kedilerde gözyaşı akıntısı / Kedilerde Göz Akıntısı - Mama Plus

Kedilerde Gözyaşı Akıntısı

kedilerde gözyaşı akıntısı

Kedilerde Göz Hastalıkları

Konjunktivit (Göz Nezlesi)

Doğrudan kedinin gözlerini etkileyen en yaygın sorun konjunktivit' tir, halk arasında buna "pembe göz" de denilir. Bu durumda konjunktiva, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, alerjiler, travma veya bağışıklık sistemine bağlı hastalıklardan ötürü iltihaplanır. Konjunktivit, kedi acı veya akıntı birikiminden gözlerini kapalı tutmak zorunda olmadığı sürece körlüğe neden olmaz. Kedi sahipleri, kedilerinin gözleri fazla akıntılı ise veya kırmızı görünüyorsa konjunktiviti düşünmelidir. Konjunktivitin nedenini tespit etmek kolay olmayabilir, fakat alınan kültürler veya konjunktiva kazıntıları kesin bulgular vermez. Çoğu zaman veteriner hekim , klinik belirtileri giderecek ilaçlar yazar.

Yavru Kedilerde Göz Hastalıkları

Yavru kedilerin feline herpes virüsüne veya klamidiya'ya yakalanmaları yaygın görülür, ki bunlar da konjunktivite neden olabilir. Her iki durumda da tedavi zordur ve herpes virüsü kedinin tüm yaşamı boyunca göz akıntısı ve konjunktivite neden olabilir. Felin herpes insanlara bulaşmaz, ama insanlardaki herpes simpleks virusüne benzer. Felin klamidiya insanlara da bulaşıp konjunktivite neden olabilir, bu yüzden de bir kedinin enfeksiyonlu gözünü elledikten sonra ellerinizi yıkamanız gerekir.

Ağır konjunktivite yakalanmış olan kedi yavruları da çoğu zaman aksırmak gibi üst solunum yolları enfeksiyonu belirtileri de gösterirler. 

Göz Yaşı Kanalı Hastalıkları

Naso-lakrimal kanaldaki (gözlerden burna akan gözyaşı kanalı) yaralanmalar bu enfeksiyonlara bağlı olabilir ve ömür boyu gözlerin aşırı sulanmasına neden olabilir. Kronik gözyaşı yüzdeki deformasyon ve ırk eğiliminden de kaynaklanabilir. Örnegin, İran ve diğer brakisefal (kısa burunlu) ırklardaki normal gözyaşı akıntısı, gözlerin ve burnun boyları ve şekli yüzünden doğru çalışamaz. Bu ırklarda drenaj kanalları da olmayabilir.

Gözlerden gelen akıntılar ile ilgili genel bir kural, berrak akıntıların iyi, sarı veya yeşil akıntıların ise kötü olduğudur. Göz kenarlarındaki koyu renk, kabuksu bir madde oluşumu da normal olabilir ve enfeksiyona bağlı olmayabilir.

Gözyaşının içinde gün ışığında koyulaşan pigmentler bulunur. Ayrıca, nasıl insanlarda sabahları gözlerinde uyku var ise, kedilerde de durum aynıdır. Nemli bir bez veya pamuk ile kedinizin gözlerini temizleyebilirsiniz. Kısa burunlu kedilerin, akıntı birikimini önlemek için gözlerini günde kez temizlemek gerekir. Yine de akıntı birikirse, gözler çevresindeki kıvrımlarda kıl kaybı ve dermatit oluşabilir.

Üçüncü Göz Kapağı Hastalıları

Üçüncü gözkapağının kedilerde uyku halindeyken kapanması normaldir, ama uyanıkken normal değildir. Üçüncü gözkapağının kapanmasına yol açan durumlar, parazitler, virüsler veya gözkapağı deformasyonları olabilir. Eğer kedinizde üçüncü gözkapağı kapanırsa, onu bir veteriner hekime götürün. Gözkapağı tümörleri, kedilerde oluşabilen bir diğer durumdur. Kedilerde beyaz veya pembe renkli cilt bölgeleri, cilt kanserine daha açıktır, özellikle kedi yaşamının büyük bölümünü evin dışında geçiriyorsa. İlk belirtileri gözkapakları kenarlarında yinelenen kabuklaşmadır. Gözkapağı, burun ve dudakların çevrelerinde koyu renkte pigmentleşme sarı kedilerde normaldir ve cilt kanseri ile karıştırılmamalıdır.

Nadir Görülen Hastalıklar

Yalnızca kedilerde görülen iki göz hastalığı, korneal sequestrum ve eosinofilik keratit'dir. Kedinizin korneasında siyah, kırmızı veya pembe doku plakları görürseniz, onu muayeneye götürün. Bu durumlar tedavi edilebilir, ama tam olarak geçmeyebilirler.

Tabii ki pek çok başka durum gözün tüm kısımlarını ve çevrelerindeki yapıları etkileyebilir. Kediler yaşlandıkça, mercekleri kalınlaşır ve görme keskinliği zayıflar, ama çok az sayıda kedi, başka bir durum söz konusu değilse, kör olur. Bir kedi bir gözündeki görme yeteneğini kaybederse, sahibi bunu fark etmeyebilir, çünkü kedi hala oldukça normal biçimde davranmaya devam eder. iki gözü kör bir kedi bile tanıdık bir çevre içinde yolunu bulabilir, çünkü bu açığını kapatacak başka duyularını kullanır.

Kedilerde Göz Hastalıkları
Kedilerde Göz Hastalıkları

Kedi Gözü Sulanması Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerle birlikte yaşayan kişiler zaman zaman "kedilerin gözleri neden sulanır?" sorusu ile yüzleşir. Kedi gözü sulanması sebepleri oldukça değişkendir; kimi zaman göze toz kaçması gibi basit olarak nitelendirilebilen bir durum kimi zaman ise tedavi gereksinimi ortaya çıkaran bir hastalık kedilerde göz sulanması ile sonuçlanabilir. Her ne kadar kedilerde göz yaşarması dostlarımızın duygusal tepkilerinin bir parçası olarak değerlendirilse de işin aslı kedilerde göz sulanması tamamen fizyolojik bir süreç olma niteliği taşır. Kedilerin gözünün nemli kalması, gözlerinin dış yüzeyindeki kirlerin ve tozların yıkanarak gözün korunması adına gözyaşları salgılanır. Gözyaşı salgısının bir diğer görevi de enfeksiyonlarla savaşmaktır. Kedilerin gözlerine karşı herhangi bir tehlike söz konusu olduğunda vücut doğal savunma mekanizmasını harekete geçirerek kedilerde göz sulanmasına yol açabilir. Bu yazımızda "kedilerin gözleri neden sulanır?" ve "kedilerde göz sulanması nasıl tedavi edilir?" sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.

Akıntı ve Kızarıklık Eş Zamanlı mı?

Kedilerin gözlerinde sulanma oluyor, gözlerinin biri ya da her ikisi birden akıyor ve kızarık görünüyorsa bu durumun ardında pembe göz hastalığı olarak da bilinen konjonktivit olabilir. Kedilerde konjonktivit yaygın görülen bir göz problemidir. Kimi zaman bir enfeksiyon, kimi zaman alerjiler ve hatta toz kedilerde pembe göz hastalığı oluşumunu tetikleyebilir. Çoğunlukla genç kedilerde görülse de her yaşta görülme ihtimali vardır. Kedilerde pembe göz hastalığı, Feline Herpes Virüs nedeniyle de ortaya çıkabilir. Yavruyken bu virüs kedilere bulaşmış olabilir ve etkileri yaşam boyu devam edebilir. Aşı takvimine uyum sağlandığı takdirde virüsün yol açabileceği semptomların azaltılması mümkündür. Kedilerde konjonktivit kendiliğinden düzelebilir; ağrı ve acı gibi semptomlara yol açıyorsa ve kedilerde göz akıntısı artıyorsa veteriner hekimlere danışılması elzemdir.

üstü örtülü yatan yavru sarı kedi

Kedilerde Göz Sulanması ve Alerji

Kedilerde göz sulanması sebepleri dendiğinde akıllara ilk alerjilerin gelmesi normaldir. Alerji, kedilerde şaşırtıcı derece yaygın görülen bir sorundur. Alerjisi olan kedilerin gözlerinde tahriş meydana gelir ve gözleri sulanır. Kedilerde polenler, küfler, ev temizlik ürünleri, sigara dumanı ve parfümler alerjiye neden olabilmektedir. Alerjenlerden uzak durmak kedilerde göz sulanmasını geçirebilir. Ancak en kesin çözüm için kedilerde göz sulanması nedeni olan alerjenin tespit edilebilmesi için veteriner hekimlere ulaşılmalıdır.

Kedilerde Göz Sulanması ve Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları göz yaşarmasına neden olabilir. Büyük çoğunlukla virüsler nedeniyle ortaya çıkan bu durumda kedilerde göz sulanmasına ek olarak hapşırma, burun akıntısı, ateş ve halsizlik gibi semptomların oluşması da mümkündür.

Kedilerde Göz Sulanması ve Epifora

Kedilerde göz sulanması bazı durumlarda aşırıya kaçabilir. Kedi gözünde aşırı akıntı oluşumu epifora olarak adlandırılır. Gözyaşı kanalları yolu ile gözlerden buruna drenaj sırasında sorun çıktığında ya da aşırı gözyaşı üretimi olduğunda epifora gündeme gelebilmektedir. Epifora doğuştan olabilir ya da sonradan edinilebilir. Rinit, sinüzit, yüzdeki kemiklerin travmaya uğraması, gözdeki yabancı cisimler, üçüncü göz kapağı ile ilgili anomaliler, üst veya alt göz kapaklarındaki kirpiklerin gözle teması, göz çevresindeki tümörler epifora oluşumunu tetikleyebilir. Tedavisi de epifora oluşumuna neden olan unsur doğrultusunda planlanmaktadır.

Epifora kedileri, genellikle, çok rahatsız eden bir durum olmamakla birlikte göz çevresinde yer alan tüylerde renk değişimlerine neden olabilmektedir. Bir hastalıktan ziyade semptom olarak değerlendirilmesi gereken epifora aşırı gözyaşı akıntısına ek olarak cilt enfeksiyonu, gözlerin alt ve köşe kısımlarında nem, hoş olmayan bir koku ve göz çevresinde kırmızı kahverengi renk değişimi gibi şikayetlere yol açabilir. Bazı kedi ırkları epifora oluşumuna genetik olarak yatkındır. Özellikle İran kedileri ve Exotic Shorthair cinsi gibi düz ve basık suratlı kedilerde gözyaşı sıvısı burun içerisine akmakta zorlanarak epiforaya ve göz çevresi lekelenmelere neden olabilir. Bu nedenle kedilerde göz temizliğinin ihmal edilmemesi ve belirli bir rutine bağlanması önerilmektedir. Kedilerde göz temizliği için kullanılabilecek ürünlere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

gözleri kısık siyah uzun tüylü kedi bahçede oturuyor

Kedilerde Göz Sulanması Tedavisi

"Kedilerin gözleri neden sulanır?" sorusuna çeşitli yanıtlar verilebilmekte ve tedavi seçenekleri de bu soruya verilen yanıtlar doğrultusunda değişebilmektedir. Kedilerde göz yaşarması tedavisi nedene göre planlanır. Kedilerde göz sulanması nedeni enfeksiyon olduğunda veteriner hekimler çeşitli damlalar ve ilaçlarla bu sorunun giderilmesini sağlarlar. Kedilerde göz sulanması sebepleri alerjiler ise alerjenlerin belirlenmesi ve gerektiğinde göz damlaları kullanılması gerekebilir. Neden epifora ise epifora nedenine göre hem ilaç hem damla hem de cerrahi tedaviler gündeme gelebilir. Kedilerde göz sulanması belli ölçüde gerçekleştiğinde normal bir durum olarak kabul edilir, ancak dikkatli olmakta fayda vardır. Kedilerin yaşaması muhtemel ağrı ve acı hem yaşam konforlarını azaltabilir hem de zamanında tedavi edilemeyen sorunlar gözlerde kalıcı sorunlara yol açabilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Kedilerde göz akıntısı: Nedenleri ve tedavisi

Kedinizin gözleri, berrak ve parlak, biraz da yapışkan mı görünüyor? Kediniz gözlerini sık sık kaşıyor ya da yüzlerini kanepeye ya da halıya mı sürtüyor. O halde bir şeylerin yanlış gitmesinden şüphelenebilirsiniz. Kedilerde göz akıntısı ile ilgili evcil dostunuza yardım etmek istiyorsanız nedenleri, ne zaman veterinere götürmeniz gerektiği, evde neler yapabileceğiniz gibi konular hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz.

İçindekiler

Göz akıntısı nedir?

Epifora olarak bilinen kedilerde göz akıntısı, gözlerden yaşların akması şeklinde kendini gösterir ve bir hastalıktan daha çok bir semptom olarak kabul edilir. Normal şartlarda, görme sistemi içinde görmeyi gözlerin yağlanması için ince bir gözyaşı filmi üretilir ve fazla sıvı, gözün burnun yanında bulunan nazolakrimal kanallara ya da gözyaşı kanallarına akar. Bu kanallar aracılığıyla fazla gözyaşı burnun arkasına ve boğaza akıtılır.

Epifora en yaygın şekliyle gözyaşı filminin gözden drenajının yetersiz şekilde gerçekleştiğini ifade eden bir durumdur. Himalayan ya da Pers gibi bazı kedi cinsleri, gözyaşlarının düzgün bir şekilde akmasına izin vermeyen düz bir yüze sahip olduğundan bu cins kedilerde göz akıntısı görülme ihtimali daha fazladır.

Kedilerde göz akıntısı belirtileri nelerdir?

Kedilerde göz akıntısı belirtileri

Birçok kedi sahibi kedilerinin yüzünün sürekli nemli olduğunu ve evcil hayvanlarının yüzünden gözyaşlarının yuvarlandığını bile görebildiğini belirtmektedir. Berrak ve sulu akıntı genellikle gözle ilgili küçük bir problemin olduğuna işaret eder. Akıntının bulanık, kanlı veya kötü kokulu olması ise sorunun daha şiddetli olduğu anlamına gelir.

Kedilerde yaygın olarak gözlemlenen epifora belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gözlerin altında nem veya ıslaklık
  • Gözlerin altına bulunan kürkün kırmızı veya kahverengi şeklinde lekelenmesi
  • Ciltte tahriş ya da cilt enfeksiyonu
  • Göz ve çevresinde anormal şişlikler
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Gözlerin kısılması
  • Bulutlu ya da opak kornealar

Kedilerde göz akıntısının nedenleri nelerdir?

Basit bir soğuk algınlığından ölümcül bir hastalığa kadar birçok şey kedinizde göz akıntısına neden olabilir. Gözle ilgili problemler çok hızlı bir şekilde ciddileşerek göze daha ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle bu belirtileri çok ciddiye almalı ve kedinizi çok iyi bir şekilde gözlemleyerek bu belirtilerin olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Kedilerde en sık görülen göz akıntısı nedenleri şu şekildedir:

  • Bir deformasyon nedeniyle nazolakrimal kanalların tıkanması
  • Gözkapağının fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesi
  • Aşırı gözyaşı üretimi
  • Alerjiler
  • Kedi üst solunum yolu enfeksiyonları: Kediler bulaşıcı olan ve kediler arasında hızlı bir şekilde yayılabilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına kolay bir şekilde yakalanabilir. Bu hastalıkların bazıları bazen çok şiddetli geçebilir ve nazolakrimal kanalların tıkanmasına neden olabilir.
  • Diğer kedilerle kavga gibi travmatik yaşantılar
  • Kornea bozuklukları: Gözün önünü kaplayan kubbe şeklinde bir yüzeye sahip olan kornea iltihaplanabilir, yaralanabilir ya da ülser oluşabilir. Bunun sonucunda bulanık görme, aşırı göz kırpma, iltihaplanma ve artan gözyaşı üretimi olabilir.
  • Korneanın ciddi derecede zarar görmesine neden olabilen kuru göz.
  • Viral ya da bakteriyel göz enfeksiyonları
  • Konjonktivit: Bu hastalıkla birlikte kedinizin gözleri kırmızılaşır ve şişer.
  • Glokom: Göz içindeki bir problemden dolayı göz tansiyonu oluşur ve göz küresinde şişme meydana gelir.
  • Kanser
  • Entropion: Göz kapaklarının içe doğru yuvarlanmasına neden olan kalıtsal bir kusurdur. Bu nedenle de kirpikler ve göz kapağının kılları sürekli olarak korneaya takılır. Bu durum oldukça acı vericidir ve körlüğe kadar giden kötü sonuçlar doğurabilir.
  • Göze takılan yabancı cisimler
  • Blefarit: Göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Kedilerde nadir olarak bir durum olmasına karşın ortaya çıktığında son derece rahatsız edicidir.
  • Üveit: Gözün iç yapısının iltihaplanmasıdır. Kanser, bağışıklık problemleri, travma ya da diğer enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Oldukça ağrılı ve ciddi bir iltihaplanma sorunudur.

Kedilerde göz akıntısı nasıl teşhis edilir?

Epifora teşhisi için ilk adım aşırı gözyaşı üretiminin altında yatan bir neden olup olmadığını tespit etmektir. Kedilerde aşırı gözyaşı üretiminin nedenleri arasında konjonktivit, alerjiler, göz yaralanmaları, anormal kirpikler, kornea ülserleri, göz enfeksiyonları göz kapaklarında yuvarlanma (entropion) gibi çeşitli göz problemleri bulunur.

Göz akıntısına neden olabilecek ciddi sebepler ekarte edildikten sonra uygun ve yeterli miktarda gözyaşı salınımının meydana gelip gelmediğini belirlemek gerekmektedir. Gözyaşı kanallarına ve çevresindeki dokulara özellikle dikkat edilerek iltihaplanma ya da başka bir anormallik olup olmadığını tespit etmek için kapsamlı bir göz muayenesi gerçekleştirilir. Bu anormalliklerden birinin göz akıntısına neden olduğu teşhis edilirse, bu durumda bu durumların ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi planı oluşturulur.

Gözyaşı drenajının normal düzeyde olup olmadığını belirlemek için en basit testlerden biri, göze bir damla floresein lekesi yerleştirerek gerçekleştirilir. Kedinin kafası hafifçe aşağı doğru tutulunca buruna akıntı olup olmadığı gözlenir. Muayene sırasında insanların göz muayenesinde de kullanılan oftalmoskop ismi verilen bir cihaz kullanılır. Bu cihaz yardımıyla veteriner gözün büyütülmüş bir görüntüsünü inceleyecektir. Drenaj sisteminin normal çalıştığı durumda birkaç dakika içinde burunda göz lekesinin görülmesi gerekir. Lekenin görülmemesi gözyaşı kanalının kesin olarak tıkalı olduğuna işaret etmese de bu noktada daha fazla araştırma yapılması gerektiğini gösterir.

Gözün çevresindeki akıntıyı temizlemek ya da gözde akıntıya sebep olduğu düşünülen yabancı cisimlerin çıkarılması için ise salin kullanılır.

Kedilerde göz akıntısı nasıl tedavi edilir?

Kedilerde göz akıntısı tedavisi

Kedilerin gözlerinin kenarlarında bulunan çoğu akıntı yumuşak bir bez ya da peçete ile kolayca silinebilir. Drenajın aşırı olduğu ya da koktuğu durumlarda ise veteriner muayenesi gerekebilir.  Göz kanalının tıkalı olması halinde, veteriner öncelikle kedinizin sakinleşmesini sağlayacaktır ve bunun için sedasyon gerekebilir. Sedasyon tedaviye başlamadan önce kaygı ve ağrıyı azaltmak için bazı yatıştırıcı ilaçların kullanılmasıdır. Bunu yaparken kedinize anestezi uygulaması gerekebilir. Kediniz sakinleştikten sonra tıkanıklığı açmak için gözyaşı kanalına bir alet yerleştirerek kanalın kolayla açılmasını sağlayabilir.

İlaç tedavisi noktasında veterineriniz enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olması açısından reçeteli damlalar ya da göze sürülen merhemleri reçete edebilir. Ayrıca kedinizin bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için oral ilaçlar da reçete edilebilir.

Kahverengiye yakın bir renk tonu ile şeffaf akıntılar kalıcı olabilir ancak lekelenmeyi azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı yollar bulunuyor. Yardımcı mendiller işinize yarayabilir ancak mendil seçiminde hidrojen peroksit içermeyen ürünleri kullanmalısınız çünkü bu ürünler gözle temas etmesi durumunda gözde ciddi hasarlara neden olabilmektedir.

Bazı durumlarda kedinizin gelişimi esnasında gözyaşı punktası ya da açıklığı açılmamış olabilir. O zaman veterineriniz cerrahi müdahale ile bunu açabilir. Aynı zamanda başka bir göz rahatsızlığından dolayı meydana gelen göz akıntısı için de veteriner cerrahi müdahaleye başvurabilir.

Aşırı gözyaşı kaynaklı yüzdeki lekeleri gidermek ya da ortadan kaldırmak için çeşitli öneriler bulunsa da bu yöntemlerinin hiçbirinin % etkili olduğu söylenemez. Bazı reçetesiz tedavi yöntemleri gözde ciddi hasarlara neden olabileceği için de uygulayacağınız yöntemin veterineriniz tarafından önerilmesi çok önemlidir. Bu nedenle de veterinerinize danışmadan hiçbir ürünü kullanmamalısınız.

Kedilerde göz akıntısı iyileşir mi?

Altında yatan asıl neden bulunup tedavi edilmediği taktirde, epiforalı kedilerin birçoğu yaşamları boyunca aralıklarla bu hastalıktan mustarip olacaktır. Kedinizin yüz anatomisi nedeniyle gözyaşı filminin yeterli drenajı engelleniyorsa, bütün tedavi yöntemleri uygulansa da kedinizde bir miktar epiforanın devam etmesi muhtemeldir. Çoğu vakada kediler göz akıntısı sorunundan kurtulabilir ve genellikle gözyaşı lekesi kozmetik olarak kalabilir.

Kedilerde göz akıntısını önlemek için nasıl davranılmalıdır?

Göz akıntısını ortaya çıkmadan önlemek hem sağlık masraflarını azaltmak hem de kedinizin acı çekmesinin önüne geçebilmek adına çok önemlidir. Bunun için aşağıdaki tedbirleri almanız faydalı olacaktır:

  • Kedilerin yıllık aşı takvimi içinde olması gereken aşıları takip etmelisiniz.
  • Aşırı kalabalık ortamlardan uzak durarak kedinizi bulaşabilecek riskli durumlardan uzak tutabilirsiniz.
  • Kedinizin göz temizliğine çok dikkat etmelisiniz.
  • Kedinizin gözlerini kızarıklık, bulanıklık, renk ya da şekil değişikliği, akıntı, ışığa duyarlılık gibi durumlar açısından sık sık kontrol etmelisiniz ve farklı bir durum gözlemlediğinizde en kısa sürede veterinere başvurmalısınız.

Göz akıntısı olan bir kediye evde nasıl müdahale edilir?

Veteriner için aldığınız randevuyu beklerken kedinizin göz akıntısını azaltmak ve kedinizin kendisini daha rahat hissetmesini sağlamak için yapabileceğiniz birkaç uygulama bulunuyor:

  • Bir pamuğu suya batırın. Sulu pamukla kedinizin göz akıntısını silin. Bunu yaparken göz akıntısını daima gözün köşesinden yukarı doğru silmeye özen gösterin. Bir gözde kullandığınız pamuk topunu bulaşma riskini ortadan kaldırmak için diğer gözde kullanmayın. Her bir göz için taze bir pamuk topu kullanın.
  • Ortam sıcaklığını, yattığı yerin rahatlığını kontrol edin ve kedinizin kendini iyi hissetmesini sağlayın.
  • Veteriner reçete etmedikçe herhangi bir damla ya da ilaç kullanmaktan kaçının.

Kedilerde göz akıntısı bulaşıcı mıdır?

Kedilerde göz akıntısı bulaşıcı mıdır?

Kedilerdeki göz akıntısı ile birlikte ortaya çıkan bazın göz hastalıkları hem insanlara hem de kedilere bulaşabilir. Bu nedenle akıntısı olan kediyle temas ettikten sonra ellerinizi mutlaka güzel bir şekilde yıkamalı ve yüzünüze dokunmaktan dikkatli bir şekilde kaçınmalısınız. Diğer yandan evde birden fazla canlı besliyorsanız göz akıntısı olan kediyi, akıntı geçene kadar karantinaya almak ve farklı bir yaşam alanında hastalığın geçmesini beklemelisiniz.

Göz akıntısı olan bir kedi ne zaman veterinere götürülmelidir?

Göz akıntısı probleminde erken veteriner müdahalesi kedinizin görüşünü kurtarma noktasında çok önemlidir. Göz akıntısının birkaç günden fazla sürmesi, akıntının miktarının artması gibi durumlar veterinere görünme zamanının geldiğini işaret eder. Özellikle bulanık, kanlı ya kötü kokulu akıntı gözlendiği zaman durumun daha ciddi olabileceği düşünmeli ve en kısa sürede kedinizin veteriner tarafından muayene edilmesini sağlamalısınız. Göz akıntısının renginin berrak ve sıvı bir kıvamdan sarımsı, yeşil bir renge ve mukus kıvamına dönmesi de durumun riskli olduğunu gösterir.

Kedinizin gözlerini kıstığın, normalden daha fazla göz kırptığını, gözlerini pençeleyip ovuşturduğunu ya da gözlerinin şiştiğini bulanıklaştığını veya açamadığını gözlemlediyseniz bu belirtiler de en kısa sürede veterinere gitmeniz gerektiğini işaret etmektedir.

Önceden yaşanan bir göz problemi dolayısıyla kullanılan ve arta kalan ilaçlarınız varsa, bunları kedinizin gözlerinde asla kullanmayın. Farklı göz sorunları için farklı ilaçların kullanılması gerekebilir ve yanlış bir ilaç kullanımı ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Basit göz akıntısı vakalarında temiz bir bezle kedinizin göz çevresini temizleyebilirsiniz ancak ciddi durumlarda veterinerinizden tavsiye almadan bir uygulama yapmanız kedinizde daha ciddi sağlık problemleri ortaya çıkmasına neden olabilir.

Himalayan ve Pers gibi bazı kedi cinsleri anatomik yapıları nedeniyle göz akıntısı ile ilgili sorun yaşamaya daha müsaittir.

Kediler enfeksiyonlara ve viral hastalıklara çok yatkındır. Gözlerden çok fazla sarı ya da yeşil akıntı gelmesi de kedinizin bu durumlardan mustarip olduğuna işaret edebileceğinden, evcil hayvanınızın bir veteriner tarafından görülmesi en iyisidir.

Kedinizin gözlerini açmasına engel olan bir mukuslu sıvı gözlemlediyseniz altında yatan nedenin belirlenmesi için mutlaka en kısa sürede veterinere götürmelisiniz.

Kedilerde göz akıntısı genel anlamda sağlıklı bir koruma kalkanı gibi değerlendirilse de farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Kedilerde göz akıntısı gözü korumak amacıyla ortaya çıkmaktadır. Kedimin gözü akıyor diyorsanız bu kedilerde gözyaşı filmi olarak da adlandırılmaktadır. Göz akıntısı gözü nemli tutar, gözün sağlıklı kalmasını sağlar ve gözü temizler. Bunun yanı sıra göz akıntı bakteriyel enfeksiyonun oluşmasına da engel olmaktadır. Fakat normalden fazla akıntı olan ve sulanan gözler çeşitli sağlık problemlerinin belirtisi. Kedi sahiplerinin göz akıntısı için alınacak önlemleri ve dikkat edilmesi gereken faktörlerin bilinmesi gerekir. Kedilerde meydana gelen göz akıntısının birçok sayıda sebebi olur. Göz akıntısının sebeplerini bulmak için kedinin yakından izlenmesi ve düzenli göz bakımlarının aksatılmaması gerekir.

Kedilerde Göz Akıntısı Nedenleri

  1. Kedi Gribi

Göz akıntısının yaygın görülen bir nedenidir. Kedilerde sık görülen bir solunum yolu enfeksiyonu ve kedi gribi olarak adlandırılır. Kedi gribi olan kedilerin %90’ında kedi herpes virüsü ya da kalisivirüsü görülmektedir. Bu virüsler gözlerde konjoktivite ve akıntıya neden olur. Göz akıntısı dışındaki en sık görülen belirtileri ise halsizlik, ateş, halsizlik, hapşırma ve burun akıntısıdır. Akıntının beraberinde bu belirtilerde görülürse bir veteriner hekime götürülmesi gerekir.

  1. Kedilerde Göz Ülseri

Aşırı akıntı ve gözyaşı üretimi ile tipik olan göz ülseri, göz akıntısının en çok rastlanan belirtisidir. Kedilerde göz ülseri şaşılık, ışığa duyarlılık, sıklıkla göz kırpma ve patilerle gözleri ovma olarak ifade edilmektedir.

  1. Yabancı Cisim

Kedilerin gözüne yabancı cisim batması sık görülen bir durumdur. Meraklı kediler keşif yaptığı esnada ya da oyun oynarken çeşitli kazalar ile karşılaşabilirler.

Kedilerde Epifora

Kedilerde görülen aşırı göz akıntısı epifora olarak adlandırılmaktadır. Gözyaşı kanallarıyla gözlerden buruna drenaj esnasında problem olursa veya aşırı gözyaşı üretimi olursa epifora meydana gelir. Epifora doğuştan olabildiği gibi daha sonrada ortaya çıkar. Sinüzit, rinit, gözdeki yabancı cisimler, yüzdeki kemiklerin travması, üçüncü göz kapağının anomalileri, alt veya üst göz kapaklarının kirpikler ile teması epifora oluşumunu tetiklemektedir. Epiforanın tedavisi nedenine göre planlanmaktadır. Epiforaya sahip olan kediler bu durumdan aşırı rahatsız olmasa da göz çevresindeki tüylerde renk farklılıkları olur. Epifora bir hastalıktan çok bir semptom olarak değerlendirilmektedir. Gözyaşının akıntısına ayrıca koku, cilt enfeksiyonu, gözlerin köşelerinde nem ve kırmızı renk değişimleri gibi şikayetler görülür.

Kedilerde Alerji

Kedilerde göz sulanması ve akıntısının nedenleri denildiğinde akla ilk gelen alerjidir. Alerji, şaşırtıcı bir şekilde yaygın görülmektedir. Alerjiye sahip olan kedilerin gözlerinde tahriş olur ve gözleri sık sık sulanır. Kedilerde küfler, polenler, sigara dumanı, parfümler ve ev temizlik ürünleri alerjiye sebep olabilmektedir. Kedilerin alerjenlerden uzak durması halinde göz sulanmaları geçer. Fakat en kesin çözüm kedilerin alerjiye neden olan etkenlerin bulunmasıdır. Bunun için veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Alerjen sebebinin bilinmesi ve kediden uzak tutulması önemlidir. İleri alerjik reaksiyonlar ciddi sağlık problemlerine neden olabildiği gibi ağır solunum rahatsızlıklarına da zemin hazırlamaktadır.

Kedilerde Göz Akıntısı Tedavisi

Kedilerin göz akıntısının çeşitli nedenleri olduğu gibi tedavi yöntemleri de nedenleri doğrultusunda değişmektedir. Kedi göz akıntısı tedavisi sebeplerine göre planlanır. Kedilerde göz akıntısı ve sulanmasının nedeni enfeksiyon olduğu zaman, veteriner hekiminiz çeşitli ilaçlar ve damlalar ile bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Kedilerde göz akıntısının nedenleri alerji kaynaklıysa alerjenlerin tespit edilmesi ve uygun göz damlalarının kullanılması gerekir. Göz akıntısının nedeni ise epiforaysa hem damla hem ilaç hem de cerrahi tedavi yöntemleri konuşulabilir. Kedilerde göz akıntısı belli bir ölçü ile gerçekleştiğinde normal kabul eder. Fakat dikkatli olmak her zaman faydalıdır. Kedilerin yaşayabileceği acı ve ağrı yaşam konforlarını olumsuz yönde etkiler ve zaman içerisinde tedavi sağlanmazsa kalıcı sorunlar ortaya çıkar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası