kariyer hedeflerinden bahseder misin / Mülakata Giderken | KHAS Kariyer Ofisi

Kariyer Hedeflerinden Bahseder Misin

kariyer hedeflerinden bahseder misin

Küçüklüğümüzde büyüyünce ne olacaksın sorusuna benzer bir şekilde yetişkin dönemimizde mülakatta en sık sorulardan birisi olan Kariyer Hedefleriniz Nelerdir Sorusu Nasıl Cevaplanır?

Kariyer Hedefleriniz Nelerdir?

Öncelikle kariyer hedefi tanımlamasını yapmak gerekmektedir. Kariyer hedefleri kısa ve uzun vadede başarmak istediğiniz ve elde etmek istediğiniz durumlardır. Terfi veya sertifika almak gibi kısa vadeli olabilir veya kendi başarılı işinizi yürütmek, hayalinizdeki şirkette yönetici olmak gibi uzun vadeli olabilirler.

Öncelikle iş görüşmesinde hazır olmaktan ziyade, sırf size faydalı olduğu için bir kariyer hedefiniz olmalı.

Bir kariyer hedefine sahip olmak, odaklanmanızı sağlayacak ve her günün aynı göründüğü ve en başta ne için çalıştığınızı unuttuğunuz bir döngüye takılıp kalmanıza engel olacaktır. Size hedeflenecek bir şey, izlenecek adımlar, yapılacak ilerleme sağlar.

Şimdi, görüşmeciye ve soruyu neden sorduklarına dönelim. Cevabınız onlara iki şey hakkında bilgi verir:

Onlar için ne kadar çalışmayı planlıyorsun?

Seni çalışmaya motive eden şey ne?

Tüm görüşmeciler neden onlar için ne kadar süre ve ne için çalışmak istediğinizi merak ediyor, size doğrudan bunu soracaklar. Bu soru aslında kendini &#;5 yıl sonra nerede görüyorsun?&#; ve &#;Neden bizimle çalışmak istiyorsun?&#; sorusunun bir karışımı.

Kariyer hedefiniz, onlara uzun vadeli veya kısa vadeli ne tür bir çalışan olacağınız konusunda bir fikir verecektir. Bu pozisyon bir süre kalacağınız bir pozisyon mu, yoksa daha iyi bir fırsat gelene kadar bu geçici bir pozisyon mu?

&#;de bir çalışanı işe almak ve eğitmek en az dolar arasında değişiyor. İşverenlerin, kendileri için en fazla iki ay çalışacak birine yatırım yapmakla ilgilenmemesi gayet doğal.

Bir kariyer hedefine sahip olmak, aynı zamanda, iş ilanı tesadüfen yolunuza çıktı diye bir pozisyona başvurmadığınız ve işsiz olduğunuz için hemen hemen her şeye başvurduğunuz anlamına gelir.

Ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz varsa, bu, bu görüşmenin tesadüfi olmadığı ve bu iş pozisyonunun gerçekten beklentilerinizle uyumlu olduğu anlamına gelir. Bu, muhtemelen işinize daha fazla bağlı olacağınız, daha çok çalışacağınız ve harika bir tutuma sahip olacağınız anlamına gelir.

Kariyer hedefleri sorusunun alternatifi “5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusudur. Her iki durumda da görüşmeciler aynı noktaya varmaya çalışıyorlar: geleceğiniz.

Kariyer Hedefleriniz Nelerdir Sorusuna Alternatif 4 Cevap

Uzun vadeli ve kısa vadeli olmak üzere iki ana türün yanı sıra, kariyer hedefleri de odaklarına göre kategorilere ayrılabilir.

En yaygın kullanılan 4 cevap:

Mesleki ilerlemeye odaklanan hedefler
Bu hedefler tamamen iş performansınızı iyileştirmek ve daha verimli olmakla ilgilidir; Yaptığınız işte daha iyi ve daha hızlı olmak, bu nedenle merdivenle daha yükseğe çıkmaktır.

Kısa vadeli örnek: Aylık satışlarını %x artıran bir satış temsilcisi

Uzun vadeli örnek: En iyi bir hukuk firmasında kıdemli bir ortak olmak

Liderlik gelişimine odaklanan hedefler

Liderlik söz konusu olduğunda, kariyer gelişimi için çok fazla hedefiniz olabilir. Bu hedefler, yönetim becerilerinizi geliştirmek ve daha fazla sorumluluk gerektiren pozisyonları hedeflemekle ilgilidir.

Kısa vadeli örnek: Bu restoranda yönetici pozisyonuna kadar ilerlemek ve bir ekip lideri olmak

Uzun vadeli örnek: X şirketinde yönetici olarak çalışmak.

Eğitimde ilerlemeye odaklanan hedefler

İster yeni mezun olun, ister tam bir profesyonel olun, her zaman öğrenecek daha çok şey vardır. Bu hedefler, alanınızdaki yeni gelişmelerden sizi haberdar etmek veya sadece yeni ve farklı bir şeyler öğrenmekle ilgilidir.

Kısa vadeli örnek: Yeni bir programlama dili öğrenmek.

Uzun vadeli örnek: Tıp fakültesini bitirmek, bir cerrahi uzmanlık programını tamamlamak ve genel cerrahi anabilim dalında uzman bir doktor olmak

Kişisel gelişim odaklı hedefler

Bu hedefler, kişisel gelişime ve ağ oluşturma veya ekip çalışması gibi becerilere vurgu yapar. Bunları başarmak, profesyonel yaşamınız üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir, ancak aynı zamanda, sadece çalışmak, çalışmaktan daha fazlası olduğunuzu da gösterirler.

Kısa vadeli örnek: Şirketinizde daha proaktif olmak.

Uzun vadeli örnek: Ağ oluşturma becerilerinizi geliştirmek.

Doğru Örnek

Amacım her zaman Yeminli Mali Müşavir olmak olmuştur. Geçmekte çok kararlı olduğum Yeminli Mali Müşavir Sınavına girmek için gerekli eğitim ve deneyim şartlarını bir yıl içinde nihayet yerine getirmiş olacağım.

Yanlış Örnek

Ben amatör bir fotoğrafçıyım ama hedefim bir gün kendi sergimi yapmak. Ne zaman iş dışında olsam, portföyümü genişletebilmek için kendimi mümkün olduğunca çok zaman ayırmaya çalışıyorum. Bence bir muhasebecinin fotoğrafçılık gibi başka bir şeyle uğraşması harika, değil mi?

Doğru Örnek

Önümüzdeki yıllarda yeni yetenekli yazarlar keşfetmeyi hedefliyorum. Çok satan bir kitap sunmak, yayıncılık endüstrisinde bir editör olarak adımı belirlememe ve yavaş yavaş güçlü bir yazar müşterisi oluşturmama yardımcı olacaktır.

Yanlış Örnek

Amacım bazı önemli yazarların editörü olmak. Birkaç yıl içinde kendimi Harry Potter gibi çok satan bir seri teslim ederken görebiliyorum.

Doğru Örnek

SAP öğrenmek için bir kursa kaydolmak için bu yıl uygun zamanı bulmaya çalışıyorum. Bir finansal analist olarak daha doğru raporlar sunmama ve şirketin maliyetleri daha iyi planlamasına ve izlemesine yardımcı olur.

Yanlış Örnek

Raporlarımın ve analizlerimin kalitesini artırmayı hedefliyorum. Bunu tam olarak nasıl yapabileceğim konusunda biraz daha araştırma yapmam gerekiyor ama şimdilik hedefim bu.

Örneklerden de görülebileceği üzere kariyer planlarınızı belirlerken net hedefler koymalı, gelişiminize katkı sağlayacak sınav ve eğitimlerden bahsetmeli, Harry Potter kitabı örneğindeki gibi fazla da uçmamalısınız. Başvurduğunuz şirketle ilgili kariyer hedefi belirlerken şirketi tanımanız, projelerini bilmeniz mülakat yapan kişide olumlu etki yaratacaktır.

“Neden Burada Çalışmak İstiyorsun?” Sorusuna Verilebilecek En İyi 10 Cevap

Kaynak

Kariyer hedefi temelde çalışma hayatınızda neler yapmak istediğiniz ve ileride kendinizi nerede gördüğünüzdür. İş başvurusunda bulunurken kariyer hedefinizi başvuracağınız şirkete göre düzenleyerek iş verenlerin dikkatini çekebilirsiniz. Nihayetinde bir iş veren işe alacağı kişinin potansiyelini ve şirkete ileride neler katabileceğini öğrenmek isteyecektir.

Kariyer hedefi CV’de nereye yazılır

CV’nizde hedeflerinizden bahsedebileceğiniz en ideal yer CV özetidir; yani kişisel bilgilerin ve cv başlığının hemen altında yer alan bölüm. İş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerileriniz sizin alt yapınız ile ilgilidir ve buralarda gelecekle ilgili herhangi bir şeye değinmeniz anlamsız olacaktır. Cv özeti ise kim olduğunuz, şirkete ne tür bir katkıda bulunabileceğiniz ve geleceğe yönelik hedeflerinizden bahsedebileceğiniz bölümdür.

Ayrıca ön yazınızda da bunlara değinebilirsiniz fakat iş verenlerin genellikle önce CV’nizi incelediğini ve CV’niz ilgilerini çekerse bunun üzerine ön yazınızı okuduğunu hatırlatalım. Hedeflerinizden sadece ön yazınızda bahsettiyseniz bu bilgiler işe alım uzmanına veya iş verene hiç ulaşmamış bile olabilir.

Kariyer hedefi nasıl yazılır

Öz geçmişte kariyer hedefi, profesyonel ilgi alanınızı yansıtmalı ve her zaman için karşı taraf odaklı olmalıdır. Kariyer hedefinizi başvuracağınız şirkete uygun olarak yazmalısınız ve hedefleriniz bu şirkette uzun yıllar çalıştığınızda neler yapabileceğinizi içermelidir. Yani arzuladığınız profesyonel gelişimi şirketin misyonu ile bağdaştırabilmelisiniz. Bunun için de şirketin profilini dikkatli bir şekilde incelemeniz gerekir. Yayımlanan iş ilanı, web sitesi, sosyal medya paylaşımları, çalışan profilleri şirket hakkında size oldukça fazla bilgi verebilir. Bu bilgileri bir yere not ettikten sonra aşağıdaki adımları takip ederek kariyer hedefinizi oluşturabilirsiniz.

Öz değerlendirme: İyi bir hedef belirlemenin temeli nerede durduğunuzu bilmekten geçer. Geleceğe yönelik bir strateji geliştirebilmek için teknik ve teknik olmayan becerilerinizi, güçlü ve zayıf yanlarınızı en iyi şekilde tahlil etmiş olmanız gerekir. Yani öz değerlendirmede bulunmak atacağınız ilk adımdır.

Sektöre göre değerlendirme: İlk adımın öz değerlendirme olduğundan bahsettik. Bunu yaparken dikkate almanız gereken ikinci nokta çalıştığınız sektörün sahip olmanızı gerektirdiği beceriler ve kişisel özelliklerdir. Tasarımcıysanız yaratıcı olmanız editörseniz detaycı biri olmanız pozitif bir özelliğiniz olarak değerlendirilir. Öne çıkan pozitif özelliklerinizi çalıştığınız iş koluna yönelik olarak filtreleyin.

Zaman kriteri: Hedeflerinizi belirlerken zaman kriterine dikkat edin. Çalışma hayatınızın ilerleyen dönemlerini bir yıllık, üç yıllık, beş yıllık ve on yıllık şeklinde kategorize edebilirsiniz. Veya hedeflerinizi “kısa vadeli” ve “uzun vadeli” olarak ayırabilirsiniz. Zaman kriterini göz önünde bulundurabiliyor olmanız kendinizi ve sektörü ne kadar iyi tanıdığınızın da göstergesidir.

Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleme: Geleceğe yönelik hedeflerde gerçekçi olabilmek için öz değerlendirmenizi iyi bir şekilde yapmış ve sektörünüzü iyi tanıyor olmanızı gerektirir. Beceri ve yeteneklerinize uygun hedefler belirlememek öz geçmişiniz açısından bir eksi olmasının yanı sıra sizi ileride hayal kırıklığına uğratabilir.

Peki nasıl gerçekçi hedefler belirleyebilirsiniz? Aşağıdaki soruları cevaplayarak:

  • Üzerinde çalışmak istediğim görevler neler?
  • Çalışırken hangi araçları ve yöntemleri kullanacağım?
  • Yapacağım işle neyi başarmayı/hangi sonucu elde etmeyi hedefliyorum?
  • Elde ettiğim sonuçtan kim nasıl faydalanacak?

Yaptıklarınız yapacaklarınızın göstergesidir. Geçmişte koyduğunuz hedeflere ulaşmış olmanız gelecekteki hedeflere ulaşabilecek olmanızın bir göstergesidir. Cv özetinizde veya ön yazıda kariyer hedefinizden bahsederken önceki cümlelerde başarılarınıza yer verin ve mümkünse bu başarıları ölçülebilir verilerle destekleyin. Bu koyduğunuz hedeflere ulaşacağınız konusunda önemli bir kıstas olacaktır.

Kariyer hedefi örneklerinde öne çıkan unsurlar

Kariyer hedefleri genellikle dört temel öğe üzerine kuruludur:

  • Performans
  • Eğitim
  • Kişisel gelişim

Performansa yönelik hedefler çalıştığınız sektörün gerekliliklerine göre değişir. Şirketin müşteri portföyünü genişletmekten sosyal medya hesaplarında belli bir takipçi sayısına ulaşmaya, yönetici olmaktan tasarlayacağınız ürün konseptine kadar çok sayıda farklı performans hedefinden bahsedilebilir. Mesleğinizde iyi bir performans sergilemenin ne anlama geldiğini belirleyin. İşinde başarı olan kişileri inceleyebilir ve onları başardıklarından ilham alabilirsiniz.

Eğitime yönelik hedefleriniz yüksek lisans yapma veya sertifika alma şeklinde olabilir. Özellikle büyük şirketler çalışanlarının bu tür hedeflerini destekler. Sonuçta daha donanımlı bir çalışan şirkete daha iyi bir katkı sağlayabilir.

Kişisel gelişim hedefleri edinmek istediğiniz yeni becerilerle ilgilidir. Örneğin, bilgisayar programcısıysanız yeni bir kodlama dili öğrenmek bu tür hedeflere örnek verilebilir. Tasarımcıysanız yeni bir program öğrenmeniz, satış elemanıysanız iletişim becerilerinizi geliştirmeniz, içerik yazarıysanız SEO konusunda bilgilenmeniz kişisel gelişim hedeflerinizden olabilir.

Kariyer hedefinizi yazarken bunlara dikkat edin

Kariyer hedefinin aslında ilk bakışta basit bir iki cümleden oluştuğu söylenebilir. Fakat bu basit cümleler işe alım uzmanına veya iş verene sizinle ilgili çok şey anlatır. Bir iş veren doğru şekilde yazılmış bir kariyer hedefinden sizinle ilgili aşağıdaki bilgileri edinebilir:

  • Çalıştığınız/çalışmak istediğiniz sektörde ilginizi neyin çektiği
  • Sizi motive eden faktörler
  • İş başvurusunda bulunduğunuz şirkette neden çalışmak istediğiniz
  • Şirkete neler katabileceğiniz
  • Şirketin size neler katabileceğinin farkında olduğunuz
  • Sektöre yönelik olarak çözüm sunabileceğiniz noktalar

Bu bilgileri hafife almayın çünkü iş mülakatına çağrılmanızda kilit rol oynayabilirler. Yüzlerce başvuru arasından sizi farklı kılan noktalar, öz geçmişinizde dikkat edeceğiniz bu tarz nüanslardır. Kariyer hedefinizi hazırlama aşamasındaysanız veya zaten yazdıysanız aşağıdaki noktalara göre bir kez daha gözden geçirmenizi öneriyoruz. Kariyer hedefinizi yazarken dikkat edeceğiniz unsurlar özetle şu şekildedir:

  • Karmaşık veya uzun cümleler kurmayın.
  • İmla hatası yapmayın. Mümkünse yazdığınız yazıyı başka birine de kontrol ettirin.
  • Klişeleşmiş veya standart cümleler kurmaktan kaçının.
  • Şirketi fazla övücü ifadeler kullanmaktan kaçının.
  • Kariyer hedefiniz ile kişisel hedeflerinizi birbirine karıştırmayın.
  • Gerçekçi olmayan hedeflerden uzak durun.
  • Başvuracağınız işle ilgili olmayan hedefleri es geçin.
  • Spesifik, ölçülebilir ve başarılabilir hedefler belirleyin.

Özetle

Kariyerinize yönelik arzularınız ve istekleriniz çalışma hayatınızla ilgili beklentilerinizi yansıtır. Kariyer hedefinizi belirleyen de bu arzu ve isteklerdir. Arzularınıza ve isteklerinize hayal dünyanızda sınır tanımayabilirsiniz fakat konu bunlardan öz geçmişte bahsetmek olduğunda belirli bir yolu ve yöntemi takip etmeniz gerekir. Bu yöntemi bulmak aslında hiç de zor değildir. Kendinize şu soruyu sormanız yeterli: Öz geçmişimde niçin kariyer hedefimden bahsetmek istiyorum?

Cevabınız muhtemel şu olacaktır: Çünkü açık pozisyon için doğru kişi olduğumu potansiyel iş verenime göstermeliyim. İşte bu kritik nokta takip etmeniz gereken yolu belirliyor. Başvuracağınız şirket için doğru kişi olmak doğru becerilere ve doğru hedeflere sahip olmaktan geçiyor. Kariyer hedeflerinizi belirleyin ve başvuracağınız pozisyona göre gerekli düzenlemeleri yapın. Cv özetinizde veya ön yazınızda kariyer hedefinizden bahsetmek, potansiyel iş vereninizi etkilemek için yakaladığınız harika bir fırsattır.

Mülakata Giderken

Mülakat Öncesi Hazırlıklar

Mülakata gideceğiniz firmayı mutlaka araştırın.

Mülakatta başarılı olmak için şirketi ve hedeflerini iyi anlamanız gerekir. Şirket hakkındaki bilginiz ne kadar çok olursa sorulara vereceğiniz yanıtlar da o kadar iyi olur. Ayrıca başvuracağınız pozisyon hakkında daha bilgili olacağınızdan hangi niteliklere sahip olmanız gerektiğini de bilirsiniz.

Her mülakatta gelebilecek klasik soruların yanıtlarını mülakat öncesinde mutlaka kafanızda tasarlayın.

  • Güçlü ve zayıf yönleriniz neler?
  • Kariyer hedefiniz nedir?
  • Sizi arkadaşlarınıza sorsak bize sizin hakkınızda neler anlatırlar?
  • Sizi neden tercih etmeliyim? gibi..

Dış Görünüm

dis-gorunum

İlk intiba son intibadır."  Bu sözü unutmayın.

İlk görüşmede verdiğiniz izlenim çok önemlidir ve bu izlenim işe alınma şansınızı da büyük oranda etkileyecektir. İlk görüşmede kendiniz hakkında her şeyi bir anda gösteremeyeceğiniz için dış görünüşünüz büyük önem kazanır. "İmaj Dinamikleri" adlı kitabın yazarı Kim Zoller de dış görünüşün önemini şöyle ifade etmiştir: "Dış görünüşünüz, karşınızdaki insanın sizin hakkınızdaki izlenimlerinin %55'ini oluşturur." "Görünmeyeni Satmak" isimli kitabın yazarı Harry Beckwith de bu görüşü desteklemiş; günümüzün meşgul insanının, karşısındakini uzun uzun incelemek yerine onun bir anlık resmini çektiğini ve bu ilk izlenimden yola çıkarak onun hakkında kararlar verdiğini ifade etmiştir. 

Bir başka deyişle; görünüşünüz, kim olduğunuzdur. Giyim tarzınız, o kıyafetleri taşıyışınız ve dış görünüşünüzün temiz ve düzgün oluşu; geldiğiniz yer, statünüz, ruh haliniz, zevkleriniz ve kültürel alt yapınızı ortaya koyar. Görüşmeye giderken ne kadar hazırlandığınız ve bu işi ne kadar ciddiye aldığınız da kıyafetlerinizden rahatlıkla anlaşılır. Bu yüzdendir ki o çok istediğiniz işe kabul edilmenizde kıyafetinizin ve verdiğiniz ilk izlenimin önemi büyüktür. Ayrıca ilk görüşmede kıyafetinize verdiğiniz önem işverene de güven aşılar; ona, size vereceği görevi ne kadar iyi yapabileceğiniz hakkında fikir verir. 

Mülakata giderken erkeklerin koyu renk takım elbise, tercihen beyaz veya desensiz gömlek, uygun bir kravat ve takım elbiseye uygun boyalı temiz bir ayakkabı ayrıca traşlı, temiz, abartısız ve mümkünse jölesiz bir saç stili ile; Kadınların ise etek-ceket veya pantolon -ceket, gömlek ve burnu kapalı, kıyafetle uyumlu, sade bir ayakkabı ayrıca temiz dağınık olmayan saç ve abartısız makyajla gitmeleri önerilir.

Her halükarda iş görüşmesine gittiğiniz şirketin kurumsal kimliğini ve kültürünü göz önünde bulundurmaya ve yaratacağınız ilk intibanın bu değerler ile uyumlu olmasına özen gösterin.

Davranış

Karşılıklı bilgi alışverişini sağlamanın en etkili yöntemi olan iş görüşmesi sırasında ortaya çıkması arzulanan etkili performans, olumlu davranış biçimi, ön hazırlık ve basit kurallara uyma ile en üst seviyesine ulaştırılabilir. Bu kurallar gerçekleştirilen her mülakat için aynı ve değişmeyen özellikler taşımaktadır.. 

İş görüşmeleri de giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Mülakatın giriş aşamasında çoğunlukla mülakatçı sizi dinlemeyi arzu eder ve profesyonel niteliklerinize ve tecrübenize yoğunlaşmayı tercih eder. Gelişme aşamasında ise tecrübeniz ve profesyonel nitelikleriniz ile ilgili verdiğiniz cevaplar doğrultusunda sizden daha fazla bilgi toplamaya çalışır. Sonuç aşamasında ise firmayı ve pozisyonu detaylı olarak anlatır. Eğer mülakat performansınız, mülakatı yapan kişi tarafından beğenilirse, sonuç aşamasında pozisyonun maddi imkanlarına da yer verilir.

Mülakat sırasındaki davranış biçiminiz en az profesyonel nitelikleriniz ve tecrübeniz kadar öfunduszeue.infoış biçiminiz mülakatı yapan yöneticiye olumlu bir kişi olup olmadığınız konusunda ipuçları verecek ve kişiliğiniz konusunda kısa sürede karar vermesine yardımcı olacaktır. Ayrıca davranış biçiminiz, firmada çalışan personele ve firmanın kültürel yapısına uyumunuz konusunda fikir verecektir. Eğer, firma ve yöneticiler hakkında herhangi bir şüpheniz varsa veya kafanızda soru işaretleri bulunuyorsa, bu konudaki görüşlerinizi kendinize saklayın. Aksi taktirde daha mülakat sırasında işle ilgili var olan şansınızı kaybedersiniz. Ama mülakat sırasında pozisyonla ilgili kafanızda soru işaretleri oluşursa, sorularınızı hemen yöneltin. Hakkınızda olumlu düşünceler uyandırmak için mülakatın her aşamasında nazik olun ve işe ilginizi mümkün olan oranda ortaya koyun.

Mülakatta dikkat edilmesi gereken noktalar;

Pozitif bir başlangıç için mülakatı yapan kişinin eli uygun biçimde sıkılmalı ve abartılı olmayacak şekilde gülümsenmelidir.

  • İkram edilse dahi sigara içilmemelidir.
  • Cep telefonu görüşme esnasında mutlaka kapalı tutulmalıdır.
  • Mülakat sırasında saate kesinlikle bakılmamalıdır.
  • Mülakatı yapan kişi konuyu açmadan pozisyonun maddi imkanları gündeme getirilmemelidir.
  • Daima göz teması sağlanmalıdır.
  • Dürüst olunmalı ve sorulan sorunun cevabı bilinmiyorsa "bilmiyorum" demekten çekinilmemelidir.
  • Başvurulan işe istekli olunduğu mümkün olduğu oranda gösterilmelidir.
  • Kariyeriniz ile ilgili bilgi saklamaktan ve yanıltıcı bilgi vermekten kaçınılmalıdır.
  • Mülakatı yapan kişiye saygı gösterilmeli fakat asla üstün görülmemelidir
  • Beden dilinizin sizi olumsuz yönde ele verebileceğini düşünerek el kol hareketlerine, nasıl oturulduğuna ve hareketlere dikkat edilmeli "kendine güvenli"  bir imaj çizilebilmelidir.

Mülakatta Başarının Sırları

  • Ne istediğini bilen, kararlı bir tavır sergilenmelidir.
  • Türkçe çok iyi kullanılmalı ve kişi kendini en doğru şekilde ifade edebilmelidir.
  • Bir pozisyon önerildiğinde isteksiz olunsa bile, kibar bir dille ve profesyonelce red edilebilmeli ve neden işin istenmediğine dair mantıklı sebepler ileri sürülebilmeldir.
  • Kariyer ile ilgili hedefler konmuş ve buna ulaşılacak adımlar ise tasarlanmış olmalıdır.

Mülakatta ne gibi sorular gelebilir ?

  • Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
    CV'nizde öne çıkan niteliklerinizden bahsedin ve kesinlikle dürüst olun.
  • Eğitim hayatınızdan kısaca bahseder misiniz?
    Başvurduğunuz pozisyon ile ilgili kısımları özellikle vurgulamaya çalışın. Katılmış olduğunuz seminerleden de mutlaka bahsedin.
  • Bizi iş tecrübeniz ile ilgili bilgilendirir misiniz?
    Bu kısımda iş tecrübenizden bahsederken başvurduğunuz pozisyona olabilecek katkıları özellikle belirtin. Şirketlerden ayrılma nedenlerinde olumsuz cümleler kullanmayın ve Şirketler hakkında kötü konuşmayın. Mülakatı yapan kişi sizi bu yöne çekebilir ancak mutlaka pozitif konuşun.
  • Okuduğunuz bölümü neden seçtiniz?
    Seçtiğiniz bölümü bilinçli tercih ettiğinizi belirtmeniz ve buna göre mantıklı açıklamalar getirmeniz lehinize olacaktır. Ancak dediğim gibi her zaman dürüst olun.
  • Bu sektörü / pozisyonu neden seçtiniz?
    Eğitiminizle ve kişiliğinizle ilişki kurarak yapacağınız açıklamalar size artı puan getirecektir. Ayrıca bu yolda kendinize koyduğunuz kariyer hedeflerinden de mutlaka bahsedin.
  • En son çalıştığınız işyerindeki sorumluluklarınız nelerdi?
    Yaptığınız görevi detaylı anlatın, ayrıca kime bağlı olarak çalıştığınızdan ve yaptığınız raporlamalardan da bahsedin.
  • Bu işte neden bizimle birlikte çalışmak istiyorsunuz?
    Mülakata gitmeden önce Şirket hakkında mutlaka bilgi edinin. Kurumsal yapısı, sektördeki konumu gibi detaylı bilgilere ulaşın ve bunları çalışma nedeni olarak Şirkete sunun. Ayrıca kariyer hedeflerinizle örtüşen nedenlere de mutlaka değinin.
  • Bu pozisyon için neden başkasını değil de sizi seçelim?
    Kendi bilgi birikimlerinizi, yeteneklerinizi, kişiliğinizi, ve yapabileceklerinizi anlatarak, hatta örnekler vererek bu pozisyona uygun olduğunuzu ifade edin.
  • Sizce en güçlü ve en zayıf yanlarınız neler?
    Karakterinize değil, işe odaklanın. Sizin için negatif olan bir özellik, şirket için bir avantaj olarak görülebilir. Örneğin: Mükemmeliyetçilik veya fazla detaycı olma sizi yorabilir ama şirket bunu pozitif olarak algılayacaktır. Ancak sahip olmadığınız bir özellikten de sırf pozitif olma adına kesinlikle bahsetmeyin.
  • Kısa ve uzun vadeli kariyer hedeflerinizden bahseder misiniz?
    Kariyer hedeflerinizden bahsederken zaman belirtmeden, daha çok kendinizi geliştirme ve öğrenme sürecinize odaklanan ifadeler kullanmaya dikkat edin.
  • Maaş beklentiniz nedir? 
    Eğer ilk iş deneyiminiz ise Şirket'in maaş politikasına uyacağınızı söylemeniz en doğrusu olacaktır. Ancak belli bir süre iş deneyiminiz varsa piyasadan bu pozisyon ile ilgili ücretleri araştırıp buna göre rakam belirtmenizde fayda olabilir. Ancak her halukarda yine de keskin cümleler kullanmayın. (şu rakamın altında kesinlikle çalışmam gibi)
  • Stres altında çalışabilir misiniz?
    Stresin sadece çalışma hayatına ait olmadığını günlük hayatımızın da bir parçası olduğunu belirtmek doğru bir yaklaşım olacaktır.
  • Grup çalışmasını mı, tek başına mı çalışmayı tercih edersiniz?
    Pozisyona bağlı olarak tek ya da grup içinde çalışmanın önemi ortaya çıkacaktır ancak her iki türlü çalışmaya da yatkın olduğunuzu belirten açıklamalarda bulunmak faydalı olacaktır.

Mülakat olumsuz sonuçlanırsa

Mutlaka pozitif düşünüfunduszeue.info düşünürsek, ona doğru hareket ederiz. İstemediğimiz bir şeyi bile düşünüyor olsak o şeye doğru ilerleriz. Bunun nedeni, zihnimizin o düşüncelerden uzaklaşmaması, onlara doğru hareket etmesidir.

Bu nedenle mülakatınız olumsuz sonuçlansa dahi pozitif düşünmeye devam edin. Her mülakatın size bir deneyim kazandırdığını düşünün. Eğer mülakatta yaptığınız hataları belirleyebilirseniz bir sonraki mülakatta aynı hataları yapmayacağınızdan mülakatın olumlu sonuçlanmasına bir adım daha yaklaşmış olursunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası