hemogram gran nedir / Gra Nedir? Gra Ne demek? - seafoodplus.info

Hemogram Gran Nedir

hemogram gran nedir

Granülosit nedir? GRA normal değeri ne? Granülosit yüksekliği, düşüklüğü, belirtileri ve nedenleri

Granülositler bir çeşit beyaz kan hücresi türüdür. Vücudun beyaz kan hücrelerinin yaklaşık üçte ikisi granülositlerden oluşmalıdır. Granülositler, kemiğin içindeki süngerimsi madde olan kemik iliğinde üretilir.  Granülositler, enfeksiyon veya iltihaplanmaya neden olan virüsler, bakteriler, parazitler ve mantarlar gibi yabancı istilacılarla savaşmada bağışıklık sistemine yardımcı olurlar. GRA (granülosit) yüksekliği vücutta enfeksiyon bulunmasından romatoid artrit gibi bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

GRA (GRANÜLOSİT) NORMAL DEĞERİ NEDİR?

Granülositlerin normal aralığı yaklaşık 1,5 – 8,5 x 10^9/L veya mikrolitre (µL) kan başına 1, ila 8, hücre arasındadır. Seviyeler, testi yapan laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir.

GRA (GRANÜLOSİT) YÜKSEKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Granülosit seviyesinin normalden yüksek olmasına Granülositoz adı verilir. Granülosit yüksekliğinin nedenleri şöyledir:

  1. Vücutta enfeksiyon olması. Enfeksiyonlar, özellikle bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar da granülositoza neden olabilir.
  2. Hamilelik
  3. Yoğun, uzun egzersiz
  4. Sigara içmek
  5. Alerjik reaksiyon
  6. Romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar
  7. Uyku bozuklukları
  8. Ağır metal ve kimyasal zehirlenme
  9. Cushing Sendromu
  10. Kronik miyeloid lösemi gibi kan kanseri çeşitleri
  11. Enfeksiyon (bakteriyel, mantar veya viral)
  12. Alerjik reaksiyon
  13. Kemik kanseri
  14. Ameliyat
  15. Apandisit
  16. Kanser (Akciğer, mide, göğüs, cilt, beyin, rahim, lenfoma ve kemik iliği kanseri)
  17. Kalp krizi
  18. Astım reaksiyonu

  1. Sepsis
  2. Böbrek yetmezliği
  3. Enflamasyon
  4. Metastatik kanser
  5. Aşırı fiziksel veya duygusal stres
  6. Kullanılan ilaçların yan etkileri
  7. Yanık yaralanması
  8. Kan dolaşımı enfeksiyonları
  9. İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD)
  10. Kronik miyeloid lösemi gibi kan kanserleri
  11. Kortikosteroidler dahil bazı ilaçların kullanımı
  12. Miyelofibroz (normal kan hücresi üretimine müdahale eden nadir görülen bir kemik kanseri türü)

GRA (GRANÜLOSİT) YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Granülosit yüksekliğinin belirtileri bu soruna neyin neden olduğuna göre değişir. Granülositoz yani granülosit yüksekliği şayet bakteriyel bir enfeksiyonun sonucu meydana geldiyse, baş ağrısı, ateş , yorgunluk, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Romatoid Artrit sonucu granülosit seviyesi yüksek olan kişilerde eklem ağrısı, eklemlerde sertlik ve şişlik olabilir. Kronik miyeloid lösemi ile ilişkili granülositozu olanlarda genellikle yorgunluk , gece terlemeleri, anormal kanama ve soluk cilt gibi sorunlar yaşanır.

GRA (GRANÜLOSİT) YÜKSEKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Granülosit yüksekliğinin tedavisi bu sağlık sorununun nedenine göre değişir:

  1. Enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
  2. Alerjik reaksiyonlar, alerji ilaçları ve steroidlerle tedavi edilebilir.
  3. Kanser kemoterapi, radyasyon ve kemik iliği nakli ile tedavi edilebilir.

GRA (GRANÜLOSİT) DÜŞÜKLÜĞÜNÜN NEDENLERİ NELERDİR?

Düşük granülosit sayısı, granülositopeni olarak da bilinir, genellikle aplastik anemi veya lösemi gibi bir kan/kemik iliğine bağlı sorunlardan kaynaklanır. Kanser tedavisinin bir yan etkisi olarak da gelişebilir. Granülosit düşüklüğünün diğer nedenleri şöyledir:

  1. Enfeksiyonlar. Bazı bakteriyel, viral, protozoan ve mantar enfeksiyonları düşük granülosit seviyelerine neden olabilir.
  2. Bağışıklık sistemi hastalıkları
  3. Kemik iliği hastalıkları (Lösemi (kemik iliği kanseri), miyelofibroz, tümör)
  4. Aşırı kansızlık
  5. Kullanılan ilaçların yan etkisi. Antibiyotikler, güçlü antiinflamatuarlar ve antipsikotikler dahil olmak üzere bazı ilaçlar granülosit seviyesini düşürebilir.
  6. Kanser tedavisi. Kanser için radyasyon tedavisi, kemik iliğindeki nötrofil öncülerini yok edebilir ve bu da düşük granülosit seviyelerine neden olabilir
  7. Radyasyon tedavisi
  8. B9 vitamini, B12 vitamini ve demir eksiklikleri. Granülosit üretimi için hem B9 vitamini ( folik asit ) hem de B12 vitamini gereklidir. Bu besinlerdeki eksiklikler, düşük granülosit seviyelerine neden olabilir.
  9. Dalak büyümesi
  10. Hepatit ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV) dahil olmak üzere belirli enfeksiyonlar
  11. Cıva ve arsenik dahil olmak üzere belirli maddelere maruz kalma
  12. Lösemi
  13. Kemik iliği nakli
  14. Yüksek doz kemoterapi gibi kanser tedavisi
  15. Yetersiz beslenme
  16. Genetik bozukluklar
  17. Organ nakilleri
  18. Tiroit bozuklukları. Granülosit düşüklüğü olan kişilerin %43'ünde hipotiroidizm ve hipertiroidizm hastalıkları görülür. Hem düşük hem de yüksek tiroid hormonlarının granülosit öncülerini yok ettiği düşünülmektedir.
  19. Diyalize girme
  20. Şiddetli yanıklar. Şiddetli yanıklar çok düşük granülosit seviyelerine neden olabilir. Bunun nedeni nötrofillerin kan dolaşımından çıkıp yanık bölgesine hareket etmesidir.

GRA (GRANÜLOSİT) DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Gra düşüklüğü belirtileri bu durumun nedenine göre değişir ve şu belirtilere sebep olabilir:

  1. Halsizlik.
  2. Ateş ve titreme.
  3. Kalp atışında ve nefes alıp vermede hızlanma
  4. Ağız ve boğazda yutmayı zorlaştıran ülser.
  5. Boğaz ağrısı.
  6. Baş ağrısı.
  7. Terleme
  8. Grip benzeri semptomlar.
  9. Lenf bezlerinde şişme.
  10. Kemiklerde ağrı.
  11. Diş eti kanaması.
  12. Nefes almada zorluk.
  13. Ani tansiyon düşüklüğü.

GRA (GRANÜLOSİT) DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Düşük granülosit seviyelerini tedavi etmek için beyaz kan hücrelerinin üretimini artırmayı amaçlayan özel ilaçlar kullanılır. Enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik reçete edilir. GRA düşüklüğü otoimmün hastalıklardan kaynaklanıyorsa, doktor, vücuttaki sağlıklı dokuları korumak için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar reçete eder.

Gran nedir? Normal değeri nasıl olmalıdır?

Granülosit kelimesinin di&#;er ad&#; Beyaz Küre’dir. Bu de&#;er yaln&#;zca kan tahlilinde ve ilik testi yap&#;ld&#;&#;&#;nda tespit edilebilen bir de&#;erdir. Kan testi yap&#;ld&#;&#;&#; zaman kar&#;&#;m&#;za ç&#;kan gran kelimesi nas&#;l yorumlan&#;r, vücudumuz için önemi nedir gibi sorular&#;n cevab&#;n&#; yaz&#;m&#;zda bulabilirsiniz.

HGB Kan De&#;eri Nedir?

HGB kan de&#;eri nedir sorusuna cevap vermeden evvel HGB k&#;saltmas&#;n&#;n ne oldu&#;una bakmak gereklidir. HGB yani Hemogram testi Tam Kan Say&#;m&#; Tahlili anlam&#;na gelir. Hemogram testi sonuçlar&#;ndan birisi de Granülosit de&#;eridir. Bu de&#;erin yorumlanmas&#; uzmanlar taraf&#;ndan yap&#;l&#;r. Gran de&#;erlerinin normal olmas&#; ki&#;inin ya&#;&#;na, cinsiyetine ve sa&#;l&#;k durumuna göre de&#;i&#;kenlik gösterebilir. Verilen normal de&#;erler ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;kenlik gösterebilir. Bu nedenle alan&#;nda uzman olmayan bireylerin yorumlamas&#; do&#;ru bir seçenek de&#;ildir.

Hemogram Tahlillerinde Gran De&#;eri Nas&#;l Yorumlan&#;r?

Gran kan tahlili alyuvarlarda bulunan hücre tipini farkl&#; bir biçimde boyamas&#; ile bilinir. Bu kan hücresi e&#;er kontrolsüz bir biçimde ço&#;alma göstermeye ba&#;larsa ciddi tehlike olu&#;turur. Bedenin enfeksiyonlara kar&#;&#; korunmas&#;nda ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminin güçlü tutulmas&#;nda oldukça önemli bir yere sahip olan gran hücreleri, normal de&#;erlerde olmad&#;&#;&#; takdirde problemler olu&#;turur. Özellikle kanser gibi a&#;&#;r hastal&#;klarda gran de&#;erleri normal de&#;erlerin d&#;&#;&#;ndad&#;r. Farkl&#; boyama özellikleri bulunan gran&#;n üç tip hücresi vard&#;r.

Gran De&#;erinin Temel Görevi Nedir?

Gran kan tahlili sonucuna göre uzmanlar bireylerin vücudunun ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k durumunu tespit edebilir. Bilindi&#;i üzere beden yararl&#; bakterilerin yan&#; s&#;ra zararl&#; bakterileri de ta&#;&#;r. Ancak bu zararl&#; bakteriler ile bedenin mücadele etmesi ve güçlü kalmas&#;, bedenin savunma mekanizmas&#; ile do&#;rudan ilgilidir. Kan tahlili sonuçlar&#;na göre gran de&#;eri normalin d&#;&#;&#;nda ise beden hastal&#;klara kar&#;&#; oldukça savunmas&#;zd&#;r. Gran de&#;erinin yüksek olmas&#; farkl&#; semptomlara sebep olaca&#;&#; gibi dü&#;ük olmas&#; da farkl&#; belirtiler gösterir.

Gran Yüksekli&#;i Neden Olur?

Kronik miyeloid lösemi veya di&#;er ad&#; ile kronik miyelositik lösemi ismi ile adland&#;r&#;lan Kronik Granülosit Lösemi hastal&#;&#;&#; kemik ili&#;inin içerisinde bulunan beyaz kan hücrelerinin kontrolsüzce ço&#;almas&#; anlam&#;na gelir. Bu ço&#;alma bedenin kontrolünde gerçekle&#;medi&#;i için ciddi sonuçlar do&#;urur. Kronik Granülosit Lösemi yani KGL, gran kan tahlili sonucunda ortaya ç&#;kar. KGL de&#;erinin yüksek ç&#;kma ihtimali olan bireyler &#;unlard&#;r;

  • Lösemi hastalar&#;,
  • 50 ya&#; üzerinde bireyler,
  • Radyasyona çok s&#;k maruz kalm&#;&#; bireyler,
  • Nükleer radyasyona maruz kalm&#;&#; bireyler,
  • Kalp krizi,
  • Böbrek yetmezli&#;i,
  • Düzenli sigara kullananlar
    Bu ki&#;ilerin düzenli olarak kan tahlili yapt&#;rarak gran de&#;erini ölçtürmeleri sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan isabetli bir karar olacakt&#;r. Bununla birlikte gran de&#;eri yüksek ç&#;kan bireylerde bu yüksekli&#;e neyin sebep oldu&#;u yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar sonucunda belirlenir.

Gran Yüksekli&#;inin Belirtileri Nelerdir?

Gran kan de&#;eri yüksekli&#;i semptomlar&#; ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;iklik gösterebilir. Bireylerin baz&#;lar&#; gribal enfeksiyon benzeri bir belirti göstererek hafif yorgunluk gibi bir durum ya&#;arken baz&#;lar&#; daha a&#;&#;r atlatabilir. Gran de&#;eri yüksek olanlar&#;n baz&#;lar&#;nda nefes darl&#;&#;&#; gibi problemler ya&#;anabilir. Ayr&#;ca talasemi, h&#;zl&#; kilo verme ve özellikle geceleri terleme gibi problemlerle kar&#;&#;la&#;abilirler. Gran yüksekli&#;inde bazen karn&#;n sol üst taraf&#;nda büyüyen dalak nedeni ile &#;i&#;kinlik olu&#;abilir. Bu semptomlar&#;n görülmeye ba&#;lad&#;&#;&#; dönemden yakla&#;&#;k 5 sene sonra Gran kan de&#;eri yüksekli&#;i daha ciddi boyutlara yükselir. Bu durum blast transformasyonu olarak uzmanlar taraf&#;ndan adland&#;r&#;l&#;r.

Gran Kan De&#;eri Yüksekli&#;i Nas&#;l Tedavi Edilir?

Öncelikle uzman kontrolünde tüm tetkikler yap&#;l&#;r. Daha sonra uzman doktor onay verirse hastaya kemoterapi tedavisi uygulan&#;r. Kemoterapi tedavisi ayakta uygulan&#;r ve tedavide hastaya ilaç enjeksiyon arac&#;l&#;&#;&#; ile verilir. Tedavide uygulanacak ilac&#;n dozu ve miktar&#; bireyin ya&#;&#;na, cinsiyetine ve sa&#;l&#;k durumuna göre hekim taraf&#;ndan belirlenir. Tedavi sonras&#;nda hücrelerin normal de&#;ere ula&#;&#;p ula&#;mad&#;&#;&#; kontrol edilir. E&#;er kemik ili&#;inde normal miktarlarda kan hücreleri üretilmeye ba&#;land&#; ise ilaç tedavisi hekim onay&#; ile b&#;rak&#;l&#;r. Gran kan tahlili tedavinin devam etti&#;i süre içerisinde s&#;kl&#;kla yap&#;l&#;r. Ayr&#;ca hasta iyile&#;tikten sonra da düzenli olarak tahlil verir. Bu sayede gran de&#;erlerinde herhangi bir anormal durum olup olmad&#;&#;&#; kontrol edilir.

Gran Dü&#;üklü&#;ü Nedir?

Gran kan tahlili sonucunda gran de&#;erinin dü&#;ük ç&#;kmas&#; da mümkündür. Bu durum t&#;p dilinde nötrofil dü&#;üklü&#;ü olarak adland&#;r&#;l&#;r. Gran de&#;erinin dü&#;üklü&#;ünde pek çok durum etkili olabilir. Bunlar &#;u &#;ekilde s&#;ralan&#;r;

  • Epilepsi hastal&#;&#;&#;
  • Alkol ba&#;&#;ml&#;l&#;&#;&#;
  • Kanser ilac&#; kullan&#;m&#;
  • Vücutta baz&#; vitamin ve minerallerin eksik olmas&#;
  • Hepatit A, B ve C
  • Bak&#;r ve Folat Eksikli&#;i
  • Sinir sistemine ba&#;l&#; olarak ortaya ç&#;kan genetik problemler
  • Gran Dü&#;üklü&#;ü Belirtileri Nelerdir?

    HGB kan de&#;eri nas&#;l dü&#;ürülür? Bu soru soruldu&#;u zaman en önemli de&#;erlerden birisi olan granülosit de&#;erinin dü&#;ürülmesi için doktorun verdi&#;i önerilere uymak gereklidir. Gran dü&#;üklü&#;ü bireylerde gözle görülür belirtilere sebep olur. Bu belirtiler &#;u &#;ekilde s&#;ralan&#;r;

  • A&#;&#;z bölgesinde s&#;kl&#;kla aft benzeri yaralar&#;n olmas&#;,
  • Di&#; etinde &#;i&#;kinlik,
  • Ciltte meydana gelen problemler,
  • Sürekli ve anormal &#;ekilde terleme,
  • Kronikle&#;mi&#; hale gelen yorgunluk,
  • Kar&#;n ve bo&#;azda meydana gelen sebepsiz a&#;r&#;lar,
  • Vücutta enfeksiyon nedeniyle olu&#;an ate&#;

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Gran Nedir? Gran Kan Değeri Ka&#; Olmalı? Y&#;ksekliği Ve D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; Nedenleri

Granı oluşturan hücre tipleri Nötrofil, eozinofil ve bazofildir. Gran testi yapılırken, koldan alınan kan hemogram tüpüne konulur ve hemogram otoanalizörüne verilerek çalışılır. Her hemogram cihazında gran rapor edilmemekte, genellikle 3 hücre ayrı ayrı rapor edilmektedir. Bu üç hücre; Nötrofil, Eozinofil ve Bazofil'dir.

Gran Nedir?

Kan tahlillerinde hemogram testinde gran kısaltması ile verilen granülasitler, kandaki lökosit yani akyuvarların grubunu temsil etmektedir. Gran yani granülasitler, lökositlerin sitoplazmalarında değişik granüller içeren farklı boyama özellikleri gösteren üç tip hücresine denir. Nötrofil, lökositlerin % 70 kadarını oluşturur. Temel görevi ise vücudu zararlı mikroorganizmalardan korumaktır. Bakterilere karşı güçlü savunma sağlayan önemli Lökositlerdir. Bazofil, Lökosit hücreleri içerisinde en az olan (%1) tiptir. Yabancı mikropu içine alıp etkisiz hale getiren Heparin ve Histamin salabilir.

Eozinofiller turuncu renk boyanır. Parazitlerin oluşturduğu enfeksiyonlar ile savaşta önemli lökositlerden. Kandaki sayısının artması, parazit veya alerji kökenli hastalıklarda görülmektedir.

Gran Kan Normal Değeri ( Referans Değeri ) Kaç Olmalı?

Referans yani normal değer aralıkları, her laboratuvarda kullanılan cihazlara, ölçüm kitlerine, kişinin cinsiyeti ve yaşı gibi kriterlere göre değişmektedir.

Bu sebeple laboratuvarlarda verilen referans değerlerde küçük farklılıklar taşıyabilmektedir.

Bu ufak değişimlerle birlikte yaklaşık olarak kanda;

Nötrofil oranı : %

Eozinofil oranı: %

Bazofil oranı: % arasında olmalı.

Gran Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri

Enfeksiyonlar örneğin bakteriyel enfeksiyonlar, kemik iliği bozuklukları, yanık, aşırı stres, böbrek yetmezliği, romatoid artrit, kalp krizi, sigara içme, enflamatuar bağırsak hastalığı, metastatik kanser, Kortikosteroidler dahil olmak üzere bazı ilaçların kullanımı gran artışı nedenleri arasındadır.

Granların çoğunu nötrofiller oluşturur. Gran düşüklüğü bu sebeple Nötrofil düşüklüğü şeklinde de tanımlanmaktadır. Gran düşüklüğünün nedenleri; kanser için kemoterapi alma, lösemi, ilaçlar (antibiyotikler, hiper tansiyon, psikiyatrik bozuklukları ve epilepsi için kullanılan ilaçlar), çoklu sistemleri etkileyen genetik bir bozukluk olan barth sendromu, alkol bağımlılığı, vitamin eksikliği (B12 vitamini, Folat ve Bakır eksikliği), sepsis, pearson sendromu, Hepatit A, B ve C, Aids, olarak sıralanabilir.

Bunlara ek olarak gran düşüklüğü nedenleri arasında Bazı Otoimmün durumlar crohn hastalığı, romatoid artrit, lupus gibi bazı otoimmün durumlar, prematüre bebekler, nadir bir kemik iliği sorunu olan miyelofibroz, kemik iliği üretimine ilişkin problemlere bağlı olarak ortaya çıkan sendromlar sayılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir