işyeri kira vergisi muafiyeti 2018 / Mart/2018’de Beyan Edilecek Mesken/İşyeri Kira Gelirleri Nelerdir? » Vergi Algı

Işyeri Kira Vergisi Muafiyeti 2018

işyeri kira vergisi muafiyeti 2018

VERGİYE DAİR

İKİ MİLYON VATANDAŞIN KİRA GELİRİ (GMSİ) BEYAN MARATONU BAŞLIYOR?

2018 kira gelirlerinin beyanı özellikli durumlar 2019 mart

Mart ayı ile birlikte kira gelirlerinin beyanı da başlıyor. 2018 Aralık sonu itibariyle  gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) mükellef sayısı 1.982.524. Başka bir deyişle nüfusun %2.4’ünü ilgilendiren bir vergi türü var karşımızda. 2001 yılında bu rakam sadece 387.300 idi. Artış muazzam.

2018 yılında elde edilen kira gelirlerinin, en geç 25 Mart 2019’a kadar beyan edilip, mart ve temmuz ayı içerisinde 2 eşit taksitte ödenmesi gerekiyor. İsterseniz ikinci taksidi temmuz ayını beklemeden de ödeyebilirsiniz. Ama herhangi bir erken ödeme indirimi alma şansınız yok.

Aşağıda iki milyona yakın vatandaşımızı ilgilendiren kira beyannamesini verirken nelere dikkat edilmesi gerekeceğini anlatacağız.

KİRA GELİRİNİ BEYAN EDERKEN AŞAĞIDAKİ HUSUSLARA DİKKAT!

Kira Geliri Beyanında Hazır Beyan Sistemi Kullanılıyor.

Öncelikle kira geliri elde eden vatandaşlarımızın Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yer alan “hazır beyan sistemi”ni kullanarak beyan edebileceğini söyleyelim.

Konutlarda her bir kira bedeli için 500 lira ve üstü, işyerlerinde ise tutar gözetilmeksizin bankadan veya PTT şubelerinden ödeme zorunluluğu bulunmaktadır. Vergi idaresi bu ödeme bilgilerini ilgili kurumlardan alıyor. Dolayısıyla, hazır beyan sisteminde aslında yapılan tahsilatların önemli bir kısmı önünüze çıkıyor. Mükellefin işini kolaylaştıran, kayıtdışılığı da azaltmayı hedefleyen bir uygulama Hazır Beyan Sistemi.

Tahsil Etmediğiniz Kira Gelirinizi Beyan da Etmezsiniz.

Kira gelirinizi beyan ederken 2018 yılı içerisinde tahsil ettiğiniz konut veya işyeri kira gelirleriniz beyan edilecektir. Örneğin 2018 yılında bir meskeninizi aylık 1.000 liradan yıllık 12.000 liradan kiraya verip ancak kiracıdan bunun 8.000 lirasını tahsil etti iseniz 12.000 liranın hepsini değil sadece tahsil edilen 8.000 liralık kısmını beyan edeceksiniz. Çünkü kira gelirlerinde tahsilesası geçerlidir.

*Kira geliri elde eden tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın geliri, gelecek yıllara ait olup peşin tahsil edilen kira bedelleri ise ait olduğu yılın geliri sayılmaktadır.

Mesken Kira Geliri Beyanında İstisnadan Yararlanmayı Unutmayın!

Mesken kira gelirlerinizi beyan ederken 2018 yılı için 4.400 liralık istisnayı unutmayınız. Bu istisna sadece mesken (konut) kira gelirlerine uygulanmakta olup, istisnadan faydalanmak için ise kişinin gerçek usulde başka bir ticari kazanç, zirai kazanç ve serbest meslek kazancı olmamalıdır. Ayrıca bu istisnadan yararlanmak için bir diğer şart ise toplam gelirlerin 120.000 lirayı aşmaması gerekir.

Bu arada bir meskene hissedar olan her vatandaş 4.400 liralık istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir. Misal Ahmet öğretmen bir mesken satın aldığında bu meskeni yarı yarıya eşi ile birlikte tapuda tescil etmiş olsalardı. Bu meskenden elde edecekleri kira gelirinden hem Ahmet öğretmen hem de eşi ayrı ayrı 4.400 liralık istisnadan faydalanmış olacaklardı. Yani toplamda 8.800 liralık bir istisnadan yararlanıp böylece yaklaşık 660 liralık bir vergi avantajı sağlayacaklardı. Şayet birden fazla meskenden (konuttan) kira geliri elde ediliyorsa bu 4.400 liralık istisna toplam kira gelirlerinden tek sefere mahsus olarak düşülür, her mesken için ayrı bir istisna uygulanmaz.

Kiraya Verilen Taşınmazın Sahibi ile Kira Ödenen Kişi Farklı Kişilerse Ne Olacak?

Çok sorulan sorulardan birisi de, tapu başka bir isme kayıtlı kira başka birisine yatıyor ise ne olur sorusudur. Bu durumda tapu sahibi beyan vermeli para yatan vatandaş da durumu vergi dairesine bildirmelidir. Örneğin, bir konutun sahibi Ahmet Bey iken, kiralar oğlu Mehmet Beyin hesabına yatırılmış ise beyanı Ahmet Bey yapacaktır. Kiranın bankadan ödenmesi nedeniyle Gelir İdaresinin Ahmet Beyin peşine düşmemesi için de vergi dairesini bilgilendirmekte fayda var.

İşyeri Kira Gelirlerinde Beyan Sınırına Dikkat!

Gelelim işyeri kiralarına. İşyeri kira geliri elde eden vatandaşlarımız biraz daha şanslı gibi. Çünkü işyeri kiralarında kiracı tarafından yapılan %20 oranında stopaj mal sahibi adına peşin ödenen bir vergidir. Bu nedenle örneğin Ayşe teyzenin 2018 yılında brüt 25.000 lira işyeri kira geliri varsa beyanname vermeyecektir. İşyeri kira gelirlerinde beyan sınırı 34.000 liradır. Bunun altında kalan brüt işyeri kira gelirleri için beyanname verilmez.

Brüt işyeri kira gelirinizi bulmak istiyorsanız (yıllık net kiraX100)/80 formülünü uygulamanız yeterli olacaktır. Örneğin Ali amcanın işyeri kira geliri (eline geçen net) aylık 2.500 lira olsun. Kira gelirinin brütünü bulmak için aylık 2.500 lira olan geliri 12 ile çarpıp formülü uygulayacağız. 2.500×12=30.000 lira yıllık net işyeri kira geliri. Ali amca bu gelirini brüte çevirmek için (30.000×100)/80 formülünü kullandığında 37.500 lira brüt kira geliri ortaya çıkmaktadır. Bu gelir 2019 yılında beyan edilecek, 2018 yılı için beyan sınırı olan 34.000 lirayı geçtiğinden  Ali amca bu gelirini 25 Mart’a kadar beyan etmelidir.

İşyeri Kira Geliri Sahipleri Vergi Ödemek Bir Yana Vergi İadesi Alabilirler.

2018 yılında yaklaşık 100.000 liraya kadar brüt (stopaj düşülmemiş) işyeri kira geliri elde eden vatandaşlarımıza müjdeli bir haberimiz var. Brüt işyeri kira geliri yıllık 100.000 liraya kadar olan vatandaşlar bu tutara kadar bırakın vergi ödemeyi iade bile alabileceklerdir. Örneğin Emine abla 2018 yılında brüt 50.000 lira işyeri kira geliri elde etti, bunun %20’sini yani 10.000 lirayı kiracısı Emine abla adına peşinen vergi dairesine ödedi. Emine abla bu mart ayında 50.000 lirayı götürü gider usulünü seçip beyan ettiğinde hesaplanacak vergisi 8.355 lira olacaktır. Ancak kiracısı tarafından ödenen 10.000 stopaj (peşin vergi) olduğundan bırakın vergi ödemeyi bir de üstüne üstlük 1.645 lira vergi iadesi alacaktır.

2019 Yılında  Kimler Kira Geliri (GMSİ) Beyannamesi Verecek?

2019 yılında kira geliri veya diğer bir deyişle gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) beyannamesi verecekleri kısaca özetleyelim:

  • 2018 yılı içerisinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarı olan 4.400 lirayı aşanlar,
  • 2018 yılında brüt işyeri kira geliri 34.000 lirayı aşanlar (dar mükellefler hariç),
  • Herhangi bir vergi kesintisine tabi olmayan (örneğin basit usulde bir mükellefe işyerini kiraya vermiş mülk sahipleri gibi) işyeri kira gelirinde 1.800 lirayı aşanlar,
  • Mesken ve işyeri kira geliri bir arada ise, mesken kira gelirinin istisna düşülmüş kısmı ile brüt işyeri kira geliri toplandığında 34.000 lirayı geçiyorsa her ikisi de, geçmiyorsa sadece mesken kira geliri beyan edilecektir.

Kira Geliri Beyanında Götürü Usul mü, Gerçek Usul mü Seçilmeli?

Kira geliri beyan edilirken hangi usul seçilmelidir? Çocuğunuzun özel okul ücretlerinden özel sağlık sigortasına kadar pek çok gider vergi matrahından nasıl indirilir? Ödemeniz gerekenden daha fazla vergi ödememek için, kira geliri vergisini nasıl hesaplarsınız? Bu arada, gelişmiş ülkelerde “Ödenmesi gerekenden daha fazla vergi ödememe hakkı”nın (“The Right to Pay No More than the Correct Amount of Tax.) en önemli ve temel mükellef haklarından biri olduğunu hatırlatalım.

Öncelikle kira gelirinizi beyan ederken hangi yöntemi seçmelisiniz ona bakalım.

Kira geliri beyan edilirken iki yöntemden birisi seçilmelidir. Bunlardan ilki götürü gider yöntemi veya usulüdür. Bu yöntemde herhangi bir belge veya başka bir gider unsuru dikkate alınmadan kira gelirinden varsa istisna düşüldükten sonra vergiye tabi hasılatın %15’i kadar götürü gider olarak düşülmektedir. Böylece vergi matrahına ulaşılır. Örneğin 2018 yılında 10.000 lira mesken kira geliri olan ve götürü gider yöntemini seçen bir vatandaş vergisini şu şekilde hesaplayacaktır.

  • Gelirden öncelikle istisna (4.400 TL) düşülecektir.
  • 10.000-4.400=5.600 lira (böylece vergiye tabi hasılat bulunur)
  • Daha sonra bulunan bu tutardan %15 götürü gider bulunarak düşülür.
  • 5.600x%15=840 TL götürü gider tutarı
  • 5.600-840=4.760 TL bu da vergi matrahıdır. Bu tutardan ilk dilimde olduğu için %15 oranı üzerinden vergi hesaplanmaktadır.
  • 4.760x%15=714 TL ödenecek vergidir.

Yani kira gelirlerinden varsa istisna düşülecek akabinde %15’lik miktar gider unsuru olarak dikkate alınacaktır.

*Götürü gider yöntemi seçildiği takdirde 2 yıl bu yöntemde kalma zorunluluğu olduğunu unutmayalım.

Kira geliri beyan edilirken seçilebilecek bir diğer yöntem ise gerçek gider yöntemidir. Götürü gider yöntemine göre çok daha avantajlı olan bu yöntemde belgelendirmek kaydı ile birçok gider kalemini gelirden düşebilirsiniz.

Gerçek gider yönteminde;

  • Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,
  • Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,
  • Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,
  • Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,
  • Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin %5’ini
  • Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergiler, emlak vergileri, resim, harç ve kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,
  • Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar,
  • Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,
  • Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,
  • Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli (indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.),

Bu saydıklarımız belgelendirmek şartı ile gider olarak dikkate alınır. Ancak bu gider toplamı direkt olarak gelirden düşülmez önce gerçek indirilecek gider formülü ile gerçek indirilecek gider bulunur. 

İndirilecek giderin bu kadar karmaşıklaşmasında yatan neden, istisnaya isabet eden gelir unsuruna ilişkin giderin indirim konusu yapılmasının önüne geçmektir.

Örneğin; Mehmet amca bir meskenini kiraya verdiğinden dolayı 20.000 TL kira geliri elde etmiştir. Aynı yıl Mehmet amca kiraya verdiği evi için 7.000 TL gider yapmıştır. Mehmet amca gerçek gider yöntemini seçerek önce gerçek indirilecek gideri hesaplayacak;

  • İndirilecek gider= (7.000x(20.000-4.400))/20.000 = 5.460 TL
  • Matrah = 20.000 – 4.400 istisna – 5.460 gider
  • Matrah = 10.140 TL
  • Hesaplanan vergi = 1.521 TL olacaktır.

Ancak Mehmet amca aynı durumda götürü gider yöntemini seçseydi 1.989 TL vergi ödeyecekti. Yani Mehmet amca gerçek gider yöntemini seçerek 468 TL az vergi ödemiş olacaktır. Unutmayınız ki, kira gelirinizin miktarı arttıkça gerçek gider yöntemindeki vergi avantajınızda artacaktır.

*Beyan edilecek kira geliri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Emsal kira bedeli ise bina ve arazilerde emlak vergi değerinin %5’i kadardır.

Vergileme yöntemlerimizi seçtikten sonra kira gelirini beyan ederken başka ne avantajlar varmış onlara bir göz atalım;

Matrahtan yapılacak indirimler sizlere çok daha avantajlı bir vergi beyanı ortaya çıkaracaktır.

Bu indirimlerin en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz;

-Beyanı yapan vatandaşın şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait yaptırdığı hayat sigortalarının ve, özel sağlık, ferdi kaza ve şahıs sigorta primlerini beyan edilen gelirin %15’ini kadar olan asgari ücretin yıllık tutarını aşamayacak şekilde indirim konusu yapabiliriz.

-Beyan edilen gelirin %10’unu aşmayacak şekilde çocuklar için ödenen özel okul ücretleri, servis ücretleri ve kırtasiye gibi eğitim masraflarını indirim konusu yapabiliriz.

-Kamuya yararlı işler için yapılan bağış ve yardımların tamamını, diğer bağış ve yardımların ise bir kısmını indirim konusu yapabiliriz.

-Amatör spor dalları için yapılan sponsorluk harcamalarının %100’ünü, profesyonel spor dalları için yapılan sponsorluk harcamalarının %50’sini indirim konusu yapabiliriz.

İşte bu saydığımız indirimleri vergi matrahından önce yapacağımız için burada da ciddi bir vergi avantajı sağlamış olmaktayız. Ancak bu indirimlerin de belgeli olması şartını unutmamak gerekmektedir.

Ayrıca, vergi matrahınıza uygulanacak 2018 yılı gelir vergisi tarifesini bilmek gerekmektedir.

BU YAZIYI PAYLAŞABİLİRSİNİZ.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

İlgili

Kategoriler:GELİR VERGİSİ

Tagged as: 2019 yılında beyan edilecek işyeri kira geliri beyan sınırı, brüt işyeri kira geliri, erken ödeme indirimi, götürü gider usulü, gelir vergisi beyanı 2018, gelir vergisi beyanı 2019, gerçek gider usulü, gmsi beyan 2019, hazır beyan sistemi, işyeri kira geliri beyan 2019, işyeri kira geliri stopaj, işyeri kira geliri vergi iadesi, işyeri kira gelirlerrinde beyan sınırı, kira geliri götürü gider yöntemi, kira gelirlerinin beyanı 2018, mesken kira geliri 2018 istisna, tahsil esası

Kdv Gelir Vergisi Hesaplama

Konut Kira Gelirleri İçin Ne Kadar Vergi Ödemeliyim?

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre; yıl içinde elde ettiğiniz konut kira gelirleriniz için, ne kadar vergi ödemeniz gerektiğini “Kira Gelir Vergisi Hesaplama” Uygulamamızla kolaylıkla hesaplayabilirsiniz.

“Gerçek” veya “Götürü” gider yöntemlerinden birini seçerek, ilgili yıl için toplam kira gelirinizi, varsa kira dışı vergiye tabi gelirlerinizi ve belgeleyebileceğiniz indirimlerinizin girişlerini yaparak ödemeniz gereken vergi tutarını uygulamamız üzerinden öğrenebilirsiniz.

“Kira Gelir Vergisi Hesaplama” Uygulaması ile ödeyeceğiniz vergi miktarını öğrendikten sonra Vergi Dairelerine ya da Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Sitesi’ne beyannamenizi verebilirsiniz. Kira Gelir Verginizi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksitte ödeyebileceksiniz.

KİRA GELİR VERGİSİ HAKKINDA

Kira Geliri Nedir?

+

Kira geliri, taşınır yada taşınmaz malları başkalarına yararlandırmak için günlük, aylık ya da yıllık olarak alınan bedeldir. Sahip olunan konut ya da iş yeri gibi mülklerin kullanımı veya işgali için alınan bir ödemedir.

-

Kira Gelir Beyannamesi Ne zaman, Nereye Verilir?

+

Her yıl düzenli olarak kira gelir beyannamesi verilmelidir. Kira vergisi mükellefleri kira beyannamelerini 31 Mart akşamına kadar online olarak ya da şahsen vergi dairesine giderek verebilirler. Belirlenen süre dolmadan verilmelidir aksi takdirde ceza ödemek durumunda kalınır.

-

Kira Gelir İstisnası Nedir?

+

Kira gelirinden alınan vergiden belli bir tutarın muaf tutulmasına denir. 2020 için bu tutar 6.600 lira iken 2021 yılı için kira gelirlerinin 7.000 liraya kadarı istisnaya dahildir. Bu tutardan daha az olan kira gelirleri, gelir vergisinden muaftır.

Bu tutardan daha fazla olan gelir vergisi istisna tutulan kısımdan alınmaz. İstisnaya tabi tutulan tutardan daha fazla elde edilen kira gelirleri hiç beyan edilmezse veya eksik beyan edilirse istisnadan faydalanmaya izin verilmez.

-

Konut Kira Geliri Olup, Kira ya da Lojmanda Oturanlar İndirim Alabilirler mi?

+

Kendi evini veren biri kendisi de kirada kalıyorsa indirim avantajına sahiptir. Eğer lojmanda belli bir kira karşılığında oturuluyorsa indirimden ancak böyle yararlanılabilir. Kira vergisi, tahsil ettiği kiradan ödediği kira bedeli düşülerek hesaplanır.

-

Konuta Birden Fazla Kişinin Ortak Olması Durumunda Beyanname Nasıl Verilir?

+

Konuta ortak olan her bir kişinin hissesine denk gelen o yıl için belirlenen istisna sınırını geçmesi durumunda istisna tutarının üstünde bir kira geliri alan ortaklar için beyan etme söz konusudur.

Bir ortak ya da ortaklar tarafından beyanname verilmesi halinde, söz konusu her bir ortak konut kira gelirlerine uygulanan istisnadan ayrı ayrı yararlanabilecektir.

-

2021'de uygulanacak gelir vergisi tarifesi ne kadardır?

+

Kira vergisi alınırken 24.000 Türk Lirasına kadar olan kira gelirleri için yüzde 15 oranında ödeme alınır. 53.000 Türk Lirası tutarındaki 2021 Kira Vergisi için ilk 24.000 lirasından 3.600 Türk lirası ve fazlası için yüzde 20 oranında bir bedel alınır. 130.000 Türk Lirasına kadar olan kira gelirinden 53.000 lirası için 9400 lira fazlası için yüzde 27 oranında vergi alınır. 650.000 lira kira gelirinin 130 binlik kısmından 30. 190 TL, fazlası için yüzde 35 oranında vergi alınır. 650.000 TL'den daha fazla olan kira gelirlerinden 650.000 lirası için 212.190 TL ve fazlası için yüzde 40 oranında bir vergi ödemesi alınır.

-

Kira Gelir Vergisi Ödeme Tarihleri Nedir?

+

1 Ocak - 31 Mart dönemi için kira gelir mükellefleri vergi ödemesi için beyannameleri mart ayının ilk gününden son günü akşamına kadar e- devlet uygulaması üzerinden ya da vergi dairelerine verirler. Eğer beyanname vermenin son günü resmi tatil günlerine denk gelirse sonraki ilk iş gününde beyanname verilmiş olmalıdır.

Ülkeden takvim yılı içinde ayrılanlar ülke dışına çıkılan tarihten 15 gün içinde beyanname vermelidir. Ölüm durumunda mirasçılar ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde beyanname verilir.

-

Kira Gelir Vergisi Muafiyeti Kimler İçin Geçerlidir?

+

2021 yılı içerisinde 7000 liradan daha az kira geliri elde edenler kira gelir vergisinden muaf olacaklar. Beyanname vermeleri gerekmeyecek ve vergi ödemeyecek. Hissedarlar için de 7000 TL tutarı geçerli.

-

Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?

+

Vergi tutarı hesaplanırken ilk olarak istisnaya tabi tutulan kısımlar konut kira gelirleri toplamından düşülür. Geriye kalan kısımdan yapılan giderler çıkarılır ve girdiği dilime göre o yıl için belirlenen oranlar üzerinden kira gelir vergisi hesaplanır. Ayrıca bir de damga vergisi ödenmektedir.

-

Kira gelirinde istisna uygulaması nedir?

+

Yalnızca konutlardan elde edilen kira gelirleri üzerinde istisna uygulaması söz konudur. Konut ve iş yerinden alınan kira gelirlerinin beyanı halinde istisna iş yeri kira gelirine değil konut kira gelirine uygulanır.

-

Kira gelir vergisi beyannamesi nedir?

+

Belirlenmiş sınırı geçen mülk ya da mesken üzerinden kira gelirine sahip olanların devlete kira geliri ödemesi yapmak zorunda olduğu vergi türü kira gelir vergisidir.

Kira gelir vergisi beyannamesi ise mülk sahiplerinin önceden belirlenmiş tutarları geçen kira gelirlerini devlete bildirmesidir.

-

Kira gelir vergisi hesaplama yaparken düşülmesi gereken masraflar

+

Hesaplama yöntemleri götürü gider ve gerçek gider olarak ikiye ayrılır. Götürü gider yöntemi kira geliri üzerinden standart yüzde 15 oranında gider düşülmesidir. Faturası olan giderlerin alınan kira bedelinden düşüldüğü yöntem ise gerçek gider yöntemidir. Şayet gerçek gider yöntemi seçilirse asansör giderleri, su, aydınlatma ısıtma, gayrimenkul için çekilen kredi faiz ödemeleri, amortisman giderleri, sigorta ve idare giderleri, tazminatlar, kanuna dayalı zarar, belediyeye ödenen vergi, resim, harç, katılma payları faturaları olmaları koşuluyla gider olarak gösterilebilir ve masraf olarak düşülebilir.

Konut kira gelirleri varsa belli bir kısmı istisnaya uğrayacaktır. İş yeri için ödenmiş stopaj varsa bu bedel de düşülecektir.

-

Toplu alınan ödemeler hangi dönemde beyan edilmeli?

+

Mart ayında beyan edilmelidir. İşletmeler ve kişiler 1 Mart- 31 Mart tarihleri arasında kira gelirlerini devlete bildirmelidir. Toplu şekilde alınan kira ödemeleri alınan takvim yılının değil ödenmesi gereken yılın geliri sayılır. Her biri alınması gereken yılın vergi oranlarına göre hesaplanır.

-

Döviz cinsi kira tahsilatlarını nasıl beyan etmeliyim?

+

Döviz şeklinde alınan kira ödemeleri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın belirlediği kur üzerinden Türk lirasına çevrilir. Beyannamede çevrilen tutar üzerinden vergilendirme yapılır.

-

Kira ödemeleri hangi durumda bankaya yapılır?

+

2008 yılından itibaren konut ve iş yeri kira gelirlerinin banka aracılığı ile ödenmesi Maliye Bakanlığı'nın tebliği ile zorunlu hale getirilmişti. Konutlar için 500 TL ve üzeri, iş yerleri için tüm kira ödemeleri PTT ya da banka ile ödemek zorunludur.

-

2021 yılı için kira geliri vergi dilimleri nedir?

+

Cumhurbaşkanı yetkisini kullanarak gelir vergisi için uygulanacak oranları değiştirmemiştir, yeniden değerleme oranında yükselmiştir.

Buna göre 2021 kira vergisi dilimleri 24.000 TL'ye kadar yüzde 15, 53.000 TL'nin 24.000 TL'si için 3.600 TL, fazlası için yüzde 20, 130.000 TL'nin 53.000 TL'si için 9.400 TL, fazlası için yüzde 27, 650.000 TL'nin 130.000 TL'si için 30.190 TL, fazlası için yüzde 35, 650.000 TL'den fazlasının 650.000 TL'si için 212.190 TL, fazlası için yüzde 40 olarak güncellenmiştir.

-

Kiraladığım varlıklar için yaptığım giderleri vergiden indirebilir miyim?

+

Bazı giderler kira beyannamesinde indirim kalemi olabilir. Zarar, ziyan ve tazminatlar, sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kirayla oturdukları konutların kira bedeli, bakım ve idame giderleri, kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer giderler, onarım giderleri, harcamalara katılma payları, amortismanlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, şerefiyeler, Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin yüzde 5’i, Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri, faiz giderleri, idare giderleri, aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri indirilebilir.

Para ve vergi cezaları ve kiralanmayan mal ve haklarla ilgili giderlerde indirim söz konusu olmaz. Gider olarak gösterilebilen kalemler arasında değildir.

-

İş yeri kiralamaları için beyanname verme sınırı nedir?

+

İş yerinden kira elde edenler için kira geliri vergi hesaplaması değişti. Brüt- stopaj dahil iş yeri kira gelirinde beyan sınırı 49 bin lira oldu. Bu bedelin altındaki kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekli değil. Eğer stopaja konu olmayan iş yeri kira gelirlerinde yani basit usulde vergilendirme yapılan esnafa kiralamada olduğu gibi 2.600 liralık beyanname sınırı söz konusu olacak.

-

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası