parkinsona iyi gelen bitkiler nelerdir / Parkinson Hastalığına İyi Gelen Bitki Çayları Nelerdir? - Güncel Oku

Parkinsona Iyi Gelen Bitkiler Nelerdir

parkinsona iyi gelen bitkiler nelerdir

Çemen tohumu ve Ginseng kökü Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatıyor

 

Parkinson hastalığı henüz kesin tedavisi bulunmayan, hastaların motor işlevlerinde giderek artan bozukluklarla karakteristik bir nörodejeneratif hastalıktır. Mevcut tedavi seçenekleri genellikle şikâyetlerin hafifletilmesine yönelik olarak levodopa (dopamin sentezini sağlayan) türevi ilaçların uygulanması şeklindedir. Ancak yıl gibi uzun süreli uygulamalarda ilacın şikâyetlerin kontrolünde etkisiz kaldığı bildirilmektedir.  

 

Araştırmalar Parkinson hastalığı oluşumunda mitokondri işlevinin bozulması,  oksidatif hasar ve yangının önemli rolü bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle oksidatif hasar ve yangı-giderici etkileri bilinen bazı bitkisel ürünlerin Parkinson hastalarında şikayetlerin azaltılması ve hastalığın ilerlemesinin önlenmesinde yararlı olabileceği ileri sürülüyor.

 

Yeni yayımlanan bir klinik çalışmada Çemen tohumunun Parkinson hastalarında yararlı olup olamayacağı incelenmiş. Belirli kriterlere göre seçilen ve yaşları 18 ile 70 arasında 50 Parkinson hastası iki gruba ayrılmış. Altı ay süre ile her iki gruba da standart levodopa (L-Dopa ile karbidopa) tedavisinin yanı sıra bir gruba etkisiz ilaç (dikalsiyum fosfat) kapsülü, diğer gruba ise çemen tohumunun standardize edilmiş (trigonellin ve hidroksilösin üzerinden) sulu alkollü özütünü içeren ( miligram) kapsüller verilmiş. Kapsüllerin sabah kahvaltıdan önce ve akşam çayından önce aç karnına olmak üzere günde 2 adet alınması istenmiş. Gönüllere başlangıçta ve altı ay boyunca her ay yapılan standart ölçüm teknikleriyle (Birleşik Parkinson Hastalığı Dereceleme Skalası; Hoehn&Yahr; güvenilirlik) gelişmeler izlenmiş.  

 

Yapılan değerlendirmede çemen tohumu özütünün Parkinson hastalarında L-Dopa ile birlikte uygulandığında Parkinson hastalarında şikâyetlerde artışı engelleyebildiği ve iyi bir güvenlik profili gösterdiği sonucuna varılmış.

 

Çemen tohumu bir baharat olarak özellikle pastırma, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerine verdiği lezzetin ötesinde aslında insan sağlığı bakımından da önemli bir bitkisel ilaç. Halk arasında çeşitli amaçlarla kullanılıyor; şeker hastalarında kan şekeri ve lipit değerlerinin düşürülmesi, yüksek kolesterol, sindirim sorunları, erkeklerde cinsel sorunlar gibi çok çeşitli kullanım alanları yürütülen bilimsel çalışmalar ile de destekleniyor.  Ayrıca emziren annelerde süt artırıcı etkisi bulunduğu biliniyor.

 

Ginseng kökü Parkinson hastalarında hareketlerin uyumunu sağlayabilir

 

Parkinson hastaları ile ilgili bir başka yeni çalışma ise standardize Ginseng kökü özütü (G) ile yürütülmüş. Deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmada, Ginseng kökünün yangı-giderici ve oksidatif hasarı engeleyici özelliklerinin yanı sıra hücre ölümünü önleyen (anti-apoptotik) etkisine bağlı olarak sinir hücrelerindeki hasarı önlediği (nöroprotektif) [dopaminerjik hücre kaybını, mikrogliozu ve alfa-sinuklein agregasyonu azaltarak] ve bu suretle deney hayvanlarında hareketlerin uyumunu sağladığı gözlemlenmiş. 

 

Sonuç olarak; gerek çemen tohumu ve gerekse Ginseng kökü Parkinson hastalarında şikayetlerin hafifletilmesi, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması ve uygulanan levodopa tedavisinin etkinliğinin artırılması bakımından yararlı olabileceği öngörülüyor. Bence denemeye değer.

 

 

Nathan J., et al., Efficacy and safety of standardized extract of Trigonella foenum-graecum L. seeds as an adjuvant to L-Dopa in the management of patients with Parkinson’s disease. PTR 28,   

Van Kampen JM et al., Panax ginseng is neuroprotective in a novel progressive model of Parkinson's disease. Exp Gerontol. 50,


Parkinsona İyi Gelen Bitkiler

Parkinsona İyi Gelen Bitkiler,parkinson hastalığının tedavisine yardımcı olan bitkisel yöntemler hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadıfunduszeue.infoson hastalığının bitkisel tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için aşağıdaki makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Tıpta henüz çaresi bulunamayan "Parkinson" hastalığına yakalanan İzmirli İnşaat Yüksek Mühendisi Taner Arda, hastalığını bakla yaprağı yiyerek yendiğini söfunduszeue.infoği bakla yaprağı ile sağlına kavuştuğunu belirten parkinson hastası, evindeki saksılarda bile bakla yetiştiriyor.

Dünyada aralarında Muhammed Ali, Michel J. Fox gibi ünlülerin de bulunduğu 2 milyon parkinson hastasından biri olan 66 yaşındaki İzmirli İnşaat Yüksek Mühendisi Taner Arda, 14 yıldır mücadele ettiği parkinson hastalığını saksıda yetiştirdiği bakla sebzesinin yaprağını yiyerek yendi.

Yediği bakla yaprağından sonra hastalığının durması üzerine İzmirli parkinson hastası, Kemalpaşa'da bulunan 43 dönüm arazisinin 20 dönümüne bakla ektirdi. Gittiği bütün uzun seyahatlerde saklama kabı içersinde yanında bakla yaprağı taşıdığını belirten Arda, tüm parkinson hastalarına bakla yaprağı yemelerini tavsiye ediyor.

İnşaat mühendisliğinin yanı sıra resim ve heykel sanatçısı olan Arda, 14 yıldır parkinson tedavisi gördüğünü ve hastalığının ileri dereceye kadar ulaştığını söyledi. Bundan 2 yıl önce tedavisi sırasında hastanede tanıştığı bir hasta yakını tarafından bakla yaprağının parkinson hastalığına iyi geldiğini öğrendiğini kaydeden Arda, tavsiye üzerine bakla yemeye başladığını ifade etti.

4 YILDIR BAKLA YAPRAĞI YİYOR

İlk başlarda bir faydasını göremediğini belirten Arda, "Hastalığıma iyi gelecek tavsiyesi üzerine bakla yemeye başladım. Fakat bakla sebzesini yememe rağmen ilk başlarda bir fayda göremedim. Bu zaman zarfında yemeğinin yanı sıra, tohumunu, kökünü ve tanesini yemeye başladım. Ama yinede bir sonuç alamadım.

Sonra bir süre baklaya ara verdim. Tekrardan bir arkadaşımın yaprağını yemeyi dene tavsiyesi üzerine, bakla yaprağı yemeye başladım. Son 4 aydır yediğim bakla yaprağı sayesinde, titremem ve ağrılarım durmaya başladı. Ben de her ilaç alışımın ardından taze bakla yaprağı yiyerek sağlığıma kavuştum" dedi.

Parkinson tedavisini halen devam ettiğini belirten Arda, şunları söyledi:

"Öncelikle hayata tutunarak, inanç içersinde mücadele etmek gerekiyor. Ben her gün düzenli bir şekilde ilaçlarımı alırım. Bunun yanında, resim ve heykel çalışırım. Bu çalışmalarım ile hayatla daha barışık oluyorum. 3 saat arayla günde 5 defa aldığım ilacın ardından bakla yaprağı yiyorum. Bu şekilde de hastalığımın verdiği rahatsızlıktan uzak bir şekilde günlük yaşamımı devam ettiriyorum.

Şu anda evimin bahçesinde ve balkonunda ki saksılar içersinde bakla yetiştiriyorum. İhtiyaç duydukça saksıdaki bakla yapraklarını kopararak yiyorum."Kendisi gibi parkinson hastası olanlara bakla yaprağı yemelerini tavsiye eden Arda, "Parkinson hastalarının muhakkak bakla yaprağı yemelerini tavsiye ediyorum. Yalnız, baklayı yoğurtla yememeleri gerekiyor. Hatta her mevsim bulunamayan bakla sebzesini arazim içersindeki 20 dönüme ektirdim. İsteyenler ücretsiz olarak buradan bakla ve yaprağını alabilirler" diye konuştu.

Taner Arda'nın 40 yıllık hayat arkadaşı Betül Arda (58) ise eşinin hastalığından dolayı elbiselerini dahi giyemeyecek bir durumda olduğu sırada bakla yaprağı yemeye başladığını dile getirerek, "Eşimin hastalığından dolayı kendisinde aşırı derecede titreme ve kasılmalar oluyordu. İlaçlarını kullanmasına rağmen kısmen kesilse de bunlar devam etti. Fakat bakla sebzesinin yaprağını yemeye başladığından bu yana inanılmaz bir şekilde hepsi son buldu" şeklinde konuştu.

PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?

Parkinson hastalığı beyinde hareketlerimizden sorumlu olan hücrelerin ufak bir bölümünün hasara uğraması ve eksilmesi, dejenerasyon sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hücreler dopamin adı verilen kimyasal bir madde salgılar. Dopamin, bilgileri bir sinir hücresinden diğerine gönderir. Beyinde yeterli dopamin yapılamazsa hareket ve denge işlevleri etkilenerek parkinson hastalığı belirtileri ortaya çıkar. Parkinson hastalığı ölümcül olmayan, yaşam beklentisini kısaltmayan ve felce yol açmayan bir hastalıktır.

Parkinson Hastası Ne Yemelidir?

Bu hastalık, genelde 55 yaş civarında görülmektedir, fakat nadir de olsa erken yaşlarda da görülebilmektedir. Ancak 20 ile 40 yaşları arasında görülme sıklığı, parkinsonlu hastalarının tümüne bakıldığında sadece % 5 ila 10 oranında olarak bildiriliyor. Erkekler de kadınlara oranla daha sık görülüyor.

Sık görülen belirtileri; ellerde titreme, hareketlerde yavaşlama ve uyuşukluk, donuk bir yüz ifadesi, monoton konuşma, ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğü, halsizlik, yorgunluktur. Hastalık yavaş ilerler ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Titreme Parkinsonlu hastalarının yaklaşık olarak %80&#;inde görülür. Ellerin dışında kollar, ayaklar, çene ve dudakta da titreme olabilir.

Tedavide kullanılan ilaçlar kadar fizyoterapi, psikoterapi, dengeli beslenme ve düzenli yaşam da önemlidir.

Beslenme önerileri

  • Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • saat aralıklarla beslenilmeli ve aşırı yemekten kaçınılmalıdır.
  • Kabızlığa karşı günlük yeterli lif ( gr)alınmalı ve bol su tüketilmelidir.
  • Kilo alımından kaçınılmalıdır. Yavaşlamış olan beden hareketlerini daha da ağırlaştırabilir.
  • Genelde ileri yaş hastalığı olduğu için, yaklaşık altı ayda bir kanda lipid ve kolesterol düzeyleri dahil olmak üzere “check-up”  yapılmalıdır.
  • Gündüz yemeklerin protein değeri düşük, akşamkilerin yüksek olmalıdır.
  • Antioksidanların hastalığın seyrini yavaşlattıkları gözlenmiştir. Bu nedenle günlük diyette taze ve çeşitli renklerde sebze ve meyve tüketilmelidir. Ancak ilaç kalıntısı riskinden dolayı iyice yıkanmalıdır.
  • Araştırmalar E vitamininin Parkinson hastalığının etkilerini azalttığı görülmüştür. Kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar (ceviz, fındık gibi), buğdaydır.
  • Çoklu doymamış n-6 grubu yağ asitlerinden zengin bitkisel sıvı yağlar yerine zeytin yağı kullanılmalıdır.

SONRAKİ YAZIÖNCEKİ YAZI

Parkinson’a iyi gelen bitkiler

Editör: Naim Arıoğlu

İnsanların korkulu rüyası olan Parkinson hastalığına karşı çözümler aranmaya devam ediyor. Özellikle de bitkiler doğal yöntemler bu hastalıkla mücadelede etkin rol oynuyor.

Ginseng kökü ve çemen tohumunun Parkinson’a iyi geldiğin ifade edilmesi dikkat çekti.

GİNSENG KÖKÜ PARKİNSON HASTALARINDA HAREKETLERİN UYUMUNU SAĞLAYABİLİR

Parkinson hastaları ile ilgili bir başka yeni çalışma ise standardize Ginseng kökü özütü (G) ile yürütülmüş. Deney hayvanları üzerinde yapılan araştırmada, Ginseng kökünün yangı-giderici ve oksidatif hasarı engeleyici özelliklerinin yanı sıra hücre ölümünü önleyen (anti-apoptotik) etkisine bağlı olarak sinir hücrelerindeki hasarı önlediği (nöroprotektif) [dopaminerjik hücre kaybını, mikrogliozu ve alfa-sinuklein agregasyonu azaltarak] ve bu suretle deney hayvanlarında hareketlerin uyumunu sağladığı gözlemlenmiş. 

Sonuç olarak; gerek çemen tohumu ve gerekse Ginseng kökü Parkinson hastalarında şikayetlerin hafifletilmesi, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması ve uygulanan levodopa tedavisinin etkinliğinin artırılması bakımından yararlı olabileceği öngörülüyor. Bence denemeye değer.

PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?

İnsan beyninde dopamin üreten hücrelerin çok yoğun olarak bulunduğu substabsiya nigra adlı bölgeler bulunur. Bu bölgelerde üretilen ve bir çeşit kimyasal madde olan dopamin, kişinin hareketlerini kontrol etmesine olanak tanıyan striyatum adlı beyin bölgeleri arasındaki iletişimi sağlar.

Dopamin hücreleri yüksek miktarda azaldığında dopamin üretimi yetersiz kalarak Parkinson hastalığın belirtilerinden olan ritmik olmayan, uyumsuz, titrek ve akıcı olmayan hareketlerin ortaya çıkmasına neden olur. Anne, baba ya da kardeşte Parkinson hastalığı öyküsü bulunan kişilerde hastalığın görülme oranı, toplumun geneline kıyasla daha yüksektir. Genetik öyküsü bulunan ailelerin fertlerinde hastalık daha genç yaşlarda başlar. Bu durum Parkinson hastalarının %5''ini oluşturur.

İlgili Haberler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası