tasarruf yontemleri / Tasarruf etmenin 101 yolu | ENUYGUN

Tasarruf Yontemleri

tasarruf yontemleri

Tasarruf etmek sandığınızdan kolay olabilir! İşte; pek bilinmeyen, etkili tasarruf yöntemleri...

Ekonomik koşullar nedeniyle bütçenizi yönetmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Neyse ki bazı tasarruf yöntemleri ile harcamalarınızı kısabilir hatta birikim yapabilirsiniz. Çoğu kişinin bilmediği bu tasarruf yöntemlerini uygulayarak paranızı daha kolay yönetebilirsiniz!

 

Online Alışveriş Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin

Online alışveriş platformlarına kayıtlı kredi kartlarınızı silin ve yalnızca banka kartlarınızla alışveriş yapın. Ayrıca ikinci el uygulamalarına göz atarak ihtiyacınız olan ürünleri daha uygun fiyata bulabilirsiniz.

Yakıt Tasarrufu Yapın

Aracınızda yakıt tasarrufu sağlayacak bazı yöntemlerden faydalanabilirsiniz:

- Lastiklerin havasını düzenli olarak kontrol edin.

- Yüksek hız yaparken aracın camlarını açmayın.

- Ani kalkış veya hızlanma yapmamaya gayret edin.

- Aracı doğru vites ve devirde kullanın.

- Aracın bakımlarını düzenli yaptırın.

Giderlerinizi Listeleyin

Küçük büyük demeden aylık giderlerinizi not alın. Böylece önemli ve önemsiz harcamaları birbirinden ayırarak vazgeçebileceğiniz gider kalemlerini belirleyebilir, nelere boşuna para harcadığınızı görebilirsiniz.

Herhangi bir şeyi satın almadan önce acele etmeyin ve kendinize zaman tanıyın. Belli bir süre geçtikten sonra ürünü hâlâ satın almak isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.

Faturaları Düşürün

Doğal gaz, elektrik ve su gibi temel fatura giderlerini azaltmak için şu yöntemlerden faydalanabilirsiniz:

- Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmayın.

- Buzdolabının soğutma ayarını mevsime göre değiştirin ve kapısını uzun süre açık tutmayın.

- Televizyon ve oyun konsolu gibi cihazları bekleme modunda bırakmayın, ürünlerin fişlerini mutlaka çekin.

- Ütülenecek giysileri biriktirin ve tek seferde ütüleyin. Son beş dakikada ütünün fişini çekerek ütüye devam edebilirsiniz.

Eğlenceye Sınır Çizin

Eğlence alışkanlıklarınıza ayırdığınız bütçeyi kontrol etmekte zorlanıyorsanız bir sınır çizmeniz iyi olacaktır. Her ay belli bir miktar parayı eğlence aktiviteleri için ayırın ve bu miktarı aşmamaya çalışın.

Düşünme Şeklinizi Değiştirin

Para harcamadan önce onu kazanmak için ne kadar süre çalışmanız gerektiğini düşünün. Harcamanın buna değip değmeyeceğine bu yöntemle kolayca karar verebilirsiniz.

Enerji Tasarrufu Sağlayın

Paranızı doğru şekilde yönetmek için enerji tasarrufu da yapabilirsiniz:

- Özellikle beyaz eşyaları enerji sınıfı yüksek ürünler arasından seçin.

- Petek temizliğini belirli aralıklarla yaparak ısıtma verimliliğini artırın.

- Klima kullanıyorsanız evin metrekaresine uygun bir model tercih edin.

- Gün ışığından faydalanarak lamba kullanımını azaltın. En fazla vakit geçirdiğiniz odayı evin en uzun süre güneş alan odasına taşıyabilirsiniz.

Tasarruf nasıl yapılır?

Geleceğe yönelik ihtiyaçlarınız hesaba katılarak birikim yapmak ve tasarrufun nasıl yapıldığını öğrenip uygulayabilmek için doğru yöntemleri kullanmanız ve aynı zamanda alternatif bankacılık seçeneklerinden haberdar olmanız gerekiyor. Tasarruf ve birikim yapmanıza yardımcı olmak için bankalar, farklı bankacılık ürün ve hizmetlerini tercihinize sunuyor. Özel kampanyalar, var olan birikimlerinizin daha çok kazandırmasını sağlarken, tasarruf yapmanıza da yardımcı oluyor.


Önceliksiz ihtiyaçların belirlenmesi


Tasarruf yapabilmenin altın kuralı, öncelikli ve önceliksiz ihtiyaçların birbirinden ayrılmasından geçiyor. İhtiyaçların tespiti için kişisel harcama kalemlerinizi net bir biçimde ortaya koyarak işe başlayabilirsiniz. Bütçeye dâhil edilmesi gereken harcama kalemleri, kişiden kişiye önemli farklılıklar gösterebiliyor. Kira, eğitim, tatil, faturalar, mutfak gideri, hobi ve eğlence, giyim, seyahat, borç gibi pek çok başlık altında sıralanabilecek harcama kalemlerini kendi içlerinde sınıflandırarak, öncelikli ihtiyaçlarla önceliksiz olanları ayırabilirsiniz. Bu yolla önceliksiz ihtiyaçları erteleyerek ya da eğer mümkünse iptal ederek söz konusu potansiyel harcamayı tasarrufa dönüştürebilirsiniz. Bütçenizi öncelikli ihtiyaçlar üzerinden şekillendirerek ve öncelikli ihtiyaçlarınızın dışına çıkmamaya gayret göstererek uzun vadeli ve etkili birikim planları yapabilirsiniz. Aylık bütçenin asgari yüzde 15-20’si düzeyinde bir miktarını tasarrufa ayırmayı başarabiliyorsanız kısa vadede kayda değer birikimler elde edebilirsiniz.


Yapacağınız tasarruflara belirli isimler vererek kişisel motivasyonunuzu artırabilir; daha etkin bir bütçe planlaması ile para yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. Ev almak üzere tasarruf, iş kurmak için tasarruf, çocukların eğitiminde kullanmak üzere tasarruf, araba sahibi olmak için tasarruf, örnek tasarruf türleri arasında yer alabilir.


Tasarruf yapmak amacıyla öncelikli ve önceliksiz ihtiyaçların belirlenmesinde ve bütçe yönetiminde en büyük tuzak, plansızlık oluyor. Aylık harcamalarınızdan yıllık bütçe yönetimine; tasarruf, birikim ve yatırım stratejilerine; kısa, orta ve uzun vadeli gelecek hedeflerine kadar finans yaşamınızı planlamalarla yönetmekten vazgeçmemelisiniz. Plansızlık, tüketiciyi, beklenmedik durumlarda çaresiz bırakabilir; borç çıkmazına sokabilir ve güvensiz bir gelecek inşasına yol açabilir.


İhtiyacınıza uygun kampanya bulmak


Kişisel finans yönetimi çerçevesinde bütçe planlamasını gerçekleştirdikten sonra tasarruf adımına geçerek bu alandaki ihtiyaçlarınızı belirleyebilirsiniz. Tasarrufa dönük ihtiyaçlarınız, hangi vadede, nasıl bir birikime sahip olmak istediğinize göre ortaya çıkıyor. Bireysel finansal hedeflerinize uygun olarak belirlediğiniz yapıda tasarrufu hayata geçirmek ve yine belirlediğiniz süre içinde amaçladığınız birikimleri elde etmek üzere farklı yöntem ve araçlara başvurabilirsiniz. Söz konusu yöntem ve araçlar, tasarruflarınızın lehine olacak şekilde işleyerek birikimlerinizden kazanç elde etmenize ve bu yolla var olan birikimlerinizi katlayarak çoğaltmanıza yardımcı olmalıdır.


Tasarrufu, ekonomik yaşamınızın bir parçası hâline getirmek üzere uygulayacağınız yöntemleri değerlendirirken, bankaların bu konuda işinizi kolaylaştırmak amacıyla sunduğu ürün ve hizmetleri de gözden geçirmelisiniz. Tasarruf etmenize yardımcı olan ve tasarruflarınızı nerede toplayacağınızı, nasıl değerlendireceğinizi düşünme derdine son veren ürünler, dönem dönem farklı konseptlerdeki banka kampanyaları ile birleştirilerek de size sunulabiliyor.


Bankaların birikim hesabı hizmetinden yararlanarak yatırım yapabilir; ilgili bankanın birikim hesapları için uyguladığı güncel faiz oranları üzerinden de ekstra kazanç elde edebilirsiniz. Öte yandan birikim kampanyaları ile birlikte çok daha yüksek faiz oranlarından ve bununla birlikte birtakım bankacılık işlemlerini ücretsiz gerçekleştirmek gibi ayrıcalıklardan da yararlanabilirsiniz. Birikim hesaplarını kullanarak dilediğiniz zaman para çekme ve yatırma işlemleri yapabilir; gecelik vadeli mevduatın rahatlığını yaşayabilirsiniz. Birikim hesabı ve birikim kampanyaları sayesinde tasarruflarınızı biriktirme ve birikimlerinizi kazanca çevirmeniz, mümkün hâle geliyor.


Tasarruf yapmanıza ve var olan tasarruflarınızın büyümesine yardımcı olan farklı bankacılık uygulamaları bulunuyor. Örneğin, yapacağınız harcamaların belirli bir kısmını otomatik olarak birikim hesaplarınıza aktaran bankacılık hizmet ve kampanyaları da dönem dönem aktif hâle geliyor. Bu şekilde düzenli olarak tasarruf etme, tasarrufta süreklilik sağlama ve birikimlerinizi katlayarak büyütme imkânına erişiyorsunuz.


Para biriktirmek

Tasarruf yapmanın en temel ve değişmez yolu, para biriktirmekten geçiyor. Para biriktirmek için pek çok farklı metoda başvurabilirsiniz. Bütçe takibi ve kontrolü, para biriktirmenize yardımcı olacak en temel gereklilikler arasında yer alıyor. Aylık harcama kalemlerinizi, öncelikli ve önceliksiz ihtiyaçlarınızı net bir biçimde ortaya koyarak bütçe dağılımınızı buna göre yapmalısınız. Bütçe yönetiminde geleceğe bakarak karar almaya ve yüksek meblağlı, planlı ödemeler için önceden birikim yapmaya çalışmalısınız. Yaptığınız her türlü bütçe planına, ekstra ve beklenmedik durumlarla karşılaşmadığınız sürece sadık kalmanız, büyük önem taşıyor.


Finansal planlamalarınızı mümkün olduğunca uzun vadeli olarak yapmalısınız. Senelik bütçe planlamaları sayesinde kendinizi ekonomik anlamda çok daha hazırlıklı ve rahat hissedebilirsiniz. Ayrıca, kişisel bütçe planlaması yaparken gerçekçi hedef ve beklentilerden yola çıkmalısınız. Hem harcamalarınız hem de yapmak istediğiniz birikimler söz konusu olduğunda gerçekçi finansal yaklaşımlar, sizi daha başarılı ve verimli sonuçlara taşıyabilir. Ayrıca, uzun vadeli ve gerçekçi finansal planlamalar, daha rahat tasarruf imkânı da sağlar. Gelir-gider dengenizi sağladığınızda, para biriktirmek üzere ayırabileceğiniz miktarı da önceden belirlemeniz mümkün hâle gelir. Bu sayede çok daha sağlıklı ve planlı birikimlere imza atabilirsiniz.


Para biriktirmek ve yatırım yapmaya başlamak için ideal koşulları beklemek, birikimlerin uzun süreler boyunca ertelenmesine sebep olabiliyor. Para biriktirmeye karar verdiğiniz andan itibaren hiç beklemeden işe koyulmalısınız. Birikim yapmak için yüklü miktarda paraya sahip olmak gerekmiyor. Elinizdeki para ile biriktirmeye başlayabilir ve para biriktirme işine düzenli ve kararlı bir biçimde devam ettiğinizde ise kısa sürede birikimlerinizin katlanmaya başladığına şahit olabilirsiniz.


Para biriktirmek için bankalar tarafından sunulan fırsatların değerlendirilmesi de önem taşıyor. Bankalar, müşterilerinin yatırım ve tasarruf yapmalarına imkân tanıyacak ve sahip oldukları birikimlerin büyümesine katkı sağlayacak çok sayıda ürünü kullanıma açıyor. Tüketiciler, tasarruf ederek biriktirdikleri paraları en iyi şekilde değerlendirmek için bankalar tarafından sağlanan bu ürün ve hizmetlere başvuruyor. Bu sayede tasarruflarını hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde değerlendirerek kazanç elde ediyorlar.


Enpara.com, birikimleriniz için sağladığı birbirinden avantajlı faiz oranları ile tasarruflarınızın kendiliğinden büyümesine olanak tanıyor. Geleceğe dönük hedef ve hayallerinizi gerçekleştirmek için yaptığınız birikimleri Birikim hesabında toplayıp en iyi şekilde değerlendirmenizi sağlıyor. Minimum açılış tutarı olmadan, dilediğiniz miktarda para ile açabileceğiniz hesap, günlük ve yüksek faiz oranları ile birikimlerinizi her gün biraz daha büyütüyor. Ayrıca, Enpara.com üzerinden vereceğiniz talimat ile Birikim hesabınıza düzenli ve otomatik olarak para aktarmanız mümkün oluyor. İsterseniz kendinize özel bir birikim hedefi tanımlayarak para biriktirme ve tasarruf yapma konusunda kendi performansınızı da takip edebilirsiniz. Enpara.com, geleceğe dair yaptığınız tüm yatırımlarda size daha çok kazandırmak için yanınızda yer alıyor.


Evde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Evde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Evde tasarrufun püf noktaları denildiğinde ilk olarak elektrikten tasarruf akıllara geliyor. Peki evde elektrikten tasarruf nasıl yapılır? Gün ışığını kullanarak evinizin aydınlatmasını sağlamak, tasarruf için çok etkili bir yöntemdir. Gün ışığını kullanmak, çevreye dost bir yaklaşım olacaktır. Enerji verimli aydınlatma, evinizin elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bu, enerji verimli ampuller kullanarak veya LED aydınlatma sistemleri kurarak yapılabilir. Klimaların doğru ayarlanması, evinizin konforunu artırırken, enerji tüketimini azaltacaktır. Klimalarınızı doğru ayarlamak için, kış aylarında soğutmayı düşürün ve yaz aylarında ısıtmayı artırın. Tüm elektrikli cihazları, kullanılmadıkları zamanlarda kapatmak veya uyku moduna almak, evinizin enerji tüketimini azaltmanın çok önemli bir yöntemidir.
Kullanmadığınız elektronik eşyaların fişini çekebilirsiniz. Çünkü fişe takılı oldukları sürece, kullanılmadıkları zamanlarda bile elektrik harcamaya devam ederler. Buzdolabının kapısını uzun süre açık bırakmaktan kaçının ve gün boyunca tekrar tekrar açıp kapatmaktan kaçının. Evdeki elektrikli aletleri ve cihazları periyodik olarak değiştirmek, evinizin enerji tüketimini azaltmanın çok etkili bir yöntemidir. Günümüzde evde kullanılan elektronik cihazlar, çok daha verimli ve enerji tasarruflu olmaktadır.

Evde Isınma Tasarrufu için Pratik Öneriler

Evde Isınma Tasarrufu için Pratik Öneriler

Evde tasarruf etmenin yolları arasında doğalgaz kullanımı ve ısınma tasarrufları ön plandadır. Doğalgaz tasarrufu yapmak isteyen birçok ev sahibi, bunu kullanılmayan odaların kapılarını kapatarak yapıyor. Ne yazık ki bu yaklaşım evdeki ideal konfor seviyesini engellemektedir. Kullanılmayan odaları tamamen kapatmak yerine, peteklerini diğer odalara göre daha düşük bir ayarda kullanmak tavsiye edilir. Evde olmadığınız günlerde doğalgazı tamamen kapatmamalısınız. Düşük olsa bile tüm odalardaki sıcaklıklar sabit kalmalıdır.
Evinizin tüm pencerelerinde çift cam veya pimapen bulunmalıdır. Bu, hem dışarıdaki ısının içeriye girmesini hem de içerideki ısının dışarıya çıkmasını engeller. Peteklerin önünde, ısının mekana yayılmasını engelleyecek sandalye, masa veya perde gibi herhangi bir şey olmamalıdır. Isıtma için kullanılan radyatörlerin arkasına da bir ısı yalıtım plakası yerleştirilebilir. Doğalgaz ayarları sık sık değiştirilmemelidir. Doğalgaz için sabit bir sıcaklık korunmalıdır.

Takılı Prizler Ne Kadar Enerji Harcıyor?

Takılı Prizler Ne Kadar Enerji Harcıyor?

Fişe takılı olan elektronik cihazlar daha yüksek kullanıma neden olur. Şarj cihazlarının herhangi bir cihaza bağlı olup olmaması önemli değildir, özellikle de telefonlar, tabletler ve akıllı saatler gibi en sık kullanılan aygıtları düşündüğümüzde bu durum çok önemlidir. Elektronik cihazlar fişe takılı olarak kaldığında önemli ölçüde elektrik harcar. Televizyon, ütü, saç kurutma makinesi ve hatta şarj adaptörleri gibi cihazları gereksiz yere fişe takarak gereksiz maliyetler harcayabilirsiniz. Kullanmadığınız cihazları prizden çekmeniz elektrik tasarrufu için önemlidir.
Boş prizler kapatıldıklarında elektrik kullanmadıkları için enerji tüketmezler. Başka bir deyişle, boş bir prizi düğmeden kapatmanızın hiçbir önemi yoktur. Fişte bırakılan herhangi bir şarj cihazı, üzerine bir cihaz takılı olsun ya da olmasın elektrik harcayacaktır. Burada kullanılan elektrik miktarı kuruşlarla ölçülse de, şarj cihazının kullanım ömrünü de azaltacaktır. Bu nedenle, cihazları kullandıktan sonra fişten çekmek en sağlıklı seçim olabilir. Evde tasarruf ederken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm yapı market ürünlerini Trendyol’dan inceleyebilirsiniz.

Tasarruf Nasıl Yapılır?

Tasarruf, özellikle günümüz dünyasında ekonomik anlamda olmazsa olmaz gereksinimlerden biri haline geldi. Ekonomideki dalgalanmalar yüzünden her birimiz özellikle son 3 yıldır tasarrufun, para biriktirmenin ve harcama dengesinin önemini dramatik bir şekilde fark ettik. Bugün tasarruf kavramı ve “Nasıl tasarruf yapılır?” sorusu üzerinde durarak günlük hayatımıza, uzun vadedeki planlarımız adına nasıl uygun zemin hazırlayabileceğimize bakacağız.

Tasarruf Yöntemleri

Genel olarak baktığımızda tasarrufu temel olarak uygulamak oldukça kolay olacaktır. Evde tasarruf etme yöntemleri konuya ilişkin ilk adımı atacağımız unsur olabilir. Tasarruf yapmanın yollarından en kilit olanı israfı önlemek. Evdeki yemekler arttığında, yemek veya malzemeleri başka sofralarda değerlendirmek bütçenize destek olacaktır.

Evde Tasarruf Yöntemleri

Su ve elektriği dengeli harcamak ise özellikle önem arz ediyor. Güncel zamlardan dolayı ödemesi biraz daha güçleşen faturalar için;

Bulaşık makinesi kullanarak su tasarrufu sağlamak ve makineyi haftada belirli zaman aralıklarını aşmadan kullanarak elektrikten tasarruf etmek

Su ısıtıcısı ve klima gibi cihazları kullanırken aşırıya kaçmamak

Enerji tasarruflu ampul ve beyaz eşya kullanmak

Kullanılmayan fişleri prizde bırakmamak ve gereksiz ampul kullanımından kaçınmak

Suyu boşa akıtmamak ve yemek malzemelerini su dolu kâsede yıkamak

gibi başlangıç adımları gelen su ve elektrik faturalarının düşmesine yardımcı olacaktır.

Bilinmeyen Tasarruf Yolları

Bilinen adımların yanı sıra çok bilinmeyen bazı yollarla da tasarruf etmeniz mümkün. Bu yollar biraz detay gibi görünse de oldukça işlevseller.

Su arıtma cihazı kullanarak, musluk suyunu içilebilir su haline getirin. En başta ödediğiniz miktar sizi düşündürse de kısa ve uzun vadede çok büyük tasarruf etmenizin yolunu açacak.

Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın.

Bina yalıtımınızda enerji verimliliğine yönelik teknolojileri tercih edin. Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın.

Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.

Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın.

Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.

 Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.

Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.

Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin.

Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın.

Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden önce çözülmesini bekleyin.

Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın. Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olur.

Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın. Bu malzemeler ısıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiği için aynı sonucu verecektir.

Isının boşa gitmesini engelleyebilmek için tencere ve tavanızın genişliğinin ocağınızla aynı boyutta olmasına dikkat edin.

Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.

Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.

Fırında pişen yemeği sürekli fırının kapağını açarak kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın. Çünkü fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedersiniz.

Para Tasarrufu Nasıl Yapılır? Para tasarrufu da tasarruf yöntemleri içerisinde önemli bir nokta. Yalnızca faturalar veya evimizde kullandığımız enerji değil, günlük hayatımızda harcadığımız miktar, ev alışverişi gibi harcamalar da dengede tutulmalıdır. Para tasarrufu sağlamanın en önemli birkaç yolu ise şöyle;

Elektrik, su ve doğal gaz giderlerini inceleyin, fazla gelen faturaların zaman aralığında neler yaptığınızı tespit edin.

İkinci el uygulamalarına göz atın.

Eğlence ve keyif üzerine yapılan giderlere sınır çizin.

Daha sık toplu taşıma kullanarak taşıt maliyetini en aza çekin.

Gıda alışverişlerinizi inceleyin. Her ay ihtiyaç olan malzemeleri belirleyin, önceliğinize sadık kalın.

Aile giderlerinize göz atın.

Yatırımlara önem verin, para piyasalarını takipte kalın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır