aniden kilo kaybı / Ani Kilo Kaybıyla Başlıyor, Kansere Dönüşüyor; İnce Bağırsak Kanseri – Avrasya Hospital

Aniden Kilo Kaybı

aniden kilo kaybı

Ani Kilo Kaybıyla Başlıyor, Kansere Dönüşüyor; İnce Bağırsak Kanseri

Bazı hastalıklar geliyorum derken bazı hastalıklar sinsice ilerler ve son evrede kendini göstermeyi tercih eder. Bazı hastalıklar 5 kişiden 1’inde görünürken bazı hastalıklar %1 ihtimalle görülür. Bu tip hastalıkların başında gelen ince bağırsak kanseri, %1 oranında görünür ve oldukça sessiz ilerler. Belirtileriyle başka hastalıkları taklit ettiğini söyleyen Avrasya Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı, ince bağırsak kanserini anlatıyor.

İnce bağırsak kanseri nedir?

Vücudun sindirim sisteminin en önemli parçalarından biri olan ince bağırsak, besin maddelerinin ve minerallerin çoğunu emer. Mideyi kalın bağırsağa bağlayan ince bağırsakta kanser görülmesi nadir olarak gerçekleşir. Genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. İncebağırsak tümörleri;

  • Familyalpolipozis,
  • Gardnersendromu,
  • Peutz-Jegherssendromu gibi genetik hastalıklar,
  • Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde daha sık görülür.

İnce bağırsak kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Aralıkla gelen kramplar,
  • Sırta vuran ağrılar,
  • İştahsızlık,
  • Kilo kaybı,
  • Kansızlık,
  • Bulantı, kusma,
  • Bağırsak tıkanıklıkları,
  • Bağırsak delinmesi,
  • Gaitada kanama,
  • Sindirim problemleri.

İnce bağırsak kanseri riskini arttıran faktörler;

  • İleri yaş,
  • Erkek cinsiyeti,
  • Chrohn hastalığı,
  • Çölyak hastalığı,
  • Kolon kanseri öyküsü,
  • Kistikfibrozis,
  • PeutzJeghers Sendromu,
  • FamilyalAdenomatözPolipozis gibi…

İnce bağırsak kanseri nasıl teşhis edilir?

İnce bağırsak kanseri oldukça sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Çünkü belirtileri doğrudan kanser ile ilişkilendirilebilecek kadar spesifik değildir. Birçok hasta kilo kaybı veya sindirim problemleri yaşayabilir ancak doğrudan ince bağırsak kanseri ile ilgili olduğu düşünülmez. Genellikle bağırsak tıkanması ve delinmesi aşamasına gelindiğinde kişiler ciddi bir şey olduğunu düşünerek doktora başvurur.

Diğer birçok hastalıkla aynı belirtileri gösterdiği için teşhis konulması zor bir hastalıktır. Bu noktada ailesinde kanser öyküsü olan kişilerin mutlaka doktora bildirmesi önemlidir. Bunun yanı sıra doktor fiziki muayene dışında bilgisayarlı tomografi, ultrason görüntülemesi,kan tahlili ister ve bu şekilde tanı konur.

İnce bağırsak kanseri nasıl tedavi edilir?

İnce bağırsak kanserinin en önemli tedavisi cerrahi müdahaledir. Eğer cerrahi yollarla bir gelişim sağlanmazsa radyoterapi, kemoterapi gibi onkolojik tedavi yöntemleri denenir. Ne olursa olsun tedavinin başarıya ulaşması için erken teşhis ve müdahale çok ama çok önemlidir.

ETİKETLER: avrasya, doktor, hasta, insan, sağlık, şifa

Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Nedir? Kilo Kaybı Nasıl Geçer?

Her yeme bozukluğu programında söylediğim gibi, hemen her yeme bozukluğu hikayesi, anoreksiya ile başlar. Kilosu ve beslenmesi üzerinde kontrol sağladığını fark eden birey, bu durumdan aşırı haz alır ve bir süre sonra diyet ve kısıtlamalara son veremez. Bu durum da bireylerin hayatını tehdit etmeye başlar. Bugün anoreksiya, en yüksek ve ani ölüm oranına sahip olan psikopatoloji. Dünya üzerinde her yaştan birey bu durumla mücadele edebiliyor. Siz veya bir yakınınız da bu durumla mücadele ediyorsa, bir an önce desteğe ulaşılması gerekir. Unutmayın, yeme bozuklukları tamamen tedavi edilebilir. HiDoctor’un bu alandaki uzman psikologları ile iletişime geçerek ilk adımınızı atın.


Anoreksi; aşırı kilo kaybı, aşırı kilo verme eğilimi hastalığıdır. Anoreksiya Nervoza olarak da adlandırılan bu hastalığın en tipik özelliği; hastaların kendilerini her zaman kilolu olarak görmeleri ve sürekli olarak kilo vermek istemeleri ve zamanla bu isteğin vücudun temel fonksiyonlarını etkileyerek hayatı tehdit eden boyutlara ulaşmasıdır.

Anoreksi hastaları kiloları kaç olursa olsun kendilerini daima şişman hissederler. Kilo kaybı eğilimi artık vücudun fiziki çalışma performansını negatif etkileyecek bir seviyeye ulaşır. Kişinin bağışıklık sistemi zayıflar ve tüm tehlikelere karşı savunmasız hale gelebilir.

Anoreksi hastaları kilo almaktan kaçınmak için sürekli yediklerinin hesabını tutarak şişmanlamaya olan korkularına hapsolabilir. Bu nedenle yemek yedikten sonra kusma, müshil benzeri ilaçlarla yoğun tuvalet ihtiyacı yaratma, idrar artırıcı maddeler kullanarak daha fazla idrar üretme gibi alışkanlıklara yönelirler.

Tekrarlayan düşük kalorili diyetler, yoğun sporla kilo verme programları, yetersiz beslenmeye bağlı sorunları da beraberinde getirerek hastalar için fiziki problemlerin sayısını artırabilir.

hidoctor-online-diyetisyen-randevu-al-min

Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Belirtileri Nelerdir?

Aşırı kilo kaybı olarak bilinen Anoreksi pek çok belirtiyle ortaya çıkabilir. Bu belirtilerde hastalığın ait olduğu kategorinin de önemi büyüktür. Hastanın içinde bulunduğu durum kısmi ya da bütünsel anoreksi kategorilerinden hangisine aitse, belirtiler buna bağlı olarak farklılık gösterebilir, artabilir veya daha seyrek yaşanabilir.

Kilo kaybı hastalık belirtisi olarak sıralanabilecek başlıklar şu şekildedir:

• Yeme davranışına karşı negatif tutum
• Kilo değeri kaç olursa olsun kilolu olduğunu düşünme
• Vücudunu beğenmeme
• Yemek yemekten kaçınma
• Ani kilo kaybı
• Gizli yemek yeme eğilimi
• Yemekten sonra kusma ihtiyacı
• Yemek yedikten sonra pişmanlık hissi

Anoreksi birdenbire ortaya çıkan bir hastalık türü değildir. Oluşum süreci bir zaman dilimine yayılır. Dolayısıyla erken tanı ve tedavi süreci verimli sonuçlar almak için son derece önemlidir.

Hastalık derinlik kazanmadan ve hızlı kilo kaybı evresine geçilmeden evvel bu belirtilerden birkaçını gösteren kişilerin tıbbi yardım alması; tedavi sürecinde kesin çözüm geliştirilmesi bakımından önemli bir rol oynar.

Aşırı Zayıflık (Anoreksi) İçin Hangi Doktora Gidilir?

Aşırı zayıflık hastalığının tedavi edilmesi için tıbbi yardım alınması oldukça önemlidir. Yapılan değerlendirmeler sonrasında hastalığın ortaya çıkış serüveni, bağıl sebepleri, ilerleme seviyesi ve ilerleme hızı gibi pek çok kategoride araştırma yapılır. Böylece tedavi dönemlerinin planlanması ve doğru tekniklerin kullanılması için profesyonel bir müdahale süreci başlatılır.

Anoreksiya Nevroza için öncelikle Gastroenteroloji ya da İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümü uzmanlarına gidilir ve burada kişinin fiziksel şikayetleri ve rahatsızlıkları tedavi edilir. Hiçbir yeme bozukluğunda olmadığı gibi, Anoreksiya’da da problem vücuttaki bir mekanizmaya atfedilemez. Problem tamamen zihinseldir. Bu sebeple yeme bozuklukları, psikolog bölümünde, bu alanda uzman psikologlar tarafından konuşma terapisi ile çözülür.

Yaşlılıkta Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Neden Olur?

Ani kilo kaybı nedeni araştırmaları ve vaka incelemeleri doğrultusunda yaşlılıkta anoreksinin genellikle psikoloji temelli bir hastalık olduğu ortaya konmuştur.

Hastalığın psikolojik olarak var olması ve ilerlemesi ile bedenin bu kadar yoğun etkilenmesi; tedavi süreçlerinde de birimler arası çalışmaları gerektirir. Çünkü hastalar yalnızca psikolojik olarak değil; aşırı zayıflık nedeniyle bedenen de negatif etkilenmektedir.

Dolayısıyla hem bedenin hem de psikolojik sağlığın düzenlenebilmesi için iki kulvarda da farklı tedaviler uygulanır.

Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Tanısı Nasıl Konur?

Anoreksi tanısı koyarken dikkate alınan kriterler değerlendirme birimlerine göre farklılık gösterebilir. Çünkü bu hastalığın teşhisi sırasında hem fiziki muayene ve tetkiklere hem de psikolojik değerlendirmelere ihtiyaç duyulur.

Her iki kategoride de hastalığın belirtilerinin taşındığına karar verilmesi, yapılan tetkiklerle bu belirti sebeplerinin aydınlatılması ve uzman hekim değerlendirmesi sonucu anoreksi tanısı konur ve kilo kaybını önleme adına gerekli tedavi planlamaları yapılır.

Aşırı zayıflık (Anoreksi) tanısında fiziki muayene sırasında ilk dikkat noktası kişinin yaş/boy/kilo uyumudur. BKİ (Beden Kitle İndeksi) değerlerinin de ölçüt kabul edildiği bu ölçütte, değer 15.0’in altındaysa anoreksi tanısı için önemli bir bulgu kabul edilir.

Aşırı kilo kaybı hangi nedene bağlı olursa olsun hastalığın fiziki sonuçlarına ek olarak psikolojik sonuçları da bulunur. Hastanın aşırı zayıflamasına rağmen hala kendini şişman hissetmesi, kilo almaktan duyduğu yüksek korku seviyesi, hasta olduğunu kabul etmeyerek çok yemek yediğini düşünmesi gibi belirtilerle bu psikolojik yıpranma rahatça fark edilebilir.

Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Tedavisinde Neler Yapılır? Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Nasıl Tedavi Edilir?

Anoreksi tedavisi olan bir hastalıktır ve bilhassa erken tanı ile kısa sürede iyileştirilmesi mümkündür. Bu nedenle hastaların, hastalığa dair belirtileri göstermesi halinde vakit kaybetmeden tıbbi yardıma başvurması önemlidir.

Hem fiziki hem de psikolojik açıdan yapılan değerlendirmeler sonrasında kilo verme nedenleri araştırılır; hastaların ihtiyaç duyduğu tedavi teknikleri belirlenir. Uzman hekim kontrolünde uygulanan ilaç ve takviye tedavileriyle beden sağlığı dengelenmeye çalışılır.

Psikolojik yıpranmalarının derinleşmemesi, hastalığın asıl tedavisinin sağlanması ve tekrar nüksetmemesi adına terapi yöntemleri kullanılır. Bu sayede hastanın kilolu olduğu düşüncesine olan yoğun inancı, yemek yeme alışkanlığına duyduğu aşırı soğukluk ya da pişmanlık gibi belirtiler azaltılmaya çalışılır.

Hastaların verimli bir tedavi süreci geçirmeleri için kilo kaybı nedenleri ve bunların bağıl hastalıklarla ilişkisi çözümlenerek, gerekirse altta yatan farklı psikolojik hastalıkların tedavisi için de planlamalar yapılabilir.

Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Nasıl Yenilir? Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Nasıl Giderilir?

Anoreksi tedavisi yapılırken hekim kontrolünde profesyonel yöntemler kullanılır ve ilaç tedavileri uygulanır. Bu dönemlerde hastaların aldıkları tıbbi destek ve tedavi kapsamına uygun biçimde hareket etmeleri önemlidir.

Verimli bir tedavi süreci ile Anoreksi hastalığının tüm alt türlerinde ve kilo verme direnci tedavilerinde olumlu sonuçlar elde edilebilir. Bu sonuçların kalıcı hale getirilmesi ve hayat rutininin optimal düzeyde oluşturulması sonrası; özellikle psikolojik destek planlamalarına devam edilen süreçler oldukça faydalıdır.

Aşırı Zayıflık (Anoreksi) Ne Zaman Biter?

Her hastalık türünde olduğu gibi aşırı zayıflık, çeşitli yeme bozuklukları ve Anoreksiya Nevroza gibi problemler için hastaların sahip olduğu özelliklere ve hastalık seviyelerine bağlı süreçler söz konusudur.

Dolayısıyla hastalığın ne kadar zaman süreceği ve tedavi sürecinin kaç gün/ay/yıl’da tamamlanacağı da yine hastaların her biri için farklılık arz eder. Burada önemli olan verimli bir tedavi süreci için hastaların iş birlikçi davranmaları ve bu tedavi süreçlerini kısaltmaya yardımcı olmalarıdır.

Kaliteli ve güvenilir bir psikolojik destek planlamasıyla hastalığın tedavisine olumlu katkı sağlanabilir. HiDoctor ile yeme bozuklukları, anoreksi, psikolojik temelli yeme bozuklukları ve tüm psikolojik destek ihtiyacı olan hastalıklar için nitelikli psikolojik danışmanlık hizmetine ulaşmanız mümkündür.

Online psikolog hizmetinden dilediğiniz ortamda faydalanabileceğiniz HiDoctor sayesinde tedavi süreçlerini hızlandırmak ve uzman danışman desteğini her an yanınızda hissetmek oldukça kolay! Tüm tıbbi tetkik, tedavi ve muayene hizmetlerine de HiDoctor ile ulaşabilir, evinizin konforunda hastane hizmeti alabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası