290 puan kaç bin / Bin Bin Arası Başarı Sıralamasına Göre Bölümler (SAY-EA-SÖZ) | funduszeue.info

290 Puan Kaç Bin

290 puan kaç bin

Pek çok öğrencinin YKS ile ilgili hayalleri vardır. Bu makalemizde öğrencilerin YKS’de puan almak için her bir bölümde kaç net yapması gerektiğini ortalama diploma notu ve ortalama net sayılarıyla yazacağız. YKS’de puan almak için her bölümün sorumlu olduğu soru alanının farklı olduğunu unutmayalım.

NOT: Kullandığımız veriler yılı YKS sınavına göre hazırlanmıştır. Sınavların zorluğuna ve katsayılara göre her sene yapılması gereken netler, alınan puanlar ve sıralamalar değişiklik gösterebilmektedir.

1-) YKS’de Puan (Sayısal) Almak İçin Kaç Net Gerekir?

Bu yazımızda “YKS Sayısal bölümünde puan almak için kaç net gerekir” bundan bahsedeceğiz. Öncelikle MF bölümü için sorumlu olduğunuz testler TYT sınavındaki tüm testler ve AYT sınavının Matematik – Fen Bilimleri testleri olmaktadır. Sadece bu testler sizin sayısal puanınızı etkilemektedir.

AYT puan almak için kaç net MF

Diploma Puanı80
TYT Türkçe16
TYT Sosyal5
TYT Matematik14
TYT Fen Bilimleri5
AYT Matematik12
AYT Fizik4
AYT Kimya4
AYT Biyoloji4

MF YKS’de  puan almak için ortalama diploma puanı ve netler bu şekildedir. Şimdi gelelim bu verilere göre aldığımız puan ve sıralamalar nasıl oluyor öğrenelim.

Ham Puan,
Yerleştirme Puanı,
Ham Sıralama
Yerleştirme Sıralama

 

2-) YKS’de Puan (Eşit Ağırlık) Almak İçin Kaç Net Gerekir?

Bu yazımızda YKS Eşit Ağırlık bölümünde puan almak için kaç net gerekir” bundan bahsedeceğiz. Öncelikle TM bölümlerini tercih edebilmeniz için sorumlu olduğunuz testler TYT sınavındaki tüm testler ve AYT sınavının Matematik + AYT Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 testleri olmaktadır. Sadece bu testler sizin eşit ağırlık puanınızı etkilemektedir.

AYT puan almak için kaç net TM

Diploma Puanı78
TYT Türkçe16
TYT Sosyal9
TYT Matematik15
TYT Fen Bilimleri0
AYT Matematik10
AYT Edebiyat7
AYT Tarih-13
AYT Coğrafya-13

TM YKS’de puan almak için ortalama diploma puanı ve netler bu şekildedir. Şimdi gelelim bu verilere göre aldığımız puan ve sıralamalar nasıl oluyor öğrenelim.

HamPuan,
Yerleştirme Puanı,
Ham Sıralama
Yerleştirme Sıralama

3-) YKS’de Puan (Sözel) Almak İçin Kaç Net Gerekir?

Bu yazımızda YKS Sözel bölümünde puan almak için kaç net gerekir” bundan bahsedeceğiz. Öncelikle TS bölümlerini tercih edebilmeniz için sorumlu olduğunuz testler TYT sınavındaki tüm testler ve AYT sınavının Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 + AYT Sosyal Bilimler 2 testleri olmaktadır. Sadece bu testler sizin sözel puanınızı etkilemektedir.

AYT puan almak için kaç net TS

Diploma Puanı75
TYT Türkçe16
TYT Sosyal6
TYT Matematik0
TYT Fen Bilimleri0
AYT Edebiyat8
AYT Tarih-13
AYT Coğrafya-13
AYT Tarih4
AYT Coğrafya-24
AYT Felsefe5
AYT Din/Felsefe3

TS YKS’de puan almak için ortalama diploma puanı ve netler bu şekildedir. Şimdi gelelim bu verilere göre aldığımız puan ve sıralamalar nasıl oluyor öğrenelim.

Ham Puan,
Yerleştirme Puanı,
Ham Sıralama
Yerleştirme Sıralama

4-) YKS’de Puan (Dil) Almak İçin Kaç Net Gerekir?

Bu yazımızda YKS dil bölümünde puan almak için kaç net gerekir” bundan bahsedeceğiz. Öncelikle dil bölümlerini tercih edebilmeniz için sorumlu olduğunuz testler TYT sınavındaki tüm testler ve AYT sınavının Dil testi olmaktadır. Sadece bu testler sizin dil puanınızı etkilemektedir.

AYT puan almak için kaç net Dil

Diploma Puanı75
TYT Türkçe16
TYT Sosyal6
TYT Matematik0
TYT Fen Bilimleri0
Dil39

Dil YKS’de puan almak için ortalama diploma puanı ve netler bu şekildedir. Şimdi gelelim bu verilere göre aldığımız puan ve sıralamalar nasıl oluyor öğrenelim.

HamPuan,01
Yerleştirme Puanı,01
Ham Sıralama
Yerleştirme Sıralama

5-) TYT’de Puan Almak İçin Kaç Net Gerekir?

Bu yazımızda TYT’den puan almak için kaç net gerekir” bundan bahsedeceğiz. TYT sınavındaki tüm testler TYT puanını etkilemekte olup AYT bölümündeki testler TYT puanınızı etkilememektedir. Sadece bu testler sizin TYT puanınızı etkilemektedir.

TYT puan almak için kaç net

Diploma Puanı75
TYT Türkçe12
TYT Sosyal5
TYT Matematik12
TYT Fen Bilimleri5

 

TYT’de puan almak için ortalama diploma puanı ve netler bu şekildedir. Şimdi gelelim bu verilere göre aldığımız puan ve sıralamalar nasıl oluyor öğrenelim.

Ham Puan,
Yerleştirme Puanı,
Ham Sıralama
Yerleştirme Sıralama

“YKS’den Puan Almak İçin Kaç Net Gerekir” Yazımız İçin Tıklayın.

YKS Sözel Puan Türünden Arası Puanlarla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Üniversite sınavı geçti, öğrencilerin aldığı puanlar açıklandı ve adayların belki de kafasındaki en önemli sorular dönmeye başladı. 23 Temmuz Temmuz tarihleri arasında yapacakları tercihlerde elde ettikleri puanlar ile hangi bölümleri yazmaları gerektiği, hangi bölümün kendilerine uygun olduğu, puanlarının istedikleri bölüme yetip yetmediği gibi sorulara cevap bularak liste oluşturmaya çalışacaklar. Bizler tercihiniyap ekibi olarak elimizden geldiğince bu süreçte adaylara rehberlik etmeye çalışacağız. Bu yazımızda sizlere YKS sözel puan türünden ila arasında puana sahip adayların hangi bölümleri yazabileceklerini değerlendireceğiz.

SÖZEL PUAN TÜRÜNDEN ARASI ALMIŞ ADAYLAR NERELERİ TERCİH EDEBİLİR?

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Öncelikle bazı değerlendirmeleri dile getirerek ve tercih için oluşturacağımız önerileri hangi kriterlere göre ayıracağımızı açıklayarak söze başlayalım.

Bu yıl puanlarda bir takım yükselmeler olacak, özellikle sözel puanda çok değil ama olacak, bu çoğunuzun bildiği üzere ÖSYM sınavlarında gerçekleşebilen bir durum. Bazı yıllar soruların zorluğu, sistem değişikliği gibi nedenler ile puanlarda düşüş yaşanırken, bazı senelerde de tam tersi durumlar nedeniyle puanlar yükselebilmektedir. Aslında işin uzmanları her zaman puanlar yerine sıralamalara bakmanın doğru olduğunu dile getirmesine rağmen adayların bir kısmı yine de puanlar ile ilgilenmektedir. Bu yüzden de puanlarda sözel puan türünde nasıl bir değişiklik olacağını belirterek başlayalım.

Bu yıl puan almış bir aday sıralama değerlerine bakacak olursak geçen yılın puanına denk gelen bir sözel puanı elde etmiştir diyebiliriz. Yani geçen yıl puan ile gelen bir bölüm bu yıl puanla gelecek anlamını çıkartarak burada 7 puanlık bir yükselmenin olduğunu söyleyebiliriz. Burasına denk gelen sıralamanın ise aşağı yukarı bin olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu yıl puan almış bir aday yine sıralama değerleri üzerinden yola çıkarsak geçen yılın ’üne denk gelen bir sözel puan elde etmiş diyebiliriz. Burada da 7 puanlık bir yükselme görünmektedir ve bu puana denk gelen sıralama da aşağı yukarı bindir.

Bu sene puan almış bir adayın da aynı mantıkla geçen yıla denk gelen puanı ’dir. Buraya denk gelen sıralama yine aşağı yukarı bir değerle bin civarına denk gelirken puanın da 9 puan yükseleceğini öngörebiliriz.

Son olarak puan almış bir adayın da bu değerlendirmelere göre geçen yıla denk gelen puanını olarak görebiliriz, yine 9 puanlık bir yükselme olacağını öngörerek sıralamanın değerinin de bine denk geleceğini söyleyebiliriz.

Burayı özetlemek gerekirse sözelden ila puan arası almış bir adayın tercih listesini oluştururken bini alt sınır bini üst sınır almak üzere tercih yapması sağlıklı olandır. Tabi ki buraya yeni açılan bölümler, fakülteler ve üniversiteler de eklenince sıralamalarda yine oynama olmaktadır bu yüzden de ilk tercihleri biraz risk alarak, ortadaki tercihlerde standart aralığı yazarak ve son tercihlere de kesin gelecek yerleri yazmak tercih yapma noktasında izlenen klasik bir stratejidir. Peki gelelim şimdi asıl soruya, bu puan aralığında, bu sıralama aralığında hangi bölümler tercih edilebilir.

SÖZEL PUAN TÜRÜNDEN BİN İLA BİN ARASINDAKİ BİR SIRALAMA İLE HANGİ BÖLÜMLER TERCİH EDİLEBİLİR?

Tercih noktasında adayların her birinin farklı arzuları, talepleri bulunmaktadır. Kimisi bölümden ziyade üniversiteye odaklanmaktadır, kimisi iş imkanı fazla olan bir bölüm arayışındadır, kimi kendini geliştirmek ister (ne yazık ki en düşük orana sahip istek bu), kimi devlet üniversitesine kimi vakıf üniversitesine gitmek ister, kimi de aman bir yere gireyim de neresi olursa olsun diye düşünür. Tüm bu değişkenlerin hepsini kabaca ele alarak bir liste oluşturmaya çalışacağımızı belirtmek isteriz çünkü başka türlü bir yazı emin olun sayfalar sürecektir. Burada verdiğimiz önerilerden sonra yine de sorunuz olursa TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret ederek bize sorularınızı sorabilirsiniz.

Aşağıda vereceğimiz listeyi devlet ve vakıf üniversiteleri olarak ikiye ayırmak uygun olacaktır çünkü herkesin vakıf üniversitelerini yazacak gelir durumu olamayabilir. Ayrıca daha önce kaleme aldığımız en iyi sözel bölümler yazımızdan da faydalanarak yazılabilecek bölümler olarak belirlediklerimizin yanına neye göre seçtiğimizi yazacağız. En iyi sözel bölümler yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

İLA PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Tarih (Okuması keyifli bölümler arasındadır, ayrıca pedagojik formasyon ile desteklendiğinde ataması da fena sayılmaz. Ayrıca en çok tercih edilen sözel bölümlerden bir tanesidir)
  • Radyo, Televizyon ve Sinema (Okuması keyifli bölümlerdendir, ataması da fena sayılmaz)
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Hem ataması sözel bölümler arasında iyidir hem de bu bölümü okumak da oldukça keyiflidir.)
  • Gazetecilik (Radyo, televizyon ve sinema ile halkla ilişkiler bölümleri gibi iletişim fakültesinde bulunan ve onlarla hemen hemen aynı kriterlere sahip bir bölümdür.)
  • Coğrafya (Tarih bölümü gibi pedagojik formasyon ile desteklenerek fena olmayan iş imkanına sahip olunabilir ayrıca kişisel gelişiminize de katkıda bulunacak bir bölümdür.)
  • Sanat Tarihi (Ataması pek bulunmayan ama kendinizi geliştirmek istiyorsanız okuyabileceğiniz bölümlerdendir.)
  • Türk Dili ve Edebiyatı (Pedagojik formasyon ile destekleyerek hem iş imkanına sahip olabilirsiniz hem de eğer hakkını vererek okursanız Türkiye’de bulunan pek çok bölüm mezunundan daha fazla kendinizi geliştirmiş olursunuz.)
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım (Halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü ile aynı değerlere sahiptir.)

Burada devlet üniversitesi bölümleri demiş olsak da bu bölümlerin bir kısmı, belki de hepsi aynı sıralama için vakıf üniversitelerinde de bulunmaktadır fakat vakıf üniversitesi yazmak kişilerin tercihleri ile alakalı olacağı için biz önceliği devlet üniversitelerine verdik.

İLA PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Gastronomi veya Gastronomi ve Mutfak Sanatları (En çok tercih edilen sözel bölümlerdendir ve iş imkanı sözel bölümler içinde oldukça iyidir.)
  • İletişim Tasarımı (Yine iletişim fakültelerinde okutulan bir bölüm olarak hem kişisel gelişiminize katkı sağlar hem de genele göre kısmen de olsa biraz daha fazla iş imkanına sahiptir.)
  • Okul Öncesi Öğretmenliği (Öğretmenlik bölümleri içinde en çok atamaya sahip bölümlerden bir tanesidir.)
  • Yeni Medya (Değişen teknoloji ile hızla değer kazanan bir bölümdür. Hem kişisel gelişiminizi sağlarsınız hem de belli şartları yerine getirmeniz halinde iş imkanları fena değildir.)
  • Özel Eğitim Öğretmenliği (Hem ataması fena değildir hem de bölüm neticede bir öğretmenlik bölümü olarak size güzel şeyler katacaktır.)
  • İlahiyat (Ataması oldukça bol olan bir bölümdür.)

Kabul edelim ki bu sıralama ve puan aralığına sahip olup en iyi üniversitelerde veya bölümleri kazanma şansınız düşüktür. Yine de bölüm çeşitliliği açısından kötü bir durumda olunmasa da üniversite olarak ortalama veya ortalamanın altında üniversiteleri tercih etmek durumunda kalabilirsiniz.

Listede yer verdiğimiz bölümlerin neredeyse tamamı bu puan aralığında bulunan bölümlerdir. Yukarıda da dediğimiz gibi tercih listenizi oluştururken sıralamanızdan bin yüksekten başlayarak bin aşağısındaki yerleri yazmanız doğru bir yöntem olacaktır fakat eğer ki daha iyi bir bölüm veya üniversitede okumak istiyorum diyorsanız da mezuna kalmaktan, bir sene daha sınava hazırlanmaktan, ama gerçekten çalışarak sınava hazırlanmaktan, korkmayın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Yine aklınıza takılan sorular var ise veya tercihler konusunda destek almak isterseniz tecrübe sahibi yöneticilerin ve üyelerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

* Yukarıda yer verdiğimiz sıralama sayıları ortalama olarak verilmiştir, küçük sapmalar olabilir. Bunun dışında öneriler de tamamen tecrübeye dayalı kişisel yorumlardır. Sadece size fikir vermesi amacıyla derlenmiştir.

** Burada yazdığımız bölümler dışında ayrıca kendinize alternatif olarak PMYO’ları yani polis olma yolunda eğitim alacağınız polis meslek yüksekokullarını veya BESYO bölümleri olan beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük gibi bölümleri hedef olarak koyabilirsiniz. Bu alternatifler için yeterli puan şartını yerine getirdikten sonra yetenek sınavlarına girmeniz gerekmektedir.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası