kuruyan oyun hamuru nasıl yumuşar / Oyun Hamuru Nasıl Yumuşatılır? Kuruyan Oyun Hamuru Nasıl Yumuşar? - En Son Haberler - Milliyet

Kuruyan Oyun Hamuru Nasıl Yumuşar

kuruyan oyun hamuru nasıl yumuşar

Oyun Hamuru Nasıl Yumuşatılır? Kuruyan Oyun Hamuru Nasıl Yumuşar?

Haberin Devamı

Oyun Hamuru Nasıl Yumuşatılır? 

 Oyun hamuru oynayan çocukların el becerileri ve hayal güçleri gelişir. El ve göz koordinasyonunu güçlendirir. Çocuklar, oyun hamuru ile oynarken hem rahatlar hem de yaratıcılıklarını geliştirme fırsatı bulur. Oyun hamurunun içinde bulunan malzemeler, un, tuz, su ve renklendiricilerdir. Bu nedenle zaten içinde olan bir malzeme ile hamuru yumuşatmak onun yapısını bozmaz.

 Kuruyan oyun hamurunu yumuşatmak için tek ihtiyacınız olan şey ise, sudur. Hamuru ıslatarak eski yumuşak formuna kavuşturabilirsiniz. Fakat suyu eklerken kontrollü davranmanız gerekir. Çok fazla su eklerseniz hamur çok yumuşak bir form alabilir.

Kuruyan Oyun Hamuru Nasıl Yumuşar?

 Kuruyan oyun hamurunu yumuşatmak için oyun hamurunu öncelikle küçük parçalara ayırmanız gerekir. Eğer oyun hamuru, taş gibi olmuşsa mutfak robotu ya da rende yardımı ile iyice ufalanmasını sağlayabilirsiniz. Ufalanan hamurların hepsini bir kaseye alarak üzerine göz kararı kontrollü bir şekilde su dökmeniz gerekir.

Haberin Devamı

 Yeteri kadar su ekledikten sonra hamuru iyice yoğurarak kulak memesi kıvamına gelmesini sağlayabilirsiniz. Ele yapışmayacak bir hamur kıvamı elde ederek yoğurma işlemine devam etmeniz gerekir. Hamur elinize yapışmayacak bir kıvama geldiği zaman oyun hamuru istediğiniz kıvama gelmiş olur. Bu işlemi yaparken suyu biraz fazla kaçırdıysanız biraz daha oyun hamuru ekleyerek durumu kurtarabilirsiniz.

        Çocuklarımızın  severek oynadığı ( bıraksam İkra'nın saatlerce oynayabileceği ) oyun hamurları zamanla ilk günkü formlarını kaybederler ve ufalanmaya, güzel şekil almamaya, çatlamaya başlarlar. Annelerin en çok şikayet ettikleri şeyde budur, Her zaman yenisini mi alıcam? Oyun hamuru yetiştiremiyorum! Buna paramı dayanır? diye hayıflanırız. Aslında oyun hamurlarınız ne kadar kurumuş bozulmuş olursa olsun ilk günkü hallerini alabilirler. Bunun bir tek yolu var oda; sulamak :) evet yanlış duymadınız tek gerekli malzeme 'su', eee tabi birde kötüleşmiş oyun hamuru.





          Biz evde Play-doh marka oyun hamuru kullanıyoruz. Ben bu anlatacağım yöntemi playdoh markada denedim ve inanılmaz başarılı oldum korkmadan sizde deneyebilirsiniz. Bazı markalar farklı içeriklerle yapılıyormuş. Creall mesela bal mumu olduğu için biraz daha sert fakat havayla temas anında kurumadığını iddia ediyor. Kızımın kreşinde onu kullanıyorlar bi sormak lazım :) Marka farklılığı içerik faklılığı yaratacağından bu uygulamanın onlarda aynı sonucu vereceğini sanmıyorum ama yine de çöpe atmadan önce denemekte fayda var. Playdoh buğday unu, su ve tuz kullandığını söylüyor ve belki de su yöntemi o yüzden playdoh da çok işe yarıyor, pastacı mantığı yani hamur katıysa su, cıvıksa unu fazlalaştır :)

        Gelelim şimdi nasıl olacağına çok basit ufalanmaya başlamış sertleşmiş hamuru küçük parçalara bölüyoruz ne kadar küçük olursa bekleme süresi o kadar az olur. Ama çokta mink olmasına gerek yok çok uğraşmayın. Zaten o kurumaya başladığı için kendiliğinden dağılır.


         Böldüğümüz hamurları kabına alıp üstüne çok az miktarda su döküyoruz yaklaşık ölçü olsun diye sizler için denedim. Oyun hamurunun kapağının içinde kalın bir kanal var, o kanalı dolduracak kadar su yeterli ama hamurunuz çok kuruysa iki ölçü koyun. Ben genelde yudum su döküyorum kapağı kapatıp kere çalkalayıp (çok değil hamurlar hemen eriyip renk salıyor ona göre ) kalan fazla suyu döküyorum o nemlenme yetiyor. Fakat bizim 8 farklı renk hamurumuz var her gün dönüşümlü olarak ikişer ikişer veriyorum ve 2 haftada bir falan sulamayla yenileme yapıyorum o yüzden bizde hafif nemlendirme yeterli oluyor.

        Su eklemesinden sonra kapağını sıkıca kapatıyoruz. Bölünmüş parçalar aralarda boşluk olduğu için aynı kaba sığmaya bilir sorun değil biraz bastırarak kapağını kapatabiliriz sorun olmaz.
       

         Ben ters bir şekilde bekletiyorum çünkü dibe biriken su o bölgeyi çok yumuşatıyor ve dibinden almak zor olabiliyor ama kapakta kalınca açtığımız zaman kolayca daha katı olan bir hamur parçasıyla alıp, özleşene kadar yoğuruyoruz ve mis gibi tazelenmiş hamurunuz hazır emin olun sıfırdan hiç bir farkı yok.

        Bekleme süresi hamurun kuruluğuna göre değişiyor fakat ne kadar beklerse o kadar iyi, ben o yüzden en erken akşam yapıyorum bir sonraki gün veriyorum hatta 2 gün sonra.

          Birde sulama yaptığınız hamuru direk çocuğa vermeyin  çünkü yan fotoğraftaki gibi bir şekilde çıkıyor, önce siz her tarafını eşitlemek için elinizde biraz yoğurun sonra çocuğunuza verin.

        Biz bu yöntemle İkra'nın ilk hamurlarını bile hala kullanıyoruz yaklaşık 1,5 sene oldu :) tek derdimiz renk çeşitliliğini arttırmak o yüzden hamur alırsak alıyoruz yoksa hiç çöpe hamur atmadık. Renkleri genelde hepsini aynı anda vermediğim için karıştırma da çok olmuyor, birde kızım daha renk karıştırarak farklı renkler elde edebileceğini bilmiyor ve karıştırıp yoğurmuyor sadece üst üste koyuyor bende her hamur oyununu kaldırırken karışmış renklerin ayırabildiğim kadarını ayırıyorum ayrılamayan çok bir birine yapışmış olanları da genelde koyu renklere katıyorum ve suyla özleştirrme sırasında karışıp gidiyor ama beyaz biraz sıkıntılı tabii :)

                        Sulama yönteminden sonraki görüntüde böyle oluyor :) Ufaklıklar güle güle oynasın.



Kuruyan oyun hamuru nasıl yumuşatılır

Çocuklarımızın  severek oynadığı oyun hamurları zamanla ilk günkü formlarını kaybederler ve ufalanmaya, güzel şekil almamaya, çatlamaya başlarlar. Her seferinde yeni oyun hamuru almanıza gerek yok. Çünkü oyun hamurlarınız ne kadar kurumuş bozulmuş olursa olsun ilk günkü hallerini alabilirler.

Kuruyan oyun hamurunu yumuşatmak için ihtiyacınız olan tek şey su.

Oyun hamurları genellikle un, su, tuz ve renklendiricilerden yapılır. Dolayısıyla zaten içinde var olan bir malzeme ile yumuşatma işlemi yapmak hamurun yapısını da bozmayacaktır.

Kuruyan oyun hamurunu yumuşatma işlemi için;

Çözüm-1

1- Kuruyan hamuru küçük parçalara ayırın eğer taş gibi sert bir hale geldiyse rende ya da mutfak robotu yardımı ile ufalayabilirsiniz.
2- Ufalanan hamurları bir kaseye alarak üerine göz kararı miktarda su dökün ve yoğurmaya başlayın. Tıpkı kulak memesinde hamur hazırlarken yapılan yöntem gibi. Ele yapışmayacak şekilde bir hamur elde etmelisiniz.
3- Kuruyan oyun hamuru için ele yapışmayan kıvamı yakaladığınızda elinizde yoğurma işlemine devam edin. Sonunda ilk gün aldığınız gibi bir oyun hamuruna kavuşmuş olacaksınız.

Eğer bu işlemi yaparken su miktarını fazla kaçırdıysanız oyun hamuru ilave edebilirsiniz ancak elinizdeki tüm kuruyan hamurları kullandıysanız bu aşamada un ve tuz eklemeyi deneyin çoğu zaman bu işlem işe yarar. Çünkü hamurun muhtevasında un ve tuz bulunmaktadır.

Çözüm-2

Kuruyan hamurları toplayıp kutusuna doldurup elimizle bastırıp sıkıştırıyor ve üzerine 1 cm aşacak kadar su koyup kapağını kapatıyoruz. gün beklettikten sonra kutuyu açıp fazla suyu ve hamurun üzerini kağıt havlu ile kurulayıp yoğuruyoruz. İstediğimiz kıvama gelmemiş ise olayı tekrarlayabilirsiniz. Genellikle ilk denemenizde sonuca ulaşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası