fırat üniversitesi ek yerleştirme kayıtları / FIRAT ÜNİVERSİTESİ - YKS EK YERLEŞTİRME Videoları | Üniversite Tercihleri

Fırat Üniversitesi Ek Yerleştirme Kayıtları

fırat üniversitesi ek yerleştirme kayıtları

FIRAT ÜNİVERSİTESİ NEDEN TERCİH EDİLMEDİ?

Uluslararası derecelendirme kuruluşu “Shangai Ranking Consultancy” tarafından yapılan yılı Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralamasında (ARWU) ilk üniversite arasında yer alan Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde kontenjan alanı dolmadı.

İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversiteleri ile Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralama Listesi'nde yer alan Fırat Üniversitesi'nde yapılan Yükseköğretim kurumları sınavında verilerine göre Mühendislik Fakültesine ait 10 bölümden 4’ünün kontenjanı dolmadığı öğrenildi.

Haziran tarihlerinde üç oturumda gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercihleri sonunda Mühendislik Fakülteleri içerisinde 6.sırada bulunan Fırat Üniversitesinin Biyomühendislik, İnşaat, Makina ve Jeoloji Mühendislikleri Bölümleri tercih edilmedi.

ÖĞRETİM ELEMAN SAYISI OLDU

Yükseköğretim Kurumları sonuçlarına göre kontenjanı dolmayan bölümler Biyomühendislik, İnşaat, Makina ve Jeoloji Mühendislikleri bölümleri oldu. Bu dört bölüm 41 öğrenci tarafından tercih edilirken bölümlerde bulunan öğretim elemanı sayısı oldu.

NEDEN TERCİH EDİLMEDİ?

Mühendislik Fakülteleri'nde 4 bölümün neden tercih edilmediği sorusu akıllarda soru işareti bıraktı. Şehrimizde önem taşıyan Fırat Üniversitesi’nin , özel sektörde iş imkânlarının arttırılması ve şehrimize yetişmiş öğretim elemanlarının daha da etkili olması gerekiyor.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarını açıklamasının ardından gözler bu kez ek yerleştirme işlemlerine çevrildi. Yaptıkları tercihler kapsamında herhangi bir yükseköğrenim programına yerleşemeyen on binlerce kişi, boş kontenjanlar için tercih yapacakları tarihi bekliyor. Üniversite kayıtlarının 22 Ağustos'ta başlayacak olması ile birlikte YKS ek tercih tarihleri merak konusu olurken bu noktada, 26 Ağustos'ta sona erecek kayıtlar sonunda Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin boş kalan kontenjanlarına tercih olacak mı? Sorusunun cevabı merakla bekleniyor.

Fırat Üniversitesi kayıt işlemleri ve kayıt tarihi &#; Gerekli belgeler neler ?

ÖSYM, yerleştirme sonuçlarını açıkladıktan sonra öğrencileri şimdi de kayıt heyecanı sardı ! Kazandıkları üniversitelerin ön kayıt / erken kayıt tarihlerini ve kazandıkları üniversitelerin gerekli kayıt belgelerini merak eden öğrenciler için bizde bu bilgileri sizlere sunmak için bir haber hazırladık ! Fırat Üniversitesi&#;nin erken kayıt/ön kayıt tarihleri ne zaman ve Fırat Üniversitesi&#;nin kayıt için istediği belgeler neler ? sorularının cevapları funduszeue.info&#;da !

Zorlu bir üniversite hazırlık döneminden sonra yeni bir aşama başlıyor. Üniversiteye yerleşen öğrenciler için şimdi kayıt zamanı. Üniversite kayıt işlemleri için hazırlıkların yapılması belgelerin hazırlanması lazım. Peki ama üniversite kayıtları için hangi belgeler gerekiyor? Üniversite kayıt işlemleri nasıl yapılır? Üniversite kayıtlarında nelere dikkat etmek gerekir?

Üniversite kayıtları ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını funduszeue.info&#;un hazırlamış olduğu haberimizde bulabilirsiniz.

Üniversite Kayıt Tarihleriyle alakalı bu haberimizi Facebook ve Twitter&#;da paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz !

akademik yılında ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, bütün üniversitelerde  Eylül tarihleri arasında yapılacak. üniversite kayıtları Eylül’de yapılmış olacak.

İşte Fırat Üniversitesi&#;nin Kayıt için istediği belgeler !

*Adaya gönderilmiş olan ÖSYM sonuç belgesi
*Adayın mezun olduğu liseden almış olduğu diploma ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi. Başarı belgesi kayıt esnasında kabul edilmeyecektir.
*Nüfus cüzdanının onaylı örneği
*İkametgâh kâğıdı
*Askerlik yaşı gelmiş olan öğrenciler bağlı bulundukları askerlik şubesinden ‘Askerlik ile ilgili bir sıkıntısı ’ olmadığına dair belge.
*12 adet 4X6 cm ölçülerinde resim.
Bu belgeler ile adayların kayıt yapmaya hak kazandıkları üniversiteye bizzat başvurarak belirtilen tarihler arasında kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.

Üniversiteye kayıt yaptıracak öğrenci adayları artık üniversitenin kapısına gitmek yerine e-Devlet sisteminden kaydını yaptırabilecek.

İnternet üzerinden elektronik kayıt yapılabilecek üniversiteler, şu şekilde: “Adıyaman Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Bülent EcevitÜniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi”.

ÖSYS ÜNİVERSİTE KAYIT TARİHİ
ÖSYM&#;nen yapılan açıklamaya göre, ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, ÖSYM&#;nin funduszeue.info internet adresinden, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlandı. Bu nedenle adayların, tercihlerini yapmadan önce tercih süresi içinde ÖSYM&#;nin internet adresinden yeniden yayımlanacak ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM&#;den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor. Kılavuza göre, üniversite tercihleri Temmuz&#;da alınacak. ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri bütün üniversitelerde Eylül&#;de yapılacak.

LLYS Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdide sıra Üniversiteye kayıt vaktine geldi. Milyonlarca Üniversite Öğrencisinin şimdi ise merak ettiği konulardan biri Üniversite Kayıt Tarihleri Ne Zaman? Öğrenmek istediğiniz tüm bilgiler ayrıntı ve detayları ile birlikte funduszeue.info&#;da !

LYS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından LYS tercihleri sonucunda tercih ettikleri üniversitelere yerleşen milyonlarca öğrenci heyecan içerisinde gidecekler üniversitelerin kayıt tarihlerini merak ediyor. yılı üniversite kayıtları ne zaman gerçekleşecek? Üniversite kayıt işlemleri için gerekli belgeler, Üniversite kayıt tarihleri ve ÖSYM&#;nin yapmış olduğu Üniversite kayıtlarına dair bilgiler bu haberde!

ÖSYM eğitim ve öğretim yılı için üniversite kayıt tarihlerini Eylül Tarihleri olarak belirledi. Ayrıca ÖSYM Üniversite öğrencilerine ön bilgi vermek için resmi internet sitesi funduszeue.info üzerinden Üniversite kayıtları için gerekli belgeleri ve ön bilgileri açıkladı.

Fırat Üniversitesi&#;ni Kazanan Adaylara Uyarılar !

Adayların kayıt için bizzat kazandıkları ÖSYM Üniversiteye başvurmaları gerekiyor. Postayla kayıt yapılmayacak. Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmeyecek. Belgeler eksikse kayıt yapılmayacak. Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemeyecek. Yükseköğretim kurumları kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilecek. ÖSYM Üniversitelere kayıtlardan sonra boş kalacak kontenjanlar ile merkezi yerleştirme sırasında boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak.

MaraştaHaber ekibi olarak Fırat Üniversitesi&#;ni kazanan öğrencilerimize başarılar dileriz !

Fırat Üniversitesi kayıt tarihleri, Fırat Üniversitesi ön kayıt tarihi, Fırat Üniversitesi erken kayıt tarihleri, Fırat Üniversitesi son kayıt tarihi, Fırat Üniversitesi'nde kayıt için gerekli belgeler neler,

Üniversitenin YKS sonucu yapılacak olan Ek Yerleştirme için 13 Eylül tarihinde ÖSYM&#;nin internet sitesinden yayımlanan veriye göre aşağıdaki tablodan öğrenci alacak bölümlere , puan türüne ,kontenjanlarına ve taban puanlarına erişebilirsiniz.

 

 

 

 

 

(Mobilde sağa-sola kaydırma yaparak tabloyu inceleyebilirsiniz.)

 

[table id= /]

 

 

 

Tercih süresi, Eylül tarihleri arasındadır. Ek yerleştirme ücreti 15,00 TL&#;dir. Ek yerleştirme ücreti,
21 Eylül tarihi saat ’a kadar yatırılabilecektir.

 

Lisans 4 Yıllık Bölümlerin Başarı Sıralamaları Taban Puanları  

TEMEL İLKELER
1. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre öğretim yılı için yükseköğretim
programlarına ek yerleştirme işlemleri, ÖSYM tarafından yapılacaktır.
2. Ek yerleştirme kontenjanlarını, YKS merkezî yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile
YKS merkezî yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan
kontenjanlar oluşturmaktadır.
3. YKS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış
olması gerekmektedir.
4. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24&#;ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih
yapabileceklerdir.
5. Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, Yükseköğretim Kurumları Sınavı Kılavuzu ve
YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulacaktır.
Bu kılavuzlarda yer alan bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları ile
ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adaylar, adı geçen kılavuzları yeniden
incelemelidir.

 

YKS (TYT-AYT-YDT) Tüm Konuları  Soru Dağılımı

 

EK YERLEŞTİRMEDE TERCİHLERİN YAPILMASI İLE İLGİLİ KURALLAR
1. YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede
tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, YKS merkezî
yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
2. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolan ve en küçük puanı oluşan ancak, yerleştirilen adaylardan birkaçının
kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan Tablo-3’teki ön lisans programları ile Tablo 4’teki lisans
programlarını, programın en küçük puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecektir.
Kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili yerleştirme puanı hesaplanmış tüm
adaylar tercih edebileceklerdir.
3. YKS&#;de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar da ek
yerleştirme için tercih yapabileceklerdir.
4. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmeleri için bu programların koşullarını
karşılamaları gerekmektedir.

 

 

YKS (TYT-AYT-YDT) Çıkmış Sorular PDF

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

(1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Fırat Üniversitesinin yurtdışında faaliyet gösteren yüksek öğretim kurumlarıyla birlikte yürüttüğü çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programlarının uygulama usul ve esaslarını belirlemektir.

Dayanak

(1) Bu Yönetmelik, 4/11/ tarihli ve sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) IELTS: International English Language Testing System sınavını,

b) KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit sınavını,

c) Ortak Üniversite: Çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programının yürütüldüğü yurtdışında faaliyet gösteren yükseköğretim kurumunu,

ç) Protokol: Her iki üniversite arasında ortak programın yürütülmesine dair usul ve esasları belirleyen sözleşmeyi,

d) Senato: Fırat Üniversitesi Senatosunu,

e) TOEFL: Test of English as a Foreign Language sınavını,

f) Uluslararası Program (UOLP): Çift diplomaya yönelik uluslararası ortak lisans programını,

g) ÜDS: Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil sınavını,

ğ) Üniversite: Fırat Üniversitesini,

h) Yabancı Dil Yeterlik Belgesi: Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil yeterlik belgesini,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Öğrenci Kabulü, Kesin Kayıtlar ve Eğitim ve Öğretime İlişkin Esaslar

Öğrenci kabulü ve kesin kayıtlar

(1) Uluslararası programa kabul edilmek için; lisans öğrenimiyle ilgili Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan sınav sonucuna göre programa yerleştirilmiş olmak ve başka bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı bulunmamak gerekir. Uluslararası programa kabul edilebilmek için, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen yabancı dil koşulunun sağlanması gerekir.

(2) Kesin kayıt tarihi, istenilen belgeler ve uyulacak esaslar Fırat Üniversitesi Yönetim Kurulunca belirlenerek ilan edilir. Fırat Üniversitesine kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenci, bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen yabancı dil koşulunu sağlamışsa Fırat Üniversitesinde ders almaya, sağlamamış ise Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıfındaki derslere başlar.

(3) Öğrenci ortak üniversiteler tarafından istenen bütün belgeleri yine ortak üniversitelerin belirlediği tarihe kadar hazırlamak ve göndermekle yükümlüdür. Öğrenci, kabul belgesi Fırat Üniversitesi tarafından onaylandıktan sonra uluslararası programın öğrencisi olur. Öğrenci tüm diğer koşulları sağlamış olsa dahi, ortak üniversitede ders almaya başlayacağı tarihe kadar ilgili ülke için vize alamadığı takdirde, uluslararası programla ilgili tüm haklarından vazgeçmiş kabul edilir.

Öğretim dili

(1) Uluslararası programın öğretim dili İngilizcedir. Türk uyruklu öğrenciler için Türkçe dersleri ile Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri Türkçe verilir. Ulusal konuları içermesi zorunlu dersler, Fırat Üniversitesi Yönetim Kurulu kararıyla Türkçe verilebilir.

(2) Uluslararası programa kayıt yaptıran öğrenciler, istenen düzeyde puan içeren geçerli Yabancı Dil Yeterlik Belgesi sahibi olması halinde veya Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunun uluslararası program için belirledikleri yabancı dil koşulunu yerine getirerek İngilizce dil bilgilerinin yeterli olduğunu belgeledikleri takdirde, ilgili fakülte ya da Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile hazırlık programını okumadan uluslararası programın öğrencisi olmaya hak kazanırlar.

(3) Uluslararası programlara kayıt yaptıran, ancak süresi içinde yabancı dil koşulunu sağlayamayan öğrenciler, Fırat Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hazırlık sınıfına başlar. Bu öğrencilerin tabi olacakları İngilizce öğretim esasları Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından önerilen ve Senato tarafından kabul edilen esaslar ile belirlenir.

(4) Bir yıllık hazırlık eğitimi sonunda, yabancı dil koşulunu sağlayamayan öğrenciler, Yabancı Diller Yüksekokulu UOLP hazırlık programına tekrar kayıt yaptırırlar. Bu dönem sonunda da başarısız olan öğrencilerin uluslararası programla ilişikleri kesilir. Bu öğrenciler isterlerse, 4/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik uyarınca, İngilizce öğretimin zorunlu olmadığı Üniversitelere yatay geçiş için başvuru yapabilirler. Ayrıca bu programın hazırlık sınıfında başarısız olan öğrenciler, aynı adı taşıyan ve öğretim dili Türkçe olan programlara Yükseköğretim Yürütme Kurulunun belirlediği kurallara göre ÖSYM’ce yerleştirilebilirler.

Yatay geçiş

(1) Yatay geçişlerle ilgili esaslar, ilgili mevzuat hükümlerinde öngörülen koşullara tabidir. Yatay geçiş ile Fırat Üniversitesinin bir uluslararası programına kabul edilen bir öğrencinin intibak işlemleri, ilgili program koordinatörü tarafından yapılarak fakülte ilgili yönetim kuruluna sunulur.

UOLP dışındaki programlara geçiş için özel durumlar

(1) Bir öğrenci Fırat Üniversitesinin bir UOLP programından, Fırat Üniversitesinin aynı puan türü ile öğrenci alan bir programına geçiş için Rektörlüğe başvuru yapabilir. Bu başvuru için gerekli şartlar şunlardır:

a) Öğrencinin Fırat Üniversitesinde okuduğu dönemler içindeki ağırlıklı genel not ortalamasının en az olması,

b) Hazırlık sınıfı hariç, öğrencinin UOLP programında dört yarıyılı tamamlamış olması,

c) Öğrencinin Fırat Üniversitesi ve ortak üniversiteye herhangi bir borcunun bulunmaması,

ç) Öğrencinin Fırat Üniversitesinin birinci eğitim programına geçişi gerçekleşirse, ikinci öğretim katkı payı ödemesi.

Öğretim yılı ve süresi

(1) Uluslararası programlar için öğretim yılı ve öğretim süresi her programın yapısal özelliğine bağlı olarak Senato tarafından belirlenir ve duyurulur.

Öğretim şekli

(1) Öğretim süresinin Fırat Üniversitesi ve ortak üniversite arasındaki dağılımı, her bir uluslararası program için Senato tarafından belirlenir. Uluslararası programın Fırat Üniversitesi tarafından yürütülen kısmında bu Yönetmelik hükümleri, ortak üniversite tarafından yürütülen kısmında ise, ortak üniversitenin ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Öğretim planı

(1) Uluslararası programın öğretim planı Fırat Üniversitesi ve ortak üniversite tarafından birlikte hazırlanır, ilgili fakülte kurulunca ve Senatoca onaylanarak uygulamaya konulur. Ortak üniversite planında bulunan derslerin ortak üniversitede, Fırat Üniversitesi planında bulunan derslerin Fırat Üniversitesinde alınması zorunludur. Ancak, öğrenci sadece bir dersten başarısız olup, diğer tüm derslerini Fırat Üniversitesinde başarı ile tamamlamışsa, bu durumdaki öğrenciler başarısız olduğu tek dersi ortak üniversiteden alabilir.

Değişik fıkra: Fırat Üniversitesi Çift Diplomaya Yönelik Uluslararası Ortak Lisans Programları Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (R.G/11//) m.1

(2) Uluslararası programın Fırat Üniversitesinde yürütülen her yarıyılında öğrenci en fazla 40 saat/hafta ders alabilir. Gerekli hallerde yarıyıl haftalık ders saati yüküne ilişkin bu sınır ilgili fakülte yönetim kurulu kararı ile değiştirilebilir.

Danışmanlık

(1) Uluslararası programların öğrencilerine her iki üniversiteden birer danışman atanır. Fırat Üniversitesindeki danışman program koordinatörü veya yardımcısıdır. Öğrencinin öğretim durumuna ilişkin bilgiler her iki kurumdaki danışmanlar tarafından birlikte değerlendirilir.

Staj

(1) Staj zorunluluğu olan uluslararası programlarda staj, her iki üniversitede geçerli kurallara göre yapılır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Notlar ve Başarı Durumu

Notlar

(1) Uluslararası programda öğrencinin bir dersteki başarısının belirlenmesine yönelik not sistemi uygulanması ve başarı derecesinin hesaplanması, o dersin tamamlandığı üniversitede geçerli olan ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Taraf kurumlardan birinde başarısız olunabilecek derslerin ve diğer etkinliklerin nasıl ve taraflardan hangisinde telafi edileceğinin ve ortak programda genel not ortalamasının ne şekilde hesaplanacağının esas ve usulleri de protokolde belirtilir. Bir öğrencinin mezun olabilmesi için her iki kurumun asgari akademik koşullarını sağlaması ve ayrıca programın tümüne ait akademik gerekleri de yerine getirmesi esastır.

Ağırlıklı genel not ortalaması

(1) Uluslararası programın öğretim planına göre öğrencinin Fırat Üniversitesinde ve ortak üniversitede yürütülen dönemlerdeki başarı derecesi ayrı ayrı hesaplanır ve her iki üniversite tarafından ayrı not belgesi (transkript) ile belirlenir.

Ağırlıklı genel not ortalamasının yükseltilmesi

(1) Ağırlıklı genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenci, Fırat Üniversitesinde bu programlarda daha önce alıp başardığı veya şartlı başarılı olduğu dersleri Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde Fırat Üniversitesi’nde tekrar alabilir. Bu dersler için son alınan notlar geçerlidir. Öğrencinin aldığı bütün notlar, ifadeler ve tanımlar not belgesinde gösterilir.

Baraj notu

(1) Fırat Üniversitesinden aldıkları ders yükü itibari ile ağırlıklı genel not ortalamaları dördüncü yarıyılı sonunda ’in altında kalan öğrenciler baraj notunu geçememiş sayılırlar. Baraj notunu geçememiş bir öğrenci barajı geçinceye kadar ortak üniversiteye gönderilmez.

Başarısız olunan derslerin tekrarı

(1) Fırat Üniversitesinde ya da ortak üniversitede alınıp başarısız olunan derslerin tekrar alınması gerekir. Farklı üniversitelerde tekrarlanan derslerdeki başarı notları her iki üniversitenin not belgesinde birlikte yer alır. Öğrenciler, bu notların her iki üniversitenin not belgesine nasıl yansıdığını ve buna bağlı olarak ağırlıklı not ortalamasının nasıl değiştiğini bilmekle yükümlüdürler. Öğrenciler, başarısız oldukları dersleri; ilgili ortak kurumların mevzuatına göre alırlar.

Akademik başarısızlık

(1) Akademik başarısızlık veya başka bir nedenle taraf kurum/kuruluşlardan herhangi birisiyle ilişiği kesilen bir öğrencinin uluslararası ortak programla ilişiği kesilir.

Öğretimi bitirme

(1) Bağlı bulunduğu programın öğretim planında yer alan zorunlu derslerle, yine programda öngörülen toplam krediyi sağlayacak şekilde seçmeli dersleri alan ve başaran, ağırlıklı genel not ortalamasını her iki üniversitenin öngördüğü sınırların üstüne çıkartmış ve her iki üniversite tarafından belirlenen bütün çalışmaları yapmış öğrenciler, öğrenimlerini bitirmiş sayılır ve kendilerine bu Yönetmeliğin 24 üncü maddesinde belirtilen diplomalar verilir.

Vize

(1) Ortak programlara kabul edilen öğrenciler yabancı ülkede eğitim görmek için o ülkenin vize uygulamaları çerçevesinde vize almakla yükümlüdür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Kayıt dondurma

(1) Zorunlu nedenlerle ve belgelemek koşulu ile öğrenci kaydını belirli bir süre dondurabilir. Bu konuda öğrenciler, ortak kurumların ilgili mevzuatına tabidir.

Tamamlama

(1) Ortak üniversitede eğitimini tamamlayıp Fırat Üniversitesine dönen öğrenciler almış oldukları dersleri gösteren not belgelerini (transkript) ortak kurumca düzenlenmiş kapalı mühürlü zarf içerisinde program koordinatörüne teslim etmekle yükümlüdür. Koordinatörler not belgelerinin bir kopyasını kendi dosyalarında alıkoyarak, asıllarını öğrenci dosyalarına konulmak üzere fakülte aracılığı ile Fırat Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderir.

Disiplin

(1) Öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, eğitim için bulundukları üniversitenin ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Diploma

(1) Uluslararası programı, bu programın yürütüldüğü her iki üniversitenin tüm gereklerini yerine getirerek başarıyla tamamlamış olan öğrenciler Fırat Üniversitesi ve ortak üniversiteden birer diploma veya her iki üniversitenin ortak hazırladığı tek bir diploma almaya hak kazanırlar.

(2) Uluslararası programı başarıyla tamamlayanlara ilgili programın diploması verilir. Öğrenimlerini başarı ile tamamlayan öğrenciler, aynı zamanda ortak üniversitenin ilgili programının diplomasını da alırlar.

Hüküm bulunmayan haller

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

(1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

(1) Bu Yönetmelik hükümlerini Fırat Üniversitesi Rektörü yürütür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası