raw vegan nedir / raw vegan - ekşi sözlük

Raw Vegan Nedir

raw vegan nedir

Raw Food (Çiğ Beslenme) Nedir?

Dünya var olduğunda insan oğlunun gıdaları pişirerek yemek gibi bir alışkanlığı yoktu. Her şeyi çiğ tüketiyorduk. Daha sonra ateş bulundu ve bazı gıdaları çiğ tüketmek yerine pişirmeye başladık. Bu süreç insan oğlunun tarihinde büyük bir evrimin başlangıcı oldu. Günümüzde ise çiğ beslenme (Raw Food) akımı oldukça popüler.

Çiğ Beslenme (Raw Food) Nedir?

Günümüzde genelde temeli eski dönemlere uzanan birçok beslenme trendi dikkat çekiyor. Bu popüler trend beslenme çeşitlerinden bir tanesi de Raw Food yani çiğ beslenme akımı. Bu beslenme modelini kişinin özüne dönmesi ve bedenini arındırması olarak değerlendirebiliriz. Bu beslenme sisteminde temel kural basit her tüketilen besinin çiğ olması gerekiyor. Yani kuruyemiş, yağlı tohum, meyve ve sebze çeşitleri çiğ beslenme menüsünde yer alıyor. Hayvansal gıda tüketimi ise yasaklı listede. Bir diğer yasak başlığı ise işlenmiş gıdalara geliyor. 

Raw Food (Çiğ Beslenme) Felsefesinde Besinlerin Çiğ Tüketilme Nedeni Nedir?

Isıl işlemi görmüş gıdaların besin değerleri azalıyor. Yetersiz değerli besin tüketiminin sonucunda yorgunluk, sindirim problemleri, erken yaşlanma, kilo alma ve bazı psikolojik sorunlar gelişebiliyor. Doğada var olan besinlerin olduğu gibi yani çiğ tüketilmesi daha yüksek besin değerini vücuda almak anlamına geliyor. Bu sebeple Raw Food beslenme felsefesinde ısıl işlemi görmüş hiçbir gıda tüketilmiyor. Besinlerin tamamı doğadaki halleriyle tüketiliyor. 

Çiğ Tüketilen Besinlerin Vücuda Olan Faydası Nelerdir?

Çiğ beslenme yani gıdanın doğadaki haliyle tüketilmesi vücuda alınan mineral ve vitamin miktarını çoğaltıyor. Isıl işleminde kaybedilen değerler kazanım olarak vücuda ekleniyor. Bunun uzun vadede getirisi ise hafızanın güçlenmesi, cildin güzelleşmesi, doğurganlık kalitesinin artması, uyku kalitesinin artması ve kilo vermeye yardımcı olduğu yapılan araştırmalarca gözlemleniyor. 

Raw Food (Çiğ Beslenme) Felsefesinde Hangi Besinler Tüketiliyor?

Beslenmenin tamamının çiğ besinlerden oluşması gerekiyor. Kuruyemiş, yağlı tohum, meyve ve sebze çeşitlerinden oluşan öğünler planlanıyor. Hayvansal gıdalarında tamamı beslenme listelerinden kalkıyor. Bazı kaynaklarda beslenmenin %75 oranında çiğ beslenme olması gerektiği belirtiliyor. Tohumları ve kuruyemişleri yemeden önce önerilen sürelerde suda bekletilmesi tavsiye ediliyor. Her sağlıklı beslenmenin temeli olan su ise bu beslenme trendinde de oldukça önemli. Günde ortalama en az 2 litre su içilmesi öneriliyor. Tabii bu miktarlar kişinin yaşına, cinsiyetine, kilosuna ve boyuna göre farklılık gösterebilir. Ayrıca yaz aylarında kış aylarına göre daha yüksek miktarda su içmemiz gerektiğini uzmanlar sıklıkla hatırlatır. Fellas Meyve Bar seçeneklerini de çiğ beslenme rutininizde tüketebilirsiniz. Doğal ve katkısız hazırlanan bu ürün çeşitlerinin lezzet seçenekleri de her damağa hitap ediyor.  İçinde hayvansal gıda bulunmayan ürün raw vegan beslenme modeline uygundur.

Raw Food (Çiğ Beslenme) Felsefesinde Hangi Besinler Tüketilmiyor?

Bir beslenme modelinde tüketilecek ürünler kadar tüketilmeyecek ürünler de önemlidir. Bu iki listeye de kişinin hakim olması beklenir. Çiğ beslenme de alkol ve kahve gibi içeceklerin hiç tüketilmemesi gerekir. Çay tüketiminin ise ılık olması ve içinde uyarıcı kafein gibi bir madde bulunmaması önemlidir. Isıl işlemi uygulanmış ya da hayvansal kökenli hiçbir gıdanın tüketilmemesi gerekiyor. 

Çiğ Beslenme Modelinde Protein ve Kalsiyum Kaynakları Hangi Besinlerdir?

Vejetaryen ya da bir ileri seviyesi olan vegan beslenmeden de alışık olduğumuz gibi doğada hayvansal gıda dışında da protein ve kalsiyum kaynakları bulunuyor. Özel beslenme türlerinde vücuda gerekli besin değerini almak daha da önem kazanıyor. Bu sebeple hangi besinde hangi değerli kaynak var bilmek daha önem kazanıyor. Protein için baklagiller, fındık ve yağlı tohumlardan faydalanabilirsiniz. Kalsiyum ve demir için ise susam tohumu, badem, kaju, ıspanak, brokoli ve çimlenen tohumlardan faydalanılabilir. Yine Fellas Meyve Bar çeşitlerini de beslenme listenize ekleyebilirsiniz.

Raw Food Nedir? Raw Food Beslenme Stiline Dair Her Şey

İngilizce kökenli ‘raw’ kelimesi ‘çiğ’ anlamına gelirken, ‘food’ kelimesi ‘yiyecek’ anlamına gelir. Yani kelime öbeği olarak raw food ‘çiğ yiyecek’ anlamını taşır. Ateşin icadından önce insanların beslenme şekillerinin doğal ve sağlıklı olduğuna inanan insanların benimsediği akım vasıtası ile ortaya çıkmıştır. En basit haliyle; raw food beslenme şeklinde besinlerin işlem görmemiş doğal halleri yani çiğ halleri kullanılır.

raw food nedir

Raw Food Diyeti Nasıl Yapılır?

Aslında bu diyeti yapmak son derece kolaydır. Ancak öncelikle işin felsefesini benimsemek ve kabullenmek gerekir. Çünkü raw food bir beslenme şeklinden ziyade bir yaşam şeklidir. Besinlerin en saf ve en doğal hallerinin tüketilmesini mantıklı bir düzleme oturtulması ve kabullenilmesi şarttır. Bunun en önemli nedeni de raw food diyeti adı verilen beslenme şeklinin aslında devamlı bir beslenme düzeni olmasıdır. Ancak bunu kısa süreli olarak (genellikle yaklaşık 30 gün) zayıflama veya detoks amaçlı yapan kişiler de bulunur.

Mental olarak çiğ beslenme düzenini kabullendikten sonra pazardan veya marketten satın alınan sebze ve meyveleri hiçbir ısı uygulamadan tüketmek ana kuraldır. Bu sayede besinlerin temel vitaminlerinden, enzimlerinden ve canlılığından yararlanıldığı düşünülür. Pişirmenin ve ısı uygulamanın kesinlikle yasak olduğu bu düzende kurutma işlemi ise serbesttir. Yiyecekleri doğal kurutma yöntemi ile kurutarak da tüketmek mümkündür. Ancak hayvansal gıdalar, süt ürünleri ve un gibi kesinlikle tüketilmemesi gereken maddeler de yer alır.

raw food tarifleri

Raw Food Beslenme Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hemen hemen her konuda olduğu gibi raw food hakkında da hem olumlu hem de olumsuz görüşler vardır. Ancak bu felsefenin savunucuları, çiğ beslenmenin insanlar için şifa olduğunu iddia eder.

Raw food mucizesi olarak nitelendirilen önemli faydalardan bahsedilecek olursa:

  • Vitaminlerin ve minerallerin doğrudan alınmasını sağlar.
  • Enzimlerin ve yararlı bakterilerin yok olmamasını ve vücuda geçebilmesini sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Vücut enerjisinin daha yüksek olmasını sağlar. (Besinlerin içerisinde yer alan enzimler yok olmadığı için vücut besinleri sindirmek için enzim üretmek zorun kalmaz.)
  • Uyku düzenlenir ve kalitesi artar.
  • Fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olur.
  • Cilt sağlığına katkı sağlar.

Peki, raw food beslenme şeklinin herhangi bir zararı yok mu? Beslenme değişikliği yapıldığında, özellikle kronik rahatsızlığa sahip kişilerin, mutlaka bir uzmana danışması gerekir. Çünkü her beslenme düzeni ve her değişiklik kişiye iyi gelmeyebilir. Raw food düzeninde de protein ve kalsiyum alınabilecek kaynakların sınırlı olması vücut sağlığı için tehlike oluşturur. Yani tüm kaynakları araştırıp raw food yemek tarifleri öğrenilmeli ve gerekli olan vitamin, kalsiyum, mineral ve protein miktarının alınması sağlanmalıdır.

raw food diyeti

Raw Food Kursu: Raw Food Eğitimi İçeriği

Küçüklükten beri alışılagelmiş beslenme düzenini bir anda değiştirmek ve yeni bir yaşam stilini benimsemek kolay bir iş değildir. Yeni beslenme şeklini iyi bir şekilde anlamak ve öğrenmek gerekir. Bu nedenle profesyonel eğitim veren raw food Türkiye kurslarından veya raw food İstanbul workshop etkinliklerinden herhangi biri tercih edilebilir. Bu sayede; en doğru beslenme programını hazırlama şekli, yiyeceklerin içerdiği vitamin ve mineraller, hazırlanan yiyecekleri saklama koşulları ve yiyeceklerin hazırlanma aşamasındaki püf noktaları öğrenilebilir.

Aynı zamanda farklı raw food tarifleri de öğrenilerek, öğrenilen tarifler kolaylıkla günlük hayata uyarlanır. Bu sayede kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinde yapılacak yiyeceklerin bir kısmı öğrenilmiş olur. Bu tariflerden yola çıkılarak yeni yeni tatlar da denenebilir. Kısacası kurslar ve workshoplar ile raw food mutfağına temel bir giriş yapılır. Ancak beslenme düzenini anlamak ve sağlıklı kalmak adına bir diyetisyene veya beslenme uzmanına da danışılması önerilir. Vücudun alerjisi olabilecek besinleri öğrenmek, alınması gereken vitamin ve minerallerin nereden karşılanabileceğini öğrenmek ve aynı zamanda herhangi bir hastalığın ilerlemesini veya oluşmasını engellemek adına bir uzmana danışılmalıdır.

raw food tarifler

Raw Food Diyet Listesi

Beslenme düzenleri içerisinde mutlaka olması gereken ve asla tüketilmemesi gereken besin maddeleri bulunur. Aynı şekilde raw food diyeti içerisinde de hem tüketilmesi hem de tüketilmemesi gereken yiyecekler yer alır:

  • Bakliyatlar: Salataların veya yemeklerin içerisinde çiğ olarak tüketilmelidir.
  • Süt ve Süt Ürünleri: Beslenme düzeni içerisinde yer almaz, tüketilmemesi gereken besin maddeleri arasında yer alır. İnek ve keçi sütü yerine badem sütü veya hindistan cevizi sütü gibi alternatifler kullanılır.
  • Şeker ve Un: Raw food beslenme içerisinde yer almaz. Beyaz un yerine badem unu veya yulaf kullanılır.
  • Alkol ve Kafein: Bu maddeleri barındıran herhangi bir madde tüketilmemelidir.
  • Et: Raw food içerisinde yer almaz ancak bazı gruplar yalnızca balık, bazı gruplar ise yalnızca çiğ et tüketir.
  • Bal ve Türevleri: Arının üretimi olan besin maddeleri için kesin bir bilgi bulunmaz.

raw food menü

En Pratik 3 Raw Food Tarifi

1) Sağlıklı Tatlı Masum Keyif: Kakaolu Chia Puding Tarifi

Yapımı son derece kolay olan chia puding hem kahvaltıda hem de atıştırmalık olarak gün içerisinde tüketilebilir. İçerisine ise tamamen kişisel zevke uygun olan tüm çiğ malzemeler eklenebilir. Chia puding tarifi için tıklayın. Kilo Aldırmayan Kakaolu Chia Puding

2) Arındırır Güç Verir: Yeşil Güç Smoothie Tarifi

Hızlıca vitamin almak veya iş yerine, okula besleyici bir ara öğün götürmek istiyorsanız bu tarifle çabuk ve besleyici bir smoothie hazırlayın. İşte yeşil smoothie! Yeşil Güç Smoothie

3) Çabucak Hazır: Pişmeyen Brownie Tarifi

Tatlı krizleri ve eski alışkanlıkları devam ettirme isteğine karşı, hemen hemen herkesin sevdiği brownie için de bir raw food uyarlaması mevcut. Pişmeyen, çok pratik ve sağlıklı brownie için tarife tıklayın. Pişmeyen Brownie

raw vegan

  • (bkz: çiğ beslenme)

  • ancak çok çok dikkatli olunduğu sürece sağlıklı olabilecek, baklagil yemek zor olduğu için, vegan beslenmenin ana protein ve aminoasit kaynağından mahrum kalabileceğiniz, tayland gibi tropik yerlerde yaşamıyorsanız çoğu zaman cep yakan, özellikle kış sebzelerini düşününce kışın çekilmez olacağına inandığım bir beslenme türü.

    size çiğ beslenmedeki baklagil problemini nasıl aşacağınızı anlatmaya geldim. çiğ baklagil malum, yemesi imkansız olmasa da zorlayıcı bir şey.
    çözüm sprouting. ilkokulda pamukta fasulye yetiştirmek gibi aynen.
    bir kavanoz alın, içine dilediğiniz bakliyattan (ben mercimek ve alfalfa ile yaptım, çok güzel oldu) bir kaşık koyun. onu 12 saat ila bir gün arası suda bekletin (baklagile göre değişiyor, internette liste bulabilirsiniz muhtemelen). daha sonra kavanozun kapağında delikler açın, her gün baklagili sabah akşam yıkayıp su deliklerden akacak şekilde eğik konumlandırın. nemli kalsın ama su içinde kalmasın. cinsine göre 4 ila 7 gün arasında yenecek duruma geliyorlar, çok lezzetli oluyor.

    sprouting sonrası besin değerleri de değişiyor, daha besleyici oluyor diyorlar, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

    siz yine de soğuk kış günleri yaklaşırken raw beslenmeyi bir daha düşünün, şöyle insanın içini ısıtacak bir çorbaya, bir sıcak yemeğe kim hayır diyebilir.

    ama aklınıza koyduysanız cronometer kullanmadan yapmayın, bütün besin ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olun. youtubeda çok dogmatik konuşan insan var, onların sözüne kanmayın. çiğ beslenmenin yılmaz savunucuları birer birer pişmiş yiyeceklere döndü zaten. fullyrawkristina ve freeleenin videolarını zaten direkt çöpe atın. çok zayıflayabilir, bu sebeple kadınsanız adetten kesilebilirsiniz. maalesef bunun sağlıklı olduğunu söyleyen gereğinden fazla kişi var, bu palavralara inanmayın. bol bol bakliyat çimlendirin. kendinizi de çok kasmayın, raad olun.

  • "veganım, daha gerizekalı nasıl olabilirim" sorusunun cevabı. kadınlar adet görmeyi kesiyorlarmış ama sorsan sağlıklı. neyse ki kendilerini kısır ediyorlar da, gelecek nesiller güvende.

    şekerden başka bir şey tüketmeyen bir grup insanın, cam kavanoz, çekirdek ve tropik meyve ile 150 sene yaşayacaklarını sandıkları bir garip abukluk.

  • göz rengi değiştirdiği öne sürülen diyet. bilimsel doğruluğu yok. sanırım.

    link:

  • fullyrawkristina'nin interneti domine ettiği beslenme çeşidi. yani arada sağlıklı çiğ browni yapmak istiyoruz ama protein kısmı bana biraz çözülmemiş gibi geldi.

    bi de fullyrawkristina bir kilo aldı bir verdi. o da bir ayar bulamadı.

  • neden ateşten bihaber gibi yaşamayı tercih ettiklerini merak ediyorum.
    bir de ekmek falan nasıl olacak buğday mı kemireceğiz? gerçi veganların çoğu 30 kilo gibi görünüyor, ekmeği pek kullanmıyolar sanırım.

  • insanlığın ilk beslenme şekli. temelde ısıya maruz kalmamış çiğ besinler, meyve, kuruyemiş ve yağlı tohumlardan oluşuyor. günümüzde vegan beslenmenin bir yan kolu olarak bazı insanlar tarafından kabul görmüş durumda. genellikle yiyeceklerin 40 derece üzerine çıkmamasına dikkat ediliyor. buna sebep olarak, besinlerin bu derecenin üzerinde enzim ve vitaminlerini kaybettiğini savunuyorlar.

    blender ve dehidratör başlıca el aletleridir. dehidratör, yeri gelince meyve ve sebzelerin içindeki suyu kurutmalarına yardımcı olur ve gıdaların ömrünü uzatır. ayrıca bunun daha hijyenik olduğunu da savunuyorlar. bilimsel arenada bu beslenme biçiminin daha sağlıklı olup olmadığı hala tartışılmakta.

  • bir sonraki aşaması geviş getirmek olacak beslenme çeşidi.

  • (bkz: go raw vegan)

  • yahu gerçekten ama gerçekten bi sikt olup gidiniz lütfen artık ama ha!

    (bkz: ciddi ciddi sıktınız artık)

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası