gebelikte sivilce olur mu / Hamileliğin İlk Haftası - 1 Haftalık Gebelik | Uni Baby

Gebelikte Sivilce Olur Mu

gebelikte sivilce olur mu

Hamilelikte Sivilce Neden Olur?

Hamilelik sürecinde kadınların cildinde pek çok değişiklik yaşanabilir. Çatlaklar, koyu renkli lekeler, sivilceler bunlardan bazılarıdır. Hamilelikte sivilce yaygın görülen bir sorundur. Gebelikte akne, hamilelik sürecinde oluşan en yaygın cilt değişiklikleri arasında yer alır. Bu dönemde oluşan sivilceler duygu yoğun bir süreçten geçen anne adayını hem psikolojik olarak etkiler hem de doğru bakım yapılmaması halinde iyileştikten sonra ciltte izler kalmasına neden olabilir. 

Gebelikte sivilce oluşması, hamileliğin ilk üç ayında daha sık görülür ve nedeni bu dönemde yaşanan hormonal değişikliklerdir. Sivilce oluşmasına neden olan androjen hormonları hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunur. Hormonların yükselmesi cildin doğal yağ üretimini artırarak akneye sebep olur. Geçmişlerinde sivilce öyküsü olan ya da adet dönemlerinde sivilce oluşan kadınların hamilelik döneminde sivilce sorunu yaşamaları daha olasıdır. Gebeliğinin ilk üç ayında sivilce oluşan kadınların daha sonraki dönemlerde sivilce sorunu yaşama ihtimalleri düşüktür. yılında yapılan bir araştırmaya göre sivilceye neden olan androjen seviyeleri özellikle hamileliğin ilk üç ayında hızlı yükselmektedir.


Hamilelikte Sivilceler Nasıl Önlenir?

Hamilelik döneminde oluşan sivilceler genellikle doğumun gerçekleşmesinin ardından kendiliğinden düzelir. Sivilceleri önlemenin ya da hamilelik döneminde oluşanlarla baş etmenin en kolay yolu ise düzenli cilt bakımıdır.

  • Yüzünüzü günde iki kere ılık su ile yıkayın. Aşırı yıkamaktan kaçının. Aşırı yıkama yağ bezelerinizi gereksiz yere aşırı uyarabilir. 
  • Yıkamada yağsız, alkolsüz bir temizleyici kullanın. Cildinizi tahriş edebilecek lif, kese benzeri ürünler kullanmayın, ellerinizle yıkayın. Yıkarken yüzünüzü sert şekilde ovmayın çünkü bu tip bir yıkama cildinizi tahriş edebilir. 
  • Cildinizi yıkadıktan sonra ılık su ile iyice durulayın. Kuruladıktan sonra nemlendirici kullanabilirsiniz.
  • Alın üstü ve şakak yakınlarında saçlarınızın başladığı yerlerde sivilcelenme oluyorsa saçlarınızı düzenli olarak yıkayın ve temiz tutun. Saçlarınızın yüzünüze değmesine engel olun. 
  • Yastık kılıflarınızı düzenli olarak yıkayın.
  • Elinizle yüzünüze sık sık dokunmayın, parmaklarınızdaki bakteriler sivilce oluşumuna neden olabilir. 
  • Sivilcelerinizi sıkmayın, patlatmayın. Bu tip davranışlar kalıcı sivilce izlerine neden olabilir. 
  • Yağlı cilt bakım ürünlerinden ve cilt gözeneklerinizi kapatacak her türlü üründen uzak durun. Su bazlı ürünleri tercih etmeye çalışın.

Hamilelikte Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?

Akne tedavileri temel olarak sebum (yağ bezleri tarafından salgılanan yağlı sıvı) üretimini kontrol etmeye ve tıkalı gözenekleri açmaya yöneliktir. Gebelik aknesinde bazı ilaçların (eritromisin, azelaik asit, benzoil peroksit) kullanımı güvenli ise de doktor kontrolü olmaksızın kullanılmamalıdır. Benzoil peroksit ise akne oluşmasına sebep olan bakterileri öldürür, fazla yağı ve ölü deri hücrelerini temizler.  Akne tedavilerinde kullanılan ilaçların kullanımı sürecinde cilt kuruluğu ve tahriş görülebilir. Dermatolog takibinde uygun nemlendirici tedavi ile desteklenebilmektedir.

Hamilelikte Hangi Sivilce Tedavileri Zararlıdır?

Öte yandan bazı akne tedavileri gebelik döneminde bebeğe zarar verebileceği için kullanılmaya uygun değildir. Bunlar başlıca; hormon tedavileri, izotretinoin, tetrasiklin grubu antibiyotikler, topikal retinoidlerdir. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hamilelikte Sivilcenin Nedenleri ve Güvenli Tedavi Seçenekleri

Hamilelikte sivilce çıkardığınızı ya da lekelerinizin arttığını fark edebilirsiniz. Bu can sıkıcı bir gebelik belirtisi olsa da, sivilcelerinizin üstesinden gelmek için atabileceğiniz bazı cilt bakım adımları vardır. Alabileceğiniz ilaçlar da olabilir, ancak hangilerinin hamilelik sırasında güvenli olduğu konusunda doktorunuza danışmanız en iyisidir. Hamileyken neden sivilce çıkardığınızı, bazı yararlı cilt bakım ipuçlarını ve hangi sivilce tedavilerinden kaçınmanın iyi olacağını öğrenmek için, okumaya devam edin.

Hamilelikte Sivilceye Neden Olan Nedir?

Hamilelikte görülen sivilcelerin sorumlusu, gebelik hormonları olabilir. Bu hormonlar devreye girdiğinde, ciltte tıkanmış gözeneklere ve lekelere neden olan çok fazla yağ (sebum) oluşabilir. Gebeliğin erken döneminde daha fazla sivilce fark edebilirsiniz, çünkü bu dönem, gebelik hormonlarının en yoğun olduğu dönemdir. Pek çok anne adayı, öncesinde sorunsuz bir cilde sahip olmalarına rağmen sivilce çıkarabilir; daha önce sivilcesi olanlar da arttığını fark edebilirler.

Hamilelikte cildinizde oluşabilecek sivilce, bildiğiniz normal sivilcedir. Bazı kadınlar için gebeliğin bir parçası olan (çatlaklar ve ciltte kaşıntı gibi) değişimlerden biridir.

Hamilelikte Sivilceyi Önlemek ve Tedavi Etmek İçin Ne Yapabilirim?

İşte hamilelikte sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı bazı kolay yöntemler:

Cildinizi doğal bir sabun ve suyla nazikçe yıkayın. Bunu günde iki kez yapabilirsiniz, ancak cildinizi tahriş edebileceği için çok fazla sürtmemeye dikkat edin.

  • Şampuan. Sivilceler saçınıza yakın çevrede çıkıyorsa ya da yağlı saçlara sahipseniz, saçlarınızı her gün şampuanla yıkayın.

  • Yağsız cilt bakım ürünlerini tercih edin. Yağsız kozmetikler, güneş koruyucular ve saç şekillendiricileri tercih edin.

  • Saçlarınızı toplayın.

Her zaman öncelikle doktorunuza danışın, ancak topikal benzoil peroksit, azelaik asit, topikal salisilik asit ve glikolik asit içeren reçetesiz ürünler gebelikte kullanılabilir.

Kaçınmam Gereken Sivilce Tedavileri Var Mı?

Uzmanlar, bebeğinizde doğum kusurları ya da bazı tıbbi sorunlar yaratabileceği için, gebelik sırasında aşağıdaki sivilce ilaçlarından kaçınmanızı öneriyor:

  • İsotretinoin içeren oral ilaçlar (Roaccutane, Acnegen gibi)

  • Retinoid içeren merhemler (bunlar isotretinoin içeren haplarla aynı ailedendir ve aynı zamanda bir A vitamini formudur, ancak cilde uygulanır)

  • Hormonal terapiler (belli bazı hormonları bloke ederler)

  • Tetrasiklin içeren oral ilaçlar (bu antibiyotik gebeliğin 4. ayından sonra alınırsa, bebeğin dişlerinin renginin değişmesine neden olabilir ve bebeğin kemik gelişimini etkileyebilir)

Ne olursa olsun, ilaç etiketlerini dikkatle okuyun ve herhangi bir sivilce ilacı ya da başka bir ilaç almadan önce doktorunuza danışın. Yüzünüzde enfeksiyona ve iz kalmasına neden olabileceği için, sivilcelerinizi sıkmaktan kaçının. Yağı ve kiri diğer yerlere aktarmaya neden olabileceği için, yüzünüze dokunmaktan da kaçının.

Sivilce, hamileliğinizin bir aşamasında yaşayabileceğiniz can sıkıcı fiziksel değişimlerden biri olabilir. Biraz rahatsız edici olsa da, nazik, arındırıcı bir cilt bakımı uygulayarak ve mümkün olan ilaçları alarak sivilcelerinizin üstesinden gelebilir, gebelik ışıltınızın tadını çıkarabilirsiniz!

Ufaklığınızın gelişini ve ne kadar ilerlediğinizi öğrenmek için doğum tarihi hesaplayıcımıza göz atın.

Hamilelikte Sivilce

Hamilelikte Sivilce Nedir?

Hamilelik döneminde hormonsal dalgalanmalardan dolayı pek çok cilt sorunlar meydana gelmektedir. Altıncı hafta sonrasında hormonsal artışlar hamilelikte yüzde, sırtta, memede ve hatta vajinada sivilce çıkmasına neden olmaktadır. Hormonların artışından dolayı yağlanmalar da arttığı için hamilelikte sivilcelenme problemleriyle karşılaşılabilir. Gebelikte sivilcelenme, salgılanan sebum maddeleri ile ciltte bulunan ölü derilerin gözenekleri tıkamasıyla birlikte daha da artabilir. Bu dönemde görülen sivilceler farklı düzeylerde ortaya çıkabileceği gibi bazen hamileliğin sonuna kadar da sürebilmektedir.

Hamilelikte Sivilce Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte sivilce problemleri en sık yaşanılan cilt sorunlarının başında yer almaktadır. Bu dönemde oluşan sivilcelerin herhangi bir lezyondan farkını ayırt etmek oldukça kolaydır. Hamilelikte yüzde sivilce çıkmasının yanı sıra genital bölgede de görülebilmektedir. Ancak en sık yüz ve göbek bölgesinde görülmektedir. Hamilelik döneminde yağlanma veya kızarıklık yaşıyorsanız sivilcelenme probleminden şüphe duyulmaktadır.

Genel olarak bakıldığında gebelikte sivilce sorunu yaşayanların karşılaştığı belirtiler şu şekildedir:

  • Kızarıklık
  • Yağlanma
  • İltihaplı küçük kızarıklıklar
  • Ciltte kaşıntı

Hamilelikte Sivilce Nedenleri

Hamilelik döneminde her kadında sivilcelenme görülmese de sivilce oluşumunu arttıracak pek çok nedenlerden dolayı çoğu kadının karşılaştığı cilt sorunlarından biridir. Ancak en önemli nedenlerinden biri genetik yatkınlığın olmasıdır. Hamile olan anne adayının ebeveynleri bu dönemde sivilcelenme yaşadıysa kendisinin de yaşama ihtimali oldukça yüksektir.

Bunun dışında hamilelikte sivilceye neden olabilecek durumlar şu şekildedir:

  • Beslenme alışkanlığının bozuk olması
  • Yağ ağırlıklı beslenme
  • Hormonlar
  • Vücudun su tutması
  • Sivilceye yatkın bir cilde sahip olmak
  • Cilt temizliğine yeterli derecede önem verilmemesi
  • Aşırı terleme
  • Hava kirliliği
  • Yetersiz su tüketimi
  • Stresli ve endişeli durumlar
  • Ağır makyaj yapmak
  • Yanlış bakım ürünlerinin kullanımı
  • Yağlı, baharatlı ve şekerli ürünlerin tüketilmesi

Hamilelikte Sivilce Teşhisi

Hamilelik döneminde ortaya çıkan sivilceler için ilk olarak uzman bir cildiye doktoruna başvurmanız gereklidir. Gebelik döneminde çok sık karşılaşılan cilt problemi olmasından dolayı teşhis edilmesi çok da zor olmayacaktır. Hormonal nedenlerden dolayı yağ bezelerinin gözeneklere yerleşmesiyle ortaya çıkan sivilce lezyonlarının çıplak gözle görülmesiyle tanı kolayca konulur. Yani anne adaylarının dermatolojik muayenesi ya da herhangi bir öyküsü varsa tanı koymak için yeterli olacaktır.

Gebelik sürecinde hormonal değişikliklerden kaynaklı olarak sivilce artışı yaşanabilir. Bu durum normal kabul edildiği için kan tahlili gibi laboratuvar bulgularına gerek duyulmamaktadır. Ancak gerek görülmesi halinde bu tahlillerden de yararlanılabilir.

Hamilelikte Sivilce Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hormonsal değişimlerin her annede farklı olmasından dolayı hamilelik döneminde yaşanan akne sorunları da her anne için farklılık göstermektedir. Bazı hamile kadınlar bu dönemde ciltleri yenilenmiş hatta hiç olmadığı kadar parlak olurken bazı hamile kadınlar ise bu dönem sivilcelenme gibi sorunlarla karşılaşabilir. Genellikle hamilelik süreci bittikten sonra sivilcelenmede de azalmalar olacaktır. Ancak hamilelik döneminde bu sorun bazen anne adayları için çok fazla rahatsız edici olabilir. Bundan dolayı da dermatoloji uzmanına başvurarak bu süreci daha iyi atlatabilirler.

Bu süreçte kullanılan tedavi yöntemleri ise şu şekildedir:

Oral İlaç

Normal şartlarda hamilelik döneminde oral yolla alınan ilaçlar veya antibiyotikler uzman doktorlar tarafından çok fazla önerilmemektedir. Ancak sivilce ve aknelerin durumuna göre ve hamileliğin durumuna göre de ilaç kullanımına izin verilebilmektedir. 

Kremler ve Solüsyonlar

Krem ve solüsyonlar, oral yolla alınan ilaçlara oranla daha az riskli sayılmaktadır. Bu nedenle hamilelikte sivilce problemi yaşayan anne adaylarının tedavisinde krem ve solüsyonlar daha sık tercih edilmektedir.

Topikal olarak uygulanan kremler ya da solüsyonların kana karışması antibiyotik ilaçlara göre daha zordur. Bu yüzden anti bakteriyel içeren kremler kullanmak cilde zarar vermez. Glikolik ve alfa hidroksi asit içeren kremler hamilelik döneminde kullanılmasında bebeğe zarar vermediğinden pek çok dermatoloji doktoru tarafından da önerilmektedir. Ancak dermatoloji doktorunun yanı sıra jinekolog doktorunuzun da verilen ilaçları mutlaka onaylaması gerekir.

Hamilelikte Sivilce Tedavi Edilmezse

Hamilelikte sivilce çok şiddetli olduğu durumlarda rahatsız edici olabilir. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediği durumlarda anne adayı bu süreci daha stresli atlatabilir, yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Stresin artmasıyla birlikte bu durum bebeği de etkileyerek farklı sorunlara neden olabilir.

Hamilelikte sivilcelerin kesinlikle sıkılmaması gerekir. Sıkıldığı durumlarda enfeksiyon ortaya çıkar ve ağız ile burundaki sivilcelerin enfekte olmasına sebep olabilir. Bu durum menenjitin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Hamilelikte Sivilceye Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan sivilce için yapılması gereken en iyi şey cilt bakımı ve temizliktir. Bu yüzden cildinizi günde en az 2 kez yıkamak cildinize iyi gelecektir. Bunun dışında çinko içeren gıdalar tüketmek de sivilcenin azalmasında yardımcı olacaktır. Ayrıca aloe vera, zerdeçal, hindistan cevizi yağı da bu süreçte hamileler için iyi gelen bitkisel tedavi yöntemlerinden biridir.

Hamilelikte Sivilceye Ne İyi Gelmez?

Bu dönemde çok sık makyaj yapmak sivilcenin daha da artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden gündelik hayatında çok fazla makyaj yapan kadınların hamilelik döneminde bu rutinini hafifletmeleri gerekir. Ayrıca baharatlı, yağlı ve çok şekerli gıdaları tüketmek de bu süreç için yararlı olmayan hatta sivilcelerin çıkmasını daha da hızlandırmasından dolayı sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.

Hamilelikte Sivilce için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelik döneminde hormonsal değişimle birlikte annelerin vücudunda pek çok değişimler meydana gelmektedir. Böylece hormon seviyesinin artmasıyla birlikte ciltte sivilcelenmelerin oluşmasına neden olabilir. Bu durum her anne adayında farklı derecelerde görülmektedir. Bazılarında çok fazla sivilcelenmeler meydana gelirken bazılarında çok nadir çıkmaktadır. Ancak bu dönemde çıkan akneler bazen baş edilmez hale gelmesinden dolayı üstesinden gelmek için doktora başvurmanız gerekebilir. Sivilce tedavisi için başvurmanız gereken bölüm dermatoloji yani cildiye bölümü olmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası