evdeki petekleri kapatmak / Yavuz:Petek kapatmak kesinlikle tasarruf sağlamaz

Evdeki Petekleri Kapatmak

evdeki petekleri kapatmak

Peteği Kapatarak Doğalgaz Tasarrufu Yapamazsınız'

'Peteği kapatarak doğalgaz tasarrufu yapamazsınız'İSTANBUL, (DHA)- Doğalgazın doğru kullanıldığında güvenli ve ekonomik bir yakıt olduğunu belirten İGDAŞ Makine Mühendisi Sabri Doğan, evlerde alınacak küçük önlemlerle yüzde 60 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.
'Peteği kapatarak doğalgaz tasarrufu yapamazsınız'

İSTANBUL, (DHA)- Doğalgazın doğru kullanıldığında güvenli ve ekonomik bir yakıt olduğunu belirten İGDAŞ Makine Mühendisi Sabri Doğan, evlerde alınacak küçük önlemlerle yüzde 60 tasarruf sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı. Soğuk havaların hissedilmeye başlamasıyla birlikte yüksek fatura ödemekten korkan doğalgaz aboneleri, çareyi evin kullanılmayan odalarının peteğini kapatmakta buluyor. Haber

http://haberler.com/petegi-kapatarak-dogalgaz-tasarrufu-yapamazsiniz-10194726-haberi/

Covid-19 Haberleri">

Kış dönemlerinde herkesin ortak amacı iyi şekilde ısınabilmektir. Ancak ısınırken de düşük faturalar ödemek isterler. Bu da çoğu zaman mümkün olmayabilir. Bu makalemizde aslında hemen her kullanıcı tarafından yapılan ancak doğruluk payı olmayan bir duruma el atacağız.

Petek Vanalarını Kısmak Tasarruf Sağlar mı?

Evet bu işlemi eminiz ki birçok kullanıcı yapıyor ve bu şekilde gerçekten tasarruf ettiklerini düşünüyorlar. Peki bu durum gerçek mi? Yani gerçekten petek vana veya vanaları kısılarak doğalgaz faturası düşürülebilir, daha düşük faturalar ödenebilir mi?

Bu durumu bir örnek ile açıklayalım ve mantıklı hareket ederek cevabı birlikte bulmaya çalışalım…

  • Diyelim ki kombiniz kalorifer konumunda 60°C de ayarlı,
  • En çok kullanılan salonunun sıcaklığı ortalama 20°C civarı olur. Tabi bu durum petek çeşidi ve petek ebadına bağlı olarak değişmektedir.

Peki petek vanası kısılırsa ne olur?

Sizce de sıcaklık yine 20°C civarı olur mu? Peki ya kombi sıcaklık derecesi? O değişir mi?

Şimdi açıklamaya geçelim;

  • Petek vanası kısılırsa kombi sıcaklık derecesi asla değişmez, sizin ayarladığınız şekilde olur. Çünkü siz kombiyi hangi sıcaklığa ayarlarsanız kombi o sıcaklıkta ısıtma sağlar. Yani yine 60°C de çalışır. Petek vanalarını kıstığınız için ortam sıcaklığı 20°C nin altına düşer. Kombide değişen bir şey yokken, petek sıcaklığı düşer. Yani aslında verim düşer, tüketim asla düşmez.

Daire içinde ısınmayan petekleriniz var ve bu sebeple petek vanasını kısmak zorunda kalıyorsanız doğru bir işlem yapıyorsunuz. Ancak sırf tasarruf yaşamak için petek vana veya vanalarını kısmak doğru bir işlem değildir. Hiçbir zaman da bu işlem ile doğalgaz tüketimi düşürülememektedir.

Doğalgaz faturanız fazla geliyor ve sırf düşük gelsin diye bu işlemi yapıyorsanız bikombici.com firmasından yardım alabilirsiniz. Uzman ekipler size doğalgaz faturasını düşürme konusunda yardımcı olacaktır.

Kombinize veya tesisatınıza bakım yaptırmak istiyorsanız, bu şekilde verimi yükseltmek istiyorsanız burayı tıklayabilirsiniz.

Isınmayan Petek/Petekler İçin Ne Yapmak Gerekir?

Daire veya iş yeriniz içerisinde ısınmayan petek ya da petekleriniz varsa eğer reglaj ayarı yapabilirsiniz. Reglaj ayarı basit bir ayardır ve servis çağırmaya gerek yoktur. İşlemi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Ancak ısınmayan petek/peteklerde kesin çözüm reglaj ayarı değildir. Bu işlem sadece deneme amaçlı yapılabilir.

  • “Genellikle kombiye en yakında bulunan petek en iyi ısıtan petek, en az ısınan petek ise kombiye en uzak kalan petektir”.

Ancak peteklere reglaj ayarı yapmak kesin çözüm sunabiliyorken, sonuç alınamayabilir de…

Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?

Reglaj ayarı için öncelikle yapmanız gereken şey daire içinde bulunan petekleri saymaktır. Farz edelim ki dairenizde 7 adet petek var… İşlemi nasıl yapacağınızı kısaca açıklayalım:

Kombinize en yakın petek 1 nolu petek olsun ve sona doğru tüm petekleri sırası ile 2, 3, 4, 5, 6, 7 rakamları ile adlandıralım.

  • Öncelikle dairenizde bulunan tüm petek vanalarını kapatmalısınız.
  • Peteklerin tek bir vanasını kapatmanız da yeterli olacaktır. Bu işlemi en az kullandığınız petek vanasından yapmalısınız.
  • Peteklerin üzerinde açık/kapalı yön tarif edilmiştir. Bazı peteklerin üzerinde Açık olduğunu temsil eden A harfi, kapalı olduğunu temsil eden K harfi de bulunmaktadır. Ancak genel olarak petek vanası sola çevrildiğinde açılır, sağa çevrildiğinde kapanır.
  • Petek vanalarını kapattıktan sonra kombiye en yakında bulunan 1 nolu petek vanasını bir tur açın.
  • Sonrasında yakın olan 2 nolu petek vanasını iki tur açın.
  • Ardından yakın olan 3 nolu petek vanasını tam tur açın.
  • Bu işlemi son peteğe kadar devam ettirin.

Buradaki amaç ısının en uzakta kalan petek/peteklere ulaşması, yakın-uzak fark etmeksizin tüm peteklerin eşit sıcaklıkta ısıtmasını sağlamaktır.

DİKKAT! Reglaj ayarı yapılırken kombinin açık olması gerekir. Petek vanalarını işlem için kısa süreli tam tur kapatmak kombiye ya da devir daim pompasına zarar vermemektedir.

Reglaj ayarı yapıldığı halde bazı petek/petekler ısınmıyorsa bu bir tesisat sorunu olabilir. Petek vanası bozuk olabileceği gibi ısınmayan petek tesisatında tıkanıklık, boru çapında daralma gibi daha birçok sorun söz konusu olabilir. Bu aşamada işi uzman bir tesisatçıya bırakmak ve tesisatçıdan yardım almak doğru seçenek olacaktır.

Reglaj Ayarı Yapılmasına Rağmen Isınmayan Petek/Petekler Var

Reglaj ayarı yapmanıza rağmen yine de daire içinde ısınmayan petek veya petekler varsa bu bir tesisat sorunu olabilir. Genel olarak bu aşamada uzman bir tesisatçıdan yardım almanız daha sağlıklı olacaktır.

Muhtemel Sebepler Ne/Neler Olabilir?

  • Kombi yetersiz kalıyordur.

Doğalgaz projesi çizilirken konut içinde yer alan petek sayısı ve peteklerin uzunluğu önemlidir. Seçim de orantılı şekilde yapılmalıdır. Düşük kapasiteli bir kombi tercih edip büyük ve sayı açısından fazla petek seçilirse kombi yetersiz kalır. Kombi pompası uzağa suyu basamaz ve haliyle kombiye uzak kalan petek veya peteklerde ısınmama ya da çok az ısınma gibi sorunlar yaşanır. Bu sebeple mühendislik firmalarından en başta yardım alarak doğru kapasite ve çeşitte kombi tercihi yapılmalıdır.

  • Petek/Peteklerin vanaları kapalı ya da bozuktur.

Petek vanaları genellikle sağa doğru kapanır, sola doğru açılır. Bu durum bazen tam tersi olabilir. Vanaları kontrol etmeli, her ihtimale karşı iki tarafa da çevirerek ayrı ayrı deneme yapmalısınız. Yine de ısı durumu söz konusu değilse vana/vanalar bozuk olabilir.

  • Peteklerin su giriş-çıkışında tıkanıklık vardır.

Petek içinde sıcak su dolaşımı olduğunda, peteklerin iç çeperinde aşınmalara neden olmaktadır. Aşınma neticesinde petek içinde tortu birikir. Peteğin su çıkışında tortu birikirse eğer bu durum peteğin ısınmasını veya sağlıklı ısınmasını engeller. Kombiden gelen su petek içinde dolaşır ve petekler bu şekilde ısınır. Petek içindeki tortular suyun çıkışına birikmişse eğer bu aşamada suyun çıkmasını engelleyebilir ve petek/petekler bu sebeple de ısınmayabilir. Bu tıkanıklıklar tespit edilerek tesisat yıkama işlemi yapılarak çözüm sağlanmalıdır.

  • Petek borularında tıkanma vardır.

Kombi alt kısmında yer alan borular, tüm petekleri dolaşır ve yeniden kombiye döner. Sıcak su kapalı bir alanda özellikle de kış aylarında aralık olmadan devir daim yapmaktadır. Zaman içinde su içinde kireçlenme oluşabilir ya da peteklerin içinde tortular meydana gelebilir. Bu gibi durumlar petek borularında tıkanıklığa neden olmaktadır. Kalorifer borularında, tıkanma olan bölümün güzergahında kaç petek bulunuyorsa o peteklerde az veya hiç ısı olmayabilir. Bu tıkanıklıkların önce tespit edilmesi sonra açılması gerekir. Bu işlem için özel cihazlar gerekeceğinden uzman bir tesisatçıdan yardım almak gerekir.

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır