hamilelikte d vitamini faydaları / Hamilelikte Alınması Gereken Vitaminler ve Gıda Takviyeleri |Uni Baby

Hamilelikte D Vitamini Faydaları

hamilelikte d vitamini faydaları

Hamilelikte D vitaminin bebeğe faydası olur mu?

Haberin Devamı

Hamilelikte D vitamini kullanımı önemli bir yere sahiptir. D vitamini anne gebelikte tüketmelidir. D vitamini hem bebeğiniz hem de sizin için gereklidir. D vitamininin görevi ise kalsiyum ve fosforun kan seviyelerini düzenler. D vitamini sizin ve bebeğinizin kemik gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Gebelikte D vitamini tüketimi aksatılmamalıdır. Gebelikte D vitamini yetersiz alınmış olur ise doğacak bebekte iskelet bozuklukları görülür. D vitamini çok önemli bir vitamindir ve gebelikte tüketimi bebeğinizi de doğrudan etkiler. Eğer D vitamini yeterince alınmış ise bebeğinizin diş gelişimini, iskelet gelişimini doğrudan etkiler. Kısacası gebelikte D vitamininin yeri önemlidir. Omega 3’ü yani balık yağı tüketiminde oldukça önemli yere sahiptir. Omega 3’ü balık, yeşil sebze, ceviz ve ayçiçeğinden karşılayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hamilelikte D vitaminin bebeğe faydası olur mu

Bebek ihtiyacı olan omega 3’ü annenin yediği besinlerden karşılar. Eğer anne yeterli kadar omega 3 almıyor ise annenin depolarından alır. Bu depolar beyin dokusundadır. Aslında bu depolardan eksilmemesi gerekmektedir. Çünkü beyin dokusunda da hasarlara sebep olabilir. Omega 3 bebeğin beyin ve sinir gelişimi için çok önemlidir. Beyin ve sinir gelişimi son 3 ayda olur. Son 3 ayda balık yağı tüketimi daha çok yapılmalıdır. Balık yağı fazla alındığında kanama eğilimi yapar. Bundan dolayı yeteri kadar alınmalıdır. Ve kan sulandırıcı kullanan kişilerin çok tüketmemeleri gerekmektedir. D vitamini de balık yağı da bebeğinizin gelişimi için gerekmektedir. 

Toparlayacak olursak anne adaylarının gebelikte D vitamini ve omega olması gerekmektedir. D vitamini bebeğiniz ve gebe içinde oldukça önemlidir. D vitamini her insan için önemli olduğu gibi, gebeler içinde çok çok önemlidir. D vitamini görevi ise kalsiyum ve fosforun kanda emilimini sağlar, ve seviyelerini düzenler. 

[fotogaleri=,,]

ANNE KARNINDA BEBEK GELİŞİMİ

#Anne Beslenmesi#Gebelik#Hamilelikte

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Gebelikte Vitamin ve Mineral Takviyesi

Gebelikte bebeğin gereksinimleri nedeniyle, annenin alması gereken vitamin ve mineral miktarı artmaktadır.

Vitamin ve minerallerin yararları nelerdir?

Vitamin ve mineraller vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişmede önemli rol oynamaktadır. Gebelikte bebeğin gereksinimleri nedeniyle, annenin alması gereken vitamin ve mineral miktarı artmaktadır. Gereksinimler yeterli oranda karşılanmadığı durumda hem anne ve hem bebeğin sağlığı olumsuz etkilenmektedir.

Gebelikte vitamin ve mineral takviyesi almalı mıyım?

İçeriğinde sebze, meyve, yağsız kırmızı et, beyaz et ( kümes hayvanları ve balık), fermente süt ürünleri, baklagiller ve tahıl grubu bulunan sağlıklı bir diyet uyguladığınızda; ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri beslenmeyle doğal yoldan alabilirsiniz. Ancak ülkemizde folik asit, D vitamini ve iyot eksikliği sık görülmektedir. Bu durumda vitamin ve mineral takviyesi kullanımı hayati bir önem taşımaktadır.

Vitamin ve mineral takviyesine ne zaman başlamalıyım?

İdeal olarak, gebelik planlayan her kadında anne ve çocuk sağlığını optimize etmek için diyet değişiklikleri, vitamin ve mineral desteği gebe kalmadan önce başlanmalıdır. Beslenme değerlendirmesi ve danışmanlık hamilelik boyunca ve emzirme döneminde devam etmelidir.

Folik asit

Folik asit B vitaminlerinden biridir ve anne karnındaki bebeğin spina bifida (bebeğin omurgası ve omuriliğinin rahim içinde düzgün şekilde gelişmemesi ve omurgada bir boşluk oluşması) riskini önlemektedir. Folik asit takviyesi almak ayrıca doğumdan sonra bebekte olası kalp hastalıkları ve beyin tümörü gelişim riskini azaltmaktadır.

Önerilen günlük doz mikrogramdır (mcg). İdeal olarak, gebelik planlanan dönemde folik asit almaya başlanmalı ve gebelik haftasına ulaşıncaya kadar kullanıma devam edilmelidir. 

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza danışarak daha yüksek doz (günlük 5 mg) folik asit almanız tavsiye edilebilir: 

D vitamini

D Vitamini herkes için vazgeçilmez bir vitamindir. Yeterli gün ışığı alamamak ya da yapısal olarak D vitamini rezervlerinin düşük olması ile çoğu kişide D vitamin eksikliği görülebilmektedir. Gebelik döneminde D vitamini takviyesi almak annenin bütüncül sağlığı ve bebeğin sağlıklı gelişimi ile doğumu ve büyümesi için elzemdir. Yeterli D vitamini takviyesiyle bebeklik ve çocukluk döneminde olası raşitizm riski azaltılabilir. Ülkemizde yaygın D vitamini eksikliği görülmesi nedeniyle Sağlık Bakanlığı her gebeye haftadan sonra ve emzirme döneminde de IU D vitamini önermektedir.

İyot

İyot eksikliği, anne ve bebekte hipotiroidi hastalığı için potansiyel bir risk oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) hem hamile hem de emziren kadınlar için iyotlu tuz kullanımı ve mcg iyot alımını önermektedir. İyotlu tuzlar cam bir kavanozda, güneş ışığına direkt maruz kalmadan saklanmalıdır.

Kolin

Kolin, anneden fetuse (anne karnındaki bebek) yüksek oranda taşınan bir B vitamini türüdür. Yeterli kolin alımı, merkezi sinir sisteminin gelişimi için çok önemlidir. Bebeklerde bilişsel işlev (bilinç, bellek, algılama, soyut düşünce, yargılama gibi zekâ ve yönetici işlevleri) üzerinde olumlu bir etki göstermektedir. Yumurta, et, balık ve süt ürünleri, Meksika fasulyesi, Brüksel lahanası, brokoli ve ıspanak iyi kolin kaynaklarıdır. 

Demir

Demir vücudumuz tarafından kırmızı kan hücrelerinde organlara ve dokulara oksijen taşıyan bir madde üretmek için kullanılır. Gebelik döneminde fetüsün (anne karnındaki bebek) oksijen ihtiyacını karşılamak için artan kan yapımı ile beraber demir ihtiyacı da normalin iki katı kadar artmaktadır. Demir eksikliğinde anemi (kansızlık) görülebilir ve buna bağlı olarak gebelik kayıpları yani düşükler, erken doğum, doğum sonrası kanama, fetusta gelişme geriliği görülebilir. İleri derecede demir eksiklikleri anne ölümlerine de sebep olabilir. Günlük demir takviyesi ihtiyacı 27mg’dır. Yağsız kırmızı et, kümes hayvanları, balık, kuru fasulye ve bezelye iyi birer demir kaynağıdır. Demir bakımından zengin gıdalar, turunçgiller ve domates gibi C vitamini açısından zengin gıdalar ile tüketilirse, demir daha iyi emilmektedir. Özellikle et grubu ile birlikte yoğurt gibi süt ürünleri tüketilmemelidir. Süt ve ürünleri demir emilimini azaltmaktadır.

Kalsiyum

Kalsiyum, fetusun kemik ve diş yapısını oluşturmaktadır. 19 yaş ve üstü hamile kadınlar da dahil olmak üzere tüm kadınlar günde mg kalsiyum almalıdır. Annenin kalsiyumu gıdalarla alması önerilmektedir. Yağsız süt, kefir, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri iyi birer kalsiyum kaynaklarıdır. Süt ürünlerini sindirmekte zorlanıyorsanız brokoli ve koyu yapraklı yeşilliklerden kalsiyum alabilirsiniz. 

Omega-3

Omega-3 yağ asitleri, birçok balık türünde doğal olarak bulunan bir yağ türüdür. Fetusun beyin gelişimi için oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Omega-3 yağ asitlerinden en fazla faydayı elde etmek için, kadınlar gebe kalmadan, gebelikte ve emzirirken haftada en az iki porsiyon balık yemelidir. Gebe kadınların balık tüketmesi mümkün değilse en az mg, EPA/ DHA oranı 3/2 olan, trigliserid formda omega-3 yağ asidi takviyesi alması önerilir.

K vitamini

Kanın düzgün bir şekilde pıhtılaşması için K vitamini gereklidir. Yeni doğan bebeklerin K vitamini seviyeleri düşük olduğundan kanama riskleri olur. Bunu önlemek için doğumdan sonra bebeğinize K vitamini yapılacaktır. Bebeğinizin özellikle kanama riski altında olduğu düşünülmedikçe hamilelik sırasında K vitamini takviyesi almanıza gerek yoktur.

A vitamini

A vitamini fazlalığı fetüsün sinir sisteminin gelişimine zarar verebilir. Bu yüzden gebelik sırasında mikrogramdan fazla A vitamini içeren takviyelerden kaçınılmalıdır. Ayrıca A vitamini seviyelerinin yüksek olduğu karaciğer ve karaciğer ürünleri içeren yiyecekleri tüketmemek gerekir.

E Vitamini

Antioksidan özelliklere sahip E vitamini yağlar, et, yumurta ve yapraklı sebzeler de dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunur. Diyetteki E vitamini bolluğu nedeniyle eksikliğinin görülmesi nadirdir. Ancak kolestatik karaciğer hastalığı, pankreas yetmezliği, yağ emilim bozukluğu hastalıkları ve beslenme bozuklukları gibi durumlarda E vitamini eksikliği görülebilir. E vitamini eksikliğine neden olan bir durum yoksa hamileliğinizde E vitamini takviyesi almanıza gerek yoktur.

B vitamini takviyeleri (folik asit hariç)

B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitamini olmak üzere toplamda 8 temel B vitamini çeşidi vardır. Eksikliğinde halsizlik, yorgunluk, unutkanlık ve kansızlık görülebilir. Gebelikte B12 vitaminine diğer B grubu vitaminlerden daha fazla ihtiyaç artmasından dolayı B12 vitamin eksikliği yaygındır. B12 eksikliği hem erken doğum hem de düşük doğum ağırlıklı bebek doğumu ile ilişkilidir.   Önemli bir B grubu vitamini olan piridoksin (B6 vitamini) ise gebeliğinizin erken dönemlerinde bulantı-kusma şikayetlerinizi azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Hamile ve emziren kadınlar için tavsiye edilen Diyet Referans Alımı (DRA) ve tolere edilebilir Üst Limitler (ÜL)

 DRAHamile ve emziren kadınlar için ÜL
Hamile kadınlar için Emziren kadınlar için
Yağda eriyen vitaminler
A vitamini mcg mcg mcg
D vitamini IU (15mcg) IU (15 mcg) IU ( mcg)
E vitamini15 mg19 mg mg
K vitamini90 mcg90 mcgYeterli veri yok
Suda eriyen vitaminler
C vitamini85 mg mg mg
Tiamin mg mgYeterli veri yok
Riboflavin mg mgYeterli veri yok
Niasin18 mg17 mg35 mg
B6 vitamini mg2 mg mg
Folik asit mcg mcg mcg
B12 vitamini mcg mcgYeterli veri yok
Mineraller
Kalsiyum mg mg mg
Fosfor mg mg mg
Demir27 mg9 mg45 mg
Çinko11 mg12 mg40 mg
iyot mg mcg mcg
selenyum60 mg70 mcg mcg





nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası