rezzak ne demek / Er Rezzak esması anlamı | Huzur Sayfası / İslami bilgi kaynağınız

Rezzak Ne Demek

rezzak ne demek

Er-Rezzak ne demek? Allah'ın isimlerinden Er Rezzak esmasının faziletleri nelerdir?

Er Rezzak isminin Ya Rezzak olarak zikredilmesi de kullar için hayırlıdır. Er Rezzak isminin anlamı insanlar için olan tüm rızıkların Allah'ın (cc) izniyle verildiği şeklindedir.

ER-REZZAK NE DEMEK?

Allah'ın (cc) 99 tane ismi vardır ve bu isimlerin her biri farklı anlamlara gelir. Tüm isimleri zikredilmesi kullara farklı faziletler ve faydalar sağladığından anlamlarıyla beraber faziletleri de öğrenmek gerekir. Dünya üzerinde olan ve kazanılabilecek tüm rızıklar yalnızca Allah'ın (cc) izni ile insanlara verilmektedir.

Er Rezzak ismi de tam olarak bu durumu açıklayan bir isimdir ve Allah'ın (cc) izni olursa kulların her şeye sahip olabilecekleri şeklinde açıklanabilir. Aynı zamanda Allah-u Teala (cc) yaratmış olduğu tüm kullarının rızıklarını gözetmekte ve kullarını takip etmektedir.

Allah (cc) tüm kullarının ihtiyaçlarını karşılar ve onların rızıklarına da kefil olur. Er Rezzak isminin faziletleri arasında zihnin açılması vardır. Sürekli olarak Er Rezzak ismini zikretmeyi adet edinmiş kişilerin zihinleri açılır ve manevi olarak iyi hissederler. 

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN ER REZZAK ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Allah'ın (cc) isimlerinden biri olan er rezzak isminin faziletleri oldukça fazladır. Esma ül hüsna'da yer alan isimler arasından er rezzak esması sabah namazından sonra zikredilmesi gereken bir esmadır. Sabah namazından sonra çekilen ya rezzak ya da el rezzak ismi kişilere bereket getirmektedir. Sık sık El Rezzak ismini zikreden ve bunu alışkanlık haline getiren kişilerin zihinleri açılır ve daha bereketli bir hayatları olur.

Özellikle de bilgili olmak isteyen öğrenme isteğine olan kişiler sabah namazından sonra Er Rezzak ismini zikrederse zihinleri açık olur ve daha kolay öğrenebilirler. İlmi konulara ilgisi olan kişilerde Er Rezzak isminin zikredilmesi daha etkili sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir. Yalnızca maddi olarak değil manevi olarak da sıkıntılı durumlardan kurtulmak isteyenlere Er Rezzak isminin zikredilmesi önerilir.

 Er Rezzak isminin zikredilmesi ile kullar Allah'a (cc) kendilerini daha yakın hissederler ve manevi olarak rahatlarlar. Er Rezzak ismi Ya Rezzak şeklinde de zikredilebilen bir esmadır ve bunu yapmaya devam eden kişilerin zihinleri her geçen gün biraz daha açılır. Bu sayede ismi zikreden Müslümanlar ilmi konuları daha kolay ve kısa süre içinde kavrayarak öğrenebilir.

 Öğrenciler de sınavlara girmeden önce eğer Er Rezzak ismini zikrederlerse sınavları daha iyi geçer ve çalıştıkları konuları da daha iyi anlarlar. Allah'ın (cc) isimlerinden Er Rezzak esmasının faziletleri maddi ve manevi olarak oldukça yüksektir.

Er-rezzak Anlamı

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Rezzak ne demek yani Er Rezzak anlamı nedir? İşte Allahın 99 ismi (esmaül hüsna) Er Rezzak esması anlamı ve Er Rezzak esmasının fazileti hakkında bilgi.

الرزّاق Er Rezzâk, Allah Tealâ&#;nın Kur&#;an-ı Kerim ve hadislerde zikredilen esmaül-hüsnâ yani Allah&#;ın güzel isimleri&#;nden biridir. الرزّاق Rezzâk; bedenlerin ve ruhların gıdasını, bütün yaratıklarının rızkını yaratıp veren demektir. Diğer bir ifade ile Er-Rezzâk “Rızıkları ve rızık verdiği varlıkları yaratan, rızıkları onlara ulaştıran, rızıklarla faydalanmalarını temin edendir.” Rızık, hayatın muhafazası ve devamı için gerekli olan yiyecek, içecek, giyecek, mesken gibi maddi ve manevi şeylere denir. Her varlığı dilediği şekilde rızıklandırana Râzık, üstlendiği rızkı devamlı bir şekilde, tekrarla, bolca verene de Rezzâk denir.

Yüce Rabbimiz Kuranı Kerim&#;de şöyle buyuruyor;

&#; “Kuşkusuz Allah rızık verendir, metin kuvvet sahibidir.” (Zariyat / 58)

&#; &#;Yeryüzünde bulunan bütün canlıların rızıkları ancak Allah&#;a aittir&#; (Hûd 11/6);

&#; &#;Nice canlı mahlûk vardır ki rızkını kendisi taşımıyor. Ona da size de rızkı Allah veriyor&#; (el-Ankebut 29/60);

&#; &#;Yerde ve gökte Allah&#;tan başka sizi rızıklandıran bir yaratıcı var mıdır?&#; (Fâtır 35/3).

Allahın 99 İsmi ve Anlamları Detaylı Bilgi İçin Tıklayın!

Gerçekte rızkı yaratan ve rızıkların hepsini kullarına ihsan eden Allah olduğu halde Kur&#;an&#;da Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır&#; (el-Cum&#;a 62/11) buyurularak, bazı kimselere; fakirlere yiyecek ve yiyecek alacakları parayı vererek onların rızıklanmalarına sebeb oldukları için mecazen razık denilmiştir. Yüce Allah&#;ın hayrü&#;r-razıkîn (rızık verenlerin en hayırlısı) olması da şu anlamda kullanılmıştır: Rızık, Allah&#;tan istenmeli. O nasib etmeyince, sebeblerin hiçbir faydası olmaz. Ticâret ve en ileri seviyedeki teknik sebebler gibi esbabın ötesinde Yüce Allah&#;ın öyle rızık kapıları vardır ki bunlar kapanınca, bütün sebeplerin tesirleri de kapanır. Ancak o hakiki müessir ve rezzâktır. Ondan başka râzık yoktur.

Allah Teâlâ, yarattığı bütün yaratıklarının rızkına kefildir. Yerde, gökte, yer altında, denizde vb. nerede canlı varsa hepsinin rızkını yaratan Allah Teâlâ&#;dır. Hepsinin rızkını tam vaktinde ve unutmadan verir. Ancak insanlara, yarattığı rızıkları meşrû yoldan arayıp bulmalarını emretmiştir. Bu isimden nasip alan kul, rızkın değil, Rezzâk&#;ın peşinden koşar. Her nimette O&#;nu hatırlar. Allah&#;ın cömertliğine hayran kalır.

Allah&#;a tevekkül edip O&#;ndan istemekle beraber, O&#;nun takdir ettiği rızkı elde etmek için bunu aramak, çalışmak ve yeryüzünde dolaşmak lâzımdır. Çünkü Allah &#;Onda (arzda) bereketler yarattı. Onda (arzda) arayanlar için dört günde müsavi gıdalar takdir etti&#; (Fussılet 41/10). &#;O, (Allah) yeri size müsahhar kıldı (boyun eğdirdi). O halde onun omuzlarında (köşe ve bucağında) yürüyün, Allah&#;ın rızkından yiyin&#;&#; (el-Mülk, 67/ 15). Yani Allah&#;ın o tükenmez nimetlerini arayın, çalışın ve didinin demektir.

Rezzâk ism-i şerifinden kulun alacağı hazz ve nasib başlıca üçtür:

1- Kulun, her istediğini taleb etmede, helâl olan yollardan esbabına tevessül ettikten sonra, Rabbine müracaat etmesi lâzımdır. Hz. Musâ &#;Rabbim, kendini bana göster, sana bakayım&#; (el-A&#;râf 7/) diyerek manevî makamların en büyüğünü Rabbinden istediği gibi, acıktığında bedeninin ihtiyacı olan rızkı da Rabbim, bana hayırdan (mal ve rızıktan) hangi şeyi indirirsen, gerçekten ben ona muhtacım&#; (el-Kasas, 28/24) diyerek Allah&#;tan taleb etmiştir.

2- Sebeplerine yapıştıktan sonra, rızkları taksim eden Allah&#;ın (Kassâm&#;ın) taksimine razı olup kanaat etmek ve O&#;na şükür ve hamd etmek lâzımdır. &#;O halde bütün rızkı Allah katında arayın. O&#;na kulluk edin ve Ona şükredin&#; (el-Ankebut, 29/17).

3- Allah&#;ın rızık hazinesinden kendisine verdiğini, emrettiği şu şekilde Allah yolunda infak etmek lâzımdır:

&#;Onlar ki infâk ettikleri vakit ne israf ederler, ne de cimrilik yaparlar. Allah yolunda infakları ikisi arasında ortalama olur&#; (el-Furkan, 25/67).

Er-Rezzâk isminin Özellikleri, Faziletleri ve Faydaları

Borçtan ve maddi sıkıntılardan kurtulmak ve borçlanacak duruma düşmemek için Yâ Rezzak ism-i şerifi hergün okunur.

Kalbinde sıkıntı ve içinde daralma olan bir kimse Yâ Rezzak ism-i şerifini kere okumaya devam ederse, sıkıntısı gider, genişlik ve farahlık kazanır.

Her kim Yâ Fettah , Yâ Rezzak isimlerini beraber her gün okursa, okuyan kişi kapalı kapılarını açar.

Her kim Yâ Fettah, Yâ Rezzak isimlerini beraber her gün okursa, okuyan kişi maddi sıkıntıya düşmekten korunur

Her sabah namazından sonra kere “Ya Rezzâk celle celâlühû” denir, ardından da “İnnAllâhe Hüve&#;r-Rezzâku zü&#;l-Kuvveti&#;l-Metîn” okunursa, en kısa zamanda kazanç kapıları açılır. Ömür boyunca geçim sıkıntısı çekilmez.

Her gün kere “Ya Fettâh, Ya Rezzâk celle celâlühû” zikrine devam den, her işinde başarılı olur.

REZZAK

Çok rızık veren ve yeteri kadar rızıklandıran yiyecek ve içecek verdi, rızıklandırdı anlamına gelen re. ze. ka fiilinden türemiş mübalağa ile ism-i fail. Rezzâk, Allah Tealâ'nın Kur'an-ı Kerim ve hadislerde zikredilen el-esmaül-hüsnâ (güzel isimleri) sındandır.: "Muhakkak Allah rezzak (asıl rızık veren) dır. O pek çetin kuvvet sahibidir" (ez-Zâriyât 51 /58). Hadislerde zikredilen Allah'ın 99 güzel isimleri içerisinde de geçer (Tirmizi, Daavât, 83; Hâkim en-Nisâburî, Müstedrek, I, ).

Beslenerek yaşamaları için bütün canlıların rızıklarını veren yalnız Allah Tealâ'dır. O'ndan başka rızık veren yoktur. Şu âyetler rızkı verenin ancak Allah Tealâ olduğunu bildirir:

"Yeryüzünde bulunan bütün canlıların rızıkları ancak Allah'a aittir" (Hûd 11/6); "Nice canlı mahlûk vardır ki rızkını kendisi taşımıyor. Ona da size de rızkı Allah veriyor" (el-Ankebut 29/60); "Yerde ve gökte Allah'tan başka sizi rızıklandıran bir yaratıcı var mıdır?" (Fâtır 35/3).

Gerçekte rızkı yaratan ve rızıkların hepsini kullarına ihsan eden Allah olduğu halde Kur'an'da Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır" (el-Cum'a 62/11) buyurularak, bazı kimselere; fakirlere yiyecek ve yiyecek alacakları parayı vererek onların rızıklanmalarına sebeb oldukları için mecazen razık denilmiştir. Yüce Allah'ın hayrü'r-razıkîn (rızık verenlerin en hayırlısı) olması da şu anlamda kullanılmıştır: Rızık, Allah'tan istenmeli. O nasib etmeyince, sebeblerin hiçbir faydası olmaz. Ticâret ve en ileri seviyedeki teknik sebebler gibi esbabın ötesinde Yüce Allah'ın öyle rızık kapıları vardır ki bunlar kapanınca, bütün sebeplerin tesirleri de kapanır. Ancak o hakiki müessir ve rezzâktır. Ondan başka râzık yoktur.

Allah'a tevekkül edip O'ndan istemekle beraber, O'nun takdir ettiği rızkı elde etmek için bunu aramak, çalışmak ve yeryüzünde dolaşmak lâzımdır. Çünkü Allah "Onda (arzda) bereketler yarattı. Onda (arzda) arayanlar için dört günde müsavi gıdalar takdir etti" (Fussılet 41/10). "O, (Allah) yeri size müsahhar kıldı (boyun eğdirdi). O halde onun omuzlarında (köşe ve bucağında) yürüyün, Allah'ın rızkından yiyin" (el-Mülk, 67/ 15). Yani Allah'ın o tükenmez nimetlerini arayın, çalışın ve didinin demektir.

Rızık vermek, diğer fiilleri gibi Allah'ın tekvin sıfatına bağlıdır. Tekvin sıfatı taalluk ettiği müteallakına (yaratılan fiile) göre isim alır. Tekvin sıfatının rızk vermeye taalluk etmesine Terzik denilir. Rızkı yaratıp ihsan eden olduğu için Allah'ın râzık ve Rezzâk ism-i şerifi vardır.

İnsanlar dahil bütün canlı bedenlerinin rızıkları yiyecek ve içeceklerdir. Bunlar da Yüce Allah'ın yarattığı bitki ve hayvanlardan te'min edilir. İnsan ve cin ruhlarının rızkları da saadete eriştiren bilgilerdir. Bu manevi rızıkların en şereflisi ve temeli de ma'rifetullah yani Allah'ı bilmektir. Bundan sonra diğer iman esaslarına dair bilgiler, Allah'a ibadet, kullarının haklarına riayet ve güzel ahlâkı tanıma bilgileri gelir. Bütün bunların semeresi ebedî hayat saadetidir.

Bedenlerin rızkı olan zahirî rızkın semeresi, bedenlerin kuvvetlenmesi ve ölüm zamanına kadar yaşamanın sağlamasıdır. Kulun rızkının genişliğinin sebeblerinden birisi de, günahlardan kaçınmak ve namazı kılmaktır. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurur:

"Kim Allah'tan korkar ve günahlardan kaçınırsa, onun için bir çıkış yeri kılar ve onu ummadığı yerden rızıklandırır" (et-Talâk, 65/). Âilene namaz kılmakla emret ve kendin de ona sebât ile devam eyle. Biz senden rızık istemiyoruz. Seni Biz rızıklandırırız. Güzel akıbet takvâ erbabınındır" (Tâhâ, 20/).

Eğer Allah rızkı kulları için bolca yaysaydı, yeryüzünde taşkınlık yapar ve azarlardı. Fakat dilediği kadar bir ölçüyle indirir" (eş-Şura, 42/27). Allah kullarından dilediği kimsenin rızkını genişletir ve dilediğine de kısar. Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla bilendir" (el-Ankebut, 29/82). Âllah, rızıkta, kiminizi diğer bir kısmınıza üstün kıldı" (en-Nahl, 16/71). Rızıklanmadaki üstünlükte çalışma, sa'y ve gayretjn rolü pek büyüktür.

Rezzâk ism-i şerifinden kulun alacağı hazz ve nasib başlıca üçtür:

1- Kulun, her istediğini taleb etmede, helâl olan yollardan esbabına tevessül ettikten sonra, Rabbine müracaat etmesi lâzımdır. Hz. Musâ "Rabbim, kendini bana göster, sana bakayım" (el-A'râf 7/) diyerek manevî makamların en büyüğünü Rabbinden istediği gibi, acıktığında bedeninin ihtiyacı olan rızkı da Rabbim, bana hayırdan (mal ve rızıktan) hangi şeyi indirirsen, gerçekten ben ona muhtacım" (el-Kasas, 28/24) diyerek Allah'tan taleb etmiştir.

2- Sebeplerine yapıştıktan sonra, rızkları taksim eden Allah'ın (Kassâm'ın) taksimine razı olup kanaat etmek ve O'na şükür ve hamd etmek lâzımdır. "O halde bütün rızkı Allah katında arayın. O'na kulluk edin ve Ona şükredin" (el-Ankebut, 29/17).

3- Allah'ın rızık hazinesinden kendisine verdiğini, emrettiği şu şekilde Allah yolunda infak etmek lâzımdır:

"Onlar ki infâk ettikleri vakit ne israf ederler, ne de cimrilik yaparlar. Allah yolunda infakları ikisi arasında ortalama olur" (el-Furkan, 25/67).

Muhiddin BAĞÇECİ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir