sofi kimlere denir / Menzil'in şifreleri! Gavs kime denir, nasıl sofi olunur, post kavgasını kim kazandı?

Sofi Kimlere Denir

sofi kimlere denir

HABERLER

Menzil kamuoyunda tarikat olarak bilinse de tarikat değil, Nakşibendî tarikatına bağlı bir cemaattir. Cemaatin merkezi Adıyaman İl’ine bağlı Kâhta İlçesi’nin Menzil Köyü’dür.

Menzil cemaati ismini ”Menzil” Köyü’nden almıştır. Nakşibendi geleneğinin devamı oldukları iddiasında olan cemaat, silsile yoluyla Nakşiliğin en sadık savunucuları ve uygulayıcıları oldukları iddiasındadır. Yine cemaatin iddiasına göre, Nakşibendi tarikatının kurucusu Nakşibend’in vefatından sonra silsile yoluyla, Semerkand, Buhara, Horasan, Bağdat, Kerkük, Şam ve son olarak Anadolu’ya kadar uzanan bir geçmişe sahipler.

Bugünkü Menzil Şeyhi Abdulbaki Erol’un abisi Raşit Erol, dedesi ise, Abdulhakim Erol’dur.

Menzil ailesi, dede Abdulhakim Erol zamanında Menzil köyüne gelmiş. Aile, önce Siirt’te, sonra bir süre Bitlis’te ikamet etmiş, daha sonra Adıyaman’ın Menzil Köy’üne yerleşmişler.

Nakşibendi tarikatının Halidiye kolu mensubu olan aile Menzil’e geldikten bir süre sonra “Menzilciler” diye anılmaya başlamış.

Abdulhakim Erol öldükten sonra yerine yılında oğlu Raşit Erol geçiyor.

Raşit Erol zamanında Menzil ismi daha çok duyulmaya başlıyor.

 

MENZİLE SEYAHATLER VE RUHANİ DÖNÜŞÜM!

 

Menzil ismi duyuldukça ziyaretçileri de artmaya başlıyor. Türkiye’nin dört bir yanında otobüsler Menzil’e yolcu taşıyor. Alkolikler, kumarbazlar, uyuşturucu bağımlıları ve diğer kötü alışkanlıklarından kurtulmak isteyeler çareyi Raşit Erol’un elini öpmeyi son çare olarak görüyor. Dergah’a ulaşanların çoğunluğu şeyhin bir el hareketi ile kurtulduğunu söylüyor. Yani, Menzil’e gidenler“Sofi”olarak geri dönüyor. Bazı siyasi partilerin gençlik teşkilatları bu seyahatleri organize ederek otobüsler kaldırıyor, saflarına siyasi sofileri katıyorlar.

 

RAŞİT EROL NASIL ÖLDÜ?

Raşit Erol’un ve Menzil cemaatinin en parlak günlerini bir genç karatıyor. Murat Erol adındaki bu genç Denizli’nin Babadağ İlçesi’nden Menzil’e geliyor. Murat Erol, yılının 16 Mart günü Ramazan Bayramı’nda Raşit Erol’un elini öpmek için yaklaşınca cebinden çıkardığı bir iğneyi şeyhin eline batırıyor. İçinde tarım ilacı olan iğnenin içindeki zehir artık Raşit Erol’un damarına girmiş ve kanına karışmıştı.

Saldırıyı gören Menzil sofilerinden Adem Kazan Murat Erol’u bıçaklayarak öldürmeye çalışsa da başarılı olamıyor.

Hemen hastaneye kaldırılan Raşit Erol saldırgandan şikâyetçi olmuyor ve arkasında kimler var diye öğrenmek istiyor.

2 yıl sonra ( yılında) Raşit Erol hayatını kaybediyor.

 

funduszeue.info

Raşit Erol

 

POST KAVGASI NASIL BAŞLADI?

Erol’un ölümünün ardından yerine kardeşi Abdülbaki Erol geçiyor. Ancak Raşit Erol’un oğlu Fevzettin Erol, amcasının şeyhliğini kabul etmeyerek, postu isteyince kavga başlıyor.

Nakşibendilerin önde gelen cemaatleri arasında gösterilen Menzil’deki post kavgasını Abdulbaki Erol kazanıyor.

 

GAVS KİME DENİR, GAVS-I SANİ NE DEMEK?

Menzil şeyhleri, kullandıkları Gavs, Gavs-ı Sani unvanları kendilerini Allah’ın yeryüzündeki temsilcileri olarak görüyorlar.

Peygamberin takipçisi olduklarını iddia edenlere Kutub, Kutup makamının bir ilerisi de, Gavs, Gavsiyet makamı olarak kabul edilir. Gavsiyet makamında olanların en önemli özelliğinin ise, tasarruflarının öldükten sonra da devam ettiğine olan inançlarıdır. Gavs-ı Sani “ ikinci Gavs”” anlamında kullanılmaktadır. Menzil şeyhi Abdulbaki Erol’a sofiler Gavs-Sani diyorlar. Sofilerin araba alırken plakalarının bu isme uygun olarak GVS olmasını tercih ediyorlar.

 

TÖVBE ALMAK

Bir müridin Menzil tarikatına bağlanması ve “sofi” olması için öncelikle şeyhten tövbe alması gerekir. Tövbe almak için şeyhin elini tutmak gerekir, ancak tövbe ritüeline katılanların sayısının çok olması sebebiyle pratik bir yol bulunmuş. Şeyhin tuttuğu ipin ucuna tutunan müridler şeyhin sözlerini tekrar ederek ilk aşamayı tamamlarlar. 2. Aşama için de bazı kuralları tamamlamaları gerekir. Bunun için de “Tövbe adabı” kuralları yerine getirilmelidir.

 

funduszeue.info

 

Menzil şeyhinin seçtiği vekilleri de tövbe verebilir. Değişik İl ve İlçelerdeki dergahlarda yeni gelen müridlere şeyhin yetki verdiği kişiler tövbe verebilir.

 

 

funduszeue.info

 

ŞEYH’E İTAAT FARZDIR

Sofiler şeyhe kayıtsız şartsız itaat ederler. Şeyhe ve dergaha hizmet de esastır. Sofiler Menzil şeyhine “Hizmet Nimettir” esasıyla bağlıdırlar. Ne kadar hizmet edersen Allah’ın nimetlerinden o kadar yararlanırsın inancı hakimtir.

Raşit Erol’un oğlu Fevzeddin Erol’un “Gavs’ın evlatlarına köle olmak farzdır” dediği video konuşmasında da anlattığı gibi, Şeyhe itaat, Gavs ailesine, hatta çocuklarına kölelik farzdır!

 

haritaJPG

 

 

 

funduszeue.info

 

 

Etiketler :Gavs, Gavs-ı Sani, Menzil tarikatı, şeyh, tarikat, cemaat, Nakşibendi, Nakşibendi tarikatı, tarikat nedir, menzil cemaati

SOFİ NEDİR? SOFİ KİME DENİR?

Ayrıntılar
S.K.logo
EDEBİYAT TERİMLERİ
Gösterim:

tasavvuf tasavvuf terimleri sofi

SOFİ NEDİR? KİME DENİR?

Tekkelerde toplanan İslâm mistiklerine sofî, sûfi deniliyordu. Bu terimin hangi kelime kökünden yapıldığı hakkında bilgimiz kesin değildir.

Bu kelime İslâm âleminde türlü yorumlara mevzu olmuş, doğu ve batı ilminde, kelimenin manası üzerinde muhtelif araştırmalar yapılmıştır. İleri sürülen rivayetlerin hemen hiçbiri, aksi iddia edilemeyecek kesinlikte değildir. Bu mevzuda yapılan yorumların ve sûfi kelimesine verilen manaların mühimleri şunlardır:

a-Sûf, Arapçada yün demektir. Kaba yünden dokunmuş kumaşa da suf, sof denir, ilk sûfîler kaba yünden elbise giyer, böylece hem sûfi olmayanlardan ayrılır, hem de gösterişli giyinişlerden uzakta kalırlardı. Bu yüzden kendilerine sûfî denildi. Bir bilgiye göre de peygamberler ve veliler öteden beri suf elbise giyerlerdi. Haşan Basri, Bedr gazilerinden suf giyinmiş 70 sahabe görmüştü.

b — Sofi sözü Arapça safâ'dan türemiştir. Berrak, sâf, temiz ve parlak manasındaki safâ, sofilerin gönül saflığını, manevi temizliğini ve Allah'a giden yolda duydukları temiz hazzı belirtir. sofi sözü onlarda bu saf'lığa işârettir.

c — Kelime, suffa aslından gelmedir. Suffa, sofa, eyvan demektir. Ha. Muhammed’in mescidi suffası’nda gece gündüz ibadetle ve Allah’ı anmakla meşgul olan sahabeyi hatırlattığı için, gönülleri ve sözleriyle devamlı surette Allah’ı anan ilk İslam zâhidlerine de bu sebeple sûfi denilmiştir.

ç - Sofî sözü, İbranice en-sof kelimesinden doğmuştur. En-sof, kâinat yaratılmazdan önce, kendi varlığından habersiz, fakat mutlak ve külli bir kudret hâlinde var olan tek Varlık’ın adıdır. Hatta Yunanca sofos ve sofiya sözleri de İbrani’deki bu en-sof adından alınmadır.

d — Sofî sözü, Arapçaya Yunanca sofiya kelimesinden geçmiştir. Sofiya, Yunancada hikmet demektir. İslâm’da bu söz Allah’ın hakîm adına uygundur. Çünkü Allah’ın güzel adlarından biri hâkim’dir.

İmam Gazzali’ye göre: hâkim, hikmet sahibi demektir. Hikmet, varlıkların en iyisini bilgilerin en iyisi ile bilmektir. Varlıkların en iyisi Allah’dır. Allah’ı da ancak Allah’ın ezeli bilgisi bilir.
Demek ki İslâm’da tasavvuf Allah’ı bilmek’dir. Esasen bilgilerin sonu, en üstünü, hatta yegânesi Allah bilgisidir. Bütün bilgiler, görgüler, sezgiler, düşünceler, bizi Allah’a götürmek, bize tek ve mutlak bilgi olan Allah’ı öğretmek içindir. Tasavvuf ’da Allah’ı bilmeğe irfan denmesi ve sofilerce İrfan’ın ilimden üstün tutulması bundandır.

funduszeue.infoI, funduszeue.info

kaynağı değiştir]
Çıkış

Tasavvufun ilk örneği olarak İslam peygamberinin Hira mağarasında inzivaya çekilmesi gösterilir.

Tebe-i Tâbi'în devrinde iyice genişleyen İslâm dünyâsında refah arttıkça halktan ibâdet ve zühd konularına yönelenlere "âbid, zâhid, nâsik, bekkâ" gibi isimler verilmeye başlandı. Bunların arkasından hicrî II. asrın ortalarından sonra ise "sûfî" kavramı yaygınlaşmıştır. "Sûfî" lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm/), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim'dir. Her ikisi de Kûfe'li olduklarından, "sûfî" kavramının önce Kûfe ve Basra'da ortaya çıktığı söylenebilir.[2]

Tasavvufta Peygamberin orada halktan uzak kalarak nefsini terbiye ile uğraştığına, Sahâbeden Ali ve Ebubekir gibi bazı kimselerin tasavvufi gerçekleri Peygamber'den aldığına ve nesilden nesile aktardığına inanılır.

"Suffe ehli; Medine'de duracak yerleri, sığınacak kimseleri olmayan sayıları zaman içinde değişen erkeklerden oluşuyordu. Mescid-i Nebevinin etrafındaki hücrelerde bir arada yaşıyorlardı. Ziraat yapmaya, süt hayvanları ile uğraşmaya veya ticarete imkânları yoktu. Gündüzleri odun taşıyarak ve hurma çekirdeklerini kırıp öğüterek karınlarını doyurmaya çalışıyor; geceleri ise ibadetle ve Kur'an okumakla meşgul oluyorlardı. Şu ayetlerin onlar hakkında olduğu düşünülür:" "Rablerinin rızasını dileyerek sabah ve akşam O'na dua eden fakirleri yanından kovma."[13][14] "Sabah akşam rablerinin rızasını dileyerek O'na dua ve ibadet eden kimselerle beraber sabret, gözünü onlardan ayırma!"[15]

Tarikat liderlerinin veya velilerin de peygamberin vârisleri olarak bu yolu takip ettikleri kabul edilir.

Doktrinin şekillenmesi
Doktrin imam Gazali ve Kuşeyri gibi önderler tarafından şekillendirilmiştir.

Tasavvuf'ta şii - batıni etkilenmeler; Tasavvufun Şiîlik ile alâkalı olduğu ve bazı mutasavvıfların şii eğilimli oldukları bilinmekle beraber, bu olguyu bütüne yaymak mümkün değildir. Yeni Eflâtunculuk, Yunan felsefesi, Kabalizm ve İran etkilerinin henüz oluşmamış olduğu eski devirlerde de tasavvuf hareketlerine rastlanmaktadır. Bu ilk mistiklere ait eserlerden günümüze kadar elimizde kalanları bulunmamakla beraber, sadece rivayet ve menkıbeleri hayâtta kalmıştır.

Helenistik etkiler; Hâkim Tirmizî’den sonra Fârâbî’nin getirdiği yenilikler sayesinde tasavvufa girmeye başlamıştır.[16]

Yayılım
9. yüzyıldan itibaren Türkistan, İran ve Kuzey Afrika bölgesinde sûfî görüşler müsait ortam bularak yaygınlaşmıştır. Bunda Moğol İstilası sonrası ortaya çıkan çöküntü ve sosyoekonomik durumun toplumu ruhani bir arayışa sevketmiş olması büyük bir etkendir. Buhara, Semerkant ve Taşkent gibi şehirleri içeren Fergana Vadisi pek çok mutasavvıf yetiştirmiştir. Ahmed Yesevi, Abdulkadir Geylani gibi tasavvuf büyükleri bu bölgede tasavvuf ve tarikat yapısını olgunlaştırmışlardır. Bu bağlamda, özellikle yydan sonra tasavvufa en büyük katkıyı Fars ve Türkmen Müslümanların yaptığını belirtmek gerekir.[kaynak belirtilmeli] Hatta Hallac-ı Mansur gibi kimi Arap kökenli sûfî bu nedenle Türkistan'da ve İran'da uzun süreler bulunmuşlardır. Bu noktada Türkler'in ve İranlılar'ın İslam öncesi şaman inançlarının tasavvufa etkisi açıktır. Kültürel etkileşim İslam’ın Hindistan'a yayılması ile Budizm, Hinduizm ve İslam arasında da gerçekleşmiştir.

Abdal Musa, Beyazid Bistâmî, Bişri Hafî, Celâleddîn Rûmî, Cüneyd Bağdadi, Fudayl bin İyâz, Hacı Bektaş, Hâris el-Muhasibî, İbrahim Edhem, İmâm-ı Gazâlî, Muhyiddîn İbn Arabî, Şâh-ı Nakşibendî, Yunus Emre, diğer büyük sufiler arasında sayılabilir.

Ayrıca bakınız: Bâtıni, Şiîlik, Kabbala ve Felsefe

Teori ve perspektif[değiştir kaynağı değiştir]

Bu maddenin veya maddenin bir bölümünün gelişebilmesi için alakalı konuda uzman kişilere gereksinim duyulmaktadır.
Ayrıntılar için lütfen tartışma sayfasını inceleyin veya yeni bir tartışma başlatın.
Konu hakkında uzman birini bulmaya yardımcı olarak ya da maddeye gerekli bilgileri ekleyerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz.
(Mart )

Tasavvufta zikr, murakabe ve şeyh veya mürşide bağlanma yolu ile seyru suluk'a girilir. Bazı tarikatler için aşk ve cezbe ön plandadır.

Şeyh (Mürşid-i Kâmil) ve Pir[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası