batarya patlarsa ne olur / Bomba İle Uyumayın! Cep Telefonu Bataryası Neden Patlar? - Bilgigram

Batarya Patlarsa Ne Olur

batarya patlarsa ne olur

Sorulara Dön
Tugberk Kaynak
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencisi

Merhabalar

Günlük yaşantımızda artık eskisi kadar karşımıza çıkmayan ancak verimi dolayısıyla bir dönemin cep telefonlarının vazgeçilmez bataryası olan Lityum-İyon bataryalar içerisinde kobalt,CO2 ve metan karışımı gibi birçok kimyasal bulundurur. Bu bataryalara sahip olan elektronik cihazlarda separatör dediğimiz yük alışverişinin gerçekleşmesi için gerekli olan anot ve katot ayrıştırıcısı bulunur. Separatörler şarj edildikçe eskir ve eskime sonucunda bataryada oluşacak bir travma termal sızıntı dediğimiz bir sızıntıya sebep olur. Lityum ve iyon pillerinin günümüzde eskisi kadar çok tercih edilmemesinin en büyük etkeni budur. Her ne yaparsanız yapın seperatör eskiyecektir ve bir zaman sonra sızıntı yaşanmaya başlayacaktır.

Termal sızıntı sırasında batarya çalıştıkça içerideki gazların elektrokimyasal süreçleri dolayısıyla seperatörden dışarı sıcaklık çıkışı sağlanır. Taşan sıcaklık içerideki gazların hareketlerini arttırır ve bir zaman sonra gazlar batarya duvarına basınç yaparak cihaz pilinin şişmesine sebep olur. Batarya daha da kullanılmaya ve şarj edilmeye devam ederse içerideki sıcaklık ve basınç, batarya duvarını iyice zorlayarak büsbütün bataryanın sızıntı yapmasına sebep olacaktır. Bu noktada batarya duvarı olur da delinirse içerideki gazlar açık havada oksijenle temas ederek yanmaya sebebiyet verecektir. Eğer gaz çıkışı bataryaya gelen ani bir travma dolayısıyla çoklu noktalardan aynı anda sızıntı yaparsa pil bomba etkisi yaratacaktır. Dolayısıyla şişen bir bataryanız varsa cihazınızdan dikkatlice çıkartıp bir daha kullanmamanızı şiddetle tavsiye ederim.

görüntülenme

Kaynaklar

  1. Anonim Reeder Kullanıcısı. Lithium-Ion Battery And Explosion. (9 Temmuz ). Alındığı Tarih: 9 Temmuz Alındığı Yer: funduszeue.info Arşiv Bağlantısı
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?

Türkiye'de bilim iletişimini yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Evrim Ağacı, Türkiye'nin en büyük, en çok ziyaret edilen, en güvenilir popüler bilim sitesi. Ancak bulunduğumuz noktaya oturduğumuz yerden gelmedik: yılından beri gece gündüz demeden çalışıyoruz. yılı sitemizi ve diğer tüm iletişim araçlarımızı baştan yarattığımız müthiş bir yıl olacak. Ancak bunu sürdürülebilir kılmamız için sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Çünkü biz bu işi hobi olarak yapmıyoruz; Evrim Ağacı bizim yegane mesleğimiz, tek görevimiz. yılında da bunu yapmaya devam edebilmek için bize yardımcı olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Çocuklarınıza 'ne' düşünmeyi değil, 'nasıl' düşünmeyi öğretmelisiniz.”
Margeret Mead

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Telefonun bataryası ne zaman patlar?

İçindekiler:

  1. Telefonun bataryası ne zaman patlar?
  2. Telefon patlaması nasıl olur?
  3. Şişmiş batarya telefona zarar verir mi?
  4. Cep telefonu patlarsa ne olur?
  5. Kullanılmayan şişmiş batarya patlar mı?
  6. Pil patlaması nasıl olur?
  7. Batarya şişmesi telefona zarar verir mi?
  8. Telefon çok ısınınca patlar mı?
  9. Telefon şarj neden patlaması?
  10. Batarya patlaması neden olur?
  11. Pil yanarsa ne olur?

Telefonun bataryası ne zaman patlar?

Eğer şarj aleti ve bataryaorijinal olursa, belli bir süreden sonra, şarj edilmesi otomatikman durur. Ama yan sanayi bataryave şarj aleti olursa, sabaha kadar telefon şarj olur. Bu da bataryanın şişmesine ve patlamasına neden olabilir.

Telefon patlaması nasıl olur?

Elbette bazen telefon bataryalarıneden patlar sorusunun yanıtını kullanıcıda aramak gerekiyor. En basit şekilde bir örnek vermek gerekirse; telefonunuzu aşırı şarj ederseniz ya da 0 derecenin altında şarj ederseniz lityum metalı negatif elektrot üzerinde birikir, ısınır ve sonunda kaçılmaz bir şekilde patlar.

Şişmiş batarya telefona zarar verir mi?

Bataryaşişmesinin diğer modellere verdiği zararlarDiğer androidcihazlarda da bataryaşişmeleri ekrana, anakarta ve arka cam kapağa zararvermektedir.

Cep telefonu patlarsa ne olur?

Devamlı yüksek ısıya maruz kalan ve sentetik hammadde ile imal edilmiş ceptelefonlarının ana kartları bu ısı sebebiyle rahatlıkla deforme olabilir. Bu olumsuz etkinin uzun süre sürmesi durumunda ceptelefonunun pili patlayabilir veya yanabilir" açıklamasında bulundu.

Kullanılmayan şişmiş batarya patlar mı?

Cep telefonu bataryası, bataryanın uzun süre şarjda bırakılmasına bağlı olarak şişmesisonucunda patlayabilir. Bunun dışında kullanılan bataryanın veya şarj aletinin orijinal olmaması ve şişmişolmasına rağmen kullanımına devam edilmesi de bataryapatlamasına neden olan etkenler arasındadır.

Pil patlaması nasıl olur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, pillerin içinde birbirinden ayrı durması gereken kimyasallar bulunur. Bu kimyasallar bir şekilde birbiriyle karışırsa pilkısa devre yapar, çeşitli gazlar oluşurve bu gazlar alev alırsa patlayabilir.

Batarya şişmesi telefona zarar verir mi?

Batarya şişmesinindiğer modellere verdiği zararlarDiğer androidcihazlarda da batarya şişmeleriekrana, anakarta ve arka cam kapağa zararvermektedir.

Telefon çok ısınınca patlar mı?

Cep telefonunuz şarjdayken de cihazınızı kullanmamanız gerekmektedir. Telefonun ısınmasına ve bataryanın şişmesine sebep olabilmektedir bu funduszeue.infoanın şişmesi ve telefonun aşırı ısınması size bir işarettir. Hemen bataryayı çıkarın çünkü patlama olasılığı çok yüksektir.

Telefon şarj neden patlaması?

Cep telefonunun çok fazla ısınması ya da sıcak ortamda kalması da bataryanın ısısının birdenbire artıp patlamasınasebebiyet verebilmektedir.

Batarya patlaması neden olur?

Bir çok bataryakısa devre sonucu yanmış veya patlamıştır. Bataryaların bu şekilde tahrip olmasına sebep olan ana sebepler, yanlış şarj etme, imalat hataları, orijinal olmayan bataryaveya şarj cihazı kullanımı, bataryanın ısı veya strese maruz kalması şeklinde özetlenebilir.

Pil yanarsa ne olur?

PİLLER, ZARARLI KİMYASALLARLA DOLU Kimya deposu gibidir. Rastgele çöpe, toprağa ve ateşe atarsanız içindeki kimyasallar çevreye karışacaktır. Suya ve toprağa karışan bu kimyasallar yediğimiz balıklar, sebze ve meyveler kanalıyla insan vücuduna geçebilir.

Batarya Şişmesinin Verebileceği Olası Zararlar

Batarya şişmesi tehlikeli mi sorusu, günümüzde oldukça sık sorulmakta ve merak edilmektedir. Herhangi bir nedenden ötürü, söz konusu arızanın giderilmediği durumlarda cihazının performansında gözle görülür düşüşler oluşabilmektedir. Dilerseniz, batarya şişmesinin verebileceği olası zararları gelin daha yakından detaylı olarak birlikte inceleyelim.

  • Cihaz performansında gözle görülür bir şekilde düşüşler meydana gelebilmektedir.
  • Şişen batarya cihazın kasasına ciddi anlamda zarar verebilmekte ve hatta ekran da çatlamalara neden olabilmektedir.
  • Cihazın arka kapağında hasarlar oluşabilmektedir.
  • Şişmiş batarya nedeniyle ciddi ısınma problemleri ortaya çıkabilmektedir.
  • Arızanın giderilmediği durumlarda ise cihaz da yanma veya patlama gibi oldukça tehlikeli durumlar oluşabilmektedir.

Batarya şişmesi gibi oldukça önemli bir arıza ile karşılaşan kişiler mutlaka vakit kaybetmeden en yakın teknik servise başvurmalı ve batarya değişimi talebinde bulunmalıdır.

Batarya şişmesi, özellikle yan sanayi ürünü olarak satılan bataryalarda meydana gelir. Cihaz performansını ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Farklı nedenlerden ötürü oluşan bu arızlar giderilmediği taktirde ciddi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Batarya şişmesi tehlikeli mi? nasıl olur, nasıl anlaşılır? nasıl iner? nasıl engellenir gibi oldukça sık araştırılan bu soruların yanıtını dilerseniz gelin birlikte detaylı olarak inceleyelim.

Batarya şişmesi tehlikeli mi?

Bataryanız şiştiği zaman ekranda yada arka pil kapağında dışa atma gibi durumlar ortaya çıkar. Bu durum ortaya çıktığı zaman acil olarak önlem alınmalıdır. Cihaz şarja takılmamadan en yakın cep telefonu tamiri yapan bir servisten destek alınmalıdır. Çünkü şişmiş olan batarya delindiğinde içerisindeki kimyasallar oksijenle ile temasa geçerek yanar. Bunun sonucunda bataryanızın yanması ve patlaması kaçınılmaz olabilir.

Batarya neden şişer?

Genel olarak şişmiş bir batarya, batarya hücreleri aşırı şarj olduğunda ve ısınmadan olmaktadır. Bu reaksiyon bataryanın içindeki gazları ısıtan ve genleşmelerine neden olan ısı üretir. Havalandırmanın herhangi bir yolu olmadan, bataryanın kasası gazlarla genişler ve batarya şişer.

Bataryanın şişme nedenleri

  • Cep telefonunuzun uzun süre şarjda bırakılması.
  • Lisanssız ve kalitesiz şarj aleti, powerbank vb. ürün kullanımı.
  • Cep telefonunu şarjda iken oyun vb. uygulamaları kullanmak, cihazı maksimum ısı seviyesinde kullanmak.
  • Cep telefonu şarjda iken meydana gelen elektrik kesintileri ve oluşan kısa devreler.
  • Bataryanın kullanım ömrünün kısalması.
  • Cihazınızın aşırı sıcağa maruz kalması ve sıcak soğuk geçişleri de bataryanızın şişmesine etki etmektedir.
  • Özellikle en çok yapılan hataların başında da gece yatmadan şarja takıp sabah dolu alma mantığı çok yanlıştır.

Batarya sağlığını nasıl iyi tutabiliriz?

  • Orijinal aksesuar kullanımı
  • Şarj dolumu yapıldıktan sonra bağlantısını kesmek.
  • Şarj dolum sırasında kullanmamak.
  • Batarya şişmesi başınıza geldiği zaman yapılacaklar nelerdir?
  • Cep telefonunuzun aşırı sıcaktan korunması çok önemlidir.
  • Şarja takılmamalıdır.
  • En kısa sürede alanında uzman bir teknik servise başvurulmalıdır.

iPhone, Huawei, Xiaomi, Samsung batarya şişmesi neden kaynaklanır?

Batarya şişmesi neden kaynaklanır sorusu, son dönemlerde oldukça sık sorulmakta ve araştırılmaktadır. Söz konusu problem, genellikle birden fazla olgunun bir araya gelmesiyle oluşabilmektedir. Dilerseniz, oldukça sık karşılaşılan bu sorunun neden kaynaklandığını gelin madde madde birlikte inceleyelim.

  • Yan sanayi batarya kullanımı nedeniyle bu arıza ortaya çıkabilmektedir.
  • Yan sanayi şarj aletlerinin kullanılmasıyla birlikte zamanla şişme problemi meydana gelebilmektedir.
  • Telefonun aralıksız ve oldukça uzun bir süre şarjda bırakılması nedeniyle şişme sorunu oluşabilmektedir.
  • Şarj esnasında meydana gelen elektrik kesintileri ve voltaj düzensizliği nedeniyle zaman içerisinde bu arıza ortaya çıkabilmektedir.
  • Aşırı ısınan cihazın uzun süre kullanılması nedeniyle şişme problemi meydana gelebilmektedir.
  • Akıllı telefonların oldukça uzun bir süre içerisinde aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda kullanılması bu arızanın oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir.

Yorumlar

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası