beykoz cam müzesi / Tarih ve doğa iç içe: Beykoz Cam ve Billur Müzesi - Son Dakika Haberleri

Beykoz Cam Müzesi

beykoz cam müzesi

Kumun cam haline dönüşümü, medeniyet tarihinin en önemli taşlarından biri olduğunu düşünüyorum.

Kumu ateşle beraber eğip, büküp, şekil vermek ve ondan faydalı eşyalar ve eserler çıkarma çok incelikli bir yetenek ve zekanın sonucu. Çocuklarla gezdiğimiz her şehirde camla ilgili bir müze varsa ziyaret etmeden dönmemişimdir bu nedenle. Ama nasıl olduysa İstanbul&#;daki cam müzesini ziyaret etmeyi atlamışım. Tabi bunu fark edince hemen bir aksiyon gezi planı yapıverdim.  bahar dönemi ara tatilinde Beykoz Cam ve Billur Müzesini pandemiye rağmen Ece&#;yle beraber ziyaret ettik.

Beykoz Cam Müzesi ziyaretimiz o kadar unutulmaz bir tecrübe oldu ki, en bi sevdiklerimizle tekrar tekrar gitmeyi planladığımız Beykoz Cam ve Billur Müzesi hakkında 5 önemli aktiviteyi hemen sıralayayım;

  1. Müzenin yer aldığı tarihi bina ve botanik bahçesini gezin
  2. Müzenin yeri doldurulamaz cam ve cam tarihini anlatan 12 farklı temayı inceleyin
  3. Müzenin kafe bölümünde keyifli bir mola verin
  4. Cam atölyesinde çocuklarla yapılan aktivitelere katılın
  5. Müzenin bahçesinde yer alan harika çocuk parkında gününüzü gün edin
    Beykoz Cam Müzesi tarihi binası ve çevre peyzajı

Müzenin Yer Aldığı Tarihi Bina ve Botanik Bahçesini Gezin;

yy da Sultan Abdülaziz tarafından vezirliğe yükseltilen Abraham Paşa, Beykoz&#;da bulunan araziye köşkler, kuşhaneler, havuzlar, tiyatro binası ve ahırlar yaptırmıştır. O zamandan günümüze U şeklinde inşa edilmiş olan ahır, tekrar restore edilerek müze haline getirilmiş. Müzenin bulunduğu araziye girdiğinizde yolun sağına ve soluna sıra sıra dizilmiş ağaçlarıyla, egzotik bitkileri ve &#;den fazla ağaç türüyle oluşmuş geniş koruluğuyla çevrelenmiş bir peyzaj sizi karşılıyor. Koruluğun içine doğru yürüdüğünüzde etrafta serbest gezinen şeker tavşanları görebilirsiniz. Onları besleyebilmek için, marul yaprakları veya havuç getirin yanınızda, çocuklar bayılıyor&#;

Evet, zengin örtüsü ve serbest gezinen hayvanların bulunduğu botanik bahçesini keşfetmek, çocuklarla Beykoz Cam Müzesini ziyaretinizde olmazsa olmaz aktivitelerden olduğunu belirtmek isterim.

Beykoz Cam Müzesi temalarından Saray Damacanaları

Müzenin 12 Tematik Cam ve Billur Eserlerini Gezin;

Adımınızı içeriye attığınız andan itibaren hayranlığınızın bitmeyeceği ve her bölümde detaylı bir şekilde inceleyerek gezmek isteyeceğiniz müthiş bir müze!

Memlükler döneminde yapılan cam eşyalardan tutunda Osmanlı Sarayına Avrupa&#;dan gönderilen cam eserlere kadar toplamda adet parçayı görebiliyorsunuz. Sarayda kullanılan büyük cam su şişeleri, renkli parfüm şişeleri, tabaklar, avizeler, vazolar, su ibrikleri, gaz lambaları gibi saymakla bitmeyen envai çeşit eşyayı görebilirsiniz.

Beykoz Cam ve Billur Müzesi&#;nde, Dolmabahçe Sarayı&#;ndan buraya taşınmış bulunan camdan su fıskiyesinin yer aldığı, Fransız yapımı aynalı saltanat arabasının ve cam kristallerle donatılmış davet masasının sergilendiği bölümler en özel temaları oluşturmuş.

Görmeden dönmeyiniz!

Müzenin Kafe Bölümünde Keyifli Bir Mola Verin;

Beykoz Cam ve Billur Müzesini gezip sonuna geldiğinizde bir turnikeden geçip, hediyelik eşya ve kafe bölümüne geçmiş oluyorsunuz. Burada unique, yani tek üretim olarak ifade edebileceğim, eserleri satın alabilirsiniz. Ayrıca camdan kolye uçları ve bilezik gibi TL civarında mini hediyeliklere göz atabilirsiniz.

Müzede yer alan kafede birşeyler atıştırabilirsiniz. Hem kapalı hem de açık alanın yer alması nedeniyle pandemi döneminde çok avantajlı göründü gözüme. Kafenin üst katında çocuklar için birde kütüphane var.

Tost, salata, pizza, ve çeşitli pastalarla beraber soğuk/ sıcak içecekleriyle kafenin menüsünü biz beğendik, fiyatlarda fena değil. Ama buradan yemek zorunda değiliz. Biz bir dahaki sefere soğuk sandviç, meyve ve içeceklerimizle gidip, bahçenin havasının keyfini çıkarmayı düşünüyoruz. Tabi bu hava durumuna bağlı olarak yapılacak bir organizasyon. Umarım daha sıcak havalarda da gidebiliriz.

Beykoz Cam Müzesi kafesinde yağmur eşliğinde keyifli sohbetlerdeyizzz

Cam Atölyesinde Çocuklarla Aktiviteye Katılın;

Kafe bölümünden dışarı çıkınca hemen solda bulunan kapıdan Beykoz Cam Atölyesinin sihirli dünyasına giriyorsunuz.

Çocuklara camı nasıl işleyeceklerini ve camın nasıl soğuduğunu anlattıkları ve beraberce uyguladıkları aktivite bölümü burası.

Kendi seçtikleri kolye ve bilezikleri hazırladıkları bu eğlenceli ve eğitici etkinliğin ücreti 50 TL&#;dir. (Lütfen güncel fiyatı sorunuz)

Başka hangi şehirde cam atölyesi ve müzesi var diye sorduğunuzu duyar gibiyim? Öyleyse gelin şu yazıma göz atın 😉

 

Müzenin Bahçesinde Yer Alan Sıradışı Çocuk Parkında Gününüzü Gün Edin;

Çocukların ve tabiki çocuk ruhlu yetişkinlerinde oynayabileceği süper bir parkta enerjinizi dağıtmaya ne dersiniz?

Sıradışı bir yer burası. Park diyemem, farklı parkurlardan oluşmuş bir park. Tabiki çocuklara göre yapılmış.

Tüm aletler tahta ve halatlardan yapılmış.

Değişik ve sizin bile sınırlarınızı zorlayacak parkurlarla çocuklar için çok keyifli bir alan diyebilirim.

 

Beykoz Cam ve Billur Müzesi Giriş ve Ulaşım bilgileri;

Öncelikli olarak müzenin sizlere linkini vermek istiyorum, böylece her zaman güncel iletişim, giriş ücreti vs&#; bilgilerine ulaşabilirsiniz. (Malum yıllar sonra bilet fiyatları aynı olmayabiliyor)

Beykoz Cam ve Billur Müzesi hafta sonu açık.

Hafta içinde pazartesi günleri kapalıdır.

Beykoz Cam ve Billur Müzesi

Giriş Ücreti:

Müzekart sahipleri ve yaş çocuklar ücretsiz.

Yetişkin: 30 TL

İndirimli: 10 TL

Beykoz Cam Müzesinde yer alan Beykoz Korusunda tavşanları görebilirsiniz

Beykoz Cam ve Billur Müzesine Nasıl Gidilir?

Özel araç ile geldiğinizde müzenin ücretli otoparkını kullanabilirsiniz.

Nisan ayında ücret olarak 15 TL alıyorlardı. Güncel fiyat için linki tıklar mısınız?

Toplu taşıma içinse;

15TA Kavacık- Türk Alman Üniversitesi durağı

Kavacıktan veya Beykozdan kalkan toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.

Beykoz Cam ve Billur Müzesi, tarihi dokusu, paha biçilmez eserleri, botanik bahçesi ve etkinlik alanlarıyla dünya standartlarını yakalamış nadir müzelerimizden. Çocuklarımızın böylesi değerli müzeleri ziyaret etmelerine olanak sağlayarak edindikleri tarihi bilgilerle geleceği daha güzel şekillendirmelerine yardımcı olduğumuz inancındayım. Bu nedenle ne zaman müzeleri gezerseniz, lütfen koşturarak değil, okuyarak, inceleyerek, öğrenerek gezelim. Çocuklarla aktivite olsunda nasıl olursa olsun demeyelim, böylesi değerli yerleri ziyaret etmeden önce araştıralım.

Beykoz Cam Müzesi temalarından Saray Davet Sofrası

Umarım Beykoz Cam Ve Billur Müzesi yazım, ailece gezilerinizi planlamanız için yararlı olur.

Her zaman beğeni, yorum ve paylaşımlarınızı rica ederim.

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, sevgiyle kalın.

Beykoz Cam ve Billur Müzesi: Türkiye’nin İlk Cam Müzesi

Beykoz Cam ve Billur Müzesi, adını Osmanlı Devleti zamanında kurulan ve döneminin en önemli cam fabrikası olan ‘Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümâyûnu’ndan alıyor. dönüme yakın bir büyüklüğe sahip olan müze alanı içerisinde; yürüyüş yolları, çeşitli hayvan türlerine ev sahipliği yapan kümesler, çocuk oyun alanı, kafeterya, kütüphane alanı, mescit ve sanat atölyesi bulunuyor. Müze alanına ve tarihi müze binasına girişler bilet satın alınarak yapılıyor. Ayrıca MüzeKart ile de bu alanlara giriş imkanı bulunuyor.

Türkiye’nin ilk cam müzesine ev sahipliği yapan alan, geçmişte ilk olarak yüzyılda Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapı kethüdalığını yapan, Sultan Abdülaziz döneminde paşalık rütbesi alarak daha sonra da vezirlik görevinde bulunan ve son olarak II. Abdülhamid döneminde Meclis-i Ayan üyesi olan Ermeni asıllı Abraham Paşa’nın çiftlik yapılarına ev sahipliği yapmaktaydı. Bu yapıların tamamından ise günümüze sadece ahır binası ulaşmayı başardı&#;

Abraham Paşa, Mısır Hidivi İsmail Paşa’ya kapı kethüdalığı yaptığı sırada Sultan Abdülaziz ile sıkı bir dostluk kurar ve bir rivayete göre Sultan Abdülaziz ile oynadıkları bir tavla oyunundan galip gelerek bu alana sahip olur. yılında Abraham Paşa yaşadığı maddi sıkıntılar nedeni ile alanı satmaya kalkınca da II. Abdülhamit yönetimindeki Osmanlı idaresi tarafından bu alan satın alınır. Daha sonra günümüzde Beykoz Korusu olarak anılan Abraham Paşa Korusu’nun da içinde bulunduğu alanın sahile bakan kısmı &#;Hürriyet Bahçesi&#; adı ile mesire alanı olarak halkın kullanımına açıdı.

Yakın bir tarihe kadar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kullanımında olan müze alanı ise yılının Nisan ayı itibari ile Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na tahsis edilerek önce sosyal tesis alanı olarak planlanıp daha sonra ise müze alanı olarak düzenlendi. Alanda yapılan düzenleme ve restorasyon çalışmalarının ardından da nihayet yılının Nisan ayında gerçekleşen resmi açılış töreni ile Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Türkiye’nin ilk cam müzesi olarak ziyarete açıdı.

Kapak Fotoğrafı: Muharrem Gürbüz

İlginizi çekebilir: Muharrem Gürbüz&#;den Basilica Therma

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir