardından sunulabilecek en lezzetli ve özenli tatlılardır. Üstelik her birinin yapımı da oldukça kolaydır. Örneğin fırın sütlaç için pirinçleri önceden haşlayıp daha sonra; süt, şeker, vanilya ve nişastayla kaynatmak yeterlidir. Ardından fırın kaplarına bölüştürüp kapların yarısına kadar su dolu bir tepsiye dizmek gerekir. Önceden ısıtılmış derece fırının en üst rafında üzerleri kızarana kadar piştikten sonra bu iş tamamlanır. Son aşamada kırılmış fındıklarla süsleyerek tiridin ardından servis edebilirsin.

Tirit nerenin yemeğidir? Tirit yemeği hangi yöreye aittir?

Et yemeği deyince hem de yöresel olunca akla ilk gelen yemek de tirit oluyor tabii ki. Sulu bir et yemeği olan tirit aynı zamanda protein deposudur da diyebiliriz. Hem sağlıklı hem de lezzetli olunca adından söz ettirmesi de kaçınılmaz oluyor. İşte, tirit yemeği hakkında tüm merak edilenler…

TİRİT NERENİN YEMEĞİ?

Tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemektir. Yörelere göre kullanılan et türü değişiklik göstermektedir. Kaz, ördek, koyun eti, inek ve tavuk eti kullanılan et türlerindendir. Tirit genel olarak Karadeniz ve Doğu bölgelerinde sıklıkla yapılmaktadır.

TİRİT HANGİ YÖRENİN YEMEĞİ?

Tirit farklı bölgelerde yapılmakla birlikte Karadeniz'de özellikle Samsun ve Sinop yörelerinde Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir. Urfa tiridi koyun etiyle yapılan ve Şanlıurfa açık ekmeği, sarımsaklı yoğurt, limon ve taze yeşilbiberle sunulan bir yemektir. Samsun yöresine ait tirit ise kaz etiyle yapılmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası