bebeklerin neden salyası akar / Bebeklerde Salya Neden Oluşur? - funduszeue.info

Bebeklerin Neden Salyası Akar

bebeklerin neden salyası akar

Bebeklerin Ağzı Neden Köpürür?

Emzirme sonrası bebeğin ağzında köpük oluşursa panik yapmayın. Bebeklerde ağız köpürmesi olağanüstü bir durum değildir. Bebeğinizde dil ve yükleme hareketinin koordinasyon yeteneği tam olarak gelişmediği için köpürme olabilir. Bu yaz aylarında meydana gelirse, bebeğinizin yetersiz sıvı alımından kaynaklanıyor olabilir. 

Yenidoğan Tükürük Baloncukları

Bebeğinizi emzirirken anne sütü mideye iner ve tekrar yükselir, böylece yeni doğan bebeğinizin ağzında kabarcıklar oluşur. Ağzından çok fazla balon çıkan bebeği neredeyse dik bir şekilde emzirmeye çalışmalısınız. 3 aylık bir bebeğin ağzında kabarcıklar varsa, bu durum sindirim sisteminin gelişiminin belirtisidir. Bebeğinizin çene kası üçüncü ayda çalışmaya başlar ve bebeğiniz bu sebeple ellerini ısırmaya çalışır. 

Bebeklerde Ağız Köpürmesi

Küçük bebeklerde ağız köpüğü başka bir yaygın durumdur. Ağızda köpürme, tükürüğün aksine salgı şeklinde akması yerine ağız ve dudak çevresinde köpüklü tükürük birikmesi olarak görülür. Tükürük bezleri aktif hale gelip ağızda biriken tükürüğün farkına vardığında bebek bunu eğlenceye çevirebilir. Salgılarından baloncuklar çıkaran ve dudak hareketleriyle oynayan minikler ne yazık ki ailelerinin endişelenmesine neden olabiliyor. Bebeğinizin ağzından çıkan baloncuklar, çiğnemek ve köpürmek gibi sindirim sistemi gelişiminin bir parçası olabilir.

Köpürme nedenlerinden biri de reflü olabilir. Bebeğinizi aşırı besliyor olabilirsiniz, bu da reflü nedenidir. Bebeğinizde reflü varsa özel reflü yastıkları ile rahat uyuyabilir. Reflü belirtileri; sık kusma, uyku bozuklukları, aşırı gaz çıkarma, beslenme sorunları, inatçı öksürük gibi belirtilerdir. Bu belirtilerden bir ya da daha fazlası varsa bebeğinizde reflü olabilir.

Bebeğinde reflü olan ve emziren anneler, kafeinli içeceklerden ve sigaradan kaçınmalıdır. Ayrıca bebeğin beslendikten sonra bebeğinizi ağlama ve gülme gibi karın kaslarını çalıştıran ve hava yutmasına neden olan aktivitelerden uzak tutmanız yararlı olacaktır. 

Bebek uyurken ağızda köpük oluşmasının bir başka nedeni de epilepsi olabilir. Epilepsi en sık çocukluk döneminde, özellikle yaş arası bebeklik döneminde ortaya çıkar. Bebeklerde epilepsi sanılanın aksine sadece vücutta kasılmalar ve çene kilitlenmesi gibi büyük nöbetlerle değil gözden kaçabilecek küçük nöbetlerle de gelişebilir:

  • Bebeklik döneminde kümeler halinde gelen nöbetler kol, bacak ve baş bölgesinde ani sıçrama ve kapanma ile gelişir.
  • Çocuklarda kasılmalar, atmalar, sabit gözler ve kusma ile gelişebilir. Vücudun bir tarafında kasılmalar veya vücudun bir tarafında anormal his ile de görülebilir.
  • Yoksunluk nöbetlerinde çocuk sadece saniye dalar ve çevreye karşı duyarsızdır.

Frontal lob (beynin ön bölgesi) bölgesinde gece uykudan uyanmalarda sıklıkla nöbetler, kasılmalar ve anlamsız hareketler görülebilir. Bu genellikle uyku bozukluğu ile karıştırılır. 

Ani baş düşmeleri ve örtü şeklinde nöbetler görülebilir. 

Bazen sadece ani elektrik çarpması benzeri sıçramalar (miyokonik nöbetler) meydana gelebilir.

Tükürük kabarcıkları diş çıkarma belirtisi midir?

Bebeğinizin ağzını köpürtmesi, tükürük püskürtmesi, ağzını sakız gibi göstermesi ve sürekli salya akıtması gibi davranışları da diş çıkarma belirtileri olabilir.

One Truth & One Lie" width="" height="" src="funduszeue.info?feature=oembed" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve &#;ocuklarda tedavisi nasıldır?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Uyurken ağızdan salya akması her yaştaki kişilerde görülen bir durumdur. Gece boyunca yüzdeki kasların gevşemesi ve yutma refleksinin kaybolması sonrasında tükürük ağızdan birikerek uyku esnasında akmaktadır. Özellikle en çok yan tarafa dönüp uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer almaktadır. Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve çocuklarda tedavisi nasıldır? İşte uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilen ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Sabah uyandığımız zaman ağızdan akan salyanın yastığı ıslatması çok hoş bir durum değildir. Bebeklerde aylarda bu durum normal karşılanırken yetişkinlerde sürekli olmasının nedenleri araştırılmalıdır.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Yetişkinlerde uyku sırasında salya akması genellikle kişilerin ağzından nefes alması ile tükürük akıtmasına yol açan burun tıkanıklığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle burun ve sinüs kanallarının temizlenmesi gece daha rahat nefes alabilmemizi sağlamaktadır. Bunun dışında uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri şunlar olabilir:

- Bademciklerin iltihaplanması sonucu çok fazla salya akıntısı görülebilir. İltihaplanma oluştuğu zaman boğazda biriken salya yutulmadığı zaman akmaya başlar.

- Yatış pozisyonları da salya akmasının nedenlerindendir. Yan tarafa yatmak salyanın yastığa doğru akmasına neden olabilir.

- Sinir sistemi yatıştırıcı veya morfin gibi ilaçların kullanılmasının yan etkilerinden birisi de salya akıntısıdır.

- Alerji, zehirlenme gibi durumlarda ağızdan fazla salya akıntısı olabilir.

- Reflü, mide ekşimesi gibi şikayetlerin belirtilerinden birisi de ağızdan salya akmasıdır.

- Diş ve ağız içindeki sorunlardan dolayı salya akıntıları görülebilir.

- Gebelik döneminde mide bulantısı ve asit içeren besinlerin tüketilmesi salya artışına neden olmaktadır.

- MS hastalığı, parkinson ve psikolojik hastalıklar da uyurken salya akıntısına neden olmaktadır.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NASIL ENGELLENİR?

Uyurken salya akıntısını engellemek için gece yastıkları biraz yükseltmek gerekir. Bunun yanı sıra sırt üstü yatmak ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirmek salya akıntısının önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemler etkili olmaz ise altta yatan nedenin araştırılması için uzman bir doktora gitmekte yarar vardır. Uyurken salya akmasını engelleyecek yöntemler şunlardır:

YETİŞKİNLERDE TEDAVİSİ NASILDIR?

Yetişkinlerde gece salya akmasını engellemek için bazı yöntemler denenebilir. Bu yöntemler işe yaramıyor ise mutlaka nedeni araştırılmalıdır. Yetişkinlerde tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

- Burun içerisindeki büyümüş geniz etinin normal halini alması için kulak burun boğaz bölümüne gitmek ve gerekli tedavinin uygulanması gerekir.

- Ağızdan salya akmasının nedeni nörolojik sebepler olabilir. Bu sebeple fiziki durumdan dolayı genellikle ilaç kullanımı yeterli iken bazen cerrahi operasyonlar gerekebilir. Psikolojik sebeplerden dolayı ise mutlaka destek alınmalıdır.

- Ağız içindeki problemler salya akmasına neden olabilmektedir. Özellikle çene yapısındaki bozukluklar için ortodonti tedavisi yapılmalıdır.

- Ağızdan salya akmasının nedenlerinden birisi de mide problemleri ve safra kesesinin çalışmasına yönelik sorunlardır. Mide rahatsızlıkları için ilaçlar etkili olabilir. Safra kesesi için ise ameliyat gerekebilmektedir.

ÇOCUKLARDA TEDAVİSİ NASILDIR?

Uyurken ağızdan salya gelmesi veya akması bebeklerde çok sık görülen bir durumdur. Özellikle bebeklerde 3 ile 6 aylık dönem aralığında yoğun olarak görülebilir. Daha sonraki dönemlerde salyanın akmasının başka nedenleri olabilir. Burun tıkanıklığı, alerjik durumlar, bademcik şişmesi, reflü, mide asiti salya akma nedenleri arasındadır.

Salyanın yoğun olması durumunda doktora gidilmesi gerekmektedir. Salya sebebi tespit edildikten sonra tükürük üretimini kontrol eden ilaçlar ya da ağza yerleştirilen cihazlar ile salya kontrolü sağlanır. Eğer sebebi kulak burun boğaz ile ilgili ise bu bölgedeki tıkanıklar tedavi edilir. Bağırsak parazitlerinden kaynaklanıyor ise gerekli analizler yapılır ve çocuk ile ailenin diğer üyelerine de tedavi uygulanır.

Tükürük ağızda yiyeceklerin kolayca parçalanmasını sağlar. Tükürükleri tükürük bezleri salgılar. Salya ise tükürüklerin ağız dışına akmasıdır. Bu durum istem dışı gerçekleşir. Bebeklerde 2 yaşına kadar salya akması normaldir. Çünkü ağız kaslarını kontrol edemez. Diş çıkarma döneminde de salya oranı fazlalaşır.


Salya genellikle geceleri oluşur. Bunun sebebi ağzın açık kalması, nefes alma problemi, burnun tıkalı olması, nörolojik problemler, sağlık sıkıntıları olabilir. Ağzın açık kalması enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir.

Salya her yaştaki insanda olabilir. En yoğun ve normal olan dönem bebeğin 3 ile 6 aylık dönemi arasıdır. Daha sonraki dönemlerde salyanın yoğun olmasının farklı sebepleri vardır. Eğer yüz kaslarının kontrol edilemiyorsa salya akma ihtimali de artmış olur. Özellikle bademciklerin şişmesi, burun tıkanıklığı, alerjik durumlar, reflü, mide asiti, kullanılan ilaçlar salya oluşmasını tetikler. Ayrıca uyku pozisyonu da çok önemlidir. Özellikle yüzüstü yatma pozisyonunda salya çok olur. Bu yatma pozisyonu sağlık açısından da doğru değildir. Asitli yiyecekler de salyayı artırır. Ayrıca bağırsak parazitinin belirtisi olabileceği gibi karaciğer, pankreas, safra da kontrol edilmelidir. 

Alerjik rahatsızlıklar salya oluşumunu sağlar.

Salya doğumdan itibaren başlar. Bebek zaten 2 yaşına gelinceye kadar yüz kaslarını tam olarak kontrol edemez ve diş çıkarmaya devam eder. Yutma kontrolünü tam olarak sağlayamaz. Ama daha sonraki yıllarda da salya akıtmaya devam ederse farklı bir problem vardır. Ama 4 yaşın altındaki çocuklarda anormal derecede akıntı yoksa tedaviye de gerek yoktur.

Salya giysilere, yastığa akıyorsa, çocuğu rahatsız ediyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Salyanın sebebi tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemini doktor belirler. Tükürük üretimini kontrol eden ilaçlar ya da ağza yerleştirilen cihazlarla salya kontrolü sağlanır.

Gece salya akması ağza bakteri girişine sebep olur. Bu durum ağız kurumasına ve ağız kokusunu ortaya çıkarır.

Salya akıntısının sebebi kulak burun boğaz ile ilgili ise bu bölgelerdeki tıkanıklar tedavi edilir.

Çocuklarda salya akıntısının en büyük sebeplerinden biri bağırsak parazitleri olduğundan gerekli analizler yapıldıktan sonra bu durum ortaya çıktığında sadece çocuk değil ailenin diğer üyelerine de tedavi uygulanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası