scottish fold benzer türler / Scottish Fold - Vikipedi

Scottish Fold Benzer Türler

scottish fold benzer türler

Cinsleri ne olursa olsun kediler, insanların en yakın hayvan dostları arasında yer alır. Kedi cinsleri, uzun yıllardır insanların en yakın dostu olmayı başarmış ve evcilleştirilmiş hayvanlardır. Evinize geldiğinizde sizi karşılayacak minik bir dostunuzun olması için bir kedi sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Özellikle hayvan barınaklarında bulunan cins kedileri ya da cins olmayan kedileri sahiplenerek bir cana yuva olabilirsiniz. Evinizi açtığınız kedinizin ihtiyaçları için, 17 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşecek olan Dünya Kedi Günü’ne özel indirim fırsatlarını da kaçırmamanızı öneririz.

Çoğu çocuk gelişim uzmanı, çocukların ruhsal gelişimi açısından hayvan bakımının ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Siz de evinizde kedi beslemek istiyorsanız,  kedi resimleri ile derlediğimiz en tatlı ve en güzel kedi cinsleri listemize göz atarak kedi cinsleri hakkında kısaca bilgi edinebilirsiniz.

1. İran Kedisi

Persian Kedisi

İran kedisi (Persian), zekası, dostluğa ve aileye olan bağlılığı ile bilinen tüylü kediler arasındadır. Bakımı ise biraz zahmetlidir. Her gün düzenli olarak fırçalanması gerekir. Yumuşak bir fırça ve nazikçe fırçalanmalı ve mümkünse kuru şampuan ile temizlenmeli. İran kedisi, evde beslenebilecekkedi cinsleri arasında.

2. Chinchilla

Chinchilla Kedisi

Evinizde sakin bir kedi beslemek istiyorsanız en sakin kedi cinsi olan Chinchilla tam size göre. Yumuşak tonlardaki sesi, sevgisini belli eden hareketleri ile evde beslenebilecek kediler arasındaç Hassas bir görünüme sahip olan bu kediler oldukça dayanıklı ve sağlıklıdır. Persian ırkının temel özelliklerini taşısalar da Persian ırkı içinde farklı bir sınıf olarak değerlendirilir. Tüylü kedi cinsleri arasında bulunduğu için günde en az 15 dakika tüyleri fırçalanmalıdır.

3. British Shorthair

British Shorthair

İngiltere kökenli bir kedi ırkı olan British Shorthair, yoğun ve pelüş tüyleri ile dikkat çekmekte. Tüylü kediler seviyorsanız,  bu kedi türünün tüylerinin çok uzun olmadığını söyleyelim. Yuvarlak yanakları ve tombul vücutları ile evde beslemeybu kedi türünü çok beğeneceksiniz. Orta boy olan kulaklarının uçları yuvarlaktır vee ideal. Tüyleri çok uzun olmadığı için düğümlenmez ve bakımı daha kolaydır.

4. Maine Coon

Maine Coon Kedi

Büyük ve tüylü kedileri kim sevmez ki? Maine Coon kedi cinsi tam da bu tanıma uyuyor. Sessiz, dost canlısı ve insanlara bağlı olan bu cins kedi oldukça fazla bakım gerektiriyor. Uzun tüylerini tek başına temizleyemedikleri için sahiplerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Hareketli yapıları olduğu için genellikle hareketli insanlar tarafından tercih edilir. Ağaca tırmanmayı seven Maine Coon kedileriyle kampa gidebilirsiniz.

5. Scottish Fold

Scottish Fold

Devamlı sevmek isteyeceğiniz, kucağınızdan bırakmak istemeyeceğiniz kedi cinsi arıyorsanız, Scottish Fold tam size göre. Sevimli görüntüsü ve akıllı hali ile kısa sürede bulunduğu ortama uyum sağlar. Sevecen yapısı ile aile bireylerine kendini kolayca sevdirir. Scottish Fold kedi cinsi, evde yalnız kaldığı zaman da sıkılmaz. Yoğun tempoda çalışanlar evde beslenebilecek kediler arasından bu cinsi tercih edebilir. Tabi ona oyalanacağı bir sürü oyuncak almaları faydalı olacaktır.

6. American Shorthair

American ShorthairFazla bakım gerektirmeyen bir kedi cinsi arıyorsanız American Shorthair beslemeyi tercih edebilirsiniz. Özgürlüğüne düşkün olan bu kedi türü, zeki ve hareketlidir. Çocuklarla da oldukça iyi anlaşır. Aynı zamanda evde beslenebilecek en tatlı kedi cinsleri arasında yer alır.

7. Exotic ShorthairExotic Shorthair

Narin bir kedi ırkından olan Exotic Shorthair’ın bakımı biraz zahmetli olabilir. İran kedisiyle American Shorthair kırması olan kedi cinsidir. İran kedisi gibi yumuk suratı bulunur. Tüyleri ise kısa ve yumuşacıktır. Tüylü kedi cinsi olduğu için düzenli olarak fırçalanmalıdır. Bu cins, ülkemizde çok az sayıda bulunur.

8. Birman Kedisi

Birman Kedisi

Gözleri mavi olan bir kedi cinsidir. Sahibine çok düşkün olduğu kadar kucakta durmayı da çok sever. En sakin kedi cinsleri arasında olduğunu söyleyebiliriz. Devamlı kucağınızda sevebileceğiniz bir kedi istiyorsanız, sakin yapıya sahip olan Birman kedilerinden edinebilirsiniz. Uzun ve ipeksi yapıdaki tüylerini düzenli fırçalamakta fayda var.

9. Tiffanie

Tiffanie Kedisi

Tiffanie cinsi kedilerin en belirgin özelliği nazik, sevecen ve yumuşak huylu olmasıdır. Sahibinin duygularını anlayan ve değer veren hassas bir yapısı vardır. Zeki ve oyuncu olmalarının yanında kucakta durmayı da severler. Uzun tüylü kediler gibi bakım gerektirmese de düzenli olarak taranması ve fırçalanması faydalı olacaktır.

10. Van Kedisi

Van Kedisi

Kendini temizleme konusunda son derece becerikli olan bu kedi türü aynı zamanda zeki ve insana bağlıdır. Suda oynamayı seven ve yüzen tek kedi türü Van kedisidir. Kucağa alınmaktan hoşlanmayan ve iyi bir avcı olmasıyla bilinir. Gözlerinin biri kehribar biri mavi olan nadide bir kedi ırkıdır.

11. Bengal Kedisi

Bengal Kedisi

Benekli türdeki evcil kedilerdir. Özel cins kedi olarak yetiştirilirler. Orta büyüklükte ve egzotik türdedirler. Yabani bir güzelliği sahip olduğu kadar yeteneklidirler. Hareketli yapıya sahip oldukları için devamlı oyun oynamaya hazırdırlar. Tasma takarak dolaştırmaya çıkabilirsiniz.

Kedi bakımı için gerekli tüm malzemeleri n11.com’um kedi ürünleri kategorisinde bulabilirsiniz.

Kedi Türleri – Kedi Cinsleri ve Özellikleri

Kediler, tüm dünyada en yaygın olarak beslenen evcil hayvanlardan biridir. Bilimsel tür adı Felis catus olan kedinin tüm dünyada çeşitli cinsleri bulunuyor. Bu yazımızda, 15 farklı kedi türünü ve özelliklerini detaylı olarak anlattık.

Kedilerin yerleşik hayata geçerek tarımla uğraşan ve ürünlerini saklama ihtiyacı duyan insanların hayatına ilk olarak, saklanan ürünleri zararlılardan, farelerden korumaya yardımcı oldukları için girdiği düşünülüyor. İnsanlarla birlikte yaşamaya başlayan yabani kedilerin yeni hayatlarına uyum sağlayarak zamanla bugün bildiğimiz evcil kediye dönüştüğü kabul ediliyor.

Yakın zamanda elde edilen genetik ve arkeolojik bulgular kedilerin ilk olarak Mezopotamya-Anadolu bölgesinde yaklaşık 10.000 yıl önce evcilleşmeye başlamış olabileceğini gösteriyor. Kediler evcil olarak nitelenseler de aslında tam olarak evcilleşmiş sayılmıyorlar. Çünkü çoğu evcil kedi kendi kendine yetebiliyor ve insanlar tarafından düzenli olarak beslendiklerinde bile becerikli avcılar olmayı sürdürüyor.

Bu yazımızda yer verdiğimiz kedi türlerini (kedi cinsleri) listede görebilirsiniz.

  1. Van Kedisi
  2. İran Kedisi
  3. Ankara Kedisi
  4. Siyam Kedisi
  5. Maine Coon
  6. Chartreux
  7. Scottish Fold ve Scottish Straight
  8. British Shorthair
  9. Ragamuffin
  10. Exotic Shorthair
  11. Birman Kedisi
  12. American Shorthair
  13. Chinchilla
  14. Keşmir Kedisi
  15. Sibirya Kedisi

1. Van Kedisi

van kedisi

Van kedileri, Van yöresinde yaşayan, kedi cinsleri arasında yüzmeyi tek seven kedi ırkıdır. Van kedisinin göz rengi üç gruba ayrılır. Her iki gözü mavi (turkuaz mavisi), her iki gözü kehribar (sarı renk ve tonları, çok nadiren kahverengi) ve tek-göz diskromatopsi (bir gözü mavi, diğer gözü kehribar) olanlar diye gruplandırılır. Arkeolojik çalışmalar, Van kedisinin 7000 yıllık bir geçmişi olduğunu gösterir. Hacılar bölgesinde kedilerle oynayan kadınların topraktan yapılmış heykelciklerine rastlanmıştır. Yabancı yayınlarda iki İngiliz üreticinin Van kedilerine ilk kez 1956 yılında Van Gölü kıyı­sında rastladıkları yazılıyor. Bu kişiler, iki çift kediyi ülkelerine götürerek, onları çoğaltmayı başarıyorlar.

2. İran Kedisi

iran kedisi

İran kedileri uzun ve yumuşacık tüyleri, yuvarlak kafası ve sevimli basık suratıyla en çok rağbet gören türlerdendir. Yüzü basık olmayan türleri olsa da, diğeri kadar ilgi görmez. İran kedileri uysal, sakin ve kasları belirgin yapıda hayvanlardır. Tüyleri uzun olduğu için her gün fırçalanmak ve bakım ister. Rahatına düşkündür, sahibi tarafından sevilmek ister. Soyları ilk kez İran’da ortaya çıktığı için bu ismi alırlar. Fakat hiyorografi kaynakları M.Ö. 1684 yılında bu kedilerin var olduğunu göstermektedir.

3. Ankara Kedisi

ankara kedisi

Avrupa’da Angora olarak tanınan Ankara kedileri uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilir. İran kedisi ile karıştırılır, adını aldığı anavatanında üretilir ve saf Türk kedisidir. Avrupa’da ortaya çıkışı ilk kez 1620-1625 yılları arasındaki Haçlı Seferleri sırasında bir Fransız bilim insanının birkaç kediyi ülkesine götürmesi ve orada üretmesiyle gerçekleşmiştir. Beyaz olabildikleri gibi farklı renkli olanları da bulunmaktadır. Beyaz olan kediler korunmaya alınmıştır. Bu kedilerin farklı bir özelliği uzun tüylü kuyruklarını vücutlarının üstünde yatay olarak taşımaları ve çoğunlukla kuyruklarının başlarına değmesidir. Genellikle mavi göz rengine sahip bu kedilerin gözleri kehribar sarı, yeşil-sarı tonları ve sarı-mavi göz gibi iki farklı renkte olabilir. Uzun ve kaslı bir vücut yapısı vardır. Ankara kedilerinin en kalıtsal özelliği ise sağırlıktır, fakat bazı Ankara kedilerinde görülmeyebilir.

4. Siyam Kedisi

siyam kedisi

Siyam kedileri isimlerini Siyam (bugünkü Tayland) bölgesinden alır. Tayland’da Wichian Mat olarak adlandırılmaktadırlar, ay elması anlamına gelmektedir. Siyam kedilerine ait ilk bilgilere 14-18. yüzyıllarda yazılmış olan Tamra Maew isimli kedi şiirleri kitabında rastlanılmaktadır. Ayrıca Siyam kralı 5. Rama tarafından yaptırılan, kedilerin resimlerini içeren Smud Khoi kitabında da Siyam kedilerinin resimleri bulunmaktadır. Masmavi gözleri, bademe benzer, üçgen biçimindedir. Çevik, güçlü, hareketli bir yapısı ve kısa tüyleri vardır. Siyam kedileri sıcakkanlı dışa dönük hayvanlardır. Kedi türleri arasında en sosyal olanlarındandır.

5. Maine Coon

Maine Coon

Uzun araştırmalar sonucunda bu kedinin anavatanının Amerika olduğu ortaya çıkmıştır. Maine Coonlar bizim sokaklarımızda gördüğümüz tekir kedilere çok benzerler. Maine Coon kedisinin farkı, yelelerinin boyunlarının aşağısında da devam etmesi ve yüzlerinin daha ince uzun oluşudur. Bir tür olarak pek çok renk çeşidi ve tüy deseni vardır. En sevilen Maine Coon, klasik esmer tekir olanıdır. Geniş, yapılı, sağlam ve kaslı bir kedidir. Düz, kabarık tüyleri ağırdır, fakat ipek gibidir. Kafasında ve omuzlarında kısa, diğer bölümlerinde uzun tüylere sahiptir.

6. Chartreux

Chartreux

Rivayete göre, Chartreux türü kedileri, Fransız Alpleri’nde bulunan Le Grand Chartreux Manastırı’nda yetişmiştir. Le Grand Chartreux Manastırı, 1084’te St. Bruno tarafından kurulsa da kedilerin manastır çevresine ulaşması 13. yüzyılda Afrika sahillerinden olur. Chartreux kedisi kısa ve kalın tüy yapısı, sağlam ve güçlü bir gövdeye sahiptir. Güzel kürkünün yanı sıra ayırt edici özelliklerinden biri de, yuvarlak ve geniş kafasında yer alan portakal rengi gözleridir. Kocaman yanakları ile gülümseyen bir ifadeye sahiptir.

7. Scottish Fold & Scottish Straight

Bu iki İskoç kedisinin kulak yapısı hariç hiçbir farklılığı yoktur.

scottish fold

Scottish Fold

Scottish Fold (Katlanmış Kulak) kedilerinin en benzersiz özelliği başın önüne ve aşağıya doğru yatık şekilde duran kıvrık kulaklarıdır. 1961 yılında İskoçya’da keşfedilen bu kedilerin annesi düz kulaklı babası bilinmeyen bir ırktır. Akıllı, sakin huylu ve yumuşak sesli olan bu ırkın tüyleri kısa ve yumuşaktır. Göz renkleri genellikle bakır rengi ve bal rengidir. Bacakları ise vücutlarına oranla kısadır. Burunları yayvandır. Çene ve burun kısmı sağlam ve iyi bir biçimde gelişmiştir. Diğer kedilerden farklı olarak, omurgasındaki problem nedeniyle kendine has bir oturuşu vardır.

scottish straight

Scottish Straight

Scottish Straight (Dik Kulak), British Shorthair ile Scottish Fold’ların çiftleşmesinden olan dik kulaklı türe denir. Her ikisi de sakin, sesiz ve küçük mırıltılarla tepki veren kedilerdir. İnsanlarla ilişkilerinde oldukça sosyal ve ev yaşantısına uyumlu kedilerdir.

8. British Shorthair

british shorthair

British Shorthair, İngiltere kökenli bir ırktır. Tüyleri yoğun ve kısadır. Orta boy kulakların uçları yuvarlak, taban kısımları ise geniştir. Birbirinden tamamen ayrık olan kulaklar, başın biçimiyle uyumludur. Gözleri iri, yuvarlak ve bakırdan altına birçok renk tonunda olabilmektedir. Kafa yapıları yuvarlak, yanakları tombul ve vücutları iri ve kaslıdır. Bu ırkın geniş bir göğsü, orta boy bacakları, yuvarlak patileri ve peluş gibi kuyrukları vardır. Sokağa fazla ilgi duymazlar. Kucakta oturmaktansa, sahiplerinin yakınında oturmayı tercih ederler.

9. Ragamuffin

ragamuffin

Ragamuffin cinsi kediler 1993 yılında ortaya çıkmıştır. Kökeni 1960’lı yıllara dayanır. Ragamuffin savunma güdüsü olmayan, korkak ve insanlarla ilişkisi son derece iyi olan bir kedidir. Dünyadaki en büyük evcil kediler arasındadır. Tüyleri orta boy ve çeşitli renklerde olabilir, ancak bu kedilerin en karakteristik özellikleri sevgi dolu bakan gözleridir. Gözleri de çeşitli renklerde olabilen Ragamuffinler aynı zamanda güçlü fiziksel yapıları ile de tanınırlar.

10. Exotic Shorthair

exotic shorthair

Melez bir kedi cinsidir. İran Kedisi ve American Shorthair karışımından doğmuşlardır. Ağızları küçüktür, iri yuvarlak gözleri vardır ve burunları kalkıktır. Orta veya büyük boyutlarda olurlar, sevimli bir görünüşleri vardır. Kısa bacaklıdırlar, ancak gelişmiş patileri vardır. Kısa ve ince tüy yapısına sahiptirler. Oldukça dolgun, tüylü kuyrukları vardır. Sakin, sevgi gösteren, okşanmaktan hoşlanan, iyi huylu bir türdür.

11. Birman Kedisi

birman kedisi

Bruma’nın Kutsal Kedisi olarak da bilinen bu kedi, efsaneye göre çarpıcı güzelliğini mavi gözlü bir tanrıçadan almıştır. Tapınak kedisi olan Birman, rahibine olan sevgisi ve bağlılığından ötürü tanrıça tarafından ödüllendirilmiş, beyaz kürkü altın rengine, sarı gözleri ise maviye dönüştürülmüştür. Patileri saflığın simgesi olan beyaz renkte kalmaya devam etmiştir. O günden beri tanrıçanın bu değişimlerine sahip olarak doğan tapınak kedilerinin, ölen rahibin ruhunu taşıdığı söylenir. Birman kedileri Amerika’ya ilk kez 1959 yılında götürülmüştür, 1967 yılında ise kedi ırkı olarak tanınmıştır. Sakin ve uysal bir kedidir.

12. American Shorthair

american shorthair

Kökeni Amerika olan kısa tüylü bir kedidir. Ancak, büyük ihtimalle Avrupa kökenli kedilerden türemiştir. İlk American Shorthair kayıtları 1904 yılına aittir. Orta büyüklükte kedilerdir, ancak çok güçlü yapıdadırlar. Boynu kaslı, geniş göğsü ve gelişmiş ağzı vardır. Bacakları kalın ve kuvvetlidir. Evlerden haşereleri uzak tutmada çok başarılıdırlar. Bu ırka ait kedilerin tüyleri yoğun ve kalındır ve kışın tüyleri uzar. Tüylerinin yapısı oldukça serttir ki, onu korumada bu tüylerin önemi büyüktür. Arkadaş olabilecek yapıda ve uyumludur.

13. Chinchilla

Chinchilla

Bu kedinin ismi kürkünün benzerliği sebebiyle Güney Amerika kökenli bir kemirgen olan Chinchilla’dan gelir. İran Kedisi içinde bir renk varyantı olarak değerlendirenler vardır. Fakat aralarında yüz şekli bakımından büyük farklılıklar vardır. Chinchilla’lar İngiliz kökenli Sterling kedisi ile de karıştırılmaktadırlar, bunun sebebi Chinchilla türünün Sterling türünün atası olmasıdır. Chinchilla ırkı çoğunlukla sakin ve uysallığıyla bilinen kedilerdir. Melodik, yumuşak ses tonları vardır. Sevgilerini belli ederler, ilgi görmekten hoşlanırlar. Göz renkleri zümrüt yeşili ya da mavi-yeşil renkte ve koyu siyah sürmeli olabilir. Burunlarının ortasında siyah çizgi vardır ve burun kırmızı renklidir, patilerinin altı siyah renktir.

14. Keşmir Kedisi

kesmir

Tesadüfen ortaya çıkan bu tür İran kedisi ve Himalayan kedilerine benzeyen özellikler taşır, renkleri farklı bir ırk olarak ortaya çıkmıştır. Yüzleri geniş ve yuvarlaktır, burunlar da belirgin biçimde yuvarlaktır, ağızları ise burunlarına doğru çekik ve yuvarlaktır. Gözleri tam yuvarlak değildir, kulakları hafifçe öne doğru eğimlidir ve küçüktür. Kafa kısmında ve ayaklarında sık uzun tüyler vardır. Vücudundaki tüyler yoğun ve kabarıktır. Patileri küçüktür.

15. Sibirya Kedisi

sibirya kedisi

Rusya’nın yerli kedileridir. Orta büyüklükte güçlü bir kedi ırkıdır. Kasları belirgindir. Sırtı uzun ve hafifçe eğimlidir, hareket halindeyken düz görünür. Düz durduğunda arka bacaklar önlere göre hafif daha uzundur. Belirgin özellikleri kulak yapılarıdır. Hafif Alman kurdunu andıran sivri kulaklara ve ırklarına has olan kulak tüyleri bulunur. Sokak kedileri şeklinde doğal biçimde yaşadıkları ve üredikleri için belli bir standartı yaratmak güçtür. Bu nedenle her renkte olabilirler.

Kedilerle ilgili hazırladığımız diğer yazılarımızın da ilginizi çekebileceğini düşündük.

En Tatlı Kediler: En Sevimli Kedi Türleri
Kedilerin Dili ve Çıkardıkları Seslerin Anlamı
Türk Edebiyatı’ndan Kedili Öyküler
Türk Ressamların Fırçasından 14 Kedi Resmi
Sanat Dünyasına İlham Veren Kediler

Kaynak
Evcil Kedi Irkları, American Shorthair, Ragamuffin, Türkiye’de Bulunan Bazı Kedi Irklarının D-Loop Polimorfizminin Araştırılması, Ragdoll Kedilerinin Özellikleri Nelerdir?, Ragamuffin Irkı ve Özellikleri, Siyam Kedisi Karakteri, Siyam Kedisi Özellikleri

Kedi türleri olarak, yerli kediler ile atalarından gelen vahşi kuzenleri arasında farklılıklar vardır. Çoğu, evcil alt türde olduğu gibi beyni daha küçüktür. Çoğu, aynı zamanda nispeten sosyaldir ve doğal olarak evcildir.

Kedileri, yalnız yaratıklar olarak düşünmeye alışkınız. Vahşi doğada, çeşitli silvestris alt türlerinin yavruları çiftleşme olmadıkça veya yetiştirilmedikçe yalnız olma eğilimindedir.

Bu vahşi kedi kolonilerinin varlığı; evcil kediler ile vahşi kuzenleri arasında önemli davranışsal farklılıklar olduğunun belirtisidir.

Ülke olarak kedilere hayranlığımız ortada. Bu yüzden ki Türkiye kedilerle dolu şehirleriyle nam salmış bir ülke olarak da tanınıyor. Ayrıca günümüzde hemen hemen her evde köpekler ya da kediler ailelerimizin birer parçası.

Onları bu kadar seviyoruz fakat türlerinden ve bu türlerin karakteristik özelliklerinden haberdar mıyız, veya kaç çeşit kedi türü vardır?, büyük kedi türü nedir?

İşte, siz değerli okurlarımız için hazırladığımız bu sevimli kediler ve kendi türlerine özgü özelliklerinden bahsettik.

Bengal Kedisi

Evlere girmiş en vahşi görünümlü kedi türü Bengal kedileri. Adını ilk üretildiği Asya leoparlarından alan Bengal kedileri ilk bakışta, ormanın derinliklerine ait vahşi bir kediymiş gibi görünüyor. Orijinleri dolayısıyla bol bol egzersize ihtiyaç duyan bu tür kediler bol bol konuşmaktan da hoşlanıyor. Güçlü ve kaslı bir yapıları ve oldukça estetik duran leopar ve çiçeksi desenlerle bezeli bir kürkleri ile ön plana çıkıyor.

Bilimsel adı: Felis catus × Prionailurus bengalensis

Kariyerine başladığı yer: Amerika Birleşik Devletleri

Scottish Fold

Scottish Fold, bir kedi ırkıdır. Genellikle gri tonlarında olan Scottish Fold, 1961 yılında İskoçya’da bir çiftçi tarafından fark edilmiştir. Kulak kıkırdağındaki bir mutasyon sebebiyle öne ve aşağı katlanmış kulakları ile ünlüdür. Renkleri genellikle gridir ama diğer renklerde de görülebilir.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: İskoçya

İran Kedisi

İran kedileri basık burunları, uzun ve kabarık tüyleriyle ünlü, hemen hemen herkesin yuvarlak yüzü ve ufak ağzıyla uzaktan ayırt edebileceği bir kedi cinsidir. Bu sevimli kedi türü, kürkü nedeniyle sık sık bakıma ihtiyaç duyuyor. En sakin kedi cinsi hangisi diye soracak olursak, sessiz ve uysal İran kedileri oldukça asil duruşlu ve akıllı kediler.

Fars kedisi olarak da bilinir. İran üzerinden dünyaya dağılımı Horasan’dan ihraç edilen kedilerin 1620’li yıllarda Pietro della Valle tarafından Ankara üzerinden İtalya’ya gelmesiyle başlamıştır.

Bilimsel adı: Felis catus

Yaşam süresi: 10 – 17 yıl (Esaret altında)

Mavi Rus kedisi

Mavi Rus kedisi, kısa tüylü, uzun yüzlü gümüşi mavi renkte bir kedi ırkıdır. İlk olarak 1860’larda Kuzey Avrupa’da ortaya çıkmış daha sonra II. Dünya Savaşı sonrasında İskandinavya ve İngiltere’ye, oradan da Amerika’ya gelmiştir. karakteri ise sessiz kendini sevdirmek için çaba gösterme ihtiyacı duymayan bir kedidir

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Arhangelsk

Siyam Kedisi

Siyah maskeleri ve renkli gözleriyle belki de en alımlı kedi türlerinden Siyam kedileri eski adı Siyam olan Tayland’dan dünyaya yayılmış koca bir aile. Seslerini yükseltmekten çekinmeyen bu tür kediler hoşlandıkları ya da hoşlanmadıkları durumları size belirtmekten çekinmiyorlar. Uzun süre yalnız bırakılmaktan hoşlanmayan ve oyuncu bir tür olan Siyam kedilerine biraz nazlı kediler de diyebiliriz.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Tayland

Siyam Kedisi Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Tıklayın: Siyam Kedisi ve Cinsi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Maine Coon

Amerika yerlisi bir ırk olan Maine Coon’un kökenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte, Amerika’ya gelen denizcilerin yanlarında getirdikleri uzun tüylü kedileri (Geçmişte, erzakları yiyen sıçanlar veya fareleri kontrol altında tutabilmek için gemilerde kedi bulundurulması normaldi.), buradaki kısa tüylü kediler ile çiftleştirdikleri, ve bu ırkın temellerinin böyle atıldığı düşünülmektedir.

İlk yetiştiriciler 1960’lı yılların ortaları ve 1970’li yılların başlarında ortaya çıkmıştır ve günümüzde bildiğimiz haliyle Maine Coon kedisini geliştirmiştir.

Fare yakalamada çok iyi olduğu için, ilk başlarda çiftliklerde bu amaç için kullanılmış, zamanla popülerliği artmış ve ev kedisi olarak da tercih edilmeye başlamıştır. 1970’li yıllarda Avrupa ile dünyanın diğer bölgelerine tanıtılmıştır, ve günümüzde en popüler ırklardan bir tanesi haline gelmiştir.

Bilimsel adı: Felis catus

Uzunluk: 1 m (Yetişkin, Burundan kuyruğa)

Kariyerine başladığı yer: Maine, Amerika Birleşik Devletleri

Van Kedisi

Van Gölü bölgesinden çıktığı düşünülen Van kedisi ailesi de tıpkı diğer türler gibi karakteristik özelliklere sahip. Yetiştiği aileye oldukça bağlı bu tür, ev halkından bir ya da iki favori aile bireyini seçmeyi de ihmal etmez.

Van kedileri oldukça oyuncu ve yükseklerde dolaşmayı seven kediler. Bu yüzden Van kedisi sahipleri genellikle yüksek alanlarda kırılgan eşyalar bırakamazlar. Çünkü Van kedilerinin herkesin hoşuna gitmeyecek türden bir espri anlayışına sahip kediler. Ayrıca Van kedileri suyu seven nadir kedi türleri arasında.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Van Gölü

Ragdoll Kedisi

Sarılmayı en çok seven kedi türü desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Ragdoll kedileri kucağa alındıklarında hareketsizleşip durumlarından asla şikâyet etmez. Birlikte yaşadığı insanı kapıda karşılamak ve çağrıldığında gelmek gibi köpeklere benzer özellikleriyle de diğer kedilerden ayrılırlar.

Ragdoll renk nokta kat ve mavi gözlü bir kedi ırkıdır. Yumuşak ve ipeksi bir kaplamaya sahip, büyük ve kaslı yarı uzun tüylü kedilerdir. Amerikalı yetiştirici Ann Baker tarafından 1960’lı yıllarda geliştirilen doktora ve sicak mizaç ve şefkatli doğası ile tanınırlar.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Amerika Birleşik Devletleri, Kaliforniya

Sfenks Kedisi

Sfenks Kedisi

Tüy dökmeyen kedi arıyorsanız, Sfenks kedisi tam size göre.

Tüysüz olmalarıyla kolaylıkla ayırt edilebilen, insan canlısı ve aktif yapıları sayesinde kendini herkese sevdirebilen bir kedi türüdür.

Tüy dökmeyen Sfenks kedileri bir genetik mutasyon sonucu kazara ortaya çıkmış fakat farklılıkları sayesinde türetilmiş bir kedi türü.

sfenks kedisi

Sphynx, Dünyadaki birkaç tüysüz kedi cinsinden biridir. Kökeni Kanada’dır. Görüntüsünün aksine yumuşak huylu, sahibine bağlı ve cana yakın bir türdür. Ömürleri 8 ile 14 yıl arasındadır.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Toronto

British Shorthair

British Shorthair Büyük Britanya kökenli bir kedi ırkıdır.

En yaygın renk “British Blue” ve bakır renkte gözlerdir. Avrupa’nın en eski kedi ırkları arasında yer alan British Shorthair’in kökenlerinin, Romalılar tarafından Britanya Adaları’na getirilen Roma kedilerine dayandığı, bu kedilerin adadaki yerli kedi ırkları ile melezlendikleri, ve fare gibi hayvanları yakalama konusundaki ustalıklarından dolayı değer verilen ev hayvanlarına dönüştükleri düşünülmektedir.

19. yüzyılda, İngiltere’de safkan kedilere gösterilen ilginin artması sonucu, yetiştiriciler evcil kedilerinin tanınmasını istemiştir. British Shorthair ırkı kediler, ilk olarak Londra’da Crystal Palace’da 1871 yılında gösterilmiştir.

Ayrıca, British Shorthair kucak sever bir kedi cinsidir.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Büyük Britanya

Devon Rex

Tıpkı Sfenks kedisi gibi bir genetik mutasyon sonucu, İngiltere’nin Devonshire şehrinde kıvırcık tüyle doğan bir kedinin türetilmesiyle ortaya çıkan bir tür. Devon Rexler birlikte yaşadığı insanın yanından asla ayrılmıyor. Oturmayı en sevdiği yer de ev arkadaşının omuzları. Sizle birlikte yemek yemekten hoşlandığı gibi şişmanlamaya da meyilli olduğundan dikkatli olmakta fayda var.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Buckfastleigh

Habeş Kedisi

Eski adı Habeş olan Etiyopya’da ortaya çıkan bu tür kırmızı ve turuncu renkli tüyleriyle neredeyse hiçbir kediye benzemez. Habeş kedileri hızlı, akıllı ve oyuncu olmalarıyla biliniyor. Dikkatlerinden hiçbir şey kaçmıyor ve sürekli hareket halinde dolanıyorlar.

Bir kere bir Habeş kedisi ile yaşadığınızda diğer kedilerin aynı hissi yaratmadığı da söylentiler arasında. Abyssinian, ayrı kılların farklı renklerle birleştiği kendine özgü “kene” tekir paltolu, yerli kısa tüylü bir kedi türüdür.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Mısır

Kedi türlerinden biri de, Ankara Kedisi

Başkent Ankara’dan dünyaya yayılan Ankara kedileri, Türkiye dışında Avrupa ve Kuzey Amerika’da da popüler bir tür.

Bembeyaz tüyleri ve renkli gözleriyle alımlı olan Ankara kedileri oyunculukları ile çileden çıkarabilse de ailelerine bağlılıkları ve gösterdikleri sevgi ile her evde kabul görebilecek canlılar. İlk kez 17’nci yüzyılda denizciler tarafından Avrupa’ya götürülen Ankara kedisi 18’nci yüzyılda Avrupa soyluların sevgilisi haline gelmiştir.

Bilimsel adı: Felis catus

Yaşam süresi: 12 – 18 yıl

Kariyerine başladığı yer: Türkiye

Munchkin

Munchkin, oldukça yüksek enerjiye sahip orta boy kedi ırkları arasında yer almaktadır. Kısa bacak yapısı ile diğer kedi türlerinden kolayca ayrılabilen görünümü Munchkin kedisinin hızlı ve oynak olmasına bir engel teşkil etmemektedir.

Doğaya uygun yapısının yanı sıra evcil ortamda da oldukça mutlu olan Munchkin kedisi her daim sahibi ve çevresi tarafından sevilmek, ilgi görmek ve kucakta olmak isteyecektir.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Amerika Birleşik Devletleri

Kedi türleri arasında ilginç Norveç Orman Kedisi

Norveç Orman kedisi, Kuzey Avrupa kökenli bir yerli kedi cinsidir.

Bu doğal cins çok soğuk bir iklime adapte edilmiştir, üst kat parlak, uzun, su dökmeyen kıllar ve izolasyon için yünlü astarları vardır.

Norveç orman kedisinin atalarının, tarih öncesi zamanlarda Norveç’e göç eden kısa tüylü Doğu Avrupa kedileri olduğu, ırkın yalnızca sert Norveç kışlarına adapte olabilen kedilerin hayatta kalabilmesiyle, yani doğal seçilimle geliştiği düşünülmektedir.

Bununla birlikte, bu ırkın, o zamanlar bilinen dünyanın pek çok yerine yelken açan ve gemilerine kedilerini de alan Norveç Vikinglerin evcil hayvanları olduğu da iddia edilmektedir.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Norveç

Birman Kedisi

Kutsal Birman kedisi olarak da bilinen kedi Günümüzde Tayland’ın olduğu bölgede pek çok yüzyıl önce kahverengi ırklarının olduğu belgelenmiştir. Bunlar muhtemelen Antik Siyam (Tayland) Krallığı’nda Ayudhya bölgesinde yetiştirilen Thong Daeng veya Supalak kedileriydi.

Kahverengi kedilerin 1900′ lü yılların başlarında Birleşik Krallık’ a ithal edilmiş olduğu da kesindir, ancak o zamanlar bu kedilerin Siyam kedisinin farklı bir rengi olduğu düşünülmüştür.

Batılı kedi severler tarafından tanınan şekliyle Birman kedisi, ABD’ye Dr. Thompson tarafından 1930 yılında Birmanya’dan getirilen Wong Mau isimli küçük bir kahverengi kediden geliştirilmiştir.

Siyam kedisi eve alınabilecek en iyi kedilerdendir.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Myanmar (Burma), Fransa

Mısır Mausu

Mısır Mausu orijini Mısır olan kısa tüylü, üçgen kulaklı bir ev kedisi ırkıdır. Mısır mauları, Nil Nehri kıyısında çalışan çiftçilerin tarlalara dadanan tarla faresi, böcek ve yılanların yok edilmesinde yardımcı olduğu için 3000 yıla yakın bir süredir yetiştirilmektedir ve evcilleşmiş ilk kedi ırklarından biridir.

Bilimsel adı: Felis catus

Kariyerine başladığı yer: Mısır

İlginç kedi türlerinden biri de Oriental Shorthair

Oriental Shorthair, ilk olarak 1950 yılında İngiltere’de üretilmesi ile bugün ki görünümünü bir çok modern ırkın diğer ırklara aktarılması ile almaktadır. Akrabaları British Shorhair, Mavi Rus, Habeş ve Siyam kedisi olarak bilinmektedir. Oldukça özel ve gizemli olan bu kedi türü dünya üzerinde büyük kitleler tarafından popülerliğini korumaktadır.

Oriental Shorthair, oldukça hareketli ve yüksek enerjiye sahip ince ve zarif kedi türüdür. Sahipleri ile son derece güçlü bağlar kurabilen bu sevimli tür, aile ortamına uygun olması ile dünya üzerine bir çok kedi sever tarafından evcil ortamda büyütülmektedir.

Listemizin sonuna geldik. Sadece bu listedekiler değil, bu listeye sığdıramadığımız onlarca, yüzlerce, belki binlerce kedi türleri bulunmaktadır.

Yeni Tür Kedi Tilki

2019’da yeni keşfedilen Korsika’da Efsane Olduğuna İnanılan Yeni Bir Kedi Tilki Türü Keşfedildi.

Kedi-tilki sadece Fransa topraklarının güneydoğusundaki dağlık bir Akdeniz adasında olan Korsika ’nın Asco ormanındaki küçük bir şeritte bulunabilir.

Bir ev kedisi gibi görünebilir, ancak kedi-tilki’yi diğer evcil kedilerden ayıran şey uzun olan, daracık halkalı ve siyah uçlu eşsiz kuyruğu.

İnce vücudu ve alaca-kırmızı olan kürkünden dolayı hayvana “kedi-tilki” adı verilmiş. Kedigillerin Korsika’ya en başta insanlar tarafından bir fare-yiyen haşere kontrolcüsü olarak 8000 yıl önce Neolitik çağında getirilmiş olduğuna inanılıyor.

 

Detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Korsika’da Efsane Olduğuna İnanılan Yeni Bir “Kedi Tilki” Türü Keşfedildi

Kediler Hakkında Bilmediğiniz 20 Şey…

Kedilerin Tarihi Hakkında Genel Bilgiler

kaynağı değiştir]

Sanılanın aksine Scottish Fold ırkı kedilerin tamamı hastalıklı değildir. Ancak eğer Scottish Fold cinsi kedi, kendi cinsinden bir kediyle çiftleşirse doğacak yavrunun böbrek rahatsızlıkları, 2-10 yaş arasında ortaya çıkan kalp rahatsızlıkları veya Osteokondrodisplazi Hastalığıyla (Doğuştan Eklem Rahatsızlığı) doğması olağandır. Bu tür kediler hastalığa yatkın bir yapıya sahiptirler. Bundan dolayı sağlığı için haftada 1-2 kez kıllarının taranması, kulak ve göz sağlığının dikkate alınması ve özellikle rutin veteriner hekim kontrolünde tutulması gerekir. Ek olarak avcı yapısı dolayısıyla bulunduğu ortamdaki sinek, böcek gibi hayvanları avlarlar. Dolayısıyla parazitlere karşı çeşitli aşıların daha tam yetişkin olmadan önce yapılması önemlidir.

Ayırıcı Özellikleri[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır