kalp krizinden korunmak için / Kalp Damar Sağlığı Bilgilendirme Portalı - Turkish Society of Cardiology

Kalp Krizinden Korunmak Için

kalp krizinden korunmak için

Bu Besinler ile Kalp Krizi Riskini Önleyin!

Bu Besinler ile Kalp Krizi Riskini Önleyin!

“Kalp hastalıklarından ve özellikle kalp krizinden korunmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz?” diyen, İstanbul Okan Üniversitesi HastanesiKardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Süha Çetin, kalp sağlığı hakkında önemli bilgiler verdi.

Beslenme tarzı doğru değilse kalp hastalıkları riski yüksek derecede artar. O bakımdan beslenme alışkanlıkları önemlidir ve doğru beslenme süreklilik arz edecek şekilde uygulanmalıdır.

1. Porsiyon miktarını iyi ayarlamak önemli

Yemek yerken tabağınızı yeterinden fazla doldurmayın veya tam bir doygunluk hissi gelinceye kadar yemeyin. Özellikle restoranlarda sunulan porsiyonlar gereğinden fazla olarak nitelendirilebilir. Başka bir örnek vermek gerekirse bulunduğunuz otellerde yemek alırken büyük yerine küçük tabaklar tercih etmeyi unutmayın.

2. Sebze ve meyveye öncelik verin

Sebze ve meyve yoğun bir şekilde vitamin ve mineraller içerir. Haricen bu gıdalarda kalp damar hastalıklarından koruyan bol miktarda antioksidanlar mevcuttur. Ek olarak sebze ve meyvenin kalori değeri düşük ve lif oranı zengindir. Özellikle içerdiği antioksidanlar damar sertliği ve damar kireçlenmesini önler. Sıklıkla mor ve kırmızı sebze ve meyvede antioksidanlar daha yoğundur. Bu bağlamda zerdeçalında yüksek bir antioksidan kaynağı olduğunu unutmamak gerekir. Sebze ve meyve tüketiminde tazeliğe dikkat edilmeli. İşlenmiş veya şekerlenmiş konserve sebze ve meyve sağlık açısından son derece zararlıdır. Kızartılmış sebzeleri tercih etmeyiniz.

3. Tahıllı gıdalar tüketmek gerekir

Tahıllar önemli bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. İçerdikleri besin maddeleri kalp sağlığı ve tansiyon regülasyonu açısından önemli bir rol oynar. Tam tahıllı gıdalar, bu ekmek veya kabuğu soyulmamış pirinç olsun, belirli miktarda tüketildiği takdirde, hem açlık hissini önemli derecede azaltır hem de vücudumuz ve kalp sağlığımız için gerekli olan besin maddelerini büyük bir zenginlikle içerir.

4. Yağ tüketiminde dikkat edilmesi gereken hususlar

Bu bağlamda doymuş ve doymamış yağları ayırt etmek önemli. Doymuş yağlar kalp sağlığı açısından fazla tüketildiğinde zararlı olabilir. Örneğin yağlı et, salam sosis gibi gıdalarda, margarinde ve trans yağlarda bol miktarda bulunur. Doymamış yağlar damar kireçlenmesini, sertleşmesini ve kalp krizini önler, kolesterolü düşürür. Zeytin ve zeytinyağı, fındık, ceviz, avokado, badem ve susam yağı doymamış yağlar açısından zengindir. Bu gruba dâhil olan omega-3 yağı soğuk deniz balıklarında ve keten tohumunda bol miktarda bulunur.

5. Az yağlı protein kaynaklarını seçiniz

Az yağlı kırmızı et, haftada en az bir kere deniz balığı, günde bir yumurta, haricen taze süt ve evde yapılmış yoğurt önemli ve değerli protein kaynaklarıdır. Taze deniz balıkları bol miktarda omega-3 yağı içerdikleri için aynı zamanda kolesterol ve trigliserid değerlerini düşürürler. Baklagiller protein açısından çok zengindir ve aynı zamanda az yağ içerirler. Kolesterol yükseltici değerleri hemen hemen hiç yoktur ve kolaylıkla et gıdasının yerine geçebilirler. Protein kaynağı olarak işlenmiş etler (sucuk, salam, sosis gibi) ve sakatat kalp ve damar sağlığı açısından önerilmez.

 

6. Tuz tüketiminizi kısıtlayın

Fazla tuz tüketimi tansiyon değerlerini yükseltir. Yüksek tansiyon ise kalp sağlığı açısından önemli bir risk faktörüdür.  Günde 1,5 gramdan (yarım tatlı kaşığı) fazla saf tuz tüketilmemeli. Özellikle saklı tuzlara çok dikkat edilmeli. Örnek vermek gerekirse zeytin, peynir, turşu, çerez, çeşni yüksek miktarda tuz içerir. Bu gıdaların tuzsuz olanları tercih edilmeli. Tuz yerine baharat karışımları (karabiber, zerdeçal, kekik gibi) kullanmak kalp sağlığı açısından çok daha avantajlıdır.

7. Yemek tarifleri

Kendinize bu bahsedilen 6 maddeye dayanan yemek tarifleri hazırlayın. Sebze ve meyveyi tariflerinizde yüksek miktarda kullanın. Haricen protein ağırlıklı beslenin ve doymuş yağları azaltın. Porsiyon miktarınıza dikkat edin ve tuz tüketiminizi azaltın.

8. Kendinizi ara sıra ödüllendirmeyi unutmayın

Nadir olmakla beraber küçük bir porsiyon baklava veya bir kâse sütlaç kendinizi ödüllendirmeniz önemli. Böyle bir yaklaşım istisna kaldığı sürece yaşam kalitenizi artırır.

Bu gibi bir beslenme tarzı daimilik arz edip bir yaşam şeklini alırsa, kalp ve damar hastalıklarından ciddi ölçüde korunmuş oluruz. Bahis edilen beslenme tarzı sadece kalp açısından değil, aynı zamanda kanser ve enfeksiyon hastalıkları açısından da koruyucudur.

 

Benzer Yazılar

Kalp Krizini &#;nlemek İ&#;in Neler Yapılmalıdır?

FACEBOOK'TA PAYLAŞ TWITTER'DA PAYLAŞ23

Do&#;. Dr. Y&#;cel Balbay Kalp Krizini &#;nlemek İ&#;in Neler Yapılmalıdır?

Kalp krizi koroner kalp hastalığının bir komplikasyonudur. Bir başka deyişle koroner kalp hastalığı olmadan kalp krizi geçirmek pek olası bir durum değildir. Bu nedenle aslında kalp krizinden korunmanın temeli koroner kalp hastalığından korunmaktır.

Koroner kalp hastalığı riskini artıran faktörler değiştirilebilen ve değiştirilemeyen risk faktörleri olmak üzere ikiye ayrılır:

Değiştirilemeyen risk faktörleri:

  • İleri yaş
  • Erkek cinsiyeti
  • Ailede 55 yaşından önce koroner kalp hastalığı öyküsü olması

Değiştirilebilen risk faktörleri:

  • Yüksek tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Fazla kilo ve obezite
  • Şeker hastalığı
  • Sigara
  • Sağlıksız beslenme

Koroner kalp hastalığından korunmak için yaşam tarzınızda bazı değişiklikler yaparak değiştirilebilir risk faktörlerini ortadan kaldırabilir ve böylece kalp krizi riskinizi azaltabilirsiniz.

Kalp Dostu 7 Öneri:

  • Daha fazla hareket edin
  • Kolesterolünüzü kontrol altına alın
  • Sağlıklı beslenin
  • Tansiyonunuzu kontrol altına alın
  • Fazla kilolarınızı verin
  • Kan şekerinizi kontrol altına alın
  • Sigarayı bırakın ve sigara içilen ortamlardan uzak durun

Referanslar: 1. National Institutes of Health. How Can a Heart Attack Be Prevented? funduszeue.info Son erişim tarihi: 14 Temmuz 2. American Heart Association. What are my risks for getting heart disease? funduszeue.info Son erişim tarihi: 14 Temmuz 3. Türk Kardiyoloji Derneği. Kalbiniz Ne Kadar Genç. funduszeue.info Son erişim tarihi: 14 Temmuz

Kalp Krizi Kalp ve Damar Sistemini Nasıl Etkiler?Kalp Krizinden Sonra Kardiyak Kapasiteyi Korumak İ&#;in Neler Yapılmalıdır?

Kalp krizi, kalbi besleyen atardamarlarda yaşanan ve aniden tıkanma ile beraber kalbin yeteri kadar oksijen alamamasına neden olan bir durumdur.

Ülkemizde her yıl yaklaşık bin kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu yüzden kalp krizi sebepleri ile kalp krizi belirtilerinin bilinmesi ve korunma yollarıyla ilgili gerekli aksiyonların alınması önemlidir.

Kalp Krizi Belirtileri
Kalp krizinin ilk ve en önemli belirtisi göğüs ağrılarıdır. Göğüs duvarının hemen ardında hissedilen bu ağrı bölgeye ciddi bir baskı yapar. Nefes alıp vermeden herhangi bir azalma olmaz iken kısa sürede karın, omuz, boyun, çene ve sol kola da ağrılar yayılır. 10 ile 15 dakika arasında süren kalp krizi belirtileri ayrıca şu şekilde sıralanmaktadır;
•    Mide bulantısı
•    Nefes darlığı
•    Kalp ritim bozukluğu
•    Baş dönmesi
•    Sıkıntı hissi
•    Hızlı yorulma
Kalp Krizi Sebepleri
Kalp krizi sebepleri arasında ilk ve en önemli faktör sigara tüketimidir. Yapılan bir araştırmada sigara tüketen insanlarda kalp krizi görülme olasılığı 3 kat daha fazladır. Kalp krizi sebepleri;
•    Obezite
•    Yüksek tansiyon
•    Şeker hastalığı
•    Kolesterol şeklinde sıralanabilir.

Öncelikle kandaki kötü kolesterol, kalp krizi nedenleri arasındadır. Günümüzde kolesterol değeri yüksek olan sosis, kalamar, sucuk, salam, kırmızı et, kaymak, mayonez, tam yağlı ürünler, tereyağı ve krema gibi ürünlerin sıkça tüketilmesi, kalp krizine davetiye çıkarabilir. Öte yandan şeker hastalığı da kalp krizi nedenleri arasında yer almaktadır. Diyabet hastalarındaki damar yapısı, esnekliğini bir süre sonra yitirir. Bu duruma fiziksel aktivite azlığı ve sağlıksız beslenme de eklendiği zaman kalp krizi riski artar.
Obezite de kalp krizi riskini artıran durumlar arasındadır. Erken yaşlanmaya neden olan obezite, kan damarlarındaki işlev bozukluklarına davetiye çıkarabilmektedir. Ayrıca obezite ile beraber kolesterol, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon da belirti göstereceği için kalp krizinden korunma yolları konusunda özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir.

Kalp Krizinden Korunma Yolları
Kalp krizinden korunmak için öncelikle iyi bir yaşam alanı seçilmelidir. Stresten uzak bir yaşamın kalp krizi riskini azalttığı unutulmamalıdır. O halde kalp krizinden korunma yolları olarak aşağıdaki durumlar her zaman benimsenmelidir;
•    Sağlıklı beslenmeli
•    Düzenli spor yapılmalı
•    Stresten uzak durulmalı
•    Sigara ve alkol tüketimi yapılmamalı
•    Gerekirse psikolojik destek alınmalıdır.
Aile geçmişinde kalp hastalığı olanların bu sürece çok daha dikkat etmesi gerekir.

Kalp Krizinden Korunmak İ&#;in 3 &#;nemli Bilgi

Her sene birçok kişi kalp krizi nedeniyle hayatını kaybediyor. Bunun en önemli nedeni, ilk yardım bilgisi konusunda eksik olmamız. Rakamlar, son yıllarda kalp krizi vakalarının oldukça arttığını gösteriyor. Kalp damarlarındaki tıkanma ve daralma ise kalp krizini tetikleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Eski zamanlarda yaşlı hastalığı olarak bilinen kalp krizi, son yıllarda gençleri de tehdit ediyor. Kalp krizinden korunmak için, yapmanız gerekenler;

sağlıklı beslenme

  1. Sağlıklı Beslenme

Kalp krizi riskini azaltmak için alınabilecek en iyi önlem, doğrudan kalbe zararlı olan yiyecekleri beslenmeden çıkarmaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde hem riski azaltabilir, hem de kalp sağlığınızı uzun süre koruyabilirsiniz. Ölçülü bir şekilde yemek yemek de son derece önemli. Katı yağlar, özellikle kızartma yağları kalbi olumsuz etkiler. Bu yağların yerine sıvı yağlar kullanılması, damar tıkanıklığına karşı daha doğru olacaktır.

spor

  1. Spor

Yaş, genetik, cinsiyet gibi faktörler de kalp krizini etkiler. Düzenli spor yapmak, hareketli bir hayata sahip olmak, bu yüzden çok önemlidir. Spor yapan bir bedenin yaşlanması yavaşlar, hücre yenilenmesi daha rahat olur. Hareketli kalmak, genetik özelliklerinizle barışık olmanızı sağlar. Tüm sağlık sorunlarının temelinde düzensiz beslenme ve egzersizin olmadığı bir yaşam tarzı vardır.

sağlıklı yaşam

  1. Sağlıklı Yaşam

Sigara, alkol gibi alışkanlıklar da kalp krizi riskini artırır. Hareketsiz yaşam, kalbin çalışma hızını azaltır. Özellikle kadınların menopoz öncesinde sigarayı bırakması, kalp krizi riski azaltır. Ek olarak, aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durmak, şekeri azaltmak, içki tüketiminin bırakılması, kalbi normal çalışma temposu düzenine sokacaktır.

Yazar:

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener

Şunlara da göz atın;

  1. Kalp damar hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmeliyiz?
  2. Kadınlarda kalp hastalığı belirtileri nelerdir?
  3. Kalp hastalıklarında risk faktörleri nelerdir?
  4. Diyabet hangi hastalıklara yol açar?
  5. En besleyici mor yiyecekler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası