tarla beyannamesi cezası / Page - Emlak Vergisi Uygulaması

Tarla Beyannamesi Cezası

tarla beyannamesi cezası

Emlak vergisi beyannamesi verilmezse ne olur? Emlak vergisi ge&#; beyan cezası

Haberin Devamı

Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Aylık yüzde 1,40 gecikme faizi hesaplanır. Vergi Usul Kanunu’nda beyanname vermeyenler için iki kat 1. derece usulsüzlük cezası da öngörülmektedir.

Cezai işlemle karşılaşmamak için ne yapmalı?

Gayrimenkul (konut, işyeri, arsa vb taşınmaz) alırken satıcının “değeri düşük gösterelim, yoksa vergi çıkıyor” şeklindeki teklifine “hayır” denilmeli. Satıcının alıcıya “vergi çıkıyor” dediği konu aslında (alıcıyı da ilgilendiren tapu harcından çok) satıcının ertesi yıl Mart ayında ödeyeceği gelir vergisi. Satıcı kendi ödemesi gereken gelir vergisinden kurtulmak için alıcıyı da (değeri düşük göstererek) bir nevi usulsüz işleme ortak ediyor. Alıcı, aradan birkaç yıl geçtikten sonra aldığı konutu satmak istediğinde (alış değeri düşük göründüğünden) önceki satıcının vergi yükü de kendisine kalıyor (Alış değeri düşük, satış değeri gerçek olduğunda kazanç olduğundan daha yüksek görüneceğinden).

Haberin Devamı

Dolayısıyla vergi hesabını; konutu satarken değil alırken (gerçek değerinden) yapmak önemli hale geliyor bu durumda.

\n

Sahip olunan ev, dükkân ya da arazi gibi gayrimenkullerde aşağıda sayılan değişikliklerin olması durumunda bu değişikliklerin süresinde belediyeye bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirimler süresinde belediyelere bildirilmemesi nedeniyle belediyeler idari para cezası (vergi ziyaı cezası) kesmektedir. Emlak Vergisi Kanunu (EVK) m \"Bu kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kanuna göre alınacak vergiler hakkında sayılı Vergi Usul Kanunu uygulanır\" fıkrası uyarınca, bildirimlerin zamanında yapılmaması ya da eksik yapılması durumunda vergi ziyaı cezasının hesaplanıp hesaplanmaması sorunlu bir konudur. Zira uygulamada belediyeler, EVK m ile m uyarınca bildirimlerin zamanında verilmemesinden kaynaklı olarak vergi ziyaı cezasını 1 kat kesmekte, bu, mükellefe tebliğ edilmekte hatta mükellefi konuyla alakalı uzlaşmaya dahi sokmaktadırlar. Baştan söyleyeyim bu, hatalı bir işlemdir ve yaklaşık 20 yıldır aynı hata yapılmaktadır.

\n

\n

\"Bildirim\" nedir?

\n

Emlak Vergisi Kanunu m uyarınca vergi değerinin değişmesi durumunda bunun belediyeye süresinde bildirilmesi gerekmektedir. Vergi değerini değişmesini; yeni bir bina inşa edilmesi, var olan binaya asansör, kalorifer, kombi takılması ya da kaldırılması, binanın yıkılması, konutun iş yerine çevrilmesi, arazi ya da arsaların birleştirilmesi vs gibi şeklinde örneklemek mümkündür.

\n

Bu değişiklikler ilk dokuz ay içinde (1 Ocak Eylül) olmuşsa yıl sonuna (31 Aralık) kadar; yılın son üç ayı içinde (1 Ekim Aralık) olmuşsa, değişikliğin olduğu tarihten itibaren üç ay içinde belediyeye bildirilmesi gerekir.

\n

İşte bu bildirimler zamanında yapılmazsa bir emlak vergisi kaybı ortaya çıkmakta ve belediyeler bu fark emlak vergisi ile birlikte kayba uğratılan verginin cezasını da (vergi ziyaı) almaktadır. Sorun tam da burada oluşmakta ve vergi ziyaı cezasını alabilir mi? sorusu gündeme gelmektedir.

\n

Danıştay, belediyeler gibi düşünmüyor

\n

Hemen hemen tüm yargı içtihatlarında; sayılı EVK m ile m’de, bina ve arazi vergisinin mükelleflerin yazılı beyanı üzerine tarh ve tahakkuk ettirileceği, EVK m’de ek süreye rağmen beyanname verilmemesi halinde, verginin bu EVK’nin hükümlerine göre idarece tarh edileceği, gayrimenkulün maddi delillere göre tespit edilmesi gereken değerinin beyan edilen asgari değerden fazla olması halinde, bu değer üzerinden ikmalen vergi tarh olunacağı, beyannamesini ek süreye rağmen vermeyen mükellef adına vergi ziyaı cezası kesileceği düzenlenmiş iken, tarihinde yürürlüğe giren Sayılı Kanun ile Sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nda yer alan beyanname verme zorunluluğu kaldırılarak emlak vergisi bildirimi verilmesi gereken hallerde mükellefin bildirim vermemesi durumunda verginin idarece tarh edileceği kuralı benimsendiğinden vergi ziyaı cezası kesileceğine dair bir hükme de yer verilmediği bahisle vergi ziyaı cezasının kesilemeyeceğine yönelik kararlar verilmiştir.

\n

Danıştay 9. Dairesinin tarih ve Esas No: /, Karar No: / sayılı kararında yılı ve sonraki yıllar için vergi ziyaı cezası kesilmesi mümkün olmadığına yönelik karar verilmiştir.

\n

Danıştay 9. Dairesinin tarih ve Esas No: / Karar No: / sayılı kararında da\"Bu durumda Emlak Vergisi Kanunu'nda 09/04/ tarihinden itibaren beyanname verme zorunluluğu kaldırılarak emlak vergisi bildirimi verilmesi gereken hallerde mükellefin bildirim vermemesi durumunda verginin idarece tarh edileceği kuralı benimsenmiş olup, vergi ziyaı cezası kesileceğine dair bir hükme yer verilmediğinden, yılı ve sonraki yıllar için vergi ziyaı cezası kesilmesi mümkün olmamakta, davacı adına kesilen vergi ziyaı cezasında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.\" Şeklinde karar vermiştir.

\n

Danıştay 9. Dairesinin tarih ve Esas No: / Karar No: / sayılı başka bir kararında da, bu durumda, Emlak Vergisi Kanunu’nda tarihinden itibaren beyanname verme zorunluluğu kaldırılarak verginin idarece tarh edileceği kuralı benimsendiğinden ve ceza kesileceğine dair bir hükme yer verilmediğinden davalı idarece yılı ve sonraki yıllarda yapılan tarhiyatlar için vergi ziyaı cezası kesilmesinin mümkün olmadığı yönünde karar verilmiştir.

\n

Yargının, cezanın kesilmemesine ilişkin yasal dayanağı

\n

Konuyla alakalı Danıştay 9. Dairenin Karar No: / sayılı kararında Emlak Vergisi Kanunu’nda sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler sonucu beyan esası kaldırılarak bildirim verilmesi esası getirildiğinden ve EVK m’de bildirimin süresinde verilmemesi halinde verginin idarece tarh edileceği belirtildiği halde ceza kesileceğine dair bir hükme yer verilmediğinden yılı ve sonraki yıllarda yapılan tarhiyatlar için vergi ziyaı cezası kesilmesinin mümkün olmayacağı yönünde karar verilmiştir. Kararda da görüldüğü üzere vergi ziyaı cezasının kesilmesine ilişkin hükmün Emlak Vergisi Kanunu m’de yazılmaması durumunda, yazılmış gibi hareket etmek yani kanunda yer almamasına rağmen varmış gibi davranmak kanunilik ilkesine aykırı bir durumdur ki buna kıyas yasağı da denilmektedir.

\n

Ve yargının verdiği kararların temel dayanağı da budur. Yani kanunilik ilkesi, kıyas yasağı, belirlilik ve hukuki güvenlik ilkeleridir.

\n

Görüldüğü üzere EVK m’de mükellefin bildirim vermemesi durumunda verginin idarece tarh edileceği kuralı benimsendiğinden vergi ziyaı cezasının kesileceğine dair bir hükme de yer verilmemesi nedeniylevergi ziyaı cezasının kesilmemesi gerekmektedir. Kesilenlerin de iade alınması gerekir. Nasıl mı? şöyle:

\n

İade almak için dava açmak mı gerekir?

\n

Doğrudan dava açamıyorsunuz zaten. Ancak VUK m uyarınca belediyeye vergi hatası yaptınız bunu bana iade ediniz şeklinde bir hata dilekçesi vermeniz gerekiyor. Sonra VUK m’te yazan süreci yerine getirip öyle dava açmanız gerekiyor.

\n

Emlak beyannamesi ile ilgili mutlaka bilmek gerekenler

Emlakbeyannamesi nedir, kimler emlak beyanında bulunmalıdır? Emlak beyannamesi için gerekli belgeler nelerdir ve ne zaman verilir? Emlak beyannamesi formu hangi bilgileri kapsar? Bu ve bunun gibi pek çok sorunun cevabını emlak beyannamesi ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri kapsayan yazımızda derledik. İşte emlak beyannamesi ile ilgili merak edilenler ve yanıtları…

 

Emlak beyannamesi nedir?

Kişi veya kuruluşların sahip oldukları ev, bina, arsa, arazi gibi taşınmazları bağlı bulundukları belediyelere bildirme işlemi olarak da bilinen emlak beyannamesi, en basit tanımıyla bir gayrimenkulün kime ait olduğunu ispatlayan belgedir. Emlak beyanı yapacak vatandaşlar, emlak beyanını tanımlı olan belirli bir süre içinde ve beyanname için gerekli birtakım belgelerle başvurarak bu işlemi gerçekleştirir.

İster konut, ister arsa, ister bina olsun herhangi bir gayrimenkule sahip kişi, kurum veya kuruluşların devlete bildirmekle yükümlü oldukları emlak beyannamesi için işlemler tapunun alınmasını takiben başlıyor. Yeni bir gayrimenkulsahibi olanların aynı yıl içerisinde yapması gereken resmi işlemler listesinde mutlaka yer alması gerekli. Beyan verilmemesi veya geciktirilmesi gibi durumlarda birtakım cezalara maruz kalınabiliyor.

Önce tapu sonra beyanname

Bir taşınmaza ait tapu alındıktan sonra söz konusu satın alım işleminin yapıldığı yılın sonuna kadar verilmesi gereken emlak beyannamesinde süre aşımı yaşamamaya gayret göstermek önemlidir. Nedeni ise, süresi geciken emlak beyanname işlemleri neticesinde belirli maddi cezalarla karşı karşıya kalınmasıdır. İlgili belediyelere başvuru yapılarak alınan belge, devletin söz konusu gayrimenkulü vergilendirme sürecinde kullanılır.

Her yeni gayrimenkul için ayrı beyanname verilmeli

Emlak beyannamesi ile ilgili dikkat çekici hatırlatmalardan biri, her bir gayrimenkul için ayrı ayrı emlak beyanında bulunulması gerekliliği… Aynı yıl içinde bir ve/veya birden çok taşınmaz sahibi olan vatandaş, kurum yahut kuruluşların her taşınmaz için beyanda bulunması önemlidir. İlgili birimler tarafından farklı her bir gayrimenkul özelinde gerekli hesaplamalar yapılarak, kişi, kurum veya kuruluşların ödemekle mükellef oldukları emlak vergisi hesaplamasıyapılabilir.

 

Emlak beyannamesi nasıl verilir?

Taşınmaz mallar üzerinden elde edilen kira gibi kazançlarla ilgili bildirimleri de kapsayan emlak beyannamesi, her gayrimenkul için bir kereye mahsus olarak verilir. Gayrimenkullerin vergilendirilmesi için zorunlu olan emlak beyannamesi verme işleminde herhangi bir ücret ödenmez.

• Peki emlak beyannamesi nereye verilir? Taşınmazın yer aldığı bölgenin bağlı olduğu belediyelerin emlak ile ilgili birimlerine verilir. Bir başka yöntem de Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden (Hazır Beyan sayfası) de emlak beyannamesi verilebilir.

İnternet yoluyla emlak beyanı verilebilir. Emlak beyannamesi vereceklerin belediyeye giderek ilgili işlemi gerçekleştirmek dışında alternatif yolları da söz konusu. İnternetten emlak beyanı verilebiliyor. Online olarak emlak beyanı için e-devlet üzerinden de işlem yapılabiliyor.

• Peki emlak beyannamesi e-devlet üzerinden nasıl yapılır? E devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne ait olan bölüm seçilmeli. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü sayfasında Tapu Taşınmaz Beyan kısmına giriş yaparak bağlı bulunduğunuz belediyenin hizmetleri üzerinden işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Emlak beyannamesi örneği

İlk kez emlak beyannamesi verecekler vatandaşlar için emlak beyannamesi formu ve beyan formunda doldurulması gereken alanlar nelerdir? Bu konuda en net bilgiye sahip olmak için aşağıda “bina” için hazırlanmış emlak beyannamesi örneği incelenebilir.

 

Emlak beyannamesi için gerekli evraklar

Emlak beyannamesi verme işlemini belediyelerin ilgili emlak servislerine başvurarak yapacakların en çok ihtiyaç duyduğu bilgi, beyanname için gerekli evraklar hakkında oluyor. Emlak beyannamesi verirken gereken belgeler listesi belli olmakla birlikte, siz yine de teyit amaçlı belediye ile iletişime geçebilirsiniz.

• İşte emlak beyannamesi için gerekli evraklar : Tapu fotokopisi, gayrimenkul sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi, yapı ruhsatı, binanın bulunduğu adres, binalar için yapı kullanım izninin fotokopisi, beyanda bulunacak kişinin ikamet adresi, vergi numarası, adres ve telefon numarası.

 

Emlak beyannamesi cezası

Emlak beyannamesi ile ilgili cezai bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız, gayrimenkul alımı sonrasında tapunun alınmasını takip eden dönemde harekete geçmelisiniz. Tapu alındıktan sonra en geç, içinde bulunulan senenin sonuna kadar emlak beyannamesinin verilmesi gerekiyor. Peki emlak beyannamesi verme sürecini erteleyen veya süresini aşan kişilerin yapması gerekenler nerelerdir? Emlak beyannamesi cezası kimlere uygulanır?

Norma şartlarda emlak beyanı yapılmamış veya süre aşımı nedeniyle geç verilmiş emlak beyannameleri karşılığında cezai işlem uygulanır. Öncelikle beyan edilmesi gereken taşınmazın gelir tutarı üzerinden bir hesaplamaya gidilir. Elde edilen vergi rakamının bir katı kadar ceza, mülk sahibine ibraz edilir. Ayrıca bu cezaya ilaveten aylık yüzde 1,4 oranında gecikme faizi de hesaplanarak ortaya çıkan tutara eklenir.

Söz emlak beyannamesi nedeniyle oluşabilecek cezai durumlardan açıldığında, küçük bir uyarıda bulunmakta yarar var: Emlak beyannamesi verirken konut değerini düşük gösterene cezalar uygulanıyor. Konut satışı sırasında düşük vergi ödemesi amacıyla emlak değerini düşük gösteren kişiler, emlak beyannamesinde usulsüzlüğe sebep olur. Konutun değeri gerçek değerinin altında göründüğünde ise emlak gelir vergisi de düşük oranda çıkar. Bu konuda ülkemizde ciddi denetlemeler ve yüksek cezalar uygulanıyor.

 

Emlak beyannamesi geçerlilik süresi

Emlak beyan değerini gösteren belgenin geçerlilik süresi de emlak beyannamesi konusunda merak edilen konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Emlak beyan değerini gösteren belgenin, yani emlak beyannamesinin tapu müdürlüklerinde işleme sokulabilmesi için, taşınmazın satın alındığı yıla ait olması şartı aranıyor. Kanun bu konuda son derece açık: Yılın son gününe kadar emlak beyannamesi verilebiliyor.

• Emlak beyannamesi geçerlilik süresi ile ilgili tanınan süreyi örneklemek gerekirse şöyle özetlenebilir: Emlak beyannamesi yılı için son gün 31 Aralık tarihi, yılı emlak beyannamesi verilmesi için 31 Aralık günü başvuru yapılabilecek son gün oluyor.

Satın alınan gayrimenkul eğer inşaat halinde, yani bitmemiş konut kategorisinde ise emlak beyannamesi vermek için inşaatın tamamlanması ve ardından tapunun alınması beklenmelidir. Tapusu henüz bulunmayan bir taşınmaz mülk için beyanda bulunmak mümkün değil.

• Yılın son üç ayını (son çeyreğini) kapsayan günlerden birinde gayrimenkul satın alanlar için ise emlak beyanı süreci şöyle işliyor: Satın alma işleminin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde emlak vergisi bildiriminin ilgili belediyeye yapılması gerekiyor.

Miras kalan gayrimenkul için emlak beyannamesi verilir mi?

Miras kalan mülk için mirasçılar beyanname vermeli mi? Vefatlarda veraset ilamı ile beraber üç ay içerisinde varislerin emlak beyannamesi vermesi gerekiyor. yılından önce veraset yoluyla intikal eden gayrimenkuller rayiç bedelle beyan ediliyor. yılından sonra veraset yolu intikal eden gayrimenkullerin ise vefat yılına ait emlak gelir vergisine esas olan değerle beyan edilmeli.

Mirasçı ya da mirasçıların ilk olarak miras kalan gayrimenkulü üstlerine alması, söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurması bekleniyor. Veraset ve intikal beyannamesi bu başvuruyla veriliyor. Eğer veraset ve intikal beyannamesinde bulunulmazsa, vergi cezası ve gecikme faizi uygulaması yapılıyor. Örneğin bir ev veraset veya ivazsız intikal yoluyla intikal etmişse, yasal mirasçılar, miras kalan ev için vergi ödemekle mükellef oluyor. Bu vergiye veraset ve intikal vergisi adı veriliyor.

 

Beyanname Vermeme Cezası Nedir? Beyanname Vermeme Cezası

Haberin Devamı

Beyanname Vermeme Cezası Nedir?

Beyanname iki farklı şekilde verilmektedir. Bunlardan biri kağıt üzerinde diğeri ise elektronik olarak gerçekleşir. Bu konuda bazı beyannameler ise elektronik ortamda verilmek zorundadır. Eğer beyanname verilmez ise üç farklı beyanname cezası bulunmaktadır.

- Usulsüzlük cezası

 - Vergi cezası

 - Kaçakçılık cezası

Beyanname Vermeme Cezası

beyanname vermeme cezası duruma bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

- Birinci sınıf tüccarlar ve meslek erbabı konusunda TL

 - İkinci sınıf tüccarlar ve defter tutan çiftçiler için TL

Bunlar mutlaka ödenmesi gereken güncel beyanname cezalarıdır. Yürürlüğe girmiş olan kararname noktasında eğer zamanında bu cezalar ödenmezse belirle yüzlüler üzerinden daha fazla artış göstermektedir. Tabi cezanın türüne bağlı olarak yine beyanname konusunda farklı cezalar ile karşı karşıya kalınabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası