döner sermaye hesaplama formülü / Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır? | Tapu Harcı Ne Kadar?

Döner Sermaye Hesaplama Formülü

döner sermaye hesaplama formülü

Sağlık personelinin sabit ek ödemesi nasıl hesaplanır?

Sedat Atlas

Sağlık hizmetleri sınıfı personeli Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe, Röntgen, Laboratuvar, Diyetisyen, Fizyoterapist, Biyolog, Psikolog, Sosyal Çalışmacı sabit ek ödeme oranları sadece dereceye göre değişir.

Lise önlisans ya da lisans mezunu olması net tutarı değiştirmez.

Aylık katsayımızı 0, en yüksek devlet memuru maaşı göstergesi ile çarparız.

0,x=,43 TL.Çıkan rakamı sabit ek ödeme oranı göstegesi ile çarparız. Sabit ek ödeme oranı kişiye göre değişir. Sabit ek ödeme oranınızı öğrenmek için tıklayınız.

Örnek 2/3 derecen hemşirenin ek ödeme oranı olarak ele alalım.

,43x/=,44 bu rakamdan damga vergisi alalım,44x7,59/=6,,,58=,86 TL.

Alacağı NET TUTAR ,86 TL

Performansa dayalı döner sermaye ek ödemede performans brüt tutardan düşülecek sabit ek ödemenin brütü şu şekilde hesaplanır.

Damga Vergisi 0,
Gelir Vergisi 15
Gelir+Damga Vergisi 15,
Brüte uygulanacak oran
84,
,86x/84,=,72 TL.
Brüt döner sermaye ek ödemeden mahsup edilir.,72x7,59/=7,75 damga vergisi,72x15/=,11 gelir vergisi

,,,11=,86 TL net tutar çıkar

Hemşire, Sağlık Memuru, Ebe, Röntgen, Labratuvar, Diyetisyen, Fizyoterapist, Biyolog, Psikolog, Sosyal Çalışmacı

1 ve 2 Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,72 TL
funduszeue.info: ,11 TL
funduszeue.info.: 7,75 TL
Net: ,86 TL

3 ve 4 Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,97 TL
funduszeue.info: ,79 TL
funduszeue.info: 7,07 TL
Net: ,10 TL

Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,21 TL
funduszeue.info.: ,48 TL
funduszeue.info: 6,40 TL
Net: ,33 TL

Dereceden Sabit Ek Ödemesi

Brüt: ,83 TL
funduszeue.info: ,82 TL
funduszeue.info.: 6,06 TL
Net: ,94 TL

Sedat ATLAS

Bu Habere Tepkiniz

Döner sermaye nedir, nasıl hesaplanır? Hangi mesleklerde döner sermaye var? TDK'ya göre Döner Sermaye ne demek? Döner sermaye kimlere verilir?

TDK'ya göre döner sermaye ne demek merak edilen konuların başında geliyor. Peki, Döner sermaye nedir? Döner sermaye nasıl hesaplanır? TDK'ya göre Döner Sermaye ne demek? Döner sermaye kimlere verilir? Döner sermaye nasıl alınır? Döner sermayeyi kimler alır? Hangi mesleklerde döner sermaye var?

Döner sermaye, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet kalitesini artırması için ihtiyaç duyulan mal ve diğer hizmetleri alabilmesi ve verebilmesi için kurumlar bazında ilgili kanunla izin verilen kurum içi ticari etkinliklere verilen genel addır.

Elde edilen gelir ortak bir havuz sisteminde biriktirilir. Kurum içinde çalışan personel nitelik ve derece sınıflandırılmasına göre farklı derecelerde döner sermayeden pay alabilmektedirler.

Türk Dil Kurumu'na göre döner sermaye "Kamu maliyesi alanında belirli ve sürekli bir amacın elde edilmesi için genel veya katma bütçeden bir miktar paranın, azaltılmamak şartı ile kuruluşa veya bu kuruluşla ilgili işletmelere verilmesi, mütedavil sermaye." anlamına gelmektedir.

Döner sermaye nedir, nasıl hesaplanır? Hangi mesleklerde döner sermaye var? TDK'ya göre Döner Sermaye ne demek? Döner sermaye kimlere verilir?

Döner sermayeyle ilgili konular yasa ile düzenlenmektedir. Döner sermaye her memura, memurun kendi çalıştığı kurumun işleyişine göre, yasasına göre ödeme yapılmaktadır.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin asli ve sürekli kamu hizmetlerini yerine getirirken ortaya çıkan kapasite fazlasını değerlendirmek, devlete ek gelir sağlamak ve topluma faydalı olmak mali ve idari özerklik, giderlerde serbestlik ve özel ayrıcalıklar sağlamak amacıyla başta sağlık olmak üzere eğitim, tarım, orman gibi hemen hemen her faaliyette bulunabilecek döner sermayeli işletmeleri kurulmuştur.Türkiye'de hem ekonomi içindeki yeri hem de sağlık hizmetlerindeki üstlendikleri görevler bakımından büyük önem taşıyan döner sermaye işletmeleri yılı itibariyle sayısı 'ya yıllık geliri milyar TL, gideri ise milyar TL'ye ulaşmıştır. Bu işletmeler içerisinde sağlık hizmetleri sunumunu faaliyet konusu olan işletmelerinin işlem hacmi olarak yaklaşık %86'sı hastane işletmeleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

Türk kamu mali yönetimine döner sermaye kavramının genel çerçevesi sayılı Muhasebe Umumiye Kanunu'nun maddesine dayanılarak, ticari, sınai, tarımsal, kültürel ve mesleki faaliyetler yapmak atıl kapasitenin kullanımı, devlete ek gelir sağlama, ekonomideki talebi karşılama, serbest kaynak oluşturma, daha fazla mali ve idari özerklik, giderlerde serbestlik ve ayrıcalık sağlaması gibi temel amaçlarla kurulmuştur. Türkiye'de döner sermayeli işletmeler mali idare sisteminin önemli mali istisnalarından biri olarak görülmektedir.

Döner sermaye, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerine kanunlarla verilen asli ve sürekli kamu görevlerine bağlı olarak ortaya çıkan ve genel idare esaslarına göre yürütülmesi mümkün olmayan mal ve hizmet üretimine ilişkin faaliyetlerin sürdürülebilmesi için, kamu idaresine bağlı olarak kurulmuş işletmelere tahsis edilen sermayeyi, işletme ise verilen sermayenin tahsis amacını gerçekleştirmek üzere kurulan döner sermaye işletmeleri olarak tanımlanmaktadır. Döner sermaye esası, genel bütçe içindeki kuruluşlara iktisadi nitelik ve yönetim bakımından serbestlik getirerek sınai ve ticari nitelik taşıyan işletmeler kurabilmekte, işletme esasına göre kar amacıyla çalışmaları sağlanabilmektedir

GündemYaşamHaberler

Tapu Harcı Hesaplama Ve Sorgulama

Tapu harcı hesaplama ve sorgulama işlemlerinden önce “Tapu harcı ne demek?” ona yanıt vermek gerekir. Tapu harcı, gayrimenkullerin alım-satımı sırasında ödenmesi gereken bir masraftır ve sadece bir kez ödenir. Gayrimenkulün tapuda beyan edilen satış bedeli üzerinden hesaplanır. 

Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli

Tapu işlemlerinde gerekli olan tapu harcı döner sermaye hizmeti bedeli  yılı için  TL olarak belirlenmiştir.

Tapu Harcını Kim Öder? 

Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2’si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır. Ödeme yapacak olan kişi vergi dairesine giderek işlemi gerçekleştirebilir. 

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

“Tapu masrafı nasıl hesaplanır?” özellikle ödeme işlemleri sırasında tapu sahiplerinin merak ettiği bir konudur. Tapu harcını hesaplamak için alıcı veya satıcının beyan ettiği gayrimenkul alış-satış fiyatları üzerinden işlem yapmak gerekir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder. Bu kapsamda örneğin tapuda alış/satış değeri bin TL olarak beyan edilen bir gayrimenkul için %4 oranı üzerinden toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapmak gerekir. Bu durum sadece satıcının alıcıdan tüm tapu harcını ödemesini talep etmesi ve alıcının bu durumu kabul etmesi şartı ile değişir. Bu tip bir anlaşma, sözleşme kapsamında sunulursa aynı örneğe göre bu kez sadece alıcı, 8 bin TL tapu harcını karşılar.

Tapu Harcı Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

  • Tapu harcı sorgulama işlemleri e-Devlet internet adresinde bulunan Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama / Döner Sermaye Ödeme sayfası üzerinden yapabilirsin. Linke giriş yaptıktan sonra ekranda bulunan “e-Tahsilat seri numarası’’ başlıklı alana seri numarası yazıp “Sorgula’’ butonuna tıklaman gerekir.
  • Ekrana gelen yeni tablo üzerine ise T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi yazılıp “Giriş’’ butonu ile onay verilir. Bu işlem ile ekrana tapu harcına ilişkin bilgiler, ödeme durumu, tutar bilgisi yansır.
  • Tapu harcı ödemesi sorgulama işleminde gerekli olan e-Devlet şifresi, en yakın PTT şubesi gişesinden nüfus cüzdanı ile temin edebilirsin. “e-Tahsilat seri numarası’’ ise tapu müdürlüğünden kişiye verilen 12 veya 13 haneli numaradır.

Tapu Harcı Ödeme Adımları Nelerdir?

“Tapu harçları nasıl ödenir?” Gel, tapu harç ödeme için izlenen adımları inceleyelim.

Tapu harcı sorgulama işleminden sonra açılan yeni alanda tapu harcına ve tutarına ilişkin bilgiler net şekilde görebilirsin.

  • Bu bilgilerin hemen altında yer alan “Şimdi öde’’ butonuna tıklamalısın. Gelen yeni ekranda ise güvenlik şifreli online ödeme için ilgili alana kredi veya banka kartı numarası,3 haneli güvenlik kodu (CVC2) ve son kullanma tarihi yazarak “Ödeme Yap’’ butonuna tıklaman gerekir.
  • Son ekranda yer alan boşluğa, banka tarafında cep telefonuna gönderilen SMS’teki kodunu girdikten sonra  “Ödemeyi tamamla’’ butonuna tıklayarak tapu harcını ödeyebilir, bu adımlar ile tapu harcını şubeye gitmeye gerek olmadan internet üzerinden tapu harcı ödeme işlemini tamamlayabilirsin.

Unutma; olası bir deprem sonrasında evinde oluşabilecek doğal afet kaynaklı hasarlar, poliçede yer alan teminatlar doğrultusunda DASK tarafından karşılanır. Dask yenileme tarihini erteleme.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası