lohusa döneminde kabızlık / Doğumdan Sonra Kabızlık ve Hemoroit - Basur İçin Öneriler - funduszeue.info

Lohusa Döneminde Kabızlık

lohusa döneminde kabızlık

Doğum, anneler için heyecanla beklenen bir kavuşma anıdır. Doğum yapmak zor olduğu kadar, doğumdan sonraki süreçte karşılaşılan bazı durumlar da sıkıntı oluşturabilir. Sezaryen sonrası kabızlık, annelerin büyük bir çoğunluğunun yaşadığı yaygın sorunlardan biridir. Genel olarak kısa süren bir problem olsa da, çok zorlayıcıdır ve anneye sıkıntı verir. Kabızlığın pek çok farklı sebebi bulunur. Bazı kişilerin sindirim sisteminden kaynaklanır iken, bazı kişilerin doğum öncesi aldığı ilaçlardan ya da beslenme şeklinden kaynaklanır. Çok korkulması gereken bir durum olmasa da, en kısa sürede müdahale edip bu sorunun geçmesi için vücuda yardımcı olmak gerekir. Evde kolayca yapabileceğiniz pratik ve doğal çözümlerle kabızlıktan kolayca kurtulabilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Kabızlık Sebepleri

Sezaryen sonrası kabızlık oluşmasının en önemli sebebi bağırsakların ve kasların tembelleşmesidir. Sezaryen ameliyatı için alınan ilaçlar vücudun tembelleşmesine sebep olur. Bu yüzden ameliyatı takip eden birkaç gün içinde kabızlık görme ihtimali yüksektir. Bunun yanında, hamilelik döneminde ya da doğumdan sonra alınan bazı demir ilaçları da kabızlığa yol açabilir. Hamilelikte yoğun miktarda salgılanan progesteron hormonu, bağırsakların çalışma temposunu azaltır ve bu sebeple kabızlık oluşur. Bu kabızlık etkisinin doğum sonrasına sarkması ve vücut kendini toplayana kadar devam etmesi muhtemeldir. Kabızlığın bir diğer sebebi ise, annenin psikolojik olarak tuvalete çıkmaktan korkmasıdır. Dikişlerin zorlanması korkusuyla uzun süre ihtiyaç gidermeyen anneler zamanla kabızlık oluşmasını sağlayabilir.

Sezaryen Sonrası Kabızlıktan Nasıl Korunulur?

Hamilelik başladığı günden itibaren kabızlık anneler için olası bir tehlike haline gelir. Hamilelik ve sezaryen sonrası kabızlık yaşamayı önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Bunların en başında bol sıvı tüketmek gelir. Vücudun su ihtiyacını yeterli miktarda karşılayan annelerin kabızlık yaşama ihtimali çok daha düşüktür. Sık sık tuvalete gitmek ve ihtiyaç gidermek de yapılacak şeyler arasındadır. Bağırsak ne kadar çok çalışırsa, kabızlık ihtimali de o kadar az olur Beslenme düzeni ile tüketilen gıdaların da bağırsaklar ve kabızlık üzerinde etkisi büyüktür. Anneler ve anne adayları, olabildiğince bağırsakları çalıştıracak yiyecekler tüketmelidir. Düzenli ve sağlıklı beslendiğiniz takdirde kabızlıktan korunabilir, annelik serüvenine daha rahat başlayabilirsiniz.

Sezaryen sonrası kabızlık

Sezaryen Sonrası Kabızlık Sorunu Nasıl Çözülür?

Doğumdan sonra kabızlık problemi yaşayan annelerin, bu sorunun uzaması ve çözümlerin işe yaramaması halinde mutlaka doktora danışması gerekir. Uzun süre tedavi edilmeyen kabızlık annenin hem metabolizmasını hem de yaşam kalitesini etkiler. Fakat yeni oluşan kabızlık için annelerin evde yapabileceği bazı çözümler vardır. Başta su olmak üzere, komposto ve meyve suyu gibi bol bol sıvı tüketmek bu çözümlerin en başında gelir. Özellikle emziren annelerde vücut ekstra suya ihtiyaç duyar. Bu yüzden mümkün olduğu kadar su tüketimi yapılmalıdır. Lifli gıdalar da kabızlık üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Yaş ya da kuru kayısı ve incir gibi yemişleri tüketerek sezaryen sonrası kabızlık sorununu çözebilirsiniz.

Doğum sonrası faydalı bilgilere ulaşmak için buraya tıklayın.

Lohusalık Kaç Gün Sürer?

Doğumun gerçekleşmesiyle birlikte annenin ve bebeğin hayatında radikal değişiklikler olur. Lohusalık günlerinden itibaren bebek yeni hayatına adapte olmaya çalışırken aynı durum anne için de geçerlidir. Anne için yeni bir hayat başlamıştır ve bu yeni hayat, pek çok yeni sorumluluk anlamına gelir. Yeni sorumlulukların yanı sıra annenin lohusalık döneminde sağlığına dikkat etmesi de büyük önem taşır. Çünkü hem doğum, hem de doğum sonrasında anne, akciğerine pıhtı gitmesinden ciddi enfeksiyonlara karşı birçok riske karşı açık olur. Üstelik doğum sonrasında sütün tam olarak boşaltılamamasına bağlı sorunlar ya da emzirme hatalarına bağlı, meme ucunda yaralar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte annenin enerjisinin bebek için de yeterli olması gerektiği gerçeği nedeniyle lohusalık döneminin üstesinden gelmek her zaman çok kolay olmayabilir. “Lohusalık nedir?” diye sorulduğunda aslında bu süre şu anlama gelir: Annenin vücudunun toparlanması, plasentanın çıktığı rahim içindeki yerin iyileşmesi, kanamanın giderek azalarak bitmesi ve annenin hamilelik öncesi haline daha çok yaklaşması. Bu nedenle gerek anne, gerekse bebeğin sağlığı için lohusalık döneminde dikkatli olmak gerekir. Peki lohusalık ne zaman biter? Lohusalık doğumdan sonraki 6 haftayı kapsayan dönemdir. Bu 6 haftalık lohusalık döneminde dikkat edilmesi gerekenler…


Lohusalıkta Dinlenmeyi İhmal Etmeyin

Günlük işler ve bebeğin bakımı sırasında kendinize dinlenme fırsatları yaratmaya çalışın. Bu dönemde aile büyükleri ya da yakınlarınızdan yardım isteyin. Bebeğiniz uyuduğunda siz de uyumaya çalışın.

Kalorisi Yüksek Değil, Sağlıklı Besinler Tüketin

Beslenmenin hem siz hem bebek için büyük önem taşıdığını unutmayın. Kalorisi yüksek besinler yerine sağlıklı ürünleri tercih edin. Yeterli protein aldığınızdan de emin olun. Ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıkları tüketin. Gebelikten kalan fazla kilolardan kurtulmak için acele etmeyin ve bu nedenle eksik beslenmeyin.

Lohusalık Döneminde Spor Yapın

Hareket etmenin kilo kontrolünden depresyondan korunmaya kadar birçok faydası bulunur. Ancak ağır kaldırmak, uzun süre ayakta durmak gibi zarar verecek hareketlerden ziyade, bebekle yürüyüşe çıkmak gibi hem bedeninize hem de ruhunuza iyi gelecek egzersizleri tercih edebilirsiniz.

Şerbetle Sütünüzü Artırmaya Çalışmayın

Lohusalık döneminde çevrenin baskısıyla şerbetli kalorisi yüksek ürünlerle sütün artırılmaya çalışılması hala yapılan en yanlış uygulamalardan birini oluşturur. Doğumun hemen sonrasında hem annenin deneyimsizliği hem de bebeğin tam olarak emme işlemini gerçekleştirememesi nedeniyle daha az süt gelebilir. Ancak zaman içinde üretim artar. Aslında sütün artırılması suyla ve yeterli protein alımıyla ilgili, özellikle çok kalorili beslenmenin faydası bulunmaz. Bu nedenle süt üretimi için aşırı miktarda kalori almak gerekmez. Günlük olarak önceki dönemlerdeki beslenme düzenine göre kalorilik bir artış hem sizin hem de bebeğin sağlıklı kalmasında yeterli olur. Ayrıca bol miktarda sıvı tüketilmeli.

Sıcak Banyo Enfeksiyonlardan Korur

Normal doğum sonrası perine bölgesinin bakımı, oturma banyoları, hemoroid (basur) ve kabızlık gibi sık görülen problemlerin tedavisinin sağlanması ve ağrı kesici ihtiyacının ihmal edilmemesi de önem taşır. Bu nedenle antiseptikli oturma banyolarıyla enfeksiyonlardan korunabileceğiniz gibi rahatlama da sağlayabilirsiniz.

Emzirmeyi Öğrenin

Emzirmenin hem bebek hem de anne için vazgeçilmez olduğunu unutmayın. Ancak doğru emzirme için mutlaka gerekli eğitimi alın. Bu sayede meme başı yaraları ya da yanlış oturmaya bağlı postür bozukluklarının da önüne geçebilirsiniz.

Süt Ateşine Dikkat

Süt kanallarında genişleme ve ilk haftalarda fazla miktarda süt üretimine bağlı bazen annede süt ateşi görülebilir. Bu durumda gerekirse süt pompası ile göğüsler boşaltılarak rahatlamaya çalışın.

Sütü Memede Bırakmayın

Bebeğin sık emzirilmesine karşın bu dönem içinde hem süt miktarının fazla olması, hem de bebeğin tamamını boşaltamaması nedeniyle memede sertlikler olabilir. Bu duruma karşı önlem alınmazsa enfeksiyon gelişme riski bulunduğu için sütü elle veya pompa yardımı ile boşaltarak depolayabilir, emzirme ya da göğüsleri boşaltma öncesinde ılık duş alabilirsiniz.

Bu Süre Önemli!

Doğum sonrası hafta kadar kanama devam edebilir ve bu süre boyunca vajinal ilaçların kullanımı ve cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Ancak kanamanın aşırı olması ya da kokulu bir akıntı enfeksiyona işaret edebileceği için bu durumda mutlaka hekime bilgi vermek gerekir.

Lohusalık Üzüntüsü Depresyona Dönüşmesin

Aşırı yorgunluk ve tükenmeye bağlı ya da yaşanan hormonal değişime paralel olarak doğum sonrası depresyon (baby blues) yaşanabilir. İstatistiklere göre bu dönemde annelerin yüzde ’inde lohusalık üzüntüsü denilen durum, yüzde ’ünde ise lohusalık depresyonu görülür. Bu durumda anneler kendilerini çaresiz hissedebilir. Sorunun daha da ilerlemesinin ve depresyonun önüne geçmek için sosyal destek çok önem taşır. Özellikle bebeğin bakımı sırasında size destek olabilecek birilerinden yardım alın ve sorununuzu mutlaka uzman bir hekimle birlikte çözmeye çalışın.

Risk Grubundaysanız&#x;

Yeni doğum yapmış tüm annelerin lohusalık dönemine özen göstermesi gerekirken, özellikle hamileliğinde fazla kilo almış olanların emboli riski arttığı ve doğum sonrası bakımı güçleştiği için daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca kiloya bağlı varisler gelişerek dolaşım problemleri yaşanabilir. Bir diğer özel grubu ise diyabetli kişiler oluşturur. Hamilelikte ortaya çıkan diyabet ya da önceden beri diyabetli olan kişilerin özel bakıma ihtiyacı olur. Sezaryen sonrasını da bazı kadınlar çok rahat atlatırken bazen de iki üç hafta boyunca ağrı yaşanabilir. Bu durumda da yardıma ihtiyacı olabilir.

Sık Emzirince Rahim Toparlanır

Previa ve dekolman gibi sorunlar nedeniyle erken doğum yapmış ya da zamanında ama zorlu, problemli doğum geçirmiş kişilerin kanama riski daha fazla olabilir. Çok iri ya da ikiz bebekler doğduktan sonra rahim hemen kendini toparlayamayabilir. Böyle riskli durumlarda kadınlar özel olarak takip edilir. Bunun için kadınlara sık emzirmeleri önerilir. Bu sayede rahim çok daha hızlı toparlanır. Kanamalar devam ettiği sürece de takiplerin devam etmesi gerekir. Bu sırada gerekli görülürse ekstra takviye gereken vitamin ya de mineraller yerine konur. Ayrıca özellikle kilolu anneler için de özel bir beslenme planı oluşturulur.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

LOHUSALIK DÖNEMİNDE BESLENME

Doğumdan sonraki ilk dönem diye adlandırılan lohusalık döneminde bütün dikkatler genelde yeni doğan bebeklere çevrilmiş olur. Hâlbuki annenin kendini toplaması için gerekli olan süreci anlatan bir kelimedir lohusalık. Doğumdan sonraki ilk 6 haftayı kapsayan bu dönemde yeni anne kendi için nasıl bir beslenme stratejisi izlemelidir, bu dönemi rahat atlatmak için, kolay toparlanmak için.

Lohusalık döneminde annenin en sık karşılaştığı problemlerden biri kabızlıktır. Kabızlık için öncelikle bol su tüketilmedir, suyun emilimi kalın bağırsakta yapıldığı için, su bağırsak hareketliliğini artırır. Anne emzirme yoluyla da sıvı kaybettiği için bu dönemdeki sıvı ihtiyacı oldukça yüksektir. Yeterli sıvı alınıp alınmadığının en iyi kontrolü idrar çıkışlarını ve rengini takip etmektir. Anne günde kere idrara çıkıyorsa ve idrar rengi açık-soluk sarı renkteyse, yeterli sıvı tüketimi vardır. Posalı gıdaların tüketilmesi, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesini sağlar. Yüksek posa içeriğinden dolayı sebze, meyve ve tam tane ekmeklerinin tüketilmesi posa ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacaktır. Kuru meyvelerin ( özellikle de kuru kayısı, kuru erik ve incir ) aç karnına ve suyla tüketilmesi bağırsak faaliyetlerini artıracaktır.

Doğum öncesi anneye yapılan lavman( bağırsak boşaltma işlemi )bağırsak florasını bozan bir işlemdir. Lohusalık döneminde bağırsak florasının düzenlenmesi hem kabızlık problemi hem de annenin bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından önemlidir. Pre ve probiyotik içeren besinlerin tüketimi, bağırsak florasının toparlanmasına yardımcı olacaktır. Yoğurt, kefir doğal olarak bunları içerir, bunun dışında pre-probiyotik katkılı yoğurtlar, müsliler de kullanılabilir.

Lohusalık döneminde pek çok annenin sıkıntısı da gazdır. Pre-probiyotik kullanımı ve bağırsakların düzenli çalışması gaz şikâyetlerini azaltacaktır. Bunun dışında kuru baklagiller, karnabahar, kereviz, barbunya gibi gaz yapan besinlerden kaçınmak gerekir. Çok sıcak ve soğuk besinlerin tüketilmesi de gaz şikâyetini artırır. Buzdolabından çıkardıktan sonra besinlerin oda sıcaklığında bekletildikten sonra tüketilmesi, çok sıcak besinlerin yine oda sıcaklığında biraz bekletildikten sonra tüketilmesi gerekir. İyi çiğnenmeden sindirim sistemine giden besinlerde gazı artırır, o yüzden besinler mutlaka iyi çiğnenmelidir.

İster normal doğum olsun ister sezaryen, annenin yaralarının hızlı ve iyi düzelmesi için C vitaminin, Magnezyum, çinko ve protein kaynaklarının iyi alınması gerekir. C vitaminin en iyi kaynakları sezonunun da olmak kaydıyla çiğ sebze ve meyvelerdir. Kışsa narenciye (portakal, mandalina, greyfurt, kivi) yazsa çilek, kiraz, üzüm, kayısı gibi meyveler ve mutlaka yeşil yapraklı sebzelere sofralarımızda yer vermek gerekir. Magnezyum yara iyileşmesini hızlandıran bir mineraldir. Magnezyumun en iyi kaynakları yağlı tohumlardır ( özellikle de badem ), yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, semizotu, pazı ) ve kurubaklagillerdir. Annenin protein ihtiyacının artığı bu dönemde iyi ve kaliteli protein kaynaklarını alması yara iyileşmesi için elzemdir. Yumurta ( çok uzun süre kaynatılmamak kaydıyla ), et, tavuk, balık, yağlı tohumlar, süt, yoğurt kaliteli protein kaynağıdır. Anne süt salgısıyla beraber artan protein alımını bu besinlerden yeterli miktarda tüketerek almalıdır.

Doğum sırasında kaybedilen kanla beraber annede demir mineraline olan ihtiyaç artmaktadır. Artmıs demir ihtiyacını karşılamak için, doktorunuzun önerdiği multivitamin veya demir desteğini mutlaka düzenli bir şekilde kullanıfunduszeue.infoitamin veya demir desteğini kullanırken bunları süt, yoğurt gibi ürünlerle beraber kullanmamaya özen göfunduszeue.infoum demiri bağladığı için ,demirin emilimini azaltmaktadıfunduszeue.info bitkisel ve hayvansal kaynaklarda bulunur, hayvansal kaynaklı demirin insan vücudu tarafından emilimi daha yüksektir, hayvansal demir kaynakları , bitkisel demir kaynaklarıyla beraber kullanıldığında , demirin emilimi daha da artmaktadıfunduszeue.infosal demir kaynaklarının en önemlileri, yumurta,et,tavuk ve balıktıfunduszeue.infoel demirse yeşil yapraklı sebzelerde funduszeue.info kahvaltısında yumurta tüketiyorsanız yanında maydanoz, tere, roka gibi yeşil yapraklı bir sebze bulundurmaya özen gösterin.Öğlen veya akşam yemeklerinde et –tavuk-balık tüketeceksiniz yoğurt yerine salata veya sebze-salata tüketmek demirin daha fazla emilmesini sağlayacaktır.

Lohusalık döneminde annenin temel olarak toparlanmasına katkıda olacak besinlerin yanı sıra annenin dengeli ve yeterli beslenmesi, her besin grubundan hem süt salınımı hem de kendi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde besin çeşitliliğine gitmesi en önemlisidir. Her yaşta ve her durumda en önemlisi yeterli ve dengeli beslenmektir.

İlk 40 gün bedeninizde neler oluyor?

Yaz&#;: Ay&#;egül Uyan&#;k Örnekal

Bir kad&#;n için anne olma yolunda geçen dokuz ayl&#;k serüven, bebe&#;ini kuca&#;&#;na almas&#;yla sona ermiyor, hatta belki de daha yeni ba&#;l&#;yor. Yeni do&#;um yapan kad&#;nlar&#; bebe&#;in 40’&#; ç&#;kana kadar bekleyenleri, Memorial Ankara Hastanesi Kad&#;n Hastal&#;klar&#; ve Do&#;um Bölümü’den Op. Dr. Nesrin Fener anlatt&#;.

Rahim

Do&#;umdan alt&#; hafta sonra vücut eski halini al&#;yor. Rahim kas&#;larak küçülmeye ba&#;l&#;yor. Özellikle emzirme döneminde daha belirgin kas&#;lmalar oluyor ve bazen a&#;r&#; hissediliyor.

Kanama

Do&#;um sonras&#;, plasentan&#;n ayr&#;lmas&#;yla vajinal kanama ba&#;l&#;yor ancak dakikalar içinde rahim kas&#;larak kanamay&#; kontrol alt&#;na al&#;p, azalt&#;yor. P&#;ht&#;la&#;ma mekanizmas&#;n&#;n da etkisiyle do&#;um sonras&#; kanaman&#;n adet gibi oldu&#;unu ve sonras&#;nda rengi aç&#;larak 40 güne kadar devam etti&#;ine dikkat çeken Op. Dr. Fener, “Hastaneden ç&#;kt&#;ktan sonra parçal&#;, p&#;ht&#;l&#;, yo&#;un, halsiz b&#;rakacak kadar yo&#;un kanamalarda doktora haber verilmesi gerekiyor. Bu dönemde hijyene önem verilmesi, kötü kokulu ak&#;nt&#;, &#;iddetli kar&#;n a&#;r&#;s&#; ve ate&#; varl&#;&#;&#;nda bir sa&#;l&#;k kurumuna ba&#;vurulmal&#;” diyor.

Adet döngüsü

Do&#;um sonras&#; adet kanamalar&#;n&#;n ne zaman ba&#;layaca&#;&#;, hormonal de&#;i&#;iklikler ve yumurtlaman&#;n geri dönmesine ba&#;l&#; oluyor. Yumurtlamayla birlikte düzenli adet görülebiliyor. E&#;er anne, bebe&#;ini emzirmiyorsa ilk ayda bile adet kanamas&#; ba&#;layabiliyor. Emziren annelerde adet kanamalar&#;n&#;n ba&#;lamas&#; ise emzirmeyenlere göre daha geç oluyor. Bu durumun, süt hormonu denilen ‘prolaktin’e ba&#;l&#; oldu&#;unu belirten Op. Dr. Fener, &#;u bilgileri veriyor: “De&#;eri yüksek oldu&#;unda, prolaktin hormonu yumurtlamay&#; bask&#;lay&#;p, adeti geciktiriyor. Adet, bazen 18’inci ayda ba&#;layabiliyor. Ancak bu dönemde yine de gebelik riski bulunabildi&#;inden dikkatli olmak ve korunmak önemli. Emzirme sona ermesine ra&#;men halen adet görmeme durumu varsa doktora ba&#;vurulmal&#;.”

Kesi-diki&#;

Normal do&#;um yapan kad&#;nlarda, ‘epizyotomi’ denilen kesi ve diki&#;ler olabiliyor. Dolay&#;s&#;yla bu dönemde tuvalet temizli&#;ine önem verilmesi ve doktorun verdi&#;i ilaçl&#; sular&#;n kullan&#;lmas&#; gerekiyor. Diki&#;lerin ortalama günde iyile&#;ip, genellikle kendili&#;inden eridi&#;ini ve almaya gerek olmad&#;&#;&#;n&#; söyleyen Op. Dr. Fener, çok fazla ayakta kalmak, dinlenmemek ve kab&#;z olman&#;n ise diki&#;lere zarar verebilece&#;ine dikkat çekiyor.

Meme bak&#;m&#;

Hamilelik döneminde memelerde yap&#;sal de&#;i&#;iklikler oluyor ve bu durum, gebelik boyunca devam ediyor. Memelerde süt kanallar&#; geli&#;ip, geni&#;leyerek salg&#; yapmaya haz&#;r hale geliyor. Op. Dr. Fener, bebe&#;in her iki memeden s&#;rayla emzirilmesi gerekti&#;ini söyleyerek, “Memelerde çok fazla süt birikimine izin verilmemesi gerekiyor. Aksi halde mastit ve süt ate&#;i ortaya ç&#;kabiliyor. Emzirme sonras&#; meme ba&#;&#; bak&#;m&#;n&#;n iyi yap&#;lmas&#;, anne sütünün meme ba&#;&#;na sürülmesi veya y&#;kan&#;p, temizlemeye gerek duyulmayan kremler kullan&#;lmas&#; önem ta&#;&#;yor. Bu &#;ekilde meme ba&#;&#;n&#;n temizlik ve bak&#;m&#; yap&#;larak, bölgenin kuru kalmas&#;na izin verilmiyor. Özel emzirme sutyenleri ve meme ba&#;&#; pedleri kullanmak gerekebiliyor. Memelerin iyi bo&#;alt&#;lmamas&#; halinde ise süt kanallar&#;nda t&#;kan&#;kl&#;k meydana geliyor. Meme ucundaki çatlaklardan mikroorganizmalar içeri girerek enfeksiyona yol açabiliyor” diyor.

Kab&#;zl&#;k

Yüksek progesteron hormonu seviyesi, genellikle hamilelik döneminde kronik kab&#;zl&#;&#;a yol aç&#;yor. Sezaryen do&#;umda ba&#;&#;rsak tembelli&#;i, do&#;um sonras&#;nda verilen a&#;r&#; kesiciler, demir ilaçlar&#; ve vitaminler de kab&#;zl&#;&#;&#;n di&#;er nedenleri aras&#;nda say&#;l&#;yor. Normal do&#;um sonras&#; ise epizyotomi kesisinden kaynaklanan a&#;r&#; duyma endi&#;esi nedeniyle tuvalete gitmeyi sürekli ertelemek de yine kab&#;zl&#;&#;a yol açabiliyor. Do&#;um sonras&#; kab&#;zl&#;&#;&#; önlemek için liften zengin baklagiller, taze meyve-sebze, kuru meyve ile bol s&#;v&#; tüketilmesi gerekiyor. Hareketsiz kalmamak da kab&#;zl&#;k sorununu gidermeye yard&#;mc&#; olabiliyor.

Banyo

Normal do&#;umda ayn&#; gün, sezaryende ise do&#;umdan iki-üç gün sonra banyo yap&#;labiliyor. Banyonun, ayakta du&#; &#;eklinde yap&#;lmas&#; gerekiyor. Diki&#;lerin üzerine lif ve benzeri maddelere sürerek temizlik yap&#;lmamas&#;, banyodan sonra bölgenin temiz ve kuru tutulmas&#; ise büyük önem ta&#;&#;yor.

Saç dökülmesi

Do&#;um sonras&#; bir süre saç dökülmesi ile renginde matla&#;ma görülebiliyor.

Ödem

Vücut, gebelikte olu&#;an ödemi do&#;um sonras&#; hemen atamayabiliyor. El ve ayaklardaki &#;i&#;likler gün devam edebiliyor.

Cinsel ya&#;am

Do&#;um sonras&#; annedeki bedensel ve ruhsal de&#;i&#;iklikler en az 40 günde normale dönüyor. Diki&#;lerin iyile&#;mesi, a&#;r&#; olmamas&#; ve enfeksiyondan korunmak için bu dönemde cinsel ili&#;ki önerilmedi&#;ini vurgulayan Op. Dr. Fener, do&#;um sonras&#; östrojen ve progesteron hormonlar&#;n&#;n bask&#;lanmas&#; nedeniyle cinsel isteksizlik ile vajinal kuruluk oldu&#;unu da sözlerine ekliyor: “&#;lk allt&#; haftan&#;n ard&#;ndan a&#;r&#; endi&#;esinde azalma meydana gelen kad&#;n, kendini cinsel ili&#;kiye haz&#;r hissedebiliyor. Bu dönemde cinsel ili&#;kiyi kolayla&#;t&#;rmak için doktor taraf&#;ndan önerilen krem ve jeller kullan&#;labiliyor.”

&#;LG&#;L&#; &#;ÇER&#;KLER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası