muhabbet kuşu enfeksiyon belirtileri / KUŞ HASTALIKLARI | KUŞLAR İÇİN

Muhabbet Kuşu Enfeksiyon Belirtileri

muhabbet kuşu enfeksiyon belirtileri

Biyologlar - Biyolojiye Gerçekçi Yaklaşım

Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar

Kuşlarda Bakteriyel Hastalıklar


Kuşlar, genellikle hijyen veya stresten kaynaklanan çeşitli bakteriyel hastalıklara karşı hassastırlar. Bunun yanı sıra bazı kuşlar bakteriyel hastalıklara karşı genetik bağışıklığa sahip olamakla birlikte bu hastalıkların taşıyıcısı haline gelerek diğer kuşlara bu hastalığı bulaştırabilirler. Yani enfeksiyona sebebbiyet veren bakteri türünü vücutlarında taşımalarına rağmen bu bakteri türüne bağlı olarak hastalanmazlar. Ancak çevrelerindeki diğer kuş türlerine bu bakteriyi bulaştırarak diğer türlerin hastalanmasına (enfekte olamalrına) sebebiyet verebilirler.

Bununla birlikte bazı taşıyıcı kuşlar, yaşa bağlı olarak (çok genç veya çok yaşlı kuşlar), diğer enfeksiyonlar veya hastalıklar nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilirler. Çevresel faktörlerin değişmesi (sıcaklık artışı veya aşırı soğuklar) veya strese dayalı durumlar, kuşun bağışıklık sisteminin bozulması, ( vitamin veya mineral madde eksikliğine bağlı olabilir) enfeksiyon hastalıklarını tetikleyicilerle karşı karşıya kalınması kuşların hastalanmasına sebep olabilir.

Bakteriyel Hastalıkların Belirtileri ve Türleri Nelerdir?

Kuşlar için bakteriyel semptomlar bakterinin türüne, vücuttaki konumuna ve etkilediği organlara bağlı olacak şekilde değişebilmektedir. Bakteriyel hastalıkların çoğunda görülen yaygın semptomlar arasında uçma problermi, ötüş bozukluğu, halsizlik, kilo kaybı, daimi bir uyuma durumu ve iştahsızlık yer alır.

Daha spesifik olarak, Karaciğer enfeksiyonları, mide enfeksiyonları ve sindirim sistemi enfeksiyonları; iştahsızlık ve ishal gibi kendini gösterirken. Akciğer enfeksiyonları, solunum güçlüğü, burun akıntısına yol açabilir. Son olarak, sinir sistemi enfeksiyonları kuşlarda titreme ve nöbetlere kendini gösterebilir.

Nedenleri nelerdir?

Kuşlarda enfeksiyona neden olan birçok bakteri vardır. Bunlar arasında: E. coli, Pseudomonas, Aeromonas, Serratia marcescens, Salmonella, Mycobacteria, Clostridia, Klebsiella, Enterobacter, Proteus, Citrobacter, Pasteurella, kuşların sağlığını etkileyen bazı bakteri türleridir.

Pasteurella bakterileri hayvanlarda (kediler veya sıçanlar) bulunur ve ısırma yoluyla enfeksiyon kuşa geçebilir. Kuşlarda görülen bazı yaygın bakteriyel enfeksiyonlar kuş tüberkülozu (mikobakteriyoz), psittakoz (klamidya veya papağan ateşi) ve klostridial hastalıklardır.

Clostridium türleri, doğada ve özellikle toprakta yaygın olarak bulunan anaerobik veya mikro aerofilik sporlu mikroorganizmalardır

• İnsanve hayvanların sindirimsisteminde flora bakterisi olarakta bulunan bu mikroorganizmalar, birçok hayvan türünde sinir, sindirim, kas ve iç organları etkileyen toksinleri ve vegetatif formlarıyla hastalık oluştururlar

Tedavi

Veterineriniz, enfekte kuşu test edecek ve enfeksiyona neden olan bakteri veya bakterileri teşhis ederek gerekli tedaviye başlayacaktır. Öncelikle kuşun çevresi yaşam ortamı (kafesi) iyice temizlenmelidir. Daha sonra ortam stresinin giderilmesi tedavideki başka bir aşama olarak yer almalıdır. Veterineriniz doğru tedavi yöntemini belirleyerek tedavi edilecek kuşunun öncelikle yiyecek veya suyuna karıştırılacak antibiyotikler verebilir veya antibiyotik tedavisini enjeksiyon yoluyla yapmayı tercih edebilir.

Aşağıda belirttiğimiz yöntemler kuşunuzun bakteriyel enfeksiyonlara karşı korunmasına yardımcı olacak, hastalık bulaşmasını önlemeye yardımcı olacak önemli kriterlerdir.

Yeni aldığınız kuşu karantinaya alın ve bir kaç gün ayrı bir kafeste gözlemleyin. Diğer kuşlarınızın arasına hemen atmayın.

Hasta olduğunu düşündüğünüz kuşu diğer kuşlarınızdan ayırarak ayrı bir kafeste tedavisine devam edin.

Kuşların bulunduğu kafesleri çok kalabalık bir şekilde diğer kuşlarla doldurmayın.

Stresli ortamlar yaratmaktan kaçının. (ani ısı değişiklikleri, gürültü v.b)

Kuşlarınızın yaşam alanını iyi havalandırmayı unutmayın.

Kuşlarınızın beslenmesi açısından dengeli bir beslenme çizlegesi takip edin, kuşlarınızın vitamin ve mineral eksikliğini giderecek beslenme yöntemlerini tercih edin. 

Yemlerinizin hijyenik bir şekilde saklanmasına dikkat edin, küflenmiş ve son kullanma tarihi geçmiş mama ve yiyecekleri kuşlarınıza vermeyin.

Kafeslerinizin yerden en az 30cm yüksete olmasına dikkat edin. Zemine yakın kafelerin yerden kalkacak toplardan etkilenebileceğinı unutmaýın

Kafeslerinizi ve kuş yuvalıklarını düzenli olarak temizleyin gerekiyorsa dezenfekte edin 

Ektoparazit olarak adlandırılan kene, bit v.b parazitlere karşı kuşlarınızı düzenli olarak kontrol edin.

Kuşlarınızın sağlığı için düzenli olarak veteriner kontrollerini aksatmayın.

Sağlıklı kuşlar yetiştirmeniz dileği ile bir başka yazımızda buluşmak üzere iyi günler dilerim.


Kuşların Hasta Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bazı kuş sahipleri kuşlarını kendi imkanlarıyla iyileştirmeye çalışabilmektedir. Bu oldukça yanlıştır. Ona vereceğiniz yanlış bir ilaç ya da zamanında tedaviye başlamamanız kuşunuzun ölmesine sebep olacaktır. Bu nedenle mutlaka veterinere götürüp yardım almanız elzemdir. Kuşların hastalık belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz. Kuşlarda halsizlik, tüylerdeki kabarıklık vs gibi sorunlar sağlık sıkıntıların habercisi olabilir. İşte kuşlardaki hastalık belirtileri! Halsizlik
Genelde kuşlar hareketli canlılardır. Gün içinde evde ya da dışarıda uçarak adeta antrenman yaparlar. Eğer kuşunuz günlük yaptığı hareketler yerine uyumayı tercih ediyor veya tüneğinde bütün gün hareketsiz bir şekilde duruyorsa bu hastalık belirtisi olabilir. Bu duruma istisna yeri değişen kuşlardır. Eğer onu alışık olduğu mekândan başka bir noktaya getirirseniz bir süre hareketsiz kalmayı seçebilir. Bunun harici durumlarda kuşunuzu takip etmenizi ya da sevdiği bir oyuncağı, yiyeceği vererek heyecanlanıp heyecanlanmadığına bakmanızı öneririz.

Tüylerinin Kabarık Olması

Kuşlar genelde 22 ile 26 derece arasında sıcaklıklarda oldukça rahat etmektedirler. Eğer hava sıcaklığı düşerse tüylerini kabartarak vücut sıcaklıklarını dengede tutmaya çalışırlar. Muhabbet kuşunuzun tüyleri kabarıksa ve bunun yanında titriyorsa bu hasta olduğunun habercisi olabilir. Genelde soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyon durumlarında kuşların böyle hareket ettiği gözlemlenmiştir.

Sürekli Ötmesi

Genelde kuş besleyen insanlar onların sesinin güzel olmasından dolayı sürekli ötmesini rahatsız edici bulmayıp bundan mutlu olabilirler. Ama aslında bu durumda bir hastalığın habercisi olabilir ve belki de kuşunuzun o sırada canı yanıyordur. Stres içinde olan kuşlarda kesintisiz bir şekilde ötebilmektedir. Eğer kuşunuz normalden daha fazla ötüyorsa yada hiç durmadan ötmeye başladıysa önce etrafında stres olmasına sebep olacak bir unsur olup olmadığına bakmalı bu durum devam ederse bir veterinere götürmelisiniz.

Kuşunuzun Garip Bir Şekilde Oturması

Belki başlığı ilk okuduğunuzda bu sizin aklınızı karıştırmış olabilir. Ama eğer kuşunuzu düzenli olarak takip ederseniz onun belirli kalıpların dışına fazla çıkmadığını görebilirsiniz. Örneğin süreli kafeste tüneğinde oturuyorken bir süre sonra tabanda oturmaya başladıysa bu onun bir sıkıntısı olduğunun belirtisi olabilir. Yine uyurken tek ayağını kullanması onların yaptığı farklı davranışlardan birisidir. Denge veya güç kaybı yaşaması, vücudunun bir parçasının ağrıyor olması onun farklı şekillerde oturmasının sebebi olabilir.


Kuşunuzun Kirli Olması

Kuşlar temiz canlılardır. Ama kendini temizlemekten vazgeçmiş ve kirli duruyorsa bu durum hastalık habercisidir. Eğer ishalse poposunun olduğu kısımda bulunan tüyler kirli olabilir. Bu duruma kuşunuza verdiğiniz yeni bir yiyecek sebep olabilir. Yeni verdiğiniz ürünü kesip kuşunuzun durumunun devam edip etmediğine bakmanızı öneririz. Yine stresten kuşunuz kendini stresten dolayı temizlemeyi bırakmış olabilir. Bu noktada da kuşunuzun rahatsız eden unsurlar var mı bakmanız lazımdır. Fakat kuşunuz bir iki gün içinde eski davranışlarına geri dönmüyorsa daha fazla beklememenizi öneririz.

Farklı Dışkı Renkleri

Kuşların dışkılarının renklerinde ki değişimler onların yaşadığı sorunları anlamaya yardımcı olabilir. Kırmızı renkli meyveler yemediği halde dışkısı kırmızı renkteyse bağırsak hastalığı yaşama ihtimali vardır. Gri renkli dışkı ise pankreas hastalığının belirtisi olabilir. Rengin açık yeşil veya sarı olması karaciğer hastalığının habercisidir. Eğer sindirim sisteminde parazit varsa dışkısında sindirilmemiş yem parçaları görülebilir.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Genel Haber

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası