geometri çember kuralları / Çember ve Daire Konu Anlatımı

Geometri Çember Kuralları

geometri çember kuralları

kaynağı değiştir]

Yarıçapı r olan bir çember için çevre {\displaystyle \pi } sayısının formülünden bulunur

{\displaystyle \pi ={\frac {\mbox{Ç}}{R}}={\frac {\mbox{Ç}}{2r}}}

{\displaystyle {\mbox{Ç}}=2\cdot \pi \cdot r} formülüyle bulunur.

Çemberin özellikleri[değiştir CB kaynağı değiştir]

Bir AB kirişi ve gösterilişi.

Çemberin açıları[değiştir

Çemberde Açılar Konusu

Çemberde Açılar Konusu Konu Anlatım

Çember ve daire geometrinin önemli konularındandır. Burada çemberi tanıdıktan sonra çemberde açı özelliklerini inceleyeceğiz. Çözdüğümüz örnek sorularla da konunun pekişmesini sağlayacağız.

Geometride her konuda olduğu gibi bu konuda da ilgili kavramları öğrenerek işe başlayacağız.

Çember Kavramları

Sabit O noktasında r birim uzunluktaki noktalar kümesi çember olarak adlandırılır. Aşağıda verilen çember örneğinde çember üzerindeki her notanın merkeze olan uzaklığı eşittir. Bu uzaklık r olarak gösterilir ve yarıçap olarak adlandırılır.


Çember ve daire konusunda başarılı olmak için genel kavramları bilmek gerekir.

Çember üzerinde iki noktayı birleştiren doğru parçasına kiriş denir. Aşağıda çember üzerinde kirişler gösterilmiştir. [CD] ve [AB] birer kiriştir. Çemberin merkezinden geçen bütün kirişler eşit uzunluktadır ve çap olarak isimlendirilir. Çap aynı zamanda en uzun kiriştir.


Şekilde [AB] kirişi aynı zamanda çaptır.

Çemberi iki noktada kesen doğrulara kesen adı verilir. Şekil üzerindeki EF doğrusu bir kesendir. Eğer doğru çembere bir noktada değiyorsa buna da teğet adı verilir. Şekilde TP doğrusu O merkezli çembere T noktasından teğettir.

Bir tam çember yayı 360° derecedir. Çap ile bölünmüş bir çemberin ise her yarım yayı 180° derecedir.

Çemberde bilmemiz gereken temel iki tür açı vardır.

Merkez açı: Köşesi çemberin merkezinde olan açıya denir. Gördüğü yay ile ölçüsü eşittir.

Çevre açı: Merkezi çemberin üzerinde olan ve kiriş kollara sahip açıdır. Gördüğü yayın ölçüsünün yarısına sahiptir.

Yukarıdaki şekilde çemberde açı türleri gösterilmiştir.



Şimdi de gördüğümüz bu açı kavramları ile ilgili bir basit örnek çözelim.

Örnek: Aşağıdaki O merkezli çemberde x + y = 99 derece olarak verilmiştir. Buna göre y kaç derecedir.

Çözüm: Yukarıda değindiğimiz gibi çevre açı görülen yayın yarısı kadar, merkez açı ise görülen yay kadar bir ölçüye sahiptir.


Öyleyse x + y = 99 bilgisinin yanına x = 2y bilgisini de ekleyebiliriz. Bu durumda 3y = 99, y = 33 derece olacaktır.

Çapı gören çevre açının 90° olduğunu bilmemizde fayda vardır.

Yukarıdaki şekilde (ACB) açısı çapı gören çevre açı olduğu için 90° olacaktır.

Teğet kiriş açı: Kollarından biri çemberin kirişi diğeri ise çemberin teğeti olan açıdır. Aynı çevre açı gibi gördüğü yayın yarı derecesine eşittir.

Çemberde iç açı: Kesişen iki kirişin kolları arasındaki açıdır. Çaprazında olan açıyla aynı ölçüye sahiptir. İki açının gördüğü iki yayın toplam derecesinin yarısı kadar bir ölçüye sahiptir.


Yukarıdaki görselde teğet kiriş açı ve çember iç açısı verilmiştir.

Çemberde dış açı: İki kesenin, iki teğetin ya da bir teğet ve bir kesen ile çember dışında oluşmuş açıya dış açı denir. Dış açı kirişle ya da teğetle ortaya çıkmış olabilir.

Dış açı nasıl oluşmuş olursa olsun formülü aynıdır. Dış açının gördüğü uzak yaydan yakın yayı çıkarıp sonucu ikiye bölersek dış açının ölçüsünü elde ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası