fatma serap karamollaoğlu hayatı / Briçten Belagata - Fatma Serap Karamollaoğlu

Fatma Serap Karamollaoğlu Hayatı

fatma serap karamollaoğlu hayatı

EKİBİMİZİ TANIYALIM

Fatma Serap Karamollaoğlu

yılında Balıkesir'de doğmuş, Ankara’da büyümüştür. Öğrenim hayatını Ankara’da tamamlamış, yılında Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden mezun olmuştur. Akademik kariyer yapmak isteyen yazar bir süre kamuda hizmet ettikten sonra ayrılmış, bir özel şirkette iş hayatını tamamlayarak emekliye ayrılmıştır.

Her zaman dine meraklı olan hocamız yılında Hasan Salih hocadan Arapça dersi almaya başlamıştır. Arapçayı yaklaşık üç yılda öğrenmiş, bir taraftan İslami İlimler alt yapısını tamamlamak için çeşitli derslere devam etmiş, bir taraftan da hat çalışmaya başlamıştır. Hocalarının teşvikiyle Arapça ders vermeye başlamıştır. Hüseyin Kutlu Hoca’dan Sülüs ve Nesih yazı hat icazeti ve Medine Balcı Hoca’dan medrese icazeti almıştır.  Bir taraftan Arapça, Tefsir ve Kur’ân ilimleriyle alakalı dersler verirken bir taraftan da Türkçede eksikliğini hissettiği ders kitaplarını yazmıştır. Türkiye’de tanınmayan değerli İslam alimlerinin tefsir kitaplarını tercüme etmeye başlamıştır. 
Hayatını Kur’ânı tanıtmaya, sevdirmeye, yaşamaya ve yaşatmaya adamıştır. 
Halen ders vermeye, kitap yazmaya ve tercüme çalışmalarına devam etmektedir. Yayınlanmış ve yayınlanmak üzere hazırlanan toplam 22 kitabı vardır.

Daha geniş bilgi için; Fatma Serap Karamollaoğlu kimdir ?

 
Ayşegül Yüksek

Rize doğumludur. İmam-Hatip lisesini ve Işıklı kız Kur'an kursundaki medrese eğitimini bitirdikten sonra yılında evlenip İstanbul'a yerleşmiştir. İlahiyat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra ilim çalışmalarına devam ederek Kuran-ı Kerimi anlama adına Arapçadan sarf, nahiv, maksut, belagat, tefsir, fıkıh usulü, İslam tarihi ve İhya’ı Ulumi-d Din gibi dersleri Nurnisa Kuşaslan hocasından almıştır. Halen de almakta ve Arapça dersleri vermektedir.


Buşra Sacide Yılmaz

yılında özel ders alarak Arapçayla tanışmıştır. Kasım ayından itibaren hocası Fatma Serap Karamollaoğlu’yla derslere devam etmektedir. Özellikle iştikak/etimoloji üzerine çalışmaktan ve Kur’an ile ilgili yeni şeyler öğrenmekten mutluluk duymaktadır. Vakit buldukça botanik illüstrasyon ile ilgilenmekten hoşlanmaktadır.


Fatma Çito

'te Ordu Ünye'de doğmuştur. Evli ve üç çocuk annesidir.
Çamlıca Ülker Camii Kur'an Kursunda sarf ve nahiv okumuştur. Bu arada ortaokul ve lise sınavlarına hazırlanarak Pendik İmam Hatip Lisesini ve Açık Öğretim İlahiyat Önlisansı bitirmiştir.
Çamlıca Ülker Camii Kur'an Kursunda üç yıl öğreticilik yapmıştır. Müftülüklerde fahri olarak görev almıştır. İnsan ve Medeniyeti Hareketi Derneği’nde yaz okulu ve ev okulu eğitmenliğinde bulunmuştur. Halen Ataşehir’de Hanımlar Komisyonu’ndaki faaliyetlerine devam etmektedir.
'te Fatma Serap Karamollaoğlu’ndan Belagat dersleri almaya başlamıştır. Ders almaya ve vermeye devam etmektedir.


Fatma Karahan

Rize doğumludur. 4 çocuk, 6 torun sahibidir. Lise eğitiminden sonra başörtüsü sebebiyle kazandığı İlahiyat fakültesine gidememiştir. Bu dönemde Medine hocadan 5 yıl arapça eğitimi sonucu icazetini almıştır. Evlendikten sonra evinde birkaç yıl arapça dersleri vermiş çocukları olunca ara vermiştir.

Necla Koytak’ın düzenlediği Aile Okulu kursuna katılmış, devamında aynı konuda özel dersler gelmiştir. Bu grupta, çocuk eğitimi ve disiplini konularında çalışmış Dernek ve Belediyelerde seminerler vermiştir. Fatma Bayram Hocayla da Necla Koytak seminerlerinde yol arkadaşlığı yapmış, Eğitime Katkı Grubu adı altında, Altunizade Kültür Merkezinde iki yıl meal dersi vermiştir. Bu dersler esnasında, Serap Karamollaoğlu ile tanışmış, Arapçasını geliştirmek için onun derslerine katılmıştır. O zamandan beri Arapça, Belagat ve tercüme derslerine hem öğrenci hem de öğretici olarak katılmaktadır. Bu esnada içinde kalan Üniversite eğitimini de Avrupa İslam Üniversitesinde tamamlamıştır. Ayrıca sağlık, bütünsel tıp, insan psikolojisi ve enerjitik çalışmalar hakkında okumalar ve araştırmalar yapmaktadır.


Fatma Serra Ünal

İstanbul doğumludur. İstanbul Şehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunudur. Özel bir şirketin bilgi işlem bölümünde çalışmaktadır. Annesi Fatma Serap Karamollaoğlu’nun çok uzun yıllardır öğrencisidir. Kendisi de Fatma Serap Karamollaoğlu’nun derslerine katılmış, Türkler için Kuranı Anlayarak Okuma çalışmasının ilk öğrencilerinden olmuştur. Kur’an Seferberliği programının website olmadan önceki blog sayfasını yönetmiştir. Şimdi ise instagram sayfası ile ilgilenmektedir.


Halide Kızılkaya

Kocaeli İzmit doğumludur. Kocaeli'nde İmam Hatip ortaokulunu bitirdikten sonra İstanbul'da Kumrulu Mescit Kur'an kursunda medrese eğitimi almıştır. 2 yıl Kocaeli'nde Halıdere İslami İlimler Merkezinde Kur'an-ı Kerim öğreticiliği yapmıştır. yılından itibaren İstanbul'da yaşamaktadır. Yekder, İdemer ve Eğitime Katkı Grubu gibi derneklerden Arapça ve çeşitli eğitimler almıştır. Açık öğretim liseyi bitirdikten sonra yılında Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olmuştur. yılında Fatma Serap Karamollaoğlu ile tanışmış, talebesi olan Fatma Karahan ile başladığı eğitimlere Fatma Serap Karamollaoğlu ile devam etmektedir. Arapça ve Kur'an-ı Kerim'i anlayarak okuma çalışmalarının yanı sıra ve belagat dersleri de almakta tercüme çalışmaktadır. Bir taraftan da Kur'an-ı Kerim'i anlama yolunda meraklı ve istekli hanımlara Arapça dersi vermeye başlamıştır. Evli ve iki çocuk annesidir.


Kübra Ağar

İstanbul doğumludur. İstanbul Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Avni Efendi Kız Kur'an Kursunda Mümine Erdoğan ve Semra Ulutaş hoca hanımlardan medrese eğitimi almıştır. Daha sonra hocası Nurnisa Kuşaslan ile tanışmış ve kendisinden Sarf, Nahiv, Belagat derslerini almıştır. Halen de onun talebesidir. Açıköğretim Fakültesi İlahiyat öğrencisidir. Hem eğitimine hem de öğrendiklerini Kur'an-ı anlamak isteyen kıymetli insanlara öğretmeye devam etmektedir.


Melahat Yılmaz Türkmen

yılında İstanbul’da doğdu. yılında İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldu. Özel sektörde yazılım, SAP danışmanlığı, ekip liderliği ve proje yöneticiliği görevlerinde bulundu. 21 yıl boyunca severek çalıştığı iş hayatına, ara vermeye karar verdi.
Şu an tezhip ve İslam sanatlarında geometrik desenler konusunda eğitim almakta ve Arapça öğrenmektedir. "Kuran Seferberliği" web sitesinin yazılım ve yönetiminden sorumludur.


Merve İnan

İstanbul doğumludur. İlahiyat mezunudur. senesinde Yeşilbağ Ulu Camii kız kuran kursunda hafızlığını tamamlamış ve hafızlık belgesini almıştır.
Hafızlığını tamamladıktan sonra lisan arapçası, sarf, nahiv, belagat, hadis, tefsir, fıkıh gibi ilimleri Nurnisa Kuşaslan hocasından almış ve aynı zamanda Arapça dersleri vermeye başlamıştır. Halen de almaya ve vermeye devam etmektedir.


Nurnisa Kuşaslan

Diyarbakır doğumludur. İstanbul'da Sümbül Efendi Kız Kuran Kursunda hafızlığını tamamlamıştır. Daha sonra Kur'an-ı anlamaya yönelik merakı, onu müsbet ilimler alanında Kur'an Arapçası ağırlıklı olmak üzere farklı hocalardan dersler almaya yöneltmiştir. Eskişehir İlahiyat Fakültesinden mezun olmuştur.
Aldığı dersler; Sarf, Nahiv, Belagat, Usul (Fıkıh, Tefsir, Hadis), Kelam, Mantık, Tasavvuf’tur.
Ders aldığı hocalar; Reyhan Ezergül ve Medine Balcı’dır.
yılından itibaren Fatma Serap Karamollaoğlu’ndan Belagat dersleri almaya başlamış ve farklı çalışmalarda kendisi ile beraber bulunmuştur. Halen de onun talebesidir.
yılında öğretim hayatına başlayıp, bu alanda birçok öğrenci yetiştirmiştir. Farklı kurumlarda bu görevine devam etmektedir.


Ömür Karamollaoğlu İmam

Ankara doğumludur. Evli ve 4 çocukludur. İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatını başörtüsü nedeni ile bırakmak zorunda kalmış, eğitimine Ürdün’de Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde devam ettiyse de ülke değişikliği ve doğum yapması nedeniyle o bölümü de yarım bırakmak zorunda kalmıştır. 18 sene boyunca Ürdün/Amman, Birleşik Arap Emirlikleri/Abu Dhabi, Suudi Arabistan/Riyadh’ta yaşamıştır. yılından beri Istanbul’da ikamet etmektedir. İyi derecede İngilizce ve Arapça (konuşma dili), orta seviyede fasih arapça bilmektedir. Türkiye’ye gelir gelmez annesinin Türkler için Kur’ân’ı Anlayarak Okuma Derslerini almış, Üsküdar Baş Vaizesi Fatma Bayram hocadan Esma-i Husna dersleri almış, annesinin kırık meal derslerine katılmıştır. Fatma Serap Karamollaoğlu’nun kızıdır.


Semra Elmadağ

Samsun doğumlu, 4 çocuk, 5 torun sahibi bir ev hanımıdır. ’den beri Serap Karamollaoğlu’ndan Arapça ve Kur’an ilimleri dersi almaktadır. Dersler arasında en çok ilgisini çeken ayetlerin belaği açıdan irdelenmesi ve tercüme dersleri olmuştur. Kuran ilimleri meşguliyetinin dışında körler için kitap okumaktadır.


Sevda Binici

İstanbul doğumludur. Evli ve iki çocuk annesidir. Beşiktaş Ihlamur Kız Kur’an Kursunda eğitim almıştır. Açık Öğretim İlahiyat Fakültesi’ni bitirmiştir. Umre dönüşü Kur’an dili Arapçayı öğrenmeye karar vermiş, ’de tanıştığı hocası Fatma Serap Karamollaoğlu’ndan Nahiv, Sarf ve Belağat dersleri almaya başlamıştır. Halen de bu dersleri almaya ve vermeye devam etmektedir.


Şule Peru

İstanbul doğumludur. Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi seafoodplus.infoburnu İmam Hatiple başlayan Arapça aşkını yılında önlisans dersini aldığı Nurnisa Kuşaslan hoca hanımla tanıştıktan sonra da Kur'an’ı anlamak için olan ilimlerle devam ettirmiştir. Kendisinden sarf – nahiv – belâgat - hadis - tefsir - fıkıh - lisan dersleri almış ve bu süreçte aldığı dersleri de vermeye başlamıştır. Nurnisa Kuşaslan’la beraber farklı çalışmalarda bulunmuştur.
Kendini ifade edebilecek kadar arapçası vardır
Aldığı dersler; Sarf, Nahiv, Belagat, Usul’dür.
Ders aldığı hoca hanımlar; Nurnisa Kuşaslan ve Nihal Değer’dir.


Tülay Yılmaz

Hollanda doğumludur. Hacettepe Üniversitesi Muhasebe, Anadolu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni bitirmiş, halen aynı Üniversitede Acil Durum ve Afet Yönetimi okumaktadır.
İsmek Arapça kursları almış, daha sonrasında Fatma Serap Karamollaoğlu’ndan Türkler için Kur’an’ı Anlayarak Okuma ve Arapça Nahiv dersleri almıştır. Kur’an Seferberliğinde sayfaya ait ayetlerle ilgili hadisleri yazmıştır.


Zeynep Akkuş

İstanbul doğumludur. Üsküdar Mithatpaşa Kız Meslek Lisesi giyim branşı mezunudur. Lise bittikten sonra bir yıl medrese eğitimi almıştır. Akabinde Kuran Kursu öğreticiliği yapmış, sivil platformlarda gönüllü çalışmalarda aktif olarak bulunmuştur. ‘te Fatma Serap Karamollağlu’nun derslerine katılmış, sarf, nahiv ve belagat dersleri almıştır. Hala kendisiyle çalışmaya devam etmekte ve Arapça dersleri vermektedir.


Zeynep Betül Kaya

yılında İzmir’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldu. İş hayatına ikiz kızlarının doğumu nedeniyle ara verdi, bu süreçte ilgi duyduğu alanlarda kendini geliştirmek için çeşitli faaliyetlere katıldı. Web sitesine teknik olarak destek sağlamaktadır.


Zeynep Poyraz

yılında, Kniest Sendromu ile dünyaya gelmiştir. Bilkent Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirmiştir. Üniversiteden mezun olduğu yaz hafızlığa niyet etmiş, senesinin, Eylül ayında hafızlık sınavına girmiş ve belgesini almıştır. Şu anda psikoloji üzerine eğitimler almaya devam etmektedir. Aynı zamanda Açık öğretim İlahiyat okumakta ve bir Kur’an kursunda hafızlık yapan kız öğrencilere danışmanlık yapmaktadır. Çocukluğundan beri yazı ve resimle ilgilenmektedir. İleri düzeyde İngilizce bilmekte ve Arapçasını da ileri seviyeye taşımak istemektedir. Ayrıca Fatma Serap Karamollaoğlu ve Ömür İmam Karamollaoğlu’nun akrabasıdır.
Hafızlık üzerine yaptığı söyleşiye linkten ulaşabilirsiniz.   Göz Göre Göre Programı-

Web sitemizde "Sayfadan Gönüle Düşenler" bölümünün yazarıdır.

Hayat hikâyelerinde her insanın tecrübe ettiği konjonktürün, sosyo-kültürel hayatın, gündelik yaşamın, ilişkilerin, davranma biçimlerinin, sıkıntıların ve sıkıntılarla baş etme yöntemlerinin metin sahibinde nasıl formüle edildiğini görürüz. Zaman, sosyal hayat ilişkisi kitaba ismini veren briç oyunu gibidir. Amcalar da dâhil ailede birçok kişinin oynadığı briç oyununa küçük yaşlarda F. Serap Hocahanım da kalır. Öyle ki briç kulübüne üye olması ve yarışmalara katılması dahi istenir ondan. “Briç oyununu bilmeye medeni denmez.” Diyen Safveti Ziya’nın izini takip ettiğimde süreç içinde bunun F. Serap Hocahanım’da briçten belagate doğru olduğunu gördüm. Enteresan, bir o kadar da önemli bir konjonktürel izlek…

F. Serap Hocahanım’ın hayat hikâyesi “anlamın peşinde bir ömür” olarak tanımlanabilir. “Madem Kur’an okuyorum, o zaman anlamalıyım.” diyerek çıkılan yolu takip etmek de ilginç olacak. Kurumsal destek ve akademik mecburiyet olmadan alınan yol, insan için de ümitvar bir geleceğe işaret ediyor. Bu anlamda bireysel fakat sağlam bir duruşun insana açtığı kapılar, imkânlar, ummadığı hâller, hayallerinin ötesinde bir hayat ve mutluluğa dair izler de kitabın satırlarında. Bu bakımdan tek başıma ne yapabilirim ki üstelik kadınken diyenlere de güzel bir örnek bu hatırat.

Okuyalım o vakit…

Fatma Serap Karamollaoğlu: Toplumumuzda kur’an bilinci için eğitim şart!

Yaklaşık 25 senedir Arapça, tefsir, Kur’ân meali, belağat dersleri veren, belağat ilmi ile ilgili ders kitapları yazan, Kur’ân’ın anlaşılmasına ve hayatın merkezine alınmasına katkı sağlamak adına, “Türkçe Konuşanlar İçin Kur'ân'ı Anlayarak Okuma Rehberi 1 ve 2” kitaplarını hazırlayan Fatma Serap Karamollaoğlu hocamızla başlatmış olduğu, “Kur’ân Seferberliği” hakkında konuştuk. Karamollaoğlu, Amacımız Kur’ân’ı aslıyla, mealiyle, tefsiriyle okumak, aramızdaki mesafeyi kaldırmak, günümüzü Kur’ân’la anlamlandırmak, Allah’ın bizden istediği gibi yaşamaya çalışmaktır” dedi.

Hocam öncelikle şu sorudan başlayalım. Kur’ân seferberliği nedir?

Kur’ân Seferberliği, günde en az yarım saat Kur'ân'la vakit geçirmek üzere planlanmış bir programdır. Bu yarım saati de günde bir cüz Kur'ân okumak fikrinden yola çıkarak belirledik. 25 senedir Arapça, tefsir, Kur’ân meali, belagat dersleri veriyorum. Ancak öğrencilerimin çoğuna günde 1 cüz Kur’ân okuma standardını yerleştiremedim. Geçen sene sonunda arkadaşların benim seviyeme gelebilmek için neler yapmaları gerektiği konusundaki bir soru üzerine onlara benim kadar çok Kur’ân okumadıklarını söyledim. Onlar da önümüzdeki yıl benim kadar Kur’ân okumak istediklerini söylediler.  Bunun üzerine günlük 1 cüz Kur'ân okuma çalışmasını onların derslerini de destekleyecek şekilde nasıl daha verimli bir hale getirebiliriz diye düşündük. 1 cüz Kur’ân'ın ortalama okuma suresini yarım saat olarak hesaplayınca hedefimizi günde yarım saat Kur’ân'da vakit geçirmek olarak belirledik.

Bunun için daha önce hafızlık için yaptığım çalışmayı hatırladım. Bilinen metotlarla standart bir şekilde hafızlık yapmadım ama anlayarak her gün 1 sayfayı okuyup o sayfayı o günkü namazlarımda okumak şeklinde iki yıllık bir çalışmam oldu. Bu çalışma esnasında ezberlediğim sayfayı her gün 99 kere okudum. Tabii ki bu okuma esnasında gözüme çarpan ve anlamadığım gramer kaideleri, harekeler, manalar ve kelimeler oluyordu. Bunları anlamadan ezber yapamadığım için çeşitli tefsirlerden, Türkçe ve Arapça gramer kitaplarından araştırma yapmam gerekiyordu. Bunları da çok severek yapıyordum. 

Bu okuma esnasında anlamadığım şeyleri fark etmem birkaç okuyuştan sonra başlıyordu.

Üstelik gitgide okumak daha hızlı ve akıcı bir hal alıseafoodplus.info hatırlayınca öğrencilerimin de bu metottan faydalanabileceğini düşündüseafoodplus.info için de birbirimizi teşvik etmek, o sayfada gözümüze çarpan gramer kaidelerini, değişik kelimeleri veya tefsirleri paylaşabilmek için bir WhatsApp grubu kurmaya karar verdik.

Bu sene “Türkçe Konuşanlar İçin Kuran'ı Anlayarak Okuma” dersi için beklediğimizin çok üstünde bir müracaat seafoodplus.info yeni öğrencilerimize de bu programdan bahsedince onlar da katılmak seafoodplus.infoılanlar akrabalarının, komşularının, diğer grup arkadaşlarının da bu çalışmaya katılmak istediklerini söylediler. Böylece WhatsApp grubu bizim için yetersiz kaldı katılımcıdan fazlasını kabul etmeyen WhatsApp grup sayımız 5 e ulaşınca hepsiyle aynı bilgileri paylaşmanın zor olacağını düşünerek bir grupta   katılımcıya izin veren Telegram programına geçtik. Her ay günde bir sayfayı 1, 5, 10, 21 kere olmak üzere toplam 25 sayfayı okuyor, bu sayfalarla ilgili paylaşımlar yapıyoruz. Ay sonunda zamanında okunamamış sayfaları telafi amaçlı 5 veya 6 gün ara veriyoruz. Bu seferberliğe herkes her zaman katıseafoodplus.info bulunduğumuz sayfadan Kur’ân okumaya başseafoodplus.info sonunda ara verdiğimiz günlerde bu eksik sayfalarını telafi etmeye çalışır. Ya da bizim hatmimiz bittiğinde eksik sayfalarını tamamlamaya devam eder.

Peki, Kur’ân seferberliğinin amacı nedir?

Amacımız hayatımızı nasıl yaşamamız gerektiğini anlatan kitabımız Kur’ân'la geçirdiğimiz vakti çoğaltmak ve Kur'ân'ı anlamaya çalışmak. Bunun için günde en az yarım saat Kur’ân’la vakit geçirmek. Amacımız onu aslıyla, mealiyle, tefsiriyle okumak, aramızdaki mesafeyi kaldırmak, günümüzü Kur’ân’la anlamlandırmak, Allah’ın bizden istediği gibi yaşamaya çalışmak. Böylece ahirete hazırlanmak için günümüzün en az yarım saatini ayırmak ve en önemlisi bunu bir alışkanlık haline getirmek.

Tabi ki bizler, yani ben ve öğrencilerim bunun için çok daha fazla vakit ayırıyoruz. Hatta katılan seferberlerimiz arasında bizden daha çok vakit ayıranlar da var. Gelen mesajlarla bize bunu seafoodplus.infoında hafızlık yapmış, ama yeterince diri tutamamış olan seferberlerimiz var. Bu vesileyle hafızlıklarını tekrar ediyorlar.

Kur’ân seferberliği içinde ne gibi çalışmalar var? 

Bu programa katılmak isteyenlerin yapacağı şey o gün yayınladığımız Kur’ân sayfasını Arapça aslından ve Türkçe manasından en azından bir kere okumasıdır.

Tabii bu minimum hedef. İsteyenler bu sayfayı istediği kadar çok okuyabilir, çeşitli meal ve tefsirlerden okuyabilir. Sayfayı veya bir kısmını ezberleyebilir, ezberlediği kısımları namazlarında okuyabilir, vs. Herkes kendi şartlarına, altyapısına, arzularına göre bu çalışmayı şekillendirebilir. Grup çok kalabalık ve çok farklı seviyelerde arkadaşlar olunca paylaşmak gereken bilgiler çoğaldı ve bu nedenle daha kolay ve pratik bir yol olması için blog hesabı açtık. Açıkçası ben derse devam eden öğrencilerimle o sayfa ile ilgili duygularımı, düşüncelerimi ve onların göremediği bilgileri paylaşmak düşüncesindeydim. Ama grup bizim derslerimizi aşıp dünyanın her yerinden katılımcılarla renklenince daha önceden planlamadığımız bir çalışmaya girmeye karar verdik.

Bu çalışmada yardımcı olan arkadaşlarımızla birlikte o sayfada dikkati çeken bilgiler, kelimeler, ayetler, bu ayetlerde göze çarpan belaği sanatlar gibi notları paylaşıyoruz. Hatta bir arkadaşımız da o sayfayla ilgili duygu ve düşüncelerini yazıyor. 

Bu notlar o sayfanın mealini veya tefsirini anlamaya yardımcı olacak şekildedir.

Seferberlerimizin o sayfayı bir mealden veya tefsirden okuyup anladığı düşünülerek hazırlanmaktadır.

Kur’ân'ın anlaşılması için nasıl bir yol ve yöntem izliyorsunuz?

Kur’ân'ın anlaşılması için Arapça okunmasının yanında meal ve tefsirlerden faydalanılmasını istiyoruz. Aslında bunun için Arapça öğrenilmesi seafoodplus.infoça öğrenmenin bize öğretildiği kadar zor olmadığını hazırladığımız “Türkçe Konuşanlar İçin Kuran'ı Anlayarak Okuma Rehberi 1 ve 2” kitaplarında gösterdik. 3 senedir bu kitaplarla eğitim veriyoruz ve başarılı da oluyoruz. 

Tabii bu kitapların sadece Kur’ân'ı biraz anlayarak ve severek okumak için hazırlandığını da hatırlatmalıyız. Bu kitabı okuyup da Kur’ân'ı daha iyi anlayabileceğini, Arapça'nın bize söylendiği gibi zor olmadığını gören öğrencilerimizle daha ileri seviyelerde Arapça öğrenmeye devam ediyoruz.

Kur'ân İlimleriyle uğraşan birisi olarak toplumumuza Kur'ân bilincini nasıl çoğaltabiliriz?

Toplumumuzda Kur’an bilinci için eğitim şart. Aslında günümüzde bunun için imkanlar da sonsuz denecek kadar çok. Ama insanlarımız bu konuda çok ümitsizliğe kapılmış bir durumda. Tamamen yeni bir Arapça eğitim sisteminin oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Ben standart eğitim almış bir eğitimci değilim. Ama çok sevdiğim için 25 yılımı Arapça ve Kur’ân ilimlerine vererek geçirdim. Bu tecrübem sayesinde geliştirdiğim metotlarla eğitimcilerle işbirliği yaparak son derece basit ve sonuç odaklı bir Arapça eğitiminin tespit edilebileceğini inanıyorum. 

Bunun için ilgili makamlara da elimden gelen her türlü yardımı sonuna kadar yapmaya hazırım.

Tavsiye ettiğiniz tefsirler varsa bizimle paylaşır mısınız?

Tabii ki yazılmış bütün tefsirler çok değerlidir. Hepsinden alacağımız farklı bilgiler sözkonusudur. Her müfessir kendi ilgi alanı doğrultusunda bu kitaplarını hazırlamıştır. Ben en çok Tahir bin Âşûr tarafından yazılmış olan at-Tahrir ve't tenvir isimli tefsiri beğeniyorum.

Türkçe ya da Arapça yazılmış müstakil sure veya konu tefsiri çalışmalarından çok faydalanıyorum. Kur’ân İlimleri ve özellikle Belağat konusunda yazılmış daha çok Arapça kitaplardan faydalanıyorum. Fadıl Salih es-Sâmerrâî ve Muhammed Ebu Musa'nın yazdığı kitapları çok değerli buluyorum.

Kur’ân seferberliğine rağbet ne durumda?

Elhamdülillah, öğrencilerimiz için düşündüğümüz bu çalışma çok talep gördü vebayanlar için kurulmuş bir grup olduğu için, talep dolayısıyla erkekler için de bir grup açtık. Blogumuz herkese açık. Şu anda gruplarımızda toplam bayan, erkekolmak üzere toplam seferberimiz var. Seferberlerimizin her biri bizim için çok kıymetli.

Onları tanımak için küçük bir anket yaptık. Sonuçları şöyle özetleyebiliriz kişi içinde anket yaptık. kişi cevapladı. Yani % 25,5 katılım oldu.

Seferberlerimizin yaş aralığı:

Seferberlerimizin % 15 i, yani kişi 30 yaşın altında.

Seferberlerimizin % 59 u, yani kişi yaş aralığında.

Seferberlerimizin % 26 sı, yani kişi yaş aralığında.

Seferberlerimizin eğitim durumu:

Seferberlerimizin % 7 si, yani kişi ilkokul mezunu.

Seferberlerimizin % 25 i, yani kişi lise mezunu.

Seferberlerimizin % 55 i, yani kişi lisans mezunu.

Seferberlerimizin % 13 ü, yani kişi yüksek lisans sahibi.

Seferberlerimizin meşguliyeti:

Seferberlerimizin % 11 u, yani kişi öğrenci.

Seferberlerimizin % 49 u, yani kişi ev hanımı.

Seferberlerimizin % 40 u, yani kişi iş kadını.

Seferberlerimizin Arapça Bilgisi:

Seferberlerimizin % 31 i, yani kişi hiç Arapça bilmiyor.

Seferberlerimizin % 41 i, yani kişi başlangıç seviyesinde Arapça biliyor.

Seferberlerimizin % 23 ü, yani kişi orta derecede Arapça biliyor.

Seferberlerimizin % 5 i, yani kişi iyi seviyede Arapça biliyor.

Seferberlerimizin bu çalışmaya ayırdığı süre:

Seferberlerimizin % 48 i, yani kişi minimum hedef olan yarım saat ayırıyor.

Seferberlerimizin % 41 i, yani kişi bir saat ayırıyor.

Seferberlerimizin % 8 i, yani kişi 2 saat ayırıyor.

Seferberlerimizin % 3 ü, yani 90 kişi 2 saatten fazla vakit ayırıyor.

Seferberlerimizin yaşadığı yer:

Seferberlerimizin % 76 i, yani kişi Türkiye’de yaşıyor.

Seferberlerimizin % 24 ü, yani kişi Türkiye dışında yaşıyor.

Seferberlerimizin % 11 i, yani kişi daha önce hiç hatim yapmamış.

Seferberlerimizin % 20 si, yani kişi daha önce hiç meal okumamış.

Seferberlerimizin % 48 i, yani kişi daha önce hiç tefsir okumamış.

Kur’ân seferberliğine katılmak isteyenler nasıl bir yol izler?

Seferberliğe katılmak isteyenler telefonlarına telegram programı indirdikten sonra seafoodplus.infoess adresine girip seferberliğe katılmak istiyorum butonuna basarak bay veya bayan olarak katılacağı grubu seçer.

Böyle bir gruba katılmadan da sadece bloktan daha önce paylaşılan notları ve günlük notları takip edebilirler. Hatta kendilerine mail gönderilmesini isteyebilirler.

Grup kurmanın amacı sadece günlük çalışmasını yapabilmek için motivasyona ihtiyacı olanları teşvik etmektir.

Hocam, bize zaman ayırdığınız için size çok teşekkür ediyorum.

Bende sizlere teşekkür ediyorum

Fatma Serap Karamollaoğlu kimdir?

Ben Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Her zaman kendimi dine yakın hissediyordum ama dinini tam olarak yaşayan bir aile içinde büyümedim. Ramazan'da oruç tutulur, teravih namazına gidilirdi. Başka bir dini vecibe yerine getirilmezdi yaşına doğru Kur'ân'ı aslından okuyabilmek ve anlayabilmek için Arapça kursuna gitmeye başladım.

40 yaşında eşim ve annemle birlikte hacca gittim. Hac sonrası örtünüp dinimizi tam olarak yaşamaya gayret etmeye başladık. Bu nedenle ben de, eşim de çalıştığımız iş yerinden ayrıldık. Daha sonra Arapçamı geliştirdiğim gibi temel İslami eğitimlerimi de tamamladıseafoodplus.info hocamızın önderliğiyle Arapça dersi vermeye başladım. Bu esnada kendimi geliştirmeye devam ettim, belâğat okudum. Türkçede eksikliğini hissettiğim Belağat ilmi ile ilgili ders kitapları yazdım.  Yine Türkiye'de tanınmayan çok değerli hocalarımıza ait Belâğî tefsirleri tercüme ettim. Bu çalışmalarıma halen devam ediyorum.3 yıl önce Türkçe konuşanların aslında Kur'ân-ı Kerîm'i çok kolay anlayabileceğini fark ederek “Türkçe Konuşanlar İçin Kur'ân'ı Anlayarak Okuma Rehberi 1 ve 2” kitaplarını yazdık. Bu kitapların Türkiye'de yaşayan İlahiyat Fakültesi öğrencileri ve mezunları, İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve mezunları, Kur'ân-ı kurslarındaki hocalarımız, vaizlerimiz, imamlarımız, kısacası az da olsa Arapça öğrenmiş ama Kur’ân'ı anlamakta zorlanan herkes için çok faydalı olacağına inandığımız için bu kitapları çalışma usulü ile alakalı olarak videolar çektik. Arzu edenler YouTube'dan Fatma Serap Karamollaoğlu adresine girerek bu videoları izleyerek kitaplardan faydalanabilirler.Şu anda yayınlanmış veya yayınlanmak üzere 20 kadar kitabımız seafoodplus.infoımızı gerek ders vererek, gerek kitap tercüme ederek, gerek bu Kur'ân seferberliği çalışmalarıyla olsun Kur'ân'la geçirmeye çalışıyor ve bunun için Rabb'imize hamd ediyoruz.

Röportaj: Ziya Gündüz

Kuran-i Kerimdeki Dua Ayetleri

Bu calismada Kuran-i Kermdeki tüm dua ayetleri toplanmistir. Ancak bazi ayetlerin tümü degil, sadece dua ile ilgili bölümleri hem Arapca, hem Türkce okunus, hem de meal olarak yazilmistir. Calismada iki bölüm vardir Birinci bölümde Kuran-i Kermde dua etmenin faziletini, Allahin insanlara ne kadar yakin oldugunu, Allahin dualari kabl edecegini, ne zaman ve nasil dua edilmesini istedigini ifade eden ayetler yer almistir. Ikinci bölümde ise Kuran-i Kermdeki tüm dua ayetleri ve bazi ayetlerin dua bölümleri yer almistir. Bu bölüm teberrüken genel bir dua olan Fatiha Sresiyle baslamis, daha sonra Hz demden a.s baslayarak dünyaya gelis tarihlerine göre Peygamber dualari siniflandirilarak yazilmis, arkasindan cesitli dualar yer almistir. Calismanin sonunda kullandigimiz kaynaklari gösteren bir Müracaat bölümüyle birlikte, ayet fihristi konmustur. Bu calismada sadece dua ayetlerinin toplanmasi amaclandigindan, ayetlerle ilgili genis aciklamalar yapilmamis, mealle birlikte kisa aciklamalar verilmistir. Bazi ayetlerde ilgili bir hads, bazilarinda nüzl sebebi, bazilarinda kisa bir aciklama verilmistir. Bunlarin yaninda kaynak bilgisi de eklenmistir. Genis bilgi isteyenlerin ilgili ayetleri Meal ve Tefsirlerden incelemesi tavsiye edilir.

Produktdetails

  • Verlag: Isaret Yayinlari
  • Seitenzahl:
  • Erscheinungstermin: 1. Juni
  • Türkisch
  • Abmessung: mm x mm x 10mm
  • Gewicht: g
  • ISBN
  • ISBN
  • Artikelnr.:
  • Verlag: Isaret Yayinlari
  • Seitenzahl:
  • Erscheinungstermin: 1. Juni
  • Türkisch
  • Abmessung: mm x mm x 10mm
  • Gewicht: g
  • ISBN
  • ISBN
  • Artikelnr.:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir