bebeğin doymadığı nerden anlaşılır / Bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız? - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Bebeğin Doymadığı Nerden Anlaşılır

bebeğin doymadığı nerden anlaşılır

Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Bebeğini biberonla besleyen anneler, bebeklerinin aldığı anne sütü veya formül mamanın miktarını kolaylıkla ölçebilir. Ancak emziren anneler için durum o kadar da kolay değildir. Dolayısıyla yenidoğan bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır, bebeğin yeterince anne sütü aldığını nasıl anlayabilirim gibi soruların cevabı fazlasıyla merak ediliyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, bebeğinizin doyup doymadığını anlayabileceğiniz bazı ipuçlarını derledik. Keyifli okumalar!

Bebeklerin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin doyduğunu anlama yollarına geçmeden önce aç olduklarında verdikleri ipuçlarına değinmek faydalı olacaktır. İşte, bebeklerin aç olduğunu gösteren bazı işaretler…

  • Başını meme arar gibi bir sağa bir sola çevirme,
  • Parmaklarını emme,
  • Kucağa alındığında memeye yönelme,
  • Huzursuzlaşma, ağlama,
  • Sık sık uyanma.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin doyup doymadığını anlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını aşağıda listeledik:

1. Kilo Alımı

Bebeklerin doyduğunu gösteren en önemli belirteç kilo alımıdır. Doğumdan sonraki ilk günlerde bebekler doğum ağırlıklarının yaklaşık %10’unu kaybederler. Ancak 15 gün sonra doğum kilolarına ulaşmaları beklenir. Bu süreçten sonra da ayına göre alması gereken kilo miktarını alarak büyümesi gerekir. Eğer rutin kontrollerde doktorunuz bebeğinizin gelişiminin normal olduğundan bahsediyorsa bebeğinizin yeterince anne sütü ile besleniyor demektir.

2. Islak Bez

Bebeğin doyup doymadığı anlamanın bir diğer yolu da bez kontrolü yapmaktır. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün bebeklerin günde 2 – 3 kere bezini ıslatması beklenir. Sonraki günlerde ise günde en az 6 kere bezini ıslatmış olması gerekir. Ayrıca idrarının renksiz veya açık sarı olması, yeteri kadar anne sütü aldığını gösterir. Yoğun idrar ise sıvı alımının yetersiz olduğunun bir işareti olabilir.

3. Bağırsak Hareketleri

İdrarla birlikte dışkılama sayısı da bebeklerin doyup doymadığını gösteren önemli bir işarettir. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün mekonyum adı verilen koyu, siyahımsı veya yeşilimsi dışkının günde 1 – 2 kere yapılması beklenir. Mekonyum vücuttan atıldıktan sonra bebeğin dışkısı yeşilimsi veya sarımsı bir renge döner. 1. haftadan sonra ise günde 3 – 4 kere kakalarını yapmaları gerekir. Süt üretimi arttıkça bebeğin kaka yapma sayısı da artabilir. Bununla birlikte birinci ayını doldurduktan sonra bazı bebekler günde bir kere, hatta haftada 1 kere dışkılarını yapabilir. Zira anne sütü nihai ve kolay sindirilebilir bir besin olduğundan bazı bebeklerin seyrek dışkılaması normaldir.

4. Yeterli Uyku

Bebeklerin doyduğunu anlamanın bir diğer yolu da deliksiz uyumalarıdır. Eğer bebekler emzirildikten sonra 2 – 3 saat kesintisiz uyuyorsa bu doyduklarının bir işareti olabilir. Ancak uykuya dalamayan, uyuduktan 10 – 15 dakika sonra uyanan ve huzursuzlaşan bebekler yeteri kadar doymamış olabilirler.

Bebeğin Doyduğunu Nasıl Anlarız?

5. Hıçkırık

Kesin olmamakla birlikte, bazı uzmanlara göre bebeğin emzirildikten sonra hıçkırmaya başlaması mide kapasitesinin dolduğunu gösterir. Eğer bebeğiniz emzirdikten sonra hıçkırmaya başlıyorsa karnının doyduğunu düşünebilirsiniz.

6. Memeden Uzaklaşma

Karnı doyan bebekler o an emmek istemezler. Bu durumda başlarını memeden çevirebilir, ağızlarını açmak istemeyebilir ve emmeye zorladıkça ağlamaya başlayabilirler.

7. Huzurlu ve Gevşemiş Olmak

Emdikten sonra karnı doyan bebekler genellikle huzurlu bir ruh haline bürünür. Bununla birlikte vücutları artık gevşemeye başlar. Örneğin ellerini yumruk yapıp sıkmazlar, daha gevşek bırakırlar. Bununla birlikte uykuya geçişleri daha kolay olur ve uykuları bölünmeden 2 - 3 saatlerini uykuda geçirebilirler.

Emzirirken Meme Ucunuz Acıyorsa Bu Yöntemleri Deneyin!

Ne Zaman Doktora Danışılmalı?

Aşağıdaki durumlar bebeğin yeterince beslenemediğini gösterebilir. Bu nedenle emzirme danışmanına veya bebeğin doktoruna danışmak faydalı olacaktır.

  • Bebeğin çok uykulu olması,
  • Uykusundan sık sık uyanması ve ağlaması,
  • Düzenli kilo almaması,
  • Bezini az kirletmesi,
  • İdrarının koyu renkli olması,
  • Emzirmeye rağmen ağlaması, çığlık atması.

Bebekler Günde Kaç CC Anne Sütü İçmeli?

Kaynak: 1

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bebeğin Aç Olduğunu veya Doyduğunu Nasıl Anlarız?

Anne sütüyle beslenen yenidoğan bebeğinize sütünüzü sağarak biberonla verdiğinizde ya da mama takviyesinde bulunduğunuzda verdiğiniz besin miktarını ölçme şansınız olur. Fakat özellikle doğumun ilk haftalarında, sadece emerek beslenen bebeklerde miktarı bilmek ve kontrol etmek biraz daha zordur. Bu nedenle hem yaşadığınız tecrübe eksikliği hem de midesi küçük olan bebeğinizin sık sık acıkması, sizi tereddütte bırakıyor olabilir. Endişe etmeyin, zamanla anne bebek ilişkiniz gelişerek bebeğinizin ne zaman acıktığını, ne zaman uykusunun geldiğini, ne zaman altının değiştirilmesi gerektiğini rahatlıkla anlayacaksınız. Hatta ağlama şeklinden bile neye ihtiyacı olduğunu ezbere söyleyebileceksiniz. Peki beslenmenin yavaş yavaş şekillendiği ve ebeveyn bebek ilişkisinin geliştiği dönemde, bebeğin aç olduğunu veya doyduğunu nasıl anlarız?

Bebeğin Aç Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebek gelişiminin en önemli adımı yeterli beslenmedir. Yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bebekler, çok daha sağlıklı şekilde büyür. Ancak daha önce deneyimi olmayan ebeveynler için bebeğin beslenme planını düzene sokmak biraz zaman alan bir eylemdir. 

Bu aşamada siz de bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır tam olarak kestiremiyor olabilirsiniz. Eğer bebeğiniz;

  • Kucağa alınınca doğrudan memeye yöneliyorsa,
  • Parmağını veya elini emiyorsa,
  • Başını meme ucuna ulaşmaya çalışır gibi hareket ettiriyorsa,
  • Huysuzlanıyor ve ağlıyorsa,
  • Uykudan uyanıyor ve ağlıyorsa,
  • Durgunlaşıp farklı sesler çıkarıyorsa

acıkmış olabilir. 

Özellikle doğumun ilk aylarında bebeğinizin midesi oldukça küçüktür ve kısa sürede dolar. Bu nedenle bebeğiniz, saatte bir acıkarak size yukarıdaki uyarılardan birini gönderebilir. Henüz ihtiyaçlarını düzgün ifade edemeyen yeni doğan bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır konusu, aslında bu tepkileri kontrol ederek kavrayabileceğiniz bir konudur. Ancak ağlayan bebeği beslemek her zaman o kadar kolay değildir; bu nedenle en doğrusu, bebeğinizi ağlamaya başlamadan önce doyurmaktır. Zamanla kazanacağınız tecrübe sayesinde, bebeğinizin ne zaman acıkıp acıkmadığını daha iyi anlayabilir ve ideal bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.

Bebeğin Doyduğu Nasıl Anlaşılır? 

Genellikle kendini ağlama ve huzursuzluk ile gösteren açlık, doymaya nazaran anlaşılması kolay bir durumdur. Bebeğinizin ne zaman acıktığını anlıyor olsanız bile ne zaman doyduğu konusunda tereddüt yaşıyor olabilirsiniz. Örneğin; doğumun ilk ayları, biberon kullanımı için erkendir ve beslenme doğrudan emzirme yoluyla gerçekleşir. Bu esnada bebeğinizin ne kadar süt tükettiğini kontrol etmeniz mümkün olmayabilir. Fakat sadece anne sütü alan bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır sorusuna, şu ipuçları üzerinden kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz:

  • Yenidoğan bebek, genellikle doyduğu zaman meme ucuyla oynamaya ve kendini oyalamaya başlar. 
  • Doyan bebek, kendini anne memesinden geriye doğru atma eğiliminde olur ve emmeye devam etmek istemez.
  • Emzirme sonrası karnı doyan bebek, gevşeyerek rahatlar; önceki huysuzluğundan kurtulur ve huzurlu olur.
  • Emzirmeden sonra karnı doyan bebek, anne memesi üzerinde uyuklamaya başlar ve yatağa yatırıldığında kesintisiz şekilde uyur. Bebeğin rahat ve deliksiz uyuması, karnının doyduğunu gösterir.

Eğer bebeğiniz emzirme sonrası bu tür tepkiler veriyorsa, doyduğunu anlayabilirsiniz. Ancak bu sırada, beslenme miktarından emin olamıyor ve doymayan bebek uyur mu diye merak ediyor olabilirsiniz. Bebeğinizin doymadığını anlamanın en iyi yolu, emzirme sonrası uyku süresini kontrol etmektir. Eğer bebeğiniz uyusa bile dk içinde yeniden uyanıyor ve ağlamaya başlıyorsa, bu onun henüz doymadığı anlamına gelebilir. Bebeğinizin doyduğuna emin olmanızın bir diğer yolu da gelişimini yakından takip etmektir. Eğer bebeğiniz olması gereken kilodaysa, doktor kontrollerinde haftalık alması gereken kiloya ulaşıyorsa ve gün içerisinde adet çiş dolu bez değiştiriyorsanız bebeğiniz rahatlıkla doyuyor demektir.

Bebek beslenmesi, zaman içinde gelişen ve belirli bir sisteme oturan bir süreçtir. Doğumun ilk aylarında gelişim hızlı olduğundan, beslenme ihtiyacının artması ve şartların değişmesi normaldır. Bu sırada eğer bebeğinize, günlük olarak ne kadar süt verdiğinizi kontrol etmek istiyorsanız, en sağlıklı bebek biberonlarından Comotomo biberon çeşitlerini gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Anne memesine birebir benzerliği ve temiz içeriği ile beslenmeyi kolaylaştırmanızı sağlayan bu biberonlar, aynı zamanda biberon ve emziğe geçişi rahat olan harika ekipmanlardır.

Bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız?

Anneler genellikle bebeklerinin kilolu olmalarından hoşnut olurlar. Bazı annelere göre bebeğin fazla miktarda beslenmesi onun sağlıklı olduğu anlamına gelir. Ama bunu yaparken unutmamalıyız, bebeklerin doydukları anda onları yemeye devam etmeye teşvik ederek, bedenlerinin açlık ve tokluk ipuçlarını görmezden gelmelerini öğretiyor olabiliriz. Peki, bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız?

funduszeue.info

Yayınlanma: - 13 Kasım Güncellenme:

Bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız?

Bebeğiniz doyduğunda ona güvenin ve açlığının günden güne veya beslenmeye kadar değişebileceğini unutmayın. Bebeklerin sağlıklı bir şeklide beslenmeleri için ilk 2 yıl anne sütü önerilmektedir. Mecbur kalmadığınız sürece hazır mamalardan uzak durmaya özen göstermelisiniz. Peki, bebeklerin doyduğunu nasıl anlarız? İşte ipuçları…

BEBEKLERİN DOYDUKLARINI BELİRTEN 6 İŞARET

funduszeue.info ucundan veya biberondan uzaklaşma
funduszeue.infoya başlamak
3. Beslenmeye karşı ilgisiz ve dikkatinin dağılmış olması.
funduszeue.info dalmaya başlamak.
funduszeue.infolarını, kollarını veya bacaklarını uzatma.
funduszeue.infoızca emmek

FAKAT;

-Bebeğiniz kilo almıyor ve zayıflıyorsa
-Bezini çok az kirletiyorsa
-Memeden ayrılmak istemiyor, yatağına koyduğunuzda çok ağlıyorsa
-Huzursuz ve sürekli ağlıyorsa

Bebeğinizi mutlaka doktorunuza göstermenizde fayda olacaktır.

BEBEĞİNİZİN BEZİNİ KONTROL EDİN

Bebeklerin yeterli miktarda beslenip beslenmediğini gösteren mükemmel bir yöntem, bebeğinizin bezini kontrol etmek olacaktır. Bebeklerin günde ortalama veya daha fazla bezlerini ıslatırlar. İdrar rengi genellikle açık olur. Bebeğinizin altının çoğunlukla kuru olması bebeğinizin yeteri kadar anne sütü almadığını işaret edebilir. Bebeğinizin idrarının daha koyu olduğunu görürseniz doktora başvurmanız gerekebilir. Ayrıca idrarında koku olması idrar yolu enfeksiyonu olma ihtimalini gösterebilir.

9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Beslenme önerileriİlginizi Çekebilir9 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Beslenme önerileriBebek bezi nasıl bağlanır? Yeni doğan bezi nasıl bağlanır?İlginizi ÇekebilirBebek bezi nasıl bağlanır? Yeni doğan bezi nasıl bağlanır?

anneBebek

Yenidoğan Bebeğin Doyup Doymadığı Nasıl Anlaşılır?

Başta anneler olmak üzere ebeveynlerin en merak ettiği sorular arasında yer alan “yenidoğan bebeğin doyduğunu nasıl anlarız” sorusu pek çok ebeveyn için endişe konusu. Fakat endişe etmenize gerek yok çünkü bebeğinizin doyup doymadığını anlayabilmek için çeşitli yöntemler bulunuyor. Doymayan bebek belirtileri bebeğin kaç aylık olduğuna, anne sütü emip emmediğine bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Yenidoğan bebeğinizin doyup doymadığına anlamanın yollarına haydi gelin birlikte bakalım.

Yenidoğan Bebeğin Doymadığı Nasıl Anlaşılır?

Annelik heyecanını doruklarında yaşayan yenidoğan bebek sahipleri, bebeklerinin doyup doymadığını nasıl anlayacakları konusunda endişe duyabiliyor. Bu durumda, yenidoğan bebekleri ihtiyaçlarına göre belirli aralıklarla beslemek önemli noktalar arasında yer alıyor. Bebeğinizi beslerken doyup doymadığını anlayabilmek için işte birkaç ipucu:

● Bebeğin uyku halinden çok huzursuz bir hal alıyorsa bebeğiniz doymamış olabilir.

● Yenidoğan bebekler 24 saat içerisinde en az kez emme davranışında bulunabiliyor. Bu sayıyı takip edebilirsiniz.

● Yenidoğan bir bebek birkaç günlük olduktan sonra ortalama 24 saat içerisinde 6 defa altını ıslatması doğal olarak karşılanıyor. Bu sayı azaldığında bebeğin doymadığı anlamı çıkarılabilir.

● Seyrek kaka yapması daha fazla süte ihtiyaç duyduğu anlamına gelebilir.

● Bebek uyandıysa ve tetikteyse aç olduğu anlamına gelebilir.

Bebeğin ağzından sürekli salya akıyor, meme ya da biberonu çıkardıktan sonra rahat bir şekilde uyuyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına gelebiliyor.

● Bebeğin yüzü beslenme sırasında devamlı meme ya da biberondan çekiliyorsa yine bebeğinizin doymuş olabileceği anlamına gelebiliyor.

● Bebeğiniz beslenme sırasında belirgin bir şekilde emiyor ve ardından sakinleşiyor ya da uyuyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına gelebiliyor.

● Emzirme sonrasında göğüsler daha yumuşak ve daha az dolgun olur. Göğüslerinizin durumunu kontrol ederek bebeğinizin süt emip emmediğini takip edebilirisiniz.

Yukarıda yer alan detaylara dikkat ederek yenidoğan bebeğinizin doyup doymadığı anlayabilirsiniz. Her bebekte bu belirtilerin farklı olabileceğini unutmayın. Eğer bebeğinizin doymadığından endişe ediyorsanız doktorunuza danışabilir ve gerekli yardımı alabilirsiniz.

Bebeğin Bir Yaşına Kadar Doyup Doymadığı Nasıl Belli Olur?

Her anne bebeğinin doyup doymadığı konusunda endişe duyar. Peki bebeğin doyup doymadığını anlayabilmek mümkün mü? Amerika Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi (CDC) uzmanları tarafından yapılan bir araştırmada ay ve ay arasındaki bebekler gözlemlenerek açlık belirtileri ve doyup doymama davranışları inceleniyor. Yapılan gözlemler sonucunda aç ve tok olduğuna dair belirtileri aşağıda verildiği şekilde yer alıyor: 

Aylık Bebeklerin Açlık Belirtileri

● Açlık durumunda bebekler ellerini ağzına götürür.

● Açlığını gidermeye dair bir uyaran olduğunda başını memeye ya da biberona doğru çevirir.

● Dudak yalama, ağız şapırdatma (emme hareketi) ve dudak büzme hareketlerinden bir ya da birkaçını yapmaya başlar.

● Ellerini yumruk yapar ya da sıkıştırır.

Aylık Bebeklerin Tok Olduğuna Dair Belirtiler

● Bebek ağzını kapatıyor ve emmek istemiyorsa doymuş anlamına gelebiliyor.

● Başını meme ve biberondan uzaklaştırıyorsa

● Elleri rahat ve açık pozisyonda hareket ediyorsa bebeğinizin doyduğu anlamına geliyor.

Aylık Bebeklerin Açlık Belirtileri

Bu aylar arasındaki bebekler artık nesneleri ve etrafında olup bitenleri anlamaya başladığı için daha anlaşılır tepkilerle aç olduklarını belli edebiliyorlar. Dolayısıyla bu ay arasındaki bebeklerin açlık belirtileri şu şekilde gözlemleniyor:

● Çevrelerinde yiyecek gördükleri zaman ona uzanır ya da işaretle gösterirler,

● Kendisine doğru bir kaşık uzatıldığında ya da yemek verileceğini anladığında ağzını açarak açlığını belli eder.

● Çevresinde veya ona doğru uzatılan yiyecek gördüğünde heyecanlanır.

● Eğer doymadıysa bunu belli etmek için el hareketleri ile anlatmaya çalışır ya da sesler çıkarır.

Aylık Bebeklerin Tok Olduğuna Dair Belirtiler

● Ona doğru yiyecek uzatıldığında uzaklaşır veya ağzını kapatır.

● Yiyecekleri kendinden uzaklaştırır.

● Tok olduğunu belli etmek için sesler çıkarır ve el hareketleriyle anlatmaya çalışır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası