kuru soğan nasıl oluşur / Kuru Soğan Nasıl Ekilir? 1 Dönüme Arpacık Ekimi Maliyeti

Kuru Soğan Nasıl Oluşur

kuru soğan nasıl oluşur

Soğan kürü nasıl yapılır, ne için kullanılır?

Soğan kürü, tedavi edici özelliğe sahip bir kürdür. A, B ve C vitamini, silis, fosfor, iyot, kükürt gibi maddeler içermesi, antibiyotik görevi sağlaması ve hazmı kolaylaştırması açısından faydalıdır.

Soğan, vücudun antioksidanlardan arındırılmasından, zayıflamaya, cilt sağlığından depresyona kadar pek çok derde deva oluyor.

Günümüzde genellikle zayıflamak amacı ile kullanılan bu kür, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı dirençli hale getirir.

SOĞAN KÜRÜ NASIL HAZIRLANIR?

Soğan kürü hazırlamak için 2 adet kahverengi soğan ve 2 bardak içme suyuna ihtiyacınız vardır.

Öncelikle soğanları kabuklarını soymadan yıkayın ve sirkeli su içerisinde dakika bekletin. Bu sayede soğanların dezenfekte edilmesini sağlayabilirsiniz.

Ardından bir tencere içerisinde suyu kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisinde dörde bölünmüş soğanları da ilave edin. Soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Pişen soğanların suyunu cam bir kavanoz içerisine süzün. Soğan kürü suyunu, ılıttıktan sonra tüketebilirsiniz.

Soğan kürünün kullanım süresine dikkat edilmesi gerekir. Soğan kürü, 6 ayda bir kez 15 günlük süreyle uygulanmalıdır. 15 gün düzenli kullanıldıktan sonra, 6 ay sonra tekrar kullanılabilir.

Hazırladığınız kürü mutlaka ılık bir şekilde tüketin ve soğan kürünün taze olması için, günlük olacak şekilde hazırlayın.

Soğan kürü öğle ve akşam yemeklerinden önce aç karna bir bardak olarak tüketilmelidir.

Kürü hazırlarken kabuğu açık kahverengi, içi ise beyaz soğanlar tercih edilmelidir.

SAĞLIKLI KİLO VERME VE MİDE SAĞLIĞI

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Kuru soğan yetiştiriciliği rehberinde tarla hazırlığı, ekim, sulama, gübreleme, ilaçlama (varsa) hasat, satış aşamalarını detaylandırdık.

İki yıllık bitki olan Soğan ilk yılda yumru, ikinci yılda tohum oluşur. Soğan senede bir kez ekilir. Ülkemizde hasatı Eylül- Ekim aylarında yapılır. Tüm yıl tüketimi olacağından stoklanmak zorundadır. Ülkemizde aylık soğan tüketimi bin ton civarındadır. Depolarda ise 1,5 tonun üzerinde soğan vardır. Tüketimi çok fazla olan ve ülkemizde ihraç edilen ürünler arasında yer alan soğan yetiştiriciliğinde hangi aşamalardan geçiliyor, ekim, hasat zamanı gibi tüm konuları rehberden görebilirsiniz.

Kuru Soğan Yetiştiriciliğinde Tarla Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Doğrudan tohum yöntemi ekonomik bakımdan en uygun olan yöntemdir ve makineli tarıma uygun olması bu ekimin daha çok tercih edilmesini sağlar. Doğrudan ekim yapılacaksa tarlada ki toprağında çok iyi hazırlanması gerekmektedir.

Sonbahar ayında doğrudan ekim yapılacaksa ekim toprağa 15 ila 20 cm derinlikte işlenmelidir. İşleme öncesinde ise dekara yani dönüm başına 2 ila 4 ton yanmış ahır gübresi atılmalıdır. seafoodplus.info Ekim öncesinde toprak tava gelir gelmez yüzlek işlenmelidir.

Kuru Soğan Yetiştirilme Teknikleri Nelerdir?

Soğan yetiştiriciliğinde 3 teknik vardır ve soğan yetiştiriciliği üç şekilde yapılır. Kuru soğan yetiştirilme teknikleri aşağıdaki gibidir:

  1. Doğrudan tohum ekimi: aynı vegetasyon periyodunda aylık bir dönemde soğan başları elde edilir.
  2. Kıska (arpacık) ile yapılan ekim: Arpacık çeşidi ile yapılan yetiştiricilikte 1. yıl arpacıklar elde edilir. 2. yıl bu arpacıklar ekilerek baş elde edilir.
  3. Kuru soğan fidesiyle yapılan yetiştiricilik: Bunda yetiştirilme süresi tohum ekimi gibi aynı yöntemle yapılır. Ekildiği yıl baş elde edilir.

Kuru Soğan Tohumu Nasıl Ekilir?

Kuru soğan ekimi şu şekilde yapılmaktadır:

  • İlk önce tarlada toprak kültivatör, tırmık ile iyice parçalanmalıdır.
  • Parçalanan toprak sonra bastırılır ve hemen tohum ekilir.
  • Ekim sırasında gr/da soğan tohumu kullanılır. Eğer Pnömatik mibzerle ekim yapılacaksa bu durumda gr/da soğan tohumu kullanılmaktadır.
  • Ekim için hava sıcaklığı ve toprak sıcaklığı istenen düzeyde olmalıdır. Kuru soğan ekiminde toprak sıcaklığının ºC olması gerekmektedir.
  • Ekim yapılırken bitki sıra aralığı cm olmalıdır.
  • Yaş soğan da sıra üzeri mesafe cm, iri çeşitlerde 5 cm olmalıdır.
  • Kuru soğanda sıralar üzeri için ise cm aralığı olmalıdır.
  • Soğan tohumunun ekim derinliği 0,5 -1cm arasında olmalıdır.
  • Bitkiler 10 cm yüksekliğe geldiğinde sıra üzeri mesafeyi ayarlamak için elle seyreltme yapılır.
  • Yabancı otlara ve zararlılara karşı da kimyasal ve geleneksel ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Tarlada soğan üretmek için 2 farklı ekim/dikim yöntemi uygulanmaktadır. Tarlada soğan yetiştirmek için ekim dikim yöntemleri şu şekildedir:

  1. Soğan tohumun doğrudan doğruya tarlaya ekmek bu şekilde başsoğan yetiştirilmek:
  2. Önce tohumlardan arpacık denilen küçük soğanların elde edilerek bunların tarlaya dikilmesi yöntemiyle başsoğan yetiştirilmesi.

Doğrudan soğan tohumunu toprağa ekerek başsoğan yetiştirmek için ekim şu şekilde yapılmalıdır.

  • Tarlaya doğruda tohum ekerek başsoğan elde etmek için 30 cm aralıklı açtığınız çizgilere soğan tohumlarını mibzerle ekin.
  • Seyreltme işlemi de yapılacağından toprağa bolca tohum atılır.
  • Tarlaya dekara 2 kg tohum atılmalıdır
  • Ekilen tohumlar çimlenip fideler çıkmaya başladığında hemen 15 gün içinnde yabancı otlar temizlenmelidir. Yabancı otları temizlemek için yapılacak çapa ilk 15 gün içinde yapılır. Bu işlemden sonra 3 yada 4 hafta sonra da ikinci çapa yapılır
  • Bitkilerin iriliğine göre cm aralık bırakılarak seyreltme işlemi yapılır.
  • Tohum ekim zamanı bölgenin iklim şartları ve çeşitlerin erkencilik yetenekleri gözönünne alınarak tespit edilir.
  • Doğrudan toprağa tohum ekim zamanı genellikle Şubat ve Mart aylarıdır. Bu aylarda ekilen tohumlar iklim şartlarına göre Temmuz ve Eylül aylarında hasat olgunluğuna varılır.

Arpacık denilen küçük soğanların tarlaya dikilmesi yöntemiyle yapılacak ekim şu şekilde olmalıdır:

  • Arpacık soğanlarını yetiştirmek için toprağa ila metre genişliğinde ve metre uzunluğunda, zeminden ise cm yükseklikte masuralar hazırlanmalıdır.
  • Tahta adı verilen geniş masuralar yardımıyla tohumlar metrekareye 5 gram olacak şekilde tahta üzerinde sırasıra ve serpme yöntemiyle ekilir.
  • Ekim zamanı ise yine toprak ve iklim şartlarıve yılın mevsimsel geçişine göre Şubat ve Mart aylarında yapılır.
  • Ekim yapıldıktan sonra ekilen tohumların üstüne ince bir tabaka halinde harç örtülür. Tırmık aracılığıyla tohumlar toprağa aktarılır ve hafif bir şekilde bastırılır.
  • Bu işlemden sonra süzgeçli kovalar ile sulama yapılır.
  • Ekilen tohumlar gün içinde çimlenip yüzeye çıkar.
  • Tüm koşulların uygun olması halinde tohumların ekiminde ay sonra arpacık soğanlar olgunlaşacaktır.
  • Arpacık soğan ekimi tamamlandıktan sonra toprak nemli tutulmalıdır. Bunun için ya şeffaf bir naylon streç film ile ya da fısfıs yardımıyla toprak nemlendirilmelidir.
  • Bu bitkilerin erken gelişme evresinde serin hava olması lazımdır.
  • Baş bağlama ve başın büyümesi için de sıcaklık oranın yüksek olması gerekmektedir.
  • Bitkinin erken gelişme devresinde havanın ºC derece olması gereklidir.
  • Baş bağlamaya başladığı zaman sıcaklığın 21 ºC olması
  • Başın olgunlaşması için ºC optimum sıcaklıklar istenir.
  • Soğan bitkisi eksi 8 ila eksi 10 ºC sıcaklıklara kadar dayanıklıdır.

Kuru soğan yetişme aşamalarının yanında arpanın, buğdayın, mısırın ve patatesin de nasıl ekildiğini, sulandığını, gübrelendiğini ve hasat edildiğini merak ediyorsanız içeriklerimize göz atabilirsiniz.

Kuru Soğan Yetiştiriciliğinde Ekim Zamanı Tarihleri

Tohum ekimi tarihleri ülkemizde her bölgede farklıdır.

  • Akdeniz bölgesinde soğan tohum ekim tarihi 15 Ağustos tan başlayarak 15 ekime kadar olan ara dönemdir.
  • Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül – 10 Ekim tarihleri arasındadır.
  • Soğan tohumu ekimi genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları içindeki aylarda tavsiye edilmektedir.

Soğan Tarım Takvimiİndir

Kuru Soğan Gübreleme

Kuru soğan yetiştiriciliğinde dönüm başından ton baş soğan elde edebilmek için gerekli gübreleme işleminin yapılması gerekiyor.

Dekardan ton baş soğan alabilmek için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Dekara 10 kg saf fosfor
  • Dekara 15 kg saf azot
  • Dekara 15 kg saf potasyum gereklidir.

Fosforun tümü, azot ile potasyumun 1/3’ü ekimde taban gübresi olarak verilir.

Geriye kalan azot ve potasyumlu gübrelerin bir kısmı ekimden 1 ay sonra, diğer kısmı da baş oluşturma döneminde verilir. Gübrelemede azotun fazla kullanılması iriliği artırır. Ancak soğanın içi fazla azot kullanımında kof olur, dayanıklılığı azalır ve geççiliğe neden olur.

Bakım İşleri

Soğan bakımında dikimden başlayıp 10 ila 15 cm lere gelinceye kadar ot alma ve toprağı kabartmak için ilk çapanın yapılması lazımdır. Tabi çapa bitkinin gelişim durumuna bakılarak 3 ya da 4 kez tekrarlanabilir. Çapa işleminin yanında kuru soğan sulama sayısının da ne kadar olduğuna bakarsak:

Kuru Soğan Sulama

Kuru soğan kaç kez sulanmalıdır. Bakalım. Soğan en çok, baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen sürede suya ihtiyaç duymaktadır. Bu kritik devrede soğanlar, tam olgunluğa varıncaya kadar haftada bir kez sulanmalıdır. İki sulama arasındaki süre; toprak bünye ve iklim şartlarına bağlı olarak az çok ufak değişiklikler gösterebilir. Fazla sulama yapıldığında soğan köklerinde çürümeler oluşacağından burada da ölçüyü kaçırmamak, yaklaşık 2 günde 1 olacak şekilde, sprey şişeyle sulama yapmak yeterli olacaktır.

Soğan yetiştiriciliğinde vegetasyon dönemi içinde yeterli yağış varsa ( mm) sulamadan da yetiştirilebilir. Aksi halde sulama yapılmalıdır. En uygun sulama yöntemi yağmurlamadır. sulama yeterlidir. Baş olgunlaştırma döneminde sulama yapılmamalıdır.

Kuru Soğan da Hasat Zamanı Güncel Tarihler

Çeşitli bölgelere ekim zamanı değişse de tarihler şu şekildedir:

  • Kısa gün soğan çeşitlerinde 10 Eylül- 10 Ekim tarihlerien uygun ekim zamanıdır.
  • Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart ayları arasında Tarım Takvimine göre gerçekleştirilmelidir.

Bu aylarda ekimi yapılan kuru soğan söküm zamanı gelişimini gözle tamamladığı görüldükten sonra başlar. Kuru soğan üretiminde verimin artırılması için hasat öncesi yaklaşık ,5 ay öncesinde sulama kesilmesi gerekmektedir.

Hasat sürecinde kuru baş soğanlar belli bir büyüklüğü alıp yaprakları sararmaya başladığında hasat zamanının geldiğini gösterir ve üst kısmı kırılarak yatırılıp yaklaşık gün beklenir. Sonrasında baş soğanların dış yaprakları tamamen kuruduktan sonra soğanlar elle sökülüp çıkarılır.

Hasat yapılırken soğanlar hemen tarladan toplanmaz , Çıkarılan soğanlar toprak yüzünde gün tutarak güneşte kurutulmalıdır.

Hasat şekli aşağıdaki gibidir:

  • Soğanın tarladan sökümü elle çapa kullanılarak yapılır.
  • Topraktan çıkarılarak hasat yapılan kuru soğanların üst kuru sarı sapları kopartılır.
  • Eğer turfanda soğan pazarlanacaksa soğanlarda kurutma yapılmamalıdır.

İlaçlama Dönemi

Soğan da çeşitli hastalık ve zararlı da görülebilmektedir. Bunun için gerekli ilaçlama işlemlerinin yapılması verim için oldukça önemlidir.

  • Soğadan görülen hastalıklar: Mildiyö, soğan sürme hastalığı.
  • Soğanda görülen zararlılar ise : Soğan sineği, soğan sap nematodu

Hastalık ve zararlılarla mücadelede bilgi almak için mutlaka bağlı olduğunuz İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ederek tüm detayları öğrenmeniz gerekmektedir.

1 Dönüm Araziden Ne Kadar Soğan Çıkar?

1 dönüm araziden ortalama olarak kg ile kg arası soğan çıkmaktadır.

Arpacık Soğan Kaç Günde Yetişir?

Arpacık soğanlar ortalama 4 ay içerisinde kuru soğana dönüşür.

Soğan Dönüme Ne Kadar Ekilir?

Soğan ekimi için 1 dönüme gerekli olan tohum miktarı kg’dır.

3 Ad&#;mda Evde En Kolay So&#;an Yeti&#;tirme

So&#;an, Türkiye’de yap&#;lan tar&#;mda büyük bir paya sahiptir. Anadolu topraklar&#;nda bolca yeti&#;me imkan&#; bulan so&#;an, yemeklere lezzet ve &#;ifa katma konusunda ön plana ç&#;kar. Yeti&#;tirilmesi kolay olan bu sebze, çi&#; ve pi&#;mi&#; halde tüketildi&#;i için pek çok evde kilolarca bulunur. Organik tar&#;mda da yeri olan so&#;an, taze ve kuru haliyle birçok nefis tarife imza atar.

So&#;an&#; çok seviyorsan&#;z ve balkon ya da bahçenizde so&#;an&#; en do&#;al haliyle yeti&#;tirmek istiyorsan&#;z; sizlere bu sayfada so&#;an nas&#;l yeti&#;tirilir sorusunun yan&#;t&#;n&#; verece&#;iz. Çok kolay a&#;amalardan geçerek evinizde kendi bahçenizi olu&#;turabilir, bu bahçede hormonsuz ve ilaçs&#;z so&#;an yeti&#;tirebilirsiniz. Taze sevenler elini çabuk tutacak, kuru so&#;an sevenler ise biraz sabredecek bu sayfada. Olgunla&#;an so&#;anlar&#; toplad&#;&#;&#;n&#;zda, organik so&#;an&#;n tad&#;n&#; en güzel yemeklerinizde alacaks&#;n&#;z. Çok az malzemeye ihtiyaç duyarak evde so&#;an yeti&#;tirmek isteyenler, bu yaz&#;m&#;z&#; dikkatle okuyabilir!

Gözlerinizin önünde büyüyecek olan so&#;an, vakti geldi&#;inde hasat edilip en güzel yemeklerinize lezzet katacak. &#;&#;te merak edenler ve kendine hobi arayanlar için taze, kuru so&#;an nas&#;l yeti&#;tirilir sorusunun ad&#;m ad&#;m yan&#;tlar&#;!

so&#;an yeti&#;tirme

So&#;an Yeti&#;tirmek &#;çin Gerekli Malzemeler

Evinizde kuru so&#;an yeti&#;tirmek istedi&#;inizde, öncelikle gerekli ortam&#; ve ihtiyac&#;n&#;z olan malzemeleri haz&#;rlamal&#;s&#;n&#;z. E&#;er temiz bir ortamda ekim dikim i&#;lerini bitirmek istiyorsan&#;z, büyük bir po&#;et üzerine malzemeleri toplayabilirsiniz. Böylece topraklar&#;n zemine dökülmesini önlemi&#; olursunuz. &#;imdi sizlere so&#;an yeti&#;tirmek için gerekli olan malzemeleri hat&#;rlatal&#;m. Bu malzemeleri tamamlad&#;ktan sonra so&#;an&#; dikmek için yola ç&#;kabilirsiniz:

  • Büyük boy ve geni&#; bir saks&#; – büyük pet &#;i&#;e
  • Organik gübre
  • Mineral bak&#;m&#;ndan zengin toprak
  • Arpac&#;k so&#;an (tohum olarak kullanacaks&#;n&#;z)
  • Sulama kab&#; ya da spreyi
evde so&#;an nas&#;l yeti&#;tirilir

Resimli 3 Ad&#;m: Evde Kuru So&#;an Nas&#;l Kolay Yeti&#;tirilir?

1. Ad&#;m

  • So&#;an&#; evinizde yeti&#;tirmek istedi&#;inizde zevkinize göre renklendirilmi&#; saks&#;n&#;z&#; al&#;n ve bir defa y&#;kay&#;n.
  • Saks&#;y&#; y&#;kad&#;ktan sonra güzelce kurutun ve toprak dökmek için haz&#;rlay&#;n.
  • Saks&#;n&#;n yar&#;s&#;na gelecek kadar mineral bak&#;m&#;ndan zengin toprakla doldurun. Topra&#;&#;n üzerine iki avuç kadar gübre ekleyin ve bu iki kar&#;&#;&#;m&#; güzelce harmanlay&#;n.
  • Topra&#;&#; kar&#;&#;t&#;r&#;rken sak&#;n topra&#;a bast&#;rmay&#;n. Topra&#;&#;n oldukça esnek ve gev&#;ek olmas&#; gerekiyor.
  • Toprak al&#;rken sizlere bir püf noktas&#;n&#; hat&#;rlatal&#;m: Topra&#;&#;n rengi ne kadar koyu olursa o kadar fazla gübre içerdi&#;ine i&#;arettir.
  • So&#;an için seçti&#;iniz topra&#;&#;n pH derecesi de verimini etkiler. ile pH aras&#;nda so&#;anlar&#; iyi &#;ekilde büyütebilirsiniz.
  • So&#;an&#; pet &#;i&#;e içinde büyütmek isteyenler için de bilgilendirmemizi yapal&#;m. 5 litrelik pet &#;i&#;elere büyük delikler aç&#;n ve toprak dökme i&#;lemini pet &#;i&#;e içinde gerçekle&#;tirin.
  • E&#;er saks&#;ya topra&#;&#; döktüyseniz &#;imdi di&#;er ad&#;ma geçelim.
ye&#;il so&#;an nas&#;l yeti&#;tirilir

2. Ad&#;m

  • Haz&#;rlanan toprakl&#; kar&#;&#;&#;m&#;n içine arpac&#;k so&#;anlar&#; dikme zaman&#; geldi.
  • Saks&#;n&#;n ebat&#;na göre arpac&#;k so&#;anlar&#;n say&#;s&#;n&#; belirleyebilirsiniz.
  • &#;ayet uzun ve geni&#; bir saks&#; alm&#;&#;san&#;z; her bir arpac&#;k so&#;an aras&#;nda 2 parmak kadar bo&#;luk b&#;rak&#;p so&#;anlar&#; topra&#;a yerle&#;tirin.
  • Bu a&#;amada arpac&#;k so&#;anlar&#;n uç k&#;s&#;mlar&#;n&#;n yani sivri bölümlerinin yukar&#; bakmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n. So&#;an bu uçlardan büyüyecektir.
  • Pet &#;i&#;ede so&#;an büyütenler, so&#;an&#;n uç k&#;s&#;mlar&#;n&#; pet &#;i&#;eye açt&#;&#;&#; deliklere yak&#;n konuma getirmelidir. So&#;an büyümesini bu deliklerden d&#;&#;ar&#; do&#;ru yapacakt&#;r.
  • Arpac&#;k so&#;anlar&#;n çevresine bir miktar toprak eklemelisiniz. Bu i&#;lem s&#;ras&#;nda so&#;anlar&#; topra&#;&#;n alt&#;na tamamen gömmekten kaç&#;n&#;n.
  • Arpac&#;k so&#;anlar&#;n hava almas&#;n&#; sa&#;layacak &#;ekilde topra&#;&#; ekleyebilirsiniz.
so&#;an yeti&#;tirme püf noktalar&#;

3. Ad&#;m

  • &#;imdi son ad&#;m&#;n&#;z; saks&#;y&#; güzel bir konuma yerle&#;tirmek ve can suyunu vermek olacak.
  • Dikim i&#;leminden sonra topra&#;&#; çok suland&#;rmayacak &#;ekilde sulama yap&#;n&#;z.
  • Bu can suyu, arpac&#;k so&#;an&#;n topra&#;a tutunmas&#;n&#; kolayla&#;t&#;rmak için verilmektedir.
  • Sulanan saks&#;y&#; balkonda ya da bahçede, yar&#; gölgeli bir konuma yerle&#;tirebilirsiniz.
  • &#;lk dönemlerinde yo&#;un s&#;caktan koruman&#;z gerekti&#;ini unutmay&#;n&#;z.
  • Zaman içinde so&#;anlar büyüyecek ve önce taze so&#;an olarak ye&#;illik verecektir.
  • Biraz daha kurumas&#;n&#; bekledi&#;inizde arpac&#;k so&#;anlar, büyüyecek ve saks&#;da kendine geni&#; bir yer edinecektir.
  • Geçen 4 ay sonunda ekilen arpac&#;k so&#;anlar, yemeklik kuru so&#;an halini alacakt&#;r.

so&#;an nas&#;l yeti&#;tirilir resimli

So&#;an Yeti&#;tirirken Nelere Dikkat Edilmeli? 11 &#;pucu

  • So&#;an&#; yeti&#;tirmenin belirli dönemleri vard&#;r. Sonbahar dönemi haricinde her an&#; de&#;erlendirebilirsiniz. Sonbahar&#;n ya&#;murlu ve nemli havas&#;, so&#;anlar&#;n çürümesine neden olabilir. Ne kadar balkonda da tutsan&#;z, mevsim ko&#;ullar&#;ndan etkilenmektedir.
  • So&#;an büyüme döneminde köklerini uzataca&#;&#; için; saks&#; seçiminiz oldukça geni&#; olmal&#;d&#;r. Saks&#; al&#;rken karars&#;z kal&#;rsan&#;z 20 cm ve üzerindeki saks&#;lar&#; tercih edebilirsiniz.
  • Saks&#; içine dikilen arpac&#;k so&#;anlar aras&#;nda 10 cm mesafe olmal&#;d&#;r. Birbirine çok yak&#;n konumda ekilen tohumlar, büyümeyi yava&#;latabilir.
  • So&#;an&#;n büyümesini gerçekle&#;tirece&#;i toprak seçimi önemlidir. Killi ve mineral bak&#;m&#;ndan zengin topraklar&#; severler. E&#;er yak&#;nlarda bir tarla ya da bahçe varsa bu arazilerdeki topraklar&#; da kullabilirsiniz.
  • So&#;an gübrelenmeyi çok sever. Dikim i&#;leminden önce saks&#;n&#;n gübrelenmesi verimini art&#;r&#;r.
  • Balkonda saks&#;larda ba&#;ka bitkiler yeti&#;tiriyorsan&#;z, so&#;an saks&#;s&#; bu bitkilere yak&#;n konumda büyüyebilir. Bu nedenle so&#;an saks&#;s&#;n&#; uzak bir yere alman&#;za gerek yoktur.
  • So&#;an, al&#;&#;t&#;&#;&#; yerden farkl&#; bir konuma geçti&#;inde aniden &#;s&#; de&#;i&#;imine u&#;rar. Bu &#;s&#; de&#;i&#;imi ise so&#;an&#;n böceklenmesine neden olabilir. Bu nedenle ilk günden itibaren konumunu do&#;ru seçmelisiniz.
  • So&#;an&#; sulamay&#; da ihmal etmeyin. 2 gün aral&#;kla saks&#;y&#; kontrol edip sulama i&#;lemini yapabilirsiniz.
  • Hasat dönemi geldi&#;inde, yani so&#;anlar büyüyüp kurudu&#;unda, daha rahat toplamak için yakla&#;&#;k 15 gün sulamaya ara vermelisiniz. Hasat öncesinde sulamay&#; durdurmak, so&#;an&#; daha kolay toplaman&#;za yard&#;m eder.
  • So&#;an&#;n sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde büyümesi için bulundu&#;u ortam&#;n s&#;cakl&#;&#;&#; önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen so&#;an,en iyi &#;ekilde 22 derecede yeti&#;ir. Bu iki rakam aras&#;nda olan s&#;cakl&#;kta so&#;an yeti&#;tirebilirsiniz. K&#;&#;&#;n -8 derece so&#;an&#; dondurmaz; fakat yine de &#;l&#;man bir ortam haz&#;rlamal&#;s&#;n&#;z.
  • Saks&#;da ya da pet &#;i&#;e içinde so&#;an yeti&#;tirmek sizin en büyük hobilerinizden biri olabilir. Pet &#;i&#;e tercih ederseniz, en az litrelik bir &#;i&#;e seçmelisiniz.
kuru so&#;an nas&#;l yeti&#;tirilir

Kuru So&#;an Nas&#;l Saklan&#;r?

So&#;an, &#;s&#; de&#;i&#;iminden çabuk etkilenen bir bitkidir. Bu nedenle güvenli ortamda saklanmas&#; gerekir. Nem ve yüksek s&#;cakl&#;k, so&#;an&#;n çürümesine neden olur. E&#;er elinizde çok fazla miktarda so&#;an varsa, bu so&#;anlar&#; korumak için &#;u bilgileri hat&#;rlayabilirsiniz:

  • Genel bir al&#;&#;kanl&#;k konusunda sizleri uyarmak istiyoruz. So&#;an ve patates ayn&#; yerde kalmamal&#;d&#;r. Patatesin nemi, so&#;an&#; etkileyebilir ve çürümesine neden olur. Bu nedenle kuru so&#;anlar&#;, ayr&#; bir alanda saklaman&#;z gerekir.
  • So&#;an, buzdolab&#;nda saklanmak için uygun de&#;ildir. Serin ve kuru bir odada ya da balkon kö&#;esinde muhafaza edilebilir.
  • Kuru so&#;anlar&#; daha uzun ömürlü kullanmak için; diledi&#;iniz boyutta do&#;ray&#;p saklama kab&#; içinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu i&#;lemi so&#;an&#;n yar&#;s&#;n&#; kulland&#;&#;&#;n&#;z günlerde yapabilirsiniz.
  • Kilolarca so&#;an alm&#;&#;san&#;z, so&#;anlar&#; delikli bir çuval içinde sudan ve güne&#;ten uzak kalan bir konumda saklayabilirsiniz.
  • Mutfakta çal&#;&#;ma alan&#;n&#;z darsa ve so&#;anlar&#; koyacak yer bulam&#;yorsan&#;z; kese ka&#;&#;d&#;n&#;n her iki alt kö&#;esinden ufak bir kesik at&#;p so&#;anlar&#; bu ka&#;&#;d&#;n içine koyabilirsiniz. Kese ka&#;&#;d&#;ndaki so&#;anlar&#; ise mutfak dolab&#; içinde saklayabilirsiniz.
so&#;an nas&#;l saklan&#;r

So&#;an ile haz&#;rlanan tarifler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kuru So&#;an&#;n Faydalar&#; Nelerdir?

So&#;an Kaç Kalori? Ye&#;il, Kuru So&#;an Kaç Kalori?

So&#;an Suyu Faydalar&#; Nelerdir? Zay&#;flat&#;r M&#;? Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

&#;brahim Saraço&#;lu So&#;an Kürü Tarifi, Ne Zaman Ba&#;lanmal&#;?

So&#;an Kabu&#;u Faydalar&#; – Yok Art&#;k! Diyece&#;iniz 10 Mucizevi Etkisi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir