limon melisa faydaları ve zararları / Melisa Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Ne Zaman İçilir? - Nefis Yemek Tarifleri

Limon Melisa Faydaları Ve Zararları

limon melisa faydaları ve zararları

Limon Aromal&#; Nane Ferahl&#;&#;&#;n&#; Yapraklar&#;nda Birle&#;tiren Sakinle&#;tirici Melisa Otu

Do&#;a, insano&#;luna &#;ifa da&#;&#;tan birçok bitki sunar. Onlardan bir tanesi melisa otudur. Kalp, beyin, sindirim ve sinir sistemi için faydal&#; olan bitki, pek çok hastal&#;&#;&#;n tedavisinde kullan&#;l&#;r. Latince ad&#; ile Melissa officinalis, yüzy&#;llardan beri anksiyete, uyku bozuklu&#;u, haz&#;ms&#;zl&#;k ve yaralar&#;n tedavisinde kullan&#;lan, nanegillerfamilyas&#;na ait bir bitkidir.

Kurutulmu&#; melisa otundan çay yaparak içebilirsiniz. Ayr&#;ca bu çay&#;, biraz pamuk yard&#;m&#;yla yüzünüzü temizlemek için de kullanabilirsiniz. &#;imdi size melisa otunun mucizevi yararlar&#;n&#; ve uygulama biçimlerini anlatal&#;m.

Melisa Otu Nedir?

Halk aras&#;nda o&#;ul otu, kovan otu veya limon nanesi olarak da adland&#;r&#;lan melisa otu, limonumsu kokusu ve &#;s&#;rgan otuna benzer yapraklar&#;yla, temmuz ve a&#;ustos aylar&#;nda çiçeklenen bir bitkidir.

&#;ifal&#; yönüyle tan&#;nan ve s&#;kl&#;kla kullan&#;lan melisa otu, en çok stresten ar&#;nmak, östrojen hormonunu art&#;rmak ve göz tansiyonunu dengelemek için kullan&#;l&#;r.

Melisa otunun içeri&#;inde bulunan Citral, Citronal ve Gabriol bile&#;enleri, insan&#; sakinle&#;tirip rahatlatt&#;&#;&#; için stres giderirler. Bu nedenle geceleri yatmadan önce bir bardak melisa otu çay&#; içmenin, dinlendirici ve uyumaya yard&#;mc&#; oldu&#;u söylenir.

Taze yapraklar&#;, limon aromal&#; kokusu ve tad&#; nedeniyle çorbalara, bal&#;k yemeklerine ve salatalara lezzet katmak için kullan&#;l&#;r. Güzel kokulu, ince yaprakl&#;, yumu&#;ak tüylü ve beyaz çiçekli bir bitki olan melisa, görünüm olarak da insan&#;n içini ferahlat&#;r. Çay olarak tüketimi yayg&#;n olmakla birlikte kapsül, krem ve ya&#; olarak haz&#;rlanan ürünleri vard&#;r.

Melisa Otu Nerede Yeti&#;ir? Nas&#;l Yeti&#;tirilir?

Boyu 30–80 santimetreye kadar uzayabilenmelisa otu, dallar&#; ve beyaz çiçekleri olan çok y&#;ll&#;k bir bitkidir. Bünyesinde tanen, reçine ve uçucu ya&#; bar&#;nd&#;rd&#;&#;&#; için birçok hastal&#;&#;&#;n tedavisine yard&#;mc&#; olarak kullan&#;l&#;r.

Yaz aylar&#;nda yeti&#;en melisa genellikle bahçeleri sever. Akdeniz ikliminde yeti&#;en bir bitki oldu&#;unu söylemek do&#;ru olur. Güney Avrupa’da yayg&#;n biçimde görülen bu ot, Türkiye’de Akdeniz ikliminin hâkim oldu&#;u Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yeti&#;ir. Güneydo&#;u gibi a&#;&#;r&#; s&#;cak bölgelerde ise ancak ö&#;le öncesi güne&#;ini alan yerlerde yeti&#;ebilir.

Melisa bitkisini, dilerseniz evinizde saks&#;da yeti&#;tirebilirsiniz. Fakat bitkininher gün en az 4 saat güne&#; &#;&#;&#;&#;&#; almas&#; gerekir. Saks&#;daki topra&#;&#;n&#;za dörtte bir oran&#;nda ponza ta&#;&#; da eklerseniz, oldukça yüksek verim alabilirsiniz.

Ticari olarak yeti&#;tirilen melisa otu için en iyi gübre ise bal&#;k gübresidir. Yaz aylar&#;nda bol ya&#;&#;&#; alan bölgelerde ve özellikle bahçelerde kolayca yeti&#;ir. Bu &#;ifal&#; ot, sürgün kökü ve melisa otu tohumu sayesinde kendini her zaman yeniler. So&#;u&#;a kar&#;&#; dayan&#;kl&#; olan melisan&#;n, düzenli olarak sulanmas&#; önemlidir.

Melisa Otu Faydalar&#; Nelerdir?

Melisa otu uzun y&#;llardan beri hastal&#;klar&#;n tedavisinde kullan&#;lmak üzere yeti&#;tirilen ve ilaç endüstrisinde kullan&#;lan bir bitkidir. Ülkemizde daha çok o&#;ul otu ad&#;yla bilinen melisa otu faydalar&#; içinde psikolojik gerginliklere olan yarar&#;, ilk s&#;rada yer al&#;r. Strese ve uyku sorununa kar&#;&#; kullan&#;m&#; oldukça yayg&#;nd&#;r.

Melisa otunun faydalar&#;:

  • Ter att&#;rma özelli&#;i ile toksinlerin vücuttan at&#;lmas&#;na katk&#; sa&#;lar.
  • Ate&#; dü&#;ürücü özelli&#;i ile grip ve nezle gibi hastal&#;klarda yard&#;mc&#; olur.
  • Vücuttaki a&#;r&#;lar&#; giderir. Migren a&#;r&#;lar&#;na ve regl a&#;r&#;lar&#;na faydal&#;d&#;r.
  • Reflü, gastrit, bulant&#; gibi mide sorunlar&#;n&#; azalt&#;r.
  • Uçuk, egzama ve mantar gibi cilt hastal&#;klar&#; için faydal&#; oldu&#;u belirtilir.
  • Cilt bak&#;m&#; için kullan&#;l&#;r. Ya&#;lanmay&#; ve cilt k&#;r&#;&#;&#;kl&#;klar&#;n&#; geciktirir.
  • Kan &#;ekeri ile tansiyonu dü&#;ürdü&#;ü, kalbi ve kan dola&#;&#;m&#;n&#; kuvvetlendirdi&#;i yönünde dü&#;ünceler vard&#;r. &#;drar söktürücü özelli&#;i bulunur.
  • Alzheimer, epilepsi, sara, haf&#;za kayb&#; ve dikkat bozuklu&#;u gibi sorunlar&#;n olmas&#;n&#; engelledi&#;i dü&#;ünülür.
  • Böcek &#;s&#;r&#;klar&#;na kar&#;&#; da kullan&#;l&#;r.

Melisa Otu Neye &#;yi Gelir? Ne &#;&#;e Yarar?

Çok &#;ifal&#; bir bitki olan melisa otunun faydalar&#; &#;brahim Saraço&#;lu taraf&#;ndan da önemle vurgulan&#;r. Profesör Saraço&#;lu, bu bitkiyi stres ve stres kaynakl&#; uykusuzluklar&#;n giderilmesinde, östrojen seviyesinin yükseltilmesinde ve idrar yollar&#; iltihab&#;n&#;n tedavisinde yard&#;mc&#; olarak önerir.

  • Melisa otu, yorgunluk ve halsizlik gidermede, kulak ç&#;nlamas&#; ve kas spazmlar&#;n&#;n önlenmesinde de kullan&#;labilir.
  • Beyin ve sinir sistemi üzerinde koruyucu etkisi bulundu&#;u için haf&#;zay&#; güçlendirir. Ö&#;renme ve alg&#;lama yetene&#;ini art&#;r&#;r.
  • Cilt bak&#;m&#; konusunda, kad&#;nlar için çok yard&#;mc&#; bir bitkidir. Melisa otu yapraklar&#; ve tomurcuklar&#;ndan haz&#;rlayaca&#;&#;n&#;z tonik ile cildinize bak&#;m yapabilirsiniz. Ayr&#;ca, melisa otu ya&#;&#; da evinizde kullanabilece&#;iniz bir ba&#;ka bak&#;m ürünü olabilir.
  • Melisa ya&#;&#;n&#; tek ba&#;&#;na ya da badem ya&#;&#; ile birlikte uygulayarak saç bak&#;m&#;n&#;z için de kullanabilirsiniz. &#;çerdi&#;i ya&#;lar ve madensel tuzlar sayesinde cildinize ve saç&#;n&#;za iyi gelir.
  • Önemli bir konu olan, melisa otu boy uzat&#;r m&#; sorusunun yan&#;t&#; ise evettir. K&#;z ve erkek çocuklar&#; için ayr&#; kürler &#;eklinde uyguland&#;&#;&#;nda boy uzamas&#;na katk&#; sa&#;lad&#;&#;&#; söylenir. Çünkü bu bitki, çocuklardaki kemik geli&#;imine olumlu etkiler yapar. Kürlerin ergenlik dönemi ba&#;lar&#;nda, bir ve iki y&#;l boyunca uygulanmas&#; tavsiye edilir.

Melisa Otu Çay&#; Nas&#;l Demlenir? Faydalar&#; Nelerdir?

Taze veya kurutulmu&#; melisa yapraklar&#;ndan haz&#;rlayaca&#;&#;z çay&#; yudum yudum içebilirsiniz. Bitki uzmanlar&#;n&#;n tavsiyeleri do&#;rultusunda ba&#;ka bitkilerle kar&#;&#;t&#;rarak da kullanabilirsiniz. Melisa çay&#;n&#; kür halinde uygulamaya ba&#;lamadan önce doktorunuza dan&#;&#;man&#;zda yarar vard&#;r. Çünkü ilaç kullan&#;yorsan&#;z onlarla etkile&#;im yapabilir.

Çay&#;n, taze yapraklar&#; yerine melisa otu kurusu ile haz&#;rlanmas&#;n&#;n, daha etkili oldu&#;u söylenir. Belli miktardaki kurutulmu&#; ve k&#;y&#;lm&#;&#; melisa otu kaynam&#;&#; suya at&#;larak bir süre demlenmeye b&#;rak&#;l&#;r. Süre dolunca süzülerek içilir. Demlenme süresinin uzun tutulmas&#;, çay&#;n tad&#;n&#; ac&#;la&#;t&#;raca&#;&#; için süreci a&#;mamak gerekir.

So&#;uk suyla demleme yöntemiyle de melisa çay&#; haz&#;rlanabilir. So&#;uk suyla çay haz&#;rlama daha uzun sürede gerçekle&#;ir ama melisa otu özü hiç bozulmadan bu suya geçer. Yukar&#;da melisa otu için sayd&#;&#;&#;m&#;z faydalar, bitkinin çay&#; için de geçerlidir.

Bunlara ek olarak mevsim geçi&#;lerinde görülen ruhsal bunal&#;mlar için faydal&#; olu&#;u söylenir. Zihni açma ve kalp sa&#;l&#;&#;&#;n&#; koruma özelli&#;i vard&#;r. Antiseptik oldu&#;u için yaralar&#;n temizlenmesinde kullan&#;labilir. &#;&#;tah art&#;r&#;c&#; yönü nedeniyle dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir. Ayr&#;ca, ba&#; dönmesi ve bayg&#;nl&#;k durumlar&#;na iyi geldi&#;i hakk&#;nda görü&#;ler de vard&#;r.

Melisa Otu Zararlar&#; Nelerdir?

Melisa otu zararlar&#; olan bir bitki de&#;ildir. &#;yile&#;tirici özellikleri nedeniyle ilaç ve kozmetik sanayisinde kullan&#;lan bu bitki, farkl&#; otlarla kar&#;&#;t&#;r&#;l&#;p tüketildi&#;inde zehirlenmelere yol açabilir. Bu yüzden uzman önerisi olmad&#;&#;&#; sürece, ba&#;ka bitkilerle beraber kullanmamak gerekir.

Melisa otu sedatif ilaçlar ve tiroid ilaçlar&#;yla birlikte kullan&#;l&#;rsa etkile&#;ime girebilir. Uykusuzluk ve anksiyete nedeniyle antidepresan ilaç kullan&#;yorsan&#;z melisa çay&#; tüketmeniz önerilmez.

Hamile ve emziren kad&#;nlar&#;n kullanmalar&#; ise doktor tavsiyesi ile mümkün olabilir. Dikkat eksikli&#;i için ilaç kullananlar&#;n da melisa çay&#; içmeden önce doktora dan&#;&#;malar&#; gerekir.

Taze toplanm&#;&#; melisa otunu, evinizde kurutup saklamak istiyorsan&#;z dikkatli olman&#;z gereken birkaç ayr&#;nt&#; vard&#;r. Ay&#;klan&#;p temizlenmi&#; bitki yapraklar&#; havadar ve karanl&#;k bir ortamda tek tabaka halinde yay&#;larak kurutulur. Nem ve &#;&#;&#;k almamas&#; gerekir. Kuruduktan sonra ayn&#; &#;artlarda saklan&#;r.

Bir y&#;ldan fazla süreyle saklanmas&#; ve kullan&#;lmas&#; sak&#;ncal&#; olabilir. &#;ifa kayna&#;&#; melisa otu çay&#; ile yapaca&#;&#;n&#;z kürlerden önce doktorunuza dan&#;&#;may&#; ihmal etmeyiniz.

Melisa çayı nasıl yapılır? Melisa çayı neye iyi gelir? Kimler içebilir?

Melisa çayı genellikle rahatlamak ve sakinleştirici etkisi için tüketilen bir çay olarak bilinir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır. Limon otu, çalı şeklinde, yaprakları uzun ve sert bir yapıya sahiptir. Gerçek melisa ise otsu bir bitkidir ve yaprakları ince dokuludur.

Melisa, Lamiaceae ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Bitki biliminde Melissa officinalis L. olarak bilinen melisa bitkisinin Aurea, Citronella, Lemonella, Lime, Quedlinburger ve Variegated gibi çeşitleri vardır. Limon kokulu bu bitkinin kökeni Orta Avrupa, Akdeniz ve İran’dır. Ancak dünyanın her yerinde yetiştirilir. 

Yaprakları, çay olarak tüketilmesinin yanı sıra bazı mutfaklarda yiyecekleri tatlandırmak için de kullanılmaktadır. Limon balsamı olarak bilinen melisa özü, Yunanca ‘balsamon’ kelimesinden gelir. Tatlı kokulu yağ anlamına gelen limon balsamı Yunan Mutfağı’nın yıllardır vazgeçilmezi olmuştur.

Melisa bitkisinin terapötik etkisi esas olarak salgı tüylerindeki uçucu yağdan kaynaklanır. Melisa çayı etkileri düşünüldüğünde sadece bedeni rahatlatmasından bahsedilmez. Yıllardır geleneksel tıpta melisa bitkisinin sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici ve yaraları iyileştirme gibi etkilerine de inanılır. Antioksidan etki gösteren melisa çayının içeriğinde rozmarinik asit, kafeik asit ve flavonoidler gibi pek çok bileşen bulunur.

MELİSA BİTKİSİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Melissa officinalis ağızdan, tablet veya bitki çayı şeklinde veya topikal uygulama (kremler ve yağlar) ile vücuda alınabilmektedir. Yapraklar taze, henüz kurutulmamış olarak da kullanılabilir.

Melisa otunun yaygın kullanıldığı alanlar ise şöyledir;

-Tek başına ya da papatya, sarı kantaron gibi şifalı bitkilerle birlikte çayı yapılabilir.

-Taze yaprakları özellikle yazın soğuk içeceklere katılabilir.

-Yaprakları çorbalara, balık yemeklerine, pilavlara ve meyve salatası ile salatalara eklenebilir.

-Banyo suyuna katılarak rahatlatıcı etkisinden faydalanılabilir.

-Yaprakları ezilip macun haline getirilerek böcek ısırıklarına karşı tedavi edici olarak kullanılabilir.

-Aromatik tedavide kullanılabilir. Melisa yağının kokusu ruhsal ve zihinsel açıdan rahatlama sağlarken ortamın hoş kokmasını da sağlar. Yoga ve meditasyon gibi aktiviteler sırasında konsantrasyonu yükseltir.

-Fesleğen, badem, bergamot, zencefil, lavanta, papatya, gül ve biberiye yağları ile hoş kokulu karışımlar oluşturulup oda parfümü olarak da kullanılabilir.

-Gıda sektöründe, alkollü ve alkolsüz içecekler, şekerleme, fırınlanmış ürünler, jelatin, puding ve dondurulmuş süt tatlılarını tatlandırmak için yağı ve özü kullanılır.

-Kozmetik sektöründe kullanımı yaygındır. Ayrıca yağı vücut losyonu ve kremlere katılarak kullanılabilir.

Melisa çay&#x; nas&#x;l yap&#x;l&#x;r? Melisa çay&#x; neye iyi gelir? Kimler içebilir? - 1

MELİSA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Kaynayan sıcak suyu ağzı kapatılabilir bir kupa ya da demliğe koyun. Ardından kurutulmuş veya taze olarak aldığınız melisa otunu hemen ilave ederek kapağını kapatın. Melisa çayını yaklaşık 5 ile 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. 10 dakika kadar sonra çayınızı süzüp içebilirsiniz. Çayınızı hemen içmek istemiyorsanız yine de süzüp dinlendirin. Melisa çayının iyice demlenmesi için suyu, siyah çay yapar gibi kaynama noktasında kaynatın, aksi takdirde çayınız iyi demlenmez. Yeterince kaynamamış suda melisa yapraklarının aroması çıkmaz.

MELİSA ÇAYI NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Öğleden önce ya da öğleden sonra aç karnına içilmesi gerekir. Çünkü melisa çayının etkisini tam olarak gösterebilmesi için zaman ve açlık önemlidir. Ancak rahatlatıcı etkisi nedeniyle gün içiresinde çalışanların içmesinin bazı sakıncaları olabilir. Uyku sorunu olanların ise akşamları yatmadan 1 saat önce melisa çayını aç karnına içmesi gerekir. Sarı kantaron ile birlikte demlenerek içildiğinde stres ve uykusuzluk sorununa iyi geldiği bilinmektedir. 

Melisa çayı içmeden önce şu önerileri dikkate almak gerekir;

-Melisa çayını sağlık sorunu olanların ve hamilelerin tüketirken uzman görüşü alması gerekir. Özellikle kronik hastalığı olanlar ile ilaç kullananların melisa çayı içmeden önce uzman hekime danışması önemlidir. Her bünyede farklı etkileri olacaktır. 

-Büyüme çağındaki çocukların gelişim sürecini etkileme ihtimali olan melisa çayını 16 yaş altındaki çocuklara verirken dikkatli olmak gerekmektedir. Yine uzman hekim görüşü olmadan melisa çayı çocuklara içirilmemelidir.

-Bazı ilaçlarla etkileşime girme ihtimali olan melisa çayı, ilaçların etkisini azaltabilmektedir. Bu nedenle düzenli ilaç alınıyorsa uzman hekim görüşü almadan melisa çayı içilmemelidir.

MELİSA ÇAYINI KİMLER İÇEBİLİR?

-Psikosomatik kökenli sindirim bozuklukları olanlar

-Mide ve bağırsaklarda spazmlar ve ağrıları olanlar

-Şişkinlik sorunu yaşayanlar

-Anksiyete ve sinirlilik sorunu yaşayanlar

-Stresten kaynaklanan çarpıntı şikayetleri olanlar

-Bulantı, kusma, taşıt tutması ya da deniz tutması gibi şikayetleri olanlar.

KİMLER İÇMEMELİ?

Glokom, tiroid hastalığı olanlar ile limon balsamının bir veya daha fazla bileşenine aşırı duyarlılığı olanların içmemesi gerekir. Hamilelikte, emzirme döneminde ve bitkiye karşı aşırı duyarlılığı olanlara önerilmez.

Melisa çay&#x; nas&#x;l yap&#x;l&#x;r? Melisa çay&#x; neye iyi gelir? Kimler içebilir? - 2

MELİSA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

-Hazımsızlık, şişkinliği ve sindirim sistemi ile ilgili sıkıntıları giderir.

-Melisa otu suyu ya da yağı cildin yenilenmesine yardımcı olur.

-Melisa otunu kaynatılıp elde edilen suyla saçlar yıkandığında kepeklenme ve dökülmenin sorunlarını giderir.

-Saçların mat görünümünü giderip parlak ve sağlıklı görünüm sağlar.

-Menstürasyon dönemlerindeki (adet dönemi) sancıların ve krampların -giderilmesini sağlar.

-Cilt kırışıklıklarını azaltır ve cildi canlandırır, yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur.

-Akne sorunlarını giderir.

-Kan şekerinin düşürülmesini sağlar.

-İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.

-Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar.

-Karaciğer ve safra kesesi sorunlarını giderir.

-Migren ataklarında doğal bir kür olarak kullanılabilir.

-Kronik uykusuzluk şikayetini giderir.

-Stres, kaygı, duygu durum bozukluklarını azaltır.

-Depresyona karşı etkilidir.

-Beyin fonksiyonlarını artırarak hafızayı güçlendirir

-Uçuk için doğal ilaçtır.

-Sindirimi kolaylaştırır.

MELİSA ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Doğal antioksidan olan melisa çayı ödem atmaya yardımcı olduğundan diyet döneminde toksinlerin atılmasına fayda sağlayıp kişiyi rahatlatacağı için zayıflamaya da yardımcıdır.

MELİSA ÇAYININ YAN ETKİLERİ?

Ölçülü tüketildiğinde yan etkilerin görülme olasılığı çok düşüktür. Melisa çayı aşırı tüketildiğinde şu yan etkilere neden olabilir:

-Ağrılı idrara çıkma

-Baş ağrısı

-Mide bulantısı ve kusma

-Karın ağrısı

-Baş dönmesi

-Vücut sıcaklığının artması

-Cilt tahrişi

-Alerjik reaksiyon

-Hırıltılı solunum

Bazı ilaçlar ile beraber tüketilmesi durumunda melisa çayı zararları görülebilir. Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir