iphone güvenli olmayan ağa bağlanma / iPhone güvenli olmayan ağa nasıl bağlanılır?

Iphone Güvenli Olmayan Ağa Bağlanma

iphone güvenli olmayan ağa bağlanma

Güvenlik Zayıf  Uyarısı Ne Anlama Gelir?

iPhone&#;unuz iOS 14&#;e veya iPad&#;ınızı, iPadOS 14&#;e güncelleştirildiyse, Wi-Fi ağ adınız altında Güvenlik Zayıf uyarısını görmüş olabilirsiniz. Apple cihazları güvensiz Wi-Fi ağlarına bağlanmak için ne durumda olduklarını kullanıcıları uyararak doğru olanı yapıyor.

Wi-Fi yönlendiricinizin WEP veya WPA gibi eski ve savunmasız bir güvenlik modunu kullandığını açıklar. WPA2-TKIP sertifikalı şifreleme kullanılırsa, Güvenlik Zayıf uyarısı görüntülenir. Güvensiz TKIP birde Wi-Fi hızınızı ciddi şekilde yavaşlatır. Bu sertifikalar zamanları için güvenliydi, ancak yıllar içinde güvenilirliği azalmıştır.

Asıl sorun kablosuz yönlendirici veya belirli hotspot erişim noktasına bağlanma ile alakalıdır. Yönlendirici, Modem, Router ayarlarında Wİ-Fİ, Kablosuz Ağ Güvenliği eski tip şifreleme ile ayarlama yapıldığından ve böylr kaldığı sürece iPhone telefonunuz Güvenlik Zayıf uyarısını devamlı görürsünüz.

Kablosuz yönlendirici, modem ayarlarınızda oturum açın. Kablosuz modem giriş bilgilerini bilmiyorsanız buradan modem markasına bakıp oturum açabilirsiniz. Yönlendirici ayarlarınızda oturum açma adımları, cihazınızın modeline bağlı olarak değişir.

Modeminizin yapılandırma sayfasına erişmek için yaygın olarak kullanılan yöntemler, İP adresini, , tarayıcınızın adres çubuğuna yazın.

Artık modeminize giriş yaptığınızı varsayalım. Modeminizin ara yüzünde Kablosuz ve ardından Kablosuz Ağ Güvenlik kısımlarına bakalım. Sizin modemde aynı yönerge olmasa da Kablosuz Ağ Güvenlik buna benzer şeyleri bulun. Burada şifreleme tipi, WPA/WPA2 varsa seçin. Modeminiz güvenlik zayıf hatasını WPA/WPA2 veriyorsa WPA2 seçin. Bazı modemlerde böyle olmaktadır.

Yönlendiriciniz WPA3&#;üdestekliyorsa, tüm aygıtlarınızın Wi-Fi ağınıza bağlanabileceğinden emin olmak için WPA3/WPA2 kullanın. Artık yaptığınız ayarları kaydedin.

Yeni yönlendiricilerin çoğu çift bant çalışmasını destekler. En az iki Wi-Fi ağları yayın, GHz ve 5 GHz aralığındadır. Modeminizin her Wi-Fi ağı için aynı şeyi yapın. Apple cihazınızdaki Güvenlik Zayıf uyarısından kurtulmak için hem 2,4 GHz hem de 5 GHz ağınızı AES ile WPA2-PSK&#;ye geçin.

Özel Adresi Etkinleştirme ve Kapatma

Bu ağ bağlantısı için rasgele bir MAC Adresi kullanmadığınız anlamına gelir. Bu özellik, etkin nokta yönlendiricinizin sizi gerçek MAC adresinizle izlemesini önlemek için tasarlanmıştır. Size ait olmayan bir ağa bağlanırken etkinleştirin. Kendi yönlendiricinizi bağlarken isteğe bağlı olarak devre dışı bırakın.

Kablosuz ağ adına dokunun. Özel Adres kısmından sürgüyü ileri geri oynatarak devre dışı bırakabilirsiniz. Modeminizin, cihazınıza her Wi-Fi&#;ınıza bağladığınızda aynı İP adresini atamasını istiyorsanız, rasgele MAC adresini devre dışı bırakmak mantıklıdır. Çoğu durumda özelliği devre dışı bırakmak için gerek yoktur. Başkasının kablosuz ağına kullanırken etkinleştirebilirsiniz.

Güvenlik Zayıf Hatası Devam Ederse

iPhone veya iPad&#;inizdeki Wi-Fi ayarlarına gidin, ağınızı seçin ve Bu Ağı Unut seçeneğine dokunun. Kablosuz güvenlik şifresini yeniden yazın.

Modeminizi tekrardan kurulum yapın. Güvenlik için yeni bir modem almanız gerekebilir.

Evde kalmaya devem ederek ailenize iyi bir zaman geçirmeniz dileğiyle.

iPhone güvenlik zayıfWİ-Fİ güvenlik zayıf

İOS 14'te iPhone'da zayıf Wi-Fi güvenliği sorununu çözün

İPhone'unuz iOS 14 veya iPadOS 14'e güncellendiyse, Wi-Fi ağınızın adı altında bir "Zayıf Güvenlik" veya Zayıf Güvenlik uyarısı görmüş olabilirsiniz ve bu uyarının bazı ayrıntılarını önceki bir makalede bahsetmiştik. -bağlantı. Bu yazımızda sorunu nasıl çözeceğimizi ve Wi-Fi güvenlik uyarısının iPhone ve iPad ayarlarından nasıl kaybolacağını öğreneceğiz.

İOS 14'te iPhone'da zayıf Wi-Fi güvenliği sorununu çözün


Zayıf bir güvenlik uyarısı ne anlama geliyor?

Bu, yönlendiricinizin eski bir güvenlik modunu kullanacak şekilde ayarlandığı ve bu nedenle WEP veya WPA standardı gibi savunmasız veya savunmasız olmadığı anlamına gelir ve ayrıca, TKIP şifrelemesi " Geçici Anahtar. ”Bütünlük Protokolü veya Geçici Anahtar Bütünlüğü Protokolü”, TKIP'deki güvensizlik veya zayıflığın Wi-Fi hızlarını önemli ölçüde yavaşlattığı durum olarak bilinir.

Sonuç olarak, iOS 14 ve iPadOS 14, açık Wi-Fi erişim noktalarının güvenli olmadığını düşünür ve bu durumda iPhone'unuz "güvenli olmayan bir ağ" olarak görünecektir.


"Zayıf güvenlik" sorunu nasıl çözülebilir?

Sorun tamamen seçilen erişim noktasının kablosuz yönlendiricisi veya erişim noktası ile ilgilidir. Bu, iPhone ve iPad'inizdeki "zayıf güvenlik" uyarısından, yalnızca ona bağlanan yönlendirici ayarları sayfasına erişiminiz olması durumunda kurtulabileceğiniz anlamına gelir; bu durumda aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:

1- Yönlendirici ayarlarınıza giriş yapın

İOS 14'te iPhone'da zayıf Wi-Fi güvenliği sorununu çözün

Yönlendirici ayarlarında oturum açma adımları, türüne ve üreticisine göre değişir. Ancak, IP adresini yazarak yönlendirici ayarları sayfasına erişmenin yaygın yolları vardır, örneğin: , veya veya tarayıcınızın adres çubuğunda funduszeue.info gibi bir ana bilgisayar adı.


2- Kablosuz Güvenlik Ayarlarını Bulun

Kablosuz bölümüne gidin, ardından Kablosuz güvenlik adlı alt bölüme veya bu anlama yakın herhangi bir şeye gidin.


3 WPA2-PSK + AES veya WPA3'e gidin

Bu en önemli adımdır, güvenlik modu olarak WPA2'yi ve şifreleme türünüz olarak AES'i seçin. Tam da bu nedenle iPhone ve iPad'lerde "Zayıf Güvenlik" uyarısı alınır. Genellikle "WPA / WPA2" olarak adlandırılan yerleşik seçeneği değil "yalnızca WPA2" yi kullanmayı seçmeniz gerektiğini unutmayın.

Ancak, bazı yönlendirici ayarlarında, “WPA / WPA2” seçmeniz gerekebilir ve ardından görüntülenen ayrı bir menüden WPA2'yi seçebileceksiniz.

Bu LinkSys yönlendiricisidir

Asus cihazında.

Bu arada, yönlendiriciniz WPA3 standardını destekliyorsa, tüm cihazlarınızın Asus cihazındaki önceki resim gibi bir Wi-Fi ağına bağlanabilmesini sağlamak için "WPA3 / WPA2-Kişisel" seçeneğini seçmek en iyisidir.

Bundan sonra, ayarları kaydedin ve yönlendiricinin yapılandırma sayfasındaki düğmeye bağlı olarak "Ayarları Kaydet" veya "Uygula" yı tıklamayı unutmayın.


Ek bir adım

Çoğu modern yönlendirici, çift bantlı çalışmayı destekler. Bu nedenle, GHz ve 5 GHz aralıklarında en az iki Wi-Fi ağı yayınlanır. Bu nedenle, yönlendiricinizdeki her Wi-Fi ağı için aynısını yapmanızı öneririz. İPhone'daki "zayıf güvenlik" uyarısından kurtulmak için hem GHz hem de 5GHz ağları AES ile WPA2-PSK'ya geçirin.

Ayrıca, şu anda bir tane kullanıyorsanız, misafir ağı veya çoklu SSID özelliğini de unutmayın.

Parolayı da değiştirmediğiniz sürece, genellikle yukarıdakileri uyguladıktan sonra ağa yeniden bağlanmanız gerekmez.


Özel Wi-Fi adreslerini etkinleştirin

Gizliliği iyileştirmek için iOS 14, iPadOS 14 ve watchOS 7, her Wi-Fi ağı için farklı bir MAC adresi kullanır Bu özellik, sıcak nokta yöneticilerinin sizi gerçek MAC adresinize göre izlemesini önlemek için tasarlanmıştır. Bu özellik, kablosuz ağları kullanırken cihazınızı ve etkinliğinizi izlemeyi zorlaştırır ve ağ bazında bir ağa uygulanır.

Tek yapmanız gereken, genel bir ağa veya sizin olmayan bir ağa bağlanırken özel adresi etkinleştirmek ve yönlendiricinize bağlanırsanız devre dışı bırakmaktır.

Yönlendiricinizin, bir Wi-Fi ağına her bağlandığınızda cihazınıza aynı IP adresini atayabilmesini istiyorsanız, rastgele MAC adresini devre dışı bırakmak mantıklıdır. Bu nedenle, cihazınıza bağlandığında özelliği devre dışı bırakmanıza gerek yoktur.


"Zayıf güvenlik" hatası devam ederse ne yapmalı?

Yukarıda belirtilen tüm adımları izlediyseniz ve sorun yönlendirici ayarlarınızda çözüldüyse, ancak Wi-Fi etkin noktası adının altında hala 'Zayıf Güvenlik' uyarısı görüntüleniyorsa, işte başka bir adım.

İPhone veya iPad'de Wi-Fi ayarlarına gidin, ağınızı seçin ve "Bu Ağı Unut" seçeneğine tıklayın veya ağı unutun veya eşleştirmeyi iptal edin, ardından tekrar Wi-Fi'ye bağlanın ve parolayı girin.


Son bir kelime

Apple'ın, cihazlarının güvenli olmayan Wi-Fi ağlarına bağlanması durumunda kullanıcıları uyararak doğru şeyi yaptığını görüyoruz ve mevcut ağın ne kadar güvenli olduğunu bilme ve kullanmaya devam etmek isteyip istemediğinize karar verme hakkınız var. .

Bu, özellikle halka açık etkin noktalar için geçerlidir. Şu anda aynı ağa kimin bağlı olduğunu ve niyetlerinin ne olduğunu asla bilemezsiniz. Ve halka açık erişim noktaları, kullanıcı hesapları ve hatta banka kimlik bilgileri genellikle bunlar aracılığıyla çalınır.

Bu nedenle, Apple cihazlarındaki bu uyarı, ağ yöneticilerini etkin noktaları için ağ güvenliğini iyileştirmeye daha fazla dikkat etmeye teşvik edecektir.

Böyle bir sorunla mı karşı karşıyasın? Ve çözdün mü? Sorunu çözebilirseniz, avantajın geçerli olması için bize yönlendiricinizin adımlarını ve türünü verin.

المصدر:

Kablosuz bağlantı ayarları

İlgili Makaleler

Wi-Fi VPN: Herkese açık ücretsiz ağlar için güvenlik tüyoları

Oteller, havalimanları ve kafelerdeki herkese açık Wi-Fi sizi gerçek gizlilik ve güvenlik risklerine karşı savunmasız bırakır. ExpressVPN'in sizi güvenli olmayan Wi-Fi ağlarında bile nasıl koruduğunu öğrenin.

ExpressVPN Edinin

6 tür herkese açık Wi-Fi güvenlik riski

Güvenli olmayan, herkese açık Wi-Fi ağları üzerinden internet kullanmak bazı siber saldırılara ve diğer suç eylemleri riskine maruz kalmanıza neden olur.

Bir kafatası ve çapraz kemikli başka bir dizüstü bilgisayara Wi-Fi üzerinden veri veren bir dizüstü bilgisayar.

Paket koklama

Bir korsan, veri paketlerini inceleyerek sizinle güvenli olmayan Wi-Fi yönlendiricisi arasında geçen tüm verileri kaydeder. Genel olarak ağ yöneticileri, ağ trafiğini izlemek ve korumak için paket koklama araçları kullanır. Ancak korsanlar bu araçları bilgi çalmak için kullanır.

Wi-Fi üzerinden bir dizüstü bilgisayardan veri çalan kafatası ve çapraz kemikli bir yönlendirici.

Dolandırıcı Wi-Fi ağları

Bir korsan, farkında olmayan kullanıcılardan bilgi çalmak için kendini gerçek bir ağ gibi tanımlayan bir sahte ağ oluşturur. Bu yöntem, kullanıcının cihazına kötü amaçlı yazılım ve virüs bulaştırmak için de kullanılabilir.

Bir kafatası ve çapraz kemikli dizüstü bilgisayar ile buluta bağlanma veren bir dizüstü bilgisayar.

Ortadaki adam saldırıları

Bir korsan, doğrudan birbirleriyle iletişim kurduğunu zanneden iki taraf arasındaki iletişimi gizlice aktarır ve muhtemelen değiştirir. Ortadaki adam (MITM) saldırılarının birkaç türü vardır. En yaygın MITM saldırısı, bir korsanın çalınabilecek kişisel bilgileri vereceklerini umarak kullanıcıları bir web sitesiyle etkileşime girdiklerini düşünmeleri için kandırdığı IP sahtekarlığıdır.

Kimlik hırsızlığı

Korsanlar, ortadaki adam saldırılarını kullanarak herkese açık Wi-Fi ağına bağlı bir cihazda bulunan kişisel bilgileri çalabilir. Kimlik hırsızlığı genellikle korsanların daha sonra bir kurbanın kimliğine bürünmek için kullanabilecekleri çalınan bilgileri içerir. Yeterli finansal bilgiye sahip olan bir korsan, kurbanının adına para çekebilir ve alışveriş yapabilir.

Veri sızıntısı

Bir korsan, kullanıcıların kişisel bilgilerine yasa dışı bir şekilde erişmek için güvenli olmayan bir Wi-Fi yönlendiricisi kullanır. Fotoğraflar, videolar ve kredi kartı bilgileri gibi kişisel veriler, bir veri sızıntısı sırasında risk altında olabilir.

Zararlı yazılım bulaştırma

Bir korsan, Wi-Fi aracılığıyla güvenli olmayan bir yönlendiriciye bağlı herhangi bir cihazda, kullanıcılara kötü amaçlı yazılım veya virüsler dağıtabilir. Herkese açık bir Wi-Fi ağındaysanız cihazlarınıza bulaşabilecek tehlikeli virüsler barındırabilecek pop-up reklamlara veya videolara tıklamaktan kaçının.

VPN, Wi-Fi üzerinden korsanlığı nasıl durdurur

Bir kişinin paket koklama programı kullanarak Wi-Fi üzerinden telefonunuzu hacklemeye çalıştığını varsayalım. Wi-Fi güvenli değilse bu herkese açık Wi-Fi korsanı trafiğinizi doğrudan okuyabilir.

ExpressVPN, bu tür Wi-Fi korsanlığını cihazınız ve güvenli bir VPN sunucusu arasında şifreli bir tünel oluşturarak önler:

VPN nedir? görüntüsü.

Herkese açık Wi-Fi korsanları bu şifrelenmiş tünel içindeki hiçbir veriyi okuyamazlar.

Şimdi de bir otelin Wi-Fi ağına bağlanmaya çalıştığınızı ama onun yerine kazara bir korsanın dolandırıcı Wi-Fi ağına bağlandığınızı varsayalım. Herhangi bir ek güvenlik yoksa korsanlar şifrelenmemiş iletişimleri okuyabilir ve değiştirebilirler, hatta cihazınıza kötü amaçlı kod yerleştirebilirler.

Ancak ExpressVPN kullandığınızda bu şifreli tünel, korsanların herhangi bir veriyi okumalarını, bir veri eklemelerini veya verileri değiştirmelerini önler.

Wi-Fi korsanları bilginiz olmadan trafiğinizi ele geçirmek amacıyla şifrelemeyi kırmak ve ziyaret ettiğiniz siteleri taklit etmek için bir ortadaki adam (MITM) saldırısı da kullanabilirler.

Güvenle herkese açık Wi-Fi kullanmak için ipuçları

wi-fi-vpn-using-public-wi-fi

1. VPN kullanın

VPN, internet etkinliğinizi şifreleyerek ve meraklı gözlerden koruyarak güvenli olmayan bir herkese açık Wi-Fi bağlantısında gizli ve güvende kalmanıza yardımcı olabilir. İnternet trafiğiniz, müdahaleyi önlemek için şifreli bir tünelden gönderilir.

2. Banka hesaplarına erişmekten kaçının

İnternetten eriştiğiniz en hassas hesaplar muhtemelen bankacılık ve diğer finansal hizmetlerle ilgilidir. Herkese açık Wi-Fi üzerinden oturum açmamak ve güvendiğiniz bir ağa (ev Wi-Fi ağı gibi) bağlanana kadar beklemek en iyisidir.

3. Hesaplarda kalıcı olarak oturum açmayın

Wi-Fi üzerinden bir saldırgan, oturum açtıysanız çevrimiçi hesaplarınızı daha kolay etkileyebilir. Bu sebeple bir web sitesini veya uygulamayı kullandıktan sonra oturumunuzu kapatmak her zaman iyi bir fikirdir.

4. Cihazınızı daha önce kullanılan Wi-Fi ağlarını unutacak şekilde ayarlayın

Herkese açık bir Wi-Fi hizmetini bir kez kullanmış olmanız, ona tekrar bağlanmak isteyeceğiniz anlamına gelmez. Ağı unutmak, yakınınızdayken cihazınızın otomatik olarak ağa bağlanmasını önleyerek bilmeden güvenli olmayan bir ağ kullanma riskinizi azaltır.

5. İşletim sisteminizi ve uygulamalarınızı güncel tutun

Eski yazılım veya uygulamalardaki güvenlik açıkları genellikle tehdit oluşturacak aktörler tarafından kullanılır. En son güvenlik yamalarını içerdiklerinden emin olmak için onları güncel tutmak en iyi uygulamadır.

6. Güvenli bağlantıyı kontrol edin

Herkese açık bir Wi-Fi ağının güvenli olup olmadığını söylemek zor olsa da, en azından oturum açmak için bir şifre gerektirmelidir. Ayrıca, bir tarayıcı kullanırken HTTPS şifrelemesini gösteren asma kilit sembolünü de kontrol edin. Şüphelendiyseniz VPN açın.

7. LAN üzerinden bağlanın

Bir cihaza Ethernet bağlantısı üzerinden saldırmak, bir bilgisayar korsanının cihazın kablosuna ve yönlendiricisine erişmesini gerektirir, bu nedenle Wi-Fi trafiğine erişmek kadar kolay değildir. Örneğin bir otel odasındayken Ethernet iyi bir seçenek olacaktır.

8. HTTPS'ye bağlı kalın

HTTPS siteleri, kötü niyetli üçüncü tarafların verilerinizi çalmasını önlemek için tüm iletişim ve trafiği şifreleyen SSL/TLS protokolünü kullanır. URL'nin yanında bir asma kilit simgesi varsa, bir web sayfasının HTTPS kullandığını anlayabilirsiniz. Özellikle herkese açık Wi-Fi kullanıyorsanız ve site HTTPS kullanmıyorsa siteden hemen ayrılın.

9. AirDrop ve diğer dosya paylaşım araçlarını kullanmaktan kaçının

Apple'ın AirDrop işlevi, cihazlar arasında kolay veri paylaşımına izin verir. Bu harika olsa da, birinin size virüslü dosyaları göndermesini de kolaylaştırabilir. Birisi beklenmedik bir şekilde size AirDrop aracılığıyla bir şey gönderirse bunu kabul etmeyin.

ExpressVPN Edinin

SSS: Wi-Fi güvenliği ve VPN

Herkese açık bir Wi-Fi ağının güvenli olduğunu asla varsayamazsınız; Aslında, bir kafe veya oteldeki bir kullanıcının Wi-Fi ağının güvenli olup olmadığından emin olması neredeyse imkansızdır. Bununla birlikte, şifreli olması en temel güvenlik düzeyidir.

Herkese açık Wi-Fi kullanıcıları için güvenli bağlantı kurmanın en kolay yolu VPN açmaktır. Bu, internet bağlantınızı şifreler ve sizi siber saldırılardan korur.

Herkese açık bir Wi-Fi ağına sahip işletme sahipleri; Wi-Fi adını (SSID) ve parolasını her zaman varsayılan olmayacak şekilde değiştirin ve en son güvenlik yamalarına sahip olduğunuzdan emin olmak için yönlendiricinizi en son yazılıma güncelleyin.

Wi-Fi yöneticileri, bağlantınız şifrelenmemişse potansiyel olarak ne yaptığınızı görebilir. Muhtemelen mesajlarınızı okuyamayacak olsalar da, ziyaret ettiğiniz siteleri ve bu sitelerde ne kadar zaman harcadığınızı öğrenebilirler.

Bağlantınız şifrelenmişse, örneğin bir VPN açıksa, yöneticiler yalnızca bir cihazdan sunucuya gönderilen şifrelenmiş veri paketlerini görebilir, paketlerin içeriğini göremez.

Wi-Fi ("Hi-Fi" üzerinde bir kelime oyunu), radyo frekansları üzerinden cihazların birbirleriyle bir ağ oluşturmalarını sağlayan bir yerel alan kablosuz teknolojisidir. Bu frekanslar GHz UHF bandı ve 5 GHz SHF bandıdır.

Wi-Fi ağı, aynı anda birçok cihazın bir kablosuz yerel alan ağına (WLAN) bağlanmasını sağlayan bir Wi-Fi yönlendirici tarafından yayılır. Yönlendirici daha sonra bu cihazları internete bağlar. Çoğu Wi-Fi ağı şifre korumalıdır.

Wi-Fi sinyalinin uzaklığı ve kuvveti çevreye ve yönlendiriciye bağlıdır ancak bir ev yönlendiricisi genellikle evin tamamını kapsar.

Wi-Fi bağlantı noktası, bir Wi-Fi erişimli cihazı herkese açık bir ağ üzerinden internete bağlayabileceğiniz fiziksel bir konumdur. Wi-Fi bağlantı noktaları kafeler, oteller ve havalimanları gibi perakende işletmelerinde ve taşımacılık ağlarında yaygındır. Bu organizasyonlar ve işletmeler müşterilerin ve halkın kullanımı için Wi-Fi yönlendiricileri tesis ederler.

Çoğu Wi-Fi bağlantı noktası bağlantınızı şifrelemek için WEP veya WPA güvenlik protokollerini kullanırken, diğerleri bu tür güvenlik özelliklerine sahip değildir ve sizi ve verilerinizi kötü amaçlı üçüncü kişilere karşı savunmasız bırakır. Bir bağlantı noktası şifre ile korunuyor veya korunmuyor olsa bile, tüm trafiği cihazınızdan çıkmadan önce şifreleyen bir VPN kullanmak iyi bir fikirdir.

Bağlantı noktaları akıllı telefonlarda da oluşturulabilir ve mobil bağlantı noktaları olarak bilinmektedirler. Akıllı telefonlar, yakınındaki cihazlara Wi-Fi çipi üzerinden internet sağlamak için 3G veya 4G bağlantısını kullanırlar.

Diğer herkese açık Wi-Fi ağlarında olduğu gibi, otel Wi-Fi'ı güvenlik riskleri içerir. Buna bilgisayar korsanlarının açık ve güvenli olmayan ağları kötüye kullanabilmeleri dahildir.

Otelinizin Wi-Fi'ını kullanırken bir VPN'e bağlanmak, internet bağlantınızı şifreleyerek tüm bilgilerinizi meraklılardan korur.

Wi-Fi yöneticileri, bağlantınız şifrelenmemişse potansiyel olarak ne yaptığınızı görebilir. Muhtemelen mesajlarınızı okuyamayacak olsalar da, ziyaret ettiğiniz siteleri ve bu sitelerde ne kadar zaman harcadığınızı öğrenebilirler.

Bağlantınız şifrelenmişse, örneğin VPN açıksa, yöneticiler yalnızca cihazdan sunucuya gönderilen şifrelenmiş veri paketlerini görebilirler, fakat paketlerin içeriğini göremez.

30

GÜNLÜK

PARA İADE GARANTİSİ

Herkese açık Wi-Fi için en iyi VPN'i denemeye hazır mısınız?

VPN, herkese açık Wi-Fi kullanırken vazgeçilmez bir korumadır. ExpressVPN'i deneyin. 30 günlük para iade garantisi ile % korunursunuz.

ExpressVPN Edinin

Dil Seçin

Wi-Fi yönelticileri ve erişim noktaları için önerilen ayarlar

En iyi güvenlik, performans ve güvenilirlik özelliklerinden yararlanmak için, Apple ürünleriyle kullanılan Wi-Fi yönelticileri, baz istasyonları veya erişim noktalarında aşağıdaki ayarları öneririz. 

Aygıtınızdaki gizlilik ve güvenlik uyarıları hakkında

Apple aygıtınızda bir Wi-Fi ağı için gizlilik uyarısı veya zayıf güvenlik uyarısı gösteriliyorsa söz konusu ağ, aygıtınızla ilgili bilgilerin açığa çıkmasına neden olabilir.

  • Wi-Fi ağını siz yönetiyorsanız Wi-Fi yönelticinizin ayarlarını bu makalede belirtilen güvenlik standartlarını karşılayacak veya aşacak şekilde güncellemenizi öneririz.
  • Wi-Fi ağını siz yönetmiyorsanız bu makalede önerilen ayarları ağ yöneticisinin dikkatine sunabilirsiniz.

Yöneltici ayarları

Aygıtlarınızın ağınıza güvenli bir şekilde bağlanabildiğinden emin olmak için bu ayarları her Wi-Fi yönelticisine, erişim noktasına ve çift bantlı, üç bantlı veya diğer çok bantlı yönelticilerin her bandına tutarlı bir şekilde uygulayın. Ayarları değiştirmeden önce aşağıdaki adımları uygulamalısınız:

  • Gerektiğinde geri yükleyebilmek için mevcut ayarlarınızı yedekleyin.
  • Yönelticiniz için en son firmware güncellemelerini yükleyin. Bu işlem, genellikle yönelticinizi yönetmek için kullandığınız uygulamadan veya web sayfasından yapılır.
  • Aygıtlarınızda en son güvenlik güncellemelerinin yüklü olduğundan ve birbirleriyle en uyumlu şekilde çalıştıklarından emin olmak için Mac'iniz ve iPhone veya iPad'iniz gibi diğer aygıtlarınızdaki yazılımı güncelleyin.

Ayarları değiştirdikten sonra daha önce ağa katılmış olan her aygıtta ağı unutmanız gerekebilir. Bu işlem sayesinde aygıt, ağa yeniden katılırken yönelticinin yeni ayarlarını kullanır.

Security

Daha yüksek güvenlik için WPA3 Kişisel olarak ayarlayın
Eski aygıtlarla uyumluluk için WPA2/WPA3 Geçici olarak ayarlayın

Güvenlik ayarı, yönelticiniz tarafından kullanılan kimlik doğrulama ve şifreleme türlerinin yanı sıra, bulunduğu ağ üzerinden iletilen veriler için gizlilik koruma düzeyini de tanımlar. Seçtiğiniz güvenlik ayarı hangisi olursa olsun, ağa katılmak için her zaman güçlü bir parola belirleyin.

  • WPA3 Kişisel, şu anda Wi-Fi aygıtları için kullanılan en yeni ve en güvenli protokoldür. Wi-Fi 6 (ax) teknolojisini destekleyen tüm aygıtlarla ve bazı eski aygıtlarla çalışır. 
  • WPA2/WPA3 Geçici, WPA3 Kişisel protokolünü destekleyen aygıtlarda bu protokolü kullanan, eski aygıtlarda ise bunun yerine WPA2 Kişisel (AES) protokolünün kullanılmasına izin veren karma bir moddur.
  • WPA2 Kişisel (AES), daha güvenli modlardan birini kullanmanız mümkün olmadığında iyi bir seçenektir. Bu durumda, varsa şifreleme veya şifre türü olarak da AES'yi seçin.

Yönelticinizde kullanmaktan kaçınmanız gereken zayıf güvenlik ayarları

Eski, kullanımdan kaldırılmış protokolleri kullanan ağlar oluşturmayın veya bu tür ağlara katılmayın. Bunlar artık güvenli değildir, ağın güvenilirlik düzeyini ve performansını azaltır ve aygıtınızda güvenlik uyarısı gösterilmesine neden olur:

  • WPA/WPA2 karma modları
  • WPA Kişisel
  • WEP (WEP Açık, WEP Paylaşılan, WEP Geçici Güvenlik Ağı veya Dinamik WEP (x ile WEP) dahil)
  • TKIP (adında TKIP bulunan tüm güvenlik ayarları dahil)

Güvenliği devre dışı bırakan Hiçbiri, Açık veya Güvenli Olmayan gibi ayarlar da kesinlikle önerilmez. Güvenliği devre dışı bırakmak kimlik doğrulamayı ve şifrelemeyi etkisizleştirerek isteyen herkesin ağınıza katılmasına, ağınızın paylaşılan kaynaklarına (yazıcılar, bilgisayarlar ve akıllı aygıtlar dahil) erişmesine, internet bağlantınızı kullanmasına, ziyaret ettiğiniz web sitelerini ve ağınız veya internet bağlantınız üzerinden iletilen diğer verileri izlemesine olanak sağlar. Güvenlik, geçici olarak veya bir konuk ağı için devre dışı bırakılmış olsa bile bu bir risktir.

Ağ adı (SSID)

 Tüm bantlar için tek ve benzersiz bir ad (büyük-küçük harfe duyarlı) ayarlayın

Wi-Fi ağı adı veya SSID (servis seti tanımlayıcısı), ağınızın diğer aygıtlara varlığını bildirmek için kullandığı addır. Ayrıca, yakındaki kullanıcılar da aygıtlarındaki kullanılabilir ağlar listesinde bu adı görür.

Ağınıza benzersiz bir ad verin ve ağınızdaki her yönelticinin de desteklediği her bant için aynı adı kullandığından emin olun.

  • linksys, netgear, dlink, wireless veya 2wire gibi yaygın adları veya saptanmış adları kullanmayın.
  • 2,4 GHz, 5 GHz veya 6 GHz bantlarınıza farklı adlar vermeyin. Tüm bantların adı aynı olmalıdır.

Bu yönergelere uymazsanız aygıtlar ağınıza, ağınızdaki tüm yönelticilere veya yönelticilerinizin kullanılabilir tüm bantlarına güvenilir bir şekilde bağlanamayabilir. Ağınıza katılan aygıtların aynı ada sahip başka ağlarla karşılaşma ve otomatik olarak bunlara bağlanmayı deneme olasılığı yüksektir.

Gizli ağ

 Etkin değil olarak ayarlayın

Yöneltici, ağ adını (SSID) gizleyecek şekilde yapılandırılabilir. Yönelticinizde gizli ağ için "closed" (kapalı), gizli olmayan ağ için "broadcast" (yayın) şeklinde yanıltıcı bir adlandırma kullanılıyor olabilir.

Ağ adının gizlenmesi, ağın algılanmasını engellemez veya yetkisiz erişime karşı güvenliğini sağlamaz. Aygıtların Wi-Fi ağlarını arama ve bunlara bağlanma yöntemi nedeniyle, gizli bir ağ kullanmak sizi ve kullandığınız gizli ağları (ör. ev ağınızı) tanımlamak için kullanılabilecek bilgilerin açığa çıkmasına neden olabilir. Aygıtınız gizli bir ağa bağlandığında bu gizlilik riski nedeniyle bir gizlilik uyarısı görüntüleyebilir.

Ağınıza güvenli erişimi sağlamak için bunun yerine uygun güvenlik ayarını kullanın.

MAC adres filtreleme, kimlik doğrulama, erişim denetimi

 Etkin değil olarak ayarlayın

Bu özellik etkinleştirildiğinde, yönelticiniz yalnızca MAC (ortam erişim denetimi) adresleri olan aygıtların ağa katılmasına izin verecek şekilde ayarlanabilir. Aşağıdaki nedenlerden dolayı, ağınıza yetkisiz erişimi önlemek için bu özelliğe güvenmemelisiniz:

Ağınıza güvenli erişimi sağlamak için bunun yerine uygun güvenlik ayarını kullanın.

Otomatik firmware güncellemeleri

 Etkin olarak ayarlayın

Mümkünse yönelticinizi, kullanıma sunulan yazılım ve firmware güncellemelerini otomatik olarak yükleyecek şekilde ayarlayın. Bu güncellemeler, size sunulan güvenlik ayarlarını etkileyebilir ve yönelticinizin kararlılığına, performansına ve güvenliğine yönelik önemli iyileştirmeler sağlayabilir.

Radyo modu

Tümü (önerilir) veya Wi-Fi 2 - Wi-Fi 6 veya sonraki bir sürümü olarak ayarlayın

2,4 GHz, 5 GHz ve 6 GHz bantları için ayrı ayrı sunulan radyo modu ayarları, yönelticinin kablosuz iletişim için hangi Wi-Fi standardını kullandığını denetler. Daha yeni sürümler daha iyi performans sunar ve aynı anda daha fazla aygıtı destekler.

Bu modların bir alt kümesi yerine yönelticiniz tarafından sunulan her modu etkinleştirmek genellikle en iyi sonucu verir. Eski aygıtlar da dahil olmak üzere tüm aygıtlar, destekledikleri en hızlı radyo modunu kullanarak bağlanabilirler. Bu, yakındaki eski ağlardan ve aygıtlardan kaynaklanan paraziti azaltmaya da yardımcı olur.

Bantlar

 Yönelticiniz tarafından desteklenen tüm bantları etkinleştirin

Bir Wi-Fi bandı, üzerinden verilerin akabileceği bir caddeye benzer. Bant sayısı ne kadar fazlaysa ağınız için veri kapasitesi ve performans da o kadar artar. 

Kanal

 Otomatik olarak ayarlayın

Yönelticinizin her bandı, bir caddedeki şeritler gibi birden çok bağımsız iletişim kanalına ayrılmıştır. Kanal seçimi Otomatik olarak ayarlandığında, yönelticiniz sizin için en iyi Wi-Fi kanalını seçer.

Yönelticiniz otomatik kanal seçimini desteklemiyorsa ağ ortamınızda en iyi performansa sahip kanalı seçin. Bu, aynı kanalı kullanan diğer yönelticilerden ve aygıtlardan gelen parazit de dahil olmak üzere ağ ortamınızdaki Wi-Fi parazitine bağlı olarak değişiklik gösterir. Birden fazla yönelticiniz varsa ve özellikle de bunlar birbirine yakınsa her birini farklı bir kanal kullanacak şekilde ayarlayın.

Kanal genişliği

2,4 GHz bandı için 20 MHz olarak ayarlayın
5 GHz ve 6 GHz bantları için Otomatik veya tüm genişlikler olarak ayarlayın

Kanal genişliği, veri aktarımı için ayrılan "hattın" ne derece geniş olduğunu belirler. Geniş kanallar daha hızlıdır, ancak parazite daha açıktır ve diğer aygıtlarda parazite neden olma olasılıkları daha yüksektir.

  • 2,4 GHz bandı için 20 MHz ayarı, özellikle diğer Wi-Fi ağları ve Bluetooth aygıtları da dahil olmak üzere 2,4 GHz aygıtların yakınındayken performans ve güvenilirlik sorunlarından kaçınmaya yardımcı olur.
  • 5 GHz ve 6 GHz bandı için otomatik veya tüm kanal genişlikleri ayarları, tüm aygıtlarla en iyi performansı ve uyumluluğu sağlar. Bu bantlarda kablosuz parazitine daha az önem verilir.

DHCP

Yönelticiniz ağdaki tek DHCP sunucusuysa Etkin olarak ayarlayın

DHCP (dinamik ana bilgisayar konfigürasyon protokolü), ağınızdaki aygıtlara IP adresleri atar. Her IP adresi, ağdaki bir aygıtı tanımlar ve bu aygıtın ağdaki ve internetteki diğer aygıtlarla iletişim kurmasını sağlar. Telefonlar için telefon numarası gerekmesi gibi, ağ aygıtları için de IP adresi gerekir.

Ağınızda yalnızca bir DHCP sunucusu olmalıdır. DHCP birden fazla aygıtta (örneğin, hem kablolu modeminizde hem yönelticinizde) etkinleştirildiyse adres çakışmaları bazı aygıtların internete bağlanmasını veya ağ kaynaklarını kullanmasını engelleyebilir.

DHCP tutma süresi

 Ev veya ofis ağları için 8 saat, erişim noktaları veya konuk ağları için 1 saat olarak ayarlayın

DHCP tutma süresi, bir aygıta atanan IP adresinin söz konusu aygıt için rezerve edildiği süredir.

Wi-Fi yönelticilerinin ağdaki aygıtlara atayabileceği IP adresi sayısı genellikle sınırlıdır. Bu sayı tükenirse yöneltici yeni aygıtlara IP adresleri atayamaz. Bu nedenle söz konusu aygıtlar ağdaki ve internetteki diğer aygıtlarla iletişim kuramaz. DHCP tutma süresini azaltmak, yönelticinin artık kullanılmayan eski IP adreslerini daha hızlı bir şekilde geri alıp yeniden atamasını sağlar.

NAT

Yönelticiniz ağda NAT sağlayan tek aygıtsa Etkin olarak ayarlayın

NAT (ağ adresi çevrimi), internetteki adresler ile ağınızdaki adresler arasında çeviri yapar. NAT, şirketin fiziksel adresindeki çalışanlara gelen teslimatların bina içindeki çalışan ofislerine yönlendirildiği bir şirket posta departmanına benzetilebilir.

Genel olarak NAT'ı yalnızca yönelticinizde etkinleştirirsiniz. NAT birden fazla aygıtta (örneğin, hem kablolu modeminizde hem yönelticinizde) etkinleştirilirse sonuçta oluşan "double NAT" (çift NAT), aygıtların ağ veya internet üzerindeki belirli kaynaklara erişimini kaybetmesine neden olabilir.

WMM

 Etkin olarak ayarlayın

WMM (Wi-Fi çoklu ortam), video ve ses gibi çeşitli ağ uygulamalarının performansını artırmak için ağ trafiği önceliklerini belirler. Wi-Fi 4 (n) veya sonraki sürümlerini destekleyen tüm yönelticilerde WMM'nin saptanmış olarak etkinleştirilmiş olması gerekir. WMM'yi etkisizleştirmek ağdaki aygıtların performansını ve güvenilirliğini etkileyebilir.

Wi-Fi bağlantılarını etkileyebilecek aygıt özellikleri

Bu özellikler yönelticinizi veya yönelticinize bağlanan aygıtları nasıl ayarlayacağınızı etkileyebilir. 

Konum Servisleri

Her ülke ve bölgede kullanılacak Wi-Fi kanalları ve izin verilen kablosuz sinyal gücü ilgili ülke veya bölgede geçerli olan düzenlemelere göre tanımlandığından, aygıtınızda Wi-Fi ağı için Konum Servisleri'nin açık olduğundan emin olun. Konum Servisleri, aygıtınızın yakındaki aygıtları güvenilir bir şekilde görüp bağlanabilmesini ve Wi-Fi ağını ya da AirPlay veya AirDrop gibi Wi-Fi'yi temel alan özellikleri kullanırken yüksek performansla çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

macOS Ventura veya sonraki bir sürümü yüklü Mac'inizde

  1. Apple menüsü  > Sistem Ayarları'nı seçin, ardından kenar çubuğunda Gizlilik ve Güvenlik'i tıklayın.
  2. Sağ tarafta Konum Servisleri'ni tıklayın.
  3. Uygulama ve servis listesinin en altına kaydırın, ardından Sistem Servisleri'nin yanındaki Ayrıntılar düğmesini tıklayın.
  4. "Ağ ve kablosuz"u açın, ardından Bitti'yi tıklayın.

macOS Monterey veya önceki bir sürümü yüklü Mac'inizde

  1. Apple menüsü  > Sistem Tercihleri'ni seçin, ardından Güvenlik ve Gizlilik'i tıklayın. 
  2. Pencerenin köşesindeki kilit  simgesini tıklayın ve yönetici parolanızı girin.
  3. Gizlilik sekmesinde Konum Servisleri'ni, ardından Konum Servislerini Etkinleştir'i seçin.
  4. Uygulama ve servis listesinin en altına kaydırın, ardından Sistem Servisleri'nin yanındaki Ayrıntılar düğmesini tıklayın.
  5. Ağ ve Kablosuz'u (veya Wi-Fi Ağı'nı) seçin, ardından Bitti'yi tıklayın.

iPhone veya iPad'inizde

  1. Ayarları > Gizlilik ve Güvenlik (veya Gizlilik) > Konum Servisleri'ne gidin.
  2. Konum Servisleri'ni açın.
  3. Listenin en altına gidin ve Sistem Servisleri'ne dokunun.
  4. Ağ ve Kablosuz (veya Wi-Fi Ağı) özelliğini açın.

Kablosuz iletişim operatörü Wi-Fi ağlarıyla kullanıldığında Otomatik Katıl

Kablosuz iletişim operatörü Wi-Fi ağları, kablosuz iletişim operatörünüz ve iş ortakları tarafından kurulan herkese açık ağlardır. iPhone'unuz veya diğer Apple hücresel aygıtlarınız bunları bilinen ağlar olarak değerlendirir ve bu ağlara otomatik olarak bağlanır.

Wi-Fi ayarlarında, operatör ağınızın adının altında "Gizlilik Uyarısı" ifadesini görüyorsanız ve aygıtınız operatörünüzün Wi-Fi ağının kimliğini taklit eden zararlı bir erişim noktasına katılırsa hücresel kimliğiniz açığa çıkabilir. Bu riski ortadan kaldırmak için iPhone veya iPad'inizin operatörünüzün Wi-Fi ağına otomatik olarak yeniden katılmasını engelleyebilirsiniz:

  1. Ayarlar > Wi-Fi'ye gidin.
  2. Kablosuz iletişim operatörü ağının yanındaki simgesine dokunun.
  3. Otomatik Katıl'ı kapatın.

Apple tarafından üretilmeyen ürünler veya Apple tarafından denetlenmeyen veya test edilmeyen bağımsız web siteleri hakkındaki bilgiler bir öneri veya onay niteliği taşımadan sunulmuştur. Üçüncü taraf web sitelerinin veya ürünlerinin seçilmesi, performansı veya kullanılması konusunda Apple hiçbir sorumluluk kabul etmez. Apple, üçüncü taraf web sitelerinin doğruluğu veya güvenilirliğiyle ilgili herhangi bir beyanda bulunmamaktadır. Ek bilgi için tedarikçi ile irtibat kurun.

Yayın Tarihi: 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası