tiroid iltihabı nedir / Tiroidit Nedir? Belirtileri Nelerdir? | Amerikan Hastanesi

Tiroid Iltihabı Nedir

tiroid iltihabı nedir

Tiroit iltihabı nedir, neden olur ve nasıl geçer? Tiroit iltihabı belirtileri ve tedavisi

Bu içeriğimizde sizler için tiroit iltihabı nedir, neden olur ve nasıl geçer, tiroit iltihabı belirtileri ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgileri bir araya getirdik. İşte tiroit iltihabı ile ilgili merak edilenler.

Tiroit İltihabı Nedir?

Tiroit iltihabı nedir diye çok bilinen bir hastalık olmadığı için merak edilmektedir. Tiroit iltihaplarının neredeyse hepsi mikropsuzdur ve tiroit bezinde iltihaplanma anlamına gelmektedir. Ancak pek çok tiroit çeşidi olduğu unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak da tiroit iltihabı değişiklik göstermektedir. Bunlardan ilki “akut süpüratif tiroittir”. Bu tiroit çeşidinde iltihaplanma olduğunda boyunda ağrı ve ateş hissedilmektedir. Bu tip iltihaplanma çok olmasa da bu enfeksiyon türünde kanda da enfeksiyon görülmektedir. İkinci tiroit iltihabı çeşidi ise “Subakut tiroittir”. Buna viral kökenli tiroit iltihabı demek mümkündür. Bu iltihaplanma çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla ortaya çıkar ve tiroit bezini etkiler. Bu türde tiroit bezinde büyüme olur ve ağrılara yol açar. Kanda yüksek sedimantasyon oranlarıyla bu iltihap türünün fark edilmesi kolaydır. Zamanında fark edildiğinde bu iltihaplanma kolaylıkla tedavi edilmektedir. Bir diğer tiroit iltihabı da “ağrısız tiroit” olarak bilinmektedir. Çoğunlukla bu iltihaplanma kadınlarda doğum sonrasında oluşur. Belirli bir ağrı hissedilmez ve kanda da enfeksiyona rastlanmaz. Burada iltihaplanma kendisini tiroit bezi hormonunun yükselmesiyle kendisini belli eder. Bazen bazı kişilerde de tersine hormon düşüklüğü de görülebilmektedir. Sonuncu tiroit iltihabı çeşidiyse “hashimoto tiroiti” şeklindedir. Bu aslında bağışıklık sistemi hastalığı olarak da bilinmektedir. Bu iltihaplanma türünde kişinin tiroit bezi büyür ve tiroit bezi normal işlevini yerine getiremez. Çünkü tiroitler az çalışır. Özellikle bu hastalık kadınlarda daha fazla görülmektedir. Genetik geçmişi de olabilen bir iltihaplanma türüdür.

Genel olarak tiroit iltihabının uzmanların bazıları B12 vitamini eksikliği ve anemiyle de kendisini gösterdiğini ifade etmektedir. Bunun yanı sıra tiroit iltihabı oluştuğunda fazla kilo, halsiz hissetme, saçlarda dökülme, cildin kuruması, algının zayıflaması, geçmeyen kabızlık, ödemler, kalp çarpıntısı, sürekli bir şeyleri unutma, depresyon ve mutsuzluk hissedilebilmektedir.

Tiroit İltihabı Neden Olur?

Tiroit iltihabı neden olur diye sorgulansa da aslında kesin bir neden yoktur. Çoğunlukla tiroit iltihabının stresin tetiklemesiyle oluştuğu belirtilmektedir. Bunun dışında mevsim geçişleri, soğuk algınlığı ve fazla yorulma da iltihabı tetikleyebilmektedir. Tiroit iltihabı çoğunlukla sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde daha fazla görülmektedir.

Tiroit İltihabı Nasıl Geçer?

Tiroit iltihabı nasıl geçer diye merak edenlere kortizon içerikli ilaçlarla ağrı kesicilerin iltihabı hafiflettiğini söyleyebiliriz. Tabi bu ilaçların uzman doktor gözetiminde alınması oldukça önemlidir. Genellikle ilaç desteğiyle iltihap ortalama iki ay içinde düzelmektedir. Fakat bazı kişilerde tiroit iltihabı devam eden bir durum olup tekrarlamaktadır. Bu nedenle uzman doktorlar devam eden tedaviler uygulayabilirler.

Tiroit İltihabı Belirtileri

Tiroit iltihabı belirtileri arasında öne çıkanlar; devam eden halsizlik, yüksek ateş, boğazda ağrı, yutkunmanın zorlaşması ve bazı durumlarda da sesin kısılmasıdır. Bazı durumlarda da kalp çarpıntısı ve sinirlilik de hissedilebilmektedir.

Tiroit İltihabı Tedavisi

Tiroit iltihabı tedavisi için kortizon ve ağrı kesicilerden destek alınmaktadır. İlaçların ortalama iki ay kullanılmasıyla şikayetler azalmaktadır.

Tiroit İltihaplanması Nelere Ağrı Yapar?

Tiroit iltihabında pek çok kişi ağrı hissetmektedir. Bu nedenle tiroit iltihaplanması nelere ağrı yapar diye merak edilmektedir. Özellikle boyun bölgesinde ağrı hissedildiği bilinmektedir. Ayrıca herkeste hastalık aynı şekilde seyretmese de tiroit iltihabı boğaz ağrısına neden olabilmektedir.

 

 

TİROİT İLTİHAPLARI

 

Tiroit İltihapları Tanı ve Tedavisi Ana Prensipleri


Tiroit iltihaplarına tiroidit denir. Tiroit iltihapları (tiroidit’ler); en yaygın tiroid hastalıklarından biridir. Tiroid iltihabı sonucunda tiroid isimli organda geçici veya kalıcı harabiyet, hasar ve hormon üretme fonksiyonunda bozukluğu ortaya çıkabilir. Troid dokusundaki harabiyet sonucunda tiroit’in hormon üretme fonksiyonu bozulabilir. Troid iltihabı tiroidit sonucunda ortaya çıkan harabiyet ve hasar troit hormonu üretiminde yetersizlik (hipotiroidi) veya tiroid hormonu üretiminde fazlalık (hipertiroidi) şeklinde kendini belli eder. Tiroid organında meydana gelen iltihap tiroidit hafif veya orta düzeyde bir şiddete sahipse, tiroit’ten salgılanan troid hormonları bozulmayabilir, tamamen normal olarak kalabilir.

Tiroid isimli organın en yaygın iltihapları; mikropsuz cerahatsiz otoimmün (oto-immün) tiroit iltihaplarıdır. Bu grup oto-immün tiroid iltihapları; çok yaygın olarak Haşimoto hastalığı (halk diliyle Haşimato hastalığı) ve daha seyrek olarak görülen diğer tiroid iltihaplarından ibarettir.

Tiroid iltihaplarının türünü ve kapsamını belirlemeye dönük doğru tanı konulduktan sonra uygulanacak tedavi ile bazı tür tiroit iltihapları iyileşip tiroit hormon bozukluğuna neden olmazken, diğer bazı tiroid iltihapları tiroit hormon bozukluğuna neden olabilir.

 

Tiroit isimli organın 2 tür iltihabı vardır:

1) Mikrobik cerahatli tiroid iltihabı (bakteriyel tiroidit),

2) Mikropsuz cerahatsiz tiroit iltihabı (otoimmün ve non-otoimmün tiroidit).
 

Troid iltihabı (tiroidit) tanısı (teşhisi) için ; 

•    Muayene, 
•    Tiroit hormonlarının ölçümü,
    Tiroit otoantikorları ölçümü, 
•    Tiroid ultrasonografisi, 
•    Tiroit sintigrafisi, 
•    Tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi TİİAB (sadece bazı hastalarda)
uygulanır. Ancak diğer tiroit hastalıklarından ayırt etmek için (ayırıcı tanıda) başka bazı ilave testler ve incelemeler de yapılabilir.

Tiroid iltihabı (troidit) tedavisi için;

•    Pasif takip
•    Ameliyatsız ilaçla tedavi
uygulanır. Ancak hastanın klinik durumuna göre ilave tedaviler de uygulanabilir.

 

1) Bakteriyel Tiroid İltihabı (Tiroidit)

Tiroid’in cerahatli iltihaplar sık görülmez. Boyun bölgesinde bulunan dokulardakicerahatli bakteriyel iltihapların devamı olarak veya tiroit organına isabet eden batıcı delici kesicitravmalar sonrasında gelişebilir. Bazen, sadece tiroid organını içine alan izole bakteriyel tiroit iltihabı da görülebilir. Tiroid’deki iltihabi doku incelendiğnde; bakteri ve cerahat görülebilir.

Hasların muayenesinde; tiroit bölgesinde ve tiroit isimli organda ağrı vardır. Ayrıca hastalarda kırgınlık ve ateş de olabilir.

Bakteriyel Tiroit iltihabı (tiroidit) tanısı (teşhisi) için; 

•    Muayene, 
•    Tiroit hormonlarının ölçümü,
•    Tiroit otoantikorları ölçümü, 
•    Tiroid ultrasonografisi, 
•    Tiroit sintigrafisi (sadece bazı hastalarda), 
•    Tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi TİİAB (sadece bazı hastalarda)
Uygulanır. Ancak diğer tiroit hastalıklarından ayırt etmek için (ayırıcı tanıda) başka bazı ilave testler ve incelemeler de yapılabilir.

Bakteriyel Tiroid iltihabı (troidit) tedavisi için;

•    Antibiyotikler
•    Antienflamatuar ilaçlar
•    Tiroit hormon ilaçları (bazı hastalarda destek amaçlı)
uygulanabilir. Ancak hastanın klinik durumuna göre ilave tedaviler de uygulanabilir.

Bakteriyel tiroid itihabı tiroidit hastalarının tedavisi kısa sürse de, bazı hastalarda tiroid hormon desteği ömür boyu sürebilir. 

Bakteriyel troit iltihabı troidit hastalığı olan hastaların; hastanın klinik bulgularına göre kısa veya uzun bir süre hekim kontrolü ve takibi gerekebilir.

 

2) Haşimoto Tiroit İltihabı (Otoimmün Tiroidit)

Haşimato tiroit iltihabı oto immün tiroidit, en sık görülen tiroit iltihabı türüdür. Tıbbi yazılarda; Haşimoto hastalığı, halk arasında ise Haşimato hastalığı olarak yazılır. Bu yazıda her iki kelimeyi de kullanacağız. 

Haşimato hastalığında(Haşimato tiroidit’i), bir otoimmün (oto-immün) hastalıktır. Yani bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır. Haşimoto hastalığında (Haşimoto tiroidit’i); hastanın bağışıklık sistemi, hastanın kendi tiroit isimli organı, tiroit dokusunu, tiroid hücrelerini, troit hücrelerindeki bazı enzimleri, organelleri ve molekülleri “yabancı” olarak görür ve bunlara karşı “mikrop” muamelesi yapar. Böylece, hastanın kendi bağışıklık sistemi, hastanın kendi troit’ine karşı savaşır, onlara saldırır; onları yok etmek için mikropları yok etmekte kullandığı antikorları ve hücreleri kullanır. 

Hastanın kendi tiroid hücrelerine saldıran antikorlara, tiroit otoantikorları (troid oto-antikorları) diyoruz. Haşimoto hastalığının oluşmasında en etkin rolü oynayan tiroid oto-antikoru; anti-tiroid peroksidaz (anti-tpo) antikorudur. Bu antikor, tiroid hücrelerinde hasar oluşturabilir. 

Haşimato tiroidit hastalığında; hastanın kanında yükselen diğer bir otoantikor da anti-tiroglobulin antikorudur (anti-tg antikoru). Bu oto-antikor, daha ziyade, tiroid iltihabının şiddetini göstermesi açısından önem taşır.

İltihap denilse de, cerahat değildir. Haşimoto tiroidit hastalığı, cerahatsiz ve mikropsuz bir iltihap türüdür.

Haşimoto tiroidit’inde tiroid otoantikorlarının tiroit hücrelerinde yarattığı olumsuz etki ve hasardan dolayı tiroit hücrelerinin hormon üretme kapasitesi, yeteneği ve gücü düşebilir ve tiroid hormon yetmezliği (tiroit hormon azlığı) ortaya çıkabilir (hipotiroidi oluşabilir), hastanın kanında TSH yükselir. 

Ancak bazı hastalarda; Haşimoto hastalığı mevcut olsa bile, kısa ve orta vadede, tiroit organı yeterli düzeyde troid hormonu üretebilir, tiroid hormon yetmezliği (tiroit hormon azlığı) ortaya çıkmayabilir (hipotroidi oluşmayabilir). 
Hatta, bazı genç hastalarda, kısa ve orta vadede, tiroid bezesine karşı oluşan oto-antikorların hastadaki düzeyleri azalabilir, bağışıklık sistemi ve tiroit isimli organ kendi kendini tamir edebilir ve hiçbir olumsuz fonksiyon bozukluğu veya kalıcı hasar oluşmadan tümüyle iyileşebilir.

Haşimoto tiroidit hastalığı; en sıklıkla kadın hastalarda görülür ancak erkeklerde de görülebilen bir hastalıktır.      

Haşimato hastalığı mevcut olan hastalarda, ileriki yıllarda tiroit papiller kanseri görülme ihtimalinin daha yüksek olduğuna dair yayınla mevcuttur. Ancak, bu konuda aksi görüşte olan makaleler ve yayınlar da vardır.

Haşimoto hastalığı yeterli ve doğru tedavi edilirse, bu hastalar normal günlük yaşam ve fonksiyonlar gösterir. Ancak geç teşhis edilmiş, uzun süre TSH’ı yüksek kalmış hastalarda tiroid dokusundaki harabiyetin ciddi boyutlara ulaşması, guatr (tiroit isimli organın büyümesi), troit nodülü ve tiroid hormon yetersizliği ortaya çıkması mümkündür.

Haşimato hastalarında en sık görülen şikayetler; kabızlık, çarpıntı, saç ve tırnak kalitesinde bozulma, ciltte kabalaşma kuruma pullanma, kalp ritm bozukluğu, kilo artışı, adet düzensizliği, hamile kalmakta güçlük, isteksizlik, kötümser ruh hali, artmış depresyona eğilimdir.

Haşimato Tiroidit Hastalığının Tanısı (Teşhisi) için; 

•    Muayene, 
•    Tiroit hormonlarının ölçümü,
•    Tiroit otoantikorları ölçümü, 
•    Tiroid ultrasonografisi, 
•    Tiroit sintigrafisi (sadece bazı hastalarda).
•    Tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi TİİAB (sadece bazı hastalarda)
uygulanabilir. Ancak diğer tiroit hastalıklarından ayırt etmek için (ayırıcı tanıda) başka bazı ilave testler ve incelemeler de yapılabilir.

Haşimoto Tiroid iltihabı (troidit) Hastalığının Tedavisi için;

•    Tiroit hormon ilaçları (bazı hastalarda destek amaçlı)
•    Selenyum tedavisi
uygulanabilir. Ancak hastanın klinik durumuna göre ilave tedaviler de uygulanabilir.

Haşimato hastalarının tedavisi uzun yıllar, bazı hastalarda ömür boyu sürebilir. 

Haşimoto tiroidit hastalığı olan hastaların; uzun yıllar hekim kontrolü ve takibi gerekebilir.

 

Selenyum Tedavisi (Selenoterapi)
Tiroid hastalıklarında selenyum tedavisi; üzerinde geniş tabanlı uzlaşı sağlanmış bir konu değildir. Bazı hekim ve araştırmacılar bu tedaviyi savunurken diğer bzı hekim ve araştırmacılar karşıt görüştedirler.

 

3) Diğer Tiroid İltihapları (Diğer Tiroiditler)

 

a) Subakut Tiroit İltihabı Tiroidit

Genellikle bir virüs enfeksiyonu sırasında veya sonrasında ortaya çıkar. Diğer bir adı da De Quervain tiroidit’idir. Hastaların tiroidinde yutkunurken ve dokunmakla hissedilen ağrı dikkat çekicidir. Cerahatsiz bir tiroit iltihabıdır.

Subakut De Quervain troidit hastalığı yıl kadar sürer. Bu süre sonunda kendiliğinden iyileşebilir ancak hastaların yaklaşık %5’inde kalıcı tiroit hormon yetmezliği (hipotiroidi) devam eder.

Subakut tiroit iltihabında; hastanın şikayetlerine ve klinik bulgularına göre ilaçla tedavi uygulanır. Hastaların; belli bir süre hekim kontrolü ve takibi gerekebilir.

 

b) Lohusalık Tiroid İltihabı (Post-partum Tiroidit)

Lohusalık döneminde tiroid iltihabı  ortaya çıkabilir.  Adından da anşalışacağı gibi; doğumdan hemen sonra ortaya çıkabilir.

Mikropsuz, cerahatsiz bir iltihaptır. Haşimoto tiroidit hastalığının bir alt grubu olarak kabul eden ve sınıflandıran yayınlar da mevcuttur.  Ancak, zaman içindeki klinik gidişat anlamında ve diğer bazı klinik özellikler açısından Haşimato tiroit iltihabı hastalığından farklılıklar gösterir.

Postpartum lohusalık troit iltihabı; otoimmün bir hastalıktır. Yani bağışıklık sisteminin bir hastalığıdır. Bu hastaların bağışıklık sistemi, hastaların kendi tiroit isimli organı, tiroit dokusunu, tiroid hücrelerini, troit hücrelerindeki bazı enzimleri, organelleri ve molekülleri “yabancı” olarak görür ve bunlara karşı “mikrop” muamelesi yapar. Böylece, hastanın kendi bağışıklık sistemi, hastanın kendi troit’ine karşı savaşır, onlara saldırır; onları yok etmek için mikropları yok etmekte kullandığı antikorları ve hücreleri kullanır. Hastanın kendi tiroid hücrelerine saldıran antikorlara, tiroit otoantikorları(troit oto-antikorları) diyoruz.

Hastalık ilk görüldüğünde hafif düzeyli bir zehirli guatr (hipertiroidi) tablosu vardır. Ancak, kısa süre sonra, hastada tiroid hormon yetmezliği (hipotiroidi) görülür.

Post-partum tiroidit hastalığı yıl kadar sürer. Bu süre sonunda kendiliğinden iyileşebilir ancak hastaların yaklaşık %20’sinde kalıcı tiroit hormon yetmezliği (hipotiroidi) devam eder.

Lohusalık tiroit iltihabında; hastanın şikayetlerine ve klinik bulgularına göre ilaçla tedavi uygulanır. Hastaların; uzun yıllar hekim kontrolü ve takibi gerekebilir.

 

c) Radyasyona Bağlı Tiroit İltihabı (Radyasyon Tiroiditi)

Radyasyon sonucu gelişen troid iltihabı; baş-boyun bölgesine radyoterapi uygulanan hastalarda veya radyoaktif iyot I tedavisi uygulanan hastalarda görülebilir. Mikropsuz, cerahatsiz bir tiroit iltihabıdır.

Radyasyon tiroiditi (troit iltihabı) olan hastalarda tiroid isimli organ dokunmakla ve yutkunurken ağrılı olabilir.

Radyasyona bağlı troit iltihabında; radyasyonun etkisiyle tiroit organında, dokusunda ve hücrelerinde harabiyet oluşur. Bu harabiyet sonucunda önce kısa süreli tiroit hormon fazlalığı (hipertiroidi) yani zehirli guatr ve takip eden süre içinde kalıcı olarak tiroit hormon yetersizliği (hipotiroidi) ortaya çıkabilir.  

Radyasyon troiditinde; hastanın şikayetlerine ve klinik bulgularına göre genellikle ömür boyunca süren ilaçla tedavi uygulanır. Hastaların; uzun yıllar hekim kontrolü ve takibi gerekebilir.

 

d) İlaçlara Bağlı Triot İltihabı (Drug-induced tiroidit)

Bazı ilaçlar, tiroid isimli organda iltihap yapabilir. Mikropsuz, cerahatsiz bir iltihaptır. Bu hastalarda; ilacın türüne bağlı olarak, tiroit hormon bozuklukları görülebilir. Bazı hastalarda zehirli guatr (tiroid hormon fazlalığı: hipertroidi) veya diğer bazı hastalarda tiroid hormon yetersizliği(hipotroidi) görülebilir.

Tiroit’te iltihap troidit yapan ilaçların başında;

  • Amiodaron,
  • İnterferonlar,
  • Lityum,
  • Sitokinler.

gelir.

 

İlaca bağlı tiroit iltihabı ve tiroit hormon bozukluğu; ilacı kesince kısa sürede tamamen düzelebilir veya tiroid hormon bozukluğu bir süre daha devam edebilir.

İlaca bağlı troit iltihabında tedavi için; neden olan ilaç kesilir; ayrıca hastanın şikayetlerine ve klinik bulgularına göre başka ilaçlarla tedavi uygulanabilir. Hastaların; belli bir süre takibi gerekebilir.

 

Diğer tiroid iltihapları (tiroidit) tanısı (teşhisi) için ; 

•    Muayene, 
•    Tiroit hormonlarının ölçümü,
    Tiroit otoantikorları ölçümü, 
•    Tiroid ultrasonografisi, 
•    Tiroit sintigrafisi, 
•    Tiroit ince iğne aspirasyon biyopsisi TİİAB (sadece bazı hastalarda)
uygulanır. Ancak diğer tiroit hastalıklarından ayırt etmek için (ayırıcı tanıda) başka bazı ilave testler ve incelemeler de yapılabilir.

Diğer tiroit iltihapları (troidit) tedavisi için;

•    Pasif takip
•    Ameliyatsız ilaçla tedavi
uygulanır. Ancak hastanın klinik durumuna göre ilave tedaviler de uygulanabilir.

 

Not: Bu sayfa henüz tamamlanma, güncellenme aşamasındadır. Bilgilerde küçük değişiklikler, düzeltmeler, eklemeler olabilir.

 

Anasayfaya dön

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası