roach köprü / Roach köprü ne demek? | Antalya Implant, Dental Clinic Turkey Veener, Dental Holiday

Roach Köprü

roach köprü

Tam Seramik Adeziv Köprüler

Bu tür köprüler, tutucu olarak kullanılan parçalarının, diş dokularının mümkün olduğunca az kaldırılmalarına olanak sağlamaları ve rezin simanların adeziv özelliklerinden yararlanılması nedeniyle konservatif restorasyonlardır. Adeziv köprülerde, diş yüzeyi ile yapıştırıcı materyal ve yapıştırıcı materyal ile restorasyon materyali arasında bir bağ söz konusudur. Yapıştırılacak materyal, başlangıçta metal alaşımları iken, güncel gelişmelerle seramiklerin kullanımı neredeyse alternatifsiz hale gelmiştir.

Restorasyonun yapıştırılacağı diş dokusu, mine veya dentin olabilir. İlk uygulamaları, de Rochette tarafından yapılmış olan, retansiyon için açılan delikler içeren metal tutucular ve estetik materyalin veneer olarak kullanıldığı gövdeden oluşan köprülerdir ve Rochette köprüler olarak adlandırılmışlardır.

Rochette köprülerdeki tutucuların, deliklerden taşan rezinin fonksiyonel stresler ve aşınma nedeniyle sızıntı oluşturmaları ve tutuculuklarını kaybetmeleri nedeniyle, delikler yerine elektrokorozyon yöntemi kullanılarak oluşturulan köprülere, uygulamanın ilk yapıldığı, Maryland Üniversitesine atfen Maryland köprüler olarak isimlendirilmiştir.

Günümüzde, yapıştırma felsefesine göre, adeziv köprüler olarak adlandırılan bu köprüler, çürüksüz destek dişlerde, diş yapısından minimal doku kaldırılması ile özellikle bir ya da iki mandibuler anterior diş eksikliğinde başarı ile kullanılırlar. Yine, periodontal splintleme amacıyla da uzun yıllardır kullanılan köprü türüdürler.

Yaygın çürük, overbite (örtülü kapanış ve komşu dişlerin renk, şekil ve konumlarında değişiklik yapılması gerekiyorsa kontrendikedirler. Diş eksikliğinin fazla olması (ikiden fazla), destek olarak alınacak dişlerde periodontal sorunların olması, mobil dişler ve motive edilemeyen hastalarda kullanımları uygun değildir.

Adeziv restorasyonlarda, preparasyon, palatinal veya lingual yüzeylerden, tutuculukla birlikte dirençli bir alt yapı oluşturacak şekilde olmalı her zaman gereklidir. Tutuculuk ve direnç için vaka değerlendirilerek, bu yüzeylerde yapılan kesim derinliği arttırılabilir. Genel kabul, gövdeye bakan proksimal yüzeyleri de içeren, Black 3 kavitelerin hazırlanmasıdır.

Geleneksel veya CAD CAM yöntemleri ile üretilebilen adeziv köprülerin ölçüsü de geleneksel silikon esaslı ölçü maddeler veya polieter ile, CAD Cam ile üretilecekse, ya bu ölçülerden elde edilen modelin dijital olarak taranması ya da ağız içinde doğrudan, dişin dijital ölçüsünün alınması şeklindedir.

Resim a, b.Ortodontik tedavi ile düzenlenmiş, konjenital maksiller lateral dişlerin eksikliğinde, sağlıklı ve estetik görünümlü komşu dişlerin varlığı, konservatif çalışma gereği oluşturmuştur. c, d. Planlanan tam seramik adeziv köprü için, santral ve kanin dişlerin palatinal yüzeylerinde Black 3 tarzı kavite için derin olmayan bir preparasyon yapılmıştır. e, f, g. Elde edilen modeller üzerinde, geleneksel olarak hazırlanan tam seramik köprüler, yine modeller üzerinde yapılan inceleme ve uyulmamalardan sonra h, ı. kompozit rezin siman yardımıyla dişler üzerine yerleştirilmişlerdir.

Bir dişinizi kaybettiğinizde, boş alanı doldurmak için diş hekiminiz size implant, protez ve geleneksel köprü de dâhil olmak üzere birçok çözüm sunabilir. Geleneksel köprü kelimenin tam anlamıyla ağzınızdaki boşluğu doldurur ve yüzen dişin (floating tooth) yerinde durması için boş alanın yanındaki dişlerden yararlanılır.

Her diş köprüsü türü, Maryland köprüleri de dâhil olmak üzere mevcut dişlere uyması için benzersiz bir tasarıma sahiptir. Bu tür bir köprü hakkında daha fazla bilgi edinin ve bu seçeneğin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için diş hekiminizle görüşün.

Maryland Köprü Nedir?

Maryland köprü, rezin tutuculu sabit bölümlü protez olarak da bilinir. Geleneksel köprülerde olduğu gibi, eksik olan yeri doldurmak için yüzen bir diş (floating tooth) kullanılır ve bu diş komşu dişlere benzersiz bir şekilde yapıştırılır. Bu aygıt, eksik bölgenin yanındaki dişleri tamamen kuronlarla kaplamak yerine, Cleveland Clinic'in de belirttiği gibi metal bir altyapı kullanarak mevcut dişlere yapıştırılır.

Maryland köprünün görünümü uçan bir yarasa gibidir, ortadaki takma diş ve iki kanat, destekleyici dişlerin dil tarafına yapıştırılabilmesi için her iki tarafa da uzanır. Maryland köprü, komşu dişleri tam olarak kaplamadığı için, diğer alternatif diş seçeneklerine kıyasla daha geleneksel bir yaklaşım sunar.

Journal of Dentistry of Tehran University of Medical Sciences’de (Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Dergisi) yer alan bir vaka raporuna göre, Maryland köprülerde kullanılan malzemelerin klasik metal ve diş seramiği kombinasyonunun olduğu belirtilmiştir. Köprünün güçlü altyapısını ve kanadını metal oluştururken, ortadaki diş, mevcut dişlerinize uyum sağlaması için seramikten yapılır.

Maryland Köprülerinin Avantajları ve Dezavantajları

Bazı durumlarda, Maryland köprü diğer köprülere kıyasla daha uygun bir çözüm olabilir. Örneğin, bir kişi henüz gelişim aşamasındaysa ancak ön dişinin yenilenmesi gerekiyorsa, Journal of Esthetic and Restorative Dentistry’nin (Estetik ve Restoratif Diş Hekimliği Dergisi - JERD) de belirttiği gibi Maryland köprü bu kişiye minimal invaziv bir çözüm sunar. Diş hekimi, doğal görünümlü, sabit bir diş sağlamak için köprüyü dişlerin arka tarafına yapıştırıcı ile basit bir şekilde tutturabilir.

Ayrıca, implant işlemi gibi invaziv diş prosedürünü veya ameliyatı kaldıramayacak kadar hasta olan kişilerin ağızlarına Maryland köprü takmak iyi bir seçenek olabilir. Journal of Clinical Case Reports’da (Klinik Vaka Raporları Dergisi) belirtildiği gibi, bu tür bir köprü takılırken anesteziye genellikle gerek duyulmaz.

JERD incelemesinde açıklandığı gibi, Maryland köprü, diş yapısının korunmasına da yardımcı olur çünkü bu işlemde herhangi bir dişin üzeri kuronla kaplanmaz. Maryland köprüler implant gibi alternatif seçeneklerden genellikle daha ucuzdur. Australian Dental Journal’da (Avustralya Diş Hekimliği Dergisi) yayınlanan bir araştırmaya göre, Maryland köprü gibi rezin tutuculu köprülerin başarı oranı % 95,1 olup ön dişlerde bunlar 12 ila 21 yıl kullanılabilmektedir.

Çok başarılı olsalar da, Maryland köprüler kusursuz değildir. JERD incelemesinde belirtildiği gibi, metal kısmın doğal dişin arka bölümüne yapıştırılması, destek dişlerin daha koyu renkli görünmesine neden olabilir. Ancak bu sorunu gidermek için yeni, tam seramik seçenekler ortaya çıkmıştır.

Maryland Köprünün Bakımı Nasıl Olmalı?

Siz ve diş hekiminiz Maryland köprünün eksik dişiniz için doğru tedavi seçeneği olduğuna karar verdiyseniz, köprünüzü temiz tutmanız gerekir. Destekleyici dişlerdeki kanatlar gevşerse, Dental Update’deki bir makalede belirtildiği gibi, metalin altında plak birikebilir ve bunlar da diş çürümesine neden olabilir.

Diş çürümesi olasılığını en aza indirmek için dişleri günde iki kez fırçalama ve diş ipiyle her gün temizleme gibi sıkı bir ağız hijyeni alışkanlığı edinin ve eğer geleneksel diş ipi işinizi yeterince görmüyorsa arayüz fırçası kullanmayı deneyin. Ayrıca, köprünüzde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, onun onarıma ihtiyaç duyup duymadığını belirleyebilmesi için diş hekiminize başvurun.

Maryland köprü, eksik bir dişi olan kişiler için harika bir çözüm olabilir. Tedavi olmak istiyorsanız, alternatif seçenekler hakkında diş hekiminizle görüşün.

Diş köprüsü; implant gibi alternatif yöntemlere göre oldukça ekonomik olduğu için sıklıkla tercih edilirler. Prosedürün yapımı oldukça kısa sürede tamamlanabildiği için diş eksikliği tedavisinde en uzun süredir kullanılan tedavi yöntemidir. Peki hangi tür köprü çeşidini seçmeliyiz? Dişleri küçültmeden köprü diş yapımı mümkün mü?

Hazırlamış olduğumuz bu rehber sayesinde; tedaviye başlamadan önce bir köprü diş nedir, nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir, zararları ve sorunları hakkında detaylı bilgiye ulaşabileceksiniz.

Prosedürün fiyatlarını merak ediyorsanız, öncelikle bu makaleyi okumanızı tavsiye ediyoruz. Hangi tür bir tedavinin size uygun olabileceğini değerlendirdikten sonra bu linkten güncel yılı köprü diş fiyatlarını kolayca öğrenebilirsiniz.

Diş Köprüsü Nedir ?

Diş köprüsü; bir veya birden fazla diş kaybı neticesinde ortaya çıkan diş eksikliklerini gidermek amacıyla uygulanır. Restorasyon; boşluğun her iki ucundaki komşu dişlerden destek alır ve bu dişler arasında bir köprü oluşturarak eksik dişlerin sabit bir şekilde tamamlanmasını sağlar.

diş köprüsü

Köprü dişler, dişler arasındaki küçük yada büyük boşlukları başarılı bir şekilde kapatabilirler. Kullanılan materyale ve restorasyonun destek dişlere olan bağlantı şekline göre çeşitli köprü çeşitleri vardır. Makalenin ilerleyen satırlarında tüm bu çeşitleri inceleyebilirsiniz.

Eksik dişlerin yapılması neden gerekli?

Yaşam boyu ağzımızda değişiklikler olur ve talihsiz bir şekilde dişlerimizi kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz. Diş çekimi herkes için psikolojik bir travma olabilirken, tek bir diş eksikliğinin neden olabileceği kötü estetik görüntü bile özgüvenimizi zedelemeye yeter.

Eksik dişe sahip olmak; ağız ve çevre dokularda da pek çok değişikliğe neden olur. Diş eksikliği;

  • Çiğneme problemlerine neden olarak tüketmiş olduğumuz gıdalardan yeterince faydalanmamızı engeller.
  • Öğütülmeden yutulan besinler, sindirim sisteminin diğer organlarında fazla yük oluşumuna neden olur ve çalışma düzenini bozabilir.
  • Mide rahatsızlıklarına ve kilo alımına neden olabilir.
  • Kelimelerin telaffuzunu zorlaştırarak konuşma bozukluklarına sebep olabilir.
  • Daha yaşlı görünmenize sebep olabilir.

Evet! Dişlerimiz, yüzümüz için bir iskelet vazifesi de görerek yanak ve dudaklarımızı ağız içerisinden destekleyerek genç ve sağlıklı görünmemizi sağlar.

Diş kaybı sonucu desteğini kaybeden bu dokuların yüzünüzde oluşturduğu çökükler, kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olur.

Diş köprüsü, eksik dişler nedeniyle meydana gelen boşluğun kapatılarak, kişiye estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarının yeniden kazandırılması ve bu zararların önlenmesi üzere uygulanırlar.

Yine bazı çene eklem problemlerinde, çene kemiğindeki defektlerde ve ilerlemiş diş eti iltihabında köprüler sıklıkla tercih edilir.

Çeşitleri

Klinik pratikte 4 farklı çeşit diş köprüsü uygulanır:

  1. Geleneksel
  2. Maryland
  3. Serbest sonlu
  4. İmplant destekli

Diş tedavilerinin en temel amacı mümkün olan en fazla miktarda sağlıklı diş dokusunun korunmasıdır. Bu nedenle uygun endikasyonlarda, komşu dişleri daha fazla koruyabilmek amacıyla farklı türler geliştirilmiştir.

Köprü protezler, genel olarak destek alınan komşu dişe tutunma şekline göre sınıflandırılmaktadır.

Geleneksel sabit bir protez için, boşluğa komşu olan sağlıklı dişin aşındırılarak küçültülmesi gereklidir. Bunun yanında ilerleyen satırlarda göreceğiniz, diş kesmeden köprü yapımıda mümkündür.

Restorasyonlarda metal alaşımları, porselen ve zirkonyum gibi farklı materyallerde kullanılabilmektedir.

Geleneksel Köprü

Geleneksel köprülerde, boşluğun her iki yanındaki dişi kaplayan kron kaplamalar ve bu kaplamalar arasında eksik dişin yerini alan gövde diş bulunur. Gövde diş, eksik olan diş formunda şekillendirilir ve boşluğun her iki ucundaki bu kaplamalara tutturulur.

Bu tür restorasyonlarda; köprünün sabit bir şekilde yerinde kalmasını sağlayan kaplamalara yer açmak için boşluğa komşu olan dişlerin bir miktar aşındırılarak küçültülmesi gerekir.

Geleneksel yaklaşımın en büyük avantajı estetik köprü diş görünümü ve tutuculuğudur. Destek dişlere yapıştırılan bu restorasyonlar kolay kolay düşmez.

Maryland Köprü

maryland köprü

Adeziv yada Maryland olarak da bilinen kanatlı köprü diş; özellikle ön bölgedeki restorasyonlarda tercih edilir. Eksik diş yerine hazırlanan yalancı diş, komşu dişlerin görünmeyen arka yüzeylerine tutturulur.

Komşu dişlerin arka yüzleri asit uygulanarak bir miktar pürüzlendirilir ve kompozit dolgu maddesi yardımıyla hazırlanan restorasyon bu dişlere yapıştırılır. Bu sayede boşluğa komşu olan diş kesmeden köprü yapmak mümkün olur.

Maryland köprülerin tutuculukları, diğer türlere nazaran daha zayıftır. Bu nedenle güçlü çiğneme kuvvetlerinin geldiği arka diş bölgelerinde uygulanmazlar. Laboratuvar ortamında hazırlanan porselen, komşu dişlerin renginde şekillendirilebilir ve oldukça estetiktir.

Bu tedavide, dişlerde küçültme olmadığı için geçici diş çoğunlukla yapılmaz.

Serbest Sonlu (Asma) Köprü

kanatlı köprü

Asma (balkon) olarakta adlandırılan serbest sonlu kantilever köprü; boşluğun sadece bir tarafında sağlıklı diş bulunduğu vakalarda tercih edilen ve daha çok hastayı hareketli protez kullanımından kurtarmak amacıyla uygulanan tedavilerdir.

Bu yöntemde, hazırlanan yalancı diş, boşluğun tek tarafındaki sağlıklı dişlere tutturulur ve hazırlanması içinde, komşu dişlerin aşındırılarak küçültülmesi gereklidir.

Metal destekli porselenler, dayanıklılıkları nedeniyle bu tarz protezlerde sıklıkla tercih edilir.

İmplant Köprü

implant köprü

Çenede köprü dişi destekleyecek olan doğal diş kalmadığı zaman, diş eksikliğinin her iki ucuna da yerleştirilen yeterli sayıdaki implantlar bir köprü ile birbirine bağlanarak diş eksikliği giderilebilir.

Bu sayede her diş eksikliğine bir implant yerleştirilmek yerine, az sayıda implant ile çok sayıda diş eksikliği giderilebilir.

Hangi Malzemeler Tercih Edilebilir?

Restorasyonun yapımı esnasında sıklıkla aşağıdaki materyaller kullanılır;

  • Metal destekli porselen
  • Zirkonyum destekli porselen
  • Solid Zirkonyum
  • Tam metal
porselen

Porselen Köprü

Porselen köprü, özellikle ısırma kuvvetine karşı olan dayanıklılıkları nedeniyle çok sayıda diş eksikliğinin neden olduğu uzun boşlukların tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Bu restorasyonlar, metal bir alt iskeletin üzerine porselen kaplanması yolu ile elde edilir. Metal üzerine yüksek sıcaklıklar altında kaynaştırılan porselen; dişe estetik bir görünüm kazandırırken, porselenin altında bulunan metal, ısırma kuvvetlerine karşı üstün dayanıklılık ve direnç sağlar.

Laboratuvarda hazırlanan porselen hastanın diş rengine göre şekillendirilebilir ve istenilen tonda ve renkte hazırlanabilir. Bu sayede tatmin edici bir estetik sağlanmış olur.

ön diş zirkonyum köprü

Zirkonyum Köprü

Zirkonyum köprü; olağanüstü estetik görüntüsü ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilir. Köprü tedavisinde kullanılan zirkonyum; saf zirkona itrium oksit ilavesi ile elde edilmiştir. Bu ilavenin sonucunda ortaya çıkan zirkonyum oksit; diş hekimliğinde kullanılan en sert materyaldir. Diş hekimliğinde solid ve yarı saydam olarak iki tür zirkonyum kullanılmaktadır.

Solid zirkonyum restorasyonlar tek parça olarak üretilir ve opak görünümlüdür. Solid zirkonya üzerinde estetik olarak renklendirme yapılamamaktadır. Özellikle uzun boşluklarda ve diş sıkma alışkanlığı olan kişilerde tercih edilir.

Yarı saydam zirkonyum ise, daha çok bir yada iki diş eksikliği sonucu meydana gelen boşlukların kapatılmasında, estetik gereksinimlerin ön planda olduğu vakalarda kullanılır. Zirkonyumun üzerine porselen ile renklendirme ve gölgelendirme yapılarak olağanüstü estetik sonuçlar elde edilebilir.

Zirkonyum ve özelliklerini daha detaylı olarak incelemek isterseniz, prosedür sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

seafoodplus.info

Geçici Köprü

Geçici dişte köprü; çoğunlukla akrilik yada kompozit esaslı maddeden kişiye özel olarak üretilir.

Küçültüldüğü için hassaslaşan dişleri, daimi restorasyon gelene kadar geçen sürede korumak ve çoğu vakada estetiği sağlamak için yapılırlar.

Beyaz renkli olan geçici diş, klinikte hekiminiz tarafından işlem sırasında hazırlanabildiği gibi, laboratuvarda üretilmesi gerekebilir.

Plastik esaslı malzemeden üretildikleri için dayanıksızdırlar ve kolayca kırılabilirler.

Bu nedenle özellikle uzun boşluklarda geçicileri dikkatli kullanmak ve üzerinde sert gıdalar ezmekten kaçınmak gerekir.

Köprü diş nasıl yapılır?

Tedaviye başlamadan önce diş hekiminize estetik ve fonksiyon açısından nasıl bir tedavi istediğinizi, kaygılarınızı ve beklentilerinizi mutlaka anlatın. Tedavi ortalama 7 günde tamamlanır ve genellikle iki defa klinik ziyareti gerektirir.

  1. İlk randevu – Anestezi ve diş kesimi Diş hekiminiz; köprü yapımı sırasında küçültülmesi gereken dişlerinize küçük bir anestezi yaparak uyuşturur. Dişlerinizi her tarafından biraz küçülterek kesilir ve porselen kaplamanın oturabileceği kadar bir yer hazırlar.
  2. Ölçü alınması: Özel bir ölçü macunu kullanarak küçültülmüş dişlerinizin negatif ölçüsünü alır. Hekiminiz bu ölçüyü daimi dişlerinizin hazırlanması için kullanabilir veya bir kaç gün sonrasına yeni bir ölçü almak için size randevu verebilir.
  3. Geçici diş takılması: Küçültülen dişlerde soğuk hassasiyeti genellikle olur. Bunu önlemek amacıyla diş hekiminiz ölçü aldıktan sonra geçici diş yada kaplama hazırlayarak küçültülen dişlerinize yapıştırır. Bu sayede diş ve diş etleriniz daimi restorasyon gelene kadar korumaya alınmış olur.
  4. İkinci Randevu – Prova: Klinikteki ikinci randevunuzda, diş hekiminiz geçici köprü dişi kolayca çıkartır ve hazırlanan yeni köprünün dişler olan ilişkilerini, kapanışını, rengini ve formunu kontrol eder. Bazı vakalarda, dişlerin ideal formlarını elde edebilmek için bu provanın bir kaç defa tekrar edilmesi gerekebilir.
  5. Köprü dişin yapıştırılması: Başarılı prova aşamasından sonra, restorasyonun üzerinde düzeltme yapılan yerler parlatılır ve dişleriniz üzerine daimi olarak yapıştırılır.

Diş köprüsü zararları ve avantajları

Köprü tedavisi bilimsel olarak kabul görmüş bir tedavi metodudur ve temel öncelik hasta tarafından yarar sağlanmasıdır. Ancak bunun yanında diş köprüsünün destek aldığı dişlerde neden olduğu bazı zararları da vardır:

Zararları

Sağlıklı dişler küçültülür: Geleneksel uygulamalarda sağlıklı dişlerin aşındırılarak küçültülmesi gerekir. Protezin yerleştirilebilmesi için yapılan küçültmenin zararları neticesinde bu destek dişler, diş hastalıklarına karşı daha dayanıksız hale gelirler.

Aşırı yük: Destek alınan dişler, ömürleri boyunca olması gerekenden daha fazla bir çiğneme kuvvetine maruz kalırlar. Bu aşırı yükün oluşturduğu zararlar; zamanla restorasyonun altındaki doğal dişinizin zayıflamasına ve ömrünün kısalmasına neden olabilir.

Hassasiyet Gelişimi: Aşındırma nedeniyle sert mine tabakasını kaybeden dişlerde hassas dentin yüzeyleri açığa çıkar. Bu sebeple destek dişler, termal değişikliklere karşı daha hassas olabilir.

Statik Problemler: Diş köprülerinde her zaman boşluğa komşu dişler, maruz kalacakları yükü karşılayacak sağlamlıkta olmayabilir. Ayrıca serbest sonlu uygulamalarda kuvvetin statik olarak dengesiz dağılımı, köprünün sürekli olarak düşmesi ya da alttaki dişin zarar görmesi ile sonuçlanabilir.

Diş eti problemleri: İyi bir ağız bakımı olmaz ve kaplamanın diş eti ile olan uyumu bozulur ise, tedavi sonrasında  ağız ortamınız diş eti hastalıkları için oldukça elverişli bir ortama dönüşecektir.

Diş köprüsü tüm bu zararlarının yanında, eksik dişin altındaki çene kemiğinin erimesini de engelleyemez. Çünkü; vücudumuzda kullanılmayan organlar her zaman körelme eğilimindedir.

Köprü dişler; boşluğun her iki yanındaki dişlerden destek aldığı için altında bulunan çene kemiği ile bağlantılı değildir. Bu nedenle kemik; herhangi bir kuvvete maruz kalmaz.

Kuvvet almadığı için vücudumuz bu kemiği kuvvetli tutmaya çalışmaz ve her zaman daha fazla erimeye maruz kalır.

Diş implantı, eksik diş tedavisinde bölgedeki çene kemiğini koruyabilecek tek tedavi yöntemidir

Çene kemiği içerisine yerleştirilen bu yapay diş kökü; çiğneme kuvvetlerini direk olarak kemiğe iletir ve güçlü kalmasını sağlar.

Bunun yanında bu tür dişlerin bir çok avantajı da mevcuttur:

Avantajları

Uzun kullanım ömrü: İyi bir ağız hijyeni ile genellikle 10 ile 20 yıl arasında ağızda kalabilirler.

Kısa tedavi süresi: Sadece 2 randevuda ve sabit protez yapılacak bölge uygunsa bir hafta içerisinde yeni dişleriniz hazırlanabilir.

Doğal ve estetik görünüm: Köprü, eksik dişlerinizin yerine geçerek doğal ve estetik bir görünüm sunarlar

Tedavi Başarısı: Bu tedaviler diş hekimliği uygulamaları içerisinde en basit ve başarılı tedavilerden biridir.

Konforlu Kullanım: Diş köprüleri eksik dişlerden kaynaklanan estetik, çiğneme ve konuşma bozukluklarını ortadan kaldırırlar ve hasta için oldukça konforlu tedavilerdir.

Temizliği ve bakımı

köprü diş temizliği

Köprü diş temizliği, aslında kendi doğal dişleriniz ile aynıdır. Fazladan bir uygulama yapmanıza gerek yoktur.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, ağzınızda yabancı bir madde olduğunu ve kenarları, köşeleri gibi plak birikimine neden olabilecek eksileri olduğunu kavramanız ve bakımını iyi yapmadığınız takdirde ağız sağlığınızı bozabileceğini bilmenizdir.

Bir köprünün başlıca risklerinden biri, tükettiğimiz gıdaların kaplama ile bitişik dişlerin arasında sıkışıp kalmasıdır.

AAID’ye (Amerikan İmplant Diş Hekimliği Akademisi) göre, bu bölgeyi diş ipi ile temizlemek zor olabilir; sonuç olarak, eğer yeterince temizlenmediyse, köprünün etrafındaki alan çürümeye başlayabilir.

Waterpik&#x; ‘i sabit restorasyonların altını temizlemek için en etkili sistem olarak öneriyoruz, böylece tedavinin ömrü uzatılabilir.

Yapılan dişinizi daha uzun süreli kullanmak için, aşağıdaki köprü diş temizliği tavsiyelerimizi uygulamaya dikkat edin.

  1. İyi bir ağız hijyeni oluşturun:
    • Porselenlerinizi çürüklerden, nefes kokusundan ve diş eti rahatsızlıklarından korumak için her gün 2 defa temizleyin
    • Boşluktaki yapay dişlerin altını mutlaka temizleyin
    • Köprünüzü uzun süre kullanmak için destek dişlerinizi mutlaka çok iyi koruyun, dişler üzerinde kalem, ceviz vs gibi sert cisimler çiğnemeyin.
    • Rutin diş hekimi ziyaretlerinizi düzenli olarak her 6 ayda bir gerçekleştirin.
  2. Dişlerinizi fırçalayın ve diş ipi kullanın:
    • Dişlerinizi günde 2 defa fırçalayın ve gece yatmadan önce mutlaka diş ipi ile aralarını temizleyin
    • Köprülerinizin tüm yüzeylerini ve boşluk dişlerin altını diş fırçası veya özel fırçalar ile mutlaka fırçalayın
    • Yeterli uzunlukta bir diş ipi kopartın ve destek dişleriniz ile doğal dişleriniz arasına yavaşça kaydırarak yerleştirin
    • Diş etlerine zarar vermemek için yerleştirirken dikkatli olun.
  3. Diyet ve alışkanlıklarınızı gözden geçirin:
    • Uzun boşlukların üzerinde yufka ekmek veya bayat ekmek gibi sert yiyecekler yemekten kaçının.
    • Dişlerinizi bir şeyi kesmek, kapak açmak, kalem ısırmak veya bir şeyi sıkarak kırmak için kullanmayın.

Köprü Diş Sorunları

Hiçbir diş tedavisi ömürlük değildir ve zamanla uyumu bozulan tedavilerin değiştirilmesi gerekir. Zamanında değişim yapılmadığı takdirde karşılaşılması muhtemel problemler şunlardır:

Altındaki dişin çürümesi: Restorasyonun, diş eti ile uyumu tedavinin ömrü ve başarısında önemli rol oynar. Zaman içerisinde diş etlerinde meydana gelen çekilmeler ile birlikte kuronların diş eti ile olan uyumu bozulur ve uyumsuz kenarlar bakterilerin kolayca tutunabileceği, temizlenmesi zor alanlar meydana getirir. Bu bölgelerden başlayan diş çürükleri, oldukça hızlı ve sinsice ilerler. Zamanla köprünün altındaki dişi çürüterek, kaybetmenize neden olabilir.

Köprü estetiğinin kaybolması: Zamanla yapay gövde altındaki kemikte erimeler ve diş eti çekilmelerine bağlı olarak boşluklar oluşabilir. Bu boşluklar hem zamanla diş estetiğinin bozulmasına yol açar ve destek dişlerin diş eti birleşim noktalarında sarı-siyah renkte çizgiler oluşmasına neden olabilir.

Ağız kokusu: Yapılan diş ömrünü tamamladığı halde değiştirilmediği zaman uyumsuz kenar ve gövde altındaki boşluklarda gıda birikimi olur. Temizlenmesi zor olan bu bölgelerde biriken bakteri plağı zamanla ağız kokusuna neden olabilir.

Kaplama ve köprü diş altındaki diş ağrısı hakkında hazırlamış olduğumuz makalede tedaviden sonra ortaya çıkan ağrının nedenlerini, ne kadar süren bir ağrının normal sayılabileceğini ve nasıl geçebileceğini inceleyebilirsiniz.

Kullanım Ömrü

Tedavinin ömrü sizin onlara ne kadar önem verdiğinize bağlı olarak değişir ancak genel olarak sağlıklı bir ağız yıl arasında kalabilir. Diş köprüsü de tıpkı doğal dişlerinizde olduğu gibi fırçalanmalı ve temizlenmelidir. Yılda bir defa diş hekiminizi ziyaret etmeniz ve rutin ağız ve diş sağlığı kontrollerinizi yaptırmanız dişleriniz ömrünü uzatacaktır.

SSS

Köprü diş yapımı ne kadar sürer?

Bu tedaviler indirekt olarak, yani laboratuvarda yapılan tedavilerdir ve yapımı ortalama gün arasında sürebilir. Yapılacak diş sayısı, kullanılan materyal gibi faktörlerde yapım süresini etkileyen başlıca faktörlerdir.

Köprü diş alışma süresi kaç gündür?

Destek dişler küçültüldüğü için bir kaç gün diş hassasiyetiniz olabilir. Ayrıca boşluğun uzun bir süre dişsiz kalması durumunda ağız ve çiğneme alışkanlıklarının yeni dişe için bir kaç gün alışma süresi gerekir. Bu süreçte diliniz o boşluğun artık dolu olduğuna alışacak, ve diğer dişlerinizden ayrılmayacaktır.

Diş kesmeden köprü yapılabilir mi?

Evet, makalemizde de açıkladığımız gibi Maryland köprüler ile komşu dişleri kesmeden eksik dişi tamamlamak mümkündür.

Köprü diş ağrı yapar mı?

Sağlıklı dişler üzerine uygun olarak yapılmış ise ağrı yapmaz. Ancak destek alınan dişler küçültüleceği için bir kaç gün soğuk hassasiyeti görülebilir. Uzun süreli kullanılan köprülerde ve diş eti rahatsızlıklarında, restorasyonun diş eti ile olan uyumu bozulabilir ve alttaki dişlerde çürükler meydana gelebilir.

Köprü diş ağrısı ne kadar sürer?

Destek alınan dişlerinizde bazen uygun estetiği ve fonksiyonu sağlayabilmek için normal prosedürden daha fazla küçültmek yada mevcut çürükleri tedavi etmek gerekebilir. Bunun gibi diş pulpasına çok yaklaşıldığı durumlarda ağrı 20 güne kadar sürebilir. Ağrının bu süreden daha fazla bir süre artarak devam etmesi, başka problemlerin nedeni olabilir ve kanal tedavisi gerekebilir.

Köprü diş mi, implant mı?

Diş eksikliklerinin giderilmesinde en ideal ve uzun vadeli tedavi yöntemi implant tedavisidir. Ancak tedavi seçiminde implant mı ve köprü mü diye değerlendirecek olursak her iki prosedüründe birbirine göre artıları ve eksileri vardır.

Köprü diş koku yapar mı?

Hayır, uygun olarak yapılmış bir restorasyon ise temizliğine dikkat edildiği sürece ağız kokusu yapmaz.

Köprü yapılan diş neden ağrır?

Yeni yapılmış bir köprü diş bir kaç gün hassasiyet yapabilir. Bunun dışındaki ağrılar, dişin üzerinde erken temas eden yüksek noktalardan ve diş çürüklerinden kaynaklanabilir.

Köprü diş fiyatları; TDB nin yılında yayınlamış olduğu özel klinikler yılı rehber tarifesine göre şu şekilde belirlenmiştir: Tek eksik diş tedavisi 3 lü köprü fiyatı TL, iki diş eksikliğinde uygulanan 4 lü diş köprüsü fiyatı ise TL dir. Özel kliniklerin fiyat tarifesinin daha düşük olabileceğini hatırlatmakta fayda var. Peki devlet hastanesi köprü diş fiyatları nelerdir; SGK (SSK) bu ücreti karşılıyor mu makalemizde açıklıyoruz.

Diş Köprüsü

Tam anlamıyla isminin manasını karşılayan bir tedavi olan bu prosedürde; kayıp diş yerine gelen yapay diş (pontik olarak adlandırılır); boşluğun her iki ucundaki dişlere bir köprü şeklinde tutturulur.

Diş hekimliğinde oldukça sık uygulanan ve birkaç eksik diş nedeniyle oluşan boşlukları başarılı bir şekilde kapatabilen köprü tedavisi; metal, porselen yada zirkonyum gibi kıymetli materyallerden üretilebilir ve malzeme seçimi fiyatları doğrudan etkiler.

Köprü Diş Fiyatları Ne Kadar?

Köprü diş yapımı fiyatları tercih edilen köprü türüne bağlı olarak ta değişiklik gösterir:

  • Geleneksel üçlü porselen köprü diş protez fiyatları yılı için TL dir. İlave edilen her pontik ve kaplama için bu ücrete TL eklenmelidir. Zirkonyum kaplama ve köprülerde ise bu fiyata kıymetli metal ücretinin de eklenmesi gerekir.
  • Maryland diş köprüsü, nispeten daha kolay hazırlanırlar ve oldukça ekonomiktirler. Tipik olarak bu tarz bir tedavi için TL fiyat ödemeniz gerekir.
  • İmplant köprü diş fiyatları ise, her özel kron ve tek yapay pontik diş için TL’dir. İki adet vida üzerine üçlü yada dörtlü köprü yapılması mümkün olabilir. Bu fiyata ayrıca vidanın üzerine gelecek dayanak (abutment) ücreti de ilave edilmelidir.
  • Roch (kanatlı) köprü ücreti ise tek diş için TL dir.
  • Köprü tamiri her bir üye için TL, düşmüş köprü simantasyonu ise her bir diş için TL dir.

Özel ve Devlet Hastanesi Köprü Diş Fiyatları

Özelde yada devlet hastanesi (SGK) diş köprü fiyatları değerlendirilirken şu faktörleri göz önünde bulundurulmalı:

DSM lerde yapılan tedavilerde direk hekimlik ücreti alınmaz ancak cüzi miktarlarda katılım payı alınır. Ayrıca hazırlanan protez için laboratuvar ücretlerinin hasta tarafından ödenmesi gerekir. Laboratuvar ücretleri genellikle ihale yoluyla belirlenir ve her hastanede farklı olabilir.

Bunun yanında;

  • Boşluğu kapatmak için gerekli pontik ve destek diş sayısı
  • Kıymetli ve kıymetsiz metal alaşım, porselen, tam seramik zirkonyum destekli gibi kullanılan materyalin türü
  • Diş eksikliklerinin yan yana yada ağzın farklı bölgelerde bulunması
  • Yapılan köprü çeşidi (Maryland gibi köprüler daha ekonomiktir)
  • Tedavide uygulanması gereken diş dolgusu, kanal tedavisi ücretleri yada diş taşı temizliği gibi genel ek prosedürler
  • Kliniğin lokasyonu ve uyguladığı fiyat tarifesi hesaplamayı ayrıca doğrudan etkiler.
  • Büyük boşluların kapatılmasında implant diş yapılması gerekebilir.

Köprü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuronların yani dişin diş eti üstünde kalan görünür kısmının, doğru bir şekilde sabitlenebilmesi için prosedüre ağız içi ölçülerin alınmasıyla başlanır.  Prosedürün hazırlıkları dahilinde, köprünün desteği olan ve boşluğun diğer uçlarında yer alan dişleri ise destek olabilecek kadar güçlü olduğundan emin olunmalı, kök kanal tedavisi vb. ek prosedürlerin gerekip gerekmediği kontrol edilmelidir. 

Hazırlık sonrası geleneksel prosedüre göre;

  • Köprünün desteği oluşturacak dişlerin, kuron kaplamanın kolay ve uzun süreli sabitlenmesi için bir miktar aşındırılması gerekir.
  • Küçültülen dişler üzerinde alınan ölçüler laboratuvara gönderilerek daimi köprünün yapımına başlanır.
  • Kalıcı restorasyon hazır olana dek diş sağlığı ve dişetlerini korumak amacıyla diş hekimi aynı gün geçici köprü hazırlar.
  • Laboratuvarda üretilen köprünün genel ağız ve dis uyumluluğu ile birlikte yüksekliği ikinci randevuda kontrol edilmiş olur.
  • Eğer hazırlanan köprü uygun ise bu seansta dişe yapıştırılabilir. Hastanın memnuniyeti halinde, bitişik dişler üzerine kron başlık ve kayıp dişin olduğu boşluğa yeni diş kronu yerleştirilecek şekilde güçlü dental çimentolar kullanılarak sabitleme yapılır.

<< Köprü Diş Sayfasına Geri Dön

Her kliniğin eksik diş tamamlama tedavisi köprü fiyatlarının farklı olabileceğini hatırlatmakta fayda var.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir