erkek kedi kısırlaştırması nasıl olur / ERKEK KEDİLERDE KISIRLAŞTIRMA NASIL YAPILIR?

Erkek Kedi Kısırlaştırması Nasıl Olur

erkek kedi kısırlaştırması nasıl olur

Kısaca kısırlaştırmanın ne olduğunu açıklayacak olursak; dişi kedi ve köpeklerin yumurtalık ve rahimlerinin, erkek kedi ve köpeklerin ise testislerinin alınmasıyla sonuçlanan, genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Birçok farklı kaynakta, kısırlaştırma operasyonu için nötrleştirme ve sterilizasyon gibi ifadeler de kullanılıyor. Bu operasyon sonrasında dişi köpeğiniz kesinlikle bir daha asla hamile kalamazken, erkek köpeğiniz de herhangi bir dişiyi asla hamile bırakamaz.

Köpeklerde Kısırlaştırma

Kısırlaştırma, üreme yeteneklerini kaldıran bir cerrahi işlem olarak bilinmektedir. Köpeklerde kontrolsüz şekilde çoğalmalarını engellemek, popülasyon kontrollerini sağlamak ve önemli sağlık sorunlarını engellemek için yapılmaktadır. Köpeklerde kısırlaştırma hem erkek köpeklerde (kastre), hem de dişi köpeklerde (sterilizasyon) yapılabilmektedir.

Erkek köpeklerde testislerin çıkarılması, dişi köpeklerde ise yumurtalıkların çıkarılması ya da rahmin alınması ile gerçekleştirilmektedir. Köpeklerde kısırlaştırma cinsiyetine göre de farklı faydalar sağlamaktadır. Bunları daha detaylı anlatmak gerekirse:

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırma

Kızınıza düşkünsünüz ve yavru bir köpeğin anestezi alarak operasyon geçirmesi konusunda endişelisiniz, anlıyoruz fakat bu operasyonun riskinin çok düşük olduğunu ve birçok kez yapılmasına rağmen çok ama çok nadir sorun çıktığını bilmeniz gerekli. Ayrıca dişi köpeklerde kısırlaştırma, meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri, kist gibi birçok ciddi sağlık sorunun yaşanma olasılığını ortadan kaldırıyor.

İleriki yaşlarda sağlık sorunları olabileceğinden dişi köpekler 3. aydan önce kısırlaştırılmamalıdır. Tabi, 4 yaşından önce kızınızın kısırlaştırılmış olmasıyla rahim enfeksiyonu riskini de gelecekteki sağlık sorunları listesinden çıkarmış oluyorsunuz.

Dişi Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları

  • Meme kanseri olasılığı ortadan kalkar.
  • Pyometra gibi rahim enfeksiyonları önlenmiş olur.
  • Riskli gebelik sorunu ve gebelik yüzünden oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olunur.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma, genel anestezi verilerek gerçekleştiriliyor. Ameliyat sırasında rahim ve yumurtalıklar alınıyor. Operasyondan yaklaşık 10 gün sonra tam iyileşme gerçekleşiyor.

Yapmanız gerekenler konusunda veterinerinizle mutlaka konuşmalısınız. Operasyon öncesi sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra özel olarak dikkat edilmesi gereken bir konu varsa sizi uyaracaktır. Özel durumların dışında, operasyondan 12 saat öncesinde yeme ve içmenin kesilmesi genel olarak tavsiye edilendir.

Böylece anestezi yüzünden ayıldığında daha az kusacaktır. Anestezi sonrası birkaç kez kusma normaldir fakat hem dışkılıma hem de kusma olasılığına karşın ameliyattan önce 12 saat boyunca bir şey yiyip içmemesi onun iyiliği için en iyisidir.

Ameliyattan sonra ilk ayıldığı anlarda sersem gibi olabilir. Yavaş yavaş kendine gelecektir. Veterinerinize danışarak ona yiyecek ve su verebilirsiniz.

Ameliyat bölgesine zarar vermemesi iççin büyük ihtimalle çok da sevmeyeceği elizabeth yakalık takılacaktır. Evde ani ve aşırı hareket etmesini önleyin daha çok dinlenmesine ve kısa yürüyüşler yapmasına özen gösterin. Merdiven çıkartmayın. Evde başka evcil canlılar varsa ayrı bir odada durması daha iyi olacaktır.

İyileşme süreci boyunca biraz yakın ilginize ihtiyacı olacak. Kendi kendine mama yiyebiliyor ve tuvaletine çıkabiliyor olması gerekiyor ama yine de bu süre boyunca her an yaptıklarına dikkat etmeniz gerekli.

köpek kısırlaştırma

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırma

Erkek köpeklerde kısırlaştırma, dişilerinkinden daha basit bir operasyon ile gerçekleştirilir. Genel anestezi altına alınır. Testisler alınarak ufaklık kısırlaştırılır. Kesik küçük olacağından yara da küçük olacak ve haliyle dikişi de daha az olacaktır.

Genellikle ameliyattan sonraki gecenin klinikte geçirilmesi tavsiye edilse de bazen aynı gün eve gönderildiği de olmuştur. Kısırlaştırma ile ilerde yaşayacağı testis tümörü ve prostat sorunları hayatından tamamen çıkmış olacak. Ayrıca fıtık veya kalıcı tümör olasılığı da azaltılmış olacak.

Yaşamının erken dönemlerinde kısırlaştırılan erkek köpekler daha sakin bir mizaca sahip olurlar ve evinize ya da mobilyalarınıza zarar vermezler. Kokulu idrar ile evin köşelerini işaretleme ihtiyacı duymazlar. Diğer erkek köpeklerle kavga etmez daha az saldırgan olurlar.

Çiftleşememe kaygısı yüzünden stres yaşamazlar ve depresyona girmezler. Dişi bulmak için evden kaçmazlar veya evdeki eşyalar ile çiftleşmeye çalışmazlar. Böylece siz de o da daha kaliteli bir yaşam sürersiniz. Çiftleşme kaygısı sebebiyle köpekler tüy dökebilmektedir.

Erkek Köpeklerde Kısırlaştırmanın Faydaları

Erkek köpekler ve dişi köpeklerin kısırlaştırılma ihtiyaçları olabilmektedir. Kısırlaştırma aşamalarında dişi köpeklere göre, erkek köpeklere aynı faydaları olduğu kadar, farklı faydaları da bulunmaktadır. Çeşitli faydalarını sizlere sıralamak gerekirse:

  • Siklus kanaması, ileriki yaşlarda olabilecek prostat problemleri ve sık idrara çıkma gibi sağlık sorunlarının önüne geçilir.
  • Kızgınlık dönemlerinde görülebilecek davranış bozuklukları yani; evden kaçma, saldırganlaşma, iştahsızlaşma, agresif ruh hali ve davranışlar artık sorun olmaktan çıkar.
  • Kızgınlık dönemleri hafiflediği için yaralanma tehlikeleri de oldukça azalmaktadır.
  • İstenmeyen yavruları ve düzensiz çoğalmayı engelleyebilmektedir.

kopek-kisirlastirma

Kedilerde Kısırlaştırma

Kedi kısırlaştırma da aynı köpek kısırlaştırmasında olduğu gibi orantısız gebelikleri engellemek için yapılmaktadır. Kedilere genellikle kısırlaştırma işlemi yaşları 6 ile 8 aylık aralığında iken yapılır ve yaşamları boyunca yapabilecekleri cinsel aktiviteleri ortadan kaldırır. Kedileri kısırlaştırma işlemi sonrasında hormon seviyeleri değişikliklerinden dolayı daha sakin ve daha az agresiflik görülebilmektedir.

Aynı zamanda kedilerde kısırlaştırma, meme kanseri, rahim enfeksiyonu ve üreme sistemi hastalıklarını büyük oranda engellemektedir. Erkek kediler ve dişi kediler için faydalarını ve ayrı özelliklerini ise şu şekilde anlatabiliriz:

Erkek Kedilerde Kısırlaştırma

Doğru bildiğimiz yanlışlardan biri de erkek kediler için “Kısırlaştırılmasa da olur” düşüncesidir. Aslında dişi kediler için kısırlaştırma ne kadar önemliyse erkek kediler için de öyledir. Cinsel olgunluğa erişmiş erkek kedilerin miyavlamaları ve evin orasını burasını işaretlemesi hem sizin için hem onun için çok rahatsız edici olmaya başlayacaktır.

Hem psikolojik hem fiziksel sağlıklarını korumak için cinsel olgunluğa erişmiş erkek kedileri kısırlaştırmak en doğru olanıdır. Kısırlaştırma, erkek kedilerde testis kanseri olasılığını ortadan kaldırıyor, böylece onun yaşam kalitesini artırmış ve ömrünü uzatmış olacaksınız.

Veterinerler tarafından tavsiye edilen kısırlaştırma zamanı ise 1 yaşından itibaren olarak biliniyor. Erkek kediler kısırlaştırma işlemi açısından dişi kedilerden daha şanslı ve bu yüzden çok daha çabuk iyileşip eski haline dönüyor. Ortalama 1 saat kadar süren bir ameliyatla, küçük oğlunuz 1- 2 gün içinde ayağa kalkacaktır. Erkek kedilerde açık ameliyat yapılmaz sadece dışardan testisleri alınır ve yaraya dikiş dahi atılmaz.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırmanın Faydaları

Erkek kedilerin kısırlaştırılması, erkek kediler kadar kedi sahiplerine de fayda sağlamaktadır. Dişi bulmak için sık sık evden kaçan kediler, ev sahiplerini korkutabilmektedirler. Sizlere erkek kedilerdeki kısırlaştırmanın faydalarını şu şekilde sıraladık:

  • Dişi bulmak amacıyla evden kaçmazlar.
  • Dışarıda daha az dolaştıklarından trafik kazası geçirme olasılıkları düşer.
  • Diğer erkek kedilerle daha az kavga edeceğinden yaralanma riski azalır.
  • Testis kanseri veya testis tümörü riski ortadan kalkar.
  • Daha sakin ve uyumlu bir ev arkadaşı olurlar.

kedi kısırlaştırma

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Küçük kızınızın poposunu yukarı kaldırıp evin her tarafına sürtündüğünü, sürekli ayaklarınızla oynamak istediğini, ayaklarınıza saldırdığını ya da ısırmak istemediğini, uzun uzun miyavladığını ve bunları hiç durmadan tekrarladığını görürseniz, kediniz kızgınlık dönemine girmiş demektir. Küçük kızınız artık yetişkinliğe adım atıyor ve birkaç gün boyunca bu hareketleri tekrarlayacak, daha sonra ise eski haline geri dönecektir.

Eğer dişi bir kediniz varsa 6. aydan sonra çocukluk dönemini geride bırakıp olgunlaşmaya başlar ve kızgınlık dönemine girer. Yukarıda belirttiğimiz davranışları sergilemeye başlar. Dişi kedilerde, kızgınlık dönemi boyunca sürekli olarak miyavlayama, agresif davranışlar ve evden kaçma gibi olumsuz durumlar yaşanabilir. Lütfen bu dönemi daha hafif atlatmak için bazı kedi sahiplerinin yaptığı gibi progesteron ilaçlarla kedinize zarar vermeyin çünkü bu ilaçlar uzun vadede kist gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kısırlaştırmazsanız kızgınlık döneminin günde bir tekrarladığını göreceksiniz. Kısırlaştırma operasyonu için kedinizin kızgınlık döneminden çıktığı ara dönemi yakalamak zorundasınız. Dişi kediler kızgınlık döneminde kısırlaştırılamıyor çünkü bu dönemde operasyon yapılırsa aşırı kanama riski ortaya çıkıyor. Kızgınlık dönemi atlatıldıktan sonra operasyon yaptırmalısınız.

Dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonu erkek kedilerinki kadar basit değildir. Yumurtalıkların ve rahmin alınabilmesi için tam bir operasyon gereklidir. Önce karın bölgesi tıraş edilir ve sonra karnında bir kesi alınır ve yumurtalıklar ve rahim alınır.

Operasyondan 3 saat sonra mama yiyebilir yani biraz daha kendine geldiğinde yaş mama bile verebilirsiniz. Operasyondan sonraki bir hafta ona evin huzurlu sakin bir köşesinde bakmanız gerekiyor. Ameliyat yarası ve dikişlerinden dolayı hareketleri yavaş ve alışılmadık şekilde olabilir ona ihtiyaçlarını gidermesi konusunda nazikçe yardım edin.

Kediler bir yerleri ağrıdığında uyur, o da bu sürede hem dinlenmek için hem de ağrı kesicilerin etkisiyle uykulu olacak ve genelde uyuyacak. Tuvaletini kendisi yapabiliyor olmalı eğer bir sorun olursa veya kanaması olduğunu görürseniz hemen veterinerinize danışın.

kedi-kisirlastirma

Dişi Kedilerde Kısırlaştırmanın Faydaları

Erkek kedilerde olduğu kadar, dişi kedilerde de evden kaçma mümkün olmaktadır. Bunların yanında ise dişi kedilere faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedinizin diğer dişi kedilerle kavga etme olasılığı düşeceğinden kavga sırasında oluşabilecek yaralanma riskleri de ortadan kalkıyor.
  • Cinsel yola bulaşan hastalık ve enfeksiyonlardan korunmuş oluyor.
  • Sizin ve komşularınızın şikayetçi olacağı kızgınlık dönemi agresyonu tamamen önlenmiş olur.
  • Kedinizde görülebilecek sık gebelikten kaynaklanan sağlık sorunlarından, ayrıca plansız çoğalan nüfusun getireceği sıkıntılardan da kurtulmuş olursunuz. Aksi halde kediniz Ocak ve Ağustos ayları arasında her 3 haftada bir çiftleşecek ve gebe kalacak.
  • Yumurtalık, rahim ve meme kanseri riski ortadan kaldırılır.
  • Çiftleşme amacıyla evden kaçarsa başına gelebilecek tüm kaza ve aksiliklerden kurtulmuş olur.

Kısırlaştırılan kedilerin elde ettiği avantajlar yukarıdaki gibidir. Tüm cerrahi operasyonlarda olduğu gibi az da riskli olan bu işlemler için işinin ehli ve uzun yıllardır bu işi yapan uzman kadromuza güvenebilirsiniz. Bizimle iletişime geçerek tüm merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu (Castration)

Kızgınlık dönemine kadar kum kabı dışında hiçbir yere idrarırını yapmamış olan bir erkek kedi bile, evin veya bulunduğu ortamın çeşitli yerlerine düzenli olarak idrar püskürtme yoluyla koku bırakma eğilimindedir. Bu davranışın sebebi, doğada dişi kediye kendini tanıtma ve çiftleşme arzusunu bildirme içgüdüsüdür.

Bu içgüdüye, evlerde beslenen erkek kediler de kayıtsız kalamayacak ve belirli aralıklarla idrar püskürteceklerdir. Odalarda gezinip yüksek sesle miyavlayacak, cam, balkon benzeri yerlerden atlayıp kaçmaya çalışacaktır. Dişi kediye ulaşmak ve çiftleşme güdüsünü tatmin edebilmek amacıyla kediler evlerini veya bulundukları (bahçe vs). mekanları kısa süreli olarak terkedebilirler. 

Erkek Kedi Kısırlaştırılma Öncesi

Erkek kedilerde hormon düzeylerinden dolayı, kızgınlık dönemlerinde saldırgan davranışlar gelişebilir ve bu nedenle evden kaçan erkek kediler, sokakta birçok kavgaya karışabilir ve yaralanabilir. Bu açıdan erkek kedilerin kısırlaştırılması, onları tehlikelerden, testis kanserine ve bulaşıcı hastalıklara yakalanmaktan koruyacaktır.

Erkek kediler kızgınlık dönemlerine girmelerinden itibaren, kısırlaştırılabilirler. Fakat böbrek hastalıklarına yakalanma risklerinin azaltılması açısından tercihen aylık olana kadar kısırlaştırılmamalıdırlar. Erkek Kedilerde Kısırlaştırma işlemi, erkek kedinin yumurtalıkların kesilerek alınması ve kordonların bağlanması şeklinde gerçekleşir.

Erkek Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı

Erkek kedilerde kısırlaştırma operasyonu, dişi kedilerden çok daha kolay ve tehlikesizdir. Basit ve kısa süren bir operasyonla, erkek kedilerin kısırlaştırılması gerçekleşir. Ameliyat sonrasında dikişe bile gerek kalmaz  ve erkek kedi kısa sürede normal hayatına geri döner.

Dişi kedilerde dikiş açılması, iltihap oluşması gibi yaşanan komplikasyonlar, erkek kedilerin kısırlaştırılmasında görülmez.

erkek kedilerin kısırlaştırılma ameliyatı

Erkek Kedi Kısırlaştırma Zararları

Çok erken kısırlaştırmak, erkek kediler için sağlık açısından zararlı olabilir. Böbrek hastalıkları, idrarda kristalleşme gibi hastalıklar; erkek kediler için kısırlaştırmadan kaynaklı sağlık problemleridir.

Bu sağlık problemlerinin engellenmesi için, kısırlaştırılmış kediler için özel yapılan, sterilize mamalar kullanılmalı, kedinin düzenli olarak kontrolleri yapılmalıdır. Özellikle evde, onu yakından gözlemleme imkanı olan sahiplerine bu konuda çok iş düşer.

Çünkü böbreklerde bir problem oluşursa, bunu erken teşhis etmek hayat kurtarıcı olacaktır. Kedinin ne sıklıkla tuvalete gittiği kontrol edilmeli ve idrarın kesik kesik  gelip gelmediğine bakılmalıdır. Bazen  de kedi, kumuna gidip kazar fakat idrarını yapamadan çıkar. Bu durumlar oluşursa derhal veteriner hekime başvurulmalı ve acil müdahale edilmelidir.

erkek kedilerde kısırlaştırılma

Erkek Kedi Kısırlaştırma Sonrası

Erkek kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrası oluşan böbrek hastalıklarını önlemede kullanılan mamanın, kısırlaştırılmış kediler için üretilmiş bir mama olmasının öneminin yanında, yeteri kadar su tüketimi de vardır.

Yeterli miktarda ve taze su tüketen kedilerde, bu rahatsızlığın görülme oranı düşecektir. İdrarda kristalleşme olmasını engelleyecek en önemli etken, günlük olarak yeteri kadar su tüketilmesidir. Kedilerin rahatlıkla ulaşabilecekleri yerlerde  taze su bulundurmak (sabah ve akşam su değiştirimelidir), onları su içmeye teşvik edecektir.

erkek kedi kısırlaştırılma ameliyatı sonrası

  • merhaba erkek kedi kısırlaştıran yerler hakkında bilgisi olan varmı acaba?
    bide birşey sormak istiyorum kedi kısırlaştıktan sonra uyku sorunu olur mu? bikaç arkadaşımın söylediğine göre kedi kısırlaştırma sonrası uyku problemi ve mama yemesinde birtakım sorunlar oluyormuş
    bilgi verirseniz sevinirim

    45

    yorum beğen

    Cevapla

  • Özge Öztirkaki

    6 sene önce

    Bizimki de aynı anlatıldığı şekilde kapıları duvarlara idrar püskürterek tüm evi kokutmuştu, hatta bir keresinde camdan aşağı atlamıştı. Kısırlaştırıldıktan sonra hafta evin içinde sakin sakin gezdi, haftanın sonunda aynı hareketlerine devam etti, biraz agresifleşti ama etrafa kokusunu bırakmayı kesti.

    34

    yorum beğen

    Cevapla

  • Merhaba benim dün 10 aylık erkek kedim kısırlaştırıldı. Çok agresifleşti ve bizim ev bahçeli dışarı gezdirme ipi ile bağlasan bile kaçmaya ya da diğer kedilerle kavga etmeye çalışıyordu. Veteriner bize aylık arası kızgınlık döneminin geldiğini artık kısırlaştırabileceğimizi söyledi. İşte kısırlaştı ama yemek yese su içse bile kusuyor. Bide bizim veteriner ne boyunluk taktı ne de sargılı falan sardı. Başka sitelerde boyunluk takmalı yoksa yalarsa dikişini açabileceği yazıyordu. Bildiğim kadarıyla erkekkedilerde dikiş atılmıyor. Yani ameliyatlı yerini yalasa sorun olur mu? Bu arada benim kedi 10 aylık bir erkekti ve ameliyata girmeden önce 5 kiloydu. Kaç günde toparlar kendi oğlum?

    0

    yorum beğen

    Cevapla

  • Tam bir vahşet. Öyle bir emir verilseydi şayet Allah katından elbetteki uyulurdu ama nedir bu ya hayvanın organlarını sökmek. Türkiyede her kesin evinden bir günde 20 kediyi doyuracak yemek artığı ve ekmek çöpe atılıyor. Sözde kendini akıllı ve modern gören kara cahil kadınlar kağıt çöpünü tuvalet çöpünü yemek ve ekmek fazlasını tek bir torbada birleştirip çöpe atıyor. Hayvana yemek verip sevabını almak varken canını söküp ölümüne bile sebep olmak tercihiyse kişinin. Yarın Hakkın divanına varınca süleyman dan hakkını alır karınca.

    1

    yorum beğen

    Cevapla

  • Nasıl bir insansınız ya hayvanların organlarını kendi hayvan besleme egonuzu tatmin etmek için söktürüfunduszeue.info hakkınız var?Allah hesabını soracaktır bekleyin görün&#;

    0

    yorum beğen

    Cevapla

Kedilerde kısırlaştırma nasıl yapılır? Bakım öncesi öneriler!

Kısırlaştırma ameliyatı, kedilerin planlanmamış gebeliklerden kaçınmalarını ve belirli hastalıklardan korunmalarını sağladığı gibi kedilerde daha pek çok faydalara da sahiptir. Bir kediden testislerin veya yumurtalıkların alınması olarak bilinen kısırlaştırma, veteriner hekimler tarafından günlük olarak gerçekleştirilen rutin bir işlemdir. Çoğu kedi sahibi, kedilerinin üremesini çok fazla istemediği için genel olarak kedilerini kısırlaştırmayı tercih ederler. Peki kedilerde kısırlaştırma nasıl yapılır? Dişi kedileri ve erkek kedileri kısırlaştırma nedenleri nelerdir? gibi daha birçok sorunun yanıtı için okumaya devam edin!

İçindekiler

Dişi Kedileri Kısırlaştırma Nedenleri

Emziren dişi kedi

  • Nüfus kontrolü: Dişi bir kediyi yavru kedi sahibi olmadan önce kısırlaştırmak oldukça önemlidir. Çünkü dişi bir kedi kısırlaştırılmazsa, cinsine, doğum zamanına ve bireysel gelişimine bağlı olarak çok hızlı bir şekilde hamile kalabilir ve doğurabilir.
  • Rahatsızlık kontrolü: Dişi kediler gebe kalmadıkları sürece yılın belli dönemlerinde yaklaşık 3 haftada bir kızgınlık dönemlerine girerler. Bu süreçte hormonlara bağlı çeşitli davranış değişiklikleri oluşur. Kediler hırçınlaşabilir ve çevreye karşı dengesiz davranışlarda bulunabilirler.
  • Refah sorunları: İstenmeyen yavru kedilerin bakımı yapılamadığı gibi yavru kediler, kedi gribi ya da daha kötü bulaşıcı hastalıklara yakalanabilir, kalıcı hasar oluşabilir ve erken yaşta hayatlarını kaybedebilirler.
  • Sağlık sorunları: Kısırlaştırılmamış dişi kedilerin sonraki yaşamlarında, rahim enfeksiyonu ve meme tümörleri gibi hastalıklara yakalanma riskleri oldukça fazladır. Araştırmalara göre ilk kızgınlığını göstermeden kısırlaştırılan dişi kedilerin meme tümörüne yakalanma olasılığı %95 azalmaktadır. Ayrıca hamilelik ve doğum bazı kediler için riskli olabilir.
  • Yaban hayatı sorunları: Yavru kedileri olan kediler, aktif olarak avlanmak zorunda kalacaklar ve düzgün beslenemiyorlarsa yavrularını beslemek için daha fazla yaban hayatına atılmaları ve avlanmaları gerekecek.

Geçmiş zamanlarda dişi kedilerin çok fazla yavru kedi sahibi olmasına izin verilirdi. Ancak bu tamamen gereksiz bir olay olmakla beraber kedilere hiçbir faydası yoktur. Bu sebepten dolayı da dişi kedilerin cinsel olgunluğa gelmeden önce kısırlaştırılması gerekir. Eğer dişi kediler cinsel olgunluğa eriştiklerinde hala kısırlaştırılmamışsa, kızgınlık dönemlerine girer ve gürültülü ses çıkarmaya başlarlar. Cinsel dürtüyü bastırmak adına bazı ilaçlar kullanılabilir fakat bu ilaçlar kedilerde yan etki yapabilir ve uzun süreli kullanılması tavsiye edilmez. Öte yandan kısırlaştırılmış kediler, planlanmamış gebeliklerden korunmuş ve ilerleyen dönemlerde genital sistemle alakalı çoğu hastalıktan kaçınmış olurlar.

Erkek Kedileri Kısırlaştırma Nedenleri

  • Rahatsızlık kontrolü: Kısırlaştırılmamış erkek kediler sokakta ya da geniş bir alanda başıboş dolaşırlar, bölgelerine çok keskin bir koku bırakarak işaretlerler, fazlasıyla gürültü çıkarırlar ve kavga etme olasılıkları oldukça fazladır.
  • Sağlık sorunları: Kavga eden erkek kedilerin FIV ve FeLV gibi hastalıkları diğer kedilere yayma riski oldukça yüksektir. Aynı zamanda bu durum apse gibi dövüş yaralanmalarına da neden olur. Üstelik sokakta ya da geniş bir alanda kavga ettikleri için trafik kazası geçirme riskleri de vardır.
  • Evcil hayvan sorunları: Kısırlaştırılmamış erkek kediler, evden kaçabilir ve eve geri dönmeyebilirler. Aynı zamanda evin içerisine koku bırakabilir ve sahiplerine karşı daha saldırgan davranışlarda bulunabilirler. Bu ve yukarıda saydığımız nedenlerin önlenmesi adına erken yaşta kedileri kısırlaştırmak büyük ölçüde önemlidir.
  • Nüfus kontrolü: Bir bölgede çok sayıda dişi kediyi hamile bırakmak için sadece bir erkek yeterlidir. Yani dişi bir kediyi kısırlaştırmak, sayıları sınırlamak için çok daha fazla fark yaratır. Ancak erkek kedilerin de kısırlaştırılması bu işleme yardımcı olur.

İstenmeyen gebelikleri önlemek adına bir dişi kediyi kısırlaştırmak ne kadar önemliyse, erkek kedileri de kısırlaştırmak o kadar önemlidir. Tüm erkek kedilerin, gezinme, diğer erkek kedilerle kavga etme, saldırgan olma ve idrar püskürterek bölgelerini işaretleme gibi eğilimleri olduğunu biliyoruz. Saldırgan davranışlar sergileyen kısırlaştırılmamış erkek kediler, kedi ısırıkları ile birbirlerine kedi AIDS&#;i ve kedi lösemi virüsü gibi ciddi hastalıkları bulaştırırlar.

Kedileri Kısırlaştırmak Onlara Zarar Verir mi?

Anestezi verilen kedi

Öncelikli olarak kısırlaştırma operasyonun basit bir işlem olduğunu söylemeliyiz. Ancak her ne kadar basit bir operasyon olsa da her operasyonda olduğu gibi bu operasyonlarda da riskler bulunmaktadır. Burada birey faktörü devreye girmektedir. Her kedi ayrı bir bireydir ve bu yüzden operasyon öncesi kedinizin operasyona uygun olup olmadığı veteriner hekiminiz tarafından muayene ve çeşitli tetkik sonuçlarıyla ile birlikte size iletilecektir. İşlem sırasında ve sonrasında kedinizin herhangi bir ağrı hissetmemesi adına küçük dostunuza anestezi yapılacaktır. Ameliyat sonrasında ise veteriner hekiminiz, kedinizdeki rahatsızlıkları önlemek için ağrı kesici enjeksiyonlar yapacak ve evde kullanmanız için bir takım ilaçlar verecektir. Erkek kedilerin sadece bir gün boyunca ilaç kullanması yeterli olurken, dişi kedilerin ise üç gün boyunca ilaç kullanması gerekebilir.

Ameliyatın Herhangi Bir Riski ya da Yan Etkisi Var mı? 

Sağlıklı ve genç kediler için risk daha azdır. Ancak operasyon öncesi tetkiklerin yapılmasında fayda olacaktır. Genç ve aktif kedileri kısırlaştırma ameliyatından sonra sessiz tutmak zor olabilir. Bu yüzden de operasyon sonrasında kendilerini rahatsız hissedebilirler. Bu durum operasyondan sonra belli bir süre daha devam edebilir. Vücuttaki hormon seviyeleri iyice düştükten sonra davranışlarının düzelmesi beklenir. Aksi bir durumda veteriner hekiminizle görüşmeniz önerilir. Daha yaşlı kediler, kızgınlık döneminde olan kediler ya da ek sağlık sorunları olan kediler, daha risklidir ve yan etkileri gösterme olasılıkları daha yüksektir. Kedinizin sağlığı konusunda bir endişeniz varsa veya tıbbi bir durumdan dolayı ilaç kullanıyorsa uygun bir şekilde tedavi edilmesi için bu durumu veteriner hekiminize bildirin.

Ameliyattan sonra en yaygın olarak görülen yan etkiler arasında, operasyon için yapılan kesiğin iltihaplanması ya da enfeksiyon kapması, kesiğin açılması, cerrahi kesik bölgesinde şişme ve kanama gibi rahatsızlıklar yer alıyor. Bu rahatsızlıklar, kedinizin kesik bölgesini yalaması ve ısırması gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilir.

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalı? Kısırlaştırma Yaşı Nedir?

Genel olarak erkek ya da dişi kediler 6 aylıkken kısırlaştırılır ancak kedinizin sosyal, sağlık ve nüfus kontrolleri nedeniyle rutin olarak yaklaşık 4 aylıkken kısırlaştırılması daha doğrudur.

Ameliyattan Önce Yapılması Gerekenler

Öncelikle kedinizin midesinin boş olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bunun için de ameliyattan 6 &#; 8 saat önce kedinize hiçbir şey vermemelisiniz. Ancak ameliyattan 2 &#; 3 saat öncesinde az miktarda da olsa su verebilirsiniz. Aynı zamanda dışarıda kedinizin ulaşabileceği ne varsa onları kaldırmanız da gerekmektedir. Gece boyunca bir şey tüketmemesi adına.

Yeme &#; içme ihtiyacından sonra kedinizin ameliyatından önce dikkat etmeniz gereken bir şey daha var o da sağlığı. Ameliyattan önce kedinizin herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını veya ameliyatı ile ilgili endişelerinizi veteriner hekimine kesinlikle bildirin.

Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kısırlaştırma ameliyatında kedi

Kısırlaştırma ameliyatı genel anestezi altında, kediniz tamamen uykudayken ve entübe edilerek (soluk borusuna yerleştirilen bir tüp yardımıyla kedinizin solunumunu engelleyecek herhangi bir faktöre karşı solunum yolunun sürekli açık kalması sağlanır) yapılır. Ayrıca çok hızlı bir ameliyat olduğu için bazı durumlarda yüz maskesi de kullanılabilir. Genel anestezi almadan önce, anestezinin etkisinden daha iyi faydalanabilmek, anestezik madde miktarını azaltabilmek, anesteziye giriş ve çıkışın daha sağlıklı olmasını sağlamak, operasyon sırasında ve sonrasında daha iyi bir analjezi (ağrı kesici etki) oluşturmak için preanestezik (anestezi öncesi) bir madde funduszeue.infozin oksijen seviyesi ve nabzı, anestezi altındayken bir makine yardımı ile izlenir. Ameliyat sırasında dişi kediler ısıtmalı battaniye üzerinde tutulurken, erkek kedilerin ameliyatı çok daha kısa sürdüğü için o an battaniyeye ihtiyaçları olmaz. Ancak ameliyattan sonra battaniyeye sarılabilirler.

Dişi kedilerin göbek deliğinin hemen altından karın içerisine bir kesik atılır ve bu kesikten üreme yolu, her iki yumurtalık ve rahim tamamen çıkarılır. Ardından cilt altında zamanla vücut tarafından emilecek dikiş yapılarak kesik bölgesi kapatılır. Cilt yapıştırıcısı, cilt zımbaları veya dikişlerle bu yara kapatılır. Erkek kedilerin testislerinin derisine bir kesik atılır ve testisler çıkarılır. Genellikle erkek kedilerin cilt kesikleri küçük olduğu için dikiş atılmasına gerek yoktur.

Kısırlaştırma Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Erkek kedi kısırlaştırması 2 dakikadan daha kısa bir sürede yapılabilir. Dişi bir kedi kısırlaştırması ise, yaşına ve kızgınlık döngüsünün neresinde olduğuna bağlı olarak 15 &#; 20 dakika arasında değişmektedir. Ayrıca kızgınlık döneminde olan bir kedinin kısırlaştırılması, üreme yollarındaki dokuların yırtılmaya ve kopmaya daha meyilli olmasından ve kızgınlık döneminde daha fazla kan dolmasından dolayı daha uzun sürebilir.

Ameliyat Sonrası Bakım

Kediler genel olarak kısırlaştırma işleminden kolay bir şekilde kurtulurlar. İlk birkaç saat uykulu olabilirler ancak bu kullanılan anestezik maddeye göre değişmektedir. Bazı anestezik maddeler ile operasyonun gerçekleştirilmesi sonucunda kediniz dakikalar içinde operasyon öncesi haline geri gelebilmektedir. Fakat ameliyattan sonra kedinizin bakımı için size çok iş düşmektedir. Kedinizin yara bölgesini ısırmaması ve yalamaması için düzenli olarak kontrol etmeli, pansuman yapmalı ve yakalık takmalısınız. Ayrıca kısırlaştırılmış kediler kilo alma eğiliminde oldukları için kedinizin beslenmesine de dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bu söylediklerimizin dışında kedinize yardımcı olmak için daha pek çok yapmanız gereken ve yapmamanız gereken şeyler bulunuyor. Bu nedenle daha kapsamlı yazdığımız ve her konuya daha detaylı yer verdiğimiz yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz;

Sıkça Sorulan Sorular

Kedi kısırlaştırma maliyeti nedir?

Fiyatlar, uygulamalar arasında değişiklik gösterdiği için kedinizi kısırlaştırmanın ne kadara mal olacağını kesin olarak söylemek yanlış olur. Bunun için veteriner hekimine telefon ederek fiyatları almanız daha mantıklıdır. Eğer bütçenize göre maliyeti fazla gelirse, bunu yine veteriner hekiminizle konuşarak çözebilirsiniz.

Bir kedinin kısırlaştırıldıktan sonra iyileşmesi ne kadar sürer?

Ameliyattan sonra kediler, 10 &#; 20 dakika içerisinde etrafta dolaşabilecek kadar uyanık olabiliyorlar. Ayrıca genel olarak kedilerin kısırlaştırıldıktan sonra tam 14 gün sonra iyileştiğini ve ameliyattan sonra eğer dikişleri varsa 7 &#; 10 gün içerisinde dikişlerinin alınması gerektiğini ekleyelim.

Erkek kedilere kısırlaştırıldıktan sonra ne olur? 

Erkek kedilerin kısırlaştırıldıktan sonraki davranışları, erkek hormonlarının etkisi altındaki davranışlarıdır. Aynı zamanda bir kedinin eğitimi, kişiliği ve mizacı, hem genetik hem de yetiştirilme tarzının bir sonucudur. Ve genel olarak kediler, erkek hormonlarının varlığından ya da yokluğundan etkilenmezler. Bu nedenle kısırlaştırma işleminin, aşırı aktif bir kediyi tamamen sakinleştirmesi ya da insanlara karşı saldırganlığı azaltması beklenemez. Bazı kedilerde sakinleşmeye dair etkiler görülebilse de bu beklenti hayal kırıklığı yaratabilir.

Erkek kedilere kısırlaştırılınca dikiş atılır mı?

Erkek kedilerin sadece testisleri alınır ve bu işlem çok daha basittir. Bu nedenle de çoğu durumda dikiş gerektirmez.

Kedim kısırlaştırılmadan önce dışarı çıkabilir mi?

Ne yazık ki, hayır. Kedinizin kısırlaştırılıncaya kadar dışarı çıkmamasında fayda var. Bu sayede istenmeyen gebeliklerin önüne geçmiş olursunuz.

Kısırlaştırma kedimi şişmanlatır mı?

Kısırlaştırma işlemi direkt olarak kedinizi şişmanlatmaz. Ancak kısırlaştırma sonrasında kediniz kilo almaya meyilli hale gelebilir. Bu yüzden kedinizin sağlıklı kilosunu korumak için beslenmesine dikkat etmeniz gerekmektedir. Fazla kaloriye ihtiyacı olan kedinizin, fit ve sağlıklı kalması için yaşam standartlarına uygun ve yeterli miktarda beslendiğinden emin olun. Ayrıca kısırlaştırılmış kediler için doğru besin ve kalori dengesine sahip özel kısırlaştırılmış kedi mamalarını tüketmelisiniz. Eğer kedinizin kısırlaştırıldıktan sonra kilo aldığını düşünüyorsanız, veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Kedinizin ideal kilosu hakkında size gerekeni söyleyecektir. Aynı zamanda bu makaleler işinize yarayabilir;

Kedimi kızgınlık döneminde kısırlaştırabilir miyim?

Kedinizi kızgınlık dönemlerinde kısırlaştırabileceğinizi ve bu işlemin veterinerler tarafından düzenli olarak yapıldığını belirtelim. Ancak bu dönemde rahmin etrafındaki kan damarları daha büyüktür ve kanama olasılığı çok daha fazladır. Normal bir kısırlaştırma operasyonuna göre kızgınlık dönemlerinde kedileri kısırlaştırmak genel olarak daha risklidir ve ameliyat gerektiğinden daha uzun sürebilir. Ayrıca bu durumdan daha farklı olarak kısırlaştırılmış kedinizde hala kızgınlık belirtileri varsa bu makalemizi okuyabilirsiniz;

Kedime kısırlaştırıldıktan sonra yakalık takmak zorunda mıyım? 

Evet, kedilerin kısırlaştırıldıktan sonra kesik bölgelerini korumak için yakalık ve koruyucu tasma takması ya da tıbbi gömlek giymesi gerekmektedir. Eğer kediniz yaralarını ısırır ya da yalarsa, kesik bölgesinin iltihaplanmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olur.

Kısırlaştırıldığında kedime mikroçip taktırmalı mıyım?

Kediniz kısırlaştırma işlemi sırasında anestezi altında olacağı ve iğneyi hissetmeyeceği için, bu esnada mikroçipte taktırabilirsiniz. Mikroçip ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın;

Kısırlaştırılmış kedimin neden hala testisleri varmış gibi görünüyor?

Bir erkek kedi kısırlaştırıldığında testisleri çıkarılır ancak skrotum (testislerin içinde bulunduğu deri yapısı) alınmaz. Bu da kedinizin hala testisleri varmış gibi görünmesine neden olur. Zamanla skrotum küçülür ve daha az fark edilmeye başlanır. Öte yandan ameliyattan sonra kedinizin skrotumunda şişlik ya da kızarıklık görürseniz, veterinerinizi aramanız gerektiğini hatırlatalım.

Kısırlaştırılmamış yaşlı bir kedim varsa, kısırlaştırmak için çok mu geç kaldım?

Birçok kedi sahibi, yaşlı kedilerini kısırlaştırma konusunda endişelere kapılırlar. Ancak yaştan bağımsız olarak kısırlaştırma işleminin hala güvenli bir operasyon olduğunu söyleyelim.

Kedimin hamile olduğundan şüpheleniyorum, yine de kısırlaştırabilir miyim?

Çoğu durumda hamile bir kediyi kısırlaştırmak mümkün olabilir. Eğer kedinizin hamile olduğundan şüpheleniyorsanız, bir an önce veteriner hekiminize gitmeli ve konu hakkında bilgi almalısınız. Ayrıca bu makalelere de göz atabilirsiniz;

Yavru bir kedimi kısırlaştırabilir miyim? 

Genel olarak kediler 4 aylıkken kısırlaştırılmalıdır. Erkenmiş gibi görünebilir ancak yavru kedilerin 4. aylarından itibaren cinsel olgunluğa erişmeye başladıklarını bilmelisiniz. Ayrıca daha detaylı bilgi için lütfen bakınız;

Evde kısırlaştırılmamış dişi ve erkek kedilerim var. İstenmeyen gebeliklerden korunmak için ne yapmalıyım? 

Aynı evde kısırlaştırılmamış hem dişi hem de erkek kediniz varsa, onları 4 aylık olduklarında mutlaka kısırlaştırın. Eğer kısırlaştırma işlemini yapmak istemiyorsanız, kızgınlık dönemlerinde onları her zaman ayrı yerlerde tutmanız gerekmektedir.

Kedim kısırlaştırma sonrası iştahsızlık yaşıyorsa ne yapmalıyım?

Kedilerin ameliyattan sonra 12 &#; 24 saat boyunca yemek yememeleri normaldir. Fakat çoğu kedinin bazı sebeplerden dolayı ameliyat sonrasında iştahları kapanabilir. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız, veteriner hekiminizi aramalısınız.

Ayrıca ameliyattan sonraki gün kedinize mama ve su verdiğinizde, bunları tüketmek istemeyebilir. Ancak bu durumda da endişelenmemelisiniz. Çünkü anestezilerin etkisi geçmediği için kedinizin midesi bulanabilir ve bu yüzden de yemek yemek istemeyebilir. Eğer kediniz ameliyattan 48 saat sonra hala yemek yemiyor ve iştahsızlık yaşıyorsa, hemen veteriner hekiminizi aramanız gerekmektedir. Ayrıca bakınız;

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası