enjektör arızası neden olur / Benzin Enjektör Arızasının 5 Belirtisi ve Tamiri - Yolcu Blog

Enjektör Arızası Neden Olur

enjektör arızası neden olur

Benzin Enjektör Arızasının 5 Belirtisi ve Tamiri

Benzin enjektör arızası nedir? Benzin enjektör arızası nasıl tamir edilir? Her gün kullandığımız araçlarımızı ne kadar tanıyoruz? Herhangi bir problemle karşılaştığımız zaman neler yapıyorsunuz? Gelin kendinizi test edin.

Benzin Enjektör Arızası

Öncelikle benzin enjektörü nedir onu öğrenelim. Benzin enjektörü, elektromanyetik bir valftir. İçerisinde bulunan enjektör iğnesi, bobin, geri getirme yayı gibi birkaç materyalin bir araya gelmesi ile oluşur. 

Araçlardaki benzin enjektörü hassas bir parça olup, çeşitli sebeplerden dolayı arızalar yaşanabilir. Arızanın sebebi mekanik ya da elektronik kaynaklı olabilir. Arızalı parçanın tespiti yapıldıktan sonra tamir ya da parça değişimi ile sorun giderilir. 

Benzin Enjektör Arızasının Sebepleri

  • Enjektör ile ECU adı verilen tesisat ve soket arasındaki sokette; temassızlık, korozyon, kopukluk, kısa devre, şasiye kaçak olması durumu
  • Enjektör içerisinde bulunan bobinde (sargıda) kısa devre olması
  • Enjektör sargılarında meydana gelen kopukluk 
  • Enjektörün kirlenmesi, tıkanması ya da tamamen kapanması sonucu püskürtme yapamaması
  • Enjektör kirlenmesinden kaynaklı enjektör iğnesinin kapanmaması ve o bölgenin sızdırma yapması 
  • Enjektör kirlenmesi sonu enjektör iğnesinin çalışırken zorlanması ve doğal olarak yüksek akım kullanmaya başlaması
  • Enjektöre ait iğne ya da yay gibi mekanik parçaların zarar görmesi

benzin-enjektör-arizasi-3

Benzin Enjektör Arızasının Belirtileri Nelerdir? 

Eğer benzin enjektör arızası ile karşılaşırsak nasıl anlarız? Benzin enjektör arızası belirtileri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

  1. Enjektör arızasının bulunduğu kısımda yani ilgili silindirde teklemeler oluşur
  2. Araç motoru vuruntulu çalışmaya başlar
  3. Motor gücü düşer. Ardından yakıt tüketimi artar ve hızlanmada kesiklik yaşanır
  4. Bunun yanı sıra dalgalı rölanti ve motora yüklenildiğinde titreme ve güç eksikliği baş gösterir 
  5. Benzin enjektöre ait elektromanyetik arızalar ECU-OBD sistemi tarafından tespit edilip, arıza ile ilgili kodlar OBD sistemine kaydedilir. Bu arıza bize motor arıza lambasının yanması ile bildirilir

Benzin Enjektör Arızası Tamiri

Benzin enjektör arızasının tamiri mümkündür. Fakat bazı testlerden geçerek arızanın kaynağı tespit edildikten sonra gerekli tamir işlemlerine başlanır. İşte enjektör arızası tamiri:

  • Öncelikle aracınız diagnostik test cihazına bağlanır. Enjektör arızasının tespitine yönelik diagnostik teknik adımlar uygulanır. Benzin enjektör arızasına dair gerekli tüm arıza kodları kaydedilir. 
  • Enjektörün çalışmaması durumunda motor rölantide çalıştırılır gerekli incelemeler yapılır.  
  • Benzin enjektörlerine ait elektrik soketleri çıkarıldıktan sonra motorun tepkisi izlenir. 
  • Eğer soket çıkarıldığı an aracın rölanti hali bozulmuyorsa, soketi çıkarılan o enjektör ya da enjektör tesisatı arızalı demektir.
  • Enjektörün çalışma sesinin dinlenmek de oldukça önemlidir. Tıpkı bir doktor gibi marş basarken ya da motor rölantide çalışırken, bir steteskop ile benzin enjektörünün çalışma sesi dinlenir. 
  • Dinleme sırasında oldukça dikkatli olunmalıdır. 
  • Enjektör çalışırken “tık tık ya da çıt çıt” şeklinde ses çıkarır. Diğerlerinde bu ses gelmelidir. Ancak arızalı olduğu düşünülen enjektörden bu şekilde bir ses gelmiyorsa bu benzin enjektörünün kablo tesisatı arızalıdır ya da bizzat enjektörün kendisi arızalıdır. 
  • Eğer steteskop yoksa bir tornavidayla da dinleme yapılabilirsiniz. Tornavidanın ucu enjektöre tutulur, sap kısmı ise kulağa tutulur. Böylece enjektörün çalışma sesi dinlenir.
  • Son olarak arızalı olduğu düşünülen benzin enjektörünün tamiri gerçekleştirilir ya da parça değişimi sağlanır. 

Benzin Enjektöründe Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Benzin enjektörü yere düşürülmemeli ya da herhangi bir mekanik darbe almamalı
  • Benzin enjektörünün içerisine yağ, su gibi yabancı maddeler girmemeli
  • Enjektör takılırken, O-ring az miktarda ince yağ ya da benzin ile yağlanmalı
  • Benzin enjektörü, benzin galerisine takılırken, sağa-sola manevra yapılarak yerine oturtulmalı. Elbette bu esnada O-ring’e zarar verilmemeli
  • Önceden kullanılan O-ringler tekrar kullanılmamalı; sökülen o-ring’lerin yerine yenileri takılmalı

Bakımları Tam Kiralık Araç Arıyorsanız Yolcu Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize ( 5 ) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yetkili servisler dizel enjektörlerin sökülmesini ve tamir edilmesini yasaklamıştır, onlar bir arıza durumunda komple değişim yaparlar. Öte yandan sanayideki dizelciler (pompacılar) enjektörlerin sökülmesini, temizlenmesini, tamirini, içindeki arızalı parçaların yenisiyle değişimini yapmaktadırlar.

Dizel yakıt enjektörleri elektromekanik parçalardır, yani enjektörler mekanik olarak çalışırlar fakat enjektörlerin kumanda edilişi elektroniktir, yani bir selenoid (sargı-bobin) valf veya piezo elemanlarla gerçekleşir. Sonuç olarak dizel enjektörlerin arızası temel olarak ikiye ayrılabilir.

*Dizel enjektörde elektronik temelli arızalar.

*Dizel enjektörde mekanik temelli arızalar.



Bir dizel enjektörde (piezo enjektör hariç), arızanın sebebi ister elektronik ister mekanik olsun, o enjektörün geri dönüş hattındaki debi ölçülerek arıza tespit edilebilir, çünkü bir dizel enjektörün yanlış çalışması, o enjektörün geri dönüş hattına gönderdiği yakıtın farklı miktarda olmasına sebep olur. Bozuk enjektör diğer enjektörlerden farklı çalışır ve farklı miktarda yakıt püskürtür. Her enjektöre gelen yakıt miktarı aynıdır, dönen yakıt miktarı da aynı olmalıdır, eğer farklıysa o enjektör arızalıdır. 

Bugün dizel otomobillerin neredeyse tamamında common rail yakıt sistemi kullanılır ve iki çeşit enjektör bulunabilir: (Bkz: Selenoid Dizel Enjektör) (Bkz: Piezo Dizel Enjektör) Dizel enjektörde mekanik arızalar genellikle enjektörün iğnesinin veya memesi deliğinin bozulması, enjektör yayının bozulması-sertliğinin değişmesi, enjektör iğnesinin sıkışması, eğilmesi, enjektör iğnesinin tam kapanamaması, enjektörün içindeki ince kanallarda kir-pislikten dolayı tıkanma meydana gelmesi gibi sebeplerdir. Örneğin enjektörün valf kumanda odasındaki, kontrol supabının (küçük bilyenin) sürekli açık halde kalması, yüksek basıncı sürekli geri dönüş hattına tahliye edilmesine sebep olur, bu durumda yakıt sisteminde basınç düşer, arıza lambası yanar, güç azalır, o enjektör yakıt püskürtemez, motor vuruntulu çalışır. Bunun sebebi o kontrol supabına sıkışan küçük bir parçacık olabilir, bu kısımlar miktronluk hassasiyetle çalışır.



Dizel enjektörde mekanik arızanın kontrolü:

Arıza belirtilerinin değerlendirilmesinden ve elektriksel kontrollerden sonra

*Gözle yakıt  kaçağı kontrolü.

*Debi kontrolü.

*Enjektörün sökülmesi incelenmesi

Dizel enjektörün elektriksel kontrolleri:

*Dizel enjektörde elektronik arızaların teşhis edilmesi için, ilk yapılması gereken işlem Diyagnostik tekniği adımlarını uygulamaktır.

*Selenoid enjektörlerde (kesinlikle piezo enjektör olmamalı), enjektör soketinin sırayla çıkarılıp motorun tepkisi dinlenir, motorun tepki vermediği enjektör arızalıdır.

*Diyagnosik cihazıyla enjektörlerin bağımsız olarak çalıştırma-durdurma testi yapılması (aktör testi). Motorun tepkisinin izlenmesi.

*Enjektörlerin soketlerinden multimetre ile direnç ölçümü yapılması. Böylece enjektörlerin içindeki sargıların kısa devre, kopukluk, şasiye kaçak gibi kontrolleri yapılması, böylece selenoid bobinin sağlamlığından emin olunması.

*Enjektörün kablo tarafındaki soketinden sinyal (voltaj kontrolü). Bunun için multimetre veya osiloskop kullanılabilir. Böylece enjektörlere elektrik beslemesi gelip gelmediği kontrol edilmiş olur.



Dizel enjektör arıza belirtileri ve sonuçları:

*Motor arıza lambası yanar.

*Motor siyah duman atar. Oksidasyon katalizörü ve dizel partikül filtresi tıkanabilir, arıza verebilir.

*Enjektör damlatma yapar.

*Motor  gürültülü çalışır.

*Rölanti düzensizleşir.

*Motor gücü ciddi oranda azalır. Bazı durumlarda düşük devir ve yüklerde fark hissedilmez, fakat yüksek devir veya motor yüklerinde arıza kendisini daha fazla belli eder.

*Enjektör arızasıyla birlikte sistemdeki yakıt basıncı da aniden düşmüşse, sistem motorun çalışmasına izin vermez. (Örneğin enjektör yakıt sızdırıyor olabilir, bu durumda motor ciddi hasar alabilir (piston delinmesi vb.))

*Damlatma yapan bir enjektör, yanma odasına ve piston kafasına fazla miktarda yakıt damlatır, bu yakıt kurum-karbon birikintisine sebep olur, bu karbon birikintisi kapladığı yüzeylerin aşırı ısınmasına-soğuyamamasına sebepler olur ve bu kısımları erimesine-delinmesine, motorun erken ateşleme yapmasına (vuruntuya) sebep olabilir. Aşırı karbon-kurum birikintisi sebebiyle hiç çalışmayan dizel motorun, karbon temizliğinden sonra çalışır duruma geldiği örnek durumlar vardır.

Dizel enjektör arıza sebepleri:

*Kirli veya kalitesiz yakıt (mazot) kullanılması.

*Kirli, kalitesiz veya zamanında değiştirilmemiş yakıt (mazot) filtresi.

*Mazotun içinde su bulunması ve  suyun enjektörlere kadar gelmesi. Örneğin dizel enjektörün içinde bir gece kalan bir damla su enjektörü bozabilir.
(Bkz: Dizel Enjektör Çeşitleri)
Detaylı bilgi için dizel motorlar hakkında bu bölümleri okuyunuz: Bölüm 1 - 2 - 3 - 4 
Ana konu: (Bkz: Dizel Motor Arızaları)

Arızalı Bir Yakıt Enjektörünün Belirtileri Nelerdir?

Arızalı Bir Yakıt Enjektörünün Belirtileri Nelerdir?

Otomobil motorları, işleyişinin ayrılmaz bir parçası olan yakıt besleme sisteminin de içinde bulunduğu farklı sistemlerle birlikte çalışır. Yakıtı motora doğru biçimde ulaştırmak yakıt enjektörlerinin işidir ve motora gücünü veren küçük patlamaları oluşturarak oynadıkları rolün kimi riskleri vardır. Bir yakıt enjektörünün doğru biçimde çalışıp çalışmadığını nasıl tespit edeceğinizi bilmek, sizi birçok sorundan ve onarım masrafından kurtarabilir. 

Bir yakıt enjektörü arızasını tanımlamanıza ve sorunu çözmenize yardımcı olacak bilgileri yazımızda sizler için derledik.

Yakıt Enjektörü Nasıl Çalışır?

Yakıt enjektörünün doğrudan benzin enjeksiyon sistemindeki işlevini anahatlarıyla bilmek, sistemdeki herhangi bir düzensizliği belirlemenize yardımcı olacaktır.

Sistem şu şekilde çalışır: Benzin, yakıt deposundan yakıt pompası aracılığıyla enjektörlere pompalanır, burada enjektörler yakıtı belirli bir açıyla emme manifolduna püskürtür. Yakıtın hava ile birleştiği, hava-yakıt karışımının daha sonra yanma odasında sıkıştırıldığı ve ateşlendiği yer burasıdır. Enjektör, denkleme ne zaman ve ne kadar yakıt ekleneceğini, açı ve püskürtme düzenini özel olarak kontrol eder. Bunların tümü, bir dizi sensör kullanılarak motor kontrol ünitesi (ECU) tarafından hesaplanır.

Arızalı Yakıt Enjektörü Nasıl Anlaşılır?

Arızalı bir yakıt enjektörü şakaya gelmez ve gözetimsiz bırakılırsa çok daha ciddi hasarlara yol açabilir. Bunu önlemeye yardımcı olmak için, dikkat etmeniz gereken yakıt enjektörü sorunlarının bazı belirtileri şunlardır:

Aracın Çalışmaması

Arızalı bir yakıt enjektörünün en belirgin semptomlarından biri, aracın hiç çalışmamasıdır. Bu durumun gerçekleşmesinin birçok nedeni olsa da motor enerji üretecek kadar yakıt almıyorsa, sorun enjektörlerde olabilir.

Motorun Tekleme Yapması

Sistemi çalıştırmak için yeterli yakıt olsa bile tıkalı veya kirli bir yakıt enjektörü, hava ve yakıt dengesini bozarak tutarsız bir reaksiyona neden olabilir. Bu, motorda teklemelere yol açar.

Kaba Rölanti veya Titreşimli Motor

Tıkanmış enjektörlerden gelen tutarsız yakıt beslemesi kaba rölantiye neden olabilir. Bu durumda motorun dakikadaki devir sayısında (RPM) rastgele dalgalanmalar gerçekleşir. Gaz pedalına herhangi bir müdahalede bulunmadığınız halde devir göstergenizde dalgalanmalar gerçekleşiyorsa, bu motordaki enjektörlerde bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir. Bununla birlikte, bozuk bir yakıt enjektörü motorunuz rölantide çalışırken çıkardığı seste de bir değişiklik meydana getirebilir.

Motor Arıza Işığının Yanması

Motordaki tüm bu sorunlar, gösterge paneli uyarı ışığının yanıp sönmesine neden olabilir. Bu durum sorunu tam olarak açıklamasa da şüpheli parça yakıt enjektörleriniz olabilir.

Kötü Yakıt Ekonomisi

Arızalı bir yakıt enjektörü, araca güç sağlamak için motora yeterli yakıt sağlamadığında, motor kontrol ünitesi (ECU) bunu kaydeder ve boşluğu ortadan kaldırmak için için diğer enjektörleri aşırı uyarır. Bu, yakıt deposundan daha fazla yakıt çekileceği ve yakıt tüketiminizin fark edilir miktarda artacağı anlamına gelir.

Yakıt Sızıntıları ve Kokuları

Bazen sorun, kirli veya tıkalı bir yakıt enjektöründen daha fazlasını ifade ediyor olabilir. Ünite gerçekten hasar görmüş veya çatlamışsa, yakıt sızıntıları gerçekleşebilir. Bu durum yakıt ekonomisinde de fark edilir sonuçlar doğurur ancak aynı zamanda belirgin bir yakıt kokusu da yaratacaktır. 

Yakıt Enjektörleri Nasıl Kontrol Edilir ve Nasıl Temizlenir?

Yakıt enjektörleri ile ilgili olması muhtemel sorunları gidermek için profesyonel bir servise başvurmadan önce uygulayabileceğiniz bazı yöntemler bulunmaktadır. Ancak sorun çok şiddetli ise profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz.

Koluman Daima Yanınızda!

Aracınızın tüm bakım ve onarım işlemlerini Koluman’ın uzman ekibine bırakın!

Koluman’ın profesyonel bakım ve onarım hizmetlerinden yararlanmak üzere online servis randevusu almak için tıklayın ya da bizimle iletişime geçin.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir