namazdan sonra tesbih çekmeden önce okunan dua / NAMAZDAN SONRA OKUNACAK TESBİHLER | Sorularla İslamiyet

Namazdan Sonra Tesbih Çekmeden Önce Okunan Dua

namazdan sonra tesbih çekmeden önce okunan dua

Yatsı Namazı Tesbihatı Nasıl Yapılır? Yatsı Namazı Sonrası Tesbihatın Faziletleri Nelerdir?

Yatsı Namazı Tesbihatı Nasıl Yapılır?

Yatsı Namazı günün son namazıdır. 4 sünnet, 4 farz, 2 son sünnet ve 3 vitirden oluşur. Vitir kapanış namazıdır. Gece teheccüh namazı sonunda da kılınabilir. Yatsı namazı sonrası uyumak ve gece ibadeti için güç kazanmak sünnettir.

Yatsı Namazı Kılındıktan sonra yapılacak olan zikirler sünnette şu şekildedir. Namaz sonunda
‘Ala Rasuline salavat’ denilir ve Rasulullah aleyhisselam’a salavat getirilir. Salavat sonrasında ‘Subhanallahi Vel hamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber, vela hevla vela kuvvete illa billa hüvel aliyyül azim.’ denir.

Bu dua sonrasında imam ve cemaat ayet el kürsi okur. Devamında şu şekilde dua edilir:

Subhanallah kere okunur.
Elhamdulillah kere okunur.
Allahu Ekber- 33 kere okunur.

Dua sonunda ‘ La ilahe illallahu vallah-u ekber, vela havle velakuvvete illa billahüvel aliyyül azim’ denir ve dua edilir.

Peygamberimiz aleyhisselam Yatsı Namazı sonrasında ‘Amenerrasulü’ ayetlerini okurdu. İmanın tazelenmesi açısından yatsı namazı sonrası Amanerrasulü duası okunmaya devam edilmelidir. Bunun dışında yatmadan önce okunan dualar da Yatsı namazı sonrası okunur. Rasulullullah’ın (sav) terk etmediği uygulamalarından biri de yatmadan önce ‘Mülk’ suresini okumasıdır.

Yatsı Namazı Sonrası Tesbihatın Faziletleri

Rasulullah efendimiz aleyhisselam yatsı namazı sonrası yapılan tesbihatın günahlar affına vesile olacağını buyurmaktadır. İmanın tazelenmesi ve sabaha mü'min olarak uyanmak sünnete uygun tesbihat ile mümkün olabileceği buyrulmaktadır.

Yatsı Namazı Sonrası Yatmadan Okunacak Dualar:
Rasullullah aleyhissela-tu Vesselam yatmadan 3’er kere İhlas, Felak ve Nas surelerini okur avcuna üfler ve bütün vücudunu sıvazlardı. Ayet-el Kürsi ve Amerrasulü’yü okurdu. Bunun dışında şu duaları okurdu:

‘Bismike rabbi vedağtü cenbii, ve bike erfeahu, fein emsekte nefsiii fer hamhaa, ve in ersaltehaa fehfazhaa, bimaa tahfazu bihi ibaadekessalihiin.’

‘Senin isminle rabbim, yanımı / vücudumu bıraktım ve senin meşietinle onu (vücudumu) kaldırdım. Ruumu alırsan ona (vücuduma) rahmet et. Şayet geri gönderirsen salih/takvalı kullarını muhafaza ettiğin gibi onu koru.’ (Buhari 11/ Müslim 4- )

‘Allahümme inneke halagte nefsii ve ente teveffaha, leke mamaa tühee ve mahyahe,in ahyaytehee fahfazhaa, ve in emetteha fagfirlehe. Allahümme inne eselukel afiyeh’(Müslim 4/)

‘Allah’ım canımı sen yarattın ve onu sen öldürürsün. Canımın ölümü ve yaşaması sana aittir. Yaşatırsan onu koru, öldürürsen onu bağışla. Allah’ım, senden afiyet/sağlık dilerim.’

‘Allahümme ginii azabeke yevme tebasü ibadeke’

‘Kullarını yeniden dirilttiğin gün beni azabından koru.’ (Ebu Davud)

‘Bismikallühümme emütü ve ahya.’(Buhari)
‘Allah’ın senin adınla ölür ve hayatta kalırım/yaşarım.’

Subhanallahi, velhamdulillahi, vallahu ekber, (33 kere) Allah-u Ekber (34 kez) (Buhari)

‘Allah subhandır.’ ‘Hamd Allah’adır.’, ‘ Allah En Büyüktür’,

Allahümme rabbessamavatisseb’a ve rabbelarşilazıım,rabbenaa ve rabbe kulle şeyin, faligalhabbe vennava, vemunziletevrati velincili, velfurgani, euzu bike, min şerra kulle şeyin ente ahizun binasiyetih. Allahümme entel evvelu feleyse fableke şeyun ventel ahiru feleyse badeke şeyun, ve entezzahiru feleyse fevgake şeyun, ve entelbatinu feleyse duneke şeyun, igsi annadeyne ve eğnina minel fagr.’(Müslim 4/)

‘Yedi kat semanın, yüce arşın rabbi, bizim rabbimiz, her şeyin tek rabbi, tane ve çekirdekleri yaran, Tevrat’ı, İncili’i ve furkan’ı indiren Allah’ım! Alnından tuttuğun her şeyin şerrinden sana sığınırım. Allah’ım! Sen, evvel’sin; senden önce hiçbir şey yoktur. Sen Ahirsin; senden sonra da hiç bir şey yoktur. Sen, Zahirsin; zenden üste hiç bir şey yoktur. Sen Batın’sın, senden öte hiçbir şey yoktur. Bizden borcu gider ve bizi fakirlikten kurtarıp zenginleştir.’

NAMAZDAN SONRA OKUNACAK TESBİHLER

Namazdan sonra imam ve cemaatin üç kere:اَسْتَغْفِرُ اللّهَ الْعَظيمَ الْكَريمَ الَّذى لا اِلَهَ اِلاَّ هُوَ الْحَىُّ الْقَيُّومُ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ Estağfirullahellezî lâ ilâhe illâ hüve`l-hayyü`l-kayyûmü ve etûbü ileyh (*) demeleri sümonash.pw yalnız başına, gerekse cemaatla kılarken istiğfarı müteâkip:سُبْحَانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ وَاللّهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظيم Sübhânallahi ve`l-ham-dü lillâhi ve lâ ilâhe illâllahü vallahü ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi`l-aliyyi`l-azîm (**) denir. Herkes Eûzü Besmele çekip Âyete`l-Kürsî`yi okur. Hadîs-i şerîfte: "Her kim beş vakit namazın sonunda Âyete`l-Kürsî`yi okursa, cennete girmekten onu ancak ölüm men`eder" buyurulmuştur. Âyete`l-Kürsî`den sonra İhlâs ve Muavvizeteyn de okunabilir. Bundan sonra 33 defa Sübhânallah, 33 defa Elhamdü lillâh, 33 defa da Allahü Ekber denir. Tesbihleri el ile saymak sünnettir. Peygamberimiz parmaklarıyla tesbih ederlerdi. Fakat tesbih kullanmak da câizdir. Sahâbelerden taş sayarak tesbih edenler olmuştur. (Ebû Hüreyre Hazretlerinin düğümlü ipliği vardı. Onunla tesbih ederdi). El ile tesbihleri saymak, tesbih ile saymaktan efdaldir. Bundan sonra:لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لاَ شَريكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَ عَلى كُلِّ شَئٍ قَديرٌ Lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerike leh. Lehü`l-mülkü ve lehü`l-hamdü ve hüve alâ külli şey`in kadîr (*)سَبْحَانَ رَبِّىَ الْعَلِىِّ اْلاَعْلى الْوَهَّابِ Sübhâne rabbiye`l-aliyyi`l-a`le`l-vehhâb denilerek eller göğüs hizasına kaldırılır. Avuç içi yüze doğru meyilli olacak şekilde açılarak dua yapılır. Dua bittikten sonra yüz meshedilir.


* Yüzü mesh duada el kaldırmanın sünnetidir. El kaldırmadan dua edilmişse, yüzün meshi gerekmez. Yüzün meshindeki hikmet, bereketin kendisine gelmesi ve içine sirayetidir. Ve belânın def`ini, atânın husûlünü ummaktır. Tek elle mesh yapılmaz. Namaz tesbihatının ehemmiyetine dair Peygamberimizden şu hadîsi şerifler rivâyet edilmiştir:


1. "Kim ki her namazın sonunda 33 kere Allah`ı tesbih eder, 33 kere Allah`a hamdeder ve 33 kere de tekbir getirir ve sonunda da "Lâ ilâhe illâllahü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü`l-mülkü ve lehü`l-hamdü ve hüve alâ külli şey`in kadîr" derse, deniz köpüğü kadar da olsa günahları afvedilir." (Müslim).


2. "Muhacirlerin fakirleri Resûlüllah`a (asm) geldiler ve:


- Servet sâhipleri yüksek dereceleri ve ebedî nimeti kaptılar. Bizim gibi namaz kılarlar, bizim gibi oruç tutarlar. Ve onların artan malı vardır. Onunla hac ederler, umre yaparlar, cihâd ederler ve sadaka verirler, dediler. Resûlüllah (A.S.M.):


- Size bir şey öğreteyim mi? Sizi geçenlere onunla yetişecek ve sizden sonrakileri onunla geçeceksiniz ve sizin gibi yapmadıkça hiçbiri sizden daha sevablı olmayacaktır" buyurdu.


- Evet yâ Resûlâllah! dediler. Resûlüllah (asm) de:


- Her namazın sonunda 33`er defa Sübhânallah, Elhamdü lillâh ve Allahü Ekber diyeceksiniz, buyurdu."


3. "Her farz namazın sonunda 33 defa Sübhânallah, 33 defa Elhamdü lillâh, 33 defa Allahü Ekber diyen, hasara (ziyana) uğramaz."


4. Ebû Said el-Hudrî (ra) rivayet ediyor: Resûlüllah (sav):


- Allahü Teâlâ`nın rızasını kazanmaya vesile olan amelleri çok yapınız, buyurdu. Ashap: "Bu ameller hangileridir?" dediler.


- Allahü Ekber. Lâ ilâhe illâllah, Sübhânallah, Elhamdü lillâh, Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh sözlerini söylemektir, buyurdu. (Hâkim, Müstedrek).


5. Ebu Hüreyre (ra) rivayet ediyor: "Resûlüllah bir gün:


"Zırhlarınızı giyiniz", buyurdu. Ashap:


"Yâ Resûlâllah! Düşman mı geldi?" dediler.


"Hayır, Cehennemden korunma zırhını giyiniz: Sübhânallah, Elhamdü lillâh, Lâ ilâhe illâllah, Allahü ekber, deyiniz. Bunlar kıyamet günü, önünüzden, arkanızdan sizi korurlar" cevabını verdi. (Hâkim, Müstedrek).

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır