mum lekesi nasıl çıkar pantolondan / Mum Lekesi Kot Pantolondan Nasıl Çıkar? | Haber Sizseniz

Mum Lekesi Nasıl Çıkar Pantolondan

mum lekesi nasıl çıkar pantolondan

Balmumu lekeleri nasıl çıkarılır. Giysilerden balmumu nasıl çıkarılır

05 Şubat

Ülkemizin her sakininin muhtemelen evinde en az bir mum vardır. Hepimiz tatilleri severiz ya da romantik akşamlar birkaç mum yak. Ancak mum eridiğinde ve masa örtüsü veya halı, mobilya veya giysiler üzerinde parafin lekeleri kaldığında ne yapmalı? Böyle bir lekeyi fark ederek kuru temizlemeciye koşuyoruz, mobilyaları özenle sıyırıyoruz. Doğru mu? Bu lekeleri evde çok zorlanmadan çıkarmak mümkün müdür?

Evet, birkaç sır var, ancak her şeyi doğru yapmanız ve daha da kötüye gitmemesi için aceleci adımlar atmamanız gerekiyor.

Giysilerdeki lekeleri çıkarma

O zaman önce kıyafetlerden bahsedelim. Parafin lekelerini çamaşır makinesinde veya toz ile ovarak çıkarmaya çalışmayın - mum parafinin kendine has bir yapısı vardır, suda çözünmez, deterjanlar da almaz.

1. Kot pantolon veya keten eteğe ağda bulaşırsa ne yapmalıyım?

İlk önce suyu büyük bir tencerede veya kovada kaynatmanız gerekir. Bozulmuş pantolonları kaynar suya koyun. varsa telaşlanmayın yağlı noktalar, bu yüzden olmalı. Leke tamamen "erimiş" değilse, işlemi tekrarlayın. Ardından sabunlu suda yıkayın ve önce ılık, sonra soğuk suda durulayın.

2. Kumaş dökülürse leke nasıl çıkar?

Lekenin tamamen kuru olduğundan emin olun. Ardından, kumaş üzerindeki balmumunu kuvvetlice ovalayarak kırmanız gerekir. Sonra burayı talk pudrası ile doldurun, tebeşir kullanabilir, üstüne peçete ve ağır bir şey koyabilirsiniz. Birkaç saat bekletin ve lekeyi bir fırça ile hafifçe ovalayın. Tebeşir ve balmumu kalıntılarını sabunlu bir süngerle yıkayın ve suyla durulayın.

3. Leke kalın bir yatak örtüsü veya benzeri gösterişsiz bir kumaş üzerine düşmüşse.

Burada her şey oldukça basit: şeyi içeri atın çamaşır makinesi 60 dereceye kadar su ısıtmalı bir modda veya sadece 30 dakika sıcak suda bekletin ve sonra yıkayın.

4. Pahalı ipek iç çamaşırları damlattıysanız, güzel yün kazak veya bir drape ceket.

Bu durumda, lekeyi henüz tazeyken hemen çıkarmaya çalışmamalısınız, sadece şeyi bozabilirsiniz. Sıcaklık temizliği burada yardımcı olacaktır:

A) dondurun - küçük şeyi bir torbaya koyun ve yaklaşık bir veya iki saat dondurucuya koyun. Balmumu donduğunda, parçalamak daha kolay olacaktır, sadece lekeli bölgeyi aşağıdaki gibi ovalamanız yeterlidir. el yıkamak. Ceket dondurucuya konulamıyorsa, lekenin üzerine plastik bir torbaya buz koyun, parafini de donduracaktır. Doğru, muhtemelen yağlı bir leke olacaktır, ancak sıradan bir leke çıkarıcı ile çıkarılabilir.

B) ısı - ısıtma için ihtiyacınız olacak normal demir. Kumaşı bir masa veya ütü masası üzerine, parafini damlattığınız yerin altına yatırın ve üzerine iki kat peçete koyun, tekrar bir bezle örtün. Lekeyi sıcak ütüyle ütüleyin. Ancak dikkatli olun, ütüyü yalnızca bu kumaş için önerilen sıcaklığa kadar ısıtın. Ardından peçeteleri değiştirmeniz ve tekrar ütülemeniz gerekir, leke çıkana kadar birkaç kez. Leke çok küçükse, ısıtılmış bir kaşık alın ve bıçağın ucunu ısıtın.

5. Ya mum renkli olsaydı?

Daha zor olacak, ama bir yolu da var. Ütü ile yapılan yöntem burada işe yarayacaktır, sadece lekenin altına denatüre alkolle nemlendirilmiş bir peçete koymanız ve pamuklu nemli bir bezin üzerine koymanız gerekir. Ayrıca leke gidene kadar her şeyi birkaç kez ütüleyin. Yağlı bir leke, örneğin bir leke çıkarıcı ile her zamanki gibi çıkarılabilir.

Ama yine de emin değilseniz ve gerçekten bozulmaktan korkuyorsanız pahalı şey, o zaman bir kuru temizleyiciye başvurmak daha iyidir, hala profesyonel ekipman var. Ve bir şeyler ters giderse sorumlular.

Mobilya ve halılardaki lekeleri çıkarma

Şimdi mobilyalarla ilgilenelim:
1. Cilalı bir masanın veya cilalı bir şifonyerin üzerine mi düştü? Burada her şey basit: Lekeyi elbette bir bıçakla kazıyabilirsiniz, ancak burada gereksiz çizikler bırakabilirsiniz. Mobilyaları çizmemek için plastik veya tahta bir spatula alın, hatta plastik bir kart kullanabilirsiniz. Leke kalıntılarını saç kurutma makinesi kullanarak sıcak hava ile ısıtın ve ardından kağıt havluyla silin. Ardından, genellikle temizlik yaparken yaptığınız gibi parlatın.
2. Kanepede veya sandalyede balmumu var. Koltuk kılıflarınız çıkarılmışsa, sadece kullanın uygun bir şekilde kumaş için. Ancak kılıflar kadife veya kadifeden yapılmışsa, önce lekeyi bulaşık deterjanı veya karbonat. Sadece kuru bir beze uygulayın. deterjan. Kuruduğunda, ürün köpürene kadar lekeyi nemli bir süngerle ovalayın. Bu işe yaramazsa, balmumu lekesi yine de bir çözücü, beyaz ispirto veya terebentin ile çıkarılabilir.

Kanepede örtü yoksa, parafin lekesini örneğin buzlu bir ısıtma yastığı ile iyice soğutun ve plakayı bir bıçakla hafifçe kazıyın, kalanını bir fırça ile ovalayın ve ardından nemli bir süngerle durulayın.

Ve son olarak, halı - burada nasıl savaşılır?

Aslında, burada her şey basittir: Kural olarak, halılar bu tür kirliliğe karşı oldukça dayanıklıdır, balmumu basitçe geleneksel bir elektrikli süpürge ile temizlenmelidir. Halınızın üzerindeki tüy yumuşaksa, o zaman burada bir buz ısıtma yastığı veya ısıtılmış bir ütü ve peçete ile yöntemi kullanın.

Halınız çok hassas ve pahalıysa ve leke büyükse, o zaman bir kuru temizleyici veya yüksek kaliteli bir leke çıkarıcı ile temasa geçmek daha iyidir.

İlgili Makaleler

Kategoriler:// tarihli

Giysilerdeki parafinden (mum) spesifik olmayan kirlenme nadiren görülür, ancak her zaman kafa karışıklığına ve kuru temizlemeye gitmeden mum lekesinin giysilerden nasıl çıkarılacağı sorusuna neden olurlar. Bu süreç o kadar karmaşık değil, bu yüzden kirli şeyi atmak için acele etmeyin.

bakmadan önce çeşitli yollarKumaş yüzeyinden mum lekesi nasıl çıkarılır, bazı bilgileri göz önünde bulundurmanız gerekir. Kumaş ürününün kendisinde daha sonra problemler olmadan mum lekelerini hızlı bir şekilde ortadan kaldırmaya yardımcı olacak onun bilgisidir.

Mum Lekesi Nasıl Çıkarılır: Hatırlanması Gerekenler

  1. Parafinin ortadan kaldırılmasına ilişkin ilkeler veya balmumu kirliliği klasik formatta aynıdır, ancak malzemenin ve kirliliğin kendisinin belirli özelliklerini hesaba katmak önemlidir.
  2. Balmumu zaten derece sıcaklıkta eriyen bir maddedir. Bu nedenle, bir mumdan bir lekeyi çıkarmanın ana yolu, termal maruz kalmaya dayanır.
  3. Kirliliğin özgüllüğü, parafinin kumaş üzerinde sadece yağlı bir iz bırakması değil, aynı zamanda kumaşın lifleri arasında toplanarak derinlere nüfuz etmesi gerçeğine dayanmaktadır. Bu özelliğinden dolayı lekelerden kurtulmak sadece direkt termal etki yardımı ile değil, ısıtılmış buhar sayesinde de gerçekleşebilir.
  4. Mum beyaz değil, renklendirici bileşenlerle aromatikse, ilk termal etki hariç tutulur. Aksi takdirde, yağlı izi çıkarmak mümkün olacaktır, ancak boya kumaşa “emecek” ve onu çıkarmak imkansız olacaktır. Bu gibi durumlarda, kullanmaya değer ev kimyasalları, renk kirliliğini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
  5. Çeşitli hassas kumaşlar (ipek), yanı sıra sentetik materyaller ayrıca sıcağa dayanamaz. İlk varyantta acı çekiyor dış görünüş malzeme, ikincisinde, kumaş liflerinin kendileri eriyebilir. Bu nedenle, bu tür ürünler için başvurmak veya kimyasal maddeler veya güçlü bulaşık deterjanı.
  6. Herhangi bir kimyasal madde kullanmadan önce giysi kumaşının buna nasıl tepki verdiğini kontrol etmek gerekir. Örneğin, benzin bileşenleriyle reaksiyona giren bazı sentetik türleri basitçe çözülebilir. Bu tür giysilerden bir mum lekesini çıkarmak mümkün olacak, ancak bundan sonra o şeyi lanetlemeniz gerekecek.
  7. Parafinin (mum) en yüksek sıcaklıkların etkisi altında mükemmel bir şekilde erimesine ek olarak, mükemmel bir şekilde donar. belirli koşullar. Giysileri soğuğa maruz bırakarak, görünen üst kirlilik tabakasını kolayca temizleyebilirsiniz, bundan sonra geriye kalan tek şey yağlı lekeyi çıkarmaktır.
  8. Kürkü kaplayan balmumu kontaminasyonundan kurtulmak için, giysiler soğukta saat çıkarılmalı, daha sonra parafini sallayarak kürk villuslarını parmaklarınızla ovalayın.

Kumaş ısıtma seçeneği sadece yoğun, doğal, boyasız kumaşlar için uygundur.


Giysilerdeki Balmumu Lekelerini Çıkarmadan Önce Ek İpuçları
  • Balmumu (parafin) sertleşmeye zaman bulamadıysa, yumuşak bir kağıt havluyla birkaç kez hızlı bir şekilde kurulanmalıdır. Kağıdı kumaşa bastırmak, ovmak imkansızdır. Aksi takdirde, kirlenme alanı artacak ve maddenin kendisi, malzemenin yapısına derinlemesine nüfuz ederek kendini sabitleyecektir.
  • Zaten tamamen sertleştirilmiş bir üst tabakaya sahip olduklarında mum lekeleri fark edilirse, sertleştirilmiş mum, plastik bir bıçak veya eldeki diğer aletler kullanılarak malzemeden dikkatlice kazınmalıdır.
  • Parafini etkili bir şekilde sertleştirmek için öğeyi naylon poşet ve dakika buzlukta bekletin. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ağda lekelerinin üzerine buz torbası konulmalıdır.
Giysilerden parafin (balmumu) lekeleri nasıl çıkarılır: yardımcı maddeler
  1. Bulaşık deterjanı, örneğin "Peri", narin ve kadife kumaşlardaki yağ lekelerini mükemmel şekilde ortadan kaldırır.
  2. Çamaşır sabunu, çamaşır tozu.
  3. Aşağıdaki kimyasallar bu tür kirliliğe karşı mücadelede yardımcı olur:
    • etanol;
    • su ile seyreltilmiş amonyak ve ayrıca şarap veya sofra sirkesi;
    • benzin;
    • aseton ve aseton içeren sıvılar;
    • Beyaz ruhu;
    • çeşitli markaların ağartıcıları ve leke çıkarıcılar.
Balmumu veya parafin sonrası yağlı izlerin giderilmesi işlemi elle veya yardımı ile yapılabilir. İkinci seçeneği seçerek, seçilen giysi kumaşında kullanım için kabul edilebilir herhangi bir ağartıcıyı toza eklemek gerekir. içinde yıkama modu bu durumherhangi bir malzeme için hassas ayarlamak daha iyidir.

Kimyasalları kullanmadan önce agresif araçlar cildi korumak ve hava yolları maske ve eldiven takmak. Ve bir derece seçmek termal etki giysilerde, şeylerin etiketlerinde bulunan bilgileri dikkate almanız gerekir.

Balmumu lekelerini buhar ve ısı ile çıkarma

Yoğun bir mum üzerinde oluşan lekeleri yok etmeye karar vererek, doğal kumaşlekelenmeden, en basit, “klasik” temizleme seçeneğine başvurmalısınız. Yarım saatten fazla sürmez ve malzeme üzerinde herhangi bir özel etki gerektirmez.


Talimat
  1. Gereksiz beyaz bez Bir masaya veya ütü masasına uzanın.
  2. Üstüne peçete veya kağıt havlu koyun. Desen ve resim olmadan olmaları önemlidir.
  3. Etkilenen giysinin üzerine yerleştirdikten sonra ağda (parafin) lekelerini kağıt peçete (havlu, sadece ince kağıt veya tuvalet kağıdı) ile kapatın. Güvenilirlik için üstüne bir parça gazlı bez yayabilirsiniz.
  4. Ütüyü 50 dereceden fazla açmayın, ısınmasını bekleyin. Bu durumda buhar fonksiyonu gerekli değildir. Daha sonra zaman zaman kontamine bir yerde malzemeyi üstten ve alttan kağıt peçetelerle değiştirerek ütülemek gerekir.
  5. Gözle görülür yağlı nokta kaybolduğunda, ağda kağıda ve diğer kumaşlara geçer, geriye kalan tek şey çamaşırları yıkamaktır. çamaşır sabunu, toz veya diğer uygun araçlar.
Kumaştan balmumu (parafin) izlerinin nasıl temizleneceğine ilişkin ikinci yaygın seçenek, buhara maruz kalmadır. Bu methodözellikle yumuşatma işlemi sırasında zarar görebilecek süet kumaşlar için geçerlidir.

Buharla ağda izleri nasıl giderilir

Kirliliğin üst tabakasından temizlenmiş giysileri, bir ütüden veya köpürene kadar ısıtılmış sudan gelen sıcak buharın üzerine yerleştirin. dakika bekletin. Sonra gerin her zamanki gibi veya sadece eski kirliliğin yerlerini nazikçe yıkayın.

Buharın yanı sıra, örneğin bir saç kurutma makinesi kullanarak basitçe ısıtılmış havanın kullanılmasına da izin verilir.


Giysilerdeki lekeli bir alanın ısıtılması, normal sıcak su kullanılarak da gerçekleştirilebilir. Balmumu veya parafin mumlarından lekelerin nasıl çıkarılacağına yönelik bu yöntem, dikkatli kullanım gerektiren çeşitli hassas kumaşlar için uygundur.

Teknik çok basit: malzemenin kirlenmiş alanını güçlü bir kaynar su akışı altında tutmak gerekir, böylece su malzemeden sızar ve aşağı akmaz. dakika böyle bir maruz kalma yeterlidir ve bundan sonra şeyi elle veya daktiloda yıkayabilirsiniz.

Giysileri parafinden (mum) temizlemenin ek yolları

Ürünlerin malzemeleri güçlü termal etkiler göstermiyorsa ve giysi yüzeyindeki lekelerin nasıl çıkarılacağı sorusu güncelliğini koruyorsa, aşağıdaki ipuçlarını kullanabilirsiniz.


kaldırma balmumu izleri yün ve ince narin kumaşlardan

Kirlenme yerine, mumu daha önce yukarıdan temizledikten sonra, biraz bulaşık deterjanı damlatın. Kumaş önce hafifçe nemlendirilmelidir. Ardından deterjanı yüzeyde bırakabilir veya parmaklarınızla köpürtebilirsiniz.

Maruziyet süresi: 6 ila 10 saat arası. Son kullanma tarihinden sonra çamaşırlar normal yöntemle yıkanır. gerekli fonlar(sabun tozu).

Hassas malzemeler için amonyak çözeltisinin kullanımı da uygundur. Bir litre su için bu alkolden bir çay kaşığı alın. Çözün. Daha sonra kontaminasyon yerini dökün ve 40 dakika etki etmesi için bırakın. Son olarak, giysiler akan suda iyice durulanır.


Kadife malzemeden, analoglarından ve sentetiklerinden parafin lekeleri nasıl çıkarılır

Mevcut olanı kullanmak gerekli kimyasal ajan(benzin, alkol, terebentin vb.) Bu sıvıların bileşimlerinde bulunan solvent bileşenleri, malzemenin liflerine zarar vermeden mum izlerini kolayca yok eder.

Yoğun bir kumaş parçası veya pamuklu çubuk üzerine uygulayın. Gerekli miktar kimyasal sıvı. Ardından kirlenen bölgeyi ovalayın ve lekenin üzerine bir bez veya pamuk yünü dakika bekletin. O zaman tek yapman gereken kıyafetlerini yıkamak.

içeren benzin kullanırsanız, güçlü koku, hoş olmayan kehribarı bastıracak bir klima kullanarak eşyaları tamamen yıkamak gerekir.


Sentetik kumaşlar için bu tür önerilerin kullanılması, bu malzemeler için mükemmel bir çözücü olan benzinin kullanılması yasaktır. Diğer kimyasal sıvılar, sentetiklerin böyle bir darbeye tepki vermesini takiben bir madde parçası üzerinde test edilmelidir. Ancak bundan sonra verilen talimatları izleyin.

Deriden balmumu lekesi nasıl çıkar

Bu sorunu gidermenin en kolay yolu şudur:

  1. sertleştirilmiş parafin dikkatlice soyulur; bıçak veya başka cihazlar kullanmak gerekli değildir, sadece iyice buruşmak yeterlidir deri malzeme, mum parçacıklarını çalkaladıktan sonra;
  2. yağlı görünür bir iz kalırsa, bir çamaşır sabunu çözeltisine batırılmış pamuk yünü ile silinmeli ve ardından alanı temiz su ile durulayınız.
Parafinden (balmumu) renkli lekelere karşı mücadele

Giysilerde bir mumdan renkli lekeler göründüğünde, aşağıdaki gibi hareket etmeniz gerekir:

  • balmumu ürünün yüzeyinden soyulur;
  • giysiler leke çıkarıcı veya ağartıcı ilavesiyle ılık suya batırılır; seçim, malzemenin yapısına ve rengine bağlıdır;
  • saat ıslatılmış şeyleri bıraktıktan sonra;
  • süre geçtikten sonra giysiler sabun veya tozla iyice yıkanır;
  • malzemenin yüzeyinde kalan yağlı iz, kumaşın özelliklerine göre uygun herhangi bir yöntemle (demir, buhar, kimyasal çözücüler) giderilir.
Kot pantolon veya kot pantolonlarda göze hoş gelmeyen ağda lekelerinden nasıl kurtulacağınıza dair iki görsel ipucu ince kumaşvideoda gösterilen:
Mumdan kaynaklanan kirlilik gibi bir sıkıntı, ilk bakışta göründüğü kadar ortadan kaldırılması zor değildir. Kumaşların özelliklerini dikkate alarak doğru ürünü seçmek ve uygun yolgiysilere zarar vermemeye, çirkin lekelerden kolayca kurtulmaya yardımcı olacaktır.

Yanan mumlar, en sıradan akşam yemeğine bile bir romantizm ve kutlama dokunuşu getirebilir. Ancak erimiş balmumunun giysilere veya masa örtüsüne bulaşma riski her zaman vardır. Ancak, bu tür kirleticilerden kurtulmak oldukça kolaydır.

Balmumu lekesi: giysiler nasıl temizlenir

Balmumu ve parafin lekeleri, sıcak takipte hemen çıkarılması gereken kirleticiler arasında değildir. En az dakika beklemeliyiz - ve bu süre zarfında kumaş üzerindeki cila soğuyacak ve sertleşecek ve lekeyi bulaştırma riski olmadan kurtulabilirsiniz. Ancak bundan sonra konuyu temizlemeye başlayabilirsiniz.

İlk aşama: balmumunu temizliyoruz

Kural olarak, giysilere düşen bir damla balmumu kumaşa tamamen emilmez: kumaşın üstünde ince bir yarı saydam film kalır. Kaldırılması gerekiyor mekanik olarak: bir bıçakla kazıyın veya dikkatlice kesin. Balmumu izi kolayca parçalanır ve kumaştan uzaklaşır.

İnce ipek pantolon veya şifon bir bluz damlattıysanız ve narin kumaşa zarar vermekten korkuyorsanız, kirlenen bölgeyi buruşturmak ve ufalanan ağdayı bir elbise fırçası ile silkelemek yeterlidir.

İkinci adım: lekeyi çıkarın

Bundan sonra, kirli alanın altına birkaç kat katlanmış beyaz bir kağıt peçete veya kağıt havlu yerleştirin. normal de kullanabilirsiniz Kırtasiye, ancak emiciliği biraz daha düşüktür.

Bölgeyi ince örtün pamuk fabrikası(bu amaçla bir mendil kullanabilirsiniz) ve birkaç kez ütüleyin. Yüksek sıcaklığın etkisi altında mum erir ve kağıda emilir.

Balmumu ve parafin oldukça düşük sıcaklıklarda (yaklaşık derece) erir, bu nedenle leke çıkarma sırasında hassas bir kumaşı yakmaktan korkuyorsanız, ütüyü minimum ısıya koyabilirsiniz.

Kağıt desteğini değiştirin ve kumaşı tekrar ütüleyin: İlk kez, özellikle renkli giysilere örneğin siyah veya kırmızı bir mum damlattıysanız, tüm balmumu erimeyebilir. Ütü ile birkaç geçişten sonra peçetede bir yağ izi kalırsa, prosedür tekrarlanmalıdır.

Balmumu giysilere birçok şekilde bulaşabilir: doğum günü, romantik akşam yemeği, karanlıkta aile yemeği, diğer aydınlatma yollarının olmaması. Giysilerden mum mumu nasıl çıkarılır? Mesele kolay değil, boyaların varlığı ile karmaşık. Sonuçta, birçok insan romantizmi sever, özellikle de kadınları. Doğum günü partilerinde, mumlar genellikle hoş bir atmosfer için pastanın üzerine veya iç mekanlara yerleştirilir. Elektrik kesildiğinde mumsuz yapmak oldukça zordur. Kıyafet almanın birçok yolu var. Aşağıda, balmumunu giysilerden hızlı bir şekilde çıkarmanın yolları bulunmaktadır.

Evde giysilerden balmumu nasıl çıkarılır?

Zaten parafin lekeleriyle uğraşan ev hanımları, mum mumunu giysilerden çıkarmanın ne kadar zor olduğunu bilir, bazen neredeyse imkansızdır. Ürün yapısı gereği suda ve temizlik maddelerinde çözünmez. Tipik Yollar bu tür lekelere karşı etkili değildir. Ayrıca bazı yöntemlerin dokunun kendisini olumsuz etkilediği anlaşılmalıdır. Farklı kumaş türlerinden balmumu nasıl çıkarılır?

Herhangi bir ürünü uygulamadan önce giysinin en az görünen kısmına az miktarda uygulayın ve kumaşın tepkisini gözlemleyin. Daha fazla kullanım yokluğunda yöntem mümkündür Olumsuz sonuçlar: renk solması, kararma, kumaşın aşırı sertliği.

doğal kumaşlar

Ütü veya saç kurutma makinesi kullanarak sıcak yöntemler kullanıyoruz. Benzer bir şekilde, yapabilirsiniz.

  1. Ütüyü derecelik bir sıcaklığa önceden ısıtın.
  2. Bu sırada kirin üzerine ve altına bir kağıt havlu koyun.
  3. Ütülemeye başlayın. Süreçte, balmumu erir ve parça peçeteye gider ve ardından yenisiyle değiştirilir.
  4. Balmumu tamamen çıkana kadar devam edin.

Hassas kumaşlar yüksek sıcaklıklara dayanamayabilir. Ütü yerine kullanın sıradan saç kurutma makinesi. Daha fazla eylemler aynı: ısı, parafin bir peçeteye geçtiğinde yenisiyle değiştirin.

Gösterişsiz malzemeler daha katı bir prosedüre dayanacaktır. Bir tencereye su dökün ve kaynatın. Isı kaynağını kapatın ve kirlenmiş giysileri üstte yağ lekeleri görünene kadar daldırın. Temel olarak, bunun için saniye yeterlidir. Lekeyi çıkarın ve inceleyin, gerekirse tekrarlayın. Son olarak, her zamanki gibi yıkayın.

Kot

Mum ile mumu temizleyin kot benzer şekilde mümkündür. Ondan önce kullanalım Düşük sıcaklık. Kotları lekeli tarafı yukarı gelecek şekilde bir torbaya koyun ve bir saat boyunca dondurucuda bekletin. Şimdi, kırılması kolay olduğu için donmuş şeye zarar vermemeye dikkat edin. Donmuş ağdayı çekip çıkarmak gerekir. Bunu yapmak için kumaştan ezilir ve yırtılır.

Bundan sonra yukarıdaki paragrafta verilen tüm işlemleri yapıyoruz: Ütü ile ısıtıyoruz ki kirlilik artıkları peçetelere geçsin ve yıkayalım.

Sentetik: ipek, saten, organze, şifon, yün

Malzeme yüksek dayanıma sahip olmadığı için demir yöntemi burada çalışmayacaktır. sıcaklık koşulları. Bir saç kurutma makinesi kullanın, işlem daha uzun ama başarılı olacaktır.

Giysileri önceden sıcak suya batırırsanız, parafini giysilerden çıkarmak çok daha kolaydır. Bu özellikle sentetikler için geçerlidir. Kumaş iyice buğulandıktan sonra dışarı çekin ve yumuşamış parafini çıkarmak için bir bez kullanın. Yağ lekelerini çıkarmak için bittiğinde yıkayın.

göndermeden önce sıcak su, izin verilen maksimum sıcaklık için giysi etiketindeki bilgileri kontrol edin.

Organze şeyler bu tür işlemlere yenik düşmez. Organik bir çözücü kullanarak bu tür giysilerdeki balmumundan kurtulabilirsiniz. Gerekli yüzeyi işlemek ve birkaç dakika içinde yıkamaya göndermek yeterlidir. Çamaşır makinesi yerine, ürünü ılık sabunlu suda bekletebilirsiniz.

Bazı solventler kumaşı olumsuz etkileyebilir. İşlemden önce en az görünen alanda test edin.

İpek ve yündeki parafin lekesini bulaşık deterjanı ile temizleyebilirsiniz. En çok biri tarafından yapılan incelemelere göre Etkili araçlar Fae'dir. Balmumu ve kumaşı işleyin ve 5 saat bekletin. Şimdi çamaşır makinesine daldırın ve normal modu açın.

Karmaşık balmumu lekelerini "kaprisli" şeylerden çıkarıyoruz

SSCB'den sıradan mumlar artık moda değil. Artık aromalı ve renkli kullanılmaktadır. Sadece balmumu lekesini değil, boyayı da çıkarmanız gerekecek. Bu gibi durumlarda, kirliliğin ısıtılması şiddetle tavsiye edilmez. benzer prosedürler boyadan dolayı daha da kötü kirliliğe yol açar. daha derine inecek kumaşın içine. Çözücüler de sorunu tamamen çözemezler.

renkli balmumu

Renkli mum damlalarını silmeye yönelik tüm girişimler durumu daha da kötüleştirecektir. Boya kumaşın yapısına girebilir ve onu ortaya çıkarmak gerçek bir meydan okuma olacaktır. Dondurma, böyle bir mumun izlerinin giderilmesine yardımcı olacaktır. Dondurucuda bir saat kaldıktan sonra sertleşen ağda bir bıçağın kör ucuyla çıkarılabilir.

Uygulamada, genellikle küçük bir leke kalır, bu leke çıkarıcı ile işlemden ve ardından yıkamadan sonra kaybolur.

Kürk ve süet

Süet ve kürk üzerindeki balmumu damlaları dondurularak çıkarılır. Dondurucuda yarım saat sonra balmumu elle kolayca soyulur. Küçük kalıntılar bir ütü veya saç kurutma makinesi ile çıkarılır. Peçete ile kaplanmış kire saniye kadar ütünün yüzeyine yaslanmak yeterlidir. Süeti bozmamak için daha fazla tutmayın.

Sorundan kurtulamıyorsanız, 3: 5: 1 konsantrasyonunda bir amonyak, rafine benzin ve şarap alkolü çözümüne ihtiyacınız olacak. iyice karıştırın ve pamuk ped lekeye uygulayın. Birkaç dakika sonra nemli bir bezle çıkarın.

Süet ayakkabılardan ağda nasıl temizlenir?

Su ısıtıcısını kaynatın ve ayakkabıları birkaç dakika boyunca çiftin üzerinde tutun. Mum lekelerini normal bir ayakkabı veya giysi fırçasıyla çıkarın. Şu tarihe kadar devam et: tam temizlik. Zor durumlarda, saflaştırılmış Kalosh benzini veya amonyak kullanın.

Kararsız boya içeren malzemeler

Yöntem, renkli mum ile aynıdır. Önce donduruyoruz, sonra kendini ödünç veren her şeyi manuel olarak temizliyoruz. Ama şimdi, kiri tebeşir veya talk pudrası serpmeniz, üstüne kağıt havlu koymanız ve 3 saat boyunca üstüne ağır bir şey bastırmanız gerekiyor. Havluyu zaman zaman yenisiyle değiştirin. Kalıntılar bir fırça ile kolayca temizlenir, ardından şey yıkamaya gönderilir.

Balmumu / parafinden bulaşık nasıl yıkanır

Bir mumu sıradan tabaklardan yıkamak çok basittir. Elle temizleyin, ardından lekeleri çıkarmak için bir deterjan kullanın. Bazı insanlar sıcak buhar kullanmanızı, yerine bir tabak koymanızı ve aynı zamanda bir peçeteyle lekeyi çıkarmanızı önerir.

Plakaların yangına dayanıklılığından yararlanın. Lekeyi birkaç saniye ateşte tutun, ardından erimiş mumu bir peçeteyle çıkarın. Tamamen temizlenene kadar tekrarlayın. Balmumu çıkarmak için şunları da kullanabilirsiniz: alkol, terebentin, eter yağları veya kloroform.

Artıkları temizlemek

Ağdanın kendisini çıkardıktan sonra, genellikle tuhaf yağlı lekeler kalır. Bunları kaldırmak için aşağıdaki araçlardan herhangi birini kullanabilirsiniz:

  • aseton;
  • Terebentin;
  • Bulaşık deterjanı;
  • Amonyak;
  • Rafine benzin veya gazyağı;
  • çözücü;
  • Sentetik deterjanlar.

Temizlemeyi bitirdiğinizde kumaşın tamamen kurumasını bekleyin. Ancak bundan sonra çamaşırları çamaşırhaneye gönderebilirsiniz. Bu yöntemler karşı etkilidir. taze noktalar. Durgun ağdayı giysilerden çıkarmak gerçekçi olmayabilir. Bu nedenle olaydan hemen sonra harekete geçin. Yeteneklerinize güvenmiyorsanız, hemen kuru temizlemeye götürmek daha iyidir.

Hayatımız mumların önemli bir rol oynadığı eğlenceli etkinliklerle dolu. Bu etkinlikler için herkes sadece giyer en iyi kıyafetler, bu yüzden hoş olmayan favori elbise veya bir bluz balmumu ile kirlenir. Ama üzülme çünkü çok var etkili yollar balmumu lekesi nasıl çıkarılır.

Kirlenme ne kadar taze olursa, çıkarılması o kadar kolay olur, ancak panik yapmayın. değerli zaman kayıp. Hatırlanması gereken en önemli şey, bu konuda acele edemezsiniz çünkü kumaşa zarar verebilirsiniz. Aşağıda, kumaştan balmumu lekelerini çıkarmanın yalnızca kanıtlanmış yolları bulunmaktadır ve bunlar iki kategoriye ayrılır: soğuk ve sıcak temizleme.

Sıcak kaldırma teknikleri:

  • Ütü, kuru bir bez ve havlu yardımıyla. Ütüyü orta ateşte açın. Kirli öğeyi üzerine yerleştirin ütü masası, lekenin altına temiz bir peçete yerleştirdikten sonra. Üstüne bir havlu veya mendil ile örtün. Isıtılmış bir ütü ile lekeyi kumaştan nazikçe ütüleyin. Bu balmumu eritecek ve dokuya emecektir. İçin maksimum etki leke tamamen gidene kadar mendilleri değiştirin.
  • Kaynar su kullanırken giysilerden balmumu lekesi nasıl çıkarılır. Temiz bir kapta su kaynatın ve kirli kumaş alanını dikkatlice içine indirin. Balmumu veya parafin hızla eriyecek ve suya akacaktır. Bu yöntemin yalnızca beyaz veya düz renkli katı nesneler için uygun olduğunu unutmamak önemlidir. Aksi takdirde, şey dökülebilir. Narin veya doğal kumaşlar üzerindeki balmumu lekelerinin bu şekilde çıkarılması da önerilmez.

Soğuk temizleme teknikleri:

  • Buz Kullanarak Kumaştan Balmumu Lekeleri Nasıl Çıkar. Bu yol iyi bir kafede veya restorandayken. Kirlenmiş alana buz uygulayın veya aşırı zor vaka, ile herhangi bir ürün dondurucu. Ağda hızla sertleşecek ve giysilerinizden çıkacaktır.
  • Bulaşık makinesinde balmumu lekesi nasıl yıkanır. Bu yöntem, bir şey varsa yararlı bir keşif olacaktır. hassas kumaş, işlenemeyen yüksek sıcaklıklar. Kirlenme yerine bulaşık deterjanı ile iyice muamele edin ve yarım saat bekletin. Ardından, mumu öğenin yüzeyinden dikkatlice soyun ve elle yıkayın veya çamaşır makinesi uygun modda.

Artık ağda lekesini hızlı ve etkili bir şekilde nasıl çıkaracağınızı biliyorsunuz. Ancak balmumu veya parafinden sonra giysiler üzerinde yağlı bir iz kaldığı unutulmamalıdır. Aşağıdakiler kullanılarak kaldırılabilir:

  • Çamaşır sabunu. Lekeyi köpürtün, dakika bekletin, yıkayın.
  • Talk. Lekeyi üzerlerine serpin, 5 dakika bekletin, kalıntıyı silkeleyin ve ürünü yıkayın.
  • Yemek sodası. Leke üzerine bolca dökün, 10 dakika bekletin, ardından kalıntıyı dikkatlice çıkarın ve sabunlu suda yıkayın.
  • Terebentin. 50 gram terebentin seyreltin amonyak, iyice karıştırın ve pamuklu bir bezle ağda işaretine uygulayın. Şeyi üç saat bekletin, sonra yıkayın.

Artık kıyafetlerinizde bir zamanlar balmumu olduğuna dair bir ipucu bile olmayacak. Farklı dokulardaki kumaşlardan balmumu lekesinin nasıl çıkarılacağını öğrenmek faydalı olacaktır.

Farklı kumaşlardan parafin lekesi nasıl çıkarılır

Mumların olduğu bayramlar kutlandığından beri tüm yıl boyunca, narin, kürklü ve deri ürünlerdeki balmumu lekesinin nasıl çıkarılacağını öğrenmek faydalı olacaktır.

  1. Pamuktan veya yünden parafin lekesi nasıl çıkarılır? Bunu yapmak için bir ütü masasına veya herhangi bir düz yüzeye koyun. temiz havlu. Kirli ürünü üzerine koyun ve üstten örtün. kağıt peçete iki katman halinde katlanır. Ardından ütüyü giysi etiketinde belirtilen maksimum sıcaklığa kadar ısıtın ve lekeli bölgeyi birkaç kez ütüleyin. Parafin eriyecek ve havluya emilecektir.
  2. Keten ürünler kuru ise balmumu lekeleri nasıl çıkarılır? İlk olarak, mumu tırnağınızla veya bıçağınızla dikkatlice kazıyın. Ütü masasının üzerine hafif nemlendirilmiş, kalın, boyanmamış bir kumaş havlu serin. Ardından kirli ürünü yerleştirin ve kurutma kağıdı ile örtün. Kağıt üzerinde balmumu görünene kadar sıcak bir ütüyle ütüleyin. Doğal olarak, kağıt her ütülemeden sonra değişir.
  3. Sentetik kumaştan parafin lekesi nasıl çıkarılır? Ütü masasının üzerine hafif nemli temiz bir havlu serin, kirli çamaşırları üzerine serin ve üzerini örtün. kalın kumaş. Ütüyü en düşük ayarda ısıtın ve lekeli bölgede ütüleyin. Tamamen kumaşa emildikten sonra yıkayabilirsiniz.
  4. Doğru zamanda kış tatilleri Doğal veya doğal kumaştan yapılmış giysilerdeki balmumu lekesinin nasıl çıkarılacağı hakkında faydalı bilgiler taklit kürk. Bu durumda dondurma işlemi uygulanır. Bunu yapmak için, öğeyi 2 saat balkona çıkarın. Balmumu tamamen donacak ve tırnaklarınızla villuslardan kolayca çıkarılacaktır.
  5. ağda lekesi nasıl çıkar deri ürünleri zarar vermeden? Bunu yapmak için, kirli eşyayı da balkona çıkarın veya boyutu izin veriyorsa dondurucuya yaklaşık dakika koyun. Ardından cildi leke alanında ikiye katlayın. Çatlak mum, tırnaklarla veya çok keskin olmayan diğer nesnelerle kolayca kazınır.
  6. Süet asla modası geçmez, bu nedenle balmumu lekelerini süetten nasıl çıkaracağınızı bilmek önemlidir. Bunu yapmak için iyice kurumasını bekleyin, ardından kör bir bıçak veya tırnak törpüsü ile dikkatlice kazıyın. Ardından sorunlu bölgeye iki kat kuru bir havlu koyun ve ürünü çok sıcak olmayan bir ütüye uygulayın. Doku yapısına zarar vermeyecek şekilde uygulama yapılması önemlidir. Havluları üzerinde balmumu görünmeyene kadar değiştirin. Eski lekeleri çıkarmak için bir karışım kullanın:
  • 5 ml benzin.
  • 5 ml şarap alkolü.
  • 30 ml amonyak.

Her şey iyice karıştırılır, dakika lekeye uygulanır, ardından çıkarılır. ıslak mendil veya kumaş.

  1. Kadife ve peluştan, bu tür kirleticiler ılık alkol veya terebentin ile çıkarılır. Bunu yapmak için, bu sıvılara bir pamuklu çubuk batırın, lekeyi silin.
  2. İpek giysilerden ağda lekesi en ufak bir zarar vermeden nasıl çıkarılır? Bunun için kolonya kullanışlı olacaktır. Sorunlu bölgeye uygulayın, 15 dakika bekletin ve öğeyi ılık suda yıkayın.
  3. Yıkanmayan kumaştan parafin lekesi nasıl çıkar? Bunu yapmak için tıbbi veya denatüre alkol alın. İçine bir pamuklu çubuk batırın ve kiri tamamen kaybolana kadar her 10 dakikada bir silin.

Bunlar basit ipuçları kurtulmana yardım et sorunlu noktalar ve herhangi bir kumaştan giysinin görsel çekiciliğini korur.

Sadece giysiler değil, mobilyalar da zarar görürse, aşağıdaki halk ilaçlarını kullanın.

Farklı malzemelerden yapılmış mobilyalardan balmumu lekeleri nasıl çıkarılır

Maksimum etkiyi hemen elde etmek için, mobilyanın yapıldığı malzeme için özel olarak bir yöntem seçilmesi tavsiye edilir.

  1. Ahşap mobilyalar için saç kurutma makinesi kullanılır, kağıt havlu ve cila. Tamamen donmuş bir leke, tamamen eriyene kadar bir saç kurutma makinesi ile muamele edilir, daha sonra bir havlu ile hızla lekelenir ve kalıntılar bir cila ile çıkarılır.
  2. Deri mobilyalar için mutfak süngeri ve bulaşık makinesi kullanın. Lekeyi nemli, sabunlu bir süngerle ovalayın, kurumasını bekleyin ve temiz, kuru bir bezle silin. Gerekirse tekrarlayın.
  3. İçin döşemeli mobilya uygun leke çıkarıcı. Balmumu yüzeyini buz veya bıçakla temizledikten sonra sorunlu bölgeye leke çıkarıcı uygulayın ve 30 dakika bekletin. Önce kirlenmiş alanı tedavi edin sabunlu su ve sonra temiz su.

Elbette, kumaştan parafin lekesini çıkarmanın başka birçok yolu vardır, ancak yukarıdakilerin en iyisi olduğu kanıtlanmıştır.

Temizlikten en iyi şekilde yararlanmak için aşağıdakileri unutmayın:

  1. Önce çalışma alanınızı hazırlayın.
  2. Acele etmeyin.
  3. Temizlik ürünleri ve karışımları sadece sorunlu bölgeye uygulanır.
  4. Lastik eldiven kullandığınızdan emin olun.
  5. İşlenmiş şeyleri iyi havalandırılan bir yerde kurutun.

Artık balmumundan korkmuyorsunuz. Ama önlemek daha iyidir benzer durumlarçözüm aramak yerine.

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

Mum Lekesi Nasıl Çıkar

Mum lekesi halıdan nasıl çıkar merak ediyorsanız bu yöntem ilginizi çekebilir.

Eğer leke halının ortasında bulunuyorsa, ütü kablosunun oraya yetişeceğinden emin olun ve ütüyü prize takın.
Ütünün ısınmasını beklerken; ucu sivri olmayan bir bıçakla ya da kaşıkla yüzeydeki donmuş mumu kazıyın. Bu işlemi gerçekleştirirken halının tüylerine zarar vermemeye ve nazik olmaya çalışın.
Yağlı kâğıt, kraft kâğıdı ya da kâğıt havluyu halının yüzeyinde kalan mum lekesinin üzerine koyun ve ısınan ütüyü üzerine yerleştirin.
Ütüyü dairesel hareketlerle kâğıdın üzerinde gezdirin. Sanki kıyafet ütülüyormuş gibi kâğıdı ütüleyin ve yakmamaya özen gösterin. Mum lekesi, ütünün ısısıyla yumuşayana ve kâğıda yapışına kadar işleme devam edin. Kâğıdı kaldırdığınız zaman mumun kâğıdın yüzeyine yapıştığını göreceksiniz.

Halıdan mum lekesini çıkarma yöntemlerinden biri de çakmak ve kaşık kullanmak. Eğer elinizin altında ütü bulunmuyorsa, temelde bir önceki yöntemle aynı olan bu işlemi de uygulayabilirsiniz.

Bir buzdolabı poşetine adet buz koyun ve poşeti halının üzerinde bulunan lekenin üstünde bir müddet bekletin. İyice donan mum lekesini bir bıçağın tersiyle ya da bir kaşık yardımıyla kazıyarak çıkarın.
Lekenin kalan kısmının üzerine yağlı kâğıt ya da kraft kâğıdı koyun.
Metal bir kaşığın dış kısmını – elinizi yakmamaya gayret ederek- bir çakmak yardımıyla saniye ısıtın.
Sıcak kaşığı kâğıdın üzerinde gezdirin ve mumun yeniden eriyerek kâğıda geçmesini sağlayın.
Bu işlemleri tercih ederek mum lekesini çıkarabilirsiniz. Halınızın her zamanki temizliği için de Vanish Halı Şampuanı’nı tercih edebilirsiniz. Oksijen gücüyle ’den fazla lekeyi çıkarabilen Vanish Toz ve Vanish Sıvı ürünleri de birbirinden zorlu lekeleri çıkarmak için her zaman sizinle.

Dikkat: Terebentin ya da alkol gibi ürünler halı veya kiliminize dönüşü olmayan zararlar verebilir.

Giysideki Mum Lekesi Nasıl Çıkar ?

Giysideki, Kumaştaki Mum Lekesi

Mumun bir giysi, kumaş, masa örtüsü veya peçete üzerinde kuruması durumunda, mum lekesinin doğru şekilde ve tamamen çıkarılması birkaç aşama gerektirir.

Bu sayfadaki mum lekesi çıkarma tavsiyeleri, talimatında yalnızca yıkanabilir işareti olan giysiler için geçerlidir. Eğer doğal elyaflı, ipek, yün, deri, keten veya süet gibi narin kumaşlar veya astarlı giysilerden mum lekesi çıkarılması söz konusuysa ürünü size en yakın Dry Center Kuru Temizleme'ye götürerek ön leke çıkarma işleminin yapıldığı kuru temizleme hizmeti alabilirsiniz. Ayrıca yalnız kuru temizleme yapılabilen giysiler ve tekstil ürünleri suyla temas ettirilmemelidir.

Giysiden, Kumaştan, Örtülerden, Peçeteden Mum Lekesi Nasıl Çıkar ?

  • Yapılması gereken ilk iş, damlamış olan muma bir buz küpü veya buz torbası koymaktır. Bu, mumun gevrekleşmesini sağlayacağından mum damlasını kazıyarak çıkarabilirsiniz.
  • Mumun alabildiğiniz kadar kısmını hafifçe kazıyarak çıkarmak için plastik bir kart, kredi kartı veya ince bir tereyağı bıçağı kullanın. Asla ağzı tırtıklı normal bir bıçak kullanmayın; örtüye zarar verebilirsiniz.
  • Mum parçalarının mümkün olduğu kadar fazla kısmını dikkatlice çıkardıktan sonra, ütüyü çıkarın ve biraz kese kâğıdı alın.
  • Bu kese kâğıdını, mum lekesi olan kumaşın altına koyun, kumaşın cinsine bağlı olarak ütüyü ısıtın.
  • Mum lekesi olan tarafın üzerine de ikinci bir kesekâğıdı koyun.
  • Mum, kesekâğıdına geçinceye kadar üstteki kese kağıdını hafifçe ütüleyin.
  • Soğuduktan sonra mum kalıntısının bulunduğu kese kâğıdını çöpe atın.
  • Bütün mum lekesi çıkıncaya kadar işlemi yeni kese kâğıdıyla tekrarlayın.

Eğer renkli mum sözkonusuysa, giysiler, masa örtüsü veya peçete üzerindeki mum lekesi tamamen giderilemeyebilir. Böyle bir durumda, Dry Center Kuru Temizleme Servisinden destek alabilirsiniz.

Ayrıca, mum lekesi kumaştan nasıl çıkar sorusunun kumaş çeşitliliğinden dolayı tek bir cevabının olmadığını da aklınızdan çıkarmamanız gerekir. Örneğin; akrilik, naylon, olefin, polyester veya bunların karışımı olan sentetik kumaşlar sert ve dayanıklı olmakla beraber, lekeler karşısında daha hassastırlar. Yün, pamuk, keten ve ipek gibi doğal kumaşlar ise daha yumuşak ve dayanıksız olmalarına karşın, mum lekesi kumaştan çıkarılır iken daha iyi sonuçlar verebilirler. Her halükarda, kumaştaki mum lekesini çıkarırken son derece dikkatli olmak gerekir.

Mum Lekesi Nasıl Çıkar Konusuyla İlgili Sayfalar

Mum Lekesi Kot Pantolondan Nasıl Çıkar?

Mum, parafin içeren ve yavaşça yanan bir malzemedir. Aynı zamanda yağlı bir malzeme olan mum, damladığı ya da döküldüğü yerde, yağ lekesine benzer şeffaf ya da beyaz bir leke oluşmasına neden olur. Kot pantolonda, çeşitli giysi kumaşlarında mum lekesi büyük bir sorun haline gelebilir.

Mum Lekesini Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Mum lekesinin kot pantolondan çıkarılabilmesi için yapılması gerekenlere aşağıda yer verilmiştir.

  • Mum damladığında ıslak halde temizlemeye çalışmadan, mumun soğuması beklenmelidir. Kurumamış haldeki mumun temizlenmesi lekenin daha da büyümesine neden olacaktır.
  • Mum çok fazla miktarda dökülmemiş yalnızca birkaç damla ile sınırlı kalmış durumda ise buz torbası kullanımı tavsiye edilir. Bu, mumun donma süresini hızlandıracak ve mum lekesinin sıcak olması nedeniyle ilk anda oluşacak küçük çaplı yanıkların da tedavi edilmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde buz aküsü de bu işlem için kullanılabilir.
  • Mum lekesi kot kumaşı üzerinde donduktan sonra sivri bir cisimle, fazlalığının kumaş üzerinden kazınması gerekir. Ancak jilet ya da bıçak gibi kesici ürünlerden kaçınmak gerekir. Bunun yerine kredi kartı ya da kaşık gibi sert ve kazımaya uygun gereçler kullanılmalıdır. Leke çok fazla ise dikkatli olmak koşuluyla daha hızlı bir kazıma için bıçak da kullanılabilir.
  • Eğer mum lekesi kumaşın içine işlemişse, lekenin yeniden eritilmesi gerekecektir. Bunun için kot kumaşı ütü masasına serilir, ardından mum lekesi oluşmuş olan bölgenin üzerine bir başka bez ya da kâğıt havlu konur. Ardından sıcak ayardaki ütü ile mum lekesi bulunan bölge iyice ütülenir. Bu, lekenin erimesini ve yeni kumaşa – kâğıt havluya geçmesini sağlayacaktır. İşlem sonrasında kumaş türüne göre leke kalabilir. Bu durumda kalan yağ lekesinin çıkarılması için yağ sökücü kimyasal ürünler de kullanılabilir. Bunların kumaşa zarar vermediğinden emin olmak için kumaşın küçük bir bölümünde deneme yapılmalıdır. Son olarak pantolon ya da lekeli kumaş, çamaşır makinesinde yıkama talimatlarına uygun bir biçimde yıkanmalıdır.

Mum Lekesini Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mum lekesinin çıkarılması sırasında;

  • Lekeye kesinlikle ıslak durumda iken müdahale edilmemelidir. Bu işlem lekeyi temizlemeyeceği gibi daha geniş bir alana yayılmasına neden olacaktır.
  • Ütü ile lekenin çıkarılması sırasında kâğıt havlu ya da normal kâğıt kullanılacaksa, bunlar mutlaka beyaz renk olmalıdır, aksi halde ısının etkisi ile lekeli kumaş üzerinde renk bırakabilirler.
  • Mum lekesi oluştuğunda ve kuruduğunda, kesinlikle tırnakla müdahale edilmemelidir, bu işlem tırnağın zarar görmesine ve kumaşın da zedelenmesine yahut lekenin çok daha derine işlemesine neden olabilir.

Etiketler:mum lekesimum lekesini çıkarmamum lekesini temizleme

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir