hipofiz bezi incelmesi nedir / Hipofizin Az Çalışması: Hipopituitarizm

Hipofiz Bezi Incelmesi Nedir

hipofiz bezi incelmesi nedir

Hipofiz bezi beynin alt bölümünde yer alan yaklaşık 0,5 gramlık bir bezdir. Çeşitli hormonların salgılanmasında görevli olan bu bez, diğer endokrin bezlerde olduğu gibi, bir takım hormonların üretilmesinde ve insan bedenindeki diğer bölgelerin organlarının uyarılmasında rol oynar. Hipofiz bezi dışında diğer endokrin bezlere örnek olarak tiroid bezi, pankreas ve erkek testisleriyle kadın yumurtalıkları verilebilir. Endokrinoloji, bu bezlerle ilgili çalışmalar yapan, tanı ve tedavi süreçlerini yürüten bilim dalıdır. Bir iç hastalıkları uzmanı ilave eğitim alarak endokrinoloji uzmanı olabilmektedir.

Hipofiz Bezi Nedir?

Peki hipofiz bezi nedir ve hipofiz bezi nerede bulunur? Beynin alt tarafında yer alan bu bez, ortalama 0,5 gram ağırlığındadır. Hipofiz bezi görevi gereği, kendisi gibi diğer bezlerin işlevlerini yerine getirmesini sağlayan hormonları üretir. Hipofiz bezinin salgıladığı 5 farklı hormon vardır.

Hipofiz Bezi Hormonları

Hipofiz Bezi Hormonları
  • TSH: Tiroid bezinin faaliyet göstermesini sağlayan hormondur. Boğazın ön tarafında yer alan tiroid bezinin hayati derece önemli olan tiroid hormonunun üretimini denetler. Aynı zamanda TSH hormonu olmadan hem zihinsel hem de fiziksel olarak metabolik bir yavaşlama meydana gelir.
  • FSH/LH: Üreme organlarının harekete geçmesini sağlayan hormondur. Erkeklerde testislerin, kadınlarda da yumurtalıkların cinsel işlevlerini yerine getirmesini ve üremenin gerçekleştirilmesini sağlayan hormondur.
  • ACTH: Böbrek üstü bezinin harekete geçmesini sağlayan hormondur. Böbrek üstü bezinin kortizol salgılamasını denetleyen bu hormon, oldukça önemli hormonlardan birisidir. Çünkü kortizol, hem bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasından, hem tansiyondan hem de damaların içerisindeki sıvının olması gereken seviyede olmasından sorumludur.
  • Prolaktin: Süt üretimini uyararak harekete geçiren hormondur. Doğumdan sonra bebeğin emzirilebilmesi için en gerekli ve en önemli hormon prolaktindir. Fakat üzerine yapılan çalışmalarla, son yıllarda bağışıklık sisteminde görev aldığı da ortaya konmuştur.
  • GH: Büyüme hormonudur. Ergenlik döneminde boyun uzamasını sağlar. Fakat son 20 yılda yapılan çalışmalar, çok daha farklı görevlerinin de olduğunu göstermiştir. Hafızanın ve zihinsel işlevlerin sağlanmasından, yağ ve kas oranlarına, kemik dokusunun güçlendirilmesinden, kalp hastalıkları ihtimalinin azaltılmasına kadar birden fazla görevi bulunmaktadır.

Hipofiz Bezi Hastalıkları

Hipofiz bezi tarafından salgılanan hormonların fazla olmasına ya da eksik olmasına göre 2 farklı hastalık grubu bulunmaktadır. Hipofiz bezinin salgıladığı temelde 5 hormon bulunur ve bu hormonlardan bir ya da bir kaçının az olmasına hipofiz yetmezliği denmektedir. Hipofiz yetmezliği, tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Hipofiz Yetmezliği Nedenleri

Hipofiz yetmezliğinin en büyük nedeni, iyi huylu tümörlerin fazla büyümesine bağlı olarak, bez dokusunun baskıya uğraması ve olması gerekenden fazla ya da az hormon üretmesidir. Bunun yanında, kadınların doğum sonrasında fazla kanamalarının olmasına bağlı olarak da hipofiz bezi zarar görebilmektedir. Öte yandan, trafik kazası ya da düşme gibi ciddi kafa travmalarının da hipofiz yetmezliğine neden olabileceği son yıllarda ortaya çıkartılmıştır.

Hipofiz Yetmezliği Belirtileri

Hipofiz bezinin yetersizliğinin bilinen en büyük özelliği, belirtilerinin çok az olması ve hatta hiç görülmemesidir. Bu yüzden hastaların bir çoğunun, hipofiz yetmezliğiyle yıllarca yaşadığı gözlemlenir. Bununla birlikte hastaların, çok başka şikayetlerle doktora gittikleri görülür. Genel olarak hipofiz yetmezliği ile birlikte ortaya çıkan şikayetler şunlardır:

  • Baş ağrısıyla birlikte ya da baş ağrısı olmaksızın ortaya çıkan görme azalması
  • Erkeklerde cinsel işlev kaybı görülmesi, vücut kıllarının dökülmesi ve tıraş olma sıklığının azalması. Aynı zamanda istenildiği halde çocuk sahibi olamama da görülebilmektedir.
  • Kadınlarda regl problemleri, çocuk sahibi olamama ve adet kanamalarının sebepsiz yere tamamen bitmesi
  • Sürekli üşüme, uyuma isteğinin artması, istemsiz kilo alma, cildin kuruması, yorgunluk, tansiyon düşüklüğü, baş dönmeleri, fazla su içme ve fazla idrar çıkarma.

Yukarıda yer alan belirtiler çok sayıda hastalığın belirtisi olabilmektedir. Tipik olarak hipofiz bezi yetmezliğinin belirtileri olarak ortaya konamazlar. Ancak yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı uzun zamandır devam ediyorsa ve farklı hastalıkların teşhisi yapılamamışsa, hipofiz yetmezliğinden şüphe duyulmalıdır.

Hipofiz Yetmezliği Tedavisi

Teşhisin konulmasıyla birlikte bir endokrinoloji uzmanı tarafından tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Tedavi sürecinde eksikliği belirlenen hormonlar vücuda verilmelidir. Doktor, ilaçları ve dozajlarını, hastanın durumuna göre belirleyecektir. Tedavi, eksikliği belirlenmiş hormona ve eksikliğinin seviyesine göre yaşam boyu devam edebilir. Bu da rutin olarak endokrinolojik muayeneler yapılması gerektiğini göstermektedir. Doğru seviyelerde tedavi verilmesi halinde, hipofiz yetmezliğine bağlı olarak gelişen ya da gelişebilecek olan bozuklukların önüne geçmek mümkündür. Hastalar genellikle hipofiz bezi nasıl güçlendirilir sorularıyla araştırmalar yaparlar. Bu tarz araştırmalar yapan hastalar için internet üzerinde çok fazla bilim dışı bilgi yer almaktadır. Hastaların böylesi yanlış bilgilere hiçbir şekilde inanmaması ve doktorunun önerdiği yoldan tedavi olması gerekmektedir.

Hipofiz Bezi Tümörü

Hemen hemen her 5 insandan birisinde hipofiz bezi tümörü görülebilmektedir. Ancak bu tümörler genellikle iyi huylulardır ve tıp dilinde hipofiz adenomları olarak adlandırılmışlardır. Bir insanın hayatı boyunca herhangi bir belirti göstermeden ve hiçbir zarar vermeden kalabilen bu tümörler, eğer gereğinden fazla büyürse (hipofiz bezi büyümesi olarak da bilinir) bir takım zararlara neden olabilirler. Tümörün büyümesi, bedenin ihtiyaç dışı seviyede hormon üretmesine neden olabilmektedir. Bu da beraberinde tehlikeli sağlık problemlerinin doğmasına neden olabilir. Hipofiz bezi tümörü, kafatası içerisinde çıkan tümörlerin yüzde 15&#;ini oluşturmaktadır.

Hipofiz bezinin hasar görmesi sonucu hormonlarını salgılayamamasına hipofiz yetmezliği veya tıp dilindeki adıyla  ‘’hipopituitarizm’’ denir.

Hipofiz yetmezliği hipofiz bezinin hasar görmesi nedeniyle olabildiği gibi hipotalamustan salgılanan hormonların azlığı veya yokluğu sonucu da olabilir. 

Hipofiz yetmezliği olunca hipofizden salgılanan hormonlar az salgılanacağı için diğer salgı bezlerinde de yetmezlik gelişir. Örneğin TSH az salgılandığı için tiroid bezi iyi çalışamaz ve tiroid hormon azlığı (hipotiroidi) oluşur. ACTH az salgılandığı için adrenal bez yetmezliği yani kortizol hormon yetmezliği oluşur. FSH ve LH az salgılanırsa yumurtalık veya testis iyi çalışamaz. 

Hipofiz Yetmezliğinin Nedenleri:  
3)Hipofiz bezindeki tümörler ve kraniofarinjioma isimli tümör: Hipofizdeki tümörlere adenom denir. Bunlar 1 cm’den büyük ise hipofiz hormonlarında eksiklik başlar. Kraniofarinjioma tümörü de hipofiz yetmezliği yapar. 
4)Doğum sırasında aşırı kanamaya bağlı hipofiz bezinin harap olması (Sheehan sendromu): doğum sonrası süt gelmez, adetler başlamaz, kıllar dökülür. 
5)Sarkoidoz, hemokromatoz gibi hastalıkların hipofiz bezini tutması
6)Kafa travması geçirenlerde, sporcularda
7)Kafaya yönelik radyoterapi ve hipofize yönelik radyoterapi (ışın tedavisi) ve gama knife  tedavisi  görenlerde   hipofiz yetmezliği gelişebilir.
8)Hipofiz ameliyatlarından sonra gelişebilir. 
9)Doğumsal olarak bazı genetik bozukluklar sonucu görülebilir (GLI2 gen mutasyonu gibi) 
10)Anevrizmal subaraknoid kanama sonrası görülebilir
11)IgG4 -related hastalık hipofizitisi olarak görülebilir.
12)Kanser metastazlarında
13)Hipoksik durumlar

Hipofiz Yetmezliğinde Belirti ve bulgular:

Hipopituitarizmde klinik değişiklikler başlıca 2 farklı sebebe bağlıdır;

funduszeue.infozde tümör varsa ona bağlı baş ağrısı, görme alanı bozulması oluşur.  
funduszeue.infoz hormonu azlığına bağlı salgı bezi yetmezliğine bağlı şikayetler: İlerleyen hipopituitarizmde öncelikle büyüme hormonu ve FSH, LH eksilirken son dönemde  TSH, ACTH ve ADH’da eksilme görülür. Ancak bu hormon azalma  sırasında değişiklik  de olabilir.  Yetişkinlerde büyüme hormonu eksikliğinin belirtileri silik olduğu için ilk belirtiler FSH ve LH hormon eksikliğine yani testis veya yumurtalık yetmezliğine ait olur. 

FSH ve LH Eksikliği Belirtileri:

Menopoza girmemiş bir kadında FSH, LH eksilirse adet bozukluğu en erken bulgudur.  Adet sıklığında azalma veya tamamen yok olması ve memeden süt gelmesi oluşabilir.  Doğumdaki aşırı kanamadan dolayı hipofiz yetmezliği varsa prolaktin hormonu olmayacağı için süt olmaz.  Ergenlik döneminde başlarsa koltuk altı ve seks organı civarında kıllanma olmaz. Penis ve testis gelişimi olmaz. 

Erkeklerde libido azalması, ereksiyon bozukluğu ve sperm azlığı oluşur. Sakal tıraşı sıklığında azalma, yorgunluk, kas erimesi, bazen meme büyümesi,  koku alma bozukluğu gelişebilir.  Adolesan dönemde ergenliğe girmede gecikme ve ses incedir. 

Büyüme hormon eksikliği

Çocuklarda doğumsal olarak sadece büyüme hormonu eksikliği daha fazla görülürken yetişkinlerde sıklıkla diğer hipofiz hormonlarında eksiklikle birlikte olur. Yetişkinlerde büyüme hormon eksikliğinde karında yağ toplanması, kas kitlesinde azalma, güçsüzlük, egzersiz kapasitesinde azalma, enerji azlığı, kendini kötü hissetme, depresyon, sosyal izolasyon görülür. Cilt ince ve kurudur Hem büyüme hormonu eksikliğine hem de seks hormon azlığına  bağlı  olarak yüzde ince kırışıklıklar olabilir. Çocukların boyları akranlarına göre kısadır. 

TSH eksikliği 

TSH eksikliğine bağlı tiroid yetmezliği (hipotiroidi) belirtileri yani soğuktan hoşlanmama, kabızlık, halsizlik, iştah azalması, kilo alma, ses kalınlaşması, depressif değişiklikler vardır. TSH eksikliğinde guatr görülmez. 

ACTH eksikliği

ACTH eksikliğine bağlı olarak adrenal bez az çalıştığından, yani kortizol hormonu kanda az olduğu için halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, kilo kaybı, şeker düşüklüğü görülür. Bu hastalarda eğilip kalkmakla tansiyon düşmesi (hipotansiyon), nabız sayısında azalma (bradikardi) ve  kas gücünde azalma vardır. Hastalarda bu şikayetler stresli bir durumda artar.

Prolaktin eksikliği:

Prolaktin eksikliğine bağlı tek belirti aşırı kanamalı doğum sonrası hipofiz bezi harap olan kadınlarda  süt gelmemesidir.  

ADH Hormon eksikliği:

Kafa travması veya beyin ameliyatları veya hipofiz ameliyatları sonrası  geçici olarak ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda kalıcıdır. ADH eksikliğinde hastalarda ağız kuruluğu, çok su içme, çok idrara çıkma oluşur. 

Laboratuvar Bulguları: 

Kansızlık (anemi), kan şekeri düşüklüğü, kanda sodyum düşüklüğü vardır. Kan yağları yükselir. Kemik erimesi sıktır. 

Teşhis:

Tiroid hormonları, seks hormonları ve kortizol hormonları bir hastada düşükse hipofiz yetmezliği akla gelir. Büyüme hormonu ve IGF-1 testleri de yapılır. 

Kesin teşhis için bazı testler yapılması gerekir. 

Tedavi:

Eksik olan hormonlar yerine konur. Yani hangi hormon eksikse o hormon ilacı verilir.  ACTH eksikliğinde kortizon ilaçları (hidrokortizon mg/gün veya prednizolon ,5 mg/gün veya metilprednizolon mg/gün) hasta tarafından kullanılır. Operasyon, travma, enfeksiyon durumlarında bu doz kat arttırılır. 

TSH eksikliğinde   levotiroksin ilacı kullanılır.  Tedaviye cevap TSH ile değil klinik olarak ve serum tiroksin düzeyine göre yapılır. 

FSH, LH eksikliği için kadınlarda östrojen  tedavisi yapılır. Yeterli östrojen tedavisi ile seks karakterleri oluşur ve kemik erimesi önlenir. Yine bu sayede kendini iyi hissetme sağlanır. Her adetin  günlerinde progesteron  bileşikleri eklenir. Östrojen tedavisi 50 yaşa kadar devam edilmelidir. 

Erkeklerde libido ve ereksiyonun sağlanması, yeterli sakal gelişimi, kas gücünün sağlanması, osteoporozun önlenmesi ve tedavisi için mg/3 haftada bir testosteron ilacı kas içine  yapılır. Cilde yapıştırılan testosteron ilaçları   da vardır.  Çocuk isteyen hastalarda FSH, LH ilaçları  kullanılır. 

Büyüme hormonu eksikliğinde çocuklarda büyüme hormonu kullanılır. Son yıllarda aterosklerozu (damar sertliğini) azaltıcı ve vücut yağ dağılımını düzeltici etkileri nedeniyle büyüme hormonu eksikliği olan yetişkin hastalarda da büyüme hormonu   tedavisi yapılmaktadır.

Oksitosin eksikliğinin tedavisinin nasıl yapılacağına dair çalışmalar devam etmektedir. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası