sevgili arkadaşım nasıl yazılır / Arkadaşlığı Belli Eden 29 Hitap Kelimesi - Foto Galeri - funduszeue.info

Sevgili Arkadaşım Nasıl Yazılır

sevgili arkadaşım nasıl yazılır

Arkadaşlığı Belli Eden 29 Hitap Kelimesi

Arkadaş olmak kolay değil, samimiyet kurmak yakınlaşmak hep emek ve zaman isteyen şeyler. Verdiğiniz tüm bu emeklerin karşılığını bazen tek bir kelimeyle heba edebiliriz. O yüzden arkadaşımıza nasıl seslendiğimiz çok önemli / funduszeue.info

  1. Arkadaş olmak kolay değil, samimiyet kurmak yakınlaşmak hep emek ve zaman isteyen şeyler. Verdiğiniz tüm bu emeklerin karşılığını bazen tek bir kelimeyle heba edebiliriz. O yüzden arkadaşımıza nasıl seslendiğimiz çok önemli / funduszeue.info

    Arkadaş olmak kolay değil, samimiyet kurmak yakınlaşmak hep emek ve zaman isteyen şeyler. Verdiğiniz tüm bu emeklerin karşılığını bazen tek bir kelimeyle heba edebiliriz. O yüzden arkadaşımıza nasıl seslendiğimiz çok önemli / funduszeue.info

  2. <p><b>Adamım</b></p> Adam olmakla erkek olmak eş anlamlıdır diyerek yola çıkıp adamım yerine erkeğim diyenlerin çok canlarının yandığı, yanacağı kaçınılmaz bir durum olup, birine adamım derken o adamın da adamlığının kalibresine bir bakmakta fayda vardır.

    Adamım

    Adam olmakla erkek olmak eş anlamlıdır diyerek yola çıkıp adamım yerine erkeğim diyenlerin çok canlarının yandığı, yanacağı kaçınılmaz bir durum olup, birine adamım derken o adamın da adamlığının kalibresine bir bakmakta fayda vardır.
  3. <p><b>Aga</b></p> Özellikle lise yıllarında ademoğlunun kullanma arzusunda olduğu 'aga' kelimesi üniversitede "Ben bu kıza yürücem ama ilk yolu samimi kelimelerle yapayım" felsefesini kurban gitmektedir. Hatta bu durum kız tarafından "Aga akşam iki pes atar mıyız?"

    Aga

    Özellikle lise yıllarında ademoğlunun kullanma arzusunda olduğu 'aga' kelimesi üniversitede "Ben bu kıza yürücem ama ilk yolu samimi kelimelerle yapayım" felsefesini kurban gitmektedir. Hatta bu durum kız tarafından "Aga akşam iki pes atar mıyız?"
  4. <p><b>Ajan </b></p> TDK der ki: Siyasette ve milletlerarası münasebetlerde bir partinin veya siyasi grubun mensubu veya bir ülkenin vatandaşı iken, karşı tarafa veya düşmana hizmet eden kimse. 'Hop ajan n'aber' gibi

    Ajan

    TDK der ki: Siyasette ve milletlerarası münasebetlerde bir partinin veya siyasi grubun mensubu veya bir ülkenin vatandaşı iken, karşı tarafa veya düşmana hizmet eden kimse. 'Hop ajan n'aber' gibi
  5. <p><b>Arkadaşım</b></p> En uyuz samimiyet kelimesi. "Arkadaşım" nedir yahu, zaten arkadaşınsa ya adıyla hitap edersin ya da ne bileyim farklı bir samimiyet kıvamı tutturursun. <p> Kelimenin uyandırdığı his: Evet seninle tanışıyoruz ama yaklaşmaya gerek yok.</p>

    Arkadaşım

    En uyuz samimiyet kelimesi. "Arkadaşım" nedir yahu, zaten arkadaşınsa ya adıyla hitap edersin ya da ne bileyim farklı bir samimiyet kıvamı tutturursun.

    Kelimenin uyandırdığı his: Evet seninle tanışıyoruz ama yaklaşmaya gerek yok.

  6. <p><b>Bacım</b></p> En güzel de Dilberay ablamızın ağzına yakışan bu hitapta amaç karşımızdaki hanım kişiye, canımsın ama bize nikah düşmez fikrini empoze ederek samimiyeti gevretmektir. Bir hanımdan negatif olarak aldıysanız, o kadın size bozmuş demektir.

    Bacım

    En güzel de Dilberay ablamızın ağzına yakışan bu hitapta amaç karşımızdaki hanım kişiye, canımsın ama bize nikah düşmez fikrini empoze ederek samimiyeti gevretmektir. Bir hanımdan negatif olarak aldıysanız, o kadın size bozmuş demektir.
  7. <p><b>Başkan</b></p> Bir itaat mı yoksa arkadaşlık kelimesi mi olduğu hala çeşitli platformlarda tartışılan bu hitap kelimesini dilimize sanırım Kurtlar Vadisi denen illet dizideki Muro karakteri soktu.

    Başkan

    Bir itaat mı yoksa arkadaşlık kelimesi mi olduğu hala çeşitli platformlarda tartışılan bu hitap kelimesini dilimize sanırım Kurtlar Vadisi denen illet dizideki Muro karakteri soktu.
  8. <p><b>Birader</b></p> İngilizcesi "Brother" olan erkek kardeş kelimesinin fütursuzca devşirilmesinden dilimize geçen bu hitabın uzak akraba çağrışımı da yaptığı olmaktadır. Genelde minibüs ve otobüslerde önümüzde oturan kişiye para uzatmak için kullandığımız cümledir

    Birader

    İngilizcesi "Brother" olan erkek kardeş kelimesinin fütursuzca devşirilmesinden dilimize geçen bu hitabın uzak akraba çağrışımı da yaptığı olmaktadır. Genelde minibüs ve otobüslerde önümüzde oturan kişiye para uzatmak için kullandığımız cümledir
  9. <p><b>Devrem</b></p> Özellikle polis ve askerler arasında çok yaygın olarak kullanılan aynı devrede teşkilata dahil olma münasebetinden gelen "Devrem" seslenişi tüm hitabetlerin ötesindedir. Devre demek kardeşten öte, kardeşten ziyade bir şey demektir.

    Devrem

    Özellikle polis ve askerler arasında çok yaygın olarak kullanılan aynı devrede teşkilata dahil olma münasebetinden gelen "Devrem" seslenişi tüm hitabetlerin ötesindedir. Devre demek kardeşten öte, kardeşten ziyade bir şey demektir.
  10. <p><b>Dostum</b></p> Yeni tanışan insanlar arasında sıklıkla kullanılan "dostum" kelimesi. Amerikan filmlerindeki siyahi kardeşlerimizin "Hey dostum n'aber?" söylemlerinden dilimize geçmiştir. Amerikalılar sağolsunlar bizi bu kelama ısıttılar.

    Dostum

    Yeni tanışan insanlar arasında sıklıkla kullanılan "dostum" kelimesi. Amerikan filmlerindeki siyahi kardeşlerimizin "Hey dostum n'aber?" söylemlerinden dilimize geçmiştir. Amerikalılar sağolsunlar bizi bu kelama ısıttılar.
  11. <p><b>Gakko</b></p> Birçok doğu ilimizde insanlarımızın birbirlerine canım ciğerim deme biçimiydi Gakko. Sonra nasıl olduysa şehir hayatına bulaştı bu kelime, herkes Gakko, hatta Gakkoş oldu. Ortalık bir harman oldu.

    Gakko

    Birçok doğu ilimizde insanlarımızın birbirlerine canım ciğerim deme biçimiydi Gakko. Sonra nasıl olduysa şehir hayatına bulaştı bu kelime, herkes Gakko, hatta Gakkoş oldu. Ortalık bir harman oldu.
  12. <p><b>Gözüm / İki Gözüm </b></p> Göz belki de en değerli organlarımızdan biri. Bir insana gözüm diyorsanız verdiğiniz değeri iyi düşünün tartın. Öyle her önüne gelene söylenecek şey değil gibi duruyor.

    Gözüm / İki Gözüm

    Göz belki de en değerli organlarımızdan biri. Bir insana gözüm diyorsanız verdiğiniz değeri iyi düşünün tartın. Öyle her önüne gelene söylenecek şey değil gibi duruyor.
  13. <p><b>Hacı</b></p> Hacca gitmemiş, hatta dinle imanla yakından uzaktan alakası olmayan milyon küsür insanımızın birbirine Hacı, Hacım, Hacı abi diye seslenmesi sorunsalı hala ilahiyat fakültelerinde sosyolojik açıdan incelenmektedir.

    Hacı

    Hacca gitmemiş, hatta dinle imanla yakından uzaktan alakası olmayan milyon küsür insanımızın birbirine Hacı, Hacım, Hacı abi diye seslenmesi sorunsalı hala ilahiyat fakültelerinde sosyolojik açıdan incelenmektedir.
  14. <p><b>Hocam</b></p> Eğitim fakültelerinde kendilerini mesleğe hazırlamak amacıyla sıklıkla kullanıldığını düşündüğümüz 'hocam' hitabını ilk kim diğer bölümlere ve sosyal hayata taşıdı bilmiyoruz ama kendilerine yılın girişimci ödülünü yolluyoruz.

    Hocam

    Eğitim fakültelerinde kendilerini mesleğe hazırlamak amacıyla sıklıkla kullanıldığını düşündüğümüz 'hocam' hitabını ilk kim diğer bölümlere ve sosyal hayata taşıdı bilmiyoruz ama kendilerine yılın girişimci ödülünü yolluyoruz.
  15. <p><b>Kanka</b></p> Kankardeş gibi delikanlı bir söylemin, içi boşaltılarak karizması çizilerek havası alınarak yakışıksız bir halde topluma yeniden servis edilmesidir. İlk olarak Ruhsar dizisinde Cem Davran tarafından kısaltma amaçlı kullanması sonucu çıkmıştır.

    Kanka

    Kankardeş gibi delikanlı bir söylemin, içi boşaltılarak karizması çizilerek havası alınarak yakışıksız bir halde topluma yeniden servis edilmesidir. İlk olarak Ruhsar dizisinde Cem Davran tarafından kısaltma amaçlı kullanması sonucu çıkmıştır.
  16. <p><b>Kanki</b></p> Erkekler arasında yaygınlaşan Kanka söylemi kızlı erkekli arkadaş gruplarında kankiliğe doğru yol almıştır. Cinsiyetler arası kankardeşliğin yolunu açan kankilik, şirin sevecen insanlar arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.

    Kanki

    Erkekler arasında yaygınlaşan Kanka söylemi kızlı erkekli arkadaş gruplarında kankiliğe doğru yol almıştır. Cinsiyetler arası kankardeşliğin yolunu açan kankilik, şirin sevecen insanlar arasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
  17. <p><b>Kardo</b></p> Kardeşim demeye üşenen ahalinin Kardo diyerek mevzuyu kesip atması şeklinde dile gelen Kuzey Güney adlı dizi tarafından hayatımıza iyice sokulmuş bir sesleniştir. Kardeş demek varken neden Kardo?

    Kardo

    Kardeşim demeye üşenen ahalinin Kardo diyerek mevzuyu kesip atması şeklinde dile gelen Kuzey Güney adlı dizi tarafından hayatımıza iyice sokulmuş bir sesleniştir. Kardeş demek varken neden Kardo?
  18. <p><b>Keke</b></p> Zazaca veya Kürtçe olduğu konusunda tam olarak mütabık kalınamayan bir rivayete göre de Adana yöresindeki Fellahlar tarafından dost anlamında kullanılan bir samimiyet kelimesi.Çal Keke Çal videosu ile hayatımızın en köküne kadar girmiştir.

    Keke

    Zazaca veya Kürtçe olduğu konusunda tam olarak mütabık kalınamayan bir rivayete göre de Adana yöresindeki Fellahlar tarafından dost anlamında kullanılan bir samimiyet kelimesi.Çal Keke Çal videosu ile hayatımızın en köküne kadar girmiştir.
  19. <p><b>Kirve</b></p> Kirve sünnetlik aşamasında her erkeğin tebelleş olduğu yüce şahsiyet? Bir kişinin erkekliğe geçiş aşamasında ardında duran, debelenmesin diye tutan mübarek zat'ı muhterem kişi

    Kirve

    Kirve sünnetlik aşamasında her erkeğin tebelleş olduğu yüce şahsiyet? Bir kişinin erkekliğe geçiş aşamasında ardında duran, debelenmesin diye tutan mübarek zat'ı muhterem kişi
  20. <p><b>Kızan</b></p> Trakya ağzında erkek çocuk anlamına gelen kızan, Trakyalı arkadaşlarımız vasıtasıyla dilimize geçmiş bir arkadaşlık seslenişi olmuştur "Kızan n'aptın?" gibi muhabbete giriş biçimleri hayatımızda yerini almıştır.

    Kızan

    Trakya ağzında erkek çocuk anlamına gelen kızan, Trakyalı arkadaşlarımız vasıtasıyla dilimize geçmiş bir arkadaşlık seslenişi olmuştur "Kızan n'aptın?" gibi muhabbete giriş biçimleri hayatımızda yerini almıştır.
  21. <p><b>Kurban</b></p> Şehir ağzında yaygın olmasa da özellikle Doğu Akdeniz ve Güney Doğu bölgelerinde hala bir canım ciğerim manasını taşıması amacıyla "senin kurbanın olurum" derecesinde sevgiyle harmanlanmış bir sesleniştir.

    Kurban

    Şehir ağzında yaygın olmasa da özellikle Doğu Akdeniz ve Güney Doğu bölgelerinde hala bir canım ciğerim manasını taşıması amacıyla "senin kurbanın olurum" derecesinde sevgiyle harmanlanmış bir sesleniştir.
  22. <p><b>Kuzum</b></p> Eski İstanbul Rumları, Yahudileri ve Ermenileri tarafından sıkça kullanılarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış bir samimiyet göstergesidir. Günümüzde herkes tarafından kullanılmaktadır.

    Kuzum

    Eski İstanbul Rumları, Yahudileri ve Ermenileri tarafından sıkça kullanılarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış bir samimiyet göstergesidir. Günümüzde herkes tarafından kullanılmaktadır.
  23. <p><b>Moruk</b></p> Nereden geldi hayatımıza nasıl girdi bilinmiyor ama 90'larda sanki Hakan Peker'in çıkarması gibi duruyor bu sesleniş.

    Moruk

    Nereden geldi hayatımıza nasıl girdi bilinmiyor ama 90'larda sanki Hakan Peker'in çıkarması gibi duruyor bu sesleniş.
  24. <p><b>Panpa</b></p> Kanka seslenişinin artık suyu çıkmış halidir. Panpa, panpiş, panpik? Ne ararsan artık her şey bir sesleniş her şey bir samimiyet göstergesi olmuş. Kankardeşten nerelere heyhat

    Panpa

    Kanka seslenişinin artık suyu çıkmış halidir. Panpa, panpiş, panpik? Ne ararsan artık her şey bir sesleniş her şey bir samimiyet göstergesi olmuş. Kankardeşten nerelere heyhat
  25. <p><b>Reis</b></p> Önce denizciler, sonra 'mafya' mensupları tarafından benimsenen bu itaat kelimesi, günümüzde laçkalaşarak "Reyiz" noktalarına getirilerek arkadaşlık dostluk münasebetlerine zerk edilmiştir.

    Reis

    Önce denizciler, sonra 'mafya' mensupları tarafından benimsenen bu itaat kelimesi, günümüzde laçkalaşarak "Reyiz" noktalarına getirilerek arkadaşlık dostluk münasebetlerine zerk edilmiştir.
  26. <p><b>Toprağım </b></p> Başlarda aynı köyden gelen insanların, sonrasında aynı şehirden gelen insanların sonra aynı bölgeden gelen insanların kullanmaya başladığı 'toprağım' kelimesi bugün artık, yöreciliğin zincirlerini kırmış.

    Toprağım

    Başlarda aynı köyden gelen insanların, sonrasında aynı şehirden gelen insanların sonra aynı bölgeden gelen insanların kullanmaya başladığı 'toprağım' kelimesi bugün artık, yöreciliğin zincirlerini kırmış.
  27. <p><b>Nostaljik Bonus: Monşer</b></p> Fransızca'da dostum, azizim anlamına gelen bu hitap halk arasında batılı hayata özenen vatandaşlar arasında sıkça zikredilmiştir.

    Nostaljik Bonus: Monşer

    Fransızca'da dostum, azizim anlamına gelen bu hitap halk arasında batılı hayata özenen vatandaşlar arasında sıkça zikredilmiştir.
  28. <p><b>Combo Bonus: Azizim, Üstadım vs?</b></p> Rutkay Aziz, Hıncal Uluç ve muadili boynu fularsız kabul görmeyen zat'ı muhteremlerin sıkça kendi aralarında aristokrasinin meyvesi olan bu hitap kelimelerini kullanması hoşa gitmiş ki dost sohbetlerinde görülmektedir.

    Combo Bonus: Azizim, Üstadım vs?

    Rutkay Aziz, Hıncal Uluç ve muadili boynu fularsız kabul görmeyen zat'ı muhteremlerin sıkça kendi aralarında aristokrasinin meyvesi olan bu hitap kelimelerini kullanması hoşa gitmiş ki dost sohbetlerinde görülmektedir.
  29. <p><b>Delikanlı Bonusu: Usta</b></p> Usta ? Çırak ilişkisinden devşirilerek sosyal hayata zorla sokulmuş bir başka dostluk kelamı da 'usta'dır. "Usta o işi n'aptın?" kelimesi çok dile gelmektedir.

    Delikanlı Bonusu: Usta

    Usta ? Çırak ilişkisinden devşirilerek sosyal hayata zorla sokulmuş bir başka dostluk kelamı da 'usta'dır. "Usta o işi n'aptın?" kelimesi çok dile gelmektedir.
  30. <p><b>İslami bonus: Mübarek </b></p> Genelde pilavlı sohbetlere davet esnasında sıkça kullanımı benimsenmiş bir sesleniş biçimi olan "Mübarek" canı pilav çeken tüm muhabbet meraklıları için kullanıma açık bir funduszeue.info zamanlar "Muhterem" denirdi. <p><b> funduszeue.info</b></p>

    İslami bonus: Mübarek

    Genelde pilavlı sohbetlere davet esnasında sıkça kullanımı benimsenmiş bir sesleniş biçimi olan "Mübarek" canı pilav çeken tüm muhabbet meraklıları için kullanıma açık bir funduszeue.info zamanlar "Muhterem" denirdi.

    funduszeue.info

Anneler Günü için nasıl mektup yazılır? Sevgili anne. Benden sonsuza kadar uzaktalar, size bu siteyi sunmak istiyorum.

Anneme onu sevdiğimi nasıl söylerim?

gibi bir şey yazabilirsiniz. je o kadar mutluyum ki tu sois annem. Tu benim için her şey ve jher şeyi takdir et tu benim için yap. Benim için orada olduğun için teşekkür ederim, je 'tgibi ! » Yazmayı deneyin « je 'tgibi Farklı dillerde.

canım nasıl yazılır sevgili, sevgili ( → sevgili). Cher, çağ = yüksek fiyat.

Kadınsı olarak cher nasıl yazılır?

Cher : eril bir sıfattır ve aşağıdaki örnekte olduğu gibi pahalı veya önemli anlamına gelir. Örn.: Bu hediye de sevgili ona teklif edeyim diye. Sayın : sıfat kadın de sevgili. Anlamı: değerli veya önemli.

Annene nasıl teşekkür edilir?

teşekkürler Anne

  • mersi anne her zaman dikkatli bir kulak olmak, sağol sürekli desteğiniz için.
  • teşekkürler Anne , artık çocuk olmasam bile bugün bile bana yardım etmek için.
  • sağol a la anne Kim hatalarımızı anlar.
  • Bana olan sonsuz sevgin sayesinde bugün neysem oyum.

Neden anneme seni seviyorum diyemiyorum?

Bu bir şey korkunç "seni seviyorum”Annenize çocukken ama yetişkinken, 30, 40, 50 yaşında… Cesaret seni seviyorum de bu yaşta çok daha zor olabiliyor çünkü çok daha fazla risk alıyor”. Yine de buna değer bir risk alma.

Annesinden nasıl özür dilenir?

Pişmanlığınızı içtenlikle ifade edin.

  1. Dürüst olmaya çalışın. Gerçekten üzgün görünmüyorsan, anne bilecek.
  2. Aynı kural, ona bir mektup yazmak istediğinizde de geçerlidir. Mektubunuza şununla başlayabilirsiniz: “sevgili anne, bahane sana yaptıklarım için ben”.

Seni seviyorum demek neden bu kadar zor?

Bu kelimelerin değeri mekanik olarak hiçbir şey ummak için çok derin. Psikologlar için, bazıları bunu ifade etmekte daha fazla zorluk çekiyor. Il Genellikle eğitimin veya çocuklukta deneyimlediğimiz duyguların ifadesiyle olan ilişkinin sonuçlarıdır.

Pahalı kelimesi nasıl bir araya gelir?

Le sevgili kelime sıfat veya zarf olabilir. Bir sıfat olduğunda, sıfat veya sıfat olarak kullanıldığında, kabul eder cinsiyet ve sayı olarak, ilgili olduğu isimle birlikte. Örnekler: - Paris'te yaşam giderek daha fazla hale geliyor sevgili.

Bunun nereye yazılacağını nasıl bilebilirim?

Bu veya se ?

  1. Ya bunun kısaltılmış halidir ya da bir işaret sıfatıdır Sıfatlar GÖSTERİCİLER. bu resim. Bu harika olurdu.
  2. Se dönüşlü zamirdir YANSIMA ZAMİRLERİ. O se duş. Onlar se öpücük.
  3. Kombine. • Fiiller dışındaki tüm kelimelerin önünde şudur: ne yaparsın. bu akşam.

Sevgili arkadaşım nasıl yazılır?

Sayın Bayan. Benim sevgili iş arkadaşı. Çok sevgili arkadaşım. sevgili arkadaşımancak sevgili arkadaşım veya, eliptik olarak ve subst., My sevgiliancak sevgili.

Anneme doğum günüm için nasıl teşekkür ederim?

Anne, teşekkür etmek istedim için tüm yaptığın için Ben ! Seni çok seviyorum. Doğum günün kutlu olsun Anne. Çok mutluyum de dikkat ve sıcak sözler için ben mi.

Ölen annesine haraç nasıl ödenir?

Bana çok sevgi verdin,

  1. Ne çok şefkat, ne çok okşama… Benim için çok endişelendirdin. …
  2. bana verdiğin her şey… Anne! …
  3. Ömrünün sonlarına doğru kalbinde huzur hüküm sürsün diye, hep sana yaklaşacağım anne. …
  4. Seni yalnız bırakmayacağım. Orada olacağım, her zaman orada olacağım

Ailesine seni seviyorum nasıl denir?

Onlara ailedeki herkesin onları sevdiğini söyleyin. onları dene korkunç yalnız olmadıklarını, onlarla birlikte olduğunuzu ve onları sevdiğinizi. Kendi duygularınızla ilgili olsa bile, onları kızdıracak veya incitecek bir şey hakkında konuşmayın.

Seni seviyorum demeye nasıl cüret edersin?

Onu sevdiğinizi göstermesi için destekleyin

Çünkü hayat bazen zordur ve iniş çıkışlarını bilir, bunu yaşamanın en güzel yolu. korkunç "seni seviyorumSana ihtiyacı olduğunda ona desteğini göstermektir.

Seni seviyorum dediğimizde?

Daily Mail tarafından bildirilen bir İngiliz araştırmasına göre, bir çift için ortalama süre korkunç « seni seviyorum ”5 ayda olur. gün. Aynı araştırmaya göre el ele tutuşmak öpüşmekten çok daha uzun sürüyor.

Aptalca bir şey yaptığımızı annesine nasıl söyleriz?

Dürüst ol.

Saygılı bir ton alın ve açıkça özür dileyin. Bir bahane kekeleyerek hatanızı kabul etmiyorsunuz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, her zaman aşağıdaki şeyi deneyebilirsiniz: “Seni üzdüğüm için çok üzgünüm. Marc'la tartışmamam gerektiğini biliyorum.

Davranışı için nasıl özür dilerim?

Mektubunuzda, kendinizi haklı çıkarmaya çalışmadan, üzgün olduğunuz gerçeğine odaklanın. comportement. Şu gibi ifadelerden kaçının: "Benim için özür dilerim. comportement, ama çok stresliydim. "Bunun yerine," deyin, benim için üzgünüm comportement ve sana nasıl davrandığım için.

Erkekler neden seni seviyorum demekte zorlanırlar?

Un adam diyor asla seni seviyorum araba il ne Sadece seni seviyorum tür bir transfer olduğu kısmında ticari işlem olduğunu belirtmeyiniz.. Bu durumda, ne seyir tür bir transfer olduğu kısmında ticari işlem olduğunu belirtmeyiniz. sizi rahatlatmak veya en azından duyma ihtiyacınızı dikkate almak için seni seviyorum. Bu, aşk ilişkinizin sona erdiğini ve hayatınızı kurtarmak için bir yeniden fetih düşünmenin gerekli olacağını gösterir. adam.

Seni seviyorum en güçlü kelime nedir?

7 cümle daha artı güçlü ki bir seni seviyorum :

  • 1- Je her zaman orada olacak, yanında olacak.
  • 2- Je yine de seni destekliyorum tu yapmak.
  • 3- Tu hayatım değişti.
  • 4- Yanımda olmana ihtiyacım var.
  • 5- Her şeyden önce değişmeyin.
  • 6- İstiyor tu son kek parçası?
  • 7- İstiyor tu benimle evlen?

Seni seviyorum dememek ciddi mi?

cesaret korkunç "NS'gibi“Birine, bumekanik olarak risk almak. “Kişinin kalbini diğerine açtığı için daha savunmasız, daha derin bir parçayı açığa çıkarmaktır. ne bilmek tür bir transfer olduğu kısmında ticari işlem olduğunu belirtmeyiniz. açıkçası nasıl tepki vereceği ”, diye açıklıyor seks terapisti.

Bunun nereye koyulacağını nasıl bilebilirim?

Sözcük bir fiilin önündeyse, onu öyle değiştirin. Mümkünse, bunu bir yere yazın. Aksi takdirde, se yapman gereken kullanım. Eğer kelime bir fiilin önünde değilse bunu yazmalısınız.

Bununla kendisi arasındaki fark nedir?

"Se”Veya“ s' ” mekanik olarak yansıtıcı bir şahıs zamiri. Her zaman fiilden önce kullanılır. Örnek: çocuk se dişlerini fırçala. "Bu" mekanik olarak sıfat veya işaret zamiri.

CE ve SE'yi nasıl karıştırmayın?

Il ne faut bunu ve kendisini karıştırmamak için .

  1. Belirleyici veya işaret zamiri (→ atama fikri) olduğunda bunu yazarız. Örnekler: Bu kalem bana ait. (
  2. Biz yazarız se zamir fiil ile uğraşırken. Örnek: Armand se izin verilen her şeye inanır.

İlgili bağlantılar

Etiketler:KutlamaKültürEtkinliklerÜlke

Yazım Kuralları

Gösterilen Sayfa 10 / 12


12) Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler:

1)Her cümle büyük harfle başlar:

*Sana bakmak bütün rastlantıları reddedip bir mucizeyi anlatmaktır.

*Yazdığım bütün şiirler,sana başlayan bir kitap için önsöz.

*Aşk sorgusunda şahanem yalnız kelepçeler sanıktır.

2)Yazı başlıklarının her sözcüğü büyük harfle başlar:

*Türk Dilinin Korunması *Aile Eğitiminin Önemi

3) Bütün özel adlar büyük harfle başlar.Özel adların başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:

a)Kişi ad ve soyadları:

*Faruk Nafiz Çamlıbel *Halit Ziya Uşaklıgil

b) Hayvanlara verilen adlar:

*Sobanın başında uyuyan Pamuk mu?

*Bugün Boncuk keyifsiz gibi.

c) Ulus,mezhep,tarikat din adları:

*Biz İslamiyet'i yüzyılda kabul ettik.

*Anadolu'da kurulan tarikatlardan biri de Aleviliktir.

d) Ülke adları:

*Türkiye ile Yunanistan ilişkileri eskisine göre şimdi daha iyi.

e) Bulvar,sokak,mahalle adları:

*Biz Turgut Özal Bulvarı'nda oturuyoruz.

*Mimar Sinan Mahallesi'ne yeni bir okul yapılıyor.

f) Kıta,bölge,dağ ,ova,deniz,göl,ırmak…adlarıağ,ova,deniz,göl,ırma k adları eğer kendinden önceki özel isme dahilse büyük harfle başlar,dahil değilse küçük harfle başlar.

*Konya Ovası Türkiye'nin buğday ambarıdır.

Yukarıdaki cümlede ‘ova' sözcüğü özel isme dahil olduğu için yani ikisi bir olup bir yeri karşıladığı için büyük harfle başlar.Eğer ‘ova' sözcüğünü çıkarıp sadece Konya dersek aklımıza Konya Ovası değil, Konya şehri gelecektir.

*Toros dağları Akdeniz'dedir.

Yukarıdaki cümlede ‘dağ' sözcüğü özel isme (Toros) dahil olmadığı için küçük yazılır.

Özel ismin önündeki dağ sözcüğünü çıkarttığımızda Torosların tek başına yer adını karşıladığını görürüz.Öyleyse ‘dağ' sözcüğü özel isme dahil değildir ve küçük harfle başlatılmalıdır.

*Siz Tuz Gölü'nü hiç gördünüz mü?

Yukarıdaki cümlede ‘göl' sözcüğü büyük harfle başlamalıdır;çünkü ‘göl' sözcüğü özel isme dahildir.Göl sözcüğünü cümleden çıkartıp tek başına ‘tuz' dediğimizde yine tek başına kast edilen yeri karşılamadığını görüyoruz.Öyleyse buradaki göl sözcüğü özel isme dahildir ve büyük harfle başlatılmalıdır.Aşağıdaki örnekleri de bu mantık çerçevesinde inceleyiniz.

*Meriç nehri *Alp dağları *Van Gölü *Ağrı Dağı *Çanakkale Boğazı

g) Kurum,kuruluş,örgüt,parti,dernek adları:

*Sosyal Sigortalar Kurumu bugün zor durumdadır.

*Cumhuriyet Halk Partisi ,Atatürk tarafından kurulmuştur.

h) Yapı,yapıt,kitap,dergi,gazete adları:

*Ben Topkapı Sarayı'nı görmeyi çok isterdim.

*Sizlere Küçük Ağa'yı ve Çalıkuşu'nu okumanızı tavsiye ediyorum.

*Geçenlerde bu makalem Türk Dili'nde de yayımlandı.

Not:Özel ada dahil olmayan gazete ve dergi adları büyük harfle başlamaz:

*Dün Hürriyet gazetesinde yayımlanan köşe yazısını okudun mu?

*Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.

*Dergah dergisinde yayımlanan Kırık Aynalar adlı öyküyü okuduktan sonra öyküyü sever oldum.

i) Ünvanlar,takma adlar:Lakaplar, ünvanlar büyük harfle başlar.

*Tarık Buğra eserinde Çolak Salih'in fiziki betimlemesini çok güzel yapar.

*Ahmet Mithat Efendi adeta bir yazı makinesidir.

*Ahmet Bey içeride mi?

*Sultan Hanım da mı yok?

*Dün Doktor Ahmet Bey bizdeydi.

*Ahmet doktor olmak istiyormuş.

Not: Akrabalık bildiren sözcükler küçük harfle başlar.

*Ne güzel komşumuzdun sen Fahriye abla!

*Yarın Ayşe teyzem gelecek.

Ancak akrabalık bildiren sözcük kişinin lakabı olmuşsa büyük harfle başlatılmalıdır.

*Burada ona herkes Nene Hatun derdi.

ı) Dil adları:

*Türkçeye,Arapça ve Farsçadan pek çok kelime girmiştir.

j) Din ve mitoloji kavramları:

*Tanrı,Allah,Cebrail,Zeus …

Not: Tanrı sözcüğü özel ad olarak kullanılmadığı zaman küçük harfle başlatılır.

*Yunanlılar da tanrılarına kurban sunarmış.

Bazı dini kavramlar gelenekselleşmiş olarak küçük harfle başlar:cennet,cehennem,sırat köprüsü…

k) Milli ve dini bayramların adları büyük harfle başlar:

*Kurban Bayramı *Ramazan Bayramı *Cumhuriyet Bayramı….

YAZIM KURALLARI
A. SESLERLE İLGİLİ KURALLAR
B. EKLERLE İLGİLİ KURALLAR
C. KELİMELERLE İLGİLİ KURALLAR
  1. Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler
  2. Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler
  3. Sayıların Yazılışı
Ç. BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

(Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan Yazım Kılavuzu'nun yılı baskısı esas alıınmıştır.)

YAZIM KURALLARI

A. SESLERLE İLGİLİ KURALLAR
1. Bugünkü Türkiye Türkçesinde kökeni Türkçe olan kelimelerin sonunda tonlu b, c, d, g ünsüzleri bulunmaz: ağaç, ak, büyük, ip, ot, saç, yurt. Ancak anlam farkını belirtmek üzere ad, od, sac gibi birkaç kelimenin yazılışında buna uyulmaz:
ad (isim), at (binek hayvanı); od (ateş), ot (bitki); sac (yassı demir), saç (kıl).
Alıntı kelimelerin bazılarında yumuşama olmaz: ahlak>ahlakı, hukuk>hukuka, evrak<evrakı, sepet>sepete.
2. Düz, geniş ünlüyle (a, e) biten fiiller şimdiki zaman çekimi dışında daralmaz.
Bekle-yor > bekliyor, anlama-yor > anlamıyor, sakla-yor > saklıyor.
Anlayan (doğru) anlıyan (yanlış), gözleyecek (doğru) gözlüyecek (yanlış), başlıyan (yanlış) başlayan (doğru), besliyelim (yanlış) besleyelim (doğru).
3. Düzeltme (^) işareti aşağıdaki durumlarda kullanılır:
a) Nispet îsinin belirtme hâli eki ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır. Böylece (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (araştırmalar), (Atatürk’ün) resmi ve resmî (kuruluşlar)gibi anlamları farklı kelimelerin karıştırılması da önlenmiş olur.
b) Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelime ve eklerle özel isimlerde bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur: dergâh, yadigâr, ordugâh, karargâh, Nigâr; dükkân, imkân, hikâye, kâğıt, Hakkâri, sükût.Kişi ve yer isimlerinde ince l  ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işaretiyle yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, Lâdik.
c) Yazılışları birbirine çok benzeyen fakat anlamları ve okunuşları ayrı olan kelimeleri ayırmada kullanılır:

adem (yokluk)                              âdem (insan)
adet (sayı)                                    âdet (alışkanlık, gelenek)
alem (bayrak)                               âlem (dünya, evren)
ama (fakat)                                   âmâ (kör)
amin (kimya terimi)                     âmin (dua sözü)
aşık (ayak bileğindeki kemik)    âşık (seven, tutkun)
bekar (nota işareti)                      bekâr (evlenmemiş kimse)
dahi (bile)                                      dâhi ( deha sahibi, yaratıcı gücü olan)
dahil (karışma)                             dâhil (iç, içeri)
fani (ışık şiddeti)                           fâni (ölümlü)
hak (doğru, hak)                            hâk (toprak)
hakim (her şeyi bilen)                   hâkim (yargıç)
hal (pazar yeri, çözme)                hâl (durum)
hala (babanın kız kardeşi)           hâlâ (henüz)
kar (bir yağış şekli)                       kâr (kazanç)
mani (ruh hastalığı)                      mâni (şiir türü, engel)
nar (bir meyve)                              nâr (ateş)
şahıs (kişi)                                     şâhıs (sırık)
şura (şu yer)                                  şûra (danışma kurulu)
yad (yabancı)                                yâd (anma)
yar (uçurum)                                 yâr (sevgili)


B. EKLERLE İLGİLİ KURALLAR
1. Soru eki her zaman ayrı yazılır:
Öğreniyor musunuz? Ölür müsün, öldürür müsün?
Kalem mi?
İnsanlık öldü mü?
2. -ki aitlik eki ünlü uyumlarına uymaz ve daima bitişik yazılır:
Yarınki, akşamki, yoldaki, yazıdaki, Turgut’unki.
Birkaç örnekte ünlü uyumlarına uyar: bugünkü, dünkü, öbürkü.
3. Ki bağlacı her zaman ayrı yazılır: demek ki, bilmem ki, sen ki.
Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.
Olmaz ki!
Böyle de yatılmaz ki!
(Orhan Veli Kanık)
Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.
Olmaz ki!
Böyle de yatılmaz ki!
(Orhan Veli Kanık)
Ki bağlacı, birkaç örnekte kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, oysaki, sanki.
4. Da, de bağlacı ayrı yazılır. Bu bağlaçla bulunma hâli eki birbirinden şöyle ayırt edilebilir:
Bağlaç olan da, de’nin -ta / -te şekli yoktur.
Bir isim, hâl eklerinden sadece birini alabilir. Kelimede hâl eklerinden biri varsa bunu takip eden da, de bağlaçtır ve ayrı yazılmalıdır: Bu soruyu da bildi. Size de selamı var.
Hâl eki çıkarılırsa belirgin bir şekilde, cümlede kopukluk olur.
Ya sözüyle kullanılan da, de bağlacı “ya da” şeklinde her zaman ayrı yazılır: Araba ya da otomobil, ne bulursan tut.

C. KELİMELERLE İLGİLİ KURALLAR
Dilimizde yeni bir kavramı karşılamak için yararlandığımız yollardan biri, kelime birleştirmesidir. Kelime birleştirmesi yoluyla kurulan sözlere birleşik kelime adı verilir. Bu terim için bileşik kelime denilmesi yanlıştır.
Yazımla ilgili tereddütlerin çoğu, kelimelerin ayrı mı, bitişik mi yazılacağı bahsinden kaynaklanmaktadır. Bazı istisnalar bir kenara bırakılırsa birleşik kelimenin ayrı mı bitişik mi yazılacağı aşağıdaki pratik kuralla tespit edilebilir:
Birleşme sırasında anlam kaymasına uğrayan birleşik kelimeler, bitişik yazılır:dedikodu, deveboynu (boru), dokuztaş (oyun), gökdelen, gözaltı, hanımeli, kaynanadili.
Birleşme sırasında ses olayı görülen birleşik kelimeler bitişik yazılır:cuma ertesi > cumartesi, kahve altı > kahvaltı, kayın ata > kaynata, sütlü aş > sütlaç, ne için > niçin, emir etmek > emretmek, sabır etmek > sabretmek, kayıp olmak > kaybolmak, (hiss > his) his etmek > hissetmek.
1. Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler
a) Kişi adları ve unvanlarından oluşmuş mahalle, meydan, köy vb. yer ve kuruluş adlarında unvan kelimesi sonda ise gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır:
Abidinpaşa, Bayrampaşa, Necatibey (Caddesi).
b) Her iki ögesi de asıl anlamını koruduğu hâlde yaygın bir biçimde gelenekleşmiş olarak bitişik yazılan kelimeler de vardır:
Baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları: başkomutan, başyazar, başfiyat, başrol, başköşe, başparmak, başkent, başçavuş, başeser.
Başı kelimesiyle oluşturulan belirtisiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, onbaşı, çarkçıbaşı, ustabaşı, yüzbaşı.
Oğlu, kızı sözleri: Caferoğlu, Topaloğlu, çapanoğlu, dayıoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı, teyzekızı.
Ağa, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelimeler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa.
Biraz, birkaç, birkaçı, birtakım, birçok, birçoğu, hiçbir, hiçbiri, herhangi
kelimeleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
c) Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır:
aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, kitabevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi.
ç) Hane, name, zade kelimeleriyle oluşturulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: Eczahane, hastahane, pastahane, postahane sözleri kullanımdaki yaygınlık sebebiyle eczane, hastane, pastane, postaneşeklinde yazılmaktadır.
dershane, kahvehane, yemekhane; beyanname, Oğuzname; beyzade.
d) Arapça ve Farsça kurala göre oluşturulan tamlamalar ve kalıplaşmış biçimler bitişik yazılır:

darülfünun, şeyhülislam, maşallah; ehvenişer, gayrimenkul, hüsnüniyet, suikast.
f) Kanunda bitişik geçen veya bitişik olarak tescil ettirilen kuruluş adları bitişik yazılır:
İçişleri, Dışişleri, Genelkurmay, Yükseköğretim.
2. Ayrı Yazılan Birleşik Kelimeler
a) Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır:
bakır rengi, kül rengi, portakal rengi, ten rengi, gece mavisi, limon sarısı, boncuk mavisi, duman rengi, süt kırı.
b) Rengin tonunu belirten sıfatlar ayrı yazılır:
açık mavi, kirli sarı, koyu kırmızı, koyu yeşil.
c) Kişi adlarından oluşmuş mahalle, bulvar, cadde, sokak, ilçe, köy vb. yer ve kuruluş adlarında sondaki unvanlar hariç, kişi adları ayrı yazılır:
Yunus Emre Mahallesi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Sütçü İmam Üniversitesi, Koca Mustafapaşa.
ç) Dış, iç, öte, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır:
çağ dışı,yasa dışı, din dışı; ceviz içi, hafta içi,  yurt içi; fizik ötesi, mor ötesi, sınır ötesi; aklı sıra, ardı sıra, yanı sıra.
d) Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır:
deri altı, su altı, toprak altı; arka üstü, baş üstü, böbrek üstü bezi
e) Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çiftsözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır:

alt yazı, üst küme, ana bilim dalı, ana fikir, ana vatan, ön lisans,ön söz, art niyet, arka teker, yan cümle, karşı oy, iç kulak, iç tüzük, dış gezi, dış hat, küçük harf, sağ açık, sol bek, peşin fikir, bir gözeli, iki eşeyli, tek eşli, çok hücreli, çift kanatlılar.
3. Sayıların Yazılışı
a) Sayılar metin içerisinde yazıyla yazılır: dört kardeş, üçüncü sınıf.
Saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilerine ilişkin sayılarda rakam kullanılır: ’da, lira, 25 kilogram, %
b) Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz elli üç, dört bin yedi yüz on sekiz.
c) Para ile ilgili işlem ve senet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır:altıyüzellibinlira, üçmilyonbeşyüzbinlira.
ç) Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: ikişer, altışar.

Ç. BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
Büyük harfler, aşağıda sıralanan yerlerde kullanılır. Burada yazılmayan yerlerde büyük harfler kullanılmaz.
1. Cümle büyük harfle başlar:
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir.
İki noktadan sonra gelen cümleler de büyük harfle başlar:
Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir. (Cenap Şahabettin)
Ancak iki noktadan sonra cümle niteliğinde olmayan örnekler sıralanırsa bu örnekler büyük harfle başlamaz:
Bazı örneklerde -sız eki kalıplaşmıştır: densiz, hırsız, ıssız, öksüz.
Konya'da yetişen sebzeleri sayalım: marul, ıspanak, pırasa
Rakamla başlayan cümlelerde rakamdan sonra gelen kelime büyük harfle başlamaz: yılında fakülteyi bitirdim.
2. Dizeler büyük harfle başlar:
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi;
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.
(Kanunî Sultan Süleyman)
Savaş dediğin söz değil,
Bayrak dediğin bez değil,
Vatan için bir kez değil,
Bin ölmüşlüğümüz vardır.
(N. Y. Gençosmanoğlu)
3. Belli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar:
29 Mayıs Salı günü, 23 Nisan , senesi Mayısının 19’uncu günü, 29 Ekim ’te.
4. Levhalar ve açıklama yazıları büyük harfle başlar:
Giriş, Çıkış,  Vezne, Başkan, Otobüs Durağı, Öğrenci İşleri Bürosu, 5. Kat, IV. Sınıf, E Blok.
Uyarı
Kat 5, Bölüm 6, Sınıf 3 şeklindeki yazılışlar yanlıştır.
5. Özel adlar büyük harfle başlar. Özel adların neler olduğu örnekleriyle birlikte aşağıda sıralanmıştır:
Kişi adları, soyadları ve takma adlar:

Mustafa Kemal Atatürk, Yunus Emre; Demirtaş (Ziya Gökalp), Deli Ozan (Faruk Nafiz Çamlıbel).
Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar, lakaplar ve rütbe adları:

Sayın Hasan Eren, Erol Bey, Gül Hanım, Prof. Dr. Mehmet Kaplan, Doktor Behçet Uz, Yzb. Cengiz Topel.
Akrabalık bildiren kelimeler büyük harfle başlamaz:Fahriye abla, Ayşe teyze, Fatik nine, Ali enişte.
Akrabalık bildiren kelimeler başa gelerek lakap yerine kullanılırsa büyük harfle yazılır: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Nene Hatun.
Resmî yazılarda saygı bildiren sözlerden sonra gelen ve makam, mevki, unvan bildiren kelimeler de büyük harfle başlar:
Sayın Bakan,
Sayın Vali,
Sayın Başkan,
Hitap kelimeleri de büyük harfle başlar: Sevgili Kardeşim, Aziz Dostum, Değerli Arkadaşım,
Hayvanlara verilen özel adlar: Düldül, Fino, Karabaş, Minnoş, Tekir.
Millet, boy, oymak adları: Türk, Alman; Kırgız, Türkmen; Karakeçili.
Dil ve lehçe adları: Türkçe, Rusça; Kazakça, Oğuzca, Yakutça.
Devlet adları: Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan Cumhuriyeti.
Din ve mezhep adları ile bunların mensuplarını anlatan sözler: İslamiyet, Müslüman, Hristiyanlık, Katolik, Budist, Hanefi.
Din ve mitoloji kavramlarını karşılayan özel adlar:Tanrı, Allah, Cebrail, Zeus.
Gezegen ve yıldız adları: Merkür, Dünya, NeptünDünya, güneş, ay kelimeleri gezegen anlamı dışında kullanıldığında küçük harfle başlar.
Yer adları: Asya, Avrupa, Taşkent, İstanbul Boğazı, Konya Ovası, Zafer Meydanı, Türk Ocağı Sokağı, Gazi Caddesi, Atatürk Bulvarı.
Yer adlarında ilk isimden sonra gelen deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb. tür bildiren ikinci isimler büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Erciyes Dağı, Çanakkale Boğazı, Ege Denizi, Tuz Gölü, Tuna Nehri.
Saray, köşk, han, kale, köprü, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Topkapı Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Kayseri Kalesi, Mostar Köprüsü, Bilge Kağan Anıtı.
Kurum, kuruluş ve kurul adları: Selçuk Üniversitesi, Türk Ocağı, Türk Dil Kurumu, Millî Kütüphane, Emek İnşaat, Çankaya Lisesi, Yeşilay Derneği, Danışma Kurulu, Fizik Bölümü.
Kurum, merkez, bakanlık, üniversite, fakülte, bölüm vb. kuruluş bildiren kelimeler, belli bir kurum kastedildiği zaman büyük harfle başlar: Bu yıl Meclis, fazla mesai yapacak. Son günlerde Üniversitemizdeki canlılık iyice hissedilmeye başlandı.
Kitap, dergi, gazete, tablo, heykel ve hukukla ilgili kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Nutuk, Safahat, Suç ve Ceza, Turfanda mı, Turfa mı?, Leylâ ile Mecnun; Türk Yurdu, Türkiye; Halı Dokuyan Kızlar (tablo); Düşünen Adam (heykel); Borçlar Hukuku (kanun).
Özel ada dâhil olmayan gazete, dergi, tablo vb. sözler büyük harfle başlamaz:Milliyet gazetesi, Türk Dili dergisi, Türk Yurdu dergisi.
Millî ve dinî bayramlarla bayram niteliği kazanmış günlerin adları büyük harfle başlar:Ramazan Bayramı, Cumhuriyet Bayramı, Nevruz Bayramı; Anneler Günü, Öğretmenler Günü, 14 Mart Tıp Bayramı.
Tarihî olay, çağ ve dönem adları: Kurtuluş Savaşı, İlk Çağ, Millî Edebiyat Dönemi, Tanzimat Dönemi.
Özel adlardan türetilen bütün kelimeler:Türklük, Türkçülük, Türkçe, Konyalı, Türkoloji, Avrupalı, Asyalı.
Yer ve millet adlarıyla kurulan birleşik kelimelerde özel adlar:Antep fıstığı, İngiliz anahtarı, Van kedisi, Hindistan cevizi, Japon gülü, Maraş dondurması, Brüksel lahanası.

 1. Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D (doğu), G (güney), K (kuzey); GB (güneybatı), GD (güneydoğu), KB (kuzeybatı), KD (kuzeydoğu) vb.

Ancak bazen kelimelerin, özellikle son kelimenin birkaç harfinin kısaltmaya alındığı da görülür. Bazen de aradaki kelimelerden hiç harf alınmadığı olur. Bu tür kısaltmalarda, kısaltmanın akılda kalabilmesi için yeni bir kelime oluşturma amacı güdülür: BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi) vb.

Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.

 

3. Kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarıyla ölçülerin dışında kalan kelime veya kelime gruplarının kısaltılmasında, ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler dikkate alınır. Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr. (Doktor), Av. (Avukat), Alb. (Albay), Gen. (General); sf. (sıfat), haz. (hazırlayan), çev. (çeviren), ed. (edebiyat), fiz. (fizik), kim. (kimya) vb.

  * * *

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm’yi, kg’dan, mm’den, funduszeue.info Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısalt­manın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nin vb. Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN’da, BOTAŞ’ın, NATO’dan, UNESCO’ya vb.

 

UYARI: Numara sözünün kısaltması da kelime gibi okunduğundan getirilecek olan ek okunuşa göre getirilecektir: funduszeue.info, funduszeue.info

  

Sonunda nokta bulunan kısaltmalarla üs işaretli kısaltmalara gelen ekler kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kısaltmalarda ek noktadan ve üs işaretinden sonra, kelimenin veya üs işaretinin okunuşuna uygun olarak yazılır: funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info; cm³e (santimetreküpe), m²ye (metrekareye), 64ten (altı üssü dörtten) vb.

  

Sert ünsüzle biten kısaltmalar, ek aldıkları zaman oku­nuşta sert ses yumuşatılmaz: AGİK’in (AGİĞ’in değil), CMUK’un (CMUĞ’un değil), RTÜK’e (RTÜĞ’e değil), TÜBİTAK’ın (TÜBİTAĞ’ın değil) vb.

Ancak birlik kelimesiyle yapılan kısaltmalarda söyleyişte k’nin yu­muşatılması normaldir: ÇUKOBİRLİK’e (söylenişi ÇUKOBİRLİĞE), FİSKOBİRLİK’in (söylenişi FİSKOBİRLİĞİN) vb.

Kısaltmalar Dizini için tıklayınız.

Resmî yazışmalarda sık yapılan yazım yanlışları ve anlatım bozuklukları için  resmî yazışma kılavuzunun " Metin İçerisindeki Yazım Kuralları" başlığını inceleyiniz.)

ÖNEMLİ NOT: Güncel Türkçe Sözlük'teki madde başları aynı zamanda kelimelerin doğru yazımı için kullanılabileceğinden bundan böyle "Yazım Kılavuzu"nun dizin bölümü yayınlanmayacaktır.

Türkçeyi Doğru Kullan - Doğru Bilinen Yanlış Yazımlar

Türk Dil Kurumu - Yazım Kuralları Sayfası
TDK Yazım Kılavuzu Yazılımı
Cep telefonları için yazım kılavuzu uygulaması (İOS)
Cep telefonları için yazım kılavuzu uygulamaları (Android)
Benn de Boeyle Yazdem

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası