sancağa çıkan son padişah / Şehzade sancakları hangileridir? - Habervakti, son dakika haber, haber, güncel haberler, gazeteler

Sancağa Çıkan Son Padişah

sancağa çıkan son padişah

Osmanlı Padişahları Listesi Sıralaması: Kuruluş, Yükselme, Duraklama, Gerileme, Dağılma Dönemi Osmanlı Padişahları Kronolojisi

Ayrı ayrı başlıklar halinde; Kuruluş Dönemi Osmanlı padişahları, Yükselme Dönemi Osmanlı padişahları, Duraklama Dönemi Osmanlı Padişahları, Gerileme Dönemi Osmanlı padişahları ve Dağılma Dönemi Osmanlı padişahları olmak üzere; Osmanlı Devleti padişahları kronolojisi hakkında, merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabileceğiniz içeriğimizi, siz kıymetli okuyucularımız için hazırladık.

İşte, dünya siyasetine yön veren ve tarihin gördüğü en büyük imparatorluklardan biri olan Osmanlı Devleti’ne hükümdarlık yapmış Osmanlı padişahları listesi ve sırası hakkında tüm detaylar…

Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi; devletin kuruluş tarihi olan ile İstanbul’un fetih tarihi yılları arasını kapsamaktadır. yıl süren kuruluş dönemi boyunca, devlete hükümdarlık yapan Osmanlı padişahlarının sayısı 6’dır.

Şimdi gelin; hep beraber, Kuruluş Dönemi Osmanlı padişahları kimlerdir sorusuna cevap arayalım.

Osman Gazi ( – )

Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi; ile tarihleri arasında hükümdarlık yapmıştır. Hükümdarlığı boyunca, Yenişehir ve Mudanya’yı fetheden, Bursa’yı kuşatma altına alan Osman Gazi; Bizans İmparatorluğu ile bir dizi mücadeleye girişmiş ve devletin sınırlarını genişletmiştir.

Orhan Gazi ( – )

Babası Osman Gazi’nin vefatı üzerine tahta geçen Orhan Gazi; ’ da Bursa’yı fethetmiştir. Tıpkı babası gibi Bizans ile olan mücadeleleri sürdüren Orhan Gazi aynı zamanda, ilk divanı toplamış ve vezirlik makamını oluşturmuş. Orhan Gazi, bu özelliğiyle beylikten devlet olmaya geçişin önemli padişahlarındandır.

1. Murad ( – )

Hükümdarlığı boyunca; Sırpsındığı, Çirmen ve I. Kosova Savaşları’nda Haçlı ordularıyla karşılaşmış olan I. Murad, Edirne’yi fethetmiştir. 1. Kosova Savaşı’nda bir Sırp milliyetçisi olan Milos Obilic tarafından şehit edilen I. Murad; savaş sırasında hayatını kaybeden ilk ve son Osmanlı padişahıdır.

1. Bayezid – Yıldırım Bayezid ( – )

Osmanlı Devleti sınırlarını Fırat’a kadar genişletmiş ve Niğbolu Savaşı’nda Haçlı ordularını yenilgiye uğratmıştır. yılında gerçekleşen Ankara Savaşı sırasında Timur’un eline esir düşmüş ve bu esareti sırasında, senesinde vefat etmiştir.

1. Mehmed – Çelebi Mehmed ( – )

Ankara Savaşı sonrası yaşanan Fetret Devri’ni sona erdirerek, Anadolu’daki siyasi birliği yeniden sağlamıştır. Bu özelliğiyle Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu olarak görülmektedir.

1. Murad ( – )

Hükümdarlığı döneminde, Varna ve II. Kosova Savaşları’nda kazanılan zaferlerle Balkanlar bir Türk yurdu haline gelmiştir. Rumeli’de gerçekleşen fetihler hız kazanmıştır.

Osmanlı Devleti yükselme dönemi; yılında İstanbul’un fethedilmesi ile senesinde Sadrazam Sokollu Mehmed Paşa’nın ölümü arasındaki dönemi kapsamaktadır. Bu dönemde hükümdarlık yapmış olan Osmanlı padişahları sayısı 5’tir.

Yükselme Dönemi Osmanlı padişahları ise sırasıyla şu şekildedir:

2. Mehmed – Fatih Sultan Mehmed ( – )

Hiç kuşkusuz Fatih Sultan Mehmed devrinin en önemli olayı, yılında İstanbul’un fethedilmesidir. İstanbul’un fethinin yanında yine bu dönemde; Bosna, Mora, Arnavutluk, Trabzon, Amasra, Sinop gibi önemli yerler fethedilmiştir.

2. Bayezid ( – )

Venedik ile girişilen deniz savaşları neticesinde Akdeniz’deki Venedik üstünlüğü sona erdirilmiştir.

1. Selim – Yavuz Sultan Selim ( – )

Yavuz Sultan Selim dönemi, Osmanlı Devleti’nin doğu seferlerine öncelik verdiği bir dönem olmuştur. Bu dönemde Çaldıran Savaşı’nda kazanılan zaferle Safevi tehlikesi bertaraf edilmiş; hemen ardından da gerçekleşen Mısır Seferi ile de halifelik makamı Osmanlı Devleti’ne geçmiştir.

1. Süleyman – Kanuni Sultan Süleyman ( – )

46 yıl süren hükümdarlığı ile Osmanlı Devleti’nin en uzun tahtta oturan padişahı olan Kanuni Sultan Süleyman döneminde Batı fetihlerine büyük önem verilmiştir. Belgrad ve Macaristan’ın tamamının fethedilmesinin yanı sıra Cezayir, Trablusgarp ve Rodos, Osmanlı topraklarına katılmıştır.

2. Selim ( – )

2. Selim döneminde de Osmanlı Devleti gücünü korumuştur. Sakız Adası, Tunus, Yemen ve Kıbrıs bu dönemde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Aynı zamanda, Osmanlı Devleti’nin denizlerde aldığı en büyük yenilgi olan İnebahtı Savaşı da II. Selim döneminde gerçekleşmiştir.

Sokollu Mehmed Paşa’nın hayatını kaybettiği tarih olan ile senesinde imzalanan Karlofça Antlaşması arasında geçen yılı kapsayan dönem Osmanlı Devleti’nin duraklama dönemi olarak adlandırılmıştır.

Dönemin tarihçilerinin; bozulma ve yozlaşma anlamına gelen ‘’Tereddi ve Tagayyür’’ dönemi dedikleri, Duraklama Dönemi Osmanlı padişahları şu şekildedir:

3. Murad ( – )

Osmanlı Devleti’nin en geniş sınırlarına ulaştığı dönem olmasına rağmen, devletteki yozlaşmanın başlaması da III. Murad dönemine tekabül eder. Duraklama döneminin ilk hükümdarı olan III. Murad döneminde; Fas, Gürcistan ve Tiflis fethedilmiştir.

3. Mehmed ( – )

Sancağa çıkan son padişah olan III. Mehmed, hükümdarlık süresince yalnızca bir defa sefere çıkmıştır. Gerçekleşen bu Avusturya ve Eflak Seferi sonucunda Eğri ve Kanije kalesi fethedilmiştir.

1. Ahmed ( )

Ahmed, sancağa çıkmadan padişah olan ilk Osmanlı hükümdarıdır. Avusturya ile imzalanan Zitvatorok Antlaşması ile Osmanlı Devleti’nin Avusturya’ya karşı olan üstünlüğü sona ermiştir.

1. Mustafa ( – )

Osmanlı Devleti tarihinde II. Murad ve Fatih Sultan Mehmed’den sonra 2 kez tahta çıkan 3. padişahtır. ile tarihlerinde süren ilk saltanatı, 96 gün sürmüş ve tahttan indirilmiştir.

2. Osman – Genç Osman ( – )

Genç Osman; amcası I. Mustafa’nın tahttan indirilmesi sonucu tahta geçmiştir. Askeri alanda bazı yenilikler yapmak niyetinde olduğu için, çıkan isyan sonucu, Yeniçeriler tarafından tahttan indirilerek, öldürülmüştür.

1. Mustafa ( – )

Genç Osman’ın öldürülmesi sonucu ikinci kez tahta çıkmıştır. Bir seneden biraz fazla süren ikinci saltanatı, tahttan indirilmesiyle son bulmuştur.

4. Murad ( – )

Getirmiş olduğu tütün ve alkol yasaklarıyla da bilinen IV. Murad hükümdarlığında, Bağdat başta olmak üzere; Erivan ve Kafkasların büyük bir bölümü Osmanlı egemenliği altına girmiştir.

Sultan İbrahim ( – )

Abisi olan IV. Murad’ın ölümü sonrası tahta çıkan İbrahim; çıkan isyanlar neticesinde 18 Ağustos yılında tahtan indirilmiş ve isyancıların önderi olan Sofu Mehmed Paşa tarafından idam edilmiştir.

4. Mehmed ( – )

Sultan İbrahim’in tahtan indirilmesi sonucu padişah olan IV. Mehmed; Türk tarihinde önemli bir yeri olan II. Viyana Kuşatması’nı gerçekleştiren padişahtır. İki ay süren kuşatma başarısızlıkla sonuçlanmış ve IV. Mehmed yılında tahttan çekilmek zorunda kalmıştır.

2. Süleyman ( – )

yılında; Belgrad, Erdel ve Bosna, Avusturya tarafından işgal edilmiştir. 2 sene Avusturya kontrolünde kalan Belgrad; ’da yeniden Osmanlı topraklarına katılmıştır.

2. Ahmed ( – )

2. Ahmed; II. Viyana Kuşatması’nın arkasından gelen, Avusturya – Osmanlı savaşlarıyla meşgul olmuştur. Hükümdarlığı sırasında, Sakız Adası Venedikliler tarafından işgal edilmiş fakat yılında geri alınmıştır.

2. Mustafa ( – )

Bu dönemde Avusturya üzerine 3 sefer düzenlenmiştir. III. Avusturya Seferi sırasında gerçekleşen Zenta Muharebesi’nde Osmanlı Devleti ağır bir yenilgi alarak ve yılında Karlofça Antlaşması’nı imzalamak zorunda kalmıştır.

Karlofça Antlaşması’nın hükümlerine göre; Osmanlı Devleti, Batı’da ilk kez bu denli büyük bir toprak kaybı yaşamıştır. Bu özelliğiyle Karlofça Antlaşması; Osmanlı Devleti için duraklama döneminin sonu anlamına gelirken, gerileme döneminin ise başlangıcı olmuştur.

Karlofça Antlaşması ile başlayan ve Yaş Antlaşması’na kadar süren dönem, Osmanlı Devleti Gerileme Dönemi olarak adlandırılmaktadır. Toprak kayıplarının hızlanarak devam ettiği Gerileme Dönemi Osmanlı padişahları ise şu şekildedir:

3. Ahmed ( – )

Prut Savaşı, Pasorofça Antlaşması, Lale Devri ve Patrona Halil İsyanı; III. Ahmed döneminin dikkat çeken gelişmelerindendir. Sırbistan ve Belgrad yine bu dönemde kaybedilmiştir.

1. Mahmud ( – )

Mahmud Dönemi; yy’da, ilk kez Avrupa tarzı ıslahatların yapıldığı dönem olmuştur. Avrupa’nın askeri anlamdaki üstünlüğü kabul edilerek bir dizi adım atılmıştır. Bunlardan en önemlisi de Osmanlı ordusuna subay yetiştirmek üzere açılan Hendesehane (Kara Mühendishanesi) olmuştur.

3. Osman ( – )

3 sene süren III. Osman döneminde; I. Mahmud döneminde yapımına başlanan Nuruosmaniye Camii inşaatı tamamlanmıştır.

3. Mustafa ( – )

Askeri alanda gerçekleşen ıslahatlara devam etmiş; senesinde, tersane ve donanmanın geliştirilmesi için Mühendishane-i Bahri Hümayun (Deniz Mühendishanesi) kurulmuştur.

1. Abdülhamid ( – )

Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir yere sahip olan Küçük Kaynarca Antlaşması bu dönemde imzalanmıştır. Ayrıca Kırım, Rusya tarafından işgal edilmiştir.

3. Selim ( – )

Osmanlı Devleti’nde yaşanan yenileşme hareketlerinin, en önemli padişahlarından biri de III. Selim’dir. Avusturya ve Rusya ile yapılan savaşlarda, Osmanlı ordularının yetersizliklerini görerek Nizam-ı Cedid adında yeni bir ordu kurmuştur. Fakat bu kurulan yeni orduya karşı olan yeniçeriler tarafından gerçekleştirilen isyan sonucu, tahttan çekilmek zorunda kalmıştır.

4. Mustafa ( – )

1 senelik hükümdarlığının sonunda tahttan indirilmiş ve yerine II. Mahmud geçmiştir.

Osmanlı Devleti Dağılma Dönemi; Rusya ile imzalanan Yaş Antlaşması’nın tarihi olan ile saltanatın kaldırıldığı senesine kadar olan zamanı kapsamaktadır. Sonunda Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden silindiği Dağılma Dönemi Osmanlı padişahları şu isimlerdir.

2. Mahmud ( – )

2. Mahmud; Osmanlı Devleti ıslahat hareketleri dendiği zaman belki de akla gelen ilk padişahtır. Bu dönemde ilk resmi Türkçe gazete çıkartılmış, ilk modern tıp okulu kurulmuş ve Yeniçeri Ocağı kaldırılarak yerine Asakir-i Mansure-i Muhammediyye kurulmuştur.

Sultan Abdülmecid ( – )

Osmanlı Devleti tarihinde önemli bir yer tutan Tanzimat ve Islahat Fermanları bu dönemde imzalanmıştır. Ayrıca Rusya ile Osmanlı Devleti arasında gerçekleşen Kırım Savaşı sırasında, tarihte ilk kez İngiltere’den dış borç alınmıştır.

Sultan Abdülaziz ( – )

Sultan Abdülaziz döneminde Batı ile iyi ilişkiler geliştirilmiştir. Ayrıca bu dönemde Danıştay ve Yargıtay da kurulmuştur.

5. Murad (30 Mayıs – 31 Ağustos )

93 gün tahtta kalmış olan V. Murad, 31 Ağustos tarihinde tahttan indirilmiştir.

2. Abdülhamid ( – )

2. Abdülhamid Dönemi Osmanlı tarihinde önemli bir yer tutmaktadır. I. ve II. Meşrutiyet bu dönemde ilan edilmiştir. Dönemin bir diğer önemli hadisesi de 93 Harbi olarak da bilinen – 78 Osmanlı Rus Savaşı’dır.

Mehmed Reşad ( – )

Osmanlı Devleti’nin sondan bir önceki padişahı olan Mehmed Reşat dönemi Osmanlı Devleti için bir hayli hareketli geçmiştir. Trablusgarp ve Balkan Savaşları’nın yanında I. Dünya Savaşı da bu dönemde yaşanmıştır.

Mehmed Vahidettin ( – )

Osmanlı Devleti’nin son padişahıdır.

kaynağı değiştir]
  1. ^Bostanzade Yahya Efendi, Tuhfet ül-ahbâb, Milliyet Yayınları, s.
  2. ^Hamit Bozarslan, Türkiye Tarihi, İletişim Yayınları, s.
  3. ^Reşad Ekrem Koçu, Tarihimizde Garip Vakalar, Varlık Yayınları, s.
  4. ^Metin And, On Altıncı Yüzyılda İstanbul, Yapı Kredi Yayınları, s.
  5. ^Osmanlı'nın Şifreleri, Talha Uğurluel, , s. , Timaş Yayınları, İstanbul,
  6. ^Metin Hasırcı, Büyük Osmanlı Tarihi, bölüm 1, kısım 5
  7. ^Midhat Sertoğlu, Osmanlı Tarih Lügatı, s.
  8. ^Yapı ve Kredi Bankası, , Our world of the arts, Say 58 Saf
  9. ^Türk Dünyası tarih dergisi - sayılar
  10. ^abEmecen, Feridun (). "Mehmed III". TDV İslâm Ansiklopedisi. 28. Türkiye Diyanet Vakfı. ss.&#;&#;
  11. ^"Mehmet III". Büyük Larousse. 15. Milliyet Gazetesi Yayınları. ss.&#;&#;
  12. ^Federico Seneca, Il Doge Leonardo Donà: la sua vita e la sua prepara-zione politica prima del dogado, Editrice Antenore, Padova , s.
  13. ^Zeynep Aycibin, Kâtip Çelebi, Fezleke: Tahlil ve Metin, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Mimar Sinan Üniversitesi, , Sayfa:
  14. ^ab"Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs &#;
  15. ^Bu Mülkün Sultanları, Yazan: Necdet Sakaoğlu Sayfa
  16. ^Alderson, The Structure of the Otto-man Dynasty, Oxford University Press, Oxford , s. , tablo XXXIII

III. Mehmed

Bu madde Osmanlı padişahı hakkındadır. Kırım hanı için III. Mehmed Giray sayfasına bakınız.

III. Mehmed (Osmanlı Türkçesi: محمد ثالثMehmed-i sālis), divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî (26 Mayıs , Manisa – 21 Aralık , Konstantiniyye), Osmanlıpadişahı ve İslamhalifesidir. Sancağa giden son, I. Süleyman'dan 30 yıl sonra sefere çıkan ilk padişahtır.

Padişahlık öncesi[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası