sol koltuk altında şişlik ve ağrı / Koltukaltı Ağrısı Nedir, Nedenleri Nelerdir? - Acıbadem Hayat

Sol Koltuk Altında Şişlik Ve Ağrı

sol koltuk altında şişlik ve ağrı

Koltuk altı ağrısı neden olur? Koltuk altı ağrısı nasıl geçer?

Koltuk altı bölgesinde şiddetli geçmez bir ağrı,sızlama meydana gelmesiyle  günümüzün mahvolmasına sebep olan koltuk altı ağrısı nedir? Koltuk altı ağrıması neye işarettir? İşte merak edilen tüm detaylar haberimizde

KOLTUK ALTI AĞRISI NEDİR?

Koltuk altı bölgesinde yanma,sızma gibi hissedilen tüm ağrılara koltuk ağrısı denir. Bu ağrıların en büyük nedenleri arasında jilet kullanmak,lazerli epilasyon yapmak, sir ağda gibi yöntemler bu ağrının meydana gelmesinde büyük rol oynar. Erkeklere oranla kadınlarda fazla görülmesinin nedenlerinden biriside kadınların sütyen kullanması,epilasyon işlemlerinden dolayı bu tarz ağrılar meydana gelir.

KOLTUK ALTI AĞRISI NEDEN OLUR?

Lenf bezlerinin enfeksiyon kapması sonucu şişmesi koltuk altı ağrısına neden olur. Bunun yanı sıra yeteri kadar temizlenmemesi,stres,kimyasal içeren parfüm kullanılması,yanlış tıraşlama,hastalıklara bağlı olan aşırı terlemede koltuk altı ağrısına neden olur. Bu tür ağrılar hafife alınmamalı aksi halde gelişmekte olan meme kanseri ve lenforme kanseri içinde geç olabilir. Bu tür ağrılar için genel cerrahi bölümüne gidilir.

KOLTUK ALTI AĞRISI HANGİ HASTALIKLARA İŞARETTİR?

Kas ağrısı; Genellikle ağırlık kaldıran veya yorucu aktivitelerde bulunan insanlarda daha çok görülür. Kas gerginliği, etkilenen bölgede zayıflık, sertlik, yorgunluk ve hatta yanma hissine neden olabilir. Bunu rahatlatmak için iltihaplanmayı tedavi edin ve çekilen veya yırtılan kasa daha fazla zarar vermekten kaçının.

  • 20 dakika boyunca soğuk kompres uygulamanız önerilir
  • anti-enflamatuvar ilaçlar kullanabilirsiniz.
  • Her şeyden önce, üç ila altı hafta dinlenmelisiniz.

Aksiller Lenfadentit; Aksiller lenfadentit bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Doktorunuz, problemin nedenini belirlemek için bir kan testi, kanser olasılığını ekarte etmek için bir biyopsi yapabilir.

Belirtileri şunlardır;

  •  Yüksek ateş
  • Şiş
  • Kızarıklık
  • Uyuşma
  • Dokunulduğunda sıcaklık hissi

Kalp krizi ve anjina; Anjina, kalbe yeterli kan ulaşmadığı zaman ortaya çıkan yoğun bir ağrıdır. Ve bu ağrı vücudun diğer bölgelerine, kollara, omuzlara; boyun, sırt ve koltuk altlarına yayılabilir. Bu sırada, aşağıda verilen semptomları yaşarsınız:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Bulantı
  • Aşırı terleme

Meme kanseri; Koltuk altı ağrısının meme kanserinin semptomlarından bir tanesi olması, teşhisin kesinlikle kanser olacağı anlamına gelmez ,bu yüzden paniğe kapılmamak gerekir. Bu kanser türü, vücut, meme dokusunda süt üreten kanalların hücrelerine saldırdığında ortaya çıkar. Kaynağı bez doku da olabilir. Lenf düğümleri çok iltihaplanırsa bu durum koltuk altı bölgesini etkileyebilir. Bazı uyarı işaretleri şunlardır:

  • Ters meme ucu
  • Meme dokusunda bir yumru
  • Kızarıklık ve kaşıntı
  • Meme ucu etrafındaki cildin soyulması
  • Memenin büyüklüğü ve şeklindeki değişiklik

Asit reflü; Tıp çevresinde asit reflü olarak adlandırılan bu rahatsızlık aynı zamanda hazımsızlık olarak da bilinir. Yemek yedikten sonra midenizdeki asitler yiyecekleri daha küçük parçalara ayırır.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, vücut kasları zayıflayabilir ve mide suları yemek borusuna doğru yükselir; bu da göğüste, koltuk altı bölgesine kadar ulaşabilen yanma hissine neden olur.

Sol Veya Sağ Koltuk Altı Ağrısı, Koltuk Altım Ağrıyor Ne Yapayım?

Koltuk altı ağrısı kas zedelenmesinden meme kanserine kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilen bir sağlık sorunudur.  Ağrı sağ veya sol koltuk altınızda, omuz altında da ortaya çıkabilir. Hatta koltuk altında ağrılı şişlik de görülebilir. Ağrı ayrıca göğse de vurabilir, sırt, kaburga ağrısı, kol uyuşması ile birlikte de seyr edebilir. İşte doktorlar tarafından bildirilen koltuk altı ağrısının nedenleri ve tedavi yöntemleri;

Sağ veya Sol Koltuk Ağrısı Nedenleri

Lenf bezi şişmesi

Koltuk altı ağrısının en sık karşılaşılan nedeni koltuk altında bulunan lenf bezlerinin şişmesidir. Lenf bezleri kol altındaki bölgeyi ve kadınlarda göğüs çevresini kapsar; Lenf bezleri son derece duyarlıdır ve kolayca şişebilir, ancak neyse ki lenf bezlerinin şişmesi genellikle ciddi bir sağlık sorunundan kaynaklanmaz. Enfeksiyon, vücudun hastalıklarla savaşması ve kanser lenf bezlerinde şişmeye yol açabilir.

Meme kanseri

Kadınlarda ve erkeklerdeki koltuk altındaki ağrının en korkutucu ve endişe verici nedenlerinden biri de meme kanseri olma ihtimaliniz ve koltuk altı ağrısının bundan kaynaklanmasıdır. Koltuk altı muaynesi ile durumun nedeninin meme kanseri olup olmadığı tespit edilebilir.

Alerjiler

Deodorantlar, roll onlar, koltuk altı için kullanılan sabun ya da ter önleyici gibi ürünler koltuk altında alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Ve koltuk altında ağrı, şişme ve kızarıklık gibi semptomlara yol açabilir.

Kas zedelenmesi

Pektoral kas, göğsümüzde bulunan önemli bir kastır. Isınma hareketi yapmadan spor yaptığımızda yahut ağırlık taşıdığımızda kaslarımızda zedelenme meydana gelebilir. Genellikle kolu dinlendirmekle bir kaç gün içinde geçecektir.

Lenfoma

Lenfomalar bağışıklık sisteminin urlarıdır, beyaz kanser hücrelerinde görülen kanser türüdür. Lenf düğümlerinde çıkan, ve lenfositlerden oluşan urların tümüne lenfoma denir. Lenfoma şayet koltuk altında meydana gelirse, tüm el ve kol sinirleri koltuk altından geçtiğinden koltuk altından parmaklara kadar  kolun çeşitli bölgelerinde şiddetli ağrıya neden olabilmektedir. Sağ veya sol koltuk altındaki ağrı, herhangi bir enfeksiyon belirtisi vermeksizin yalnızca hafif şişlik ve ağrı ile birlikte seyr ediyorsa bu durum Non Hodgkin lenfoma belirtisi olabilir.

Viral Enfeksiyonlar

Suçiçeği, kızamık, kabakulak, AİDS, tifo gibi viral enfeksiyonlar, ateş, boğaz ağrısı ve vücut ağrısı ile birlikte koltuk altında ağrı olarak da belirti verebilmektedir.

Enfeksiyonlar

Koltuk altında bulunan bezler bakteri ve mantar enfeksiyonuna karşı duyarlı bezlerdir.  Aşırı terleme, koltuk altı tıraşı olurken cildin tahriş olması, temizliğe riayet etmemek, yüksek sıcağa maruz kalma gibi durumlar koltuk altında enfeksiyona neden olabilir. Koltuk altı ağrısı enfeksiyondan kaynaklanıyor koltuk altında ağrıyla beraber koltuk altı çıbanları ve kistleri de meydana gelebilir.

Diyabetik Nöropati

Diyabet nöropati de şeker hastalığının sinir uçlarında yaptığı tahribata denir. Yüksek kan şekeri seviyeleri vücuttaki sinirlere zarar verir. Koltuk altı da bu durumdan etkilenip ağrı sorununa neden olabilir.

Koltuk altı ağrısının diğer nedenleri

  1. Koltuk altında kıl dönmesi
  2. Meme hassasiyeti
  3. Kol sinirlerinde hasar
  4. Periferik arter(atardamar) hastalıkları
  5. Koltuk altındaki kıl folliküllerinin iltihaplanması
  6. Koltuk altında kistler
  7. Omuz çıkması
  8. Anjina (kalbe yetersiz kan gelmesi sonucu meydana gelen geçici göğüs ağrısı)
  9. Derin ven trombozu (derin toplardamar içinde kan pıhtısı oluşması)
  10. Sporotrikum Enfeksiyonu (Bir Çeşit Mantar Hastalığı)
  11. Hipertiroidi
  12. Zona Hastalığı
  13. Zona veya Herpes Zoster virüsü
  14. Gastroözofageal Reflü Hastalığı (GÖRH)
  15. İnterkostobraşial Nevralji
  16. Soğuk algınlığı geçiriyor olmak

Sağ veya sol koltuk altı ağrısı nasıl geçer?

Koltuk altı ağrısından muzdaripseniz Genel Cerrahi bölümü doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz koltuk altınızı muayene edecek, sizden çeşitli testler isteyecek, durumun nedenini tespit ettikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Antibiyotik kullanımı

Koltuk altı ağrınız enfeksiyondan kaynaklanıyorsa doktorun reçete edeceği antibiyotikle kısa sürede şifa bulabilirsiniz.

Soğuk kompres

Buzluktan çıkardığınız buzları atlete sarın ve atlete sarılı buzu koltuk altınıza tutun. Ağrıyı kısa sürede dindirecektir.

Sıcak banyo

Sıcak bir banyo da koltuk altı ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Küveti suyla doldurup içine yarım su bardağı miktarda karbonat veya eczaneden alacağınız Epsom tuzundan atın. Özellikle epsom tuzu ağrının giderilmesinde önemli rol oynayacaktır.

Masaj

Koltuk altı ağrısını gidermek için koltuk altına masaj yapmak da size iyi gelebilir. 1 yemek kaşığı zeytinyağına aktardan temin edeceğiniz damla lavanta yağı damlatıp, bu karışımla koltuk altında ağrayan bölgeye nazikçe masaj yapın. Bu uygulama koltuk altında kan dolaşımını artırıp sizi rahatlatacaktır.

Dinlenin

Kas ve sinir hasarından kaynaklanan koltuk ağrısını tedavi etmek için dinlenme şarttır. Ağrının olduğu kolu ilk birkaç gün mümkün olduğunca az hareket ettirmeye çalışın.

Kas gevşetici kullanımı

Eczaneden temin edebileceğiniz kas gevşeticiler de ağrıyı gidermeye yardımcı olacaktır.

Radyasyon ve Kemoterapi

Koltuk altı ağrısının nedenleri non-Hodgkin’s lenfoma, Hodgkin’s lenfoma, meme kanseri ve lösemi hastalıkları ise doktorunuz radyasyon ve kemoterapi tedavisini size uygulayabilir.

Lenf Bezi Büyümesi Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız

Koltuk Altında Şişlik Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Lenf Bezi Şişmesi Neden Olur, Belirtileri Neler, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Koltuk Altında Beze Oluşumu

Vücudumuz sağlığını sürdürebilmek için kendisine yabancı olan her türlü mikroorganizma, hücre veya maddeye karşı savaşmak üzere bağışıklık sistemi geliştirmiştir. Bağışıklık sistemi kan ve dokularda yer alan çeşitli hücrelerin yanında, vücudumuzda özelleşmiş damar ağına sahip lenf sistemini de kapsar. Lenf sisteminin vazgeçilmez bir parçası olan lenf bezleri vücut geneline yayılmış halde bulunur. Çeşitli koşullarda ise lenf bezlerinin boyutlarında farklılık görülebilir. Vücutta yaygın olarak bulunması ve farklı boyutlara ulaşabilmesi gibi sebeplerden ötürü sağlık kuruluşlarında sık görülen şikayetlerden biri lenf bezleriyle ilgili olan koltuk altında beze oluşumudur.

Lenf Bezi Nedir?

Lenf bezi veya lenf düğümü; vücutta kan dolaşımının yanı sıra vücut sıvılarının kan dolaşımına geri kazandırılması, sindirim esnasında belirli maddelerin emilimi ve bağışıklık yanıtının sağlanması için özelleşmiş kontrol noktalarıdır. Lenf sıvısı, damarlardan düğümlere doğru akış gösterir ve bu esnada lenf düğümlerinde yer alan çok miktarda bağışıklık hücresi tarafından denetlenerek zararlı patojenlerden arındırılır. Yine vücudun herhangi bir bölgesinde tespit edilen tehdit etkenleri lenf yoluyla lenf bezlerine getirilir. Burada etkenler tanımlanır ve onlara yönelik spesifik bağışıklık yanıtı başlatılır.

Lenf düğümleri, vücudun büyüme ve gelişme döneminde üretilen başta lenfositler olmak üzere bağışıklık sistemi hücrelerinin göçüne uğrar ve hücreler için ev sahipliği yapar. İltihaplanmayla sonuçlanan hastalıklarda bu hücrelerin sayısı artış gösterdiği ve lenf bezlerine göç etmeye devam ettiğinden lenf düğümü boyutu artış gösterir ve klinikte beze halinde hissedilebilir. Vücudumuzda lenf düğümleri iç organların çevresinde ve koltuk altı, diz, kasık veya boyun gibi bağlantı bölgelerinde yaygın olarak bulunur.

Koltuk Altında Beze Neden Oluşur?

Koltuk altı veya aksilla, kol ile gövdenin birleşme bölgesi olması nedeniyle yoğun miktarda damar, sinir ve lenf dokusu barındırır. Bu anlamda kolda gelişebilen çeşitli hastalıklarda lenf dolaşımı öncelikli olarak koltuk altındaki lenf bezlerine ulaşır. Benzer şekilde göğüs bölgesi ve meme dokusuna ait lenf dolaşımı da ilk olarak bu bölgeye gelir.

Klinik olarak koltuk altında beze şeklinde hissedilen şişlikler lenf düğümlerinden kaynaklanabileceği gibi bu bölgede yer alan bağ, yağ veya damar dokularından da kaynaklanabilir. Bu doğrultuda aşağıdaki koşullarda koltuk altında beze oluşumu görülebilir:

Enfeksiyon hastalıkları

Her türlü bakteri, virüs, mantar veya parazit enfeksiyonunda lenf düğümlerinde boyut artışı ile birlikte beze hissedilebilir. Koltuk altındaki bezeler genellikle kol, göğüs veya boyun bölgesine ait enfeksiyonlara işaret eder.

Romatizmal (romatolojik) hastalıklar

Lupus, eklem romatizması veya sarkoidoz gibi romatolojik veya otoimmün temelli hastalıklarda vücut dokularında iltihaplanma geliştiğinden bölgesel veya yaygın lenf bezlerinde büyüme izlenebilir.

İyi huylu tümörler

Koltuk altında yer alan yağ dokusu, bağ dokuları veya damar yapılarından kaynaklanan lipoma, fibroma, hemanjiom gibi iyi huylu tümörlerde beze oluşumu olabilir.

Kanser

Lenf kanseri (lenfoma) veya meme kanseri gibi bölgeyle ilişkili kanser hastalıklarında koltuk altındaki lenf düğümlerinde büyüme görülebilir.

Travma

Kol, göğüs bölgesi veya boyun gibi komşu bölgelerde yaşanan fiziksel travmalar, girişimsel işlemler veya cerrahi operasyonlar sonrasında iyileşme sürecindeki iltihabi reaksiyonlar nedeniyle koltuk altı lenf bezleri büyüyebilir.

İlaç yan etkisi

Fenitoin veya hidroksiklorokin gibi belirli ilaçlar yan etki olarak lenf düğümlerinde büyümeye yol açabilir.

Koltuk Altında Beze Oluşumuna Hangi Belirtiler Eşlik Edebilir?

Koltuk altında beze oluşması ile birlikte hastalarda aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Ateş
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Koltuk altında ağrılı şişlik, hassasiyet, sıcaklık artışı
  • Gece terlemesi
  • Kilo kaybı
  • Şişlik üzerinde cilde açılan iltihaplı akıntı
  • Cilt döküntüsü
  • Ciltte morluk veya kolay kanama

Koltuk Altında Beze Oluşumunun Tedavisinde Neler Yapılır?

Koltuk altında şişlik şikayeti ile başvuran hastalarda uzman bir hekim tarafından kapsamlı inceleme yapılması gerekir. Koltuk altında gelişen bezenin karakterine göre altta yatan nedene yönelik değerlendirmeler yapılır. Eğer gerekiyorsa ek görüntüleme veya laboratuvar tetkiklerine başvurulur. Sert kıvamda, ağrılı, hareketsiz şişlikler sıklıkla enfeksiyon veya romatizmal (romatolojik) hastalıklar açısından anlamlıyken lastik kıvamda, ağrısız, hareketli şişlikler tümör ile ilişkili olabilir.

Muayene esnasında tespit edilen şişlikler için lezyonun özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla ultrasonografi veya bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir. Bu sayede yumuşak dokulara ait iyi huylu tümörler, kansere bağlı gelişen bezeler veya enfeksiyon hastalıkları ayırt edilebilir. Kan tetkiklerinde enfeksiyon veya iltihaplanma lehine belirlenen parametreler teşhis için yardımcıdır. Gerekli vakalarda koltuk altındaki bezeden parça alınma suretiyle biyopsi yapılır. Biyopsi sonucunda bezeye yol açan rahatsızlık kesin olarak belirlenebilir.

Tedavide altta yatan nedene göre ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi yapılabilir. Enfeksiyon hastalıklarında antibiyotik, romatizmal (romatolojik) hastalıklarda anti-inflamatuar ilaçlar verilir. Tümör ile ilişkili lezyonlarda ise cerrahi olarak kitlenin çıkarılması, radyoterapi veya kemoterapi verilmesi gündeme gelebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır