salatalık saksıda nasıl yetiştirilir / Saksıda salatalık nasıl yetişir? Evde salatalık yetiştirme yöntemleri - Pratik Bilgiler

Salatalık Saksıda Nasıl Yetiştirilir

salatalık saksıda nasıl yetiştirilir

Salatalık Tohumu Nasıl Ve Zaman Ekilir? Salatalık Tohumu Nasıl Olur Ve Nereden Alınır?

Salatalık Tohumu Nereden Alınır ve Bulunur?

 Salatalık tohumu zirai ürün satan işletmelerden, internette bu işi yapan sitelerden, salatalık yetiştiricilerinden satın alabilirsiniz. Salatalık tohumu satın alırken türüne dikkat etmelisiniz. Turşuluk veya yemeklik olarak kullanma amacınıza göre satın alabilirsiniz. 

 Salatalık tohumunu hazır alabileceğiniz gibi, kendiniz de yetiştirdiğiniz doğal salatalığın tohumunu elde edebilirsiniz. Tohum almak için bıraktığınız salatalığın rengi sararmaya döndüğünde koparınız. Ortadan ikiye kesiniz. Bir kaşık yardımıyla içindeki tohumları bir kaba çıkarın. Salatalığın ucundaki güçsüz tohumları ayırın. Tohumları bir kevgirde sallayarak, zarlarından ayırın. Tohumları serin bir yerde kurumaya bırakın. 

Salatalık Tohumu Nasıl Ekilir?

 Salatalık tohumu ekilmeden önce "ocak" adı verilen yuvaların hazırlanması gerekiyor. Her bir yuvanın derinliği ,5, yuvaların sıra üzeri mesafesi , sıralar arası cm olmalıdır. Tohumların çimlenme yüzdesini ve hızını artırmak istiyorsanız bir gün suda bekletebilirsiniz. Az sayıda tohum ekecekseniz nemli beze sararak da bekletebilirsiniz. 

 Tohumları ocaklara yerleştirin. Üzerlerini ince elenmiş toprakla ,5 cm arasında örtünüz. Toprağı nemlendiriniz. Tohumların üzerini şeffaf bir naylonla kapatın. Periyodik olarak toprağı nemlendirmeyi unutmayın. 

Salatalık Tohumu Ne zaman Ekilir ve Dikilir?

 Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz. 

Salatalık Tohumu Kaç Günde Çimlenir?

 Salatalığı saksıda yetiştirmeye niyetliyseniz, nemli bir bezde veya su içinde çimlendirebilirsiniz. Nemli bir bez veya su içinde 3 gün içinde tohumunuz çimlenecektir. 

 Bahçede, tarlada salatalık yetiştirecekseniz, bir gün önceden suda beklettiğiniz tohumlar gün içinde çimlenecektir. 

Salatalık Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?

 Salatalık tohumlarını ektikten sonra bolca "can suyu" veriniz. Suyu verirken tohumların su üstüne çıkmamasına dikkat edin. Tohumlar, çimlenip fide çıkana kadar periyodik olarak toprağı nemlendirin. Dişi çiçek ve meyve oluşumu gözlenene kadar gerekmedikçe su vermeyin. 

 Saksıda salatalık yetiştirecekseniz, delikli bir saksı kullanmalısınız. Tohumu ektikten sonra bolca can suyunu verin. Saksınızı güneş ışığı alan, rüzgardan korunaklı bir yere koyun. Tohumlar çimlenene kadar her gün sulayın. 

Salatalık Tohumu Nasıl Saklanır?

 Elinizdeki fazla salatalık tohumlarını veya kendi ürettiğiniz salatalıklardan elde ettiğiniz tohumları bir sonraki ekim zamanına kadar saklayabilirsiniz. Tohumları saklamak için belirli saklama koşulları bulunuyor. Geçmiş zamanlarda tohumları küle bulayıp, öyle saklıyorlarmış. 

 Salatalık tohumlarını saklarken, sıcaktan, nemden, ışıktan korumanız önemlidir. Tohumlara çimlenme ortamı hazırlamayın. Tohumlarınızı ışıksız, kuru, serin bir ortamda saklayın. Mümkünse vakumlayarak saklayabilirsiniz. Evinizde saklayacaksanız soba, kalorifer yanan ortamdan uzak tutmalısınız. 

 Tohumlarınızı bir kavanozda saklayacaksanız, içine kil koyarak, nemini almasını sağlayabilirsiniz. Karanlık ve serin bir ortamda bekletebilirsiniz.

False

Salatalık Nasıl Yetiştirilir? Salatalık Fidesi Nasıl Yetiştirilir, Kaç Günde Bir Sulanır?

Salatalıkları yetiştirebilmek için yer seçimi, toprak ve sulama gibi konular her zaman önemlidir. Bir salatalık fidesi ektiğiniz zaman tek bir fideden yaklaşık olarak 10 ile 20 arasında salatalık alma imkanı bulunur. Eğer salatalık üretimini tüm yaz boyunca devam ettirmek isterseniz kademeli bir şekilde ekim yapabilirsiniz.

Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Balkonlarda da yetiştirilebilen salatalık daha çok bahçe bitkileri arasında yer alıyor. Yetiştirme süreci öncesinde mutlaka uygun kalitede tohumlar elde etmeniz gerekiyor. Tohumlar genelde salatalık meyvesinin içerisinde bulunan çekirdeklerdir. Ancak dışarıdan hazır olarak da alabilirsiniz. Salatalık ekiminde şu noktalar önemlidir:

Periyodik olarak toprak nemlendirmesini ihmal etmeyin. Bir süre sonra salatalıklar çıkmaya başlayacaktır.

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda salatalık yetiştirmek günümüzde hobi olarak tercih edilen bir uğraştır. Saksı seçiminizi mutlaka uygun boyutlarda tercih etmeniz gerekir. Saksının delikli ve geniş olması gerekir. Bunun yanında organik gübre kullanmaya dikkat etmelisiniz. Mineral bakımından zenginleştirilmiş toprak, su spreyi ve bitki destek çubukları ile salatalık yetiştirebilirsiniz.

Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salatalıkları balkonlarda yetiştirmek için tüm malzemeleri temin etmeniz ve salatalıklar için uygun bir alan ayarlamanız gerekir. Saksıların drenajlı saksı olmasına özen gösterin. Bu saksıların içerisinde bitki desteği olması son derece önemlidir. Çünkü salatalıklar büyüdükçe bir yerlerden destek almak isteyeceklerdir. Destek çubuklarını saksı içerisine sabit bir şekilde yerleştirin.

Saksıların içerisine yarıya kadar toprak doldurun ve sonra tohum ekme işlemini gerçekleştirin. Toprakta açılan deliklere 5 ya da 8 tane tohum atmanız yeterlidir. Sonra üzerine toprak serpin ve sprey şişesi ile sulama işlemini yapın.

Salatalık Fidesi Nasıl Yetiştirilir?

Salatalıkları fideden ve tohumdan ekerken mutlaka ideal mevsimini seçmeniz gerekir. Tohumdan ekerken en uygun zaman ekim kayıdır. Ancak fide olarak tercih edilecek ise Nisan sonundan Haziran sonuna kadar rahatlıkla ekebilirsiniz.

Tohumdan Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salatalıkları saksıda yetiştirmek istiyorsanız nemli bir bez yardımıyla veya su içerisinde biraz çimlendirmeniz gerekir. 3 gün bekledikten sonra rahatlıkla saksıya ekebilirsiniz. Ancak saksıya ekerken mutlaka bitki desteklerinden yararlanmanız gerekir. Aksi halde bitkinin verimi çok az olabilir.

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Salatalık faydaları sıralanacak olursa oldukça uzun bir liste çıkacaktır. Bu sağlıklı bitkiyi evde yetiştirmek isteyen kişilerin aklındaki en yaygın soru saksıda salatalık nasıl yetiştirilir, sorusudur. Sağlık açısından da yararı olan salatalıkları ev şartları altında saksıda da kolayca yetiştirebilirsiniz. Salatalık tohumlarını ekmek için saksı başına üç tohum gerekecektir. Tohumları toprağın yaklaşık 1,5 cm derinine iterek işe başlayabilirsiniz. Tohumlar filizlenmeye başlayana kadar toprağı daima nemli tutmaya özen gösterebilirsiniz.

Salatalık tohumları ile salatalık yetiştirmek istiyorsanız doğru zamanda ektiğinizden emin olun. Doğru zaman aralığı, genellikle saksılara koymadan 3 ila 4 hafta öncesi olacaktır. Çok erken ekim yapmak, bitkinin fazla büyümesine ve çiçeklenmeye başlamasına neden olabilir. Saksıya taşınması ve büyüme potansiyelini karşılaması zorlaşır. Salatalık fidelerini saksılara ekmeye hazırsanız fideleri dikkatlice saksılardan çıkarın ve kökleri oluşturan top yumağına dokunmadan saksıdaki toprak karışımına koyarak üstünü örtün. Bolca sulayarak salatalık fidesinin beslenmesini sağlayabilirsiniz.

Tarlada Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Tarlada Salatalık Nasıl Yetiştirilir?

Tarlada salatalık nasıl yetiştirilir sorusunu, ekimin farklı alanlarda nasıl yapılacağını göz önüne alarak cevaplamak gerekir. Salatalık tohumlarını 2,5 cm derinlik olacak şekilde ekebilir ve tohumlar arasında yaklaşık ,5 cm’lik aralıklar bırakabilirsiniz. Bitki kafesinde yetiştirilen sarmaşıklar için tohum veya bitki uzaklığı 1 cm’dir. Salatalıklar aynı zamanda toprak setlerinde yarım veya 1 cm aralıklarla yerleştirilerek de ekilebilir. Bitkiler 10 cm uzunluğa ulaşınca set başına bir bitki düşecek şekilde seyrekleştirilebilir.

Daha soğuk bir iklimde yaşıyorsanız salatalık sırasını siyah bir plastikle örterek ekim öncesi toprağın ısınmasını sağlayabilirsiniz. Ekimi yaptıktan sonra alandaki zararlı böceklerden korunması için ekin sapı, kesilmiş yapraklar veya bir saman örtüsüyle etrafı kapatabilirsiniz. Bu örtme işlemi, hastalıkları önlemek için çalıları toprak zeminden uzak tutacaktır. Sarmaşıkların yükselmesini istiyorsanız ve kısıtlı alanınız varsa salatalıklarınızı bitki kafesinde yetiştirmek iyi bir seçim olacaktır. Bitki kafesleri, meyve ve sebzeleri nemli zeminde yaşanan hasarlardan da koruyabilir.

Salatalık Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Salatalık Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Lezzetli bir salatalık turşusu için yetiştireceğiniz salatalıklarda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Sabah erken saatlerdeki ısının etkisi hatırlamalısınız. Salatalıklar, bereketli bir mahsul ortaya çıkarmak için bolca güneş ışığına gereksinim duyacaklardır. Bir diğer önemli nokta ise toprağı verimli kılmak olacaktır. İster toprak zeminde ister saksıda salatalık yetiştirin, salatalığın her anlamda güçlü büyümesi ve gelişmesi için verimli bir toprak oluşturmalısınız. Aynı zamanda toprağın suyu çekmek için aydınlık ve havadar olması da faydalı olacaktır.

Salatalık fidelerinin olduğu bölgeye neler ektiğiniz, salatalığın verimliliği noktasında oldukça önemlidir. Patates gibi bitkiler toprakta salatalığın büyümesini büyük ölçüde engelleyen bir madde salgılamaktadır. Salatalıkların yakınına patates gibi sebzeleri ekmek salatalık verimini düşürecektir. Dikkat edebileceğiniz bir diğer unsur salatalıkları düzenli olarak toplamak olacaktır. Hasat toplanmayınca fazla yüklenilen bitkiler, tüm enerjilerini var olan salatalığın daha da fazla büyümesi için kullanır. Dolayısıyla bitkilerin verimi düşebilmektedir. Salatalık yetiştirirken ihtiyacınız olan tüm malzemeleri Trendyol’dan satın alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası