adıyaman meşhur yerleri / Adıyaman gezilecek yerler listesi| HT Gastro

Adıyaman Meşhur Yerleri

adıyaman meşhur yerleri

Adıyaman Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin turistik anlamda en önemli kentlerinden bir tanesi olan Adıyaman, binlerce yıllık bir tarihi geçmişe sahip. Adıyaman bölgesi; tarih çizelgesi boyunca Hititler, Mitanniler, Asurlar, Persler, Kommagene Krallığı, Roma ve de Bizans gibi pek çok topluluk ve imparatorluğun etkisi altında kalıyor. senesine gelindiğinde ise Adıyaman, Osmanlı topraklarına katılarak imparatorluğun egemenliğine bağlanıyor. Uzun ve çok kapsamlı bir tarihe sahip olan bu değerli şehirin sınırları içerisinde gezilecek görülecek yerler bakımından da farklı özelliklere sahip pek çok mekan bulunuyor. Bu bağlamda siz değerli ziyaretçilerimiz için hazırladığımız Adıyaman gezilecek görülecek yerler listesini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Adıyaman Tarihi Yerleri ve Doğal Güzellikleri

Adıyaman’da gezilecek turistik yerler içerisinde sahip olduğu doğal güzellikler ve oluşumlar ile öne çıkan çeşitli mekanlar bulunuyor. Nemrut Dağı, Vijne Köprüsü, Nemrut Dağı Doğu Terası gibi yerler ilin, turistler tarafından sıkça ziyaret edilen mekanlarının başında geliyor. Adıyaman’da gezilecek tarihi yerler listesi içerisinde de çok sayıda kıymetli mekan yer alıyor. Adıyaman Müzesi, Arsemia Ören Yeri, Kaya Mezarları ve Pirin Antik Kenti bu listenin öne çıkan mekanları olarak kabul ediliyor. Adıyaman’da gezilecek piknik yerleri ve mesire alanlarının varlığı da hem şehir halkı hem de turistlerin yüzlerini güldürüyor. Değirmen Başı, Ziyaret Çayı, Ali Dağı çevresi, Karadağ Ormanı gibi yerler bölgenin öne çıkan mesire yerleri arasında bulunuyor. Adıyaman gezilecek yerler listesi içerisine sahip oldukları ferahlatıcı alanlar ile girmeyi hak eden bu mekanlar, özellikle şehir halkı tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.

Adıyaman Müzesi: senesi itibarıyla şehir merkezinde bulunan Adıyaman Müzesi, üç koleksiyona sahip olarak karşımıza çıkıyor. Bu koleksiyonlar arkeolojik, sikke ve de etnografik başlıkları altında toplanıyorlar. Adıyaman tarihi mekanlar listesinin değerli bir üyesi olan bu mekanda bölgede hüküm sürmüş olan Kommagene Krallığına ait pek çok kalıntı sergileniyor. senesinde bölgede bulunan bir kült heykeli, müzenin en çok ilgi gören eserleri arasında bulunuyor. Bununla birlikte Adıyaman Müzesi içerisinde Paleolitik ve Neolitik Dönemlere ait çeşitli eserler de sergileniyor. Tunç Çağı, Helenistik Dönem, Roma ve İslami Dönem’e ait eserlerin sergilendiği müze, tarihin hemen her dönemine ait eser ve buluntuları bünyesinde barındırması ile de ayrı bir önem kazanıyor.

Nemrut Dağı: Nemrut Dağı Ören Yeri, Adıyaman tarihi yerleri ve doğal güzellikleri arasında olmasının yanı sıra aynı zamanda ülkemizin de en çok turist çeken yerlerinden bir tanesi olarak biliniyor. Nemrut Dağı üzerinde bulunan heykel ve mezarlar Helenistik Dönem’de yaptırılıyor. Bu anıtsal anlamdan önem taşıyan heykeller, döneminin Kommagene Kralı’nın tanrılarına ve de atalarına minnettarlığını gösterme amacını taşıyor. Yaklaşık metre yüksekliğe yaptırılan heykel ve mezarlar dağın kuzey, doğu ve de batı yönleri boyunca teraslara yayılı bir halde karşımıza çıkıyor. Bu değerli eserlerden, Kommagene Krallığı’nın yıkılması ile birlikte yaklaşık sene boyunca haberimiz olmuyor. Ta ki senesinde bölgede gezi yapan Karl Sester bu heykellere rastlayana kadar… O tarihten sonra hakkında detaylı bilgiler edinmek için çalışmalar düzenlenen Nemrut Dağı ve heykelleri, günümüzde ülkemizin en sık ziyaret edilen mekanlarından bir tanesi olma özelliğini de elinde bulunduruyor. Adıyaman’da gezilecek yerler denince akla gelen ilk yer olan Nemrut Dağı Ören Yeri ve teraslarını ziyaret etmeden şehirden kesinlikle ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz. Sizlere oluşturduğunuz Adıyaman gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan bu değerli mekanları keşfedeceğiniz keyifli bir Adıyaman seyahati diliyoruz.

13 Tarihi Nokta!

*Adıyaman&#;a Yakın Gezilecek Yerler

&#; Turistik Yerler

Göbekli Tepe

göbekli tepe

Burası Neresi? Dünyanın en gizemli yapılarından biri olan Göbekli Tepe, Şanlıurfa şehir merkezinin 20 kilometre kadar kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer almaktadır. Göbekli Tepe, Dünyadaki ilk tapınak ve en eski kült yapılar topluluğu olma özelliğine sahiptir. Bu açıdan hem Türkiye turizmi için hem de Şanlıurfa için oldukça önemlidir. Günümüzden, 12 bin yıl öncesine, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e ait bir yapı olan Göbekli Tepe, 80 dönümlük geniş bir arazi üzerinde yer alan antik bir inanç merkezidir.

Söz konusu tarihi bölge, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin işbirliği ile hazırlanan &#;Güneydoğu Anadolu Bölgesi Araştırma Projesi&#; çerçevesinde, yılında gerçekleştirilen yüzey araştırmaları esnasında keşfedilmiştir. Adıyaman’a yakın gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken Göbekli Tepe, Adıyaman merkezinin km güneydoğusunda yer almaktadır. Yolculuk ise yaklaşık 2 saat 40 dakika sürmektedir.

Neden Gitmeliyim? Adını bölgede bulunan yatır mezardan alan Göbekli Tepe, bulunduğu günden bu yana I. Derece SİT Alanı ilan edilmiş ve devlet tarafından korum altına alınmıştır. Özellikle son yıllarda Göbekli Tepe’ye devlet tarafından çok daha fazla önem gösterilmektedir. Şimdiye kadar yapılmış olan kazı çalışmaları sonucunda; boğa, tilki ve turnalı stel, çöl varanı, leylek, yaban domuzları, sürüngen kabartmaları, turna, tilki, yılan, akrep, koyun, aslan, örümcek ve kafası olmayan insan kabartmaları, erkeklik organı abartılı olarak tasvir edilmiş erkek heykelleri gibi ilginç buluntular ortaya çıkarılmıştır.

12 bin yıl önce yerleşik hayata geçen bu dönem insanının inançlarını ve yaşayış şekillerini anlamak açısından oldukça önemli bir varlığa sahip olan Göbekli Tepe, içerisinde bulunan yapılarla, mimarlık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Bölgedeki eski kült yapılar, yuvarlak planda dizilmiş ve araları taş duvarla örülmüş T biçimindeki dikili taş şeklindedir.

Yapının merkezinde daha yüksek boyda karşılıklı iki dikili taş yer almaktadır. Dikilitaşların üzerinde insanlara, el ve kol gibi uzuvlara ve çeşitli hayvanlara sair somut ve soyut semboller bulunmaktadır. Motiflerin her biri taşlar üzerine kabartma ve oyma şeklinde neşredilmiştir.

Kaçırmayın!

Dikilitaşların bazılarında, söz konusu motifler yer yer bir süsleme olamayacak kadar yoğun kullanıldığı için kompozisyonun bir öykü, bir anlatım veya bir mesaj ifade ettiği düşünülmektedir. Velhasıl, gizemli ve ilginç yapılarıyla kimi bilim insanına göre uzay üssü olabileceği düşünülen Göbekli Tepe’de söz konusu kazı çalışmaları halen devam etmekte olup; insanlık tarihine dair çığır açacak yepyeni buluntular ortaya çıkarılmaktadır.

Bölgede bulunan heykel gibi yapıların bir kısmı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Şanlıurfa’nın en gözde turizm merkezi olan Göbekli Tepe’yi sizler de mutlaka ziyaret etmelisiniz! Son olarak; yılının &#;Göbeklitepe yılı&#; olarak ilan edildiğini belirtmeden geçmeyelim!

Tarihi Harran Evleri

Harran Kümbet Evleri, Şanlıurfa

Burası Neresi? Türkiye’nin önemli tarihi değerlerinden biri olan Tarihi Harran Evleri, Şanlıurfa’nın yaklaşık 50 kilometre güneydoğusunda, Harran Ovası üzerinde yer alıyor. Tarihi Harran Evleri, diğer adıyla Konik Kubbeli Harran Evleri, yıllık bir geçmişe sahip. Kare veya kareye yakın bir altyapı üzerine bindirme tekniğinde örülerek inşa edildiği tahmin edilen konik kubbeli evler, Harran ilçesiyle özdeşleşmiş durumda.

Adıyaman’a yakın gezilecek yerlerden biri olan Harran Evleri’ni mutlaka yakından görmelisiniz. Adıyaman şehir merkezinin kilometre kadar güneydoğusunda yer alan Harran Evleri’ne, aşağı yukarı 2,5 &#; 3 saatte ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Konik Kubbeli Harran Evleri, yıldır, sapasağlam ayakta durmayı başaran özel mimarileriyle dikkat çekiyor. Külah şeklini andıran evlerin her birinin harcında gül yağı, saman, pişmiş toprak ve yumurta akı kullanılmış olup; bu sebeple evlerin hepsi yazları serin, kışları ise sıcak tutma özelliğine sahip. Yüksekliği 5 metreye varan ve tuğla dizisiyle örülerek inşa edilen Tarihi Harran Evleri’nin, içeriden ve dışarıdan balçıkla sıvanmış olması bugüne kadar bozulmadan ulaşmalarını sağlamış.

Ayrıca evlerin tepelerinde bulunan kümbetlere göre oda sayısı belirlenir; fazla odaya sahip olan evlerde yaşayan kişilerin zengin olduğu anlaşılırmış. Bir dönem Asur ve Emevi Devleti’ne başkentlik yapmış olan Harran, konik kubbeli evleri sayesinde, her yıl yerli ve yabancı binlerce turistin akınına uğruyor. Arkeolojik ve kentsel sit alanı ilan edilen bölgedeki tarihi evlerin korunmasına yönelik pek çok tedbir alınıyor. Bölgede çok sayıda konik kubbeli ev bulunsa da bunlardan yalnızca birkaçı restore edilmiş ve turizme kazandırılmıştır.

Dolayısıyla turistler yalnızca restore edilmiş evleri gezebiliyor. Konik kubbeli evler, ülkemiz için kültürel anlamda oldukça değerli. Zira bu tarz tarihi evler, dünyada yalnızca üç yerde bulunuyor. Biri Harran olmak üzere; İtalya’nın Pulya Adası&#;nda ve Suriye’nin Halep kentinde konik kubbeli evlere rastlanıyor. Tarihi Harran Evleri, yıllarca köylüler tarafından konaklamak amacıyla kullanılmıştır.

Şanlıurfa’nın sıcağına karşı oldukça etkili bir yapıya sahip olan evler, yağmur gibi hava muhalefetlerinden dolayı zarar görebiliyor. Evlerin içerisine Şanlıurfa’yı ve Harran’ı sembolize eden yöresel objeler bulunuyor.

Halfeti

Halfeti

Burası Neresi? Şanlıurfa’ya bağlı bir ilçe olan Halfeti, Şanlıurfa il merkezinin kilometre batısında, Gaziantep sınırında yer almaktadır. Halfeti, kendine özgü mimarisi, el değmemiş tabiatı, doğal güzellikleri ve siyah gülleriyle ünlü tarihi bir yerleşimdir. Bölgede siyah gül yetiştiriciliği yapıldığı için Halfeti, &#;Karagül Diyarı&#; olarak da anılmaktadır.

Fırat Nehri’nin kenarında konumlanan ve en az 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Halfeti’de yakından görülmesi gereken pek çok turistik yer bulunmaktadır. Dolayısıyla Adıyaman’a kadar gelmişken Halfeti’ye de mutlaka uğramalısınız. Halfeti ile Adıyaman arasında kilometre mesafe bulunup; yolculuk takribi 2,5 saat sürmektedir.

Neden Gitmeliyim? Televizyon dizilerinin vazgeçilmez mekanlarından biri olan Halfeti, Eski Halfeti ve Yeni Halfeti olmak üzere iki ayrı bölgeden oluşuyor. Bir kısmı sular altında kalmış olan Eski Halfeti’de, tarihi yapılar ve mekanlar çoğunlukta olup; meşhur kara güller burada yetişiyor. Halfeti, günümüze kadar Roma, Bizans, Pers, Arap, Emevi, Asur, Hitit ve Osmanlı Devleti gibi sayısız medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla oldukça renkli bir tarihi dokuya sahiptir. Eski adı Rumkale olan ilçenin, daha sonradan Halfeti adını aldığı biliniyor. Bu ismin hikayesi ise Halil ile Fatma adlı iki aşığa dayanıyor.

Hikayeye göre birbirine kavuşamayan Halil ile Fatma, Halfeti’de, kendilerini Fırat’ın sularına bırakarak intihar etmiş. Yöre halkı iki genç aşığın adını yaşatmak için isimlerini kısaltarak ‘Halfeti’ adını ortaya çıkarmış. İlçe, o gün bu gündür Halfeti olarak anılmaktadır. Saklı bir cennet olan Halfeti’ye yolunuz düşerse, meşhur Rumkale’yi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Bunun yanı sıra eski Halfeti evlerini, Feyzullah Efendi Konağı ve Aziz Nerses Kilisesi gibi birbirinden değerli yerleri de ziyaret edebilir, gezinize renk katabilirsiniz. Halfeti’ye ulaşmak için Şanlıurfa il merkezinden hareket eden 72 nolu halk otobüslerine binebilirsiniz.

Balıklıgöl

Balıklıgöl, Şanlıurfa

Burası Neresi? Balıklıgöl günümüzde, Güneydoğu Anadolu coğrafyasının en sık ziyaret edilen yerlerinden biridir. Urfa Kalesi&#;nin önünde, metrekarelik bir alanı kaplayan Balıklıgöl’ü, Adıyaman’a yakın gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Adıyaman ile Balıklıgöl arasında yaklaşık kilometre mesafe bulunup; yolculuk ortalama 2,5 saat sürmektedir.

Bir Efsane!

Babil kralı Nemrut, emrinde bulunan din adamlarına, bir gece gördüğü rüyayı yorumlatır. Din adamları Nemrut’un rüyasını, bir yıl içerisinde doğacak çocuklardan birinin onu öldüreceği şeklinde yorumlar. Bunun üstüme Nemrut, askerlerini çağırtır ve o yıl doğacak bütün çocukların öldürülmesini emreder. Bu söylenti halk arasında yayılınca insanlar dehşete kapılmaya başlar. Hamile kadınlar ne yapacağını şaşırır. Hamile kadınlardan biri olan Sara Hatun kaçarak bir mağaraya sığınır.

Mağarada çocuğunu doğuran Sara Hatun, çocuğunu yine bu mağarada büyütür. Bu küçük çocuğun adı ise İbrahim’dir. Günlerden bir gün askerlerin mağarayı basmasıyla yakalanan küçük çocuk, Babil Kralı Nemrut’un huzuruna götürülür. Nemrut, İbrahim’i görünce çok sever, zaten kendisinin de çocuğu olmaz. Bundan ötürü, İbrahim’i yanına alıp, evladı gibi büyütmeye karar verir. Nemrut, sonrasında, Zeliha adında bir kız çocuğunu da evlat edinir. Oldukça sert, acımasız ve ketum bir lider olan Nemrut, aynı zamanda dindar bir putperesttir.

Putlara tapar ve halkından da zorbalıkla putlara tapmalarını ister. İbrahim ise büyümüş ve bir peygamber olarak müjdelenmiştir. İnsanların kendi elleriyle yaptıkları bu putlara tapmalarının yanlış olduğunu, bunların birer heykelden ibaret olup; tanrı olmadığını söyler. Zeliha Hz. İbrahim’e inanır ama Nemrut’tan korktuğu için elinden hiçbir şey gelmez. Günlerden bir tören günü, Hz İbrahim, gizlice sarayın putlar bölümüne girer ve bir baltayla bütün putları parçalayıp; yerle yeksan eder. İşi bitirince elindeki baltayı en büyük putun üstüne asar.

Törenden dönünce gördüğü manzara karşısında şaşkına dönen insanlar hemen Nemrut’a haber götürür ve böyle bir şeye ancak İbrahim’in yeltenebileceğini söylerler. Nemrut kendi kurduğu bir mahkemeyle Hz. İbrahim’i yargılar. İbrahim savunmasında; &#;Görüyorsunuz ya işte balta büyük putun omuzunda. Balta kimdeyse bu işi o yapmıştır&#; der. Öfkelenen Kral; &#;Bir taş parçası baltayı eline alıp bu işi nasıl yapar?&#; diye haykırınca, İbrahim:

&#;İşte benim anlatmak istediğim de bu… Siz kendi ellerinizle yaptığınız bu taş parçalarından medet umuyor, sizi kötülüklerden korumasını bekliyorsunuz. Tanrı diye ona tapıyor, adak adıyor, başınız daralınca ona koşuyorsunuz. Bu gerçekten tanrı ise neden diğerlerini kırmasın!” deyince daha da öfkelenen Nemrut ve çevresindekiler İbrahim’in üzerine yürür.

Mahkeme

Mahkeme sonrasında kurul, Hz. İbrahim’in yakılarak infaz edilmesine karar verir. Ateş için toplanan odunlar Halil-ür-rahman Gölü’nün bulunduğu yere yığılır. Odunlarla büyük bir dağ meydana getirilir. Nemrut’un kalesinin kuzeyine iki büyük sütun yaptırılır. Bunlar Urfa Kalesi’ndeki sütunlardır. Plana göre İbrahim Peygamber, bu sütunlar arasına gerilecek ve halatla ateşe fırlatılacaktır. Zeliha bu işkenceye son vermesi için gece gündüz babasına yalvarır; lakin Nemrut’un yüreği bir türlü yumuşamaz.

Hz. İbrahim sütunlar arasına gerilen halattan ateşe fırlatılır. Odun yığınlarının ortasına düşer düşmez, o koskocaman ateş bir anda büyük bir göle dönüşür. Zeliha da Hz. İbrahim’e inandığı için, onun peşinden ateşe atlar. Zeliha’nın düştüğü yerde oluşan göle ise Aynzeliha Gölü adı verilir. Bu göller bugün ki Balıklıgöl’dür. Halk inanışında hem göl hem de gölde yaşayan balıklar kutsal sayılır ve bu balıklara dokunanların öleceği ya da başlarına bir bela geleceğine inanılır.

Tarihi Antep Evleri (Bey Mahallesi)

Tarihi Antep Evleri

Burası Neresi? Güneydoğu’nun Paris’i olarak anılan Gaziantep, köklü geçmişi, tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve nefis yöresel lezzetleriyle Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen şehirlerinden biridir. Gaziantep’i sembolize eden varlıklarından biri şüphesiz Tarihi Antep Evleri’dir. Kesme taştan yapılmış olan bu tarihi evler, özellikle Bey Mahallesi&#;nde toplanmıştır. Genellikle iki ve üç katlı konak şeklinde olan evlerin bir kısmı butik otel, bir kısmı restoran kalan kısmı ise ev/konut olarak kullanılmaktadır.

Tarihi Antep Evleri’nin &#;hayat&#; adı verilen geniş bir avlusu ve &#;güvercinlik&#; denilen geniş bir terası bulunmaktadır. Bu açıdan Osmanlı’nın klasik kent mimarisini yansıtan evler, yakın zamanda restorasyon sürecine girerek, aslı bozulmadan yenilenmişlerdir. Antep evlerinden biri, günümüzde, Hasan Süzer Etnografya Müzesi olarak hizmet vermekte olup; turistlerin ilgi odağındadır. Gaziantep’i simgeleyen yerlerden biri olan bu tarihi evleri mutlaka yakından görmelisiniz.

Ayrıca restoran olarak hizmet veren tarihi evlerde Gaziantep’in dillere destan mutfağının tadına bakabilir; dilerseniz butik otellerden herhangi birinde konaklayabilirsiniz. Dolayısıyla geleneksel Antep evlerini Adıyaman’a yakın gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz. Adıyaman ile Gaziantep arasında kilometre mesafe bulunup; yolculuk aşağı yukarı 2,5 &#; 3 saat sürmektedir.

Aslantepe Ören Yeri

Aslantepe Ören Yeri

Burası Neresi? yılından beri UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Aslantepe Ören Yeri, Türkiye’nin en önemli arkeolojik kazı alanlarından biridir. Aynı zamanda Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri olan Aslantepe, Malatya’nın 7 kilometre kuzeydoğusunda, Fırat Nehri üzerinde bulunan Karakaya Baraj Gölü’nün batısında yer almaktadır. Aslantepe Ören Yeri, M.Ö. 5 bin yıllarından M.S. yüzyıla kadar Roma köyü ve daha sonra da Bizans Nekropolü olarak kullanılmış antik değere sahip bir iskandır.

Bulunduğu bölgenin turizm potansiyeline büyük oranda arttıran ve Adıyaman’a oldukça yakın olan Aslantepe’yi mutlaka yakından görmelisiniz. Adıyaman’ın 90,5 kilometre kadar kuzeyinde yer alan Aslantepe Ören Yeri’ne, Çelikhan karayolunu takip ederek ortalama 2 saatte ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Toplamda 4,5 hektarlık geniş bir alandan oluşan Aslantepe Ören Yeri, yılında, İtalyan Arkeoloji Heyeti tarafından yapılan kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Ören yerindeki arkeolojik kazı çalışmaları, bu tarihten sonra 50 yılı aşkın bir süre devam ettirilmiş, tarihe ışık tutacak pek çok buluntuya ulaşılmıştır. Söz konusu höyüğün dünya tarihi açısından oldukça önemli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira ilk savaş aletleri, dünyanın ilk kerpiç sarayı ve ticarette kullanılan ilk mühür Aslantepe’de ortaya çıkarıldığı için bahsi geçen yerin ilk savaşın başladığı nokta olup; aynı zamanda medeniyetin doğduğu yer olduğu düşünülmektedir.

Aslantepe’de bulunan en ilginç yapılardan biri şüphesiz, senelik kerpiçten yapılma antik bir saraydır. Saray içerisinde, tapınaklar, mızrak ve kılıçlar da bulunan parçalar arasındadır. Bunun yanı sıra höyüğün girişinde Geç Hitit Dönemi’ne ait aslan heykelleri ve devrilmiş bir kral heykeli bulunmaktadır. Ayrıca çanak, çömlek, mızrak, kılıç ve bakır, gümüş, kurlun ve altın gibi alaşımlardan oluşan metal eserler gibi günlük hayatın işleyişine dair ipuçları veren önemli parçalar, kazı çalışmalarında bulunanlar arasındadır.

Kaçırmayın! Buluntuların birçoğu Malatya Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Girişlerin ücretsiz olduğu müze, ila saatleri arasında hizmet vermektedir. Ayrıca ören yerinin yakınlarında Malatya&#;da görülmesi gereken yerlerden biri olan Aslantepe Açıkhava Arkeoloji Müzesi bulunmaktadır.

Günpınar Şelalesi

Günpınar Şelalesi

Burası Neresi? Doğu Anadolu Bölgesinin en uzun kanyonuna sahip olan Günpınar Şelalesi, Malatya’nın Darende ilçesinde yer almaktadır. Eski adı Aşudu Şelalesi olan Günpınar, kaynağını Hezanlı Dağı’ndan alan Şuhul Deresi üzerinde bulunmaktadır. Günpınar Şelalesi, Adıyaman&#;ın kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Dolayısıyla Adıyaman&#;a gelmişken Gürpınar Şelalesi&#;ne de mutlaka uğramanızı öneriyorum! Adıyaman il merkezinden yola çıkıldığı takdirde, ortalama 3 saatlik bir yolculuk sonra Günpınar Şelalesi&#;ne ulaşılabilmektedir.

Neden Gitmeliyim? Yılın dört mevsimi ziyaretçilerine güzel manzaralar sunan Günpınar Şelalesi, 25 metrelik bir yükseklikten düşmektedir. Üç basamaklı bir şelale olan Günpınar, bu özelliği dolayısıyla Gürlevik Şelalesi&#;ne de benzetilir. Şelalenin hemen yanında Tohma Çayı Kanyonu bulunmaktadır. Yukarıda da belirttiğim gibi Doğu Anadolu’nun en uzun kanyonu olan Tohma Çayı Kanyonu, 2 kilometre uzunluğa, 60 metre kenar yüksekliğine sahiptir.

Malatya il merkezinin kilometre uzağında; Darende ilçesinin ise 8 kilometre batısında bulunan Günpınar Şelalesi’ne E24 Kayseri&#;Malatya yolundan 5 kilometrelik asfalt yolu takip ederek ulaşabilirsiniz. Günpınar Şelalesi çevresinde, seyir terasları ve yeme-içme alanında hizmet veren pek çok tesis bulunuyor. Bunun yanı sıra Günpınar Şelalesi Piknik Alanı, yine çevrede hizmet veren tesisler arasında. Ayrıca bu harika tabiatta kamp yapmak için uygun alanlar bulunuyor.

*Adıyaman Gece Hayatı

Adıyaman, Batı şehirlerindeki gibi hareketli bir gece hayatına sahip olmasa da çeşitli alternatiflere sahip! Adıyaman gece hayatını merak ediyorsan tıkla! Hem bu sayede Adıyaman&#;da gezilecek yerler listenizi genişletebilir, tatilinize renk katabilirsiniz.

*Adıyaman&#;da Alışveriş

&#;Adıyaman&#;da nerede alışveriş yapabilirim, şehrin simgesel ürünleri nelerdir, ne gibi şeyler satın alabilirim?&#; diye merak ediyorsanız, sizler için en ayrıntılı ve en doğru bilgiyi bulabileceğiniz bir içerik hazırlıyoruz. Adıyaman&#;da alışveriş rehberimiz çok yakında burada olacak! O zamana kadar beklemede kalın&#;

*Adıyaman&#;da Yapılacak Şeyler

&#; Konaklamalı Turlarla, Güneydoğu Coğrafyasını Keşfedin!

&#; Uçaklı Turlarla Seyir ve Şehir Keyfi!

*Şehir içi Ulaşım

Adıyaman’da şehir içi ulaşım genel anlamda, belediye otobüsleri, minibüs ve taksi gibi vasıtalara sağlanmaktadır. Şehir içinde Yamankart adı verilen bir ulaşım kartı kullanılmaktadır. Ulaşım ücreti öğrenciler için 1,25 TL; siviller için 1,75 TL’dir. Bunların dışında Adıyaman’da demiryolu ve feribot ulaşımı da mevcuttur. Demiryolu ulaşımı Gölbaşı ilçesinden başlayıp, Elazığ&#;Adana istikametine devam etmektedir. Feribot seferleri ise Atatürk Barajı üzerinde gerçekleştirilip; seferler Gerger ilçesine bağlı Güzelyurt Köyü’nden yapılmaktadır. Daha fazla bilgi almak için tıklayın!

*Adıyaman&#;da gezilecek yerler listemiz burada sona eriyor, eksik bulduğunuz ve de eklemek istediğiniz her türlü bilgiyi aşağıdaki kutucuğa yorum yaparak bizlere iletebilirsiniz!

Adıyaman'da Gezilecek Yerler

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir konuma sahip Adıyaman, tarihi M.Ö. ’li yıllara kadar uzanan bir şehrimizdir. Bölgede çok sayıda medeniyet hüküm sürmüştür ve o nedenle tarihi en eski olan şehirlerimiz arasındadır. Adıyaman ilinde gezilecek yerler çok fazla olduğu için birkaç gün yeterli gelmeyecektir.

Adıyaman ilinin her yıl en çok ziyaretçi çeken noktası Nemrut Dağı’dır. Bunun yanında kaleler, kilise, camiler ve antik kentler bölgede gezilecek yerler arasında sayılmaktadır. Bölgeyi gezmeye gelenler kışın çok sert olmasından dolayı tercihlerini Mayıs ile Eylül aylarında yapmaktadır. 

Adıyaman'da birbirinden cazip uygun fiyatları ile eğlenceyi doyasıya yaşamanız için Adıyaman otelleri listesine göz atabilirsiniz.


Nemrut Dağı ve Milli Parkı

Nemrut Dağı ve Milli Parkı

yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan Nemrut Dağı, Adıyaman il merkezinin doğusunda Kahta sınırlarında bulunmaktadır. Bölgeye bir dönem hakim olan Kommagene Krallığı’nın en büyük kalıntıları Nemrut Dağı ve Milli Parkı üzerinde bulunmaktadır. Bu milli park, Nemrut Dağı Ören Yeri olarak da bilinmektedir.

Nemrut Dağı ve Milli Parkı’nın metre yüksekliğindeki noktasında üç farklı teras olarak isimlendirilen alanda kuruludur. Burada çok sayıda anıtsal heykel bulunmaktadır. Heykeller kireç taşı kullanılarak yapılmıştır. Ortalama yükseklikleri 8 ile 10 metre arasındadır. 

Adıyaman merkezden 65 kilometre uzaklıkta olan Nemrut Dağı ve Milli Parkı alanına araçla 1,5 saatte ulaşılabilmektedir. Dağın zirvesine uzanan metrelik patika yolu takip ederek heykelleri ve harika manzarayı izleme fırsatı sunmaktadır. 

Nemrut Dağı Milli Parkı’na giriş ücreti 25 TL’dir.


Atatürk Barajı 

Atatürk Barajı

Atatürk Barajı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kalkındırmak amacıyla başlatılmış geniş çağlı bir projedir. Kısaca GAP olarak bilinen proje için yapılan en büyük baraj Atatürk Barajı’dır. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük barajı olarak kabul edilmekte ve Şanlıurfa ile Adıyaman il sınırını birbirine bağlamaktadır. 

Baraj duvarının eni 15 metre ve uzunluğu ise metredir. Su seviyesi yüksekliği ise metreyi bulmaktadır. Çevresinde vakit geçirebileceğiniz piknik alanları ve sosyal tesisler yer alıyor. Ayrıca en güzel manzarayı sunan seyir terasına sahip olması, bölgeyi daha popüler kılmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken gezilecek yerler arasındadır.

Adıyaman'da muhteşem manzaraları ile sizi farklı diyarlara götürecek gezi rehberi için Adıyaman gezi rehberi sayfamıza uğramayı unutmayın.


Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü

Adıyaman’ın kuzeydoğusunda şehir merkezine 43 kilometre uzaklıkta olan Cendere Köprüsü’ne araç ile 1 saatte ulaşılabilmektedir. Kahta Çayı veya Cendere Çayı olarak bilinen noktanın üzerine M.S. 1. yüzyılda Roma hükümdarı Septimus Severus tarafından inşa edilen köprünün yıla yaklaşan bir geçmişi bulunmaktadır. Bu özelliği ile dünya üzerindeki en eski köprüler arasında sayılmaktadır.

Köprünün yapımında 92 adet taş sütun kullanılmıştır. Sütunların birbirine geçmesi için çimento veya başka malzemelerin kullanılmaması da önemli bir detaydır. Köprü son restorasyon çalışmasının ardından araç trafiğine kapatılmıştır. Adıyaman ziyareti esnasında mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.

Cendere Köprüsü’ne giriş ücretsizdir.


Perre Antik Kenti

Perre Antik Kenti

Adıyaman ilinin en önemli gezilecek tarihi yapıları arasında sayılan Perre Antik Kenti ile Adıyaman şehir merkezi arası 5 kilometredir. Kommagene Krallığı tarafından yapılan beş büyük kentten birisi olarak kabul edilmektedir. 

Dinsel geçmişi çok eski olan kent, bölgenin din merkezi olarak öne çıkmıştır. Önemli bir güzergaha ev sahipliği yapmış olmasından dolayı askeri üst olarak da kullanılmıştır. Perre Antik Kenti, Roma ve Bizans Dönemi’ne kadar hareketli bir yaşama ev sahipliği yapıyor olsa da, sonra önemini yitirerek kendi haline bırakılmıştır. Tarihi atmosferi hissetmek isteyenlerin gezilmesi gereken yerler listesine dahil etmesi gerekmektedir.

Perre Antik Kenti’ne giriş ücreti 10 TL’dir.


Adıyaman Kalesi

Adıyaman Kalesi

Adıyaman gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Adıyaman Kalesi, bölgenin en önemli yapılarından birisidir. Ortalama yüksekliği 25 metre olan doğal bir höyük alanı üzerinde kuruludur. Büyük oranda yıkık olan kalenin restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. Kale, Emeviler tarafından Bizans saldırılarına engel olmak için yapılmıştır.

Adıyaman Kalesi hakkında anlatılan çok sayıda hikaye şehirde duyulabilmektedir. Bölgenin sahip olduğu en heybetli yapılardan birisi olsa da, yıkık ve harabe şeklinde olmasından dolayı çok fazla ziyaretçi çekmemektedir. Adıyaman şehir merkezinde olan kaleye yürüyerek veya bisiklet kiralayarak rahatça ulaşılabilmektedir. Tarihi dokusu ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başararak Adıyaman gezilecek yerler listesinde büyük bir popülarite kazanmıştır.

Adıyaman Kalesi’ne giriş ücretsizdir.


Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi, şehir merkezinde yer alan Atatürk Bulvarı üzerinde hizmet vermektedir. Müze çalışmalarına yılında başlanmış olup, günümüzdeki hizmet binasına yılında geçiş yaparak faaliyetine başlamıştır. Adıyaman Müzesi içerisinde bölgede yapılan kazı çalışmaları sonucunda elde edilen Helenistik, Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait ’den fazla görülmesi gereken eser sergilenmektedir. 

Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edilebilen müze içerisinde süs eşyaları, mozaikler, altın sikkeler, bronz sikkeler, gümüş sikkeler, hayvan figürleri, takılar ve mühürler bulunmaktadır. Kültürel birikimi bir arada görmek isteyenler, gezilecek yerler planına Adıyaman Müzesi'ni dahil etmelidir.  

Adıyaman Müzesi’ne giriş ücreti 5 TL’dir.


Palanlı Mağarası

Palanlı Mağarası

Adıyaman gezilecek yerler listesinde büyük bir popülariteye sahip olan Palanlı Mağarası, içerisindeki çizimler ile insanlığın en eski doğal alanlarından birisi olarak bilinmektedir. Arkeolojik sit alanı olarak gezilecek yerler arasında kabul edilen mağara içerisinde çok farklı kabartmalar hala görülebilmektedir. Dağ keçisine ait olduğu düşünülen figürler mağara içerisinde yer almaktadır. Mağaranın bulunduğu vadi, kendine has özellikleri ile hem doğayı hem de tarihi sevenlerin mutlaka görmesi gereken bir nokta olma özelliğine sahiptir.

Adıyaman şehir merkezine 10 kilometre uzaklıktaki sit alanına araç ile rahatça ulaşılabilmektedir. Mağara içerisindeki figürlerin M.Ö. ’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu da bölgenin tarihi hakkında fikir sahibi olmak isteyenlere kültürel bir bilgi vermektedir. 


Oturakçı Pazarı

Oturakçı Pazarı

Adıyaman ilinin en hareketli noktalarından birisi Oturakçı Pazarı’dır. Pazarın içerisinde bölgeye ait çok sayıda ürün satılmaktadır. Bölgede üretilen ve sunulan farklı lezzetler en çok dikkat çeken ürünlerdir. Bunların yanında tamamen el işlemesi olan özgün halı, kilim, heykel ve heybe ile çantaları burada alabilirsiniz.

Adıyaman şehir merkezine gelenlerin uğraması gereken Oturakçı Pazarı, Adıyaman Otogarı’ndan 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Bu alanda çok sayıda dükkan bulunmaktadır. Hem tarihi ile gezilecek yerler listesine girerken, hem de hediyelik eşyalar almak isteyenler tarafından ilgi görmektedir.

Adıyaman'da bir çok eğlenceli aktiviteler ile yüzünüzü güldürecek oteller için Adıyaman spa otelleri sayfamıza göz gezdirebilirsiniz.


Yeni Kale (Kahta Kalesi)

Adıyaman Yeni Kale

Yeni Kale ya da Kahta Kalesi, Kahta ilçesinde bulunan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi gezilecek eserlerden bir tanesidir. Nemrut Dağı Milli Parkı içinde bulunan kale, Arsemeia Antik Kenti’nin karşısında yer alıyor. Kalenin geçmişinin Hitit Dönemi’ne kadar uzandığı tahmin edilmektedir. Büyük oranda harabe olan kalede belirli aralıklarla restorasyon çalışmaları yapılmaktadır. 

Adıyaman ilinin kuzeydoğusunda yer alan Kahta Kalesi, il merkezinden 60 kilometre uzaklıktadır. Araç ile bir saatte kalenin bulunduğu alana ulaşılmaktadır. Bunun yanı sıra doğal bir kaya alanı üzerine inşa edilen kalenin gezilecek yerler arasında olan su tünellerini, zindanları, camisi ve çarşı alanını görme şansı sunmaktadır. 

Yeni Kale’ye giriş ücretsizdir. 


Kaya Mezarları

Kaya Mezarları

Adıyaman şehir sınırları içinde iki adet kaya mezarlığı bulunmaktadır. Adıyaman’ın güneyinde yer alan Turuş Kaya Mezarları’nın Roma Dönemi’ne ait olduğu bilinmektedir. yılında ilk çalışmaların yapıldığı bu tarihi alanda 60 kadar mezar meydana çıkarılmıştır. Mezarların etrafında bilgi veren lahitlerin yanı sıra figürler, kapılar ve bitki resimleri de gezilecek yerler arasına dahil edilmiştir. 

Adıyaman ilinin kuzeyinde, Taşgedik köyü sınırlarında bulunan Haydaran Kaya Mezarları, bölgede mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan birisidir. İl merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan bu alanda krala ve tanrıya ait tasvirler bulunmaktadır. Tarihi açıdan da önemli bir alan olarak kabul edilmektedir. 

Haydaran Kaya Mezarları’nı ve Turuş Kaya Mezarları’nı ziyaret ücretsizdir. 


Gümüşkaya Mağaraları

Gümüşkaya Mağaraları

Göksu Nehri’nin kıyısında bulunan Adıyaman gezilecek yerler listesindeki Gümüşkaya Mağaraları, bölgenin ilgi çekici noktalarından birisidir. Adıyaman iline 40 kilometre uzaklıkta bulunan mağaralar bölgesine araç ile bir saatte ulaşılabilmektedir.

Mağaraların M.Ö. ’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Burada yaşayan insanlar, mağaraları birbirine bağlamak için tünel kazmış ve bu noktaları konut olarak kullanmışlardır. Koruma altına alınan mağaralar, ülkemizin en eski mağaralarından bir tanesi olma özelliğine sahiptir. Adıyaman gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmelidir.


Çelikhan İçmesi

Çelikhan İçmesi

Adıyaman iline bağlı Çelikhan ilçesinde bulunan içmeler, doğa ve sağlık turizmi açısından bölgede en çok ziyaretçi çeken noktalardan birisidir. Çelikhan İçmesi il merkezine 76 kilometre uzaklıktadır. İlçeye 19 kilometre olan içme alanından çıkan su için gerekli araştırmalar yapılmaktadır. 

İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan bu araştırma ile birlikte suyun ülser, gastrit, bağırsak ve mide gibi hastalıklara iyi geldiği ortaya çıkarılmıştır. Çelikhan İçmesi günümüzde de birçok hastalık için kullanılmakta ve suyu içilmektedir. Bölgede misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacak herhangi bir tesis ya da otel bulunmadığından dolayı günübirlik gezilecek yerler arasında değerlendirilmektedir. 


Arsemeia Ören Yeri

Arsemeia Ören Yeri

Tarihi dokusu ile Adıyaman gezilecek yerler listesinde kabul edilen Arsemeia Antik Kenti, Kommagene Krallığı tarafından başkent olarak kullanılmış bir noktadır. İçerisinde çok sayıda tünel ve heykel bulunan kent, Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer almakadır. İl merkezinin doğusunda bulunan tarihi kent, merkeze 60 kilometre uzaklıktadır ve araç ile yapılan bir saatlik yolculuk sonrası ulaşılmaktadır. 

Kommagene tarihi hakkında birçok bilgi bu bölgede bulunan yazıtlar tercüme edilerek elde edilmiştir. Yazıtları hala görmek mümkündür. Antik kentin önemli bir özelliği, Herakles ile Antiochos’un tokalaşmasını resmeden kabartmadır. Tarihi dokusu ile mutlaka görülmesi gereken bir yapı olarak kabul edilmektedir.

Arsemia Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.


Besni Ulu Cami

Besni Ulu Camii

Adıyaman iline bağlı Besni ilçesinde bulunan tarihi Ulu Cami, bölgenin en eski ibadet noktalarından birisi olma özelliğine sahiptir. Adıyaman ilinden 45 kilometre uzaklıkta yer alan ilçeye arabayla 45 dakikada ulaşılmaktadır.

Ulu Cami’nin ne zaman yapıldığı hakkında bilgi bulunmamakla birlikte, Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir. Caminin kitabesinde yılında inşa edilmiş olarak görülmektedir. Son haline yılında yapılan onarım çalışması ile getirilmiştir. Günümüze kadar birçok defa onarım gördüğü de bilinmektedir. 

İbadete açık olan Besni Ulu Cami’ye giriş ücretsizdir.


Karakuş Tümülüsü

Karakuş Tümülüsü

Adıyaman iline bağlı Kahta ilçesinde konumlandırılmış Karakuş Tümülüsü, Kommagene Krallık Ailesi'ne mensup kadınlar için yapılmış bir anıt mezar olarak kabul edilmektedir. Çay taşlarının yığılması sonucu tümülüs oluşumunu tamamlamıştır.

Anıt mezar, 20 metre yüksekliğe sahiptir ve üzerinde yer alan kartal heykelinden dolayı yerli halk arasında Karakuş Tümülüsü olarak adlandırılarak bu isimle anılmaya devam etmiştir. Adıyaman gezilecek yerler planına mutlaka dahil edilmesi gereken güzergahlardandır.

Adıyaman'da doğal güzellikleri ile hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilen Adıyaman doğa otelleri kategorisini size özel olarak sunuyoruz.


Adıyaman Günübirlik Gezilecek Yerler

Adıyaman, tarihi dokusu ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gözde turizm güzergahlarındandır. Gezilecek yerler, Adıyaman sınırlarında zengin seçenekler ile karşımıza çıkmaktadır. Adıyaman ilinin çevre bölgeleri de gezilecek yerler açısından önemli olan seçenekler sunmaktadır.


Çat Barajı

Çat Barajı

Adıyaman merkez ile Adıyaman iline bağlı Çelikhan ilçesinde yer alan Çat Barajı arası uzaklık 70 kilometredir. Üzerinde bulunan Yüzer Adalar'ı turizme kazandırmak amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle yaz aylarında ziyaret edilmektedir.


Gerger Kalesi

Gerger Kalesi

Gerger Kalesi, Adıyaman iline bağlı Gerger ilçesinde yer almaktadır. Adıyaman merkez ile Gerger Kalesi arası uzaklık 99 kilometredir. Orta Çağ'da yapılan bu Gerger Kalesi, sarp bir kayalık üzerine kuruludur. Bir diğer adıyla Berber Kalesi olarak da bilinmektedir. Adıyaman gezilecek yerler planına dahil edilerek günübirlik ziyaret edilmektedir.


Adıyaman'da gezilecek yerler

Tarih, kültür ve doğa meraklıları için adeta bir cennet olan Adıyaman, M.Ö. ’li yıllara uzanan etkileyici tarihiyle her köşesinde farklı bir hazineyi gizliyor. yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen görkemli Nemrut Dağı’nın eteklerinde yer alan Kommagene Krallığı dönemine ait büyüleyici taş heykeller ve yazıtlar için her yıl binlerce insanın ziyaret ettiği Adıyaman’da Nemrut Dağı’nın doğu ve batı teraslarında da güneşin doğuşu ile batışının kartpostal güzelliğinde fotoğraflarını çekebilirsiniz. Asurlulardan Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlılara kadar pek çok önemli medeniyetten kalan tarihi yapıyı gezme şansı bulabileceğiniz şehirde farklı çağlara unutulmaz yolculuklar yapabilirsiniz.

Şifa arayan insanları kendine çeken Sülüklü Göl ve el değmemiş güzellikleriyle ünlü Besni Sugözü’nün yanı sıra Adıyaman gezinizde mesire alanlarıyla ünlü Gölbaşı Gölü, doğa sporları merkezi haline gelen Akdağ ve yamaç paraşütü yapabileceğiniz Ali Dağı da keşfe çıkarak doğanın içinde yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Tarihi ve doğal güzellikler açısından çok zengin şehirlerimizden biri olan Adıyaman’da mutlaka görmeniz gereken 60 yeri belirlerken Instagram etiketlerinden faydalandık ve en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde özel bir yazı hazırladık. Binlerce yıllık tarihi anıtlardan doğanın bütün renk tonlarını görebileceğiniz göllerine kadar Adıyaman’ın güzelliklerini yazımızı okuyarak hemen keşfe çıkabilirsiniz. İçeriğimize eklediğimiz konum linkleri sayesinde planınızı kolayca yapabilir, Adıyaman uçak bileti seçeneklerini değerlendirerek şehre hem konforlu hem de hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. 

1- Nemrut Dağı Milli Parkı

Nemrut Dağı Milli Parkı

Büyüleyici güzelliği ve tarihi önemiyle tüm dünyadan her yıl binlerce tarih, arkeoloji, kültür meraklısını kendine çeken metre yükseklikteki Nemrut Dağı, yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiş keşfedilmeye değer bir yer. yılında Nemrut Dağı eteklerindeki tarihi hazineler koruma altına alınarak bölge milli parkı ilan edildi. Dağın yamaçlarına yayılan ve efsanevi Kommagene Krallığı döneminden günümüze kalan devasa taş heykelleri, kayalar üstüne yapılmış kabartma yazıtları ve harabeleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Nemrut Dağı, binlerce yıl boyunca pek çok antik efsaneye de konu olmuş.

Özellikle gün doğumu ve gün batımlarında turizm dergilerinin kapaklarını süsleyen benzersiz manzaralar izleyebileceğiniz ve muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Nemrut Dağı’nda üç farklı alanda yapılmış, boyları 10 metre yüksekliği bulan devasa heykelleri yakından inceleme şansı bulacaksınız. Yılın her mevsimi ülkemizin pek çok şehrinden rehberli turların düzenlendiği Nemrut Dağı Milli Parkı’nın paha biçilmez hazinelerini hem kendi başınıza hem de turlara katılarak yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

2- Sülüklü Göl

Adıyaman'a yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Gerger ilçesi sınırında yer alan büyüleyici Sülüklü Göl, her yıl şifa bulmak isteyen binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Çevresini saran güzelliklerinin yanı sıra sessiz ve huzurlu ortamıyla da çok sevilen bir doğa yürüyüşü parkuru olan Sülüklü Göl’ün şifa dağıtan sülüklerinin kısırlıktan iltihaplara ve dolaşım sistemi sorunlarına kadar onlarca rahatsızlığa iyi geldiği biliniyor.

Ankara ve Adana gibi çevre büyük şehirlerden yılın her mevsimi gelen insanlarla oldukça hareketli olan Sülüklü Göl’de bahar ve yaz aylarında rehberli trekking turları ve fotoğraf safarilerine katılarak muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz, göl manzaralı kamp alanlarında ise çadırınızı kurarak dinlendirici birkaç gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

3- Cendere Köprüsü

Cendere Köprüsü

Adıyaman'ın tarihi ilçesi Kahta sınırlarında yer alan ve doğa yürüyüşleri ile tarih gezilerinin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Cendere Köprüsü, size tablo güzelliğinde çarpıcı manzaralar sunacak. Kahta Çayı üzerinde M.S. 1. yüzyılda Roma döneminde inşa edildiği düşünülen etkileyici köprü, yaklaşık yıldır sağlam kalan mimarisi ile dünyanın en eski köprülerinden biri.

Tüm dünyadan gelen arkeoloji ve tarih meraklıları tarafından ziyaret edilen kemerli köprü, etkileyici kesme taş mimarisi ve Roma dönemi sütunlarıyla harika fotoğraflar çekme fırsatı sunuyor. Üstünde yürüyüş de yapabileceğiniz binlerce yıllık Cendere Köprüsü’nde hem antik mimariyi inceleyebilir hem de Kahta Çayı’nın büyüleyici doğal güzelliklerini izleyebilirsiniz.

Konum Linki

4- Akdağ

Deniz seviyesinden metre yükseklikteki zirveleriyle Adıyaman'ın sevilen doğa sporu merkezlerinden biri haline gelen Akdağ, özellikle yaz aylarında trekking, dağcılık, kaya tırmanma ve kampçılık gibi etkinlikler yapmak için en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor.

Bulam Çayı ve Abdulharap Çayı’nın süslediği, Adıyaman'ın Çelikhan ilçesi sınırlarında uzanan görkemli dağın el değmemiş güzelliklerini iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabilir, doğal seyir teraslarından ise zengin bitki ve vahşi yaşam çeşitliliğinin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bahar ve yaz aylarında yeşilin her tonuna, kış aylarında ise büyüleyici kar manzaralarına şahit olabileceğiniz Akdağ’da yamaçlar arasında gizlenen ve Roma dönemine kadar uzanan pek çok tarihi hazineyi de keşfetme şansı bulacaksınız.

Konum Linki

5- Tuz Hanı

Adıyaman merkezinde hem tarih ve kültür hem de mimari meraklılarının görmesi gereken büyüleyici eserlerden biri olan Tuz Hanı, yılında aslına uygun olarak restore edilerek turizme kazandırıldı. Yaklaşık yaşında olan ve Kommagene Krallığı döneminde inşa edilen devasa yapı, uzun yıllar boyuna pek çok medeniyet tarafından ticaret ve konaklama amacıyla kullanılmış. Günümüzde içerisinde hizmet veren 24 tane hediyelik eşya dükkanı, yöresel Adıyaman lezzetleri tadabileceğiniz restoranlar ve kahvenizi yudumlayarak yorgunluk atabileceğiniz kafeleriyle çok sevilen bir turistik merkez olan Tuz Hanı, görülmeye değer güzellikte.

Şehrin en hareketli alışveriş noktası olan tarihi Oturakçı Pazarı içerisinde hemen dikkatinizi çekecek olan Tuz Hanı’nın geniş avlusunda çarpıcı beyaz taş mimarinin harika fotoğraflarını çekebilir, el yapımı yöresel ürünler satın alarak güzel bir tatil alışverişi yapabilir, tarihi atmosferde kahvenizi yudumlayabilir veya otantik dekorasyonlu han odalarında birkaç gün konaklayabilirsiniz.

Konum Linki

6- Ali Dağı

Adıyaman merkezine yaklaşık olarak 15 kilometre uzaklıkta Kayseri'nin Talas ilçesi ile Adıyaman arasında yer alan Ali Dağı, bölgenin popüler doğa sporları merkezlerinden biri. Özellikle son yıllarda çok popüler olan yamaç paraşütü etkinlikleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çeken Ali Dağı, bazı dönemler önemli yamaç paraşütü şampiyonalarına da ev sahipliği yapıyor.

metre yükseklikte, büyüleyici doğa manzaraları eşliğinde uzmanlarla birlikte yamaç paraşütü yaparak unutulmaz bir gün geçirebileceğiniz ve harika fotoğraflar çekebileceğiniz Ali Dağı’nı bahar ve yaz aylarında düzenlenen rehberlik trekking turları ve fotoğrafçılık gezileriyle keşfe çıkabilirsiniz. Yıl boyu düzenlenen kampçılık, dağ bisikleti, dağcılık ve kaya tırmanma gibi aktivitelere katılarak da Ali Dağı’nın panoramik manzaraları eşliğinde keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

7- Atatürk Barajı

Atatürk Barajı Adıyaman

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin verimli tarım topraklarının sulamak amacıyla GAP projesi kapsamında yılında Fırat Nehri üzerine inşa edilen Atatürk Barajı, günümüzde Adıyaman'ın en sevilen gezi alanlarından biri. Sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da en büyük barajlarından biri olan Atatürk Barajı’nın devasa gölünün çevresinde sıralanan mesire alanları, her yıl çevre şehirlerden gelen binlerce insanı misafir ediyor. Seyir teraslarından muhteşem doğa fotoğraflar çekebileceğiniz gezinizde hem Atatürk Barajı Gölü hem de Fırat Nehri'nde sandallar ve küçük teknelerle gezilere çıkabilir; balık bolluğuna sahip sularda balık avlama turlarına katılarak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

8- Adıyaman Kalesi

Adıyaman Kalesi

Adıyaman’ı gezerken kesinlikle gezmenizi önerdiğimiz simgesel yapılardan biri de şehir merkezine hakim 25 metrelik yüksek bir tepe üzerinde inşa edilmiş olan ve halk arasında Hısn-i Mansur Kalesi olarak da bilinen Adıyaman Kalesi. Bir dönem bölgede hakimiyet kuran Emeviler tarafından Bizans ve çevre ülkelerin saldırılarına karşı savunma amacıyla inşa edilen devasa kalenin sağlam surlarının büyük bölümü günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış.  

Uzun tarihinde pek çok efsaneye konu olan ve şehri gezen turistlerin ilk uğradığı yerlerden biri olan Adıyaman Kalesi’ne şehir merkezinden yürüyerek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kalenin sularından özellikle gün batımında büyüleyici fotoğraflarını çekebilir; iç kale odaları, tüneller ve geçitler arasında gezerek Emevilerden ülkemizde kalan az sayıda mimari eserden biri olan Adıyaman Kalesi’ni inceleyebilirsiniz. Hem şehir içini hem de şehre yakın seyahat bölgelerini konforlu bir şekilde keşfetmek için araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Konum Linki

9- Alman Köprüsü

Alman Köprüsü

Sultan I. Abdülhamid döneminde Bağdat demiryolu projesinin bir parçası olarak inşa edilen etkileyici Alman Köprüsü, Adıyaman'da hem fotoğrafçılık hem de mimari meraklılarının ilgisini çeken eserlerden biri. Alman mühendisler tarafından yılında yapılan ve ismini de buradan alan devasa köprü, yük ve yolcu taşımacılığı için onlarca yıldır kullanılmaya devam ediyor.

Göksu viyadüğü üzerinde sarp kayalar arasında uzanan çarpıcı manzarasıyla kartpostalları süsleyen, metre uzunluğa ve 35 metre yüksekliğe sahip köprü, 12 ayaklı ve 7 kemerli tasarımıyla görülmeye değer güzellikte. En güzel fotoğraflarını üzerinden geçen trenlerle birlikte gün batımı zamanlarında çekebileceğiniz Alman Köprüsü’nde yılında eklenen yürüme yolunda da keyifli bir gezi yapabilirsiniz.

Konum Linki

Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı)

Karakuş Tümülüsü

Etkileyici tarihi hazineler bakımından çok zengin olan Adıyaman'da arkeoloji, tarih ve kültür meraklılarını büyüleyen başka bir yer de Kommagene Krallığı’nın ailesinin kadın üyelerini için özel olarak yapılan bir anıt mezarı olan Karakuş Tümülüsü. Kadınlar Anıt Mezarı olarak da bilinen, 20 metre yüksekliğe sahip ve kartal sembolleriyle süslenen çarpıcı tümülüsler, yıldır görülmeye değer tasarımlarıyla ayakta kalmayı başarmış. Rehberli turların mutlaka uğradığı önemli noktalardan olan ve M.Ö. 30 ile 20 yılları arasında yapıldığı düşünülen etkileyici anıtsal yapılar, Nemrut Dağı’nın eteklerinde özellikle gün batımlarında tablo güzelliğinde manzaralar sunuyor.

Konum Linki

Şeytan Köprüsü

Şeytan Köprüsü

Her köşesi birbirinden etkileyici tarihi köprülerle çevrili olan Adıyaman'da yakından görebileceğiniz ve muhteşem fotoğrafların çekebileceğiniz başka bir antik yapı da Kahta Çayı üzerinde yer alan Şeytan Köprüsü. Devasa sarp kayalar arasında yükselen ve Kahta Çayı’nın büyüleyici mağazaları eşliğinde inceleyebileceğiniz çarpıcı yapı, halk arasında Memlük Köprüsü olarak da biliniyor.

İlk olarak Romalılar döneminde kesme ve moloz taşlarla inşa edilen ve Memlükler döneminde yenilenen Şeytan Köprüsü, uzun tarihinde pek çok efsaneye de konu olmuş. Günümüzde Adıyaman’da düzenlenen fotoğrafçılık gezileri ve doğa yürüyüşlerinin sevilen bir parçası haline gelen tek kemerli etkileyici Roma köprüsünde yürüyüş yapabilir ve özellikle gün batımlarında bu çarpıcı mimari eserin harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kahta Çayı kenarında sıralanan mesire alanlarında da Şeytan Köprüsü manzaraları eşliğinde doğayla baş başa keyifli piknikler yapabilir veya balık tutarak yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

Kahta Kalesi (Yeni Kale)

Kahta Kalesi

Halk arasında Yeni Kale olarak da bilinen Kahta Kalesi, Nemrut Dağı Milli Parkı sınırları içinde yer aldığı için tarih ve kültür gezilerinin değişmez adreslerinden biri. Özellikle gün doğumu ve gün batımında harika fotoğraflar çekebileceğiz, dağ eteğinde bölgeye hakim bir tepe üzerinde yer alan Kahta Kalesi, bölgede uzun süre hüküm süren Kommagene Krallığı'nın başkenti Arsemia Antik Kenti'ni savunmak ve korumak amacıyla inşa edilmiş. Bazı kaynaklarda Hitit dönemlerinde inşa edildiği de söylenen, belirli bölümleri günümüzde restore edilen ve turizme kazandırılan devasa Kahta Kalesi’nin iç bölümlerini, kayaların içine oyulan tünelleri, zindanları ve mabetleri keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

Adıyaman Beştepeler

Adıyaman'da güneşin doğuşu ve batışını izlemek için en özel noktalardan biri olan Beştepeler, Kommagene Krallığı’ndan Hititlere uzanan pek çok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinden yer alan bölgede devasa dikili taşlar, kaya mezarları, kil taşından yapılmış heykeller ve yıllık pek çok taş kabartma heykeli bir arada görebilirsiniz. Eşsiz konumu ve ev sahipliği yaptığı hazineleriyle milli park gezilerinin değişmez adreslerinde biri haline gelen Beştepeler’de Adıyaman gezinizin en güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Gümüşkaya Mağarası

Adıyaman’ın çevresi birbirinden ilginç binlerce yıllık mağaralarla dolu ve bu mağaralar arasında en çok ziyaret edilenlerden biri de devasa Gümüşkaya Mağarası. Şehir merkezine sadece 40 kilometre uzaklıkta yer alan ve yıl boyu düzenlenen doğa yürüyüşleri, mağaracılık turları, fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden biri olan mağara, M.Ö. ’li yıllarda yerleşim amacıyla kayalar içine oyulmuş onlarca odadan oluşuyor.

Uzun yıllar boyunca savunma, yerleşim ve koruma amacıyla kullanılan, aynı zamanda Türkiye'nin en eski mağara yerleşimlerinden biri olduğu düşünülen Gümüşkaya Mağaraları’nın uzunlukları 1 metreyi bulan dar geçitleri, tünelleri ve yaşam odaları arasında rehberli gezilere çıkarak ilginç bilgi alabilir ve birbiriyle bağlantılı iç içe girmiş mağara odalarında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Çat Barajı ve Yüzen Adalar

Çat Barajı

Adıyaman'da hem tertemiz havada yürüyüş yapmak hem de büyüleyici fotoğraflar çekmek için ile yılları arasında inşa edilen Çat Barajı Gölü'ne gidebilirsiniz. Serin havasıyla yaz aylarında şehrin en sevilen gezi alanlarından biri olan ve su üstünde yüzen irili ufaklı adalarıyla benzersiz bir manzara sunan Çat Barajı Gölü, bazıları kıyılara çarpıp parçalanarak çoğalan yüzen adalarıyla fotoğrafçıların da en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Baraj gölü çevresini saran yürüyüş parkurları, yorgunluk atabileceğiniz mesire alanları ve hafta sonu kahvaltıları yapabileceğiniz kır bahçeleri gibi imkanlar da bulabileceğiniz Çat Barajı, yılın yorgunluğunu atmak ve muhteşem fotoğraflar çekmek için ideal bir adres.

Konum Linki

Sofraz Tümülüsü Anıt Mezarları

Binlerce yıllık büyüleyici tarihi hazineleri ile tüm dünyadan arkeoloji ve tarih meraklılarını kendine çeken Adıyaman'da görülmeye değer yerlerden biri de Besni ilçesine bağlı Üçgöz Köyü sınırlarında yer alan Sofraz Tümülüsü Anıt Mezarları. Kül Şehri olarak bilinen devasa antik kentten günümüze kadar ulaşmış yüzlerce yıllık tümülüsleri, yapıları ve birbirinden ilginç anıt mezarlarıyla ünlü olan Sofraz, gizemini günümüzde de hala korumayı başarıyor. Yılın her mevsimi düzenlenen tarih, fotoğrafçılık ve doğa yürüyüşlerinde de ana merkezlerinden biri konumundaki anıt mezarlar, bulundukları konumdan sundukları çarpıcı manzaralarla fotoğrafçıları da kendine çekiyor.

Konum Linki

Oturakçı Pazarı

Oturakçı Pazarı

Adıyaman'da alışveriş yapmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yer olan tarihi Oturakçı Pazarı, Osmanlı döneminde olduğu gibi günümüzde de şehrin en hareketli ticaret noktalarından biri konumunda. Tarihi ve otantik atmosferini günümüze kadar korumayı başarmış çarşıda el yapımı kilim ve halılardan yöresel giysilere, Adıyaman’ın ünlü pestillerinden el emeği göz nuru takılara kadar pek çok ürünü bir arada bularak harika bir tatil alışverişi yapabilirsiniz. Dar sokaklar içinde sıralanan onlarca tarihi dükkanın hizmet verdiği Oturakçı Pazarı’nda güzel fotoğraflar çekebilir veya bir kahvede mola vererek kahvenizi yudumlayarak manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Beşpınar Mesire Yeri

Yaz sıcaklarında Adıyaman'dan uzaklaşıp doğanın içinde serin havada keyifli zaman geçirmek için gidebileceğiniz başka bir popüler yer de Beşpınar Mesire Yeri. Yemyeşil doğa güzellikleriyle sarılı mesire alanı, Kahta ilçesi sınırlarında Adıyaman'a yaklaşık olarak 35 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Dağ eteklerini süsleyen sarı çiçekler, zengin bitki çeşitliliği, el değmemiş büyüleyici güzelliği ve tertemiz havası ile dinlendirici bir gün geçirebileceğiniz Beşpınar Mesire Yeri’nde yılın her mevsimi düzenlenen doğa yürüyüşlerine katılarak da sarıdan yeşile doğanın her tonunun yakından görebilirsiniz. Organik ürünlerle kahvaltılar ve yöresel Adıyaman lezzetleri sunan kır bahçeleri için de sıkça ziyaret edilen Beşpınar Mesire Yeri, kalabalıklardan uzakta güzel bir yaz günü geçirmek için ideal bir adres.

Konum Linki

Zeynel Abidin Türbesi

Adıyaman merkezine sadece 17 kilometre uzaklıktaki Serhatlı Köyü sınırlarında, bölgeye hakim yüksek bir tepe üzerinde inşa edilmiş olan Zeynel Abidin Türbesi, inanç ve tarih turlarının değişmez adresleri arasında. Hz. Ali'nin torunu olan Zeynel Abidin adına inşa edilen ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen türbe, klasik Osmanlı dönemi mimarisi ve etrafını saran meyve bahçeleriyle huzurlu bir atmosfere sahip. Özellikle kutsal günler ve dini bayramlarda çevre şehirlerden gelen binlerce kişiyi kendine çeken Zeynel Abidin Türbesi’nin sade dekorasyonlu iç bölümlerini de gezme şansı bulabilirsiniz.

Konum Linki

Perre Antik Kenti (Pirin Ören Yeri)

Perre Antik Kenti

Dört tarafı birbirinden değerli tarihi hazinelerle çevrili olan Adıyaman'da rehberli tarih ve kültür gezilerine katılarak veya kendi başınıza Perre Antik Kenti’ni de keşfe çıkabilirsiniz. Adıyaman ve çevresinde uzun yıllar hakimiyet kuran Kommagene Krallığı'nın en büyük beş kentinden biri olan Perre Antik Kenti, şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta güzel bir konumda yer aldığı için de çok ziyaret ediliyor.

Tarihi kaynaklarda kutsal şehir olarak geçen ve bölgenin önemli dini merkezlerinden biri olduğu düşünülen Perre Antik Kenti’nde devasa kayalar içine oyulmuş mabetler, tapınaklar ve yaşam alanları arasında gezerek, bu antik dönemin önemli yerleşim yeriyle ilgili detaylı bilgiler alabilirsiniz. Bizans dönemine kadar aktif olarak kullanılan Perre Antik Kenti, çevresinde inşa edilmiş etkileyici kaya mezarlarıyla da arkeoloji ve tarih meraklarını kendine çekiyor.

Konum Linki

Adıyaman Çarşı Camii

Adıyaman'ın yüzlerce yıldır hizmet veren tarihi Oturakçı Pazarı’nın içinde hemen dikkatinizi çekecek olan Çarşı Camii, şehirde düzenlenen inanç turlarıyla da yakından görme şansı bulacağınız önemli bir mimari eser. yılında inşa edilen ve halk arasında Hacı Abdulgani Camii olarak da bilinen tarihi cami; ahşap oymaları, dini motiflerle süslü iç dekorasyonları, kesme taşlarla inşa edilmiş dikdörtgen tasarımı ve günümüze kadar sağlam kalmış mimarisiyle Adıyaman’ın en güzel camilerinden biri olarak ilgi görüyor. Otlukçu Pazarı’nı gezerken yüzlerce yıldır hizmet vermeye devam eden bu etkileyici camiyi de ziyaret etmeyi unutmayın.

Konum Linki

Besni Sugözü

Tarihi zenginliğiyle olduğu kadar doğal güzellikleriyle de turistleri büyüleyen Adıyaman'da sessiz ve huzurlu atmosferde el değmemiş doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için Besni Sugözü’ne de uğrayabilirsiniz. Buz gibi akan dereler kenarında hizmet veren alabalık çiftlikleri, kır bahçeleri ve mesire alanlarıyla sıcak yaz günlerinin en sevilen rekreasyon alanlarından biri olan Besni Sugözü’nde çocuk oyun alanları, mescitler, tuvaletler ve otopark gibi olanaklar da sağlanıyor.

Dere kenarlarında uzanan trekking parkurlarında tertemiz ve serin havada keyifli yürüyüşler yapabileceğiniz, ahşap köprüler üzerinden harika fotoğraflar çekebileceğiniz Besni Sugözü, donanımlı kamp ve karavan alanlarıyla ise Adıyaman’da kamp yapmak için en çok tercih edilen yerler arasında. Her saat bulabileceğiniz Besni minibüsleriyle veya doğa yürüyüşleriyle kolayca ulaşabileceğiniz doğa cennetinde şehrin tarihi hazineleri keşfettikten sonra dinlendirici bir mola verebilirsiniz. 

Konum Linki

Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı

Gölbaşı Gölleri

Adıyaman'ın tarihi güzelliklerini keşfettikten sonra doğanın içinde dinlendirici bir gün geçirmek için yılında milli park ilan edilen ve hektar büyüklüğünde yeşil alanı kapsayan Gölbaşı Göller Tabiat Parkı'na uğrayabilirsiniz. Gaziantep, Malatya ve Adana gibi komşu şehirlerden de yaz ayları hafta sonları yüzlerce kişinin ziyaret ettiği tabiat cenneti, irili ufaklı gölleri ve sazlıklarında yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığı için bölgenin en önemli kuş cennetlerinden de biri.

Göller çevresinde sıralanan piknik yapabileceğiniz mesire alanları, organik ürünlerde kahvaltılar sunan kır bahçeleri ve yöresel lezzetler tadabileceğiniz restoranlar gibi çeşitli olanaklar bulabileceğiniz Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı’nı iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları ve bisiklet yollarıyla keşfe çıkabilir; seyir teraslarından kuşların harika fotoğraflarını çekebilirsiniz. Sadece Adıyaman'ın değil Türkiye'nin de en sevilen göl manzaralı kamp alanlarıyla da insanları kendine çeken Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı, doğa ve fotoğrafçılık tutkununun keşfetmesi gereken yerler arasında.

Konum Linki

Keleş Konağı

Adıyaman merkezini gezerken mutlaka görmenizi önerdiğiniz şaheser yapılardan biri olan Keleş Konağı, Adıyaman Kalesi'nin hemen alt bölümünde yer alıyor. Birbirinden güzel pek çok tarihi konağa ev sahipliği yapan Adıyaman'ın en özel konaklarından biri olarak gösterilen ve yılında aslına uygun olarak restore edilen Keleş Konağı, otantik dekorasyonlu odalarını süsleyen zengin etnografya koleksiyonlarıyla yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor.

Binlerce yıllık el yapımı sanat eserleri, el dokuması yöresel halılar, kilimler, günlük eşyalar, yerel giysiler ve her biri sanat eserini andıran antikaları inceleyebileceğiniz taş mimari odalarda harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Yıl boyu fotoğraf ve resim sergilerinden söyleşiler ve seminerlere kadar pek çok etkinliğe de ev sahipliği yapan Keleş Konağı’nı gezerek hem Adıyaman kültürünü tanıyabilir hem de bu etkileyici yapıyı yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Adıyaman Müzesi

Adıyaman Müzesi

Atatürk Bulvarı üzerinde hem kısa bir yürüyüşle hem de toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz Adıyaman Müzesi, binlerce yıllık uzun bir tarihe sahip şehrin paha biçilmez hazinelerini görmek için ilk uğramanız gereken yer. Antik dönemlerden Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan zengin koleksiyonlarıyla dikkat çeken müze, yılından beri hizmet veriyor.

Geniş bahçesinde kil taşından yapılmış Kommagene Krallığı dönemine ait devasa heykelleri, anıt mezarları, lahitleri, hayvan heykellerini ve yazıtları görme şansı bulabileceğiniz müzenin sergilerinde ise taş devrinden kalan baltalar, Bakır ve Tunç çağlarına ait süs eşyaları, farklı dönemlerden gümüş ve bronz sikkeler gibi ’den fazla ürün sergileniyor. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ile saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Adıyaman Müzesi, her tarih ve kültür meraklısının gezmesi gereken yerler arasında.

Konum Linki

Gölbaşı Gölü

Gölbaşı Gölü Adıyaman

Adıyaman’ın en bilinen ve ziyaret edilen tabiat cennetlerinden biri olan Gölbaşı Gölü, el değmemiş güzelliklerinin korunması için sit alanı ilan edilen çok sevilen bir gezi alanı. Bölgenin en önemli kuş cenneti olarak her yıl binlerce doğa tutkununu kendine çeken gölün sessiz ortamında ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Göl çevresinde büyük bir yeşil alanı kapsayan Gölbaşı Gölü Tabiat Parkı’nın iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında spor yapabileceğiniz ve seyir teraslarından muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Gölbaşı Gölü’nün çevresini saran mesire alanlarında ise çocuklarınızla piknik yaparak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Sıcak yaz aylarında serin sularında yüzebileceğiniz, ballık bolluğuna sahip sularda balık avlama turlarına çıkarak dinlenebileceğiniz Gölbaşı Gölü’nde yılın her mevsimi düzenlenen kuş gözlem, dağ bisikleti, trekking ve kampçılık gibi çeşitli etkinliklere katılarak da unutulmaz zamanlar geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Haydaran Kaya Mezarları

Adıyaman’a sadece 17 kilometre uzaklıkta yer alan, tarih ve inanç turlarının vazgeçilmez adreslerinden biri olan Haydaran Kaya Mezarları, fotoğraf çekmekten hoşlanıyorsanız mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler arasında. Güneş Tanrısı Helios ve Kommagene Kralı I. Antiochos’un el sıkıştığı ünlü heykeli de yakından görme şansı bulabileceğiniz bölgede devasa kayalar içine oyulmuş onlarca antik mezarı keşfe çıkabilir, mezarların bulunduğu konumdan büyüleyici gün batımı ve doğa manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

Göksu Nehri

Göksu Nehri

Üzerinde 8 baraj ve HES projesi bulunan, Türkiye'nin enerji ihtiyacının bir bölümünü karşılayan Göksu Nehri, aynı zamanda çevresini saran büyüleyici doğal güzellikler ve tarihi hazinelerle Adıyaman’ın en sevilen gezi alanlarından da biri konumunda. Pek çok önemli medeniyetten günümüze kalan tarihi eserleri keşfe çıkabileceğiniz, tertemiz havada doğa yürüyüşleri yaparak keşfedebileceğiniz Göksu Nehri’nin çevresindeki mesire alanlarında da şehrin kalabalığından uzakta doğa ile baş başa keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

İlkbahar ve sonbahar aylarında doğanın her tonunu görebileceğiniz, yaz aylarında küçük sandallarla gezilere çıkabileceğiniz veya balık avlama turlarına katılabileceğiniz Göksu Nehri’nin tertemiz sularında yaz aylarında doyasıya yüzerek de güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Gerger Kalesi

Antik ticaret yolları üzerinde yer alan Adıyaman'ın her köşesi birbirinden etkileyici kalelerle çevrili durumda. Şehir merkezinden yaklaşık 1,5 saat uzaklıkta Gerger ilçesi sınırlarında yer alan büyüleyici Gerger Kalesi ise günümüze kadar sağlam kalmış devasa sularıyla en çok ziyaret edilen kalelerden biri. Kervanları korumak amacıyla bölgeye hakim bir konumda inşa edilen ve M.Ö. 2. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Gerger Kalesi, halk arasında Berber Kalesi olarak da biliniyor.

Kesme ve moloz taşlarla yapılan sağlam mimarisiyle büyük bölümü günümüze kadar ulaşmayı başaran, Geç Hitit Beylikleri döneminden Adıyaman’da kalan en önemli yapılardan biri olarak gösterilen Gerger Kalesi’nin iç bölümlerini gezerken antik dünyaya bir yolculuğa çıkacaksınız.

Konum Linki

Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi (St. Paul Kilisesi)

Mor Petrus Kilisesi

Adıyaman'ı gezen yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olan Mor Petrus Kilisesi, şehir merkezinde Mara Mahallesi'nde hemen dikkatini çekecek görülmeye değer bir tarihi hazinemiz. M.S. 4. veya 5. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen etkileyici kilise, uzun tarihinde 'lü ve 'lü yılların başında da yenilenmiş. Adıyaman çevresindeki en önemli Süryani kiliselerinden biri olan ve üç nefli bazilika planlı olarak tasarlanan Mor Petrus Kilisesi; iç bölümünü süsleyen dini motifler, çarpıcı taş işçilikleri ve otantik atmosferiyle günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. Şehir merkezinde sizi bekleyen muhteşem keşif rotalarından yalnızca biri olan Mor Petrus Kilisesi, yalnızca bir Adıyaman otobüs bileti uzağınızda.

Konum Linki

Kızılin Köprüsü

Kızılin Köprüsü

Adıyaman'da Roma döneminden kalan başka bir etkileyici köprü de bakir güzellikler arasında çarpıcı bir manzara sunan Kızılin Köprüsü. Besni ilçesinin tarih ve doğal güzelliklerini gezerken kolayca ulaşarak yakından görebileceğiniz etkileyici yapının Kommagene Krallığı döneminde M.S. 2. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. yılında aslına uygun olarak restore edilen ve turizme kazandırılan Kızılin Köprüsü, Göksu Nehri’nin her iki yakasını birbirine bağlıyor. Üç Kemerli olarak tasarlanan, metre uzunluğa ve 7,5 metre genişliğe sahip olan etkileyici Kızılin Köprüsü’nün ağırlıkları 1,5 tonu bulan devasa taşları da çok dikkat çekici.

Konum Linki

Gerger Kanyonu

Adıyaman'ı gezen her doğa ve fotoğrafçılık meraklısının görmesini önerdiğimiz Gerger Kanyonu, Fırat Nehri ve Atatürk Barajı Gölü’nün büyüleyici manzaralarını size sunacak. Farklı büyüklüklerdeki sarp kanyon duvarlarıyla trekking turlarının en sevilen adreslerinden biri haline gelen ve yılında turizme açılan Gerger Kanyonu’nda el değmemiş doğal güzellikler arasında yılın yorgunluğunu atabilir ve Fırat Nehri’nin büyülü manzaralarının muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yıl boyu doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık, kampçılık, dağcılık ve kaya tırmanma gibi aktiviteler için binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Gerger Kanyonu'nda yaz aylarında sandallar ve kanolarla Fırat Nehri’ni keşfe çıkabilir veya balık avlama turlarına katılarak modern dünyadan uzakta huzurlu atmosferde dinlendirici bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Adıyaman Roma Çeşmesi

Adıyaman Roma Çeşmesi

Yaklaşık yıllık olduğu tahmin edilen ve etkileyici taş mimarisi ile günümüze kadar sağlam kalmayı başaran Adıyaman Roma Çeşmesi, hem tarih hem de mimari meraklılarının ilgisini çekebilecek şaheser yapılardan biri. Bölgedeki en önemli tarihi yerleşim yerlerinden olan Perre Antik Kenti gezilerinin sevilen mola noktalarından biri olan tarihi çeşmenin 30 metrelik tünellerini de keşfe çıkarak ilginç bir deneyim yaşayabilirsiniz. Klasik Roma dönemi çeşme mimarisini yakından inceleme şansı bulabileceğiniz Adıyaman Roma Çeşmesi’nde siz de küçük bir mola verebilir ve binlerce yıllık çeşmenin fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Arsemeia Antik Kenti

Arsemia Antik Kenti

Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde keşfe çıkabileceğiniz başka bir önemli yerleşim yeri de Kommagene Krallığı’nın etkileyici başkenti olan Arsemeia Antik Kenti. Kahta ilçesine oldukça yakın bir konumda Nemrut Dağı eteklerinde kurulan devasa kent; her köşesini süsleyen kil taşından yapılmış heykelleri, sütunlu caddeleri, etkileyici mabetleri, tapınakları ve yaşam alanlarıyla unutulmaz bir tarih gezisi sunuyor.

Devasa kayaların üzerine kabartma biçiminde oyulmuş kitabeleriyle de kültür meraklılarını büyüleyen ve Anadolu'da keşfedilen en büyük Grekçe yazıtı da görme şansı bulabileceğiniz Arsemeia Antik Kenti, gizli tünelleri ve her biri sanat eserini andıran taş heykelleriyle sizi antik dünyaya bir yolculuğa çıkaracak çok özel yerlerden biri.

Konum Linki

Adıyaman Ulu Camii

Adıyaman'ın görülmeye değer tarihi yapılarından biri olan ve ile yılları arasında Dulkadiroğulları Beyliği döneminde inşa edilen Adıyaman Ulu Camii; rehberli tarih, inanç ve kültür turlarıyla da ziyaret edilen simgesel yapılardan biri. Uzun tarihi boyunca pek çok kez onarılan cami; etkileyici kesme taş mimarisi, taş kabartmaları, çarpıcı anıtsal kapısı ve dini motiflerle süslü iç mekanları ile günümüzde de hizmet vermeye devam ediyor. En son yılında restore edildiği düşünülen Adıyaman Ulu Camii’ni gezerek Beylikler dönemi cami mimarisini yakından inceleme şansı bulabilirsiniz. Seyahat planınız hazırsa Güre otelleri içerisinden bütçenize en uygun tesis için hemen rezervasyonunuzu yaptırabilirsiniz.

Konum Linki

Zipline Samsat

Adıyaman gezinizde heyecan dolu bir gün geçirmek için Samsat ilçesinde hizmete başladığından beri binlerce yerli ve yabancı turisti kendine çeken Zipline Samsat eğlence merkezine uğrayabilirsiniz. Atatürk Barajı Gölü üzerinde unutulmaz bir gün yaşama şansı bulabileceğiniz eğlence merkezinde hiçbir eğitim almadan metre uzunluğundaki çelik halatlarla baraj gölünün üzerinde uçabilir ve kuş bakışı büyüleyici manzaraların tadını çıkarabilirsiniz.

dönümlük geniş bir arazi üzerinde yer alan ve çevresinde baraj gölü manzaraları eşliğinde piknik yapabileceğiniz kır bahçeleri ve seyir tarafları gibi olanaklar da bulabileceğiniz Zipline Samsat’a Adıyaman Otogarı’nda her saat bulabileceğin Samsat minibüsleri ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konum Linki

Palanlı Mağarası

Adıyaman'da mutlaka görmenizi önerdiğiniz etkileyici mağaralardan biri de Anadolu'daki önemli tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olan Palanlı Mağarası. Şehir merkezine sadece 10 kilometre gibi oldukça yakın bir konumda yer aldığı için her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Palanlı Mağarası’nın duvarlarının süsleyen, taş devrinde çizilmiş resimler de ziyaretçileri çok etkiliyor. Taş kabartmalar ve çizimlerle süslü yaşam odalarının yanı sıra gizli tünellerini de keşfe çıkarak taş devrine unutulmaz bir yolculuk yapabileceğiniz Palanlı Mağarası’ndaki bazı resimlerin ise M.Ö. ’li yıllarda çizildiği tahmin ediliyor.

Konum Linki

Besni Kalesi

Adıyaman'a 55 kilometre, Besni ilçesine ise sadece 1 kilometre uzaklıkta yer alan Besni Kalesi, bölgedeki ticaret yollarına hakim yüksek bir tepe üzerinde inşa edilmiş görülmeye değer bir tarihi hazine. Adıyaman çevresinde uzun süre hakimiyet kuran ve pek çok etkileyici yapı inşa eden Hititler döneminde yapıldığı tahmin edilen, Osmanlılara kadar onlarca medeniyet tarafından kullanılan Besni Kalesi’nde Osmanlıların tasarladığı cami, hamam ve köprü gibi ek bölümleri de gezebilirsiniz. Bulunduğu konumdan panoramik doğa manzaraları da izleyebileceğiniz kalenin surlarından ise panoramik fotoğraflar çekebilirsiniz.

Konum Linki

Yel Baba Türbesi

Adıyaman merkezinde Kubilay Caddesi üzerinde yer alan ve özellikle dini bayramlar ile kutsal günlerde binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Yel Baba Türbesi, inanç turlarının vazgeçilmez adresleri arasında. Hz. Muhammed ile aynı dönemde yaşadığı düşünülen ve romatizma rahatsızlıklarını tedavi eden bir hekim olan Yel Baba adına inşa edilen tarihi türbe, Osmanlı dönemlerinden beri şifa arayan insanlar tarafından ziyaret ediliyor. Her çarşamba ve cuma günü romatizma rahatsızlıklarına şifa bulmak isteyenlerin akın ettiği türbenin taş mimarili klasik tasarımı ve sade iç dekorasyonlarını inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Altınlı Köprü

Altınlı Köprü

Tarihi yapıları incelemekten hoşlanıyorsanız, Adıyaman Gölbaşı ilçesinde yer alan Altınlı Köprü’ye de mutlaka uğramalısınız. Roma döneminde yapıldığı düşünülen, kesme ve moloz taş mimarisiyle günümüze kadar sağlam kalmayı başaran 83 metre uzunluğundaki antik köprü, günümüzde de hala kullanılmaya devam ediliyor. Bir süre sonra Çetintepe Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kalacak olan etkileyici Altınlı Köprü; çevresini saran doğal güzellikler, altından akan buz gibi derisi ve klasik kemerli mimarisiyle fotoğrafçıların sık uğradığı yerler arasında.

Konum Linki

Saffan Bin Muattal Türbesi

Adıyaman'ın tarihi ilçesi Samsat'ta gezerken ziyaret edebileceğiniz önemli kutsal mekanlardan biri de ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta yer alan Saffan Bin Muattal Türbesi. Hz. Muhammed döneminde yaşayan önemli evliyalardan biri olan ve Hz. Muhammed ile birlikte pek çok önemli savaşa katılan Saffan Bin Muattal adına inşa ettirilen türbe, her yıl binlerce kişiyi kendine çekiyor.

Samsat’ın fethi sırasında önemli görevler üstlenen ve bölgede çok sevilen Saffan Bin Muattal’ın türbesi, klasik Osmanlı mimarisiyle düz kesme taşlarla inşa edilmiş ve sade iç dekorasyonlarla süslü. Adıyaman inanç ve tarih turlarının ayrılmaz bir parçası haline gelen Saffan Bin Muattal Türbesi’ni bölgedeki diğer tarihi yapılarla birlikte yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Karagöl Kırkpınar Mesire Alanı

Adıyaman'ın Gerger ilçesi sınırlarında yer alan ve 63 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsayan Karagöl Kırkpınar Mesire Alanı, şehrin önemli doğa harikalarından olan Karagöl’ün manzaraları eşliğinde, huzurlu bir atmosferde yorgunluk atmak için ideal bir adres. Karagöz ile Sülüklü Göl arasında düzenlenen doğa yürüyüşlerinin de sevilen mola noktalarından biri haline gelen ve Adıyaman'a sadece 14 kilometre gibi oldukça yakın bir mesafede yer alan mesire alanında sıcak yaz günlerinde serin havada dinlenebilirsiniz.

Karagöl çevresinde çam ormanları içinde ilerleyen doğa yürüyüşü parkurları ve donanımlı kamp alanlarıyla da çok ilgi gören Karagöl Kırkpınar Mesire Alanı’nda ilkbahar ve sonbahar aylarında sarıdan yeşile doğanın her tonunun, kış aylarında ise beyaza bürünen çam ormanlarının muhteşem fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Abuzer Gaffari Türbesi

Abuzer Gaffari Türbesi

Adıyaman'ın merkezi köylerinden biri olan ve 10 dakikalık kısa bir yolculukla kolayca ulaşabileceğiniz Ziyaret Köyü’nde yer alan Abuzer Gaffari Türbesi, şehrin en çok ziyaret edilen kutsal alanlarından biri konumunda. 4. Murat tarafından Bağdat seferi dönüşü sırasında yaptırıldığı düşünülen asırlık türbe, taş mimarili klasik Osmanlı mimarisiyle dikkat çekiyor. Adıyaman'da savaşırken şehit olan Abuzer Gaffari adına inşa ettirilen türbe, çevresindeki şifalı kaynak suları ve değmemiş doğal güzellikler arasında etkileyici manzarası için de çok ziyaret ediliyor.

Konum Linki

Nemrut Dağı Tümülüsü

Nemrut Dağı Tümülüsü

Adıyaman’ın tarihi hazineleri keşfederken mutlaka uğramazı önerdiğimiz etkileyici yerlerden biri de devasa Nemrut Dağı Tümülüsü. İlk yapıldığında 55 metre büyüklüğünde olan ama doğa koşullarından dolayı 50 metre seviyesine kadar düşen etkileyici tümülüs, 31 metre üp kırma taşın yığılması ile oluşturulmuş görülmeye değer bir yer. Pek çok arkeolojik araştırmaya konu olan ve ünlü Kommagene kralı I. Antiokhos’un anıt mezarı olduğu inşa edildiği düşünülen devasa yapıyı hem kendi başınıza hem de rehberde turlarla gezebilir, Nemrut Dağı'nın en gizemli noktalarından biri olarak kabul edilen tümülüsü yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Nemrut Dağı Doğu Terası

Nemrut Dağı Doğu Terası

Nemrut Dağı gezilerinde en sık uğranan yerlerden olan doğu terası, devasa tanrı ve kral heykelleri ile bölgedeki en etkileyici hazinelerin bazılarına ev sahipliği yapıyor. 10 metre yüksekliği bulan devasa taş eserler arasında unutulmaz bir gün geçirebileceğiniz teras: Kommagene kralları, gökyüzü ile dünyanın koruyucusu olarak kabul edilen aslanlar ve kartalların figürleri ile süslü.

Ünlü Kommagene kralı 1. Antiokhos, Apollon, Mitras ve Herakles heykellerini de yakından görme şansı bulabileceğiniz, taş yazıtlar halinde tasarlanan Antiokhos’un vasiyetini inceleyebileceğiniz Nemrut Dağı doğu terası, özellikle gün doğumlarında sunduğu büyüleyici manzarasıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

Adıyaman Eskisaray Camii

İnanç ve kültür gezilerinin sevilen adreslerinden biri ve Adıyaman’ın görülmeye değer tarihi yapılarından olan Eskisaray Camii, ismini verdiği Eskisaray Mahallesi'nde kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alıyor. yılında İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığı bilinen etkileyici camiyi çevresindeki tarihi kiliseler ve Osmanlı dönemi yapılarıyla birlikte yakından görebilirsiniz. Uzun tarihinde pek çok kez onarım gören ve kesme taşlarla inşa edilmiş olan Eskisaray Camii’nin dini motiflerle süslü iç mekanlarını da inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Yenipınar Camii

Adıyaman'da hem kendi başınıza hem de inanç turlarına katılarak ziyaret edebileceğiniz başka bir tarihi cami de şehir merkezinde güzel bir konumda yer alan Yenipınar Camii. yılı yapımı olan ve Hacı Mahmut isimli bölgede sevilen bir kişi tarafından inşa ettirildiği bilinen tarihi cami, klasik Osmanlı dönemi kubbeli mimarisinin yanı sıra bitki motifleriyle süslü iç mekanlarıyla da dikkat çekiyor. Asırlardır olduğu gibi günümüzde de hizmet vermeye devam eden ve Adıyaman'ın en güzel tarihi yapılarından biri olan Yenipınar Camii, özellikle dini bayramlarda tamamen doluyor.

Konum Linki

Derik Kalesi (Heroon Kutsal Alanı)

Tarih, arkeoloji ve kültür meraklıları için adeta bir cennet olan Adıyaman'da yıl boyu düzenlenen turlara katılarak keşfe çıkabileceğiniz başka bir önemli yer de Sincik ilçesi sınırlarında yer alan Derik Kalesi. Deniz seviyesinden yaklaşık metre yükseklikteki bir tepe üzerine inşa edilen, Roma döneminden günümüze kalan Heroon Kutsal Alanı için her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen kalede küçük sunakları ve mabetleri de keşfe çıkabilirsiniz.

Roma döneminden çok daha önce inşa edildiği ve pek çok medeniyet tarafından kullanıldığı tahmin edilen etkileyici Derik Kalesi, ilginç mabetleriyle gizemini günümüze kadar korumayı başarmış. Panoramik doğa manzaraları eşliğinde düzenlenen doğa yürüyüşleriyle de yakından görebileceğiniz yıllık antik kalenin çarpıcı fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Nemrut Dağı Batı Terası

Nemrut Dağı Batı Terası

Nemrut'un binlerce yıllık tarihi hazinelerinin gün batımında en güzel fotoğraflarını çekmek için Nemrut Dağı batı terasına da kesinlikle uğramalısınız. Terasta efsanevi Kommagene kralı 1. Antiokhos’un güneş tanrısıyla tokalaştığı devasa heykelin yanı sıra aslan ve kartal taş kabartmaları gibi pek çok etkileyici antik yapıyı bir arada inceleme şansı bulabilirsiniz. Her köşesi ay ve yıldız tasvirleriyle süslü olan Nemrut Dağı batı terası, gün batımı saatlerinde izleyebileceğiniz benzersiz manzaralarıyla Nemrut Dağı’nda hem fotoğrafçılar hem de yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı yerler arasında.

Konum Linki

Kurdek Yaylası

Yaz aylarında Adıyaman’da doğaya kaçmak için gidebileceğiniz en özel yerlerden biri olan Kurdek Yaylası, Gerger ilçesinde keyifli bir gezi deneyimi sunuyor. Adıyaman, Malatya, Elazığ arasında yer alan ve özellikle yaz aylarında hem aileler hem de doğa tutkunlarını kendine çeken Kurdek Yaylası'nda dağ eteklerinde doğa yürüyüşlerine çıkabilir, sarı ve kırmızıya rengarenk yayla çiçekler arasında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

Turizm olanakları açısından da oldukça gelişmiş olan yaylada organik ürünlerle kahvaltılar yapabileceğiniz kır bahçeleri ve tertemiz havada konaklayabileceğiniz ahşap yayla evleri gibi olanaklar da bulabilirsiniz. Gerger ilçesinin en yüksek yaylası olmasıyla ünlü olan ve yaz aylarında 3 gün boyunca süren yayla şenlikleriyle de çevre şehirlerden gelen binlerce insanı misafir eden Kurdek Yaylası’nın sessiz atmosferinde çadırınızı kurarak kamp da yapabilirsiniz.

Konum Linki

Azaplı Gölü

Adıyaman'ın gizli doğal cennetlerinden biri olan Azaplı Gölü, Gölbaşı ilçesi sınırlarında şehir merkezine yaklaşık 72 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Her saat bulabileceğiniz Gölbaşı minibüsleri veya rehberli doğa yürüyüşleri ile güzelliğini yakından görebileceğiniz göl, 72 kilometrekarelik geniş bir alanı kapsıyor. Kış aylarında artan sularının Gölbaşı Gölü ile birleştiği, çevresini saran bakir doğal güzelliklerle çok sevilen trekking parkurlarından biri olan Azaplı Gölü’nde modern dünyanın kalabalığı ve karmaşasından uzakta dinlendirici günübirlik geziler yapabilir veya küçük sandallarla balık avlama turlarına çıkarak unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı

Adıyaman'da hem dinlendirici bir günübirlik gezi yapmak hem de harika fotoğraflar çekmek için ideal bir adres olan Doğanlı Köyü’nü gezerken köyün simgesi haline gelen Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı'na da mutlaka uğramalısınız. Yaklaşık yaşında olduğu düşünülen ve yılında koruma altına alınan etkileyici çınar ağacı, devasa boyutlarıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Doğanlı Köyü’ne bakan bir yamaç üzerinde, yer altı su kaynaklarına yakın bir konumda bulunan ve volkanik kumlu topraklar üzerinde büyüyen 40 metre çapındaki çınar ağacı, onlarca metrelik dallarıyla da görülmeye değer bir manzara sunuyor. Asırlık çınar ağacının çevresinde kahvenizi içip yorgunluk atabileceğiniz çay bahçeleri ve piknik yapabileceğiniz mesire alanları da bulabilirsiniz.

Konum Linki

Karadağ Kent Ormanı

Sıcak yaz günlerinde doğayla baş başa zaman geçirmek ve serinlemek için gidebileceğiniz çok sevilen bir rekreasyon alanı da Adıyaman merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta yer alan Karadağ Kent Ormanı. Halk arasında Karadağ Çamlık Ormanı olarak da bilinen kent ormanı; çam ormanları arasında uzanan mesire alanları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ile özellikle yaz aylarında hafta sonları oldukça hareketli.

57 hektardan daha büyük bir yeşil alanı kapsayan Karadağ Kent Ormanı, çocuklarınızla piknik yapmak ve hafta sonu tertemiz havada spor yapmak için ideal bir yer. Seyir teraslarından Fırat Nehri ve Atatürk Barajı Gölü’nün panoramik fotoğraflarını izleyebileceğiniz kent ormanının içerisinde hizmet veren kır bahçelerinde de çayınızı yudumlayarak yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

Vicne köprüsü( Bizna Köprüsü)

Göksu Nehri üzerine inşa edilmiş başka bir etkileyici yapı olan Vicne Köprüsü, Gölbaşı ilçesi gezilerinin sevilen mola noktalarından biri konumunda. Gölbaşı ile Tut ilçeleri arasında geçiş sağlamak amacıyla kesme ve moloz taşlarla inşa edilen tek kemerli etkileyici köprü, bazı bölümleri yıkılmış olmasına rağmen günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Kanuni Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen ve yüzlerce yıldır kullanılan devasa yapı, son yıllarda restore edilerek turizme kazandırıldı.

Konum Linki

İnekli (Yeşilova) Gölü

Adıyaman gezinizde muhteşem doğa fotoğrafları çekmek için Gölbaşı ilçesinde deniz seviyesinden yaklaşık metre yükseklikteki İnekli Gölü’ne de gidebilirsiniz. Gölbaşı Gölü ile Azaplı Gölü arasında yer alan küçük göl, çevresindeki sazlık ve kamışlık alanlarında ev sahipliği yaptığı onlarca su kuşuyla görülmeye değer manzaralar sunuyor. Gölbaşı Gölü Gölbaşı Tabiat Parkı’nda düzenlenen trekking turlarının da önemli mola noktalarından biri olan İnekli (Yeşilova) Gölü’nde tertemiz sularda yüzebilir, olta balıkçılığı yapabilir ve kalabalıklardan uzakta sessiz bir atmosferde piknik yaparak huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Uzun Mağara

Adıyaman’ın yılında keşfedilen başka bir tabiat harikası olan Uzun Mağara, onlarca metre boyunca uzanan devasa tünellerinden isimli alıyor. Kahta ilçesi sınırlarında yerleşim ve savunma amacıyla sarp kayaların içi oyularak yapıldığı tahmin edilen mağaranın bir dönem Kommagene Krallığı döneminde kutsal bir alan olarak da kullanıldığı düşünülüyor. Yerleşim alanları, kayalara oyulmuş yazıtlar ve devasa su sarnıçları gibi farklı bölümlerini keşfe çıkabileceğiniz Uzun Mağara’da günümüzden çok farklı bir döneme unutulmaz bir yolculuğa çıkacaksınız.

Konum Linki

Besni Ulu Camii

Adıyaman'da gezebileceğimiz en çarpıcı tarihi yapılardan biri de bölgede uzun süre hakimiyet kuran Dulkadiroğulları Beyliği döneminde yılında inşa edildiği tahmin edilen Besni Ulu Camii. Tarih ile inanç turlarının ana mola noktalarından biri olan ve Adıyaman merkezine yaklaşık 45 dakika uzaklıkta yer alan yapı, uzun tarihinde birkaç kez onarım görmüş. Moloz taşlarla inşa edilmiş klasik beylik dönemi mimarisiyle dikkat çeken ve günümüze etkileyici minaresi dışında az bir bölümü sağlam ulaşmayı başaran Besi Ulu Cami'nin sessiz ve huzurlu atmosferde küçük bir mola verebilirsiniz.

Konum Linki

Çelikhan İçmesi

Sadece tarihi ve doğal güzellikleri ile değil, şifalı kaynak sularıyla da antik çağlardan beri ilgi gören bir şehir olan Adıyaman'da hem gezinizden sonra yorgunluk atmak hem de bağırsak, mide, karaciğer ve böbrek sorunları gibi pek çok rahatsızlığa iyi gelen şifalı sulardan faydalanmak için Çelikhan içmelerine de uğrayabilirsiniz.

Adıyaman merkezine sadece 25 kilometre uzaklıktaki Çelikhan ilçesinde yer alan ve her saat bulabileceğiniz minibüslerle kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz içmelerin çevresinde hiçbir tesis bulunmuyor, bu nedenle buraya gelirken hazırlıklı olmanızı öneririz. Güzel ve huzurlu konumuyla doğa gezilerinin de sevilen mola noktalarından biri haline gelen Çelikhan içmesinde şifalı suları denedikten sonra oksijen seviyesi yüksek temiz havada yürüyüşlere çıkarak yenilenebilirsiniz.

Konum Linki

Perre Kaya Mezarları

Perre Kaya Mezarları

Perre Antik Kenti'nin en çok ziyaret edilen bölümü olan kaya mezarları, binlerce yıllık benzersiz bir manzarayı gözlerinizin önüne serecek. 'den fazla antik kaya mezarını gezme şansı bulabileceğiniz alanda devasa taşlar üzerine kabartma şeklinde yapılmış hayvan figürleri, birbirinden ilginç heykeller ve yazıtları da yakından inceleyerek bilgiler alabilirsiniz. Küçük odacıklardan oluşan ve Kommagene Krallığı döneminde inşa edildiği tahmin edilen Perre Kaya Mezarları’nın çevresi ise sur duvarları ve antik çeşmelerle çevrelenmiş durumda.

Konum Linki

Malpınarı Kaya Yazıtı

Tarih, arkeoloji ve kültür tutkunlarının ilgisini çeken ilginç hazinelerimizden biri olan Malpınarı Kaya Yazıtı, Adıyaman merkezine sadece 35 kilometre uzaklıkta, Göksu Nehri kenarındaki kayalar üzerinde çarpıcı bir manzara sunuyor. Nehir seviyesinden yaklaşık metre yükseklikteki kayaların üstüne Luvi hiyeroglifi ile yazılmış olan dokuz satırlık yazıt, Geç Hitit döneminden Adıyaman’da kalan en önemli eserlerden biri.

Bir bölümü yılında su altında kalan ve 2 metre uzunluğunda olan anıtsal yazıtların çevresindeki kayalara oyulmuş Asur dönemini yansıtan uzun saçlı ve sakallı insan tasvirleri de görülmeye değer güzellikte. Günümüzde hala gizemini koruyan ve yılında keşfedilen Malpınarı Kaya Yazıtı’nı inceledikten sonra Göksu Nehri'nin panoramik fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Konum Linki

Adıyaman gezisinin sonuna geldiniz, ama hazır oraya gitmişken yakında bir yerlerden gezmeye devam etmek isterseniz Diyarbakır'da gezilecek yerler yazımıza da bir göz atmak isteyebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası