elde su kabarcıkları / SU TOPLAMASI TEDAVİSİ

Elde Su Kabarcıkları

elde su kabarcıkları

kaynağı değiştir]

Tedavide öncelikli yapılacak iş, sebep olan maddeyi bulmak ve temastan kaçınmaktır.

SU TOPLAMASI TEDAVİSİ

Ayakta su toplamasının temel nedeni tahriş, temel suçluları ise genellikle ayakkabı veya çoraplardır. Ayak parmaklarının altında veya yanlarında görülebilen su toplaması hem acı verir hem de hareketlerinizi engeller. Su toplaması tedavisi nasıl yapılır ve bu sorunla karşılaşmamak için ne gibi önlemler almak gerekir, isterseniz yakından bakalım.

Hava geçirmeyen, ayaklarınızın nefes almasını engelleyen çoraplar veya ayaklarınızı rahatsız eden ayakkabılar su toplamasına neden olabilir. Uzun süre ayakta kalmak, uzun yürüyüşler, havanın sıcak olması gibi etkenler de tahrişi artırabilir. Su toplayan bölgelerde erken aşamada bir tedbir alınmazsa, sorunun ayak tabanına yayılması gibi bir risk de bulunur.

Ayakta oluşan su kabarcıkları genellikle kendi kendine geçer. Hangi hallerde nasıl bir tedavi uygulayabilirsiniz?

Ayakta Su Toplaması Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Su Kabarcığı Bölgesi Henüz Kırmızı Ama Kabarcık Yırtılmamışsa: Ayakkabı giymeniz gerektiğinde o bölgeyi yara bandı ile veya gazlı bezle kapatarak koruyun. Diğer hallerde bol miktarda nemlendirici uygulayarak, bölgenin hava almasını sağlayın. Eğer ayaklarınızın üstüne basmanızı zorlaştırmıyorsa, kabarcığı kendi kendine iyileşmeye bırakmanız yerinde olacaktır.

Kabarcık Yırtılmışsa: Normal şartlarda, bu bölgeye antibiyotikli merhem uygulayın. Eğer aktivitenize devam etmeniz gerekiyorsa, kabarcıkların üzerini önce iyotlu bir temizleyici ile silerek, ardından yaranın üzerini yapışmayacak bir bez ile kapatın. Geceleri ise su toplanan yeri çabuk iyileşmesi için, açıkta bırakarak bölgenin hava ile temas etmesini sağlayın.

Ayakta Su Toplaması Nasıl Önlenir?

-Doğru Ayakkabıyı Seçmek: Su kabarcıklarının önlenebilmesi için ayakkabının içerisinde ayağınızın rahat olması gerekir. Ayaklarınız en geniş hacmine gün sonunda ulaşır. Bu nedenle, ayakkabı denerken veya satın alırken bunu gün sonunda yapmaya özen gösterin. Online ayakkabı satın aldığınızdaysa denemenizi yine akşam yapmanız mümkün, ayağınızı sıkan ayakkabının beden değişimini ücretsiz kargo hizmetiyle kolayca yapabilirsiniz.

Spor ayakkabısı seçerken de, özellikle baş parmağın sürtünmesini önlemek için ayakkabının ön tarafında bir tırnak boyu boşluk olmasına dikkat edin. Öte yandan, yeni aldığınız ayakkabıyı çok uzun süreler giymekten kaçının. Aşamalı olarak giyerek ayakkabının ayağınıza alışmasını sağlayabilirsiniz.

-Doğru Çorabı Seçmek: Koşu esnasında ayaklarınızın hava almasını sağlayacak, nemi önleyecek bir çorap seçimi yapmalısınız. Çorabın büyüklüğü ayağınıza uygun olmalı; ne ayağınızı sımsıkı sarmalı ne de ayağınızdan kaymalıdır. Birçok insan spor çorabının teknik özelliklerini göz ardı ederek babet çorabı gibi kısa çoraplar tercih etmektedir. Bu da ayaktaki sürtünmenin artmasına sebep olmaktadır. Spor çorapları teknik özellikleri sayesinde teri emer, sürtünmeyi azaltır ve ayağın spor ayakkabıya temas eden özellikle bilek bölgesini sarar.

Ayaklar Uzun Antrenmanlara Nasıl Hazırlanmalı? 

Antrenman süresinin uzun olacağını ve ayaklarınızın bundan etkileneceğini bildiğiniz durumlarda, su toplamasına karşı ayaklarınızı hazırlayabilirsiniz.
Yaklaşık 3 hafta öncesinden başlayarak gün aşırı ayaklarınıza limon suyu ve nemlendirici uygulayabilirsiniz. Bu karışım, ayak derinizi daha dayanıklı kılacaktır. Antrenman veya yarış öncesinde de sürtünme önleyici krem ile ayaklarınızı koruyabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa aralarda çorabınızı değiştirmek de işe yarar.

Dilerseniz, ayaklarınızı en iyi şekilde korumak için ihtiyaç duyduğunuz koşu ayakkabısı, çorap ve benzeri malzemeleri online mağazamızdan veya size en yakın mağazadan temin edebilirsiniz.

Sağlıkla ve sporla kalın!

PEMFİGUS NEDİR?

 

Pemfigus; çoğunlukla deride ve ağızda ancak bazen burun içerisinde, boğazda, gözlerde ve cinsel organlarda da olabilen, yanık benzeri içi sıvı dolu kabarcıklar şeklinde başlayıp bunların kısa sürede patlayıp açılması ile üzeri kabuklanan yüzeysel yaralar şeklinde seyreden önemli bir deri hastalığıdır.

 

Pemfigus hastalığı neden ve nasıl olur?

 

Pemfigus hastalığı vücudun kendi derisini yabancı olarak algılaması ve buna karşı bir tepkime vermesinden (otoimmun hastalık) kaynaklanmaktadır. Bu hastalıkta, bül adı verilen ve içi berrak sıvı ile dolu olan kabarcıklar meydana gelir. Bu kabarcıkların cidarı çok ince olduğu için kolaylıkla patlayıp açılırlar ve genellikle ağrılı, ıslak et görünümünde, yüzeysel yaralara dönüşürler. Pemfigus irsi bir hastalık mıdır? Hastalık nadir de olsa aynı ailede birden fazla kişide görülebilmekle beraber irsi bir özelliği yoktur.

 

Pemfigus bulaşıcı mıdır?

 

Hastalığın bulaşıcı bir özelliği yoktur. Yani hastanın eşine, çocuklarına veya yakınında onunla temas edenlere herhangi bir şekilde bulaşması söz konusu değildir.

 

Hastalığın görülme sıklığı nedir?

 

Pemfigus nadir görülen bir hastalıktır. Erkek ve kadında eşit sıklıkta görülür. En sık orta yaşlı kişilerde ortaya çıkmakla beraber her yaşta görülebilir.

 

Pemfigusun belirtileri nelerdir?

 

Hastalık genellikle uzun süre iyileşmeyen ağız yaraları şeklinde başlar. Daha sonra özellikle saçın içerisinde, yüzde ve gövdede çıkan sulu yaralar şeklinde deriye yayılır. Bu yaralar önce bül diye adlandırdığımız içi su dolu, pörsümüş baloncuk görünümünde deri kabarcıkları şeklindedir ve tıpkı yanık sonrası derinin su toplamasına benzerler. Büller kısa sürede patlayarak açılırlar ve tabanları ıslak, yüzeysel, sulu yaralara dönüşürler. Zamanla kuruyup kabuklanırlar.

 

Vücudun diğer organları etkilenir mi?

 

Bu yaralar gözlerde çıkarsa (birinde veya her ikisinde birden) yanma, kızarma, yaşarma burunda çıkarsa kanama, akıntı ve tıkanıklığa yol açar. Ağızda, yutakta çıktığında ise özellikle yemek yerken ve yutkunurken artan ağrılara yol açar. Bazen soluk borusu ve ses tellerindeki yaralar nefes darlığı ve ses kısıklığına neden olur. Bu yaralar bazen cinsel organlar etrafında, üzerinde veya içerisinde bazen de makat etrafında da çıkabilir.

 

Pemfigus teşhisi nasıl konur?

 

Görerek tanı konsa da biopsi alınması tanıyı kesinleştirir. Parçanın mikroskop altında (patolojik inceleme) ve immünofloresan adı verilen özel bir yöntem ile incelenmesi ile tanı kesinleştirilir.

 

Pemfigus nasıl tedavi edilir?

 

Pemfigus ciddi bir hastalıktır. Uygun ilaçlarla ve erken tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit eder. Tedavide hastaya ve hastalığın şiddetine bağlı olarak kortikosteroidler, azatiyoprin, siklofosfamid, mikofenolat mofetil, siklosporin, rituksimab, metotraxate, tetrasiklin, nikotinamid ve dapson kullanılabilir.

 

Tedaviye uyumun ve takibin önemi nedir?

 

Pemfigus uzun süreli ve zahmetli bir tedavi süreci gerektirir. Pemfigus hastası doktorunun tedavi önerilerine harfiyen uymak ve kontrolleri aksatmamak zorundadır.

 

Tedaviyi ve hastalığın seyrini etkileyen hastaya ait başka etmenler var mıdır?

 

Hastanın şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, geçirilmiş verem, kemik erimesi, katarakt, geçirilmiş beyin veya midebarsak kanamaları vs. gibi hastaya ait ve pemfigusa eşlik eden pek çok başka etmen pemfigusun seyrini ve tedaviyi doğrudan etkileyebilir.

 

Hastalığın seyrini olumsuz etkileyen, yinelemesine yol açan durumlar, etmenler nelerdir?

 

Güneş, enfeksiyonlar (özellikle kış aylarında gribal enfeksiyonlar), stres ve herhangi bir nedenle geçirilen ameliyatlar, özellikle diş tedavileri pemfigusun yinelenmesine neden olabilir.

 

Bu hastalıkta günlük hayat nasıl olmalı, nelere dikkat etmelidir?

 

• Özellikle tedavi alınan dönemlerde (çoğunlukla kortizonlu ilaçlar kullanılırken) diyetine dikkat etmeli, tuzlu ve karbonhidrat ağırlıklı (hamur işi, tatlı vs.) beslenmeden kaçınmalıdır.

 

• Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Kullanılacak diş fırçası yumuşak olmalı (tercihen çocuklar için üretilmiş diş fırçaları kullanılmalı) ve fırçalama diş etlerini tahriş etmeyecek biçimde nazikçe yapılmalıdır.

 

• Özellikle kortizon alındığı dönemlerde ağız içerisinde mantar (pamukçuk) gelişmemesi için karbonatlı gargaralar günde kez uygulanmalıdır

 

• Banyolarda keselenmeden kaçınılmalı duş şeklinde banyolar yapılmalıdır. Ancak duş aşırı basınçla deriye çarpacak kuvvette olmamalıdır.

 

• Hastalığın aktif olduğu dönemlerde özellikle makat etrafında yaralar varsa tuvalet temizliği dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

 

• Genital akıntıların varlığında (süt kesiği biçiminde veya özellikle kanlı-cerahatli akıntılarda) doktor bilgilendirilmelidir.

 

• Hastalığın aktif döneminde hem erkek hem de kadın hastalar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

 

• İyileşme dönemlerinde bulunan doğurganlık çağındaki kadın hastalar (doktoruna danışarak planladığı bir gebelik yoksa!) doktorunun önerdiği bir yöntemle gebelikten korunmalıdır.

 

funduszeue.info


Disidroz

Disidroz, ayrıca Disidrotik Egzama ve Pompholyx olarak da bilinir. Ellerde ve ayaklarda ufak su toplamaları ile görünür. Akut, kronik veya tekrarlayan şekilde ellerde veya ayaklarda kabarcıklarla ile başlar. Bu aşamadan itibaren kaşıntı da başlar. Asidik sıvı patladıktan sonra pullaşma, kuruma ve derin çatlaklar oluşur.

Bulaşıcı olmamakla beraber, görüntü olarak rahatsız edici olduğundan hem hasta, hem de çevresi için huzursuzluk kaynağıdır.

Etimoloji[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası