beslenme ve diyetetik dersleri nelerdir / Sağlık Bilimleri Fakültesi

Beslenme Ve Diyetetik Dersleri Nelerdir

beslenme ve diyetetik dersleri nelerdir

Beslenme ve Diyetetik Bölümü

BESLENME ve DİYETETİK BÖLÜMÜ

Bölüm Başkanı Doç.Dr. Pınar SÖKÜLMEZ KAYA

TARİHÇE
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü eğitim- öğretim yılında kurulmuş olup aynı yıl ek kontenjandan alınan 25 öğrenci ile eğitime başlamıştır. eğitim-öğretim yılı sonunda ilk mezunlarımızı vermiştir. Her yıl giderek artan talep doğrultusunda öğrenci sayımız artmakta eğitim öğretim döneminde öğrenci mevcudumuz bulunmaktadır. Bölümümüz üniversite yerleşkesi içerisinde kurulan yeni binasında modern derslik ve uygulama alanlarında eğitimini sürdürmektedir. Bölümümüz kadrosunda 5 öğretim üyesi 3 öğretim görevlisi 1 tanesi bölümümüzde 4 tanesi diğer üniversitelerde görevlendirilmiş olmak üzere toplam 5 Araştırma görevlisi ile birlikte toplam 12 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Beslenme ve Diyetetik Programı lise ve dengi meslek liseleri çıkışlı “Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavlarında aldıkları sayısal puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış erkek ve kız öğrencilere mesleki eğitim - öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçedir.

PROGRAMIN AMACI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bireylerin ve toplumun sağlığının korunması iyileştirilmesi geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunmak amacıyla uluslar arası standartlara uygun eğitim-öğretim araştırma ve danışmanlık hizmeti sunmaktır.
Mesleki eğitim ve öğretim programının birinci aşaması diyetetik uygulamalarına esas olan temel bilimler tıp ve beslenme bilimlerini içermektedir. İkinci aşamadaki dersler ise doğrudan uygulama alanıyla ilgilidir. Öğrenci sınıftaki teorik öğretim ve uygulamalarına ek olarak toplum sağlığı ve beslenmesiyle ilgili olan yaz stajını koruyucu ve tedavi edici olarak sahada yürütür. Hastaneler ve diğer kuruluşlarda ise tedavi edici ve toplu beslenme hizmetleri yönetimi ile ilgili olarak derslerde öğrendikleri bilgileri uygularlar. Bu programın sahada sağlık kuruluşlarında çeşitli işletmelerde yürütülen uygulamalarıyla öğrenci diyetisyenlik mesleği için gerekli ilke kavram bilgi ve becerileri kazanıp geliştirmektedir.
Bölümün öngördüğü dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler "Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması" ile "Diyetisyen" unvanı almaya hak kazanırlar. Başarılı öğrenciler; Beslenme ve Diyetetik programlarının yanı sıra sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında da yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilirler.
Diyetisyen uluslar arası meslek sınıflamasında Tıp Diş Hekimliği Hemşirelik ve benzeri diğer mesleklerle birlikte Sağlık Hizmetleri Sınıfı içinde yer almaktadır.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü toplumun beslenme durumunun saptanması ve sorunların ve önceliklerin belirlenerek değerlendirilmesi ülkenin beslenme düzeyinin geliştirilmesi için çözüm yollarının aranması önerilmesi ve uygulanması ülkenin besin ve beslenme plan ve politikalarının saptanması besin analizleri değişik yaş gruplarının besin gereksinimlerinin belirlenmesi hastalıklara özgü diyetlerin düzenlenmesi ve uygulanması toplu beslenme hizmeti verilen kuruluşlarda yemek servisinin yönetimi ve organizasyonu gibi çeşitli alanlarda uygulama ve araştırmalar planlayıp yürüten bir bölümdür.
Mezunlar akademisyenliğin yanı sıra yataklı tedavi kurumlarında çocuk ve yaşlı Bakımevleri ana-çocuk sağlığı toplum sağlığı özel diyet polikliniklerinde araştırıcı eğitici tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler. Ayrıca mezunlar diğer toplu beslenme yapılan kurumlarda besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında yönetici araştırıcı ve eğitici olarak da çalışabilmektedirler.
Okulumuzdan mezun olan diyetisyenler yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneği’ ne üye olabilirler. Dernek Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD) üyesidir. Her yıl 6 Haziran “Diyetisyenler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Misyonumuz
Yaşam boyu toplumun yeterli ve dengeli beslenme ile sağlığının korunması iyileştirilmesi geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması amacıyla Uluslar arası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun evrensel düşünce ve değerlere sahip ülke ve dünya kültürüne saygılı DİYETİSYEN yetiştirmek Bilim ve teknolojiye dayalı uluslararası standartlarda EĞİTİM-ÖĞRETİM ARAŞTIRMA ve DANIŞMANLIK hizmetleri sunmak.
Vizyonumuz _Beslenme biliminin ilkelerinin sağlık ve hastalık durumlarında uygulanmasını sağlamak bu doğrultuda eğitim araştırma yapmak ve sürekli gelişmek._Toplu Beslenme alanında donanımlı mezunları yaptığı bilimsel çalışmalar ve danışmanlık hizmetleri ile ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan tercih edilen sürekli gelişen örnek ve lider bir bölüm olmak Bölümümüzü Üniversitemizi ve Ülkemizi en üst düzeyde temsil etmek.

Öğretim Yılı: 4 yıl
Puan Türü: Sayısal

Mezun Diyetisyenlerin Hizmet Verebilecekleri Alanlar:

1. Yataklı ve Yataksız Tedavi Kurumları
Böbrek Hastalıkları Bakım Üniteleri
Diyabet Tedavi ve Bakım Üniteleri
Metabolizma Hastalıkları Üniteleri
Enteral-Parenteral Beslenme Destek Grupları
Onkoloji Üniteleri
Rehabilitasyon Üniteleri
Transplantasyon Üniteleri
Kardiyoloji Üniteleri

funduszeue.info Sağlığı
Aile Sağlığı Merkezleri
Ana-Çocuk Sağlığı Merkezleri
Zayıflama Merkezleri
Medya
İşçi Sağlığı Merkezleri
Spor Kompleksleri ve Spor Salonları
Yaşlı Bakım Evleri
Çocuk Esirgeme Kurumları
Okul Beslenme Eğitimi Programları
Besin Üretim ve Pazarlama Hizmetleri
Besin Kontrol Laboratuvarları
Uluslararası Besin ve Beslenme Kuruluşları

3. Toplu Beslenme Sistemleri Hizmetleri
Okullar
Kreşler
Oteller
Huzurevleri
Yemek Fabrikaları
Kamu Kuruluşları
Hava Ulaşım Hizmetleri
Deniz Ulaşım Hizmetleri
Demiryolu Ulaşım Hizmetleri
Restoranlar
Sağlık Kuruluşları

Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında ikili antlaşmamızın olduğu ülkeler ve okullar:
Hollanda Amsterdam Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
Portekiz Lizbon Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü
İsviçre Bern Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile Erasmus dışı ikili antlaşmamız bulunmaktadır.

Farabi Öğrenci Değişim Programı ikili antlaşmamızın olduğu üniversiteler:
Ankara Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü

MEZUN YA DA SİSTEMDE YER ALAN ÖĞRENCİLER
funduszeue.infosyenler Avrupa’da ve uluslar arası olarak tüm yas gruplarında sağlığın sürdürülmesi için beslenme servisinin bulunduğu her yerde çalışırlar.

  1. Diyetisyenler hastalıkları tedavi etmek ve sağlığı sürdürmek için diyet önerileri geliştirirler ve uygularlar.
  2. Diyetisyenler sağlığın sürdürülmesinde toplum düzeyinde beslenme politikalarının oluşturulmasında ve halk sağlığı beslenmesinde çalışabilirler.
    funduszeue.infotik beslenme bilimine dayalıdır. Besin bileşim bilgisini besin ögelerinin yapısını ve vücuttaki metabolizmalarını yaşam siklusu boyunca insanların beslenme gereksinmelerini sağlık üzerine besinlerin etkilerini ve besinlerin hastalık riskini minimize ederek bireylerin ve grupların sağlıklarının korunması geliştirilmesinde görev alırlar.
  3. Diyetisyenin görev alanı doğa ve klinik bilimlerden sosyal bilimlere kadar değişen geniş kapsamlı bir konudur.
  4. Diyetisyenlerin birbirine bağlı alanlarda çalışabilmeleri için daha fazla spesifik bilgi ve beceri gereksinmelerinin artmasına rağmen beslenme bilimlerinin terapötik uygulamasında bilgi ve becerileri çok önemlidir.
    a) Diyetisyen ulusal otoriteler tarafından tanınan Beslenme ve Diyetetik alanında yeterliliği olan kişidir.
    b) Diyetisyen hastalık ve sağlıkta bireylerin veya grupların beslenme ve eğitimleri için beslenme bilimini uygular.
    c) Diyetetik uygulama alanına göre diyetisyenler çeşitli ortamlarda çalışabilirler ve çeşitli çalışma fonksiyonları vardır.
    Benchmark Statement Avrupa’da Diyetetik uygulamalarında olan EFAD tarafından tanımlanan 3 özel alanı belirtmektedir. Bunlar:

    Yönetici Diyetisyen: toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda bireylerin veya grupların sağlık ve hastalıkta kaliteli ve yeterli beslenmelerini sağlama sorumluluğu olan ve primer olarak yiyecek-içecek servis yönetiminde çalışan ve odaklanan diyetisyen

    Klinik Diyetisyen: hastanın /müşterinin fonksiyonel beslenme sağlığı iyileştirmek için klinik olarak belirlenen yeme düzeninin planlanması eğitimi denetimi ve değerlendirilmesi sorumluluğu olan diyetisyendir. Klinik diyetisyenler birinci basamak sağlık kurumlarında ve diğer kurumlarda görev alabilirler.

    Halk Sağlığı veya Toplum Diyetisyeni: bireyler veya grupların beslenme sağlıklarını iyileştirmek veya sürdürmek ve beslenmeye bağlı hastalık riskini azaltmak için besin seçimini iyileştirmeye yönelik politika oluşturulmasında ve sağlığın iyileştirilmesinde doğrudan ilgili olan diyetisyendir.
    Tüm diyetisyenler özel alanları ne olursa olsun bireylerin veya grupların beslenme gereksinmelerini anlar ve açıklar. Diyetetik uygulayıcıları bireysel müşterilerin veya grupların diyet tüketimi hakkında bilgi alır yorumlar tercüme eder ve beslenme gereksinimleri hakkında değerlendirme yapar ve besin alımıyla ilgili pratik önerilerini değişik disiplinlerden yararlanarak araştırır ve uygular. Diyetisyenlerin sağlık kurumları özel ofisleri toplu beslenme yapılan kurumlar gıda sanayi kamu ve özel kurumları eğitim veya araştırma gibi çalışma alanları içinde etik ve legal sınırlarda ve yüksek sorumluluk ile çalışmaları gerekmektedir.

    EĞİTİM AMAÇLARI:
    Beslenme ve diyetetik yüksek lisans programı ile Lisansüstü düzeyde öğrencilerin kazanması gereken nitelikleri:
    Bilgi ve deneyimleri lisans düzeyi üzerine kurulu olan ve/veya bu düzeyin üzerine çıkan araştırmalarla desteklenmiş fikirler üretebilme yorumlama ve uygulama
    Bilgi beceri ve problem çözme yeteneklerini yeni veya alışılagelmemiş çevrelere uygulayabilme
    Bilgiyi entegre edebilme ve karmaşık durumlarla başa çıkabilme ve eksik veya sınırlı bilgilerle kararları belirleme yeteneğine sahip olma onların bilgiyi ve kararları uygulamaları ile bağlantılı olan sosyal ve etik sorumlulukları yansıtabilme
    Çıkarımları ve bilgiyi uzman ve uzman olmayan kişilere şüphe yaratmadan net bir şekilde aktarabilme ve bunları mantıksal olarak destekleyebilme
    Öğrenim becerilerine sahip olma ve bu becerileri özerk olabilmek için çalışma yapmak üzere kullanma becerisini kazandırmaktır.

Yatay ve Dikey Geçiş Komisyonu

Dr. Öğr. Üyesi Alper TOKAY

Öğr. Gör. Dr. Zeynep UZDİL

Araş. Gör. Dr. Sedanur MACİT

Lisans Tamamlama Komisyonu

Doç.Dr Pınar SÖKÜLMEZ KAYA

Dr. Öğr. Üyesi Umut AYKUT

Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ERTAŞ ÖZTÜRK

Dr. Öğr. Üyesi Mehtap ÜNLÜ SÖĞÜT

Arş.Gör. Gökçe ÜNAL

Bölüm Web Sayfası Komisyonu

Dr. Öğr. Üyesi Umut AYKUT

Dr. Öğr. Üyesi Alper TOKAY

Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ERTAŞ ÖZTÜRK

Öz Değerlendirme Komisyonu

Doç. Dr. Pınar Sökülmez KAYA

Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ERTAŞ ÖZTÜRK

Öğr. Gör. Dr. Canan ASAL ULUS

Eğitim Öğretim Komisyonu

Dr. Öğr. Üyesi Yasemin ERTAŞ ÖZTÜRK

Öğr. Gör. Dr. Canan ASAL ULUS

Öğr. Gör. Dr. Zeynep UZDİLl

Araş. Gör. Dr. Sedanur MACİT

Muafiyet Komisyonu

Öğr.Gör. Canan ASAL ULUS

Öğr.Gör. Bahtinur TAŞCI

Öğr.Gör. Sevtap KÜÇÜKCANKURTARAN


Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dersleri, Çalışma Alanları

Beslenme ve Diyetetik Bölümü

Beslenme ve Diyetetik Nedir?

Beslenme ve Diyetetik Bölümü, insan beslenmesi ile ilgili konuları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bölümün ana vurgusu hasta insanların beslenmesine odaklanmaktır.

Beslenme ve Diyetetik, genel beslenme kurallarının tüm insanlar için aynı olmasına rağmen, beslenmenin her bireyin bireysel özelliklerine göre seçilmesi gerektiğine dayanmaktadır. Hasta kişinin beslenmesi ve diyetetiki, öncelikle sağlıksız diyetin neden olduğu hasta vücuduna verilen zararı azaltmanın yanı sıra hastalığın neden olduğu metabolizmayı geri kazanmayı amaçlamaktadır. Beslenme ve Diyetetik ayrı bir ilaç olarak kullanılamaz, ancak olağan tıbbi uygulamaları tamamlar ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Beslenme ve Diyetetik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrencilere “Diyetisyen” ya da “Beslenme Uzmanı” unvanı verilir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite tercihlerinde beslenme ve diyetetik bölümüne yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Besin Kimyası ve Uygulamaları,
  • Anatomi,
  • Beslenme İlkeleri ve Uygulamaları,
  • Tıbbi Biyoloji ve Genetik,
  • Demografik Yapı ve Sağlık,
  • Mikrobiyoloji,
  • Fizyoloji,
  • Beslenme Biyokimyası,
  • Gıda Kontrolü ve Mevzuatı,
  • Ana ve Çocuk Beslenmesi,
  • Toplum Beslenmesi,
  • Yetişkin Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları,
  • Çocuk Hastalıklarında Beslenme ve Diyetetik Uygulamaları,
  • Kritik Düşünme Becerileri,
  • İletişim Becerileri,

ve benzeri birçok dersten sorumlu olacaklardır. Ayrıca eğitim sürelerinin bir kısmında zorunlu staj koşulu da söz konusudur.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Diyetisyenlik mesleği küresel çapta önem sahibi olan sağlık sektörü meslek gruplarından bir tanesi olduğu için geniş bir çalışma sahasına sahiplerdir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Kısaca özetlemek gerekirse beslenme uzmanları; besin ve beslenmenin söz konusu olduğu her alanda kendilerine çalışma alanı bulabilirler. Onun dışında;

  • Hastaneler,
  • Renal Bakım Üniteleri,
  • Okul Öncesi Eğitim Merkezleri,
  • Zayıflama Merkezleri,
  • Yemek Firmaları,
  • Onkoloji ve Diyabet Üniteleri,
  • Zayıflama Merkezleri,
  • Spor Kulüpleri,
  • Spor Salonları,

ve birbirinden farklı birçok alanda gerek devlet gerekse de özel sektörde istihdam edebilirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası