kırmızı lahana neye iyi gelir / Kırmızı lahana suyu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? - Eski Tadında

Kırmızı Lahana Neye Iyi Gelir

kırmızı lahana neye iyi gelir

Kırmızı Lahananın bilinmeyen faydaları: Antioksidan kaynağı Kırmızı-Mor Lahana mucizesine bakın!

mask

Kırmızı lahana, çok eski devirlerde tüketilen hala günümüzde de sağlıklı beslenme reyonlarında yerini alan bir lahana türüdür. Kat kat yapraklarının her birinde sağlığınız için bulunmaz faydalar barındırır. Akdeniz kökenli olan bu sebze, zayıflamak isteyenden kansere önlem almak isteyenlere kadar etkili olmaktadır. Kırmızı lahana, manganez, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi minerallere sahiptir. Kırmızı lahana, glukozinolatların ve anti-oksidanların varlığı nedeniyle 'anti-kanser' yani kanser önleyici besinlerdendir. Diyet lifi, K vitamini, B6 vitamini bakımından zengindir ve tiamin, riboflavin, retinol ve folat içerir. İşte bu mucizevi besinin az bilinen faydaları ve şifa olduğu tüm problemleri derledik. Ayrıntılar haberimizin devamında yer alıyor. 

Haberiniz devam ediyor, diğer sayfaya geçiniz 

2/6
KIRMIZI LAHANANIN BESİN DEĞERİmask

KIRMIZI LAHANANIN BESİN DEĞERİ

gram kırmızı lahana 30 kalori içerir. Düşük kalorilidir, kilo aldırmaz. Lif bakımından iyi bir kaynaktır. Tokluk hissi verir, bağırsakların düzelni çalışmasını sağlar.

Haberiniz devam ediyor, diğer sayfaya geçiniz 

3/6
KIRMIZI LAHANANIN FAYDASImask

KIRMIZI LAHANANIN FAYDASI

  1. Göz sağlığını korur
  2. Kalp dostudur
  3. Sindirimi kolaylaştırır
  4. Kanserli hücreleri önler
  5. Şeker hastalığının etkilerini hafifletir
  6. Kas ve kemik gelişimini destekler
  7. Üst solunum yolunu rahatlatır

Haberiniz devam ediyor, diğer sayfaya geçiniz 

4/6
mask
  • Kırmızı lahana, çok güçlü bir antioksidan olan C Vitamini açısından zengindir. C vitamini, zararlı mikroplara karşı ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerini oluşturup vücudu hastalıklardan korur.
  • Kırmızı lahana bol miktarda folik asit ve potasyum içeren bir sebzedir. C ve K vitaminleri bakımından da zengindir.
  • Deri hastalıklarının, mide, akciğer ve bağırsak rahatsızlıklarının engellenmesinde rol oynar.
  • Zinde hissettirir.
5/6
mask
  • Kırmızı lahana tüketiminin cilt, mide, bağırsak ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini azalttığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
  • Kırmızı lahana, vücudumuzda zararlı serbest radikallere karşı hareket ederek yaşlanmayı geciktirir, yüksek antioksidan içeriği ile kırışıklıklar ve yaşlılık lekelerini geçirir ve cildinizi genç, pürüzsüz tutmaya yardımcı olur.
  • Diüretik etki gösterir yani idrar söktürür.
  • Alzheimer hastalığının önlenmesinde etkilidir. 
6/6
mask
  • Mayalanmış kırmızı lahana gut hastalığının ve hazımsızlığın tedavisinde kullanılır.
  • Kan yapıcı bir besindir. Kansere yakalanma riskini düşürür.
  • Cilt sağlığını destekler.
  • Yaşlanma belirtilerini geciktirir, kalp krizini engeller.
  • Kan dolaşımını rahatlatır.

  • Balgamın dışarı atılmasını kolaylaştırır.





Mor Lahananın Sağlığa 30 Faydası Ve Zararları, Yan Etkileri

Kırmızı Lahananın Sağlığa Muhteşem Faydaları Ve Bilinmeyen Zararları

Mor lahana olarak da bilinen kırmızı lahana sağlık için çok faydalı besinlerdendir. Özellikle turşu olarak yapılıp tüketilmesi bağırsak florasını güçlendirir, kabızlık, gaz, şişkinlik vb tüm mide sorunlarına deva olur

Kırmızı lahana, manganez, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi minerallere sahiptir . Kırmızı lahana, glukozinolatların ve anti-oksidanların varlığı nedeniyle 'anti-kanser'  yani kanser önleyici seafoodplus.info lifi, K vitamini, B6 vitamini bakımından zengindir ve ayrıca tiamin, riboflavin, retinol ve folat içerir.

Kırmızı (Mor) Lahananın Faydaları Nelerdir?

  1. gram kırmızı lahana 30 kalori içerir. Düşük kalorilidir, kilo aldırmaz. Lif bakımından iyi bir kaynaktır. Tokluk hissi verir, bağırsakların düzelni çalışmasını sağlar.
  2. Kırmızı lahana, çok güçlü bir antioksidan olan C Vitamini açısından zengindir . C vitamini, zararlı mikroplara karşı ilk savunma hattını oluşturan beyaz kan hücrelerini oluşturup vücudu hastalıklardan korur.
  3. Kırmızı lahana tüketiminin cilt, mide, bağırsak ve akciğer kanserlerine yakalanma riskini azalttığı, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.
  4. Kırmızı lahana, vücudumuzda zararlı serbest radikallere karşı hareket ederek yaşlanmayı geciktirir, yüksek antioksidan içeriği ile kırışıklıklar ve yaşlılık lekelerini geçirir ve cildinizi genç, pürüzsüz tutmaya yardımcı olur.
  5. Diüretik etki gösterir yani idrar söktürür.
  6. Alzheimer hastalığının önlenmesinde etkilidir. Beyin hücrelerini koruyan ve uzun süreli hafızanın güçlenmesini sağlayan kırmızı lahana, bunu içerdiği fisetin yani polifenoller ile gerçekleştirir. Polifenoller alzheimera karşı koruyucudur ve tedavide büyük rol oynar.
  7. Gut ve romatizma hastalıklarına faydalıdır.
  8. Vücuda güç verir, bağışıklık sistemini güçlendirir.
  9. Kırmızı lahana bol miktarda folik asit ve potasyum içeren bir sebzedir. C ve K vitaminleri bakımından da zengindir.
  10. Deri hastalıklarının, mide, akciğer ve bağırsak rahatsızlıklarının engellenmesinde rol oynar.
  11. Kendimizi daha zinde hissetmemize yardımcı olur, enerji düzeyimizi artırır.
  12. Kan dolaşımını rahatlatır.
  13. Balgamın dışarı atılmasını kolaylaştırır.
  14. Hazımsızlığa iyi gelir. İdrar söktürücü olmasıyla bilinir.
  15. B, C, E vitaminleri, antioksidanlar, sülfür, potasyum ve folik asit hazinesidir.
  16. Mayalanmış kırmızı lahana gut hastalığının ve hazımsızlığın tedavisinde kullanılır.
  17. Kan yapıcı bir besindir. Kansere yakalanma riskini düşürür.
  18. Cilt sağlığını destekler.
  19. Yaşlanma belirtilerini geciktirir, kalp krizini engeller.

Kırmızı lahana faydaları saymakla bitmeyen lezzetli bir sebze olmasına rağmen gaz problemine yol açma ihtimali de mevcuttur. Yemeğin ardından papatya, rezene ve kimyon gibi çaylar tüketmek faydalı olacaktır.

  1. Son derece az kalorilidir. Formunu korumak isteyenler kırmızı lahanayı güvenle tüketebilir. Lif içeriği yoğundur. Bu sebeple diyet listelerinde yer verilmesi önerilir.
  2. Soğuk algınlığı, grip ve benzeri hastalıklara engel olur. Her gün bir porsiyon kırmızı lahana tüketmek, vücudu daha dayanıklı bir hale getirir.
  3. Vitamin ve mineral deposu olan bu sebze, salataların lezzetine lezzet katmaktadır.
  4. Kırmızı lahanada glutamin adı verilen belirli bir amino asidin varlığı, ülserlerle ilişkili ağrı ve iltihabı azaltmada etkilidir.
  5. Kırmızı lahana tüketirken ölçülü olunmalıdır. Aşırı tüketilmesi iyot emiliminin azalmasına yol açar. Kırmızı lahanaya bir miktar tuz eklemek ya da iyot içeren besinlerle eşlik etmek bu oranın dengelenmesine yardım edecektir.
  6. Kırmızı lahananın yararları antioksidan etkisiyle de kendini gösterir. Vücudu toksinlerden arındıran kırmızı lahana, bu özelliğiyle toksinlerin artrit, romatizma ve cilt problemlerine sebep olmasını da önler.
  7. Kırmızı lahana, kemik büyümesi ve mineral yoğunluğunu korumak için gerekli olan kalsiyum, magnezyum , manganez ve diğer önemli mineralleri içerir. Bu sebzede K vitamininin varlığı, onu tüketen insanlarda osteoporoz riskinin büyük ölçüde azaltılmasını sağlar. Bunun nedeni, K Vitamininin kemik kalsiyumunu korumak için gerekli olan protein miktarını arttırmasıdır .

Kırmızı Lahana Nasıl Tüketilmelidir?

  1. Kırmızı lahana bir takım besinlere ve vitaminlere sahiptir ve çeşitli şekillerde tüketilebilir. Ham olduğunda en yüksek beslenmeyi içerir. Sebze ısıtıldığında beslenme faydaları azalmaya başlar. Bunun için salata olarak tüketilmesi yahut turşu yapılması önerilir.

Kırmızı Lahananın Zararları Nelerdir?

  1. Kırmızı lahana gaza neden olan yiyeceklerdendir. Özellikle gebe ve emziren kadınların çok miktarda tüketmesi sıkıntı olabilir.
  2. Kırmızı lahana yiyen emziren annelerin bebeklerinde kolik görülebilir.
  3. Hipotiroidizm, tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanır. Böyle bir durumdan muzdarip olan kişi kırmızı lahana tüketirse bu durum kötüleşebilir. Ayrıca, diyabetik insanlarda kırmızı lahana kan şekeri seviyesini etkilediğinden bu sebze tüketimi aşırıya kaçmamalıdır.

Kırmızı lahananın çok miktarda tüketimi şu sorunlara da sebep olabilir;

  1. Ciltte kızarıklık
  2. Mide bulantısı
  3. İştah kaybı
  4. Gaz sıkışması, gaz sancısı
  5. Şişkinlik
  6. Hazımsızlık
  7. Hipotiroidi

Diyetisyen Merve Öz’den Kırmızı Lahana Salatası Tarifi

  1. ½ kırmızı lahana
  2. 1 kâse yoğurt
  3. 1 diş sarımsak
  4. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  5. 1 küçük kuru soğan
  6. Tuz

1 adet küçük kuru soğanı ufak ufak doğruyoruz. Mor lahanayı rendeliyoruz. (Bunun için rondo da kullanabiliriz.) Kuru soğanların içerisine 1 yemek kaşığı tuz ekleyip biraz soteliyoruz. Ardından rendelediğimiz mor lahanaları soğanların üzerine ilave edip sotelemeye devam ediyoruz. Sotelediğimiz sebzeleri bir salata kâsesine aktarıyoruz. Diğer taraftan da 1 diş sarımsağı rendeleyip yoğurda ekliyoruz. Sonra hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu, salata kâsesindeki mor lahana ile karıştırıyoruz. Bu tarif 2 kişilik olup 1 porsiyonu takriben kaloriye denk gelmektedir.

Kara Lahana Mor Beyaz Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Püf Noktaları Neler? Tıklayınız

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir