inşaat firması kurmak için neler gerekli / 15 ADIMDA: İnşaat Şirketi Nasıl Kurulur? Maliyeti Ve Kazancı

Inşaat Firması Kurmak Için Neler Gerekli

inşaat firması kurmak için neler gerekli

İnşaat Firması Kurmak ve İşletmek

Ülkemizde son 10 yılda en çok gelişen sektörlerden biri olan inşaat aynı zamanda elaman çalıştıran etmesi acısından tarımdan sonra 2 sektör olup bir çok iş dalını da barındırıyor. Nüfus artısı, gelir artısı, ticari alanların gelişmesi, ailelerin küçülmesi, erken yasta aileden ayrılma, boşanmalar, evliliklerin artması ve insanların en güvenilir yatırım aracı olarak gayrimenkulle bakmalarından dolayı inşaat firmaları her zaman gözde sektör olmaya devam ediyor. Son zamanlarda başka sektörlerin en çok ilgilendikleri iş, inşaat işi oldu.

İnşaat işletmeleri yapıları bakımından bir kişi şahıs firması olarak kurulabilmesi yanında çok ortaklı olarak da kuruluyor. Bir insanın inşaat yapmasının önündeki en büyük engel nakit ve müteahhitlik karnesidir. Karne aldıktan sonra firma kurulur yada var olan firmada devam edilir, Diğer bütün işleri taşeron firma yaptırmak yollu ile en az elaman ile işe devam edildiği gibi sürekli büyük inşaat projesi yapanlar kendi bünyelerinde elaman olarak tutabilirler.

İnşaat firması kurduktan sonra yapılacak işlerden en önemlisi hedef kitleyi doğru belirlemek ve bir kavram oluşturmaktır. Sizi hedef kitleniz ne olarak tanıyacak ayrıca inşaat yapılacak yerin secimi de önemli kararlardan biridir. Nitekim arzın fazla talebin az olduğu yerde yapılara satmak daha uzun zaman alır ve yatırım beklediği için kar marjı düşer ve fiyatları sizler belirleyemezsiniz. Ancak talebin yoğun olduğu bir yerde yaparsanız o zaman kısa zamanda istediğiniz rakamlara satış yapma olanağınız olur.

İnşaat firmalarının en büyük sorunu proje yapacak arsa bulmaktır. Arsayı satın aldığı gibi kat karşılığı yada hasılat paylaşımlı bulabilir. Önemli olan burada işletmecinin beklentileridir. Arsayı bulduktan sonra imardan yapılacak binanın belediye tarafından belirlenen Şartlarına ve arsaya göre imar durumunu bakılmalı ve plan notları incelenmelidir. Ondan sonra belediyeden inşaat Aplikasyon imar durumu ve bir çok belediyece istenen projeler belediyeye teslim edilerek ve gerekli izinler alındıktan sonra inşaat ruhsatı alınır ve denetleyici firma ile birlikte işe başlanır.

Yeni başlanan proje topraktan satış yaparak finanse edilir. Aslında inşaat firmasının nakit olarak elinde bulundurması gereken para sadece toplam giderin % 20 kadardır. Arsa kat karşılığı alınır ve inşaat başlar başlamaz satılmaya başlanır başka hiçbir sektör de bu olanak yoktur, Önce alıyorsun sonra azar azar harcayarak bitirip teslim ediyorsunuz, Ancak topraktan satmak için güvenilir ve tanınır bir firma olmalı o zaman satışlar konusunda sorun yaşamsınız yer bulma konusunda da Ayrıca berter yöntemini de kullanarak daha fazla kazanç sağlanır. En son ve en önemli konu biten proje de satış fiyatı ve pazarlama ve satış kanaları ile finansal yönetimdir.

Kendileri proje üretmek istemeyen firmalar ihale yada başka firmaların projelerinde yüklenici konumda da iş yapa bilirler. Tabii onların şartlarını ve yasal sorumluluklara bağlı kalmakla , Eğer piyasaya yeni giriyorsanız ve tanımıyorsanız size tavsiyem topraktan satışa fazla güvenmeyin ve ona göre finanse edin aksı durumda nakit yetersizliğinden basınız ağrır.

Kaynak:http://abitgulistan.blogspot.com.tr/2...

Şirket Nasıl Kurulur ? Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kendi şirketinizi kurmaya karar verdiniz fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu yazı tam size göre. Yapacağınız işi geneliyle ele alarak; dününü, bugününü ve yarınını hesaba katmalısınız. Bu sektörde uzun zamandır bulunan başarılı ve başarısız olmuş isimleri de öğrenmiş olursunuz. Böylece kendi şirketinizi kurmadan önce iyi bir araştırmayla geniş bir bilgi sahibi olmuş olursunuz.

Şirket bir ya da birden fazla kişinin bir araya gelerek ticari faaliyet göstermesini sağlayan bir oluşumdur. Ülkemizde herhangi bir alanda ticari faaliyet gerçekleştirebilmek için şirket kurmak zorunludur. Zira ülkemizde kişilerin elde ettikleri kazancın bir kısmını devlete vergi şeklinde ödemesi gerekir ve şirket kurulmadan kazancın vergilendirilmesi mümkün olmayabilir. Şirket kurmak çoğu ticari sahada ve ölçekte zorunludur. Kişilerin şirket kurmadan kazanç elde etmesi vergi kaçırma suçu nihayetindedir. Bununla beraber şirket nasıl kurulur konusu yaygın olarak merak edilir. Şirketin nasıl kurulacağı bazı noktalara göre değişiklik gösterir. Yaygın olarak tercih edilen 3 farklı şirket türü bulunur ve her birinin kuruluş aşamaları, gereklilikleri farklı olabilir.

Şirket Nedir?

Şirket en temel anlatımı ile bir ya da birden fazla kişinin bir araya gelerek kâr elde etmek için ticari sahada faaliyet göstermesini yasal ve mümkün kılan oluşum şeklinde ifade edilebilir. Anonim, limited ve şahıs olmak üzere üç farklı şirket türü sıklıkla tercih edilir. Şirket türleri de kendi içerisinde farklı gruplara ayrılır. Her bir şirket türünün kuruluş aşamaları, faaliyet kapsamı ve vergilendirme dilimleri farklıdır. Bu nedenle girişimciler kendi iş planlarına uygun bir şirket türü seçmelidir. Yanlış şirket türü seçmek kazancın gereğinden farklı vergilendirilmesine, yönetimin gerektiği gibi gerçekleştirilmemesine zemin hazırlar.

Şirket Nasıl Kurulur?

Şirket kuruluş aşamaları şirket türüne göre değişir. Şahıs şirketi kısa sürede kurulabilen bir şirket türüdür. Şahıs şirketi e-Devlet sistemi üzerinden dahi kurulabilir. Şahıs şirketi şu şekilde kurulur:

● Gereken belgeleri temin ettikten ve ödemeleri yaptıktan sonra İnteraktif Vergi Dairesi sistemine e-Devlet şifresi ile giriş yapılır.

● Başlat menüsünden sırasıyla ‘Mükellefiyet İşlemleri’ ve ‘İşe Başlama Bildirimi’ seçilir.

● İş yeri adresi ve NACE kodu girilir. Kiralanan iş yeri adres kısmına girilebilir. Evden çalışan girişimciler iş yeri adresi olarak ev adreslerini ekleyebilir. NACE kodu faaliyet kodu olarak da bilinen ticari faaliyeti belirten bir rakam dizisidir ve internet üzerinden bulunabilir.

● Beliren ekranda söz konusu şirket için istenilen çalışan sayısı, stopaja tabi ödemeler bilgiler eksiksiz ve doğru bir şekilde girilir.

● Kurulan şirketin göstereceği ticari faaliyete uygun vergilendirme usulü seçilir.

● Şirketin işe başlayacağı tarih eklenir.

● Resmi olarak yapılacak e-Tebligat için bildirim kanalları seçilir ve iletişim bilgileri doğru şekilde eklenir. Bu aşamalarla şahıs şirketi kısa sürede kurulur.

Çoğu şahıs şirketi birkaç gün içerisinde işe başlayabilir. Bir diğer şirket türü olan limited şirket ise şekilde kurulur:

● Ticaret unvanı seçilir. Unvan ve imza için yetkili olacak ortakların imzaları noter şubesinde tasdik edilir.

● Şirket için belirlenmiş sermayenin on binde dördü Rekabet Kurumu’na ait hesaba yatırılır. 3 nüsha şeklinde hazırlanan şirket sözleşmesinin bir nüshası 15 gün içerisinde şirket bölgesindeki ticaret sicili memurluğuna teslim edilir. Bu memurluk şubesine aynı zamanda noter şubesi tasdikli imza beyannamesi de teslim edilmelidir.

● Kayıt beyannamesi ticaret sicili memurluğuna teslim edilir. Bu beyannamede Türk Ticaret Kanunu 511. maddesinde bulunan bilgiler yer almalıdır.

● Taahhütname düzenlenir ve ticaret sicil memurluğuna teslim edilir. Taahhütname Ticaret Sicil Tüzüğü 29. maddesine uygun olmalıdır.

● Limited şirket kurucularının tüzel değil de gerçek kişi olması durumunda nüfus cüzdanı sureti ve ikametgâh belgeleri ticaret sicil memurluğuna teslim edilir.

● Şirket kurucularının tüzel kişi olduğu durumlarda yönetim kollarının noter onaylı şirket kararları ticaret sicil memurluğuna teslim edilir.

● Ticaret sicil memurluğuna şirket kuruluş dilekçesi formu teslim edilir.

● Şirketin bulunduğu yerdeki ticaret odasına kayıt yaptırılır. Ticaret ve sanayi odaları da kayıt işlemi için uygundur.

● Türkiye Ticaret Sicili gazetesinde limited şirket unvanının tescilini gösteren ilan yayımlanır. Limited şirket bu şekilde kurulabilir.

Anonim şirket kuruluş adımları da limited şirket kuruluş süreci ile benzerlik taşır. Anonim şirket kurarken kayıt beyannamesi Türk Ticaret Kanunu 300. maddesine göre hazırlanır. Limited şirket için beyanname aynı kanunun 511. maddesine göre hazırlanır.

Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Şirket kurmak isteyen girişimciler gerekli belgeleri temin ettikten sonra resmi gereklilikleri takip edebilir ve kısa sürede şirket kuruluş süreçlerini tamamlayabilir. Şirket kurmak için yapılması gereken işlemler şirket türüne göre değişir. Şahıs şirketi kurmak diğer şirket türlerine göre daha kolaydır ve şahıs şirketi bir gün içerisinde e-Devlet üzerinden kurulabilir. Limited ve anonim şirket kurmak için ise gerekli belgelerle resmi kurumlara müracaat etmek gerekir.

Şirket Türleri Nelerdir?

Ülkemizde kullanımda olan şirket türleri şunlardır:

● Sermaye şirketleri

● Şahıs şirketleri

Bu üç şirket türü kendi içerisinde de farklı dallara ayrılabilir. Sermaye şirketleri anonim, limited ve paylı komandit şirket olarak üçe ayrılır. Şahıs şirketleri ise kolektif, adi komandit, kooperatif ve adi şirket olmak üzere dörde ayrılır

Şahıs Şirketi Nedir ? Nasıl Kurulur ?

Şahısfirması hem kuruluşu hem kapanışı en kolay şirket türü olduğundan dolayı en çoktercih edilen şirket türüdür. Genellikle ünvanda kurucu kişinin adı ve soyadıyazar. Bir muhasebeci yardımı ile kendinize ait şahıs şirketi kurabilirsiniz.

Şahıs Firması Kurmak İçin Gereken BelgelerNelerdir?

  • Noterden alınacak muhasebeci vekaleti
  • Noterden alınacak imza beyannamesi
  • Kira kontratı
  • İkametgah belgesi
  • Şirket sahibinin iki adet fotoğrafı

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Limited Şirket Nasıl Kurulur ?

Yeni düzenlemeye göre yeni bir şirket açacak kişilerin tek bir ortağı olabiliyor. En fazla ise 50 ortak olunabilir. Limited şirket kurmak için en az 10 bin tl sermaye gerekmektedir. Bir muhasebeci yardımıyla limited şirket için gerekli belgeleri hazırlayabilirsiniz. Şirket kurma sürecinizi minimum maliyetli ve hızlı bir şekilde tamamlamak isterseniz online şirket kurmak sizin için uygun olacaktır.

Limited Şirket Kurmak İçin Gereken BelgelerNelerdir?

  • Kuruluş bildirim formu
  • Dilekçe
  • Noter tasdikli sözleşme
  • Oda kayıt beyannamesi
  • İkametgah belgesi
  • Kira kontratı
  • Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont

Limited Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Limited şirkette her bir otağın koymuş olduğu sermaye payının 25 tl ve katları olması gerekiyor.
  • Esas sözleşmenin sermaye maddesi düzenlenirken sermaye paylarının itibari değeri ile ortağa ait pay adedi de belirtilmelidir.

Anonim Şirket Nasıl Kurulur ?

Anonim şirket sabit vergi oranı olması nedeniyle özellikle geliri yüksek olan şirketler için daha uygun şirket türüdür. Bu şirket türünde sermayenin tamamı oranında borçlulara sorumlu olunması da bir diğer tercih sebebi. Yatırım almayı düşünen girişimcilerinde tercihi yine anonim şirket oluyor.

Anonim Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler

  • Dilekçe
  • Ana sözleşme onayı
  • Tüm ortaklar için imza beyannamesi
  • Tüm ortakların nüfuz cüzdanı örneği
  • Oda kayıt beyannamesi
  • Sermayenin yatırılmış olduğuna dair dekont
  • Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin noter tasdikli gümrük müşavirliği izin belgesi ibraz edilmelidir. Yetkilendirilmiş Gümrük müşavirliği şirketlerinde ise ortakların Gümrük müsteşarlığından alınmış  noter onaylı yetki belgesi ibraz edilmelidir.
  • Reşit olmayan şirket ortağının anne ve babasının ya da anne/babadan herhangi birisinin şirkete ortak olması halinde reşit olmayan ortak için mahkemeden alınmış kayyum atama kararı
  • Kurulacak şirketin kurucuları arasında belediyeler ve diğer mahalli idarelerle bunların kurdukları birliklerin bulunması halinde bu kuruluşların iştirakine izin veren Bakanlar Kurulu kararının bir örneği gereklidir.

Anonim Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ana sözleşmede tüm ortaklar, yönetim kurulu üyeleri ve müdürlerin ad soyadı yanında yerleşim yeri, vatandaşlıkları, T.C. kimlik numaraları (yabancı vatandaşların yabancılara mahsus kimlik numarası) belirtilmelidir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 150/ yıllık 1800 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 30 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

Limited Şirket ve Anonim Şirket Kuruluş Bilgileri Nelerdir?
Şahıs Şirketi Nedir? Nasıl Kurulur?
Şirket Kurarken Verilecek Vekaletname Nasıl Olur?

SERBEST BÖLGELERDE ŞİRKET KURMANIN AVANTAJLARI VE ŞİRKET KURULUŞU

Serbest bölgeler, mevzuat itibariyle Serbest Bölgeler Kanunu, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği ve Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü Genelgeleri kapsamında düzenlenmektedir. Serbest Bölgelerde şirket kurmak, şirketler için pek çok avantaj taşımakta olup, konuya ilişkin olarak hazırladığımız genel bilgilerin ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

1. Serbest Bölgelerde Kimler Faaliyette Bulunabilir?

Serbest bölgelerde yerli veya yabancı gerçek veya yabancı tüzel kişiler gerekli prosedürleri sağlayıp faaliyet ruhsatı alarak faaliyette bulunabilirler. Serbest bölgelerde faaliyet gösterecek tüzel kişiler için yerli veya yabancı sermaye sınırlaması yoktur. Serbest bölgede sağlanan muafiyet ve teşvikler açısından da yerli veya yabancı sermaye ayrımı yapılmaz.

Yatırımcılar, münhasıran serbest bölgede faaliyet göstermek şartıyla ve serbest bölgeyi şirketin adresi göstererek şirket kurabilirler.

2. Serbest Bölgede Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

2.1. Serbest bölgelerin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduklarının kabul edilmesinin sağladığı avantajları:

Serbest bölgeler, Serbest Bölgeler Kanunu’nun 6. maddesine göre Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin gerçekleşeceği tarihe kadar, gümrük rejimleri bakımından Türkiye Gümrük Bölgesi dışında oldukları kabul edilmektedir. Menşe hükümlerinin uygulanması bakımından ise Türkiye Gümrük Bölgesi sayılırlar. Bu nedenle, Türkiye’den serbest bölgeye sevk edilen mallar ile serbest bölgeden Türkiye’ye sevk edilen mallar dış ticaret rejimine tabi tutulurlar. Ancak, serbest bölgeler ile diğer ülkeler ve serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi uygulanmaz. Türkiye’den serbest bölgeye satılan mallar ihracat rejimine, serbest bölgeden Türkiye’ye satılan mallar ise ithalat rejimine tabidirler.

Serbest Bölge Kanunu’na göre, serbest bölgelerin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında oldukları kabul edilmesine bağlı olarak ülke içinde yürürlükte bulunan bazı kanunlar serbest bölgelerde uygulanmayacaktır. Serbest bölgede uygulanmayan mevzuat hükümleri şöyledir:

-       Gümrük ve kambiyo mükelleflerine dair mevzuat hükümleri,

-       4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun,

-       4875 Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu,

-       5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ölüm ve yangın halleri, kanalizasyon inşa ve tamiri ile içme, kullanma, endüstri suyunu sağlamaya ve gaz, su, elektrik sarfiyatı denetlemeye yönelik maddeleri dışında kalan hükümleri,

-       5682 sayılı Pasaport Kanunu,

-       5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet Ve Seyahatları Hakkında Kanun,

-       Diğer kanunların, Serbest Bölgeler Kanunu’na aykırı hükümleri,

-       2886 sayılı Devlet İhale Kanunu.

2.2. Serbest bölgede faaliyet gösteren şirketlere ilişkin vergilendirme açısından avantajlar:

2.2.1. Kurumlar/Gelir Vergisi açısından:

Serbest bölgede faaliyet gösteren tüzel kişilerin kurumlar vergisi istisnaları faaliyet belgesini edinme tarihlerine ve faaliyet konularına göre farklılık göstermektedir.

Serbest Bölgeler Kanunu geçici 3. maddesine göre 06.02.2004 tarihi itibariyle faaliyet ruhsatına sahip kişiler, serbest bölgede gerçekleştirdikleri faaliyetler dolayısıyla elde ettikleri kazançları, faaliyet ruhsat süreleri ile sınırlı olmak üzere kurumlar ve gelir vergisinden muaftır.

Faaliyet ruhsatını 06.02.2004 tarihinden sonra edinen kişilerin ise Serbest Bölgeler Kanunu geçici 3. maddesine göre üretim faaliyetlerinde bulunmaları halinde, Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin gerçekleşeceği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar, serbest bölgede imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları kurumlar ve gelir vergisinden muaftır. Bu bölgede üretilen ürünlerin FOB (Free on Board) bedelinin en az %85’ini yurtdışına ihraç eden kişilerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır.

Serbest bölgelerde üretim faaliyetlerinde bulunan kişilerin serbest bölgede gerçekleştirdikleri faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kâğıtlar damga vergisi ve harçlardan muaftır.

2.2.2. Katma Değer Vergisi (KDV) açısından:

Türkiye’den serbest bölgeye satılan mallar ihracat rejimine tabi olması nedeniyle KDV’den muaftır. Yine, serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların teslimi de KDV’den müstesnadır.

2.2.3. Çifte Vergilendirme açısından:

Serbest bölgede faaliyette bulunan şirketler Türkiye’nin taraf olduğu Çifte Vergilendirmeyi Önlenme Anlaşması Hükümlerinden yararlanabilmektedirler.

2.2.4. Gümrük Vergisi açısından:

Serbest bölgeye getirilen Türkiye veya Avrupa Birliği menşeli ya da buralarda serbest dolaşımda bulunan malların, serbest dolaşımda bulunma statüsü değişmediğinden, Türkiye’ye veya Avrupa Birliği üyesi ülkelere girişinde gümrük vergisi ödenmez. Ayrıca üçüncü ülke menşeli malların serbest bölgeye girişinde ve bu malların Türkiye veya Avrupa Birliği üyesi ülkeler dışındaki üçüncü ülkelere gönderilmesi halinde de gümrük vergisi ödenmez. Ancak serbest bölgeden Türkiye’ye veya AB üyesi ülkelere gönderilen serbest dolaşım durumunda olmayan üçüncü ülke menşeli mallar için Ortak Gümrük Tarifesi’nde belirtilen oran üzerinden gümrük vergisi ödenir.

2.3. Para transferi açısından avantajlar:

Serbest bölge faaliyetlerinden elde edilen kazanç ve gelirler, hiçbir izne tabi olmaksızın yurt dışına veya Türkiye’ye serbestçe transfer edilebilmektedir.

Ayrıca, bölgelerde sarf malzemelerinin en kısa sürede teminini sağlayabilmek amacıyla bedeli 5000 ABD Doları veya karşılığı Türk Lirasını geçmeyen Türkiye mahreçli mallar, isteğe bağlı olarak ihracat işlemine tabi tutulmayabilir.

2.4. Gümrük ve kambiyo mükellefiyetlerine dair mevzuat hükümleri ile üretici işletmelerin talepleri hariç olmak üzere, fiyat, kalite ve standartlarla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşlarına verilen yetkiler serbest bölgelerde uygulanmamaktadır.

3. Serbest Bölgede Şirket Kurarak Faaliyet Göstermek İsteyen Kişiler Neler Yapmalıdır?

3.1. Serbest Bölgede Şirket Kurarak Faaliyet Göstermek İsteyen Firmaların Ana Sözleşmesi 1998/4 Sayılı Genelge’ye Uygun Olmalıdır.

Serbest bölgede şirket kurarak faaliyet gösterecek olan şirketlerin ise şirketleriniz kurarken bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle şirketin, ana sözleşmesinin “Faaliyet Ruhsat Müracaatlarının Değerlendirilmesi, Şube, Şube Adresli Firma” başlıklı  1998/4 sayılı Genelge’ye uygun olarak hazırlanması gerekir. Bahse konu genelgeye göre şirket ana sözleşmesinde aşağıdaki hususların yer alması gereklidir:

  • Serbest bölge adresli şirket ana sözleşmesi düzenlenmesine ilişkin hususları düzenleyen “Faaliyet Ruhsat Müracaatlarının Değerlendirilmesi, Şube, Şube Adresli Firma” başlıklı  1998/4 sayılı Genelge’ye göre şirket unvanının serbest bölge faaliyetine uygun olarak belirlenerek, ‘‘Amaç ve Konu’’ başlıklı maddenin bu kapsamda düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Şirket Ana Sözleşmesinin ‘‘Unvan’’, ‘‘Amaç ve Konu’’ ve ilgili başlıkları altında yer alacak hükümlerde ‘‘ithalat’’ ve ‘‘ihracat’’ sözcükleri yerine ‘‘alım-satım’’ ifadesinin kullanılması gerekmektedir.
  • “Amaç ve Konu” başlığı altında şirketin iştigal konuları sıralanırken bir yandan müracaat edilen serbest bölgenin özelliklerinin gözü önünde tutulması, diğer yandan bölgeye sokulması yasak olan mallara yer verilmemesi gerekmektedir. Müracaat formunun alım satım ve üretim bölümleri ile “Amaç ve Konu” uyumlu olmalıdır.
  • ‘‘Şirketin merkezi’’ başlıklı maddenin, ‘‘Şirketin merkezi…………..’dedir. Adresi………. Serbest Bölgesi …………………..’dir. Adres değişikliğinde yeni adres ticaret siciline tescil ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan ettirilir ve ayrıca Dış Ticaret Müsteşarlığı’na (Ekonomi Bakanlığı-Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü) bildirilir. Tescil ve ilan edilmiş adresinden ayrılmış olmasına rağmen, yeni adresini süresi içerisinde tescil ettirmemiş şirket için bu durum fesih sebebi sayılır. Şirket Türkiye’nin başka bir yerinde aynı ticari unvanla (serbest bölge hariç) ticari faaliyette bulunamaz ve şube açamaz. Ancak Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan (Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü) izin almak kaydıyla yurt dışında veya başka bir serbest bölgede şube açabilir.’’ şeklinde düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Şirketin süresi, en az faaliyet ruhsatı süresi kadar olacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Şirket ana sözleşme taslağına “Ana Sözleşme Değişiklikleri: Şirket bu ana sözleşme üzerinde unvan, amaç ve konu, merkez, süre başlıkları altında yapmak istediği her türlü değişiklik için şirket yetkili organlarınca karar alınmasını müteakip, bu kararları ticaret sicilinde tescil ettirmeden önce Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü) onayını alır.” maddesinin eklenmesi gerekmektedir.

1998/4 sayılı Genelge’ye uygun olarak hazırlanan ana sözleşme taslağı, şirketin serbest bölgede faaliyet gösterebilmesi için zorunlu olan faaliyet ruhsatını almak için yapılacak başvuruda diğer gerekli belgelerle birlikte Serbest Bölge Müdürlüğü’ne sunulur.

3.2. Serbest Bölgelerde Faaliyette Bulunmak İsteyen Firmalar Faaliyet Ruhsatı Almak Zorundadırlar.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 11. maddesine göre serbest bölgelerde faaliyette bulunmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, faaliyet ruhsatı almak zorundadırlar. Faaliyet ruhsatı almak için Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu’nun doldurmaları, form ile birlikte gerekli belgeleri forma eklemeleri ve faaliyet ruhsatı müracaat ücretini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki Serbest Bölgeler Özel Hesabına yatırılmaları gerekmektedir. (Faaliyet ruhsatı ücreti, Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2009/3 sayılı Genelge’ye faaliyet ruhsatı müracaat formuna göre hem kiracı şirketler hem yatırımcı şirketler için 5.000 Amerikan Doları’dır ve bu rakam halen uygulanmaktadır.) Faaliyet ruhsatı başvurusu, form ve ekleriyle birlikte Serbest Bölge Müdürlüğü’ne yapılmalıdır. Başvuru sahipleri başvurularını doğrudan yapabilecekleri gibi taahhütlü olarak posta yoluyla göndermeleri de mümkündür. Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’ne göre Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu ve eklerinin Serbest Bölge Müdürlüğü’ne gönderilmesi ve faaliyet ruhsatı müracaat ücretinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdindeki Serbest Bölgeler Özel Hesabına yatırılmasıyla müracaat yapılmış olur. 

Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu’na eklenmesi gereken belgeler şöyledir:

  • Müracaatta bulunan gerçek veya tüzel kişi ve serbest bölge faaliyeti hakkında açıklayıcı bilgilere ayrı bir sayfada yer verilmelidir.
  • İmza sahibinin yetki belgesi ve imza sirküleri ile eğer varsa şirket temsilcisinin yetki belgesi ve imza beyannamesi,
  • Eğer müracaatta bulunan tüzel kişi;

- Hâlihazırda kurulmuş bir şirketse, şirketin kuruluş ilanı ile son sermaye ve ortaklık yapısının yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazeteleri ve Ticaret ve/veya Sanayi Odası Kaydı (Yabancı şirket için kendi ülkelerinde geçerli olan kuruluş belgesinin Türkiye’nin o ülkedeki temsilciğince onaylı örneği),

- Serbest bölgede kurulacak bir firmaysa, şirket ana sözleşme taslağı,

  • Şirkete ilişkin son üç yıllık bilanço ve kar-zarar cetvelleri,
  • Faaliyet Ruhsatı ücretinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na yatırıldığını gösteren banka dekontunun aslı ve fotokopisi,
  • Müracaatta bulunan tarafından son üç yılda Türkiye’ye getirilen döviz tutarını gösterir belge (varsa),
  • Banka ve finansal kiralama kuruluşları için BDDK-Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan, sigorta kuruluşları için Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nden alınan izin belgesi,
  •  Doldurulmuş Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formunun aslı ve bir fotokopisi.

Serbest Bölge Müdürlüğü, serbest bölgeyi işleten kuruluşun da görüşünü aldıktan sonra, faaliyet ruhsatı başvurusunu kendi görüşüyle birlikte Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’ne intikal ettirir. Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü, başvuruyu değerlendirir.

Faaliyet ruhsatı verilmesini uygun görmesi halinde, bu durum başvuruda bulunana yazılı olarak bildirilir ve faaliyetini sürdüreceği işyerinin teminine yönelik olarak yapılacak sözleşmenin bir örneği ile gerekli diğer belgeleri Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğe iletmesi için 30 günlük süre tanınır. Faaliyet ruhsatı alması uygun görülenler, faaliyetini sürdüreceği işyerini, açık alan kiralayarak veya arazisi özel sektöre ait bazı serbest bölgelerde ise arazi veya işyeri satın alarak temin edebilirler. Bu durumda, faaliyet ruhsatı alması uygun görülen şirketler, 30 gün içinde açık alan kiralayacak iseler serbest bölgede kiralama ruhsatına sahip herhangi bir kuruluş ile kira sözleşmeleri yapmaları gerekmektedir. Arazisi özel sektöre ait bazı bölgelerde ise arazi veya işyeri satın almak isteyen faaliyet ruhsatı alması uygun görülen şirketler, yine 30 gün içinde, serbest bölge işletici kuruluşu ile satış sözleşmesi yapmaları gerekmektedir. İlgili Serbest Bölge Müdürlüğünce onaylanan işyerinin teminine yönelik sözleşmenin bir örneği Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’ne iletilir ve 30 günlük süre içinde faaliyetini sürdüreceği işyerinin teminine yönelik gerekli sözleşmeyi yapan şirketler adına faaliyet raporu düzenlenir.

İşyerinin teminine yönelik sözleşmenin bir örneğinin 30 gün içerisinde gönderilmemesi halinde “Faaliyet Ruhsatı” alma hakkı kaybedilir, dosya işlemden kaldırılır ve müracaat ücreti Serbest Bölgeler Özel Hesaba irat kaydedilir.

Müracaatın değerlendirilmesi sonucunda “Faaliyet Ruhsatı” verilmesi uygun bulunmayanlara bu durum yazılı olarak bildirilir ve yatırılan müracaat ücreti iade edilir.

Faaliyet ruhsatı, serbest bölgede kiracı firmalardan üretim faaliyetinde bulunacaklar için 20 yıl süreyle, diğer faaliyet alanlarına ilişkin olarak 15 yıl süreyle verilir. Yatırımcı firmalar için üretim faaliyetlerinde bulunacaklar için 45 yıl, diğer faaliyetlerde bulunacaklar için 30 yıl süreyle faaliyet ruhsatı verilir. Faaliyet ruhsatı süresinin dolması halinde, faaliyet ruhsatlarını yenileyecek şirketler Faaliyet ruhsatı ücretini (5.000 Amerikan Doları) tekrar ödemeleri gerekmektedir.

3.3. Serbest Bölgede Şirket Kurarak Faaliyet Göstermek İsteyen Tüzel Kişiler Faaliyet Ruhsatını Aldıktan Sonra Şirket Kurma Aşamasına Geçebilirler.

1998/4 sayılı Genelge’ye uygun olarak hazırlanan ana sözleşme, Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu ve forma eklenmesi gereken evraklarla birlikte Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü’ne gönderilir. Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü tarafından başvuruya ilişkin uygunluk yazısı gelmesine müteakip şirket kuruluşuna ilişkin gerekli diğer belgelerle birlikte şirket kuruluşu için ticaret siciline başvurulur. Kurulmak istenen şirket, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olarak kurulup serbest bölgede faaliyetlerine başlayabilir.

Kendi işini veya şirketini kurmak isteyenlere özel en kazançlı işleri ve yatırım yapılacak sektörleri araştırmaya devam ediyoruz. İnşaat sektöründe iş kurmak istiyorsanız kendi inşaat şirketinizi kurabilirsiniz.

Doğru koşullar sağlandığı taktirde inşaat şirketi kurmak oldukça karlıdır. İnşaat her zaman talep gören bir sektördür ve kazanç sağlamak kolaydır. Bu alanda deneyiminiz varsa ve kendi firmanızı açmak istiyorsanız riskleri göze alarak harekete geçmeden önce gereklilikleri, kanunları ve işle ilgili temel noktaları araştırdığınızdan emin olmanız gerekir.

 

İnşaat şirketi nasıl kurulur?

İnşaat şirketi kurmadan önce düşünmeniz gereken ilk şey finansmandır. Materyalleri, aletleri ve işgücünü almak için yeterli sermayeniz yoksa başlangıç için finansmanı ayarlamanız gerekir. Aynı zamanda kendinizi korumaya almak için gerekli izinleri almalısınız ve sigorta yaptırmalısınız.

İhtiyacınız olan finansman miktarı projelerinizin büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir. Değişiklik yapma, ilaveler yapma veya süsleme gibi küçük işler yapacaksanız krediyle materyaller ve aletler alabilirsiniz. Unutmayın faiz karınızı yer. Bu nedenle tamamlama tarihine uyduğunuzdan ve müşterilerden ücretleri vaktinde topladığınızdan emin olmalısınız.

 

İnşaat işiniz için ipuçları

Bir projeye teklif verirken masraf tahminlerini doğru yaptığınızdan emin olmalısınız. İşleri almak için daha düşük fiyat vermeniz kısa zamanda kazancınızı tüketir ve eninde sonunda her şey felaketle sonuçlanır. Teklifiniz çok yüksek olursa daha yerleşik rakipleriniz sizi yener. Rekabetçi bir şekilde teklif nasıl verilir bilmiyorsanız bu becerinizi geliştirmelisiniz veya bunu sizin adınıza yapacak güvenilir birini bulmalısınız.

Malzemeleri alacak ve potansiyel kazaları ve müşterileri koruyacak bir sigortayı yaptıracak paranız varsa dikkatinizi teknik eleman gücüne çevirmelisiniz. Her şeyi denetlemek için sürekli işyerinde olmayı planlıyorsanız teknik eleman gücünüzü kolaylıkla yönetebilirsiniz. İşlere elinizi sürmek gibi bir niyetiniz yoksa çalışma programı doğrultusunda işleri doğru yapacağından emin olabileceğiniz deneyimli birini işe almalısınız.

 

Reklam

Küçük işlerle başlayın ve ağızdan ağıza pazarlamayla reklam yapın. İlk müşteriler için harika işler çıkarın ve onlar da sizinle ilgili haberleri yaysınlar. Reklam amaçlarınız doğrultusunda tamamlanan yerlere geçici tabelalar koyun. Güncel projeleri aksatmadan potansiyel müşterilerle ilgili tahminlerde bulunacak birini bulun.  Firmanız büyüdükçe belli projelere yardımcı olmaları için ek personel alabilirsiniz.

Çevrenizdeki yapı denetim görevlileri ile iyi ilişkiler geliştirdiğinizden emin olun. İhtiyacınız olan hizmetlerle ilgili düzenlemeleri yapacak bir avukatınız ve muhasebeniz olsun. Zorlu ilk iki senelik faaliyet döneminde dikkatli planlama yapmanız ve detaylara önem vermeniz inşaat firmanızın su üstünde kalmasına yardımcı olacaktır. Nitelikli teknik eleman gücüyle ve başarı arzusuyla küçük ölçekli işletmenizi beş sene içinde orta ölçekli bir firma hainle getirebilirsiniz.

 

İnşaat şirketi kurmak için gerekli belgeler ve izleyeceğiz yollar

A- ANA SÖZLEŞME:

Ana Sözleşme Hazırlanırken:

1- Şirket ünvanı tespit edilir. Şirket sözleşmesi notere tastik ettirilmeden önce Ticaret Sicili Memurluğundan araştırılır. Çünkü aynı ünvanlı başka şirket bulunabilir. Ayrıca Ünvanınızın Türkçe Kelime Olması gerekmektedir. Ünvanda Cumhuriyet, Milli, Türkiye gibi ibarelerin yer alması için Bakanlar Kurulu kararı gerekmektedir.

2- Sermayeniz en az 5.000 TL (19/01/2002 BKK_2001/3500) ve her bir pay 25 Tl ve katları olmak zorundadır.

3- Ortakların Adı, soyadı, uyrukları ve ikametgah adreslerini bilmelisiniz.

4- Müdürün kim olacağını tespit ediniz ve kaç yıllığına müdür seçileceğini tespit ediniz.

Eğer müdür ortaklar dışından atanacaksa, Ana Sözleşmenin “ŞİRKETİN İDARESİ” madde 8’e müdürün ikametgah adresini yazınız.

5- Ortakların Hisse oranlarını ve sermaye paylarını tespit ediniz.

6- Ortakların ikametgah ilmühaberlerini ve nüfus cüzdanı suretleri ile nüfus kağıtlarının arkalı önlü fotokopilerini hazırlayınız.

7- Şirket merkezinin adresini tespit ediniz.

8- Kira kontratı hazırlayınız.

(Aşağıdaki Linkten Ayrıntılı Bilgi Alabilirsiniz.)

Anonim ve Limited Şirketlerin Kuruluş ve Ana Sözleşme Değişikliği İşlemlerine İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ (İç Ticaret 2003/3)

B- NOTER İŞLEMLERİ:

1- Notere Ortakların tamamını götürünüz. Yanlarında nüfus cüzdanları bulunsun. Eğer ortaklardan biri veya birkaçı vekalet vermişse, vekil edilen kişi ve vekaletnamesi ile gidiniz.

2- Sekiz suret Ana sözleşme götürünüz. Birisi noterde kalır diğer yedi sureti alınız.

3- Notere ticaret siciline tescil için müdürün imza beyannamesini en az iki suret hazırlatınız.

4- Eğer mümkünse ana sözleşmeye ait damga vergisini notere sözleşme tastikinde yatırınız. İleride unutmanız mümkündür.

5- Şirketi kuracak şahısa kuruluş vekaletnamesi veriniz.

NOT: BU SAFHADAN SONRA TÜM EVRAKLARINIZI BİR DOSYAYA KOYARAK YAPACAĞINIZ HER İŞ İÇİN YANINIZDA BULUNDURUNUZ.

C- TİCARET SİCİL İŞLEMLERİ

1- Dilekçe (Şirket Kuruluş Bildirim Dilekçesi ve Formu, Sicilden alabilirsiniz.)

2- Noter tastikli 3 adet sözleşme

3- Noter’den tastikli müdür imza beyannamesini

4- Kurucu ortakların Nüfus cüzdanı suretleri resimli

5- Kurucu ortakların ikametgah ilmühaberleri resimli

6- T.S. Tüzüğü madde 29’a göre taahhütname

7- Tüketiciyi Koruma Fonu binde bir dekontu götürünüz.

8- Tam kapaklı dosya

D- VERGİ DAİRESİ İŞLEMLERİ

1- İşe Başlama Formu

2- Ticaret Sicili Gazetesi Makbuz fotokopisi

3- Müdürün İmza Beyannamesi

4- Ortakların Nüfus Cüzdanı fotokopileri

5- Ortakların İkametgah İlmühaberleri

6- Ortakların Nüfus Cüzdanı Suretleri

7- Kira Kontratı Fotokopisi

E- TİCARET ve SANAYİ ODASI İŞLEMLERİ

1- Ticaret Odası Başvuru Formu

2- Ticaret Sicil Gazetesi

3- Müdür İmza Sirküleri

4- Noter tastikli ana sözleşme

5- Şirket ortaklarının nüfus cüzdanı suretleri

6- Şirket ortaklarının ikametgah ilmühaberleri

F- BELEDİYE İŞLEMLERİ:

1- İşyeri Açma ve İzin Ruhsatı çıkartınız.

2- Çevre Temizlik Vergisini Yatırınız.

3- Kira kontratınızı götürmeyi unutmayınız (işyeri sahibi sizseniz Tapu fotokopisi). Büronuzun ya da işyerinizin m2 sini öğreniniz.

4- Ticaret Odası kayıt suretini götürünüz.

5- Vergi Levhanızı götürünüz.

6-Ticaret Sicili Gazetenizi götürünüz

 

İnşaat şirketi kurma maliyeti

Daha önce de belirttiğimiz gibi inşaat şirketi kurmanın maliyeti şirketin büyüklüğüne ve ne tür işler yapacağına bağlı olarak değişmektedir. Detaylı maliyet analizi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İnşaat şirketi kurmak istiyorum diyenlere özel yazılar kaleme almaya devam edeceğiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası