yazma ve yazarlık dersi / Yazarlık ve Yazma Becerileri

Yazma Ve Yazarlık Dersi

yazma ve yazarlık dersi

Yazarlık ve yazma becerileri dersi üzerine bir araştırma (Malatya ili örneği)

Abstract:

Bu araştırmanın amacı, Yazarlık ve Yazma Becerileri dersine ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerini değerlendirmektir. Bu nedenle içerik analizi modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Malatya il merkezindeki 4 ilköğretim okulunda görev yapan 4 Türkçe öğretmeni ve Yazarlık ve Yazma Becerileri dersini alan 63 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla öğretmenler ve öğrenciler için iki ayrı görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formlarında öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini almaya yönelik açık uçlu sorular bulunmaktadır. Görüşme formlarında her soruya verilen cevaplar içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir.Araştırmanın sonucunda, Yazarlık ve Yazma Becerileri dersini veren Türkçe öğretmenlerinin Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programını dikkate alarak ders işlemedikleri ve kendi görüş ve isteklerine göre ders işledikleri ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin derste en çok kompozisyon ve şiir türlerinde yazdırdıkları ve drama yöntemine çok sık yer verdikleri tespit edilmiştir. Bazı öğretmenlerin dersin programından, beceri ve kazanımlarından haberlerinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin ise dersi sevdikleri, yazmaya istekli olup derse karşı genel olarak olumlu bir tutum geliştirdikleri dersi drama ve kompozisyon dersi olarak gördükleri ortaya çıkmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.

Description:

İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı Türkçe Öğretmenliği Bilim Dalı. 1-95 ss.

Show full item record

APA ÇARKIT C, KARADÜZ A (2015). Ortaokul Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Bağlamında Yazma Becerisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 364 - 381. Chicago ÇARKIT CAFER,KARADÜZ Adnan Ortaokul Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Bağlamında Yazma Becerisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4, no.2 (2015): 364 - 381. MLAÇARKIT CAFER,KARADÜZ Adnan Ortaokul Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Bağlamında Yazma Becerisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.4, no.2, 2015, ss.364 - 381. AMAÇARKIT C,KARADÜZ A Ortaokul Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Bağlamında Yazma Becerisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 4(2): 364 - 381. VancouverÇARKIT C,KARADÜZ A Ortaokul Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Bağlamında Yazma Becerisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2015; 4(2): 364 - 381. IEEEÇARKIT C,KARADÜZ A "Ortaokul Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Bağlamında Yazma Becerisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri." Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4, ss.364 - 381, 2015. ISNAD ÇARKIT, CAFER - KARADÜZ, Adnan. "Ortaokul Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersi Bağlamında Yazma Becerisi Öğretimi Üzerine Öğretmen Görüşleri". Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 4/2 (2015), 364-381.

YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yazma, kendini ifade etmenin en etkili yollarından biridir. Yazmanın gerçekleşmesi için öğrencilerin farklı bilgi ve becerilere sahip olması gerekmektedir. Yazma karmaşık bir süreçtir, ön hazırlık ve zihinsel becerilerin de kullanılmasını gerektirir. Bundan dolayı doğru, güzel ve etkili yazma için belli bir süreç ve eğitim gereklidir. Bu beceri birdenbire kazanılabilecek kolay bir beceri olarak görülmemelidir. Son yıllarda yazma becerisinin geliştirilmesi için MEB bazı girişimlerde bulunmuştur. MEB tarafından 2012'de Yazarlık ve Yazma Becerileri dersi ortaokul öğrencilerine seçebilecekleri bir ders olarak sunulmuştur. Bu dersin verilmesi ile öğrencilerin duygu, düşünce ve isteklerini, açık ve anlaşılır bir biçimde ifade etmesi ve günlük hayatta yapmaları gereken yazışmaları kolaylıkla ve kurallara uygun olarak yapması amaçlanmıştır. Bu araştırmanın amacı beşinci sınıf öğrencilerinin Yazarlık ve Yazma Becerileri dersine ilişkin görüş, değerlendirme ve önerilerini ortaya çıkarmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Malatya'da bulunan beşinci sınıf öğrencileri, örneklemini ise Malatya'da üç ortaokulda eğitim gören altmış üç beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada öğrenci görüşlerini almak amacı ile araştırmacı tarafından uzman görüşü doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Çalışmada görüşülen beşinci sınıf öğrencilerinin çoğunluğunun derse ilişkin olumlu bir yaklaşım sergilediği, dersin yazma becerilerini geliştireceği inancına sahip olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca dersin öğrencilerin beklentilerini karşıladığı ve öğrencilerin çoğunluğunun derste yapılan etkinlikleri yeterli bulduğu araştırmada elde edilen sonuçlardır.

Writing is one of the most effective ways of self-expression. Students must have various knowledge and skills for effective writing. Writing is a complex process and requires the use of preparation and mental skills. Therefore, a certain process and training is required to write well, effective and accurate. These skills should not be seen as easy abilities that could be obtained without effort. Ministry of National Education (MEB) in Turkey has taken several initiatives to improve the writing skills of students in recent years. Authorship and Writing Course was presented as an elective course in 2012 by MEB for middle school students. The objective of the course was to give the students a sense to express their emotions, thoughts and interests in a clear and understandable form and to perform their daily correspondences easily and following the rules. The aim of this study is to elicit fifth grade students’ views, evaluations and suggestions on authorship and writing skills course. Qualitative research methods were used in this study. The universe of the study was fifth grade students in Malatya and the sample of the study constituted sixty-three fifth grade students attending three secondary schools in Malatya. In the research, a semi-structured interview form, which was designed by the researcher, in accordance with expert opinion, was used to obtain students’ opinions. The data obtained in the study were analyzed using content analysis method. In this study the majority of the fifth grade students exhibited a positive attitude towards the course and believed that the course would improve their writing skills. In addition, the course met the expectations of the students, and the majority of fifth grade students found that sufficient number of activities were performed in the course

Tam Metin

___

  • Arıcı, A. F. ve Ungan, S. (2008). İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Çalışmalarının Bazı Yönlerden Değerlendirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20, 315-327.
  • Arslan, N. ve Durukan, E. (2015). Ortaokul Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri ve Yazma Eğilimleri Arasındaki İlişki, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, Sayı: 4/3, 1251-1267.
  • Aşıcı, M. ve Mataracı, E. (1999) İlköğretim Birinci Kademede Öğrencilerin İmla ve Noktalama İle İlgili Bilgi ve Beceri Düzeyi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6,106-115.
  • Avcı, A.S. ve İşeri, K. (2014). Yaratıcı Yazma Etkinliklerinin Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Yazma Eğilimleri ve Yazma Kaygılarına Etkisi, International Journal of Language Academy, Volume 2/4, Winter 2014, p. 152-169.
  • Baş, G. (2012). Correlation Between Elementary Students’ Reading Attitudes And Their Writing Dispositions. International Journal Of Global Education, 1(2), 1-6.
  • Baş, G., Şahin, C. (2012). İlköğretim 6. 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Tutumları Ve Yazma Eğilimleri İle Türkçe Dersindeki Akademik Başarıları Arasındaki İlişki, Turkish Studies – International Periodical for the Languages , Literature and History of Turkish or Turkic Volume 7/3, Summer 2012, p. 555-572, ISSN: 1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: 10.7827/TurkishStudies.3356, ANKARA-TURKEY.
  • Baş, Ş. ve Gökhan, C. (2013). İlköğretim Öğrencilerinin Yazma Eğilimlerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi, Sakarya University Journal of Education, 3/1 (Nisan /April 2013) ss. 32-42.
  • Becel, A. (2013). Bilişim Teknolojileri Ekseninde Yazarlık ve Yazma Becerileri Dersine Yönelik Bir Değerlendirme, Turkish Studies – International Periodical for the Languages , Literature and History of Turkish or Turkic Volume 8/3, Winter 2013, p. 61-81, ISSN: 1308-2140, www.turkishstudies.net, DOI Number: 10.7827/TurkishStudies.4554, ANKARA- TURKEY.
  • Brannigan, G. G. (1985). The Research İnterview. In A. Tolor, (Ed.), A Efective İnterviewing (Pp. 196-205). Springfield Il: Charles C. Thomas Pub.
  • Bruning, R. & Horn, C. (2000). Developing Motivation To Write. Educational Psychologist, Vol: 35 (1), S. 25-37.
  • Budak, Y. (2000). Sözcük Öğretimi ve Sözcüğün İşlevi, Dil Dergisi, S.92. 19-26.
  • Cavkaytar, S. (2010). İlköğretimde Yazılı Anlatım Becerilerini Geliştirmede Yazma Süreci Modelinden Yararlanma, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (10),133-139.
  • Coşkun, E. (2007). Yazma Eğitimi, A. Kırkkılıç Ve H. Akyol (Ed.), İlköğretimde Türkçe Öğretimi (3: Baskı) (Ss. 49-91.). Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Çeçen, M. A. (2011). Yazma Eğitimi Açısından Metin Bilgisi. Yazma Eğitimi (Editör: Murat Özbay). Ankara: Pegem A Yayınları.
  • Çeçen, M. A. (2012). Yedinci Sınıf Öğrencilerinin Öyküleyici Yazılarında Tutarlılık, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 15(2), 67-87.
  • Demir, T. (2013). İlköğretim Öğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerileri İle Yazma Öz Yeterlik Algısı İlişkisi Üzerine Bir Çalışma, Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 2(1), 84- 114.
  • Deniz, E. ve Çeçen, A. (2015). Ortaöğretim Öğrencilerinin Yazma Eğilimi Algıları (Diyarbakır İli Örneği), Ana Dili Eğitimi Dergisi, C.3, S.2, 35-48.
  • Erdoğan, Ö. (2009). İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Fonolojik Farkındalık Becerileri İle Okuma ve Yazma Becerileri Arasındaki İlişki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Ergün, M. ve Özsüer, S. (2005). Vgotsky’nin Yeniden Değerlendirilmesi, Sosyal Bilimler Dergisi, C. 8, S.2, 280-287.
  • Garcia, J. N. Ve Caso, A.M. (2005). Comparison of the Effects on Writing Attitudes and Writing Self-Efficacy of Three Different Training Programs in Students with Learning Disabilities. International Journal of Educational Research, 43, 272–289.
  • Göçer, A. (2010). Türkçe Öğretiminde Yazma Eğitimi, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Volume 3, Issue: 12, 178-195.
  • Gregg, L. W. Ve Steınberg, E. R. (1980). Cognitive Processes İn Writing. Hillsdale, New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.
  • Göğüş, B. (1978). Orta Dereceli Okullarımızda Türkçe Ve Yazın Eğitimi, Kadıoğlu Matbaacılık.
  • Güneş, F. (2007). Türkçe Öğretimi Ve Zihinsel Yapılandırma, Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Karadağ, Ö. ve Maden, S. (2013). Yazma Eğitimi: Kuram, Uygulama, Ölçme ve Değerlendirme, A. Güzel ve H. Karatay, (Ed). (2013). Türkçe Öğretimi El Kitabı, Ankara: Pegem Akademi.
  • Meb (2012). Yazarlık Ve Yazma Becerileri Dersi Öğretim Programı.
  • Miles, M.B & Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis, 2nd Ed. Newbury Park, Ca: Sage.
  • Okurer, C. (1997). Kompozisyon Öğretimi, İstanbul: MEB Yayınları.
  • Özbay, M., Melanlıoğlu, D. (2008). Türkçe Öğretiminde Kelime Hazinesinin Önemi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, C.5, S.1, 30-45.
  • Özbay, M. (2011). Türkçe Özel Öğretim Yöntemleri II, Ankara: Öncü Kitap.
  • Özdemir, E. (1967). Örnekli ve Uygulamalı Yazma Tekniği, Ankara: Üçler Yayınevi.
  • Özonat, Z. (2015). Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Yazma Öz Yeterlik Algıları, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ÖS-II, 207-220.
  • Sidekli, S. (2012). Yazma Becerisini Geliştirmek İçin Hikaye Piramidi, Akademik Bakış Dergisi, S. 31, 1-18.
  • Şenol, M. (1998). Okuma Ve Yazma Öğretiminin Kaynakları, Sosyal Bilimler Dergisi, 206-215.
  • Tağa ve Ünlü (2013). Yazma Eğitiminde Karşılaşılan Sorunlar Üzerine Bir İnceleme, Turkish Studies – International Periodical for the Languages , Literature and History of Turkish or Turkic www.turkishstudies.net, DOI Number: 10.7827/TurkishStudies.5175, ANKARA- TURKEY. Summer 2013, p. 1285-1299, ISSN: 1308-2140,
  • Temur, T. (2001). İlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Beceri Düzeyleri İle Okul Başarıları Arasındaki İlişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Tüfekçioğlu, B. (2010). Yazma Becerisinin Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi, Dil Dergisi, S. 49, 30-45.
  • Uçgun, D. (2014). Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Yazma Eğilimlerinin İncelenmesi, Eğitim ve Bilim, 39 (175), 227-238.
  • Ungan, S. (2007). Yazma Becerisinin Geliştirilmesi Ve Önemi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi S. 23, 461-472.
  • Ünsal, G. (2008). Yazma Öğretimi, Dil Dergisi, S. 142, 46-60.
  • Üstten Uslu, A. (2014). Ortaokul Öğrencilerinin Yazma Çalışmalarında Kullandıkları Kelimelerin Türleri Üzerine Bir Değerlendirme, International Journal Of Language Academy, Volume 2/3, 232-242.
  • Yangın, B. (2002). Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi, Mersin: Dersal Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yılmaz, M. (2012). İlköğretim I. Kademe Öğrencilerinin Kompozisyon Yazma Becerilerini Geliştirmede Planlı Yazma Modelinin Önemi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, C.9, S.19, 321-330.
  • Zorbaz, K. Z. (2005). İlköğretim Okulları İkinci Kademe Türkçe Öğretmenlerinin Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Görüşleri ve Yazılı Sınavlarda Sordukları Sorular Üzerine Bir Değerlendirme. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Hatay.

___

APA ÖZONAT Z, SİS N (2016). YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Turkish Studies (Elektronik), 11(3), 1879 - 1902.
Chicago ÖZONAT Zübeyde,SİS NESRİN YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Turkish Studies (Elektronik) 11, no.3 (2016): 1879 - 1902.
MLA ÖZONAT Zübeyde,SİS NESRİN YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Turkish Studies (Elektronik), vol.11, no.3, 2016, ss.1879 - 1902.
AMA ÖZONAT Z,SİS N YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Turkish Studies (Elektronik). 2016; 11(3): 1879 - 1902.
Vancouver ÖZONAT Z,SİS N YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Turkish Studies (Elektronik). 2016; 11(3): 1879 - 1902.
IEEE ÖZONAT Z,SİS N "YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA." Turkish Studies (Elektronik), 11, ss.1879 - 1902, 2016.
ISNAD ÖZONAT, Zübeyde - SİS, NESRİN. "YAZARLIK VE YAZMA BECERİLERİ DERSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA". Turkish Studies (Elektronik) 11/3 (2016), 1879-1902.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası