soyulan yuze ne yapilir / Cilt Yenileme - Op. Dr. Nuri Battal

Soyulan Yuze Ne Yapilir

soyulan yuze ne yapilir

Bronzlaştıktan sonra soyulmayı nasıl engelleyebiliriz?

HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

Çoğu insan bronz teni çok sever. Kimi, havaların ısınmasıyla havuza denize koşar, güneşlenip bronz bir ten elde etmeye çalışır. Kimi de mevsime aldırış etmez, soluğu solaryumda alır. Peki, solaryum tehlikeli mi? Bronzluğun ardından soyulmak sağlıklı bir durum mu? Soyulmayı engellemek nasıl mümkün olabilir? Güneşlenirken çoğumuzun tercih ettiği kakao yağı, havuç yağı kullanmak sakıncalı mı? Yanıklardan korunmak için neler yapılmalı? Güneşlenirken zamanın nasıl geçtiğini unuttuk ve adeta bir ıstakoz gibi yandık... Peki, yanıklara sürmememiz gereken şeyler neler?

Bronzlaşma, cilt soyulması, yanıklardan korunma hakkında merak edilenleri Dermatoloji Uzmanı Dr. Bülent Bağcı, HABERTURK.COM'a anlattı.

KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR!

Solaryum cihazlarına bağlı yapay ultraviyole ışın maruziyetinin etkileri konusunda yapılan bilimsel çalışmaların sonucunda, solaryum cihazlarının cilt kanseri riskini önemli oranda artırdığı tespit edilmiştir. 2009 yılında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından solaryum cihazları, grup 1 kanserojenler (insanlarda kesin olarak kanser yapanlar) sınıfına dahil edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı gibi pek çok sağlık kuruluşunun yayınladığı raporlar ve yapılan tüm bilimsel çalışmaların ışığında, aralarında  Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Kanada'nın bulunduğu 19 ülke tarafından, solaryum cihazlarının 18 yaş altında kullanımı yasaklanmıştır. Brezilya'da 2009 yılından itibaren tüm yaş grupları için solaryum cihazlarının kullanımı yasaklanmış olup, Avustralya'nın pek çok eyaletinde 2015 yılından sonra aynı yasaklama kararı yürürlüğe girmiştir.

Güneşlenmeden önce ya da güneşlendikten sonra solaryuma girmek tehlikeyi artırır mı?     
Güneş doğal ultraviyole, solaryum cihazları ise yapay ultraviyole ışın kaynaklarıdır. Cilt sağlığımız için önemli olan cildimizin maruz kaldığı ultraviyole ışınlarının toplam miktarıdır. Bu miktar arttıkça ultraviyole ışınların oluşturacağı cilt hasarı da artacaktır. Kısaca güneşlenmeden önce veya sonra solaryuma girmenin hiçbir farkı yoktur. Güneşten korunarak ve solaryum cihazlarından uzak durarak cildimize temas eden ultraviyole ışınlarının toplam miktarını azaltmamız gerekir.

CİLT SOYULMASI SAĞLIKLI ZANNEDİYORDUK AMA...

Bronz bir tene kavuştuk diyelim. Peki, soyulmanın önüne nasıl geçebiliriz? Soyulmak aslında ölü derilerden arınmak adına bir avantaj mı yoksa...

Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur. Cilt gençleştirme amacıyla kullanılan, cildin kontrollü olarak soyulmasını sağlayan kimyasal peeling veya ablatif laserler ile gerçekleştirilen cilt soyulmasından çok farklıdır. Bu nedenle güneş yanığına bağlı cilt soyulması, ölü derilerden arınmak açısından bir avantaj olarak algılanmamalıdır.

Soyulmamak için bir formül var mı? Neler yapmalıyız?
Cilt soyulması güneş yanığının belirtilerinden birisidir. Dolayısıyla güneş yanığından korunmak için alınan tedbirler, cilt soyulmasını da engelleyecektir. Buna ek olarak, her duştan sonra ve gün içinde sık aralıklarla nemlendirici kremlerin kullanılması ve bol su içilmesi cilt soyulmasının önlenmesine yardımcı olabilir. Tüm önlemlere rağmen cildimiz soyulmaya başladıysa, soğuk duş alarak cilt soyulmasını yavaşlatabiliriz. Duş aldıktan sonra cildimizi yumuşak bir havluyla, nazikçe ve ovmadan kurulanmamız gerekir. Soyulmuş olan cilt üzerindeki kabuklar elle soyularak uzaklaştırılmamalıdır. Aksi takdirde cilt enfeksiyonu ve kalıcı cilt lekeleri ortaya çıkabilir.

GÜNEŞLENİRKEN ZEYTİNYAĞI SÜRÜYORSANIZ...

Güneşlenirken nelerden sakınmalıyız? Kakao yağı, havuç yağı kullanmak sağlıklı mı?

Bronzlaşmış bir cildin sağlıklı ve estetik bir görüntü verdiğini düşünen insanlar, daha hızlı bronzlaşmak için kakao yağı, havuç yağı, zeytinyağı, kola gibi ürünleri ciltlerine sürerek güneşlenmekte herhangi bir sakınca görmemektedir. Ancak bu ürünler güneş ışığının zararlı etkilerini artırarak güneş yanıklarına, cildin erken yaşlanmasına ve kalıcı cilt lekelerinin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle içinde tam olarak ne olduğu bilinmeyen, herhangi bir laboratuvar testinden geçmemiş ürünleri kullanarak güneşlenmenin cilt sağlığını olumsuz etkileyeceği unutulmamalı.

Yanıklardan korunmak için neler tavsiye ediyorsunuz? Yanıklara sürülmemesi gerekenler nelerdir?

Güneş yanığından korunmak için bazı kurallara uyulması gerekmektedir. Gündüz 10:00-14:00 saatleri arasında kesinlikle güneşlenilmemelidir. Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Özellikle güneş altında yüzen ve yoğun spor yapan kişilerin güneşten koruyucu kremleri daha sık aralıklarla sürülmeleri gerekir. Kullandığımız giysiler de güneşten korunmanın önemli bir parçasıdır. Gözler ve göz çevreleri güneş gözlüğüyle korunmalıdır. Geniş kenarlı şapkalar kullanılmalı, az gözenekli, sıkı dokunmuş, ağartılmamış pamuktan üretilmiş, açık renkli kıyafetler giyilmelidir. Polyester, viskon, yapay ipek ve ağartılmış pamuktan üretilmiş kıyafetler ultraviyole ışınlara karşı çok az koruma sağladıkları için tercih edilmemelidir.

Güneş yanığının oluştuğu cilt üzerine diş macunu, yoğurt, zeytinyağı veya salça sürülmemelidir. Bunlar içerdikleri asit nedeniyle hem cilt yanığını kötüleştirirler, hem de yanığın iyileşmesini geciktirerek kalıcı cilt lekelerine yol açarlar.

Cilt soyulmasına ne iyi gelir ve cilt soyulması nasıl olur? Cilt soyulması için evde çözüm

Cilt soyulmasına ne iyi gelir ve cilt soyulması nasıl olur? Cilt soyulması için evde çözüm

Güneşe aşırı maruz kalanların özellikle de denizden gelen tuzlu su sonrasında vücudunda aşırı yanma sonucu acı ve sızlamalar ortaya çıkıyor. Bir süre sonra bu acı yerini deri veya cilt soyulmalarına bırakıyor. Peki, güneş yanığı soyulmasına ne iyi gelir? Cilt soyulması için evde çözüm önerileri neler? İşte sorunun yanıtı:

Yaz tatilinin dibine kadar tadını çıkardığımız şu dönemlerde deniz ya da havuza girdiğimizden dolayı vücudumuzda birçok değişiklik meydana geliyor. Bunlar biri güneş yanığı sonrasında cilt soyulmasıdır. Bronz bir tene ulaşmak için saatlerce yandıktan sonra vücudunuzda soyulmalar oluşabiliyor. Uzmanlar cildin pul pul dökülmesi, cilt kuruluğu ve cildin soyulması gibi durumlara sebep olan başlıca nedeni güneş yanığı olduğunu vurguluyor. Güneşlenerek elde edilen doğal bir bronz ten çekici olsa da çoğu zaman tehlikelidir. Genellikle insanlar güneşe aşırı derece maruz kalmanın cilt kanseri riskini arttırdığını ve bundan kaçınması gerektiğini bilse de ne yazık ki yine de göz ardı edebiliyorlar. Bunun yanı sıra cilt döküntülerine sebep olabilecek diğer nedenler şunlar olabilir: Sert iklim koşullarına maruz kalma, bazı zararlı içerikleri bulunan cilt bakım ürünleri kullanımı: egzama, sedef hastalığı, zayıf bir bağışıklık sistemi, dermatit ve kimyasalların veya ilaçların yan etkileri de cilt soyulmasına neden olabilir. 

Evde güneş kremi nasıl yapılır? En pratik ve etkili güneş kremi yapımıİLİŞKİLİ HABEREvde güneş kremi nasıl yapılır? En pratik ve etkili güneş kremi yapımı

Cilt dokusunun pul pul olup ya da ince bir tabaka halinde soyulması, kişiyi oldukça rahatsız eder.

Cilt dokusunun pul pul olup ya da ince bir tabaka halinde soyulması, kişiyi oldukça rahatsız eder.

Güneşlendikten bakım sonra nasıl yapılır? Güneş sonrası cilt bakımıİLİŞKİLİ HABERGüneşlendikten bakım sonra nasıl yapılır? Güneş sonrası cilt bakımı

CİLT SOYULMASI SAĞLIKLI MIDIR?

Aşırı güneşlenme cilt sağlığını da olumsuz etkiler. Cildin farklı katmanlarının etkilendiği, düzensiz yara iyileşmesi ve ciltte lekelenmelere neden olur. Bu nedenle güneş yanığından sonra cildin soyulması cildin temizlendiği, ölü derilerden arınması olarak düşünülmemelidir. Cildin soyulması güneş yanığından dolayı meydana gelir. Bunu önlemek için güneş yanığına karşı önlem alınması yeterli olacaktır.

Pek çok kişinin yaşadığı cilt soyulması, evde en kolay yöntem olan salatalık püresiyle geçmektedir.

Pek çok kişinin yaşadığı cilt soyulması, evde en kolay yöntem olan salatalık püresiyle geçmektedir.

CİLT SOYULMALARINA NE İYİ GELİR?

Önlem almanıza rağmen soyulma başlarsa soğuk bir duş alarak soyulmanın önüne geçebiliriz. Yaklaşık olarak 1 hafta içinde soyulmalar ortadan kalkacaktır. 1-3 hafta peeling işlemlerinden uzak durmanız gerekir. Cildinizde eğer kabuklanma meydana geldiyse elinizle müdahale etmeyin ve düzenli olarak nemlendirici uygulayın.

Güneş yanığı nasıl geçer? Deniz sonrası yanıklar için kolay çözümlerİLİŞKİLİ HABERGüneş yanığı nasıl geçer? Deniz sonrası yanıklar için kolay çözümler

Zeytinyağı harika bir doğal nemlendiricidir. Kuru ve soyulan ciltler için nemlendirici etki gösteren ve cildi besleyen yağ asitleri içerir. Cildi mantolayarak nemini hapseder. 

Zeytinyağına batırdığınız parmak uçlarıyla yüzünüze dairesel hareketlerle masaj yapın. Cildiniz sağlığına kavuşana kadar bunu günde en az 3 kez yapın.

Soyulan cilt için salatalık da oldukça etkili bir yöntemdir. Salatalık, içeriğindeki yüksek su içeriği sayesinde cildi nemlendirir.

Bir salatalığı rendeleyip ezin ve yüzünüze uygulayın. Yüzünüzde 15-20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü ılık suyla durulayın. Bu uygulamayı günde 2 kez yapabilirsiniz.

Yüzdeki Deriyi Soyma

Müge soruyor

Kimyasal peelingle yüzde soyulmalar oluyor ve gelen yeni deri eskisine gore daha ince oluyor bu zararlı değil mi? Sonuçta cilt incelmiş olmuyor mu?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Müge Hanım. Aksine peeling tedavisi cildin kalitesinin de, kalınlığının da artmasını sağlayan bir işlemdir. Sadece işlem sonrasında cilt bir süreliğine daha hassas olur ki bu cildin yapılanma sürecidir. Cilt hücreleri daha aktif bir şekilde çalışmaları için stimüle edilmişlerdir. Bu sürecin sonucunda ise cilt daha parlak, daha taze bir görünüm alır. Lekelerin, ince kırışıklıkların görünümü hafifler. Cildin en üst tabakasındaki ölü deriyi nazikçe soyduğunuzda cilt daha genç bir cilt gibi davranmaya başlar. Bu da daha dayanıklı, daha dirençli olması anlamına gelir.

Hülya soruyor

İyi günler doktor bey. Ben 1 hafta önce tca ½25 kullandım bunun etkili olabilmesi için kaç seans daha kullanmam lazım sizce? İlginize teşekkürler iyi günler.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Hülya Hanım. Bu tür peeling işlemlerinin bir uzman gözetiminde ve bir uzman tarafından yapılması gerekir. Bunlar güçlü formüllerdir –en hafif konsantrasyonda olanlar bile- ve en doğrusu deneyimli bir uzman tarafından uygulanmalarıdır. Ayrıca size, cildinizi hiç görmeden, muayene etmeden, şu kadar seans yapın demek çok yanlış olur. Ya cildinizde ciddi bir yan etki oluşursa ne olacak?

Sevil soruyor

Merhabalar benim yüzümde güneş lekeleri var alnımda, kaşlarımın üst kısımlarında, yanaklarımda ve burnumun iki yanında. Bana hangi tedavi uygulanır. Bu tedaviler yüzünden bir şey olmaz değil mi? Ve ne kadar zamanla ne kadar ücretle oluyor. Şimdiden teşekkürler.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Sevil Hanım. Leke tedavisinde kullandığımız lazer sistemleri var. Bunlarla başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz. Bunların hepsi de FDA onaylı, yani güvenliği kanıtlanmış sistemlerdir. Ancak leke tedavisinde kullanılan sistemin etkinliği kadar sizin güneşten korunmaya ne kadar özen gösterdiğiniz de son derece önemlidir. Başarılı bir tedaviyle alınan olumlu sonuçların hepsini sadece 10 dakika korunmasız bir şekilde güneşte dolaşarak silebilirsiniz. Tabii bu tedavilerden faydalanmak için sonbaharı beklemeniz gerekiyor. Bu yazı etkili bir güneş koruyucu krem kullanarak ve kreminizi birkaç saatte bir tazeleyerek geçirin ki sonbahara kadar lekeleriniz daha da koyulaşmasın, hatta yeni lekeler eklenmesin.

Esra soruyor

Merhabalar. 4 gün önce 2. dermapen seansımı yaptırdım. Yüzümde deri kabuğunu soysam zararlı mıdır?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar Esra Hanım. Yüzünüzde oluşan kabuğu kesinlikle soymayın, hatta elemeyin bile. Bu kabuk kendi kendine dökülmeli ki alttan gelen deri de iyileşme sürecini tamamlamış olsun. Aksi halde cildinizde lekelenmeler oluşabilir.

Rojda soruyor

Merhabalar. Cildimde son üç ay aktif sivilcelerin artması ile eczaneden dört karışımlı tonik aldım cildi kurutup soyuyor (3g Rezorsin, 3g salisilik asit, gül suyu 100 g, alkol 200g). Akşam sürüyorum, gündüz de nemlendirip güneş kremi sürüyorum. Sürekli herhangi zararı olur mu veya ne şekilde hangi kremle kullanmalıyım. Teşekkürler.

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. En doğrusu bu tür tedavilerin bir dermatolog gözetiminde yapılması, karışımın dermatolog tarafından reçete edilmesidir.

Emre soruyor

Benim yüz rengim biraz koyu yüzümü nasıl beyazlatırım? Cilt derisi soyulması ise yarar mı ve nasıl cilt derisini soymalıyız?

Dr. Mustafa Karataş

Merhabalar. Yeni nesil bir peeling sistemi olan ve cildi nazikçe soyan PhFormula tedavisinden faydalanabilirsiniz. Cilt renginizi belirleyen genetik yapınızdır, bu değişmez ama cildinizde çevresel faktörlere bağlı (güneş, sigara, cildin kendini yenileme sürecindeki yavaşlama gibi) bir ton farkı, koyulaşma varsa bu giderilebilir. Cilt renginde radikal bir değişiklik olmasa bile cilt daha parlak ve aydınlık görünecektir.

Microdermabrazyon

Mikrodermabrazyon uygulaması, istenen katmana kadar kat kat cilt yüzeyinin yavaş ve kontrollü bir şekilde soyulma işlemidir. Mikrodermabrazyon, alüminyum oksit kristallerin basınç altında ve yumuşak bir soyma işlevidir. Oksiterapi ile birlikte sinerjik etki yaparak daha etkili olur. Bu sayede, deri yüzeyindeki hasarlı hücrelerin hızla yol edilmesi amaçlanır. Bu tedavi sayesinde cilt yenilenmesini tetikleyen ve altta yenilenen dokunun hızla deri yüzeyine ulaşımı hedeflenir. Bu cilt soyma işleminde, cildin yüzeyindeki ölü deri temizlenir.

mikrodermabrazyon-nedir

mikrodermabrazyon-kimlere-uygulanir

Microdermabrazyon Uygulama Alanları

Mikrodermabrazyon uygulaması birçok cilt problemlerine yönelik uygulanabilmektedir. Uygulama alanları şu şekildedir:

  • İnce kırışıklıkların azaltılması
  • Yüz ve vücuttaki lekelerin tedavisi
  • Cilt yüzeyindeki düzensizliklerin azaltılması
  • Akne ve travma sonrası yara izlerinin azaltılması
  • Yağlı deride yağın azaltılması ve temizlenmesi
  • Yaşlanmayı önleyici bakım ve cilt tonunun artırılması
  • Cilt çatlaklarının giderilmesi
  • Siyah noktaların giderilmesi
  • Ameliyat sonrası izlerin giderilmesi

Microdermabrazyon Nasıl Uygulanır?

Microdermabrazyon, deri üzerine ince kristalleri son derece kontrollü bir şekilde püskürten vakumlu bir cihaz ile uygulanır. Bu kristaller deri yüzeyine yüksek hızda gönderilir. Böylece cildin epidermis adlı üst tabakasından ölü hücrelerin bulunduğu katman soyulur. Bu soyma işlemi sayesinde cilt tonu ve dokusu yenilir, alttan yumuşak, pürüzsüz ve parlak bir cildin oluşması sağlanır. Ayrıca altta yatan epidermis uyarılır, kollajen yapımı artar, dermiş tabakasında yaşlanma etkisine karşı direnç artar.

Microdermabrazyon tüm yüz gençleştirme estetikleriyle birlikte kombine uygulanabilir.

Mikrodermabrazyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Cilt soyulması uygulamasından sonra cilt hafif kızarık olur. Tedavi sonrasında alttaki yeni hücre tabakasının güneşe maruz kalmasını önlemek için düzenli güneş koruyucu uygulaması yapılması önemlidir. Microdermabrazyon uygulandığı gün ve cildin yenilenme sürecinde makyaj yapılmaması gerekir. Cilt soyulması başladığında, bu soyulma elle müdahale edilmemeli ve doktorun tavsiye ettiği kremler kullanılmalıdır.

Mikrodermabrazyonun Yan Etkisi

Microdermabrazyon, kuru ve hassas ciltler hariç diğer tüm cilt tiplerine kolaylıkla uygulanabilir. Düzenli aralıklarla yapılan uygulamalarda, eğer tecrübeli doktorlar tarafından yapılmadığı zaman yüzde sarkmalar meydana gelebilir. Microdermabrazyon, ağrısız bir işlemdir. Doğru uygulandığı takdirde bir zararı yoktur.

Microdermabrazyonun Tavsiye Edilen Seans Süreleri

  • 1. Akne sonrası skarlarda 10-20 seans
  • 2. Çatlaklarda 8-15 seans
  • 3. Cilt soyma ve yenilemede 7-10 seans
  • 4. Leke tedavisinde 10-15 seanslık uygulamalar sonrasında tedavi bitirilir.

mikrodermabrazyon-nasil-yapilir

mikrodermabrazyon-islemi-ne-kadar-surer

Mikrodermabrazyon Neden Uygulanır?

Microdermabrazyon, ciltte yenilenme ve iyileşmenin hızlandırılmak istendiği durumlarda uygulanır. Özellikle mat ciltlerde, akne izi tedavisinde, cilt lekeleri tedavisinde, cilt yağ dengesini sağlamak gibi sebeplerle kullanılır. Bu işlemde kontrollü bir cilt soyulması sağlandığı ve bölgesel kan dolaşımını hızlandırmak için antiaging (yaşlanma karşıtı) amaçlı işlemlerin başında gelir.

 

Mikrodermabrazyon Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Eğer ciltte açık yaralar, egzama ve uçuk varsa Microdermabrazyon işleminin ertelenmesi tavsiye edilir. Bunun sebebi, işlemden sonra deri yüzeyinde meydana gelecek mikro travmaların bu belirtileri yayması ve enfeksiyon riskini artırmasıdır.

Mikrodermabrazyon Nedir, Nasıl Yapılır?

Mikrodermabrazyon işlemi alüminyum kristallerinin basınçlı bir sistem yardımıyla cilde uygulanması ve aynı anda geri vakumlanması ile ifade edilen işlemdir. Bu yöntemle cilt yüzeyindeki hasarlı hücrelerin hızla yok edilmesi hedeflenir.

Mikrodermabrazyon Ne İşe Yarar?

Bu işlem esnasında cilt yenilenmesini tetikleyen ve altta yenilenen dokunun hızlı şekilde cilt yüzeyine ulaşımı amaçlanır. Bu tip cilt gençleştirme, hafif yara izleri, renk değişiklikleri, güneş hasarları ve çatlakları tedavi etmek amaçlı kullanılır.

Cildin Yenilenmesi Ne Kadar Sürer?

Mikrodermabrazyon sonrası cildin tamamen eski haline dönmesi ortalama 2 ay kadar sürebilir.

Microdermabrasion Ne Demek?

Mikrodermabrazyon işlemi, cilt yüzeyini nazikçe zımparalamak, kalın ve pürüzlü dış tabakayı çıkarmak anlamına gelir ve bu işlemin pek çok yararı bulunur.

Mekanik Peeling Ne Demek?

Mekanik Peeling ya da diğer adı ile Dermabrazyon , uygulaması deri yüzeyindeki pürüzlü görünümü azaltmaya yönelik cildi zımparalama işlemidir. İşlem ile açılan yaraların iyileşmesiyle ortaya daha pürüzsüz, gergin ve taze bir deri tabakası ortaya çıkar.

Kimyasal Peeling Ne İçin Yapılır?

Deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görüntüyü iyileştirmek amacıyla bir ya da birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile farklı derinliklerde kontrollü şekilde hasar oluşturarak sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını sağlayan işlemdir.

Mikrodermabrazyon Zararlı mı?

Mikrodermabrazyon'un yan etkisi var mıdır sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Mikrodermabrazyon anestezi yani uyutma ya da uyuşturma olmadan yapılabilen ağrısız, yan etkisi ve riskleri olmayan bir tedavi yoludur. İşlem sonrası hemen sonra kişi günlük aktivitelerine rahatlıkla dönebilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır